Tuomas Enbuske

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Lapista Suomen Hongkong

Suomen syrjäseudut ovat kriisissä. Vaikka alueiden ympärille rakennettaisiin minkälainen Berliinin muuri, porukka muuttaa suuriin kaupunkeihin. Ratkaisua ongelmaan on pohdittu seminaareissa, komiteoissa ja hankkeissa. En muista koskaan nähneeni dokumenttia tai ohjelmaa Kainuusta tai Lapista, jossa ei tästä ruikutettaisi. Rahaa on kaadettu Molokin kitaan miljardikaupalla joka vuosi. Ihan turhaan. Tähän on olemassa ratkaisu. Nyt kynät ja paperia esiin. Ehdotukseni saa ottaa ilmaiseksi käyttöön.

Tehdään Lapin läänistä ja Kainuusta reservaatit, joissa kaikki on sallittua. Siis kaikki sellainen, joka ei suoraan vahingoita muita. Jos joku nyt jostain loukkaantuu, se ei riitä. Suomalaiset loukkaantuvat nykyään kaikesta, koska siitä on tullut politiikan tekemisen keino. Vasta oikea vahinko lasketaan. Pistetään kaikki verot tasaveroksi, niin ettei ole väliä missä muodossa tuloja itselleen ottaa. Sen lisäksi sallitaan kaikki yritystoiminta, jopa viinanmyynti, ehkä miedot huimausaineet ja uhkapelaaminen. Vieläpä niin, että kuka tahansa voi näitä bisneksiä pyörittää.

No huh huh. Olen havaitsevinani hieman kritiikkiä.

Aloitetaan veroista. Lapista ja Kainuusta ei tälläkään hetkellä kerätä progressiivisella verotuksella juuri mitään. Suuriin kaupunkeihin verrattuna alueilla asuu todella vähän hyvätuloisia.

Ahon hallituksen verouudistuksen jälkeen hyvätuloiset alkoivat kikkailla veroilla, kun pääomien verotuksesta tuli paljon halvempaa kuin rehellisestä työstä. Harvoin mainittu hyvä puoli kyllä oli, että valtion verotulot kasvoivat hemmetisti. Sekava malli tuntuu kuitenkin kansasta epäreilulta.

Uudessa reservaatissa kenenkään ei tarvisi keinotella sillä onko yrittäjä vai onko toisella töissä. Aina kun raha vaihtaisi omistajaa, reservaatti ottaisi summasta tismalleen saman siivun. Siinä katoasi myös kaiken maailman lobbareiden valta, kun säännöt olisivat yksinkertaisesti kaikille samat. Niistä olisi turha yrittää kitistä. Kukaan ei voisi saada hyötyä toisen ohi, vaikka järjestäisi poliitikoille minkälaisia kekkereitä. Ihmiset voisivat oikeasti keskittyä uusien asioiden keksimiseen, toistensa palvelemiseen ja työn tekemiseen, kun ei tarvisi miettiä miten tulot nostaa. Olen varma, että tämän takia niin sanottu verokertymä kasvaisi. Eli suomeksi sanottuna, kohta olisi reservaatin kirstussa enemmän rahaa kuin nykyään. Niillä voitaisiin rahoittaa pikkuinen perustulo. Ei liian hyvä, mutta sellainen, jolla ihan jokainen ihminen saisi ruokaa ja katon päänsä päälle. Sivistysvaltiossa kukaan ei elä nälässä tai taivasalla. Kukaan ei kyttäisi, että mihin rahansa käyttää, eikä kenenkään pitäisi ruksia papereita.

Jos sitten haluaisi jotain, mikä on keksitty 80-luvun jälkeen, pitäisi yrittää tehdä myös vähän töitä. Jos ei muuta niin joikata neljän tuulen hattu päässä Lapin kastetta veli-venäläiselle. Ikävääkö? No, työ nyt on välillä ikävää täällä etelässäkin.

No entä sitten tuo vapaa viina ja muut päihteet? Tuohan johtaisi siihen, että lappilaiset ja kainuulaiset ryyppäisivät itsensä hengiltä! Ja hetkinen. Mitäköhän ne sitten nykyään tekevät? Kyllä lappilaiset nytkin löytävät Alkoon, vaikka matkaa olisi 150 kilometriä ja taksista navigaattori rikki. Ja väkivaltatilastoissa Lappi on jo nykyään ykkösenä. Jos lappilaiset siirtyisivät pössyttelyyn, saattaisi se vähentää vihaisuutta. Vai onko kukaan koskaan nähnyt vihaista reggae-musiikkoa? Jos lappilaisilla olisi oikeus tähän bisnekseen, se tarkoittaisi rahanpaino-oikeutta hiihtolomakaudelle. Ja rauhallisemman after skin.

Niinhän sitä sanotaan, että kaikkea kannattaa kokeilla, paitsi omaa siskoa ja saksanpaimenkoiraa. Historiankirjojen mukaan Lapissa on kokeiltu kyllä kovasti niitäkin. Jo pelkästään sen takia Lappi tarvisi paljon maahanmuuttajia. Parasta olisi jos maahanmuuttajia ei kohdeltaisi minkään etnisen ryhmän tai uskonnon kiintiöedustajina, vaan jokaista omana yksilönään. Kaikki olisivat syyllisiä vain omiin tekoihinsa. Maahanmuuttajat eivät joutuisi minkään tukijärjestelmän latistamiksi, vaan saisivat toteuttaa itseään. Ehkä Rovaniemellekin ilmaantuisi pian oma Chinatown. Lappilaiset tämän kyllä kestäisivät. Erno Paasilinnan hienoista kirjoista olen lukenut, että Lapissa on jo vuosisatoja sitten rampannut jos jonkinlaista matkamiestä niin Italiasta kuin Ranskasta ja Lapin neidot ovat heille kohteliaasti antaneet yösijaa. Minnepä tuo suvaitsevaisuus olisi kadonnut?

Meillä on olemassa monenlaisia ennakkoluuloja eri etnisistä ryhmistä, jotkut ovat laiskoja ja toiset ovat ahneita kolmannet sitä sun tätä. Onneksi nuo stereotypiat voi kumota yksinkertaisella kokeella.

Ja näistä testejä on myös tehty. Meillä on lukuisia esimerkkejä siitä, että samalle kansakunnalle on kokeiltu täysin päinvastaisia talousmalleja. Näissä kokeiluissa poikkeuksetta se maa, jossa on ollut enemmän markkinataloutta ja on ollut rikkaampi. Tämä nyt vaan on vastaansanomaton argumentti, vaikka sitä kuinka Tampereen yliopistolla vääntelisi.

