Tuomas Enbuske

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Enbusken avoin tilitys: olin friikkilahkon jäsen!

Ilta-Sanomat uutisoi tällä viikolla Timo Soinin kokoisin kirjaimin etusivullaan, että Timo Soinin avustaja kuuluu “myyttiseen Opus dei -lahkoon”, jossa harjoitetaan mm. selibaattia ja käytetään piikkivyötä. Aiemmin asiasta kertoi myös Hesari. Muitakin outoja lahkoja on paljastunut tänä vuonna. Keväällä kerrottiin telkkarin munamiehen kuuluvan vielä myyttisempään Zeitgeist-lahkoon, joka haluaa luopua rahasta. Näitä on tässä nyt kauhisteltu kuin mustaa miestä sirkuksessa 1800-luvulla.

Minunkin on pakko tehdä tunnustus. Olen kuulunut myyttiseen lahkoon elämäni ensimmäiset parikymmentä vuotta.

Tuo lahko oli kyllä outo. En oikein koskaan tarkkaan ymmärtänyt mihin siinä uskottiin, mutta yli 2000 vuotta sitten tapahtui jotain, joka on ristiriidassa biologian kirjan kanssa. Murrosikäinen tyttö tuli raskaaksi, vaikka oli impi.

Kun tutkiskelin asiaa rehellisesti sydämessäni, tulin siihen johtopäätökseen, että on todennäköisempää, että juutalainen tyttö keksii hätävalheen kuin että luonnonjärjestys menisi kokonaan sekaisin. Tätä ei missään nimessä saanut sanoa ääneen.

Joidenkin mukaan kyse oli myös käännösvirheestä, sillä neitsyt ja nuori neito olivat sama asia. Joka tapauksessa tuohon neitsyyteen suhtauduttiin lahkossamme pakonomaisen kiinnostuneina. Neitsyt synnytti lapsen, joka oli samaan aikaan jumala ja ihminen. Pysyttekö mukana? Tuo mies murhattiin raa´alla tavalla. Mutta ei hätää. Jollain logiikalla tuo murha oli hyvä juttu. Tässä oli nimittäin erittäin outo korrelaatio, sillä tuo murha sovitti myös niiden synnit, jotka eivät olleet edes syntyneet silloin. Ai mitkä ihmeen synnit? Kaikki lahkon jäsenet olivat syntyneet synnillisinä ja heillä oli kummallinen suhde panemiseen. Seksiin oli erilaisia sääntöjä, joiden vakavuudesta väiteltiin vuodesta toiseen saman liturgian mukaan lahkon kummallisessa joukkorituaalissa, jota kutsuttiin myös nimellä Ajankohtainen kakkonen.

Kaikkein kummallisinta tuossa lahkossa oli, että suurin osa sen jäsenistä ei oikein edes uskonut siihen. He olivat mukana kaiken varalta. Koska silloin kun heitä pelotti kuolema oikein kovasti, he ajattelivat ettei sitä tulekaan. Ja kun maksoi lahkolle muutaman satasen vuodessa, homma toimi kuin vakuutus. Kaupan päälle sai lehden, jonka yleisönosastolla väiteltiin samasta asiasta, ketkä saavat panna ja ketä.

Onneksi pääsin lahkosta eroon. Kaikki kaverini eivät. Pidän heihin etäisen kohteliaita välejä, enkä avoimesti arvostele heitä, sillä he ovat todella herkkiä suuttumaan. Lahkon virallisen – harvinaisen sekavan - ohjekirjan mukaan minut pitäisi nyt kivittää hengiltä. Mutta ainakin vielä olen elossa.

No niin. Nyt siis lähdin näsäviisastelulinjalle. Mutta viisasteluni ei eronnut lainkaan siitä kuinka me katsomme itsellemme vieraita tapoja. Ihmiset haluavat kuulua alkukantaisiin heimoihin.  On itsestään selvää, että heimomme tarvitsevat yhteisiä sääntöjä. Muuten vaihtoehtona olisi kaaos. Eri ihmisyhteisöillä on hieman erilaisia sääntöjä.

Toisten tavat ovat aina lähtökohtaisesti outoja, omat taas itsestään selviä. Omia tapoja ei tarvitse erikseen selittää. Niiden perusteluiksi riittää kehäpäätelmä. Ne ovat normaaleja, koska ne ovat... ööö... normaaleja. Ajattelemme, että naisten hunnutus on väärin, koska se alistaa naista. No miksi naiset eivät sitten saisi kävellä kadulla myös rinnat paljaana? No, koska se on väärin, koska se on väärin.

Yhteiset tavat selkeyttävät ihmisyhteisön elämää. Kun tuo jäsentely menee liian pitkälle, siitä tulee jonkinsorttinen neuroosi. Neuroottinen ihminen on tapojensa vanki,
hän tarkistaa tuhanteen kertaan onko hana kiinni ja haluaa banaaninsa paloiteltuna seitsemään yhtä suureen osaan. Neuroosi on aina järjetön. Yhteisön järjettömän
tavat ovat ikään kuin joukkoneurooseja. Tällaisia sinänsä harmittomia joukkoneurooseja ovat kaikki Linnan juhlat, pakonomainen tavaran haalinta sekä kaikkien uskontojen kummalliset tavat. Ihminen ahdistuu, kun ne eivät mene juuri oikean kaavan mukaan. Ahdistus on absurdi, mutta todellinen. Evoluutiossa yhteisön, järjettömistäkin säännöistä on kuitenkin ollut hyötyä. Siksi ne ovat säilyneet. Välillä ne vain menevät liian pitkälle.

Meillä on ihan älytön erilaisuuden kummastelemisen tarve ja se täytyy purkaa johonkin. Sitä ei kuitenkaan saa purkaa mihin tahansa. Kukaan fiksu ihminen ei kauhistelisi illallispöydässä esimerkiksi seksuaalisia vähemmistöjä tai muslimien, hindujen tai buddhalaisten outoja tapoja. Leikitäänpä ajatusleikki, että Soinin avustaja olisi kuulunut esimerkiksi muslimilahkoon. Mikä häly olisi noussut, jos joku olisi kuvannut heidän tapojaan oudoiksi. Olisi puhuttu islamofobiasta. Miksi nyt ei puhuta katolisfobiasta? Koska sellaista sanaa ei ole olemassakaan.

Katolilaiset ovat helppo kohde, koska heidän uskossaan on jotain samaa kuin meidän. Mutta silti koko perusta on erilainen. Jo Luther istutti meihin epäluulon Katolista kirkkoa kohtaan. Euron kriisin aikana katolilaiset on leimattu epärehellisiksi, harmaata taloutta pyörittäviksi mafiosoiksi. Jos harmaan talouden määrä on rehellisyyden mittari, suomalaiset ovat kyllä rehellisempiä kuin italialaiset. Mutta yllätys yllätys, meitä rehellisempiä ovatkin yhdysvaltalaiset. Siellä on harmaata taloutta on arvioiden mukaan Suomeakin vähemmän. Oikeasti tämä tietysti johtuu Yhdysvaltojen selkeämmästä verotuksesta. Ja siitä, että rehelliselle yrittäjälle jää verojen jälkeen myös jotain käteen.

Kun väitetään toisia lahkoiksi, täytyy muistaa, että katolilaisuus on itse asiassa juutalaisuuden lahko. Ja meidän pääuskontomme taas pikkuruinen katolilaisuuden lahko. Ihmiset joka puolella maailmaa ovat suunnilleen yhtä sekopäisiä. Omaa sekopäisyyttämme emme vain huomaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (116 kommenttia)

j.olavi heikkinen

myöhempien aikojen pyhien jeesuksen kristuksen kirkko -fobia :)

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Ateisti Enbuske ei näytä tuntevan perustietoja kristinuskon järjestöistä tai uskon salaisuuksista.

Ei se että joku on rauhaton uuspakana ja Raamatun mukaan kuollut rikoksiinsa ja synteihinsä epäuskonsa tähden ks, Ef:2:1...
vielä oikeuta esittämään että Jeesuksen neitseestä syntyminen olisi petosta.

Katolisen Opus Dei järjestön tehtävästä lyhyesti:
Opus Dei on katolisen kirkon järjestö, jonka perusti pyhä Josemaría Escrivá. Sen tehtävä on levittää sanomaa, jonka mukaan ammatillinen työ ja tavallisen elämän olosuhteet ovat tilaisuuksia kohdata Jumala, palvella muita ihmisiä ja kehittää yhteiskuntaa.

http://www.opusdei.fi/

Jumalan Poika,Jeesus Kristus, sikisi Pyhästä Hengestä ja syntyi Neitsyt Mariasta.

Kaikkivaltias Jumala lähetti enkeli Gabrielin kertomaan Herramme ihmeteosta Neitsyt Marialle. Nuori galilealaistyttö hämmästyi, mutta enkeli sanoi hänelle:

"Älä pelkää, Maria; sillä sinä olet saanut armon Jumalan edessä.
Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus.
Hän on oleva suuri, ja hänet pitää kutsuttaman Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle Daavidin, hänen isänsä, valtaistuimen,
ja hän on oleva Jaakobin huoneen kuningas iankaikkisesti, ja hänen valtakunnallansa ei pidä loppua oleman."

” Niin Maria sanoi enkelille: "Kuinka tämä voi tapahtua, kun minä en miehestä mitään tiedä?"
Enkeli vastasi ja sanoi hänelle: "Pyhä Henki tulee sinun päällesi, ja Korkeimman voima varjoaa sinut; sentähden myös se pyhä, mikä syntyy, pitää kutsuttaman Jumalan Pojaksi.
Ja katso, sinun sukulaisesi Elisabet, hänkin kantaa kohdussaan poikaa vanhalla iällään, ja tämä on kuudes kuukausi hänellä, jota sanottiin hedelmättömäksi; sillä Jumalalle ei mikään ole mahdotonta."

Silloin Maria sanoi: Katso, minä olen Herran palvelijatar, tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan

http://mlahti.blogspot.com/search?updated-min=2010...

