Tuomas Enbuske

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Rasismi on uusi musta

Perussuomalaiset ajattelevat rasistisesti. Tämä on nyt Hesarin ajatuspoliisigallupissa todistettu. Tutkimus näyttää hyväuskoisesti luottavan ihmisen omaan ilmoitukseen ajatustensa rasistisuudesta. Aiemminhan on ollut tapana pilkata tyyppiä, joka aloittaa lauseensa “En ole rasisti, mutta…”.
 
Joidenkin mielestä lasi on puolityhjä, toisten mielestä ihan sama, kunhan siellä on lisää bensaa itseruoskintaan. Harva mainitsi lainkaan Hesarin tutkimuksen myönteistä uutista. Lähes kaikki suomalaiset ovat sitä mieltä, että kaikilla maapallon ihmisillä on sama ihmisarvo.
 
Yksi asia tästä rasismipornosta aina unohtuu. Me suomalaiset kyllä suhtaudumme esimerkiksi islamiin epäilevästi, mutta olemme huomattavasti vähemmän ennakkoluuloisia kuin muslimimaiden asukkaat ovat meitä kohtaan.
 
Ai mitenkö niin?
 
Pew´n tutkimuskeskus teki vuonna 2006 laajan tutkimuksen, jossa verrattiin länsimaiden niin sanottua islamofobiaa ja muslimienemmistöisten maiden epäluuloa länsimaiden asukkaita kohtaan. Yksi asia on selvä kuin Vanhasen Masa. Muslimimaissa suhtaudutaan huomattavasti vihamielisemmin länsimaiseen elämäntapaan kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissa suhtaudutaan muslimeihin. Sama koski myös Euroopan muslimiyhteisöjä, jotka olivat rasistisempia meitä kohtaan kuin me heitä. Siis nyt puhutaan keskiarvoista. Eurooppalaiset muslimit eivät tuntuneet tykkäävään uusien kotimaidensa arvoista, mutta eivät silti jostain syystä halunneet muuttaa takaisin kotimaan onnelaan.
 
Tämäkin on tietysti jollain kierolla logiikalla länsimaiden vika.
 
Länsimaissa on vuosikymmenet pyöritty omantunnon tuskissa valkoisen miehen taakan takia. On varsin kafkamainen ajatus, että esimerkiksi minä – siksi, että olen pyytämättä ja yllätyksenä – sattunut syntymään valkoiseksi mieheksi, olisin syyllinen johonkin mitä joku toinen on tehnyt satoja vuosia sitten.
 
Kerronpa nyt asian, jota harva tietää, koska sitä ei meidän kouluissamme kerrota. Monihan luulee, että orjuuttaminen ja siirtomaiden ottaminen on länsimainen ilmiö, jota meidän pitää nyt jotenkin jälkikäteen hyvitellä. No, ei siinä mitään ylpeiltävää olekaan. Mutta jos ruvetaan historian vääryksiä korjailemaan, eurooppalaisten pitäisi vaatia korvauksia myös afrikkalaisilta. Robert C. Davis paljastaa kirjassaan Christian Slaves, Muslim Masters, että pohjoisafrikkalaiset ovat ottaneet paljon enemmän eurooppalaisia orjiksi kuin mitä eurooppalaiset veivät Yhdysvaltoihin. Kaikissa maanosissa on asunut orjuuttajia. Itse asiassa eurooppalaiset ja heidän jälkeläisensä olivat ensimmäisiä, jotka virallisesti luopuivat tästä kamalasta tavasta.

80-luvulla hysteerikot näkivät joka puolella insestiä, kun lapsi vähän piirteli tarhassa pippelinkuvia. Silloin joka toinen isä oli potentiaalinen hyväksikäyttäjä, jos ei muuten niin ajatuksissaan. Myöhemmin paljastui, että insesti on todella harvinaista. Samalla tavalla rasismin kasvusta on tullut väite, jota ei oikein voi kyseenalaistaa. Muuten pidetään rasismin puolustajana.
 