Esimerkit ovat kiistattomia; Länsi- ja Itä-Saksa, Etelä- ja Pohjois-Korea. Kiinan ulkopuolella eläneet kiinalaiset ovat olleet erittäin yrittelijäitä. Esimerkiksi Hongkongissa ja Taiwanissa elävät kiinalaiset ovat vauraampia kuin manner-Kiinassa, näin ovat myös Floridassa elävät entiset kuubalaiset. Mahtavaa, että rasistit siis ovat väärässä!

Tässä vaiheessa joku aina sanoo, että onhan Ruotsissakin tosi korkeat verot ja jähmeä valtio, mutta se on silti rikas. Ruotsin rikkaus on luotu lähes kokonaan ennen 1970-lukua. Siihen saakka Ruotsi eli erittäin vapaassa taloudessa. Erityisesti Ruotsi vaurastui jo 1800-luvun lopulla. 70-luvun jälkeen vaurautta on vain jaettu. Julkiselle puolelle, eli verorahoilla maksettavaksi, on tullut miljoona uutta työpaikkaa, yksityiselle puolelle ei ainoatakaan.

Valitettavasti Lapissa ja Kainuussa ei ole kansalla samanlaista rikkautta.

Lappilaiset ja kainuulaiset ovat geneettisiltä ominaisuuksiltaan ihan yhtä fiksuja kuin eteläsuomalaisetkin. Eikös tätä nyt kannattaisi edes kokeilla? Ei se ainakaan huonommin menisi kuin nykysysteemi. Bonuksena reservaatit voisivat äänestää itselleen myös omat presidentit, vaikkapa alueella syntyneistä Paavoista. Silloin voittaisi sekä Etelä- että Pohjois-Suomi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Sampo Keminholma

Kansantanssit, Tuomas hyvä. Kaikkea kannattaa kokeilla, paitsi omaa siskoa ja kansantansseja.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Virallisesti kahtia jaettu Suomi.. vau!?

Markus Lehtipuu

Ajatus on hyvä.

Formuloin sen uudestaan:

Valtion köyhän alueen ratkaisujamalleja on kaksi: sosialistinen ja markkinatalouden ratkaisu.

Nykyinen malli on sosialistinen: etelästä kerätään enemmän veroja, jolloin etelä kärsii, ja annetaan vastikkeetonta rahaa pohjoiseen, joka ei kehitty mutta sinnittelee kuolemaansa saakka.

Markkinatalouden malli on tämä: tehdään pohjoisesta verovapaa, jossa kaikki on sallittua.

Markkinatalous todellakin tekisi Lapista "hongkongin" (ehkä huono vertaus mutta parempi kuin "rysselin hinnat"). Lappi on Suomen kansainvälisin alue, ja sinne virtaisi miljarditolkulla rahaa Norjasta (maailman kallein maa), Venäjältä ja Ruotsista.

Erinomainen idea, Tuomas!

Rajasin verovapaan alueen kuitenkin Sodankylän etelärajasta pohjoiseen.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Pitäiskö lappilaisia kuulla asiassa vai meneekö tuo ihan etelän vetelien päätöksellä?

Markus Lehtipuu

NO kysytään:

- Haluatteko että veroprosentti on kaikille sama, ja tosi matala

- Haluatteko, että viina halpenee

- Haluatteko, että bordellit laillistetaan, mutta niissä ei ole pakko käydä

- Haluatteko rikastua nopeasti ja pysyvästi

- Haluatteko jatkossa päättää ihan itse miten hommat hoidetaan

Käyttäjän visti kuva
Hannu Visti

En tiedä, miksi heidän kuulemisensa asiassa olisi kovin oleellista.

Aina kun lappilaiset ovat äänessä, he ovat sitä mieltä, että Helsingin herrat, etelän media ja lässynlässyn lää. Ymmärtääkseni tämän ehdotuksen kova ydin oli siinä, että annettaisiin niille oikeus siellä tehdä millaisia päätöksiä huvittaa. Eli siis poiketa niistä normeista, joita vastenmieliset Helsingin herrat sinne nyt pakkosyöttävät, ja ainakin jos heidän propagandaansa on uskominen, näin estävät alueiden nousun loistoon.

Kirjoittaja visioi, millaisia päätöksiä siellä ehkä kannattaisi tehdä, muttei varmaankaan syöttänyt, että juuri nuo päätökset pitäisi tehdä tai että pitäisi rajoittua tuohon. Jos lappilaiset eivät halua tehdä mitään eri tavoin kuin nyt tehdään, huolimatta siitä, että heillä olisi siihen täysi oikeus, katoaisi maailmasta ainakin reippaasti kitinää historian roskatynnyriin. Tämän jälkeen ainakin olisi selvää, että etelän syyttäminen kaikesta on puhdasoppista hölynpölyä.

Jos lappilaiset eivät halua ottaa itselleen päätösvaltaa itseään ja maitaan koskevissa asioissa, mikäpä siinä sitten. Tällaista sakkia varmaankin pitää holhota melko raskaalla kädellä jatkossakin. Jos taas vapaus päättää omista asioista kelpaa, miksi siitä pitäisi järjestää suurensuurta yleiskeskustelua Lapissa? Päätös voitaisiin tehdä istuvan hallituksen ja pääasiassa etelää edustavan nykyisen eduskunnan voimin koska vain.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Lapissa on vain 200. 000 asukasta, se on siis noin Espoon kokoinen väestömäärältään. Suomen suurimmat vesivoimalat ovat kuitenkin siellä ja ilman tätä säätövoimaa Suomi ei pärjäisi. Samoin Tornion terästehdas työllistää 11. 000 ihmistä ja on maailman moderneimpia.

Kaivosteollisuus Lapissa on rajussa kasvussa, samoin kuin matkailukin.Ainoa ongelma tässä on ja varsinkin energiantuotannon kohdalla, että kaikki hyöty valuu etelään.

Hesalaiset ovat innolla vastustamassa jokaista kaivosta, vaikka lappilaiset antavat helsingin hörhojen rauhassa rakentaa muun Suomen rahoilla Musiikkitalojaan ja Oopperoitaan. Ilman Lappia Suomi ei olisi koskaan voittanut Euroviisuja ja Uutisvuoto olisi vain ruotsinkielinen "Oj, va vi är fina människor"- show.

D Ravén

"Nykyinen malli on sosialistinen: etelästä kerätään enemmän veroja, jolloin etelä kärsii, ja annetaan vastikkeetonta rahaa pohjoiseen, joka ei kehitty mutta sinnittelee kuolemaansa saakka."