Mikko Lahti
saarnaaja
http://www.pp.kpnet.fi/mila

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Sitäpaitsi ateisti Enbuske, toimittajakollegasi Hannu Taanilakin on ateisti. Ilahduttavasti hän tuntee sinua huomattavasti paremmmin kristinuskon ja kirkkkohistorian salaisuuksia - kuten pätevän toimittajan tuleekin - ja jopa kirkkomusiikkia kunnioitettavan hyvin.

Mitähän Tuomas, jos pyytäisit apua taitavammalta kollegaltasi ennenkuin alat pilkkaamaan Jumalan asettamia syviä uskon salaisuuksia. Joihin lilliputtijärkesi ei riitä.

Kuolevaisuutensa näkevä toimittaja muistakoon 168 vuotiaan News of the Worldin ja sen ylpeiden toimittajien osaa.

Ja nöyrät sielut sanokoon elävälle Jeesukselle:"Älä muista minun nuoruuteni syntejä,älä minun rikoksiani, muista minua armosi mukaan,hyvyytesi tähden Herra"

Janne Karvo

Huh näitä hurmahengen hönkäyksiä. On se jännä miten ihminen saa kehitettyä päänsä sisään mielikuvitusmaailman, jonka katuja mittailee.

Kiitos Tuomas Enbuskelle mielenkiintoisesta kirjoituksestasi. Samaa vaikeutta esittää asiaa kaiken varalta -uskoville on kuin yrittäisi järkevänä, uskomusten ja tunnottomien tapojen taakse näkevänä kasvissyöjänä kertoa lihaksia syöville kanssakavereilleen koko elämäntavan sietämättömän mielettömyyden.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Ethän nyt vain Mikko hyvä olisi turhan aggressiivinen ja pilkkaava lähimmäistäsi kohtaan?
Noin niinkuin hartaana uskovaisena meinaan?

Jotenkin tuomitsevaa, mutta millä oikeutuksella?

Tero Halttunen

Mikko Lahti: Etpä ole kummoinen saarnamies, Enbusken teksti on paljon vakuuttavampaa. Osittain sen takia, että se ei vilise kirjoitusvirheitä, kuten sinun tekstisi (otan vapauden sinutella), mutta suureksi osaksi sen takia, että tekstistä paistaa oma ajattelu.

Eikös muuten raamatussa (otan vapauden kirjoittaa pienellä alkukirjaimella) sanota jotakin sellaista, että "kohtele lähimmäistäsi niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan"? Eikö tämä ohje koske saarnaajia? Mikä on muuten koulutus, jonka jälkeen on saarnaaja? Vai oletko vain ihan itseksesi päätynyt kutsumaan itseäsi saarnaajaksi?

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

"...Jotenkin tuomitsevaa, mutta millä oikeutuksella?" kysyi Kari Kero.

Oikea ja väärä puhe, totuus ja valhe pitääkin erottaa toisistaan ja tuoda tuomittavaksi.

Jeesus itse kehottaa meitä siihen. Ateisti Enbusken pilkkaa Jeesuksen neitseestä syntymisestä on turha silitellä. Odottaisi kuitenkin, että ylpeällä miehellä olisi edes jonkinlainen kunnioitus Jumalaansa kohtaan.Sillä onhan turhaan pöyhistelevien ateistitoimittajienkin tehtävä tili Jumalalleen jo täällä ajassa. Ja kerran kirkkaudessa.

Raamatun mukaan syntierämaahan eksyneitä syntisiä pitääkin valkeuden lasten nuhdella. Epäuskoisten kieroutuneita mutufiiliksiä ja harhautuneita "totuuksia" tulee oikaista Jumalan armon ja totuuden sanalla. Siksi, että he Jumalan armosta tulisivat Jeesuksen valkeuteen ja erottaisivat oikean väärästä ja totuuden valheesta, Ks. Joh. 3:20,21. Sekä pelastuisivat Jumalan tekemästä helvetistä,Ilm. 20:11-15.

Tuomitsemisesta lyhyesti. "Älkää tuomitko ettei teitä tuomittaisi ",Jeesus kehottaa vuorisaarnassaan. Hän tarkoittaa ensisijaisesti sitä että kuolevalla ihmisellä ei ole tuomiovaltaa päättää lähimmäisensä joutumisesta tuonelan vaivaan ja helvetin tuleen kuoleman jälkeen.

Kuumista paikoista saarnaajan toki pitää kertoa kuten muistakin Raamatun ilmoittamista elämän ja kuoleman syvistä salaisuuksista.

Sillä elävä Herra kehottaa tuomitsemaan syntiteot, ratkaisemaan asioita ja kehottaa tuomareita arvostelemaan myös itseään.

Sanoohan Jeesus:"Tuomitkaa oikea tuomio"ks.Joh.7:24 ja

"Oikein sinä ratkaisit",Luuk.7:43 sekä

"Miksi ette jo itsestänne päätä, mikä oikeata on?"Luuk.12:57

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Halttuselle.

Raamatun elävioen ja kuolleitten Jumala kutsui minut saarnaajakseen 20v. sitten.

Valkeuden Jumalan lähettämäksi julistajaksi ei ensisijaisesti tulla jonkin yliopiston tai koulun kautta. Toki niistä on hyötyä. Kuitenkin Herran profeetallisen sanan julistamiseen ja laupeuden tekoihin tarvitaan jopa vuosikymmeniä kestävä henkilökohtaisesti valmistettu Jumalan koulutusohjelma ja Pyhän Hengen lahjoittamat armolahjat. Sekä verta,hikeä ja kyyneleitä. Ennenkuin mies tai nainen on valmis julistamaan helvetistä pelastavasta Jeesuksesta synnin ja Saatanan riivaamassa maailmassa.

Kuka tahansa voi laukoa ateistityperyyksiä ja saadaa joo-joo kansalaisilta peukkuja ja kättentaputuksia. Siihen ei paljon vaadita munkkilatinaa; pakanalatinallakin pärjää. Mutta kun lähdet julistamaan synnin ja Saatanan vallassa oleville ihmisille parannuksen tekemistä ja kääntymistä synnin pimeydestä Jeesuksen valkeuteen,niin siihen tarvitaan myös paljon nöyryyttä, lähimmäisen rakkautta ja lujuutta.

Ei ole joo-joo miesten homma.

Ilahduttavasti elävien ja kuolleittan Jumala kutsuu, varustaa ja vahvistaa palvelijansa askeleet. Armon ja totuuden Jumala ilmoittaa myös synteihinsä hukkuvalle maailmalle:"Minä valvon sanaani,toteuttaakseni sen".

Jorma Laine

20 vuotta sitten Saarnaaja Lahti on siis päättänyt ryhtyä saarnaajaksi, saatuaan kutsu Jumalalta. Samalla hän lienee saanut oikeassa olemisen lahjan jokaisessa asiassa, etenkin niissä, mitä tulee Kristilliseen uskontoon, mutta näemmä myös muissakin.

20 vuotta oman oikeutuksensa liemessä on pitkä aika. Niinkin pitkä, että on kyseenalaista onko saarnaajan totuus sittenkään se oikea totuus. Ihmisen mieli kun onsellainen, että aikaa myöden se saattaa muuttaa faktoja sopiviksi siihen mitä tuntee ja näkee. Ja silloinhan Fakta muuttuu epäfaktaksi.

Olet Mikko Lahti, syyllinen Ylpeyden syntiin. Ylpeyteen siitä, että kuvittelet tietäväsi Jumalan tahdon. ja Ylpeyteen siitä, että olet omasta mielestäsi niin "älykäs" että voit pilkata muita lilliputtiaivoisiksi ja siten tehdä itsesi tärkeäksi.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

"Ja sinä luulet, että kaltaisellesi
matojärkiselle, surkealle sakille
Jumala on uskonut salaisuuden ja evännyt sen minulta?
Niinpä niin - mitä väliä sillä on? Usko se myös!"

Omar Khaijam Rubaijaat nelisäkeet

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Jorma Laine

Ymmärrän hyvin että persoonani voi pahasti häiritä joitakin ateistiprofeettoja. En minä ole mikään kaikkitietävä besserwisser - kuten monet skeptikkoselittäjät - vaan varmasti erehdyn monessa asiassa.

Mutta minä uskon, siksi puhun. Sillä v.1992 elävä Jeesus sanoi:"Mene ja julista:Minä elän aina ja iankaikkisesti, ja minulla on kuoleman ja tuonelan avaimet". Myöhemmin Jumalan ja Ihmisen Poika toisti saman ilmoituksen. Ja elävien ja kuolleitten Jumala lupasi:”Mene ja julista, minä olen sinun kanssasi”.

Kun Jumala on jonkin julistajan kanssa, niin sehän tarkoittaa mm. sitä että tämän palvelijan kautta ihminen kuulee Kaikkivaltiaan puheen. Hän tulee tuntemaan, onko Jeesus-ilmoitus Jumalasta; hän tulee näkemään eron oikean ja väärän, totuuden ja valheen, elämän ja kuoleman välillä.
Kun Jumalan Pyhä Henki - aikataulunsa mukaan - näin kirkastaa Jeesuksen eläväksi jollekin ihmiselle, niin harvoin sen ulkopuoliset näkevät. Mutta
Jumalan puheen kuuleva ihminen ymmärtää: ”Tuo mies puhuu Herran sanoja minulle! Juuri minun on käännyttävä ja tehtävä parannus väärästä vaelluksestani että pelastuisin helvetistä”.

Tämä totuus voi jysähtää ymmärrykseen kuin moukari. Tai se kirkastuu pitemmän ajan kuluessa hiljaisen syväksi varmuudeksi. Ja näin ihminen saa tilaisuuden valita: Otanko Jeesuksen vastaan sydämeni Herraksi? Vai jatkanko vanhaa syntivaellustani vaivan paikkaa kohden ja paadutan sydämeni?

Ateistiprofeetat sen sijaan uskovat oman päänsä viisauteen ja turvaavat lihan käsivarteen.
Ja melkein kaikki huuhaa kelpaa kritiikittömille besserwissereille.

Ajatellaanpa karvapoikaa. Neandertalin ihmisen mystinen katoaminen 30 000 vuotta sitten on kummastuttanut tutkijoita. Nyt fossiiliasiantuntija Fernando Rozzin mukaan ihmisten esi-isät ovat syöneet neandertalin ihmisiä suihinsa

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/60407-hurja-vaite...