Rasismi ei ole länsimaissa lisääntynyt, vaan päinvastoin hieman vähentynyt. Sata vuotta sitten eläneistä suomalaisista lähes kaikki olisivat nykymittapuun mukaan rasisteja. Vielä 50-luvulla poliitikon tai yritysjohtajan rasistinen kommentti aiheutti vain naureskelua. Julkisessa kielenkäytössä käytettiin surutta ilmaisuja, jotka nyt aiheuttaisivat kauhean mylläkän. Irwin Goodman lauloi mutakuonoista ja lakupelleistä ja vielä 90-luvun alussa TV:n viihdeohjelmassa laulettiin naureskellen neekereistä. Onneksi tuo aika on jo ohi.
 
Mutta tämä rasismin väheneminen ei tietenkään kelpaa. Jos mistään ei löydy avointa rasismia, puhutaan piilorasismista. Sitä voi olla mikä tahansa minkä kuka tahansa rasismiksi kokee. Ja totta kai koettu rasismi on Suomessa kasvanut. Yksinkertaisesti siksi, että täällä on nykyään enemmän ulkomaalaisia.

Kyllä minäkin olen kokenut rasismia, kun olen kävellyt ainoana valkoisena afrikkalaisessa kylässä. Turha niille oli selittää, että yksilönä vastaan vain omista teoistani.

Suuri osa Hesarin rasismitutkimukseen vastanneista suomalaisista valehtelee härskisti kuin kestävyyshiihtäjä. Olemme nimittäin kaikki rasisteja. Rasismi ei ole älykästä, vaan tyhmää. Harvemmin julkirasistit ovat mitään kvanttifyysikoita. Rasismi on tapa säästää aivojemme energiaa. Aivot  kuluttavat kokoonsa nähden huomattavan paljon energiaa, joten niitä on pakko pitää suuren osan ajasta vapaalla vaihteella.
 
Tapaamme joka päivä älyttömän määrän uusia ihmisiä ja uusia asioita. Jos joutuisimme joka kerta esimerkiksi uuden tien kohdatessamme, arviomaan uudestaan koko tien käsitteen, elämämme olisi mahdotonta. Joka kerta pitäisi miettiä uudestaan, että onkohan tuo tehty asvaltista vai lakritsasta ja voiko sitä pitkin kävellä. Se tekisi elämästä sietämätöntä. Sama koskee uusien ihmisten tapaamista. Määrittelemme silmänräpäyksessä uudesta ihmisestä voiko tähän luottaa.  Nopeat määritelmät toisista ovat aivoillemme oikoteitä.
 
Ja nyt tullaan tärkeään kohtaan. Ihmisillä on selkeästi tavattu tutkimuksissa tarvetta hengailla itsensä kaltaisten kanssa. Kaikki siis pitävät kaltaisistaan, niin hipit, hipsterit, mustat, juristit, kauppakorkealaiset ja juutalaiset. Aivojen energia ei kerta kaikkiaan riitä tekemään uutta määritelmää jokaisesta, siksi luotamme pienimpään yhteiseen nimittäjään. Onko tämä sitten oikein? Ei luontoa kiinnosta, onko joku asia oikein. Se on ihmisen määriteltävä.
 
Meillä kaikilla on ennakkoluuloja, joiden tiedämme jotenkin intuitiivisesti pitävän paikkaansa. Emme sitä tietenkään käpyläläisessä illallispöydässä myönnä.
 
Mietipä seuraava kysymystä rehellisesti sydämessäsi. Perit jostain 10 000 euroa, saat antaa sen jonkun sijoitettavaksi.  Sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joista tiedät vain etnisen taustan. Tyyppi a. on romani ja tyyppi b. on juutalainen. Kummalle annat rahasi? Ei tarvitse vastata ääneen.
 
Hahaa. Jäit kiinni. Ajattelit juuri rasistisen ajatuksen. Häpeä!
 