Niin, eihän pohjoinen olekaan kuin energia-, puu-, mineraali- ja matkailuaitta, joka tuottaa jatkuvasti näitä hyödykkeitä ja palveluita valtavasti yli oman tarpeensa etelään vietäväksi ja etelän nautittavaksi.

Taitaa olla niin, että pohjoisen viimeisetkin vapaat joet pitäisi valjastaa vesivoimalle ja kiistellyt tekojärvet rakentaa Lokan ja Porttipahdan jatkoksi, koska suurimmat jokemme ovat pohjoisessa ja uusiutuvalle, saasteettomalle energialle olisi kovasti kysyntää - etenkin säätövoimalle, kun tuulivoimaa on nyt innostuttu kehittämään.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Ajatus ON hyvä, vaikkakin lähes suora KOPIO muutaman vuoden takaisesta Bill Maher in 'Real Time with Bill Maher' - ohjelmasta. Ja kyse oli, sori, taas KAIT, Keski-Lännestä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Erotetaan pääkaupunkiseutu muusta maasta.

Se ostaisi ihan itse tienaamillaan rahoilla tarpeensa, joko muusta Suomesta,- tai Virosta.
Virosta ostaessaan virolaiset ymmärtäisivät kyllä yskän,-ja niin sama elintarvike, vaikka sika, maksaisi yhtä paljon Virosta tuotettuna, kun muusta suomesta tuotettuna.

Pääkaupunki siis tienaisi itse rahansa.

Ensin se menettäisi pääkaupunkistatuksen muuhun suomeen,- ja muu Suomi perustaisi uuden pääkaupungin, vaikkapa Jyväskylään.

Nyt pääkaupunkiseudun kovimpia veronmaksajia ovat muualta Suomesta tulleet virkamiehet,- ja muut edustajat.
Nämä kotiutettaisiin ensimmäisinä maksamaan veronsa Jyväskylään,- ja H:ki jäisi nuolemaan näppejään näiden osalta.

Kun pääkaupunkiseutu olisi eronnut vittumaisesta muusta Suomesta, joka Enbusken avauksen henki on, niin mitä omavaraisuutta pääkaupunkiseudulle jäisi?

Niin, mitä?

Ei mitään.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Samaa olen jo aiemmin ehdotellut, tosin sillä arvelulla, että kyseessä voisi olla win-win-tilanne.

http://jmpelkon.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84335-koy...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Aleksi Laine

Helsinkiin jäisi kaikki se, mikä tekee isoista kaupungeista talouden vetureita kaikkialla maailmassa.

Onneksi valtio pystyy pakottamaan helsinkiläiset (ja muiden isojen kaupunkien asukkaat) maksamaan osan tuottamastaan vauraudesta köyhille syrjäseuduille. Näin siirtymäaika tulee helpommaksi. Tarkoitan siis aikaa, kun syrjäseutujen asukkaat vähitellen valuvat lihapatojen äärelle.

Markus Lehtipuu

Helsinki ei sinänsä tuota mitään vaurautta. Helsinki tuottaa palveluja, joille se saa 5,3 miljoonan asukkaan sisämarkkinat.

Jos Helsinki eristettäisiin, sinne jäisi 10% suomalaisista tappelemaan keskenään.

Aleksi Laine

"Helsinki ei sinänsä tuota mitään vaurautta."

Tämä on mielenkiintoinen väite, kun ottaa huomioon, että pääkaupunkiseutu tuottaa melkein puolet Suomen vauraudesta. Tosin voihan vaurauden määritellä vaikka jäkälän määräksi.

Markus Lehtipuu

Pääkaupunki kierrättää 5,3 miljoonan ihmisen rahat. Se vauraus luodaan kaikkialla Suomessa, Hki ainoastaan imee muualla tehdyn työn tulokset.

t. piiroinen

Helsingissä ei tehdä mitään vientimarkkinoille kelpaavaa. Metsät, tehtaat ja kaivokset ovat Suomessa. Helsingissä toimii hallintobyrokratia. Ja sosiaalihuolto, joka toki kerää asiakkaita ulkomaita myöten, mutta ei maksavia asiakkaita.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Älähän Rouhiainen revi pelihousujasi.

Tässähän vain parodioidaan Tuomas Enbusken tämän ketjun avausta.

kati sinenmaa

Meillä on jo Ahvenanmaa. Rakennataan täältä Hesasta silta sinne ja tehdään mereen lentokenttä, niin saadaan tarkka kopio oikeasta honkongista, sillä ei se oikea Hk ole ihan niin suuri kuin Lappi

t. piiroinen

No just meinasin kommentoida, että Henri Heikkinen on kirjoittanut samasta asiasta tänne.:)

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Minulla on paljon parempi malli. Lopetetaan umpisuomettuminen ja neuvotellaan Petsamo takaisin. Jäämeri on sulamassa siten, että muutaman vuoden kuluttua Aasia-Eurooppa ja Aasia-USA-itärannikko -liikenne kulkee 6 - 8 kk vuodessa Jäämeren kautta. Se merkitsee valtaisaa muutosta.

Lapissa on mineraaleja paljon. Kaivostoiminnan kannattavuus riippuu paljon logistiikasta.

Jäämeri-logistiikka on Suomelle ja Euroopalle ehdoton edellytys muutoinkin. Suomella ja EU:lla ei ole mitään henkireikää Jäämerellle. Siksi Lappi taantuu.

Joten ruikutus ja järjetön Venäjä-pelko pois ja Petsamo takaisin. Se alue kuuluu meille aivan samoin kuin muukin pakkoluovutettu alue.

Markus Lehtipuu

Kyllä. Petsamo kuuluu sopimusten mukaan Suomelle - "ikuisiksi ajoiksi".

Ja kun viimeksi katsoin kelloa, ikuiset ajat jatkuvat edelleenkin.

Meidän tulee tunnustaa omat rajamme, oma alueemme ja ennen muuta omat sopimukset, jotka olemme allekirjoittaneet.

Janne Turunen

Kannatetava kokelu ja jos tuollainen mahdollisuus tarjoutuisi, lähtisin hyvin todennäköisesti kokeilemaan sinne onneani. Keinottelun mahdollisuuksia tuo tuollaisenaan tarjoaa, mutta kehityskelpoinen idea. Sopiva verotus voisi olla niinkin korkea, kuin 25%. kaikesta rahan liikuttamisesta. Sellainen yksityiskohta vielä, että käteinen on kielletty kokonaan. Ainoastaan bittiraha kelvatkoon vieläpä niin, että maksujärjestelmissä tuo 25 pinnaa siirtyy automaattisesti verottajalle, tämän luulisi olevan nykytekniikalla helppo toteuttaa. Jos ja kun rahaa alkaa virrata enemmän kuin tarvis, rakennettakoon ylimääräisellä rahalla vaikka infraa tai laskettakoon verotusta.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Lappi ja Napapiirin pohjoispuolinen kalottialue (Norja, Ruotsi, Suomi ja Venäjä) ovat tulevaisuudessa vauraita seutuja. Aivan lähivuosina sinne sijoitetaan 100 miljardia € (100. 000 miljoonaa) öljy-, kaasu- ja kaivosteollisuuteen.