Jouni Kokkonen

Voi hyvät hyssykät tuota Mikko Lahden omahyväisyyttä ja itserakkautta. Hänhän kertoo tietävänsä jumalansa tahdon. Ettei vaan sekoita omaa tahtoansa siihen. Tosin, niinhän kaikki samanlaiset hurmahenget tekevät.

Hyvä juttu, Tuomas.

Jukka Jänönen

Ei kannata unohtaa muhammedia, joka teki vielä kirjoitukset uusiksi ja keksi ihan uuden uskonnon, jonka seurauksia saamme nyt kantaa.

Seuraukset eivät ole kauniita.

Mutta islamhan on tietenkin tiedostavalle toimittajalle huomattavasti järkevämpi ja jopa "pyhempi" kuin mikään olotila.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

"Lahko, Julkisuus, Katolilaisuus, Uskonto, Ajatusleikki, Opus dei, Zeitgeist, Euro, Harmaa talous, Juutalaisuus"

Mistä keksit islamin Enbuskelle?

Oma suosikkini olisi ollut suomalaisten muinaisusko.
Kaikkea ei voi saada. Kirjoitetaan Jänönen omat plogit!

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Puolueet, kuten hyvin tiedämme mestari Embuske,
ovat sitä että, tietävät siellä peräkamareissa
oiwallisen hyvin mitä jäsenistönsä porstuan
rappusilla heiltä odottaa - samaan tapaan kuin
lahkojenkin keulakorokkeella.

Ja olenpa sen karvaasti huomannut miten ihanan
mukisematta jäsenistö hyväksyy näiden vedellä
toimivien tuulimyllyjen toiminnan.

On puolueen/lahkon suurin onni, että nämä laivat
on lastattu täpötäyteen hyödyllisillä idiooteilla.

ei lasta, ei kakkaa, Harmaasusi™

Matti Jalagin

Mikä tahansa kelpaa näille ristiretkeläisille nyt, kun virallinen ja älyllinen Suomi on uhattuna impivaarasta tulevan hyisen tuulen myötä.

Tutkijat ovat kömpineet kammioistaan bittiensä kanssa ja suoltavat tiedon tulvaa näkyvissä olevasta vaarasta, jonka edessä on oikeiden ja kunnon kansalaisten syytä ryhdistäytyä.

Mikään öinen ponnistus ei ole liikaa, kun pidetään Suomea yhdessä sinä länsimaisena hyvinvointivaltiona, jota metsäläiset eivät ole olleet lainkaan rakentamassa vaan aina olleet vastaan kaikkea ja sitä.

Suomi kuuluu niille, jotka osaavat kirjoittaa pisimmät tutkimukset ja monimutkaisimmat lauserakenteet aiheesta, johon riittäisi yksi lause.

"Perussuomalaiset ovat perseestä eivätkä ne ole oikeita suomalaisia."

Touko Apajalahti

Meni nyt vähän ohi miten kommenttisi liittyi aiheeseen. Itse sanoisin omasta aiheestasi yhdellä virkkeellä "Perussuomalaiset ovat oikeita suomalaisia, mutta niin ovat vihreät, kokoomuslaiset, demarit, keput ja kaikki muutkin suomalaiset."

Matti Jalagin

Opus Dei nousi näkyviin US:n uutisoimana, kun palstan perussuomalainen Jussi O. Jalonen tuotti pitkähkön kirjoituksen, jonka keihäänkärki oli poikkeuksellisesti suunnattu perussuomalaisia (=vaara) kohti ja vastaan.

Mikä tahansa uutisen muru saa aikaan aaseille siltoja,kun niillä pääsee vain purkamaan omaa angstiaan aiheesta pelko, vaara, impi ja haara.

Jos Timo Soini olisi esim ortodoksi niin kuin Isä Mitro, kukaan ei kaivaisi kaikkea mahdollista negatiivista, mikä katolilaisuuteen liittyy ja pukisi omaa sanomaansa pitkän kirjainrivin kaapuun hämätäkseen lukijoita luulemaan, että tarkoitus on sivistää eikä heristää varoituksen sormea.

Aiheesta, jonka voisi ilmaista yhdellä lauseella eli "Perussuomalaiset jne."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Matti Jalagin sai multa ekan kerran pisteen tuosta pelko ja vaara ja impi ja haara.

Oudosti me ei niin pesumyönteiset ollaankin kauheen impivaaralaisia kun ei hurrata katolilaisuuden maihinnousua.

Timo Härtsi

Ne kuuluisat päivystävät dosentit ovat ryömineet koloistaan.

Artturi Murto

Lähes kaikilla näillä lahkoilla on ollut pohjimmiltaan pyrkimys auttaa ihmistä elämään onnellista ja tasapainoista elämää. Ihminen ei kuitenkaan pysty absoluuttista totuutta koskaan selvittämään. Ainakin raamatun opetuksista löytyy todella hyvää pohjaa lapsen kasvatukseen, jotta tämä ymmärtäisi oikean ja väärän. Moraaliset arvot.
Kaikki lahkot ovat kuitenkin livenneet sivupoluille ja vääristyksien kautta monista lahkoista on tullut todella vahingollisia jäsenilleen.
Nykyinen ateismi/tiede suuntaus "uskontona" ei mielestäni ole onnistunut ihmisten onnellisuuden lisäämisessä, vaan päinvastoin.

Tunne itsesi ja elä sen mukaisesti. Ei ole mielestäni väliä minkä kautta ymmärryksen tasapainoisesta ja onnellisesta elämästä tavoittaa, kunhan se ei vahingoita ketään toista.

kati sinenmaa

Hah. Ilman meitä suomalaisia et saisi blogiisi aiheita.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Kuulehan nyt hyvä? Tuomas Enbuske. Jos sinä olet ison osan elämääsi ollut hyväuskoinen hölmö, miksi rakennat avautumiseesi siitä assinsiltaa Timo Soiniin viittaamalla?

Hyvää joulun aikaa silti.

Jyri Terttu

Jätti pahus sanomatta tuon lahkon nimen. Minä kuuluin ennen vanhaan Kultapossukerhoon.

Tony Banana

Ja minä pyhimyksen dekkarikerhoon, löysin just diplomin vintin siivouksessa.

Citycani *

Moisesta kerhosta en ole koskaan kuullutkaan, mutt kaikki noi suomennetut Charteriksen 16 opusta löytyy kirjahyllystä... oli jokin nuoruuden pakkomielle kerätä ja lukea ne kaikki, ja hyllyssä ovat edelleen. ;)

Mikael Kandell

Kannattaisi ehkä tutustua enemmän asioihin ennenkuin kirjoittelee tyhjänpäiväisiä blogikirjoituksia....Zeitgeist-liike ei ole mikään lahko..

Antti Harju

Ai ei ole lahko? Jos itse kuuluisin "liikkeeseen", jonka jäsenet pukeutuvat kananmuniksi niin harkitsisin kyllä uudestaan.

Mikael Kandell

Sinun vastauksesi kertoo kaiken älykkyydestäsi :)

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Jeesuksen syntymän aikaan oli yleistä, että temppeleissä toimi pappien viihdyttäjinä nuoria naisia, jotka raskaaksi tultuaan naitettiin tavallisille, kohtuullisesti toimeentuleville, usein vanhemmille miehille kuten puusepille. Kiertoilmaisu tälle asialle oli "Syntyi pyhästä hengestä.. "

Lutherin kirja 'Juutalaisista ja heidän valheistaan' oli hyvin suosittu Hitlerin Saksassa. Siinä tämä kunnon uskonpuhdistaja mm. kehottaa sytyttämään tuleen juutalaisten synagogat tai koulut, ripustamaan heidät hirteen seitsemän kertaa korkeammalle kuin muut varkaat, koska koronkiskoja on suurvaras ja maarosvo.

Matti Palviainen

"Jeesuksen syntymän aikaan oli yleistä, että temppeleissä toimi pappien viihdyttäjinä nuoria naisia, jotka raskaaksi tultuaan naitettiin tavallisille, kohtuullisesti toimeentuleville, usein vanhemmille miehille kuten puusepille. Kiertoilmaisu tälle asialle oli "Syntyi pyhästä hengestä.. ""

Niin oli, vaan ei ollut juutalaisten temppelissä. Kukaan historioitsija eikä mikään lähde vahvista moista väitettäsi juutalaisten temppelistä.

Mitä tulee väitteisiisi Lutherin sanomisista KAPINALLISISTA juutalaisista, niin ne ovat yhtä kohtuuttomat kuin kapinallisista saksalaisista. - Kts Luther, Wikipedia

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Matti Palviaiselle:
Jos sen aikainen tapa (temppeliprostituutio) oli yleinen niin Välimeren alueella kuin vähän kauempanakin, niin pitäisi kai lähteä siitä, että ellei muutoin 'todisteta', niin tapa oli yleinen myös Juuttaan maalla. Tuskin rabbit ja muut kirjaoppineet tätä mahdollista tapaa kirjoituksissaan olisivat korostaneet.

Lutherin kirjasta voisi lisätä sen, ettei hän sen kirjoittamisesta myöhemmin ylpeillyt. Mutta ei savua ilman tulta.

Timo L

Tuomas, kiitos taas erinomaisesta kolumnista, kirjoituksesi ovat aina yhtä viiltävän teräviä ja niitä on ilo lukea.

Mikko Vuorela

Kielitoimiston sanakirjan mukaan: "Lahko on vallitsevasta kirkosta eronnut uskonnollinen ryhmä".

Tässä kirjoituksessa oli järkevä ote. Zeitgeist-liikkeen mainitseminen on aina hienoa asia. Tosin mielestäni Zeigeist-liike ei ole lahko.

Tommi Mäkinen

jep! Zeitgeist ei oo lahko kuin paskojen iltalehtien/yms. otsikoissa.
Ensimmäinen Z-leffa niputtaa mielenkiintoisesti uskonnot..

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Hienoa, erosit siis Paavo Lipposen siipimiespaikalta?

Delegationens sammansättning
1. Lipponen Paavo, ordförande för och beskyddare av Svenska nu
2. Enbuske Tuomas, redaktör, Yle / Van Der Media, vice ordförande för Svenska nu

Tai palautit Hyvää yötä-mitalin?