En halua missään nimessä vähätellä esimerkiksi rasistisen rikoksen uhrin asemaa tai arkipäivän rasismia. Se on väärin ja todella vastenmielistä. Mutta mitäs jos ei kuitenkaan alettaisi ajatuspoliiseksi. Ei tuomita rasistisia ajatuksia, vaan rasistisia tekoja.
 
Totta kai tekoa edeltää aina ajatus. Mutta kaikkien ajatusten perään ei välttämättä tule tekoa.

Suomalaiset ovat oikeasti ihan fiksu, rauhallinen ja sivistynyt kansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (310 kommenttia)

Jyri Terttu

Kyllä meidän suomalaisten pitäisi antaa piehtaroida omassa rasismissamme vaikkei sitä olekaan!

Joni Pelkonen

Ai ei ole rasismia. No mitäs se neekeriksinimittely, ulkkikset takaisin ulkomaille, Suomi suomalaisille jne. mölinä sitten on?

Jyri Terttu

Se ei ole rasismia, se on kännisten örveltäjien huutelua satunnaisille ohikulkijoille. Näin ainakin täällä Helsingissä. Typerää se toki on.

Juhani Virtanen

Känniset örveltäjät ovat meidän kaikkien riesana. Mustaa miestä he haukkuvat neekeriksi, mutta kaikille muillekin löytyy oma haukkumanimi tai syy käydä käsiksi. Minua on lyöty mm. sen takia että päässäni oli ylioppilaslakki: "v*ttuako siinä keekoilet, ylioppilas?"

Osaa huonosta käytöksestä nimitetään rasismiksi, joka on The Virallinen Paha Asia, muu huono käytös on vain huonoa käytöstä, eikä siitä kohkata keskusteluohjelmissa tai Hesarin pääkirjoituksissa. En tiedä miksi.

kati sinenmaa

Juhani, oletko nyt tuominnut kaikki känniset
örveltäjiksi ja yhden iskun takia?

Kun itse olin känninen, niin tuo olisi kyllä ollut suuri loukkaus minua kohtaan, jollei minulla olisi tietoa siitä, ettei kukaan valkolakkinen voi mennä minun aivoihini vääntämään aivojani loukkausmoodiin minun sitä sallimatta.

Valkolakkisuuden stereotyyppisyyden vuoksi jätinkin itse hankimatta koko lakkia, kun pääsin ylioppilaaksi, joka oli minulta viisain teko ikinä, koska nykyään jo valkoinen paperi luokitellaan rasistiseksi:

http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews...

Se minua edelleen ottaa päähän, että ylioppilaskirjoituksen aine piti kirjoittaa valkoiselle paperille, koska se oli syynä siihen, että sain siitä ällän :-(

Heikki Virtanen

Suomalaisia ne känniset örvelötkin ovat ja kännisen örveltämisen yleisyydestä ja yleisestä hyväksynnästä päätellen aika moni suomalainen on ainakin joskus örveltänyt kännissä. Jokaista suomalaisen yhteiskunnan epäkohtaa ei siis voi ulkoistaa kännisten örvelöiden ongelmaksi, joka siksi on muka itse asiassa ihan harmitonta, ja me suomalaiset olemme siis hyviä, kunnollisia emmekä harjoita rasismia.

Ai niin, mutta jos katsotaan Tuomas Enbuskea, niin hänhän venkoileekin tässä kirjoituksessaan kumpaankin suuntaan: yhtäältä hän sanoo ettei rasismia Suomessa esiinny tai ei se ainakaan ole yleistynyt ja sitten hän toteaa, että kaikkihan me olemme rasisteja, oikein vielä itse keksimänsä "testin" kanssa.

Aikamoinen rimanalitus koko tämä Enbusken kirjoitus. Populisti-Tuomas, joka ei ilmeisesti lue kommenttejakaan.

Matti Palviainen

Joni Pelkonen

"Ai ei ole rasismia. No mitäs se neekeriksinimittely, ulkkikset takaisin ulkomaille, Suomi suomalaisille jne. mölinä sitten on?"