Muurmannin aluevesillä sijaitsevilta kaasukentiltä viedään Saksaan kaasua Itämeren putkia pitkin ja Norjalla on omat öljy- ja kaasukenttänsä. Koko Suomen Lappi makaa kilometrin paksuisen kupari/nikkeli/kulta- laatan päällä.

Pohjois- Suomi tulee oikeanlaisella politiikalla kokemaan valtavan taloudellisen kasvun. Rakennetaan ratayhteys Muurmannin rataan ja ehkä myös pohjoiseen Norjaan. Tämän takia olisikin mitä pikimmiten aloitettava keskustelu Oulun muuttamisesta Suomen pääkaupungiksi.

Helsingissä ei ole ollut mitään perusteollisuutta Salmisaaren viinatehtaan lakkauttamisen jälkeen, mutta yli sadalta pääkonttorilta perittyjen verojen ja yleensäkin muun Suomen ryöstämisellä Helsinki on pärjännyt. 62% hesalaisista saa elantonsa toistensa perseitä pyyhkimällä ja bahama- vahauksia tekemällä.Siis työssäkäyvästä populaatiosta, siellähän on aina "työttömien" lisäksi 40% väestä masennuksen, kiusaamisen, syrjinnän tai jonkun homeongelman takia sairauslomalla. Olen aina ihmetellyt, miten jatkuvasta työvoimapulasta kärsivässä Helsingissä yli 100.000 (joka viides) ihmistä saa sosiaaliapua. Oli lama tai nousukausi. On tullut pikkuisen luettua tilastoja.

Aleksi Laine

"Tässä vaiheessa joku aina sanoo, että onhan Ruotsissakin tosi korkeat verot ja jähmeä valtio, mutta se on silti rikas. Ruotsin rikkaus on luotu lähes kokonaan ennen 1970-lukua."

Tämä osoittaa varsin originellia käsitystä siitä, miten BKT muodostuu. Suoremmin sanottuna väite on omituista soopaa.

Muuten kirjoitus kertoo melkeinpä lapsenomaisesta luottamuksesta markkinoihin. Kuitenkin markkinat toimivat taloustieteen liki täydellisen konsensuksen mukaan monenlaisten markkinavirheiden armoilla.

Hong Kong on kuitenkin mahtava paikka -- kunhan ei päädy pikabaarin myyjäksi. Kyseinen kaupunki kun on BKT:lla mitattuna lähes yhtä vauras kuin Helsinki, mutta Mäkkärin tuntipalkka on parin euron paikkeilla. Helsingissä se on kai jossain kahdeksassa eurossa. Ja Mäkkärille töihin päässyt kiinalainen on hyväosainen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Aleksi Laine: "Muuten kirjoitus kertoo melkeinpä lapsenomaisesta luottamuksesta markkinoihin."

Niin kertookin, ja niin varmaan oli tarkoituskin. Kysymyshän oli siitä, että miksei tuota voitaisi kokeilla. Muualla maailmassa esimerkit (Viro, Hong Kong, Etelä-Korea, jne.) puhuvat onnistumisen puolesta, mutta jos tuo nyt sattuisi epäonnistumaan, niin voitaisiin aina palata nykytilanteeseen.

"Hong Kong on kuitenkin mahtava paikka -- kunhan ei päädy pikabaarin myyjäksi."

Idea tuossa Suomen jakamisessa olikin kai se, että kuka tahansa voisi heti halutessaan muuttaa tuolta vapaa-alueelta pois takaisin hyvinvoivanvaltion lämpimään syliin. Siellä ei olisi pakko olla.

Aleksi Laine

Suomalainen hyvinvointivaltio tuskin kestäisi, jos vieressä olisi "Hong Kong". Järjestelmää pitäisi jatkuvasti säätää kapitalistisempaan suuntaan, jotta vauraat ihmiset ja firmat eivät siirtäisi papereitaan sinne.

Hyvinvointivaltio taas kannattaa suojella, jo siitä syystä, että ilman pohjoismaista mallia, ihmisille olisi helppo uskotella, että markkinavetoinen systeemi on ylivoimainen. Nytkin, vaikka meillä on Pohjoismaat, enbusket luulevat jonkinlaisen ideologisen harhan vallassa, että markkinata ovat ratkaisu liki kaikkeen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Aleksi Laine: "Suomalainen hyvinvointivaltio tuskin kestäisi, jos vieressä olisi "Hong Kong"."

Miten niin muka ei kestäisi? Suomalainen hyvinvointivaltio on ylivertainen yhteiskuntäjärjestelmä, joka hyödyttää kaikkia ihmisiä tulotasosta riippumatta. Heikoimmassa asemassa olevat saavat nettiyhteydet, kännykät, sanomalehdet kotiin kannettuna ynnä muut ihmisarvoisen elämän perusedellytykset, ja varakkaammat taas rauhallisen, turvallisen ja vakaan yhteiskunnan. Molemmat edellä mainitut saavat lisäksi maailman parasta(tm) koulutusta ja terveydenhuoltoa. Ei tuollaista paratiisia hetkauttaisi sinne eikä tänne, jos jonnekin perähikiän takapajulaan perustettaisiin lipilaarihörhöjen leikkikenttä.

"Järjestelmää pitäisi jatkuvasti säätää kapitalistisempaan suuntaan, jotta vauraat ihmiset ja firmat eivät siirtäisi papereitaan sinne."

Eiköhän tuo saataisi helposti estettyä estämällä siirtyminen pelkästään paperilla. Firmojen ja ihmisten pitäisi myös fyysisesti siirtyä ja pysyä siellä vapaa-alueella, tai muuten ne joutuisivat maksamaan veronsa kantasuomeen. Papereilla kikkailun estämiseksi löytyy kyllä keinot, ja jos joku sitten oikeasti haluaakin muuttaa sinne vapaa-alueelle, niin sitähän ei ollut tarkoituskaan estää.

"Hyvinvointivaltio taas kannattaa suojella, jo siitä syystä, että ilman pohjoismaista mallia, ihmisille olisi helppo uskotella, että markkinavetoinen systeemi on ylivoimainen."

Tarkoitatko, että markkinavetoista systeemiä ei saa perustaa, koska sitten ei voitaisi todistaa, että hyvinvointivaltio on paljon parempi kuin markkinavetoinen systeemi?