Svenska Natten-mitalimme menee tänä vuonna Tuomas Enbuskelle hänen
panoksestaan turvata Suomen kaksikielisyys.

Vai oliko Magma liian hapokasta?

Tuomas Enbuske toimii muun muassa Magma-akatemiassa, jonka tehtävänä
on vahvistaa Suomen kaksikielisyyttä.

"Tuomas Enbuske toimii muun muassa Magma-akatemiassa, jonka tehtävänä
on vahvistaa Suomen kaksikielisyyttä. Tämän lisäksi hän on
Svenska.nu-verkoston varapuheenjohtaja. Verkoston tavoitteena on
ruotsinkielisen kulttuurin ja ruotsin kielen mahdollisuuksien
edistäminen Suomessa."

Talonpoikaisjärjellä varustettu ihminen voisi nähdä ristiriidan lainauksessa.
Eikö olisi rehellisempää kertoa Magman tehtävänä olevan ruotsinkielisen kulttuurin ja ruotsin kielen mahdollisuuksien edistäminen Suomessa. Ruotsinkielisyys ei kai ole kaksikielisyyttä?!

Timo Härtsi

Omaa sekopäisyyttämme emme vain huomaa.

Aamen.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Hyvä kirjoitus. Ensin ajattelin, että olet nuorena kuulunut johonkin ääriryhmään ja keksit nyt sitten kirjoittaa siitä. Mutta olinkin väärässä, kirjoitus oli täyttä asiaa.

Että näin, ei mulla muuta:)

terv. Eeva

Antti Harju

Taisin aikanaan kuulua samaan lahkoon kuin herra Enbuskekin, tosin en muista siihen koskaan itse liittyneeni. Yhtenä hassuna tapana on mieleen jäänyt ns. "kielillä puhuminen", jossa aikuiset ihmiset puhuvat siansaksaa ja liikuttuvat omista sanoistaan. En halua paljastaa lahkon nimeä, mutta se on melko suosittu jäsenmäärän perusteella ja sillä on verotusoikeus. Vero on tosin vapaaehtoinen, vinkkinä.

seppo kirnu

Kyllä sitä omaa sekopäisyyttä EI voi olla huomaamatta kun katsoo peiliin.

Hiukset on sekaisin kuin hippikommuunin keittokomero, silmät pyörii päässä kuin jackpotin rullat ja hönkäistessä peiliin se samentuu pysyvästi.

Ja kun lukee omia kommenttejaan niin se asia vain varmistuu.

Mutta se täytyy todeta, että kaikki muut täällä ovat varsin skarppeja ja täysin eisekopäitä. Se on kyllä hyvä, ettei ala ihan gaamivaksi menemään.

-----------------------<><-------<-tuossa ui kala vasemmalle

Abrahamismi on juopa & syöpä sekä verikiimainen kolminaisuus. Jos se jollekin on hauskaa ja kivaa niin senkus kehitätte niitä pommejanne innolla. Eihän ne aiemmat paukut ja pimahtelut vielä riitäkään.

Salaseuralaisuus on muuten myös lahkolaisuutta.

Mutta sitähän ei herra harppipolvi tietenkään kykene näkemään, kun makoillaan arkuissa ja vedetään lampaannahkalaput munien päällä mediumpihviä tai kukkakaaligratiinia, tilassa jossa parrakkaat seniilit höperöt valistavat kuinka asetellaan jalkoja ja käsiä suoriin kulmiin tervehdittäessä vastaavaa vsop-konupäätä.

Heippa vuan. On ratasession aika.Sokat pois polovista ja sillee.

Matias Härkönen

IltaLöpinät on aina pitänyt tärkeämpänä Soinin mollausta, kuin maamme hyvinvointia ja oikeaa uutisointia. Kun samaan aikaa Belgiassa iski terroristi ja hallituksessa oli välikysymys vuosituhannen suurimmasta puhalluksesta, päätti Iltalöpinät laittaa etusivulle Soinin avustajan uskonlahkon. Annettiin vielä ymmärtää miten "hullu" tämä lahko on siteeraten romaania! Hienoa journalismia!

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Niinhän se vain tämä Tuomas Enbuskekin liittyi niitten raukkojen kuoroon, jotka käsittämättömästi hyökkäävät kristinuskon kimppuun.
Islam kun on niin moderni ja pyhä, ettei siinä ole arvostelun sijaa.

Opus dei ei ole sellainen salaseura, kuin taannoin runsaasti julkisuutta saaneessa roskaromaanissa annetaan ymmärtää. Se on aivan tavallisten, profaanissa maailmassa elävien ja toimivien katolilaisten yhteisö, joka haluaa ylläpitää kristinuskon arvoja yllä yhteiskunnan eri sektoreilla.

Kehoittaisin Enbuskea lukemaan myös hieman eksegeettistä kirjallisuutta. Silloin hänelle selviäisi, miten oppi Jeesuksen neitseellisestä syntymästä on kehittynyt. Siitä on turha syyttää Mariaa, Jeesuksen äitiä.

Joulurauhaa raukoillekin!

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

"Kehoittaisin Enbuskea lukemaan myös hieman eksegeettistä kirjallisuutta. Silloin hänelle selviäisi, miten oppi Jeesuksen neitseellisestä syntymästä on kehittynyt."

Toki, mutta muistakaamme aina se antatoominen fakta, että synnytyskanava ei ole mikään "yksisuuntainen tie".

Antti Harju

On monesti fiksua lukea kirjoitus jota käy kommentoimaan. Muuten saattaa näyttää vähän hassulta.

Niinhän se vain tämä Tuomas Enbuskekin liittyi niitten raukkojen kuoroon, jotka käsittämättömästi hyökkäävät kristinuskon kimppuun.

Mutta herra Enbuske ei ole kuulunut islamilaiseen lahkoon. Vaan kristilliseen. Se on vähän niinkuin koko jutun pointti.

Islam kun on niin moderni ja pyhä, ettei siinä ole arvostelun sijaa.

Islam edustaa monikulttuurin pyhiä arvoja, eli Toiseutta. Toiseus on hienoa ja eksoottista, ja omat tavat ja perinteet ovat jotenkin, no, tavallisia. Tästäkin Enbuske tosin kirjoittaa, mutta taitavammin. Omaa ja tavallista, kuten kristinuskoa kaikkine muotoineen saa poliittisesti korrektisti ruotia, mutta eksoottista ja vierasta ei, koska Hitler.

Opus dei ei ole sellainen salaseura, kuin taannoin runsaasti julkisuutta saaneessa roskaromaanissa annetaan ymmärtää. Se on aivan tavallisten, profaanissa maailmassa elävien ja toimivien katolilaisten yhteisö, joka haluaa ylläpitää kristinuskon arvoja yllä yhteiskunnan eri sektoreilla.

Ymmärtäisin Opus dein puolustamisen tässä yhteydessä, jos kirjoituksen pointtina ei olisi ollut juuri se, että miksi sitä ihmetellään isoon ääneen kun se ei juuri poikkea siitä mihin meilläkin ihan normaalisti sankoin joukoin uskotaan. Pata, kattila ja ties mitä.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman
Antti Harju

Herra Enbusken tyylissä on tosiaan jotain samaa kuin edesmenneessä Hitchensissä. Kirjoitukset ovat usein hyvin perusteltuja ja mukana on monesti ripaus pientä provosointia... Saappaat ovat kyllä melko isot täytettäväksi, mutta aina voi toivoa.

Tänään malja Hitchille!

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Nyt tuli kyllä suru puseroon... Kyllä, tänään otetaan parit Black Labelit Hitchin kunniaksi.

To Hitch
http://www.youtube.com/watch?v=Qyjc4tIJK4Q&feature...

Timo Härtsi

Enbuskella on jonkun verran työsarkaa Hitchin saappaisiin, en usko että kannattaa edes yrittää. Olkoot Enbuske vain Enbuske.

Antti Harju

Niklas Bergmanin linkittämää videoa katsoessa taisi mennä roska silmään.

Käyttäjän umachina kuva
Paavo Ylämäki

Pisti kyllä silmään tuo "which is more likely: to laws of the universe to give way, or to jewish minx to tell a lie" -toisinto. Ehkä Tuomaksen sävyyn vaikuttikin ison miehen poismeno :)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Näytää Enbuskekin olevan tasaveron ajaja. Kun Niinistöstä tulee presidentti, niin tasaveron ajaminen alkaa toden teolla.

Timo Härtsi

Kyllä se natokiima alkaa ennemmin kuin tasaveron ajaminen. Kukaan ei halua kokoomuksessa natoon, paitsi kaikki kun saunanlauteilla jutellaan.

Antti Harju

Kirjoituksen symboliikka taisi mennä minulta ohi, kun en löytänyt siitä tasaveroa enkä NATO:a. Täytyypä lukea rivien välit uudestaan.

Timo Härtsi

Pitäähän jokaisessa blogissa olla ad hominem roskaa.

Jouko Koskinen

Mainiota - kyllä se siitä:
"Hyvä kirjoitus. Ensin ajattelin, että olet nuorena kuulunut johonkin ääriryhmään ja keksit nyt sitten kirjoittaa siitä. Mutta olinkin väärässä, kirjoitus oli täyttä asiaa."

Repliiki kuvaa osuvasti äärimmäistä ylimielisyyttä kaikkivaltiaalta, kaikkitietävältä taholta joka on jo löytänyt lopullisen Totuuden.
Johtopäätös on valmiina ja tarjolla on oma virheetön näkemys.
Palastusarmeijan Joulupataan ei oteta enää vaatteita - vain RAHAA.
Vuoden kuluttua ei enää kelpaa eurot - vain kulta ja aidot timantit.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Vuosi sitten - vai onko siitä 2 tai 2 000 vuotta - joulun hittituote oli piikkimatto.

Sitä ostettiin jotta olo paranisi. Tunti-pari päivässä.

Joka palmusunnuntai lapset kulkevat nokinenäisinä, huivi päässään ja kuparipannu sekä vasu mukanaan jakamassa vitsoja.
Siitä saavat vaihdannassa karkkeja (joiden ALV tosin on noussut: vitsan hinta siis inflatoituu).