Aleksi Laine

Mielessäni on esimerkiksi USA, jossa on ollut perinteisesti "sosialistisempia" ja "vapaampia" osavaltioita. Ajan kuluessa ne ovat kuitenkin ajautuneet kilpailemaan parhaista veronmaksajista. Parhaat veronmaksajat taas hyötyvät enemmän "vapaasta" kuin "sosialistisesta" systeemistä. Nykyään USA:n osavaltioiden erot ovatkin tämän kehityksen tuloksena aika pieniä ja ne ovat enempi kallellaan "vapaaseen" kuin "sosialistiseen" suuntaan. USA onkin kauttaaltaan aika hyvä yhteiskunta hyväosaisille, ei niin hyvä huono-osaisille (mikä kyllä kytkee takaisin niin, että ikkunoissa pitää olla kalterit yms).

Euroopassa kehitys mennee samaan suuntaan, mutta täällä kieli- ja kultturimuurit hidastavat kehitystä. Ehkä täällä on vahvempi tasa-arvon perinnekin, ainakin Pohjoismaissa on.

Jos sen sijaan perustettaisiin vaikka Poriin libilaari, veroton alue, kaikki rikkaat turkulaiset aika äkkiä muuttaisivat sinne jenkkimalliin. Siinä kohdassa Turun olisi pakko muuttaa systeemiään enemmän rikkaita suosivaksi.

"Tarkoitatko, että markkinavetoista systeemiä ei saa perustaa, koska sitten ei voitaisi todistaa, että hyvinvointivaltio on paljon parempi kuin markkinavetoinen systeemi?"

En. Tarkoitan sitä, että koska kukaan ei tiedä mikä on täydellinen yhteiskunta, kannattaa suosia empiriaa teorian ohella ja sijaan. Se taas onnistuu parhaiten suojelemalla yhteiskuntamallien diversiteettiä. On hyvä, että on "vapaita" valtioita, "sosialistisia" ja vaikka mitä, kunhan ihmisoikeuksia kunnioitetaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Aleksi Laine: " Tarkoitan sitä, että koska kukaan ei tiedä mikä on täydellinen yhteiskunta, kannattaa suosia empiriaa teorian ohella ja sijaan."

Hienoa! Olen täsmälleen samaa mieltä. Eli ei muuta kuin vapaa-aluetta perustamaan ja empiriaa harjoittamaan.

"Se taas onnistuu parhaiten suojelemalla yhteiskuntamallien diversiteettiä."

Tietysti. Eihän tässä nyt oltu mitään yhteiskuntamallia kieltämässä.

"On hyvä, että on "vapaita" valtioita, "sosialistisia" ja vaikka mitä, kunhan ihmisoikeuksia kunnioitetaan."

Juuri näin. Voimme siis todeta, että olemme yhtä mieltä siitä, että Lapista voitaisiin hyvin tehdä vapaa-alue.

Aleksi Laine

"Juuri näin. Voimme siis todeta, että olemme yhtä mieltä siitä, että Lapista voitaisiin hyvin tehdä vapaa-alue."

Joo, noin voi nähdä.

Minä kuitenkin satun uskomaan siihen, mitä siinä yllä kirjoitin: nykyisellään "vapauden" lisääminen johtaa rikkaiden suosimiseen. Se on ajan henki, jonka puhkumista voi todistaa vaikkapa USA:ssa. "Ikivanhat" solidaarisuutta korostavat ideat ovat puolustuskannalla.

Mutta ehkä "vapaassa" Lapissa keksittäisiin uudelleen vaikkapa sosiaalidemokratia ja käytäisiin "vapaussota".

Ennen sitä koko Suomesta täytyisi kuitenkin tulla "vapauden tyyssija", pohjolan Hong Kong (ks. aikaisemmat viestit). "Hyvinvointivaltio" ja "Hong Kong" eivät voisi elää sisäkkäin ja Hong Kong voittaisi.

Joonas Försti

Voidaan varmaan kysyä, että montako ihmistä sinne loppujen lopuksi jäisi? Kourallinen? Siinä onkin sitten kiva etsiä kavereille asuntoja muualta.

Markus Lehtipuu

OLen joskus ideoinut kolmen pääkaupungin mallia (plus Karjalan ym miehitettyjen alueiden palautusta), jossa Oulu olisi Pohjois-Suomen pääkaupunkina myös Ruotsi-, Norja-, Venäjä- ja Barentsinmeren ministeriön pääkaupunki.

Viipuri olisi Venäjän-kaupan ministeriön pääkaupunki ja Helsinki Baltian ja Euroopan-asioiden pääkaupunki.

Tosin Helsingin tilalle voitaisiin valita myös Turku, Suomen alkuperäinen ja se ainoa oikea pääkaupunki.

Heikki Kosalainen

Oletkohan jutellut asiasta jonkin tuttuni kanssa ja saanut ideani sitä kautta, vai ihanko itse keksit sen? Tietenkin kannatan ideaa.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Oikein kannatettava idea.

Rajat kehä III' lle ja eristetään entinen pääkaupunkiseutu omaksi hallintoreservaatiksi, jolta oikea Suomi ostaa sinne valitusti jäävät palvelunsa.

Sitten oikea Suomi hallinnoi ja hyödyntää luonnonvaransa, metsät, energia, malmit, ruoan perustuotannon jne. ja jakelee sisäisin ne siirtohinnoin hallintoreservaatin budjetoituihin tarpeisiin.

Suomen hallinto siirretään jonnekin maan elinkelpoiseen keskiöön ja läänitykset uusiksi.

jeeeee

Aki Häkkilä

Sosialisoidaanko myös kehä 3:n sisäpuolella olevien yritysten omaisuus muussa Suomessa eli esimerkiksi paperitehtaat?

Artturi Noitalahti

Saisiko sieltä Lapin reservaatista tulla enää Helsinkiin pudottamaan lunta talojen katoilta tai muihin tilapäistöihin, joihin kädettömät helsinkiläiset eivät kykene?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Vai onko kukaan koskaan nähnyt vihaista reggae-musiikkoa?

Jos muusikko suuttuu, niin sitä ei pelkää kukaan, joten muusikko ei suutu.

Hyvin monet ovat miettineet ilmeisesti samaa, mutta Suomessa tarvitaan tekoja ei puheita. Yksy malli on, että siirretään kehäkolmonen napapiirille, niin saadaan suurempi pääkaupunkiseutu.

Tommi Mäkinen

pössyttelijät ovat rennointa porukkaa mitä tiedän. Tää jurriurpomuusikko jos suuttuu, usein joku on polilla/putkassa, useimmiten allekirjoittanut..