Kun suomalaisessa parisuhteessa kriisiytyy, alkaa selibaatti. Joko toisen tai toisen toimesta.

Jotain tuttua?

Pentti Hilkuri

Joku maltillinen voisi sanoa cliché. Hieman vakavampi kaveri sanoisi cilice.

Tämä vakavampi kaveri saisi saunan lauteilla varmaan muutamaan kertaan selitellä reidessään olevia naarmuja.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Jaa, ettäkö oikein naarmuja siitä matosta tuli?

http://anttiliikkanen.blogs.fi

"Naarmuja naarmumatosta" (Mahler 1.)

Pentti Hilkuri

Mauttomat myyntiyritykset sivuillasi saavat mieleen hyvin kaukana meistä olevat kulttuurit ja etenkin mahdollisuuden, että oma tietokone saa viruksen.

Lääkärin ei kai suositella jakavan viruksia. Nyt annat siihen liian suuren mahdollisuuden.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Olette oikeassa ja väärässä, Hilkuri.

Blogialustani ylläpitäjä todellakin on sijoittanut minunkin mielestäni asiatonta ja koukuttavaa promootiota blogauksien välimaastoon.

Sikäli olette väärässä, että osaava surffaaja ei noita matoja niele.

Olen ollut tuon blogialustan "asiakas" helmikuusta 2007 enkä tohdi vaihtaa, vaikka tiedänkin, että parempia on.

En etsi blogeillani valtaa enkä mainetta vaan tilaisuutta vapaasti ilmaista kantojani ja kryptata niitä juuri niin paljon kuin lystään.

Hyvää joulunalusaikaa, Hilkuri & al!

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Ylen uutisten mukaan katolisten kirkonmiesten selibaatti ei tainnut tosin ulottua pikkupoikiin. Todistetusti.
Pahoin pelkään tavan jatkuvan.

Siihen ei piikkivyöt auta, pähkinäpihdit kyllä.( Nutcracker for Daily Mail readers)

Rauni Viren

Totta tietysti ja pelätä pitää, mutta onko Soini syyllistynyt johonkin? Nimittäin lööpeistä voisi niin päätellä.

Enbuske, taas rohkea kirjoitus sinulta.

Jukka Jänönen

Suomen Kirkon päivän sana 16.12.2011

"Päivän sana

Herran edellä kulkee oikeus, se valmistaa Herralle tien. Ps. 85:14"

Mr Enbuske on elämänsä nauttinut kristinuskon hedelmistä, vapaudesta ja vapaasta maasta.

Kyllähän se varmasti aiheuttaa ahdistusreaktiota, johon parhaiten auttaa islam ja maahanmuutto. Sitä sopii arvostaa ja vapaamielisesti ja älyllisesti rakastaa.

Anis Harran

Enbuske: "Leikitäänpä ajatusleikki, että Soinin avustaja olisi kuulunut esimerkiksi muslimilahkoon. Mikä häly olisi noussut, jos joku olisi kuvannut heidän tapojaan oudoiksi. Olisi puhuttu islamofobiasta. Miksi nyt ei puhuta katolisfobiasta? Koska sellaista sanaa ei ole olemassakaan."

Kristinuskon vastaisuutesi on oma asiasi, mutta yllä oleva sitaatti kuvaa hyvin sitä, miten harhaisesti maailman voi nähdä, kun sitä katselee vain yhden blokin vinkkelistä. On tainnut unohtua se, kuinka äänekkäästi islamofobit ovat riehuneet sekulaarien ja maltillistenkin muslimien osallistumisesta politiikkaan, ja kuinka heitä ja heidän mielipiteitään jatkuvasti herjataan tälläkin foorumilla. Katso huviksesi, millaista läppää Abdirahim Husein, Husein Muhammed ja Fatbardhe Hetemaj saavat aina päivystäviltä islamin ja mamujen vihaajilta.

Puhumattakaan siitä, mikä häly olisi noussut, jos Suomessa olisi poliittisen vallan käytävillä joku muslimi, joka kuuluisi uskontonsa patakonservatiivisiin piireihin tai islamisteihin. Miten kauhisteltaisiinkaan sitä, jos joku saisi salaista rahoitusta Saudi-Arabiasta, sheikki Qaradawin säätiöltä tai kuuluisi Fethullah Gülenin ei-radikaaliin mutta kylläkin konservatiiviseen liikkeeseen, jota on usein kuvattu "turkkilaiseksi Opus Deiksi".

En edes mainitse sitä, mikä hysteria nousisi siitä, jos jollain oikeasti olisi yhteyksiä johonkin väkivaltaiseen jihadistiliikkeeseen.

Mitä Opus Deihin tulee niin varsin turha poru siitäkin on noussut, kun kyse nyt kuitenkin on vain voimakkaan konservatiivisesta katolilaisuudesta, ei mistään noitia polttavasta inkvisitiosta. Ja kyllä, olen ollut havaitsevinani omituista katolisfobiaa viime päivien keskustelussa. Mikä ihme siinä on että ihmisiä yhä 2000-luvulla tuomitaan sen perusteella, millä tavoin he uskovat tai ovat uskomatta Jumalaan, vaikkeivät itse pitäisi siitä mitään älämölöä.

Anis Harran

Kolme viimeistä riviä oikeuttanevat tutkintapyyntöön.

Muu ei ansaitse kommentointia.

Tommi Mäkinen
Anis Harran

Toimitus näemmä reagoi poistamalla Jänösen joukkotuhontaviestin. Hyvä niin. Koska joulu on ovella, toivon hänelle hyväntahtoista interventiota myös yläkerrasta, koska tuollaiset vihat ja rienaukset eivät ainakaan Jeesuksesta tule.

Seurakuntien ja uskonyhteisöjen, kellä niitä on, pitäisi pitää huolta niistä joukossaan olevista, jotka puhuvat tällaisia. Sielunhoitajien tulisi puhua heidän kanssaan ja kertoa, ettei Jumalan sanoma ole vihan, tuhon, rivouksien ja kauhistuksen sanomaa. Uskonnollisilla yhteisöillä on tärkeä rooli, koska monet tulevat heidän luokseen eivät maallisten ammattiauttajien luo, ja jos kukaan ei ohjaa heitä mielenrauhaan, suusta alkaa tulla vaahtoa ja pilkkasanoja. Pyhän taidoilla armoitetut voivat kuitenkin auttaa myös vihaisia ja katkeria. On sellaisia, joilla on taito saada iso mieskin itkemään riivaajat pois, mitä sitten ovatkaan, ja ryhtymään hyviin töihin.

Blogistin kaltaiset ultrasekulaarit, jotka ovat aiheesta tai aiheetta pettyneet uskontoon, unohtavat, ettei uskonnon ensisijainen tehtävä liity muinaisiin myytteihin, vaan hyvän ja pahan kysymyksiin sekä sielun pelastukseen. Ateismi ei ole sama kuin tiede. Tiede ja tieteellinen maailmankuva ovat hyviä, edistyksellisiä asioita. Ateismi taas on usein (ei aina) vain kyynisyyttä ja nihilismiä, joista puuttuvat yhteisöllisyys, hyvyyden työt ja toivo pelastuksesta. Tämän nihilismin vaikutuksia moraaliin nähtiin mm Neuvostoliitossa.

Matti Jalagin

Epäilemättä.

Mutta miksi?

. suvituuli

Lahkolaisia joka lähtöön.

Opus Dei - who cares? Kymmenkunta vuotta sitten se nousi julkisuuteen Englannissa Dan Brownin Da Vinci Koodi - kirjan yhteydessä. Lisäksi paljastui, että yksi hallituksen ministerikin kuului siihen.

Tämä ei tietenkään vedä vertoja kohulle, jonka Kappala-lahko sai, kun aikanaan Madonna ilmoittautui jäseneksi.

Puhumattakaan scientologiasta, johon Tom Cruise kuuluu. Tai ainakin kuului.

Meillä Suomessa mielenkiintoisinta on antisionismin - lahko kait sekin - juutalaisvastaisuuden (enkä nyt tarkoita Israelin toimien tuomitsemista) vähäisyys. Hyvä niin, mutta mistähän tämä johtuu? Varmaan siitä, että Suomessa on niin vähän juutalaisia. Tuskin kukaan tuntee ainuttakaan juutalaista. No, Beniä lukuunottamatta.

Mitä meille jää?

Lestadiolaiset tietysti. Kesäisissä suurseuroissa nuorison kiimansekaisessa illan hämyssä voi törmätä vaikka suuren mediatalon johtajaan.

Ja sitten vapaamuurarit. Tietääkö kukaan heistä mitään? Olen kuullut, että vain miehet pääsevät jäseniksi. Täytyyhän niissä looseissa naisiakin vierailla, mutta missä tarkoituksessa... Ei kai siellä S-M'ää kuitenkaan harrasteta?

Jukka Jänönen

Vapaamuurarit ovat käsityöläisiä. Taitaa olla unohtunut näiltä rikkaitten vapaamuurarien leikkikerhoista.

Vapaamuurarius perustuu keskiaikaisiin kiltoihin - eli killat olivat vapautettu katolailaisen kirkon noitavainoista, koska havaittiin ettei kirkkoja voitu rakentaa ilman perinteistä rakentamisalan ammattikuntaa.

On väitetty, että ranskan kuninkaan tuhottua temppeliritareiden ritarikunnan niin temppeliritarit olisivat heittäneet miekkansa ojaan ja siirtyneet siviiliin. Takaisin duunareiksi. Ja tästä olisi lähtenyt vapaamuurarius.

Mitään tekemistä vapaamuuriudella ja nykyisillä vallanpitäjillä ei ole yhteistä. Siinä on varastettu yhteiskunnan rikkaiden toimesta köyhien työläisten asia.

Yksikään yhteiskuntamme tahi muiden yhteiskuntien vallanpitäjä, mahtimies ja raharikas ei ole vapaamuurari. Koska vapaamuurarius ja puhdas aate on ollut ja tulee aina olemaan köyhien ja jalojen aatteiden kerho.

On myös kerrottu, että vapaamuurarit palvovat vain yhtä herraa, joka on Jeesus Kristus.

Huumorintaju luultavasti on pelastanut vapaamuurarit katoliselta kirkolta:

http://www.youtube.com/watch?v=w42ycMkAhVs

Alkuperäisten vapaamuurarien ajatus on käsittääkseni; on vain yksi Herra, Jeesus Kristus Nasaretilainen.

Tuosta on helppo pitää kiinni ja uskoa.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Äh.
Kun ei ole ollut tietoja, on ollut pakko olettaa. Niinkuin tänäänkin, oletetaan että Higgsin hiukkanen on olemassa, tai sitten ei.
2000v.sitten ei ole ollut muodikasta olla eri mieltä, kuten ei nykyäänkään.

Uskonnot ovat tietysti kulloisenkin ajan uskomusten vankeja, ja niiden säilyminen on ollut vallanpitäjän intressissä. Onko länsi-ihmisen maailmankäsityksen mukaista uskoa aabrahamin juttuihin, vai tuntuuko sittenkin joku muu uskomus läheisemmältä? Vaikkapa kvanttimekaniikka, tuntuuko sen teoriat todelle vai sadulle?
Onko kvanttimekaniikan teorioita voitu jopa todistella ihmismielen parhailla keinoilla, voipi olla niinkin.
Onko olemassa beyond reasonable doubt -todisteita mistäkaikista jumalista, en ole kyllä törmännyt. Omasta Puhelintolppajumalastani en ole hyviä todisteita vielä saanut, mutta uskoni on onneksi vahva.

Mikä teitä älykkäitä ihmisiä vaivaa, kun on pakko maailman luopumisien taakse kehitellä joku mielikuvitusystävä, joka kuitenkaan ei ole avuksi kun apua tarvitaan. No selitykset ainaisesta poissaolosta on hyviä kuitenkin, niinkuin Joulupukin tullessa on seliteltävä että iskä oli juuri kellarissa käymässä.

Aleksi Laine
Hannu Keränen

Ai kun hienoa settiä. Oli ilo lukea. Kiitos.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

liittyikö se jotenkin Laajasalon Kriistillisen opiston tiedotuslinjaan?

Marko Suutari

mutta...kele sentään mähän olen se Marko Suutari!

seppo kirnu
Erik Nilsson

Aika hyvä teksti ihmisen idioottimaisuuksista. Hyvä Tuomas!

kati sinenmaa

Mielestäni niin Tuomas kuin useimmat muut täällä eivät huomioi ihmisen kehityshistoriaa; 2000 vuotta sitten länsimainen ihminen vasta alkoi pikku hiljaa vapautumaan uskomuksista ja ihminen alkoi systemaattisesti analysoimaan maailmansa. Siihen historialliseen hetkeen syntyi muuan tavallinen ihminen -Joshua ben Joseph-, joka toteutti kirjaimellisesti kaikki uskontonsa vaatimukset. Se sai hänet huomaamaan, että sen uskonnon uskonoppineet käyttivät uskontoaan ainoastaan ahneuden ja etuoikeuksiensa takia, joka taasen sai Joshuan arvostelemaan rajusti kirjanoppineita, jotka vastavuoroisesti julistivat Joshuan ei-juutalaiseksi...

Kyse on siitä, että sen ajan ihmiset eivät käsittäneet maailmaa, jossa elivät, ja vielä vähemmän sellaista ihmitsä, jonka sanoma on ajankohtainen pitkälle tulevaisuuteen, jopa kauemmas, jossa me nyt olemme.
On todellakin ajattelematonta ajatella Jeesusta uskonnon kautta, koska se ei eroa siitä tavasta, jolla fariseukset Jeesukseen suhtautuivat; Eivät hekään halunneet ymmärtää Jeesusta, koska heillä oli omat uskomukset, joita ei sopinut hylätä, koska se olisi tehnyt bisneksille hallaa.

Samoin huomaan, että niin Tuomas kuin monet muut pilkkaavat Jeesusta vain siksi, että he eivät halua luopua omista uskomuksistaan; monet jopa uskovat, että tiede on todistanut jumalattomuuden, mutta sellainen uskomus on vain muuan uskonnollinen suhde todellisuuteen.

Laitoin jo kerran linkin kirjaan, missä kerrotaan, miten Jeesus syntyi tavallisesta heteronormatiivisesta parisuhteesta ja miten häntä yritettiin jo vauvana saada hengiltä:
http://www.urantia.fi/book/fin/luvut/122-fin.htm

Ymmärrän toki jokaista, joka ei tuollaista tietoa halua, koska omat uskomukset ovat kaikki kaikessa.

Historiallisiin ihmisiin tulee suhtautua kuten eläviin; mitään uskontoa siinä ei tarvita, eikä lääketiedettä. Siihen riittää perustuslaki arvoineen, toimeenoanovalta ja tuomiovalta.

Käyttäjän dzogchen kuva
Lasse Myllypuro

http://lirs.ru/lib/conze/The_Large_Sutra_On_Perfec...
Lukekaapas. Olen lukenut 10 kertaa ääneen ja kohta aloitan lukemaan 108 kertaa ääneen.

kati sinenmaa

Tuomas Enbuske: "Tuo lahko oli kyllä outo. En oikein koskaan tarkkaan ymmärtänyt mihin siinä uskottiin, mutta yli 2000 vuotta sitten tapahtui jotain, joka on ristiriidassa biologian kirjan kanssa. Murrosikäinen tyttö tuli raskaaksi, vaikka oli impi."
.

Jos todella haluat tietää, mitä oikeesti tapahtui, niin ole hyvä:
http://www.urantia.fi/book/fin/luvut/122-fin.htm

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Joulun ilosanomaan liittyy Jeesuksen neitseestä syntymisen ihme.

Muistammeko, miten Kaikkivaltias Jumala lähetti enkeli Gabrielin kertomaan tästä Herramme ihmeteosta Neitsyt Marialle. Nuori galilealaistyttö hämmästyi kuten Raamattu kertoo:

” Niin Maria sanoi enkelille: "Kuinka tämä voi tapahtua, kun minä en miehestä mitään tiedä?"

Enkeli vastasi ja sanoi hänelle: "Pyhä Henki tulee sinun päällesi, ja Korkeimman voima varjoaa sinut; sentähden myös se pyhä, mikä syntyy, pitää kutsuttaman Jumalan Pojaksi.

Ja katso, sinun sukulaisesi Elisabet, hänkin kantaa kohdussaan poikaa vanhalla iällään, ja tämä on kuudes kuukausi hänellä, jota sanottiin hedelmättömäksi; sillä Jumalalle ei mikään ole mahdotonta."

Silloin Maria sanoi: Katso, minä olen Herran palvelijatar, tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan” Luuk.1:34 -38

Jeesuksen neitseestä syntymistä on ihmetelty ja pilkattu parituhatta vuotta. Kuitenkin Kaikkivaltias Jumala vahvistaa tämänkin ihmetekonsa eläväksi mm. ilmestyksien avulla.

Esim. Pyhä Birgitta (n.1303-1373 jKr) sai elämänsä aikana n. seitsemisensataa ilmestystä.

Birgitta näki ilmestyksiä jo lapsena. Kuitenkin Jeesuksen syntymästä kertovan ilmestyksen hän näki hieman ennen kuolemaansa Betlehemissä, paikalla missä Kristuksen seimi oli sijainnut.

Birgitan ilmestykset kirjoitettiin muistiin ja ne levisivät useilla kielillä laajasti Eurooppaan. Vanhojen latinankielisten tekstien kääntäjä, maist. Päivi Salmesvuori kertoo miten Pyhä Birgitta näki ilmestyksessään Neitsyt Marian synnyttävän Jeesuksen:

"Valkoiseen viittaan pukeutuneen Marian seurassa oli arvokkaan näköinen vanha mies. Saavuttuaan luolaan he sitoivat sinne mukanaan tuomansa härän ja aasin. Lopuksi vanha mies asetti seinälle sytytetyn kynttilän, minkä jälkeen hän jätti Neitsyen yksin luolaan.

Synnytykseen valmistautuva Maria riisui kenkänsä,viittansa ja päähuivinsa. Tämän jälkeen tuleva äiti otti esille pienokaiselle varatut vaatteet:kaksi pientä pellavaista ja villaista kangasta sekä kaksi pientä liinaa vauvan pään peitoksi.

Valmistauduttuaan Maria polvistui rukoilemaan.Sitten hän nojautui seimeen sekä kohotti kätensä ja kasvonsa taivasta kohti.

Birgitta näki lapsen liikkuvan kohdussa ja samalla Maria synnytti silmänräpäyksessä.

Pojasta lähti suuri ja kirkas valo, joka peitti alleen kynttilän valon. Lapsen maatessa puhtaana kuului suloista enkelten laulua.

Neitsyt Maria tervehti vastasyntynyttään sanoen: ”Tervetuloa Jumalani, Herrani ja Poikani!”

Poika ojenteli käsiään jäseniään itkien, ja äiti otti lapsensa käsivarsilleen sekä lämmitti tätä poskellaan ja rinnallaan. Riemuitseva äiti oli täynnä hellyyttä.

Näppärästi Maria katkaisi napanuoran ja kietoi lapsen varovasti kapaloihin:ensin pellavaisiin ja sitten villaisiin. Kankaat hän sitoi naruilla jotka oli ommeltu villavaatteen reunoihin. Lopuksi tuore äiti kietoi pojan päähän pienet pellavaliinat."

Keskipohjanmaa 15.12.2003

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kyllä minusta on hyvä, jos ihmisellä on uskonto, joka tuo mielenrauhaa ja iloa elämään. Usko voi saada ajattelemaan hyvää maailmasta ja toisista ihmisistä. Usko voi saada aikaan arvostusta.

Itse en vain valitettavasti ole voinut valita esim. kristinuskoa, koska siinä on liikaa puutteita ja turhaa taikauskoa. Toivoisin, että ihmiskunta voisi kehittää vielä yhden uskonnon/elämän filosofian, joka valtaisi miljardit ihmiset ja joka ei olisi tieteen kanssa ristiriidassa. Jokin oppi siitä, mitä ovat hyvät arvot ja millaista on hyvä elämä.