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Upea idea Ari.
Voin vain kuvitella, miten matkustan seutulipulla Oulusta Pakilaan ;-)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Ei paha teksti Enbuske-nimiseltä oululaiselta, ei ollenkaan. Nimi on Nuuskakairasta, Väylänvarresta, lähtöisin, liki Vittulajänkää (ei siis vittuilijan-aapaa tai Vittumaisenkurun kämppää).

Remu Aaltonen on sanonut, että Suomessa on kaksi Stadia, joista tunnetumpi on Lapin 8200 neliökilometrin kokoinen metropoli.

Toista kutsutaankin nykyisin, Enbusken verottajaa, Tsadiksi. Syystä kyllä.

Lapissa on ollut kaksi neroa, joista toinen on sukua Enbuskelle: Lars Levi Laestadius. Toinen ei ole: Nils-Aslak Valkeapää.

Tuo ensimmäinen nero, ennenkuin tuli passioiden koskettamaksi, opiskeli tiedemies-lääkäriksi Upsalan ekonomien kanssa ja muutti takaisin kotiseudulleen polttamaan ja myymään viinaa sekä hoitamaan sairaita.

Tuossa vaiheessa hän loihe lausumaan jotain, jota sukulaispoikansa tässä nyt sitten toistaa:

"Seuraus kutsuu syyn luokseen".

Siitä jatka, Tuomaskulta, jouluntuoja.

Jussi Jäntti

Loistava idea - ja neuvotellaan Venäjän kanssa tuo Petsamo samaan pakettiin.

Mutta miksi tyytyä Lappiin? Tehdään Venäjän kanssa luovutetusta Karjalasta samanlainen vapaakauppa-alue - en usko että venäläiset vastustavat omaa hongkongiaan.

Idean voi myydä tietenkin vielä eteenpäinkin. Tehdään Kreikasta myös talousreservaatti, niin saadaan jokin järki sinnekin.

Money talks, vai miten se stuppi sanoisi.

Käyttäjän jou kuva
Juhani Slim

Kaikkien aikojen merkittävin suomalainen taloustieteilijä Anders Chydeniushan ehdotti tätä jo joskus 1700 luvun lopussa. Ja idea on todella hyvä. Ainoa miinus on se, että tämänkaltainen toiminta heikenätäisi etelä suomen todella nopeasti. Muuttoaalto kääntyisi hyvin nopeasti kehäkolmosen sisältä tornio- ja kemijoen varteen. Itse lappilaisena kuiteenkaan en näkisi tätä kovinkaan negatiivisena asiana.

Käyttäjän IlkkaKakko kuva
Ilkka Kakko

"Niinhän sitä sanotaan, että kaikkea kannattaa kokeilla, paitsi omaa siskoa ja saksanpaimenkoiraa. Historiankirjojen mukaan Lapissa on kokeiltu kyllä kovasti niitäkin."

Ohhoh, mitä puhetta. Voisitko antaa tarkemman lähteen tähän väittämään, muuten katson sen loukkaukseksi kansanryhmää kohtaan! Saatan siitä huolimatta tulkita sen noin.

Tuomo Molin

Eikös Suomen lappilaiset, Ruotsin lappilaiset ja Norjan vastaavat tunne toisiansa kohtaan paljon enemmän yhteenkuuluvuutta ja sympatiaa kuin yksikään heistä omien maidensa eteläosien porukkaa kohtaan?

Muuten, ihmiset jotka puhuvat Oulusta Pohjois-Suomen kaupunkina, eivät vissiin ole koskaan katsoneet Suomen karttaa. Oulu on Keski-Suomea. Keski-Suomen nimellä kulkeva maakunta on tosiasiasa melkein etelää.

Petri Kaivanto

Karjala takaisin!!!11 Karjalasta pitää tehdä suomalaisten ja venäläisten yhteinen Hong Kong, mutta tiukalla ympäristölainsäädännöllä. Saamenmaa saisi puolestani itsenäistyä.

J. Gagarin

Tehdään koko Suomesta Hong Kong. Luovutaan harmaan talouden vastaisesta taistelusta ja kannustetaan ihmisiä siihen. Töitä tulisi piisaamaan, hinnat olisivat halpoja ja yritteliäisyyss lisääntyisi kuin tämän syksyn sienet sateella.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Kannatetaan, voisin itsekin muuttaa pohjoisemmaksi täältä Oulusta tällaista kokeilua testaamaan.

Ja mietinkin heti alkuunsa, että miksi teksti kuulosti niin tutulta. Henrihän aiheesta kirjoitti aiemmin.

Miusa U

Soininvaara jo totesi, että jos saisi keskushallinnon pois Helsingistä, niin niihin tiloihin sijoittuisi yrityksiä. Yritykset maksavat parempia palkkoja, joten Helsingin rikkaus ja verotulot kasvaisivat. Pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen ja sopivasti lähiseutua voisi ottaa mukaan, tietysti vain halukkaita, mutta luultavasti niitä riittäisi 2 - 3 miljoonan asukkaan verran maantieteellisesti yhtenäistä ja toiminnallisesti sopivaa aluetta.

Peter Karikko

Kuten jo aikaisemmin mainittua, tämä ensimmäisen kerran "virallisesti" Antti Chydeniuksen idea olisi melko ennenkuulumaton pohjoismainen sosiaalinen kokeilu. Se ei välttämättä tarkoita, että se olisi huono idea. Oikeastaan ainoat huonot puolet olisivat siinä, että ainakin allekirjoittanut epäilisi yövartija-Lapin houkuttelevan kaikenlaista yrittäjää ja keinottelijaa alueelleen - en uskoisi alueen väkivaltatilastojen ainakaan paranevan hetkeen. Lisäksi olisi mahdollista, että Lapista tulisi kansainvälisten kaivosyhtiöiden temmellyskenttä (joka toki tapahtuisi muutenkin jos toiminta olisi kannattavaa) ja valtio menettäisi ah niin arvokkaita verotuloja.

Hyvät puolet taas olisivat mainittavat; Yövartioitu Lappi varmasti houkuttelisi yrittäjää, työntekijää, taiteilijaa, liikemiestä ja vapaudenkaipuisia sieluja paljon suuremmissa määrin mitä nykyään. Teollisuutta Lapissa on jo nykyään; suuria voimalaitoksia ja kaivoksia, mutta vähemmän korkeampaa jalostusta ja pinta-alaan verrattuna kaikkea on niukasti. Tavallaan siinä missä fennomaanien visio Suomesta sivistyneenä itsenäisenä kulttuurivaltiona kuvattiin Pohjolan Hellaksena, voisi visiota Vapaasta Lapista kuvailla tosiaan Pohjolan Hong Kongiksi.

Ja miksi Suomen valtio - ja erityisesti valtiomiehet sanan varsinaisessa merkityksessä - alkaisivat toteuttamaan tätä ideaa? Sen lisäksi että se toisi mahdollisesti toivoa ja eloa syrjäiselle maakunnalle ja työtä työttömille, se olisi juuri sitä mitä maailma kaipaisi: uusi, suuri idea jostakin ennen näkemättömästä joka onnistuessaan toisi valtavaa kunniaa ja rikkauksia niille, jotka ne ansaitsisivat. Vaikkei se onnistuisikaan, voisi jokainen hankkeeseen osallistunut ainakin sanoa yrittäneensä jotain - ei elämää suurempaa, vaan elämän kokoista.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

"vähemmän korkeampaa jalostusta ja pinta-alaan verrattuna kaikkea on niukasti"

1) Mahdatko, Karikko, lukea Lappiin Meri-Lapin ja Rovaniemen?

2) Onko matkailuteollisuus perus- vai korkealle jalostettua teollisuutta?

. suvituuli

En tiedä onko Enbuske koskaan käynyt, saati viettänyt pitempiä aikoja Hong Kongissa.

Kirjoittatte "Lappilaiset ja kainuulaiset ovat geneettisiltä ominaisuuksiltaan ihan yhtä fiksuja kuin eteläsuomalaisetkin."

Mitöä tekemistä "fiksuudella" on Hong Kongin menestyksen kanssa? Ei yhtään mitään.

Pointti on se, että kommunistien ottaessa vallan Kiinassa 1949 eivät kaikki shanghailaiset lähteneet Hong Kongiin.

Sinne lähtivät ne shanghailaiset,jotka olivat yksinkertaistettuna "yritteliäitä". Loppu on historiaa...

Sama pätee Lappiin. Onko Rovaniemelle mänijöitä?

Tuomo Molin

Hauskaa että kommenteista päätellen Suomessa ei ole kuin kaksi aluetta: Helsinki ja Lappi.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Tuomaksen kirjoitus on uus-rasismia lappilaisia kohtaan. Olisi voinut vielä esittää, että näiden ihmisten ruumiinrakenne on lähempänä eläintä kuin helsinkiläistä kirjanlukijaa.

Tuomaksen visio muutenkin on jo olemassa Venäjän syrjäisissä kylissä, mutta paljon rikkaampana kuin mihinkä Tuomaksen mielikuvitus koskaan riittää.

Vähemmän kirjaviisautta ja enemmän empiirisiä kokemuksia ja havaintoja.

Jukka Jänönen

Lapkong. Kullanhuuhdonta. Joet. Kalastus. Porot. Paliskunnat. Kateus. Alkuperäisasukkaat eli saamelaiset. Lappilaiset, jotka uskottelevat olevansa saamelaisia.

Lappi. Mukavia ihmisiä. Kullanhuuhdontaa. Jokia. Kalastusta. Poroja. Lapin kullan kimallus.

Jotain tosi upeaa on tuossa paikassa nimeltä Lappi. Tuskinpa tuo muutoin herättäisi mitään vahvoja tuntoja.

Timo Rehtonen

Heh-heh, eipä tainnut osua penaalin terävin kynä tällä kertaa kolumnistin käteen. Mielipiteet edustivat kyllä osuvasti sivistymättömien kehäkolmostoimittajien kehässä pyörivää, stereotyyppistä ajatusmaailmaa.
Ehkä taustalla on, että kirjoittaja haluaa kostaa oululaiset kolulukiusausvuotensa kaikille Korson pohjoispuolella asuville?
Ruikutusta en ole Lapissa kuullut, etelässä kylläkin. Ja tällaisissa "kolumneissa".
Mutta pysykööt pellet etelässä. Siinä voittaa sekä Pohjois- että Etelä-Suomi.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Hemmetin hyvä ehdotus. Johtuu varmaan sitiä, että itselläni on ollut samanlaisia ideoita.

Maailma tarvitsee enemmän yhteiskunnallisia vaihtoehtoja, ei vähemmän.

Jaakko Anttila

Timo Rehtonen osuu naulan kantaan. Kolumnisti, Kuusamosta lähtöisin oleva Suomen Kuvalehden poliittinen toimittaja Pekka Ervasti ja YLEn puhekanavilla luonnottomalla nuotilla kiekuva Kirsi Virtanen ovat etelän median politrukkeja, Suomen maaseutua ja kehäkolmosen ulkopuolisia alueita kun ruttoa vihaavia toimittajia.

SDP valtasi sisäministeriön aluekehitysosaston SDP:n vaalivoiton jälkeen keväällä 1995 ja palkkasi sinne 25 vastavalmistunutta, joiden ainoa pätevyysvaatimus oli SDP:n jäsenkirja. SDP alkoi toteuttaa "OECD:n aluepolitiikkaa": kaupunkien ja kasvukeskusten yksipuolista kehittämistä, ja aluepolitiikan vastaiseksi väitteeksi kehitettiin kierouden mestarinäyte: "aluepolitiikka vääristää kilpailua". SDP ja Kokoomus, Helsingin Sanomien kotimaan toimittaja Timo Siukonen, muuttoliikkestä väitellyt tohtori Timo Aro, Tilastokeskuksen päivystävät demarit ja OECD:n päivystävä suomalainen demari ovat väärentäneet EU:n aluepolitiikkaa 16 vuoden ajan.

Todellisuudessa vain 3 prosenttia Euroopan aluekehitysrahaston määrärahoista käytetään muuhun kuin alueiden kehittämiseen ja niilläkin 3 prosentilla pyritään kehittämään taantuneita kaupunkialueita ja taantuneita teollisuusalueita.