On tätä uskonnotonta ja elämänfilosofian harjoittamattomuutta tullut kokeiltua jo kolmatta kymmenettä vuotta ja kyllä täytyy sanoa, että halveksuntaa elämää ja ihmisiä kohtaan on välillä turhan paljon huonoina hetkinä. Jos olisi vahva arvopohja ja usko joihinkin elämän peruspilareihin, olisin varmaan onnellisempi ja päässyt pidemmälle elämässäni. Viime aikoina olen tutustunut juutalaisen rabbi Noah Weinbergin 48 ways to wisdomiin ja en ihmettele ainakaan yhtään, miksi juutalaiset ovat tietyillä mittareilla maailman parhaiten pärjännyt kansa. Parhaimmistolta kannattaa ottaa oppia, mikäli mielii itse sellaiseksi. Ihan ylivoimaisia elämän menestysoppeja verratuna kristinuskoon ja islamiin, joskin mormonitkin ovat kohtalaisen hyvin kyllä ainakin bisneksessä pärjänneet.

http://www.aish.com/sp/48w/

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Buddhalaisuus lienee ehkä lähimpänä totuutta, jos siitä riisutaan kaikki taikausko ja turhuudet pois. Tietyllä tavalla se on nihilistinen uskonto, jossa oivalletaan, ettei hyvää ja pahaa ole kuin ihmisen pään sisäisissä merkityksissä.

Sääli vain, että buddhalainen valaistuminen taitaa olla huippuvaikea saavutettava. Siinä egon harhan läpi nähdään selvänä.

Juutalaisuus on tietyllä tapaa buddhalaisuuden vastakohta, ainakin mitä tulee tuohon menestykseen pyrkimiseen. Buddhalaisuudessa luovutaan egoistisista pyrkimyksistä. Tämä ei välttämättä tarkoita passiivista elämää - valaistunut voi hyvin myös olla vaikkapa tilintarkastaja, mutta tekee työtään tietoisuuden, ei egoististen motiivien vallassa.

Pekka Heikkinen

Oletko muuten Tuomas naimisissa? Jollet nyt ihan naimisissa, niin mahdollisesti asut jonkin naisen kanssa yhteiseloa, vai?

Ai ei osunut vieläkään hmmm.

Oletkos sä sitten homo?

Viimeisen jälkeen kannattaisi nostaa meteli, sillä muuten, arvaat varmaan mita ihmiset sitten ajattelevat.

Pekka Heikkinen

Nyt vasta vaivauduin lukemaan, en tosin jaksanut loppuun asti tuota hölynpölyä. Tämä paskako on sitä mitä suomalaiset haluavat itseensä siitostaa? Jumalauta miten tollo tyyppi!

Eikös tämä sama pelle kuulu myöskin vapaamuurareihin? Nimi on ainakin sillä listalla joka minulla on. Moneen muuhunkin huuppavaan näyttäisi rillipää olevan sotkeutunut.

Toistetaan kysymys. Oletko Tuomas 'yksipensas' homo?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Uskontojen vetovoima perustuu tarinoihin ja parhaat tarinat perustuvat hyvän ja pahan ristiriitaan. Olen useasti kysellyt kenelle Jeesus uhrattiin. Tässä kaksi vastausta: 

TARINA 1 Keskiajalla Jeesuksesta eli salaliittoteoria, jonka mukaan Jumala lähetti poikansa maan päälle lunastamaan ihmiset Saatanan vallasta. Kristus syntyi ihmiseksi salatakseen jumaluutensa Lusiferiltä. Kristuksen kuoltua saatana tuli vaatimaan hänen sieluaan omakseen, mutta silloin Saatanalle paljastui Kristuksen jumaluus ja viattomuus. Paholainen joutui hyvitykseksi erehdyksestään luopumaan oikeudestaan ihmisten sieluihin. Kirkkokunnat irtisanoutuivat tuosta "teoriasta".
Lähde: H-P Björkman, Kadonneet askeleet (2011).

TARINA 2 Lunastusmalli perustuu Jeesuksen lupaukseen antaa henkensä lunnaiksi syntisten puolesta (Paavali: "Meidät on kalliisti ostettu). Origeneen mukaan lunnaat maksettiin Paholaiselle, koska syntiset ihmiset ovat hänen omaisuuttaan. Origeneen mukaan Paholainen itse sääti lunastuksen ehdot. Hän myisi ihmiskunnan pois vain Kristuksen veren eli sielun hinnalla, sielu kun asuu veressä. Paholainen ei kuitenkaan saanut Kristuksen sielua haltuunsa, sillä yllättäen Jumala herätti Kristuksen kuolleista ja korotti hänet takaisin valtakuntaansa. Huijausta tuokin, koska maksetut "rahat" saatiin takaisin.
Lähde: Kari Kuula, Paholaisen biografia (2010). 

--- 

Noita lukiessa tuntuu siltä, että papisto ja kirkoilliskokoukset ovat jostain syystä laimentaneet Paholaisen roolia kirjoituksissaan ja puheissa. Miksiköhän? Kastekin oli alkujaan eksorkismia, paholainen manattiin pois sanoilla "Hylkäätkös Perkeleen", johon kasteväki vastasi "kyllä". Konfirmaatio oli jälkieksorkismia, varmistamista. Nyt niistä on jäljellä vain maagiset yleisrituaalit ja unohdettu tarkoitus.

Mika Rantanen

Kannattaa uskoa mieluummin Raamatun opetuksia kuin Enbusken valheita ja viisastelua! Ateismisaastan ja -propagandan esiintulo on hämmästyttävää näissä blogeissa!

Lauri Gröhn. Älä ota vakavasti Kari Kuulan käsityksiä, koska hän tuskin on uskovainen, eikä siten ymmärrä oikein Raamattua. Jouduin aikoinaan tutustumaan hänen edustamaansa "teologiaan" Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Muuten, Lauri, eivät Jumala ja saatana ole koskaan käyneet tällaista kaupankäyntiä keskenään niinkuin sinä esität! Paavali kirjoittaa: "Tai mitä yhteyttä on valkeudella ja pimeydellä? Ja miten sopivat yhteen Kristus ja Beliar?" (2 Kor. 6:14,15)

Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman ITSENSÄ kanssa. (2 Kor. 5:19)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Uskonnot ylläpitävät ikivanhaa maagista ajattelua. Kuula demonstroi magian vaiheita. Tavallisin tapa kieltää uskontojen sitoutuminen maagiseen ajatteluun on fraselogia tai poiminto joltain uskonnon ajattelijalta.

Tämmöistä lukiessa:
"sovitti maailman ITSENSÄ kanssa. (2 Kor. 5:19)"

alkaa uskoa paroni von Munchausenin tarinoiden totuuteen. Tai siihen kuinka hevonen voi nousta omaan satulaansa. Kun maaginen aivopesu alkaa jo lapsena, monet eivät pääse irti harhoistaan.

Mika Rantanen

Jumalan toiminta ja teot ovat täysin eri asioita kuin magia ja maaginen ajattelu. Miksi uskot mieluummin Kuulan selityksiä kuin lainaamiani selkeitä Raamatunjakeita!?

Mika Rantanen

Lauri, on aivan lapsellista ja naurettavaa rinnastaa Raamattu ja paroni von Munchausenin tarinat toisiinsa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tarkastelin vain esimerkkinä tuota yhtä raamatunlausetta.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Huvittavaa, kuinka Enbusken blogi saa aikaan itkupotkuraivareita. Näyttää vahvasti siltä, että omasta mielestään hurskaimmat ja puhtaimmat kristityt eivät pysty muuhun vasta-argumentointiin kuin ad hominem.

Kristinusko on kaiken tuon lisäksi, mitä Enbuske kirjoittaa myös äärimmäisen epäisänmaallinen uskonto, sehän on vain tuontitavaraa; lähi-idän lammaspaimenten kansanperinnettä. Todellinen suomalainen uskoo mielummin Ukko-Ylijumalaan, kuin isättömään mieheen, joka uhrasi itsensä itselleen. Vanhan testamentin mukaan tuo yksi kolmannes hänen omasta itsestään on psykoottinen mielipuoli, jolla on äärimmäisen kieroutunut suhde pimppeihin ja kikkeleihin, puhumattakaan siitä, mitä kaikkea niillä voi tehdä.

Tämä ilmeisesti 1/3 listasi kymmen asiaa kivitauluun, joita sinun ei pidä tekemän. Jos rikot yhdenkin näistä listatuista asioista, tällä 1/3 jumalalla on aivan erityinen paikka, mikä on täynnä vihaa, itkua, hammasten kiristystä, helvetin tulta ja tulikiveä, missä hän laittaa sinut kärsimään ikuisuuden aina aikojen loppuun asti ilman armahdusta... Mutta, Hän rakastaa sinua?

Olenko ymmärtänyt oikein, että tämän itse itsensä uhraamisen tuloksena on olemassa uusi sopimus (liitto?), millä tämä kolmijakoinen jumala on sinut itsensä kanssa, koska hän tappoi itse itsensä itselleen, vain siksi, että hän itse loi ihmisen vajavaiseksi, mutta syyttää kuitenkin tuota oman luomistyönsä tulosta vajavaisuudesta? Ja varmuuden vuoksi tämä vajavaisuus periytyy?

Katsotaanpa nyt tilannetta; tämä 3/3 jumala siis tarvitsi syntyäkseen mahdollisimman nuoren tyttölapsen, jota kukaan karvakäsi ei ollut vielä päässyt ns. korkkaamaan, jotta pystyi syntymään maan päälle? Mutta 3/3 osa on kuitenkin luonut kaiken, mihin (ja millä) hän syntyi? Eikö tuo ole kauhean hankalaa, nimittäin tuo synnyttäminen varsinkin tuohon maailman aikaan on ollut melko riskialtista hommaa, jota se on edelleen. Synnyttäminen steriilissä sairaalaympäristössä on vähän eri asia kuin sikolätissä aikana, milloin kaasulamppu olisi edustanut hightechiä.

Jos kaveri pystyi tekemään katoamistempun sinetöidystä haudasta, ei luulisi olevan vaikea tehdä sitä myöskään päinvastoin. Ai niin, tutkimattomat ovat Herran jne. Ja minä viisastelija, kun moisia mietin ja äänen lausun.

http://riverdaughter.files.wordpress.com/2010/09/c...

Mika Rantanen

On naurettavaa uskoa, että Kalevala sisältääkin totuuden eikä Raamattu. Älkää nyt hyvät ihmiset omaksuko pimeää ja saatanallista muinaissuomalaista pakanauskontoa!

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Mika Rantanen kirjoitti: "On naurettavaa uskoa, että Kalevala sisältääkin totuuden eikä Raamattu."

Kalevala on aivan yhtä konkreettinen kuin Raamattu, Vedakirjat, Koraani, Kabbala tms. Todisteita kaikkien näiden puolesta on tasan yhtä paljon, eli nolla. Sinulla on todisteita pitämään Jahve taivaassa yhtä monta, kuin Poseidon on merten syvyyksissä tai Louhi kylmässä pohjolassa.

Se minkä sinä ilman todisteita todeksi väität, minä voin ilman todisteita kumota.

Mika Rantanen

MITÄÄN ei voi kumota ilman todisteita ja argumentteja. Tämähän on täysin loogista!

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Kyllä voi. Sellaisen, mitä väitetään todeksi ilman todisteita ja argumentteja. Tämä on loogista, sinun väitteesi ei. Väität tuolla lauseella, että voit väittää todeksi mitä vain ja vastaväittäjän on kumottava se todisteilla. Ei mene niin, vaan SINUN on todistettava väitteesi todisteilla, koska sinulla on ns. todistamisen taakka, jos jotain olevaiseksi väität. Olematonta ei voi todistaa ja tyhjän saa pyytämättä.

Mitä rankempi väite, sitä kovempi todistusaineisto vaaditaan. Oikeudessa henkirikos vaati kovemmat todisteet, kuin näpistys, eikä syytetyn koskaan tarvitse todistaa olevansa syytön.

Mika Rantanen

Kari, SINUN pitäisi pystyä todistamaan, että se mitä VÄITÄT olemattomaksi, on oikeasti olematon. Väitteet pitää AINA pystyä todistamaan! Väite, että Jumala muka on OLEMATON, ei perustu mihinkään faktoihin.

Kai Koikkalainen

Järkyttää aina kun huomaa, kuinka moni aikuinen pitää tuota jumalahöpötystä ihan normaalina. Ja jonkinlaisena pohjana elämälleen.

Ehkä he tarvitsevat jotain siihen omaan oravanpyöräänsä, jotain koska " ei tämä voi olla tässä, pakko olla jotain parempaa..edes joskus"

Ei tule edes mieleen olla oman elämänsä herra ja tehdä jotain sen eteen.
Tai sitten ei uskalla.

EDIT: Jotenkin tämä keskustelu aina sunnuntaisin vähän hiljenee, kun kaikki uskovaiset ovat kirkossa. EI vaan, ettehän te missään kirkossa edes käy.

Mika Rantanen

Täysin KUKKULUURUU väite ja olettamus, etteivät uskovaiset muka käy kirkossa. Tämänkin VÄITTEEN sinä itseäsi kehuva ateisti olet tuulesta temmannut!

Kai Koikkalainen

Meneppä sinne kirkkoon katsomaan.

Muutama mummo istuu takarivissä. Teitä kristittyjä on kuitenkin suomessakin aika paljon.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Mika Rantanen kirjoitti: "Kari, SINUN pitäisi pystyä todistamaan, että se mitä VÄITÄT olemattomaksi, on oikeasti olematon. Väitteet pitää AINA pystyä todistamaan! Väite, että Jumala muka on OLEMATON, ei perustu mihinkään faktoihin."

Ilmeisesti käsityksesi Jahvesta on niin subjektiivinen että se kumoaa objektiivisuuden. Kokeillaan siis toisin:

Jos minä väitän, että Suuri Gderhgh on olemassa, kerro minulle miten SINÄ todistat että Gderhghia ei ole olemassa? Miten olematon todistetaan? Ei mitenkään, koska olematonta on mahdoton todistaa, koska se on OLEMATON. Sinä varmasti fiksuna ihmisenä vaatisit minua kiikuttamaan Suuren Gderhghin framille siksi, että sinulla ei ole mitään mahdollisuutta todistaa sen olemattomuutta. Ja vetoaisit juuri siihen argumentiin, että SE GDERHGH ON OLEMATON. Tämä on uskovaisten yleisesti käyttämä retorinen silmänkääntötemppu, kuinka he täysin kummallisella logiikalla yrittävät vääntää mustan valkoiseksi.

Mutta otetaan toinen esimerkki; tapahtuu ns. ihme. Millä todistat, että tuo oletettu ihme on juuri Raamatun Jumalan tekemä? Millä kumoat muslimin argumentin, että tuon oletetun ihmeen saikin aikaan Allah? Et mitenkään, muslimilla on yhtä paljon todisteita Allahin puolesta, minulla Suuren Gderhghin, kuin sinulla Jahven. Eli nolla.

Mika Rantanen

Kari, teidän ateistien ajattelun lähtökohta ja ennakko-oletus on se, että Jumala on muka olematon. Tämä väite on teille eräänlainen itsestäänselvyys, jota ei tarvitse edes yrittää todistaa oikeaksi!

Jukka Johansson

En minä ainakaan sano, että jumala on olematon. En vain usko sellaisen/sellaisten olemassaoloon. Tajuatko eron?

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Minä en voi puhua kuin omasta lähtökohdastani. Minä pidän Raamatun Jumalaa yhtä epätodennäköisenä kuin niitä kaikkia muita n. 6000 jumalaa, joita ihmiskunta on historiansa aikana palvonut. Todennäköisesti sinäkin olet ateisti näiden kaikkien muiden jumalien suhteen, minä vain yhden jumalan sinua edellä.

Mika Rantanen

Jukka, sinä ET USKO, että Jumala on olemassa. Tajuatko jo vihdoinkin myös ateismin olevan eräs oma uskontonsa!?

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Kierrät kysymykseni. Kysyn uudelleen, MITEN todistat Gderhghin olemattomuuden? Jos et siihen pysty, et voi vaatia minua todistamaan Jahven olemattomuutta.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Mika Rantanen kirjoitti: "Tajuatko jo vihdoinkin myös ateismin olevan eräs oma uskontonsa!?"

Ateismi on ainoastaan jumaluskon puutetta ts. teismin puutetta.

Uskonto tarvitsee palvonnan kohteen ja dogmit. Mitä ovat ateismin palvonnan kohteet tai dogmit? Ateisti voi palvoa vaikkapa Jimi Hendrixiä ja perustaa elämänkatsomuksensa Platonin kirjoituksiin, mutta älä sekoita ateismia ja ateistia keskenään.

Kristinuskolla ja kristityllä on huomattavasti enemmän yhtymäkohtia, kuin ateismilla ja ateistilla. Ateismi ei ole uskonto, filosofia tms. vaan vielä kerran: Se on vain jumaluskon puutetta, joka sisältää kaikki 50 000 eri jumalaa, Jahve mukaan luettuna.

Karl Kataja

Joulun alla aktivoituvat kristikunnan lisäksi kaksi muuta ihmisryhmää: jehovantodistajat ja tuomasenbuskelaiset, jotka molemmat käyvät omaa epätoivoista, joskin väsymätöntä taisteluaan kristillistä jouluhapatusta vastaan. Noista ensimmäiset, nuo vartitornin juurelta liikkeelle lähtevät desantit kilkuttelevat ovilla tehdäkseen kuuliaisia opetuslapsia niistä, jotka ovat pettyneet kaikenlaiseen jouluhössötykseen. Tuomasenbuskelaiset - joita ei siis pidä sekoitaa pääkaupunkiseudun luterilaiseen tuomasyhteisöön - sen sijaan vuodattavat urputuksensa sivistyneesti esimerkiksi blogiin. Tuota frustraatioiden purkamista nimitetään joissakin yhteyksissä vapaaksi journalismiksi. Tämä vapaa journalismi on puolestaan kuin kuin Panaman lippu, jonka alla seilaavat kaikenlaiset wanabe-filosofit virtyneissä villapaidoissaan.
Niinpä niin. Toivottavasti he kuitenkin - sekä vartiotornilaiset että tuomasenbuskelaiset - ovat selvinneet yli kaikesta jouluhössötyksestä. Onhan tämä varmasti heille molemmille vuoden rankin aika, kun ottaa huomion Pelastusarmeijan joulupatakeräykset, seurakuntien kaiken kansan joulujuhlat, aattoillan hiljentymiset hautausmailla, joulukirkot, lasten joululahjat ... ja mitä kaikkea tämä kristillinen lahko onkaan maahamme ujuttanu.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tiedon varmuus on aina alle 100%. Uskon tasan 100%. Tiede katsoo eteenpäin, usko taakse. Tiede kehittyy, usko jumittaa.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/91921-kristi...

Karl Kataja

"Tiede katsoo eteenpäin ja usko taakse", mutta oman fantasiansa valossa vaeltava katselee vain omia kuvitelmiaan. Vaikka "tiedon varmuus on aina alle 100%" ei se oikeutta jo tiedossa olevien faktojen tarkoitushakuiseen vääristelyyn tavalla, jota Gröhnin mainostama blogikirjoitus edustaa.

Jyrki Soini

Terve Tuomas. Kirjoitit:

"Tuo lahko oli kyllä outo. En oikein koskaan tarkkaan ymmärtänyt mihin siinä uskottiin, mutta yli 2000 vuotta sitten tapahtui jotain, joka on ristiriidassa biologian kirjan kanssa. Murrosikäinen tyttö tuli raskaaksi, vaikka oli impi."

Ikävää jos lahkosi antoi väärän kuvan historiallisesta Messiaasta.

Kysyn:

Miksi olet päättänyt uskoa todistamattomaan evoluutioteoriaan?

www.evoluutio.com

Maailma on täynnä ihmeitä. Ei immen raskaus ole ainoa.

www.s8int.com

Koska olet toimittaja, selitä meille "Uusi maailmanjärjestys".

http://www.youtube.com/watch?v=MIjrirW3Gno

http://www.netikka.net/mpeltonen/salaliitot2.htm

http://www.myspace.com/juvonen/blog/334414133

http://www.netikka.net/mpeltonen/salaliitot.htm

http://www.youtube.com/watch?v=k5FZITR0cbs

Toimituksen poiminnat