Aluepolitiikka siirtyi Euroopan komission toimivaltaan 1.1.1995. Euroopan komission aluepolitiikan pääosaston esittelysivulta: "EU:n aluepolitiikan tavoitteena on vähentää merkittäviä taloudellisia, sosiaalisia ja alueellisia eroja, joita edelleen esiintyy Euroopan eri alueiden välillä. Aluepolitiikka ilmentää yhteisvastuuta, jota EU osoittaa vähemmän kehittyneitä valtioita ja alueita kohtaan. Välineinä käytetään yhdennettyjä ohjelmia, joilla tuetaan alueiden sekä koko EU:n kestävää kehitystä. Pyrkimyksenä on 1) tuoda esiin kunkin alueen parhaat puolet; 2) tehdä kaikista alueista kilpailukykyisempiä; 3) luoda enemmän ja parempia työpaikkoja.
http://ec.europa.eu/regional_policy/what/index_fi.cfm

"Alueellisen koheesion keskeiset haasteet Euroopan unionissa. Kuinka voidaan siten, että alueet osaltaan vaikuttavat koko EU:n kestävään ja tasapainoiseen kehittymiseen:
1) rajoittaa väestön keskittymistä, koska kaupungistumisella on sekä myönteisiä vaikutuksia, kuten innovoinnin ja tuottavuuden lisääntyminen, että kielteisiä vaikutuksia, kuten saastuminen ja sosiaalinen syrjäytyminen;
2) parantaa alueiden yhteyksiä ja palveluja – Ihmisten on voitava asua valitsemallaan alueella, ja heidän käytettävissään on oltava julkiset palvelut, toimivat liikennepalvelut, luotettavat energiaverkot ja laajakaistainen internetyhteys."
http://ec.europa.eu/regional_policy/what/cohesion/...

Euroopan aluekehitysrahaston verkkosivulta:

Euroopan aluekehitysrahaston tavoitteita ovat:
1) alueiden lähentyminen;
2) aluellinen kilpailukyky ja työllisyys;
3) Euroopan alueellinen yhteistyö.

Euroopan aluekehitysrahaston toimissa kiinnitetään erityistä huomiota alueellisiin erityispiirteisiin. EAKR:n toimilla pyritään torjumaan taajamissa esiintyviä taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristöön liittyviä ongelmia. Maantieteellisistä tai luonnonhaitoista kärsivät alueet (saaristo- ja vuoristoalueet sekä harvaanasutut alueet) saavat erityiskohtelun. Myös erittäin syrjäiset alueet saavat erityistukea EAKR:sta syrjäisestä sijainnista johtuvien lisäkustannusten tasaamiseksi.

Euroopan aluekehitysrahastosta annettu asetus: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...

Ja kolmanneksi: maaseudun kehittäminen siirtyi EU:n toimivaltaan 1.1.1995. Rahoituskaudella 2007-2013 EU:n maaseudun kehittämistä ohjaa EU:n neuvoston asetus (EY) N:o 1698/2005.

Euroopan komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston verkkosivuilta:

"EU harjoittaa aktiivista maaseudun kehittämispolitiikkaa, jotta EU:ssa voitaisiin saavuttaa maaseutua ja siellä asuvia ja työskenteleviä ihmisiä koskevia tärkeitä tavoitteita.

Maaseutualueet ovat keskeinen osa EU:ta paitsi fyysisesti myös sen identiteetin kannalta. Yleisen määritelmän mukaan yli 91 prosenttia EU:n pinta-alasta on maaseutua, ja tällä alueella asuu yli 56 prosenttia EU:n väestöstä. Monentyyppiset kauniit maaseutumaisemat — muun muassa vuoristot, aarniometsät, vainiot ja arot — ovat osa EU:n ominaislaatua."

Kaudella 2007–2013 sovellettavat maaseudun kehittämispolitiikan säännöt ja jäsenvaltioiden ja alueiden toimenpiteet on määritetty neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1698/2005. Asetuksen mukaan kaudella 2007–2013 keskitytään seuraaviin kolmeen toimintalinjaan:

1) maa- ja metsätalousalan kilpailukyvyn parantaminen;
2) ympäristön ja maaseudun tilan parantaminen;
3) elämänlaadun parantaminen ja elinkeinoelämän monipuolistaminen maaseudulla.
http://ec.europa.eu/agriculture/rurdev/index_fi.htm

Maaseudun kehittämisasetus: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...

Maaseudun kehittämisasetuksen 3 JAKSO; Toimintalinja 3:
Maaseutualueiden elämänlaatu ja maaseudun elinkeinoelämän monipuolistaminen
52 artikla
Toimenpiteet
Tämän jakson mukainen tuki koskee seuraavia toimenpiteitä:
a) maaseudun elinkeinoelämän monipuolistamiseen tarkoitetut toimenpiteet, joihin kuuluu:
i) taloudellisen toiminnan laajentaminen maatalouden ulkopuolelle,
ii) mikroyritysten perustamiseen ja kehittämiseen myönnettävä tuki yrittäjyyden edistämiseksi ja elinkeinoelämän kehittämiseksi,
iii) matkailuelinkeinojen edistäminen;
b) maaseutualueiden elämänlaadun parantamiseen tarkoitetut toimenpiteet, joihin kuuluvat:
i) maaseudun elinkeinoelämän ja maaseutuväestön peruspalvelut,
ii) kylien kunnostus ja kehittäminen,
iii) maaseutuperinnön säilyttäminen ja edistäminen;

Tuliko selväksi!

Käyttäjän lehtovitra kuva
Mikko Lehtovirta

Ei tullut, hra Anttila. Blogi- ja muiden keskustelufoorumeiden kultainen sääntö on: "Jos haluat sanomisen lisäksi välittää jotain näkemystä, pidä paketti kasassa."

Varmin keino scroll-kytkimen vääntämiseen on yli kuvaruudun korkeuden ulottuva sanainen vuo.

Tuliko selväksi.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Ei tämä Enbusken kuvaelma nyt ihan loppuun asti ajateltu ollut.

Jos ”tehdään Lapin läänistä ja Kainuusta reservaatit, joissa kaikki on sallittua”,miten käy, kun kaikki etelän immeiset sitten tahtovat sinne?

Eikö olisi parempi toteuttaa näin hieno idea koko Suomen alueella? Onhan meitä ruikuttajia etelässäkin, jos se nyt oli Enbusken aivoituksen motiivi kuten ymmärsin. Ja juoppojakin löytyy, jos siitä on kiinni.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tervetuloa Lappiin "sekaantumisreissulle" Tuomas! Mielesi tekee kumminkin.

Jouni Jokela

Äh, antakaa joka kunnalle itse valta kuulua tai olla kuulumatta mihin tahansa valtioon tai vaikka perustaa ikioma.

Näin se on Sveitsissä.

http://www.muutos2011.fi/vb/entry.php?317-Salzwegiss%E4-(D)-tekee-Politiikkaa-21-ja-Bolligenissa-(CH)-113-ihmist%E4

Virallisena kielenä saa olla saame tai swahili, tai vaikka kaikki maailman kielet, silläkään ei ole mitään väliä, kunhan ne kuntalaisethan maksaa vaan ihan itse ne kaikki kylttinsä&lomakkeensa.

Sama homma kaikkien kunnantalojen ja kansojen palatsien kanssa,,,
Samoin joka kunta saa raahata vaikka mitä porukkaa väriä antamaan, kunhan kustantavats sen itse.

Toimituksen poiminnat