Suomen kielen sana neekeri (käännettynä latinasta musta) on ollut ja on edelleenkin ilmeisesti valtaosalle neutraali sana. Mutta joukossammem on rasisti-intoilijoita, jota tekemällä tekevät siitä rasistisen sanan.

Suomen tasavallan perustivat esi-sämme suomalaisia varten ja sen pitivät itsenäisenä suomalaisten reviirinä (Ihminen on reviiriolio.)isämme ja isoisämme kalliilla hinnalla.

Ovatko sveitsiläiset rasisteja kaikki? Lainsäädäntö on sellainen, että kansalaiosuutta ei saa ja maasta saa lähteä, kun työpesti loppuu. Mutta niinhän se on. Sveitsiin tulijat sanovat tullensa työhön. Jos Suomeen tullaan työhön, kun pesti loppuu, niin on aika lähteä. Oman sanansa mukaisesti.

Suomi on suomalaisille ja kaikilla muilla on oma maansa. Muun väittäminen eli sen, että Suomi kuuluu kaikille, on järjetöntä.

http://lassella.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88645-kai...

HS:n mielipidepoliisitutkimus osoitti, että suomalaiset miltei sataprosenttisesti ovat sitä mieltä, että kaikilla on sama ihmisarvo. Jos tästä on eri mieltä, sitten vasta on kyse rasismista.

Vai leimaatko sotaveteraanit 99 %:sti rasisteiksi? He taistelivat Suomen puolesta, joka on suomalaisten eikä Stalinin eikä edes nykyajan kansainvaeltajanomadien omaisuutta.

N N

Pieniä on silakat joulukaloiksi. Rasismia on mutta vähän ja kuten edellätodettua, niin rasismia on joka suuntaan. Siis myös eurooppalaisia ja suomalaisia kohtaan.

Martti Kovala

Mitäs on suvisten Suomi-pois-suomalaisilta-kampanja?
Uussuomettumista vai höpsismiä?

Joni Pelkonen

"Sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joista tiedät vain etnisen taustan. Tyyppi a. on romani ja tyyppi b. on juutalainen. "

Miksi olisin kiinnostunut kenenkään etnisestä taustasta? Entä miksi ylipäätään antaisin kenellekään rahaa, mikäli tiedän vain hänen etnisen taustansa, enkä esim. rahantarvetta?

kati sinenmaa

Tuomas: ""Sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joista tiedät vain etnisen taustan. Tyyppi a. on romani ja tyyppi b. on juutalainen. ""

Joni: "Miksi olisin kiinnostunut kenenkään etnisestä taustasta?"
.

Etkö lukenutkaan blogikirjoitusta? Sinä tekiset sen kiinnostuksesi automaattisesti näkemällä sijoittajasi nimen tai ihon värin. Sinulla on jo aivoissasi luokitukset, millaisia sterotyyppejä ihmiset ovat roduiltaan:

Tuomas E.: "Ja nyt tullaan tärkeään kohtaan. Ihmisillä on selkeästi tavattu tutkimuksissa tarvetta hengailla itsensä kaltaisten kanssa. Kaikki siis pitävät kaltaisistaan, niin hipit, hipsterit, mustat, juristit, kauppakorkealaiset ja juutalaiset. Aivojen energia ei kerta kaikkiaan riitä tekemään uutta määritelmää jokaisesta, siksi luotamme pienimpään yhteiseen nimittäjään."
.

Juutalainen rinnastuu aivoissasi nobelrotuun, kun taasen romani rinnastuu aivoissasi kerjäläisrotuun. Asia on nyt vain noin, eikä siitä tarvitse ottaa pulttia, koska sterotyyppi ei voisi olla sterotyyppi, jos sen takana ei olisi todellisuutta.
Vähintä, mitä me voimme odottaa sterotyypeiltä, että heillä on vastuu omasta stereotyypistään ja sen maineesta;

Juutalaiset ovat tämän tiedostaneet, ja niin he pitävät tärkeimpänä asianaan lasten koulutusta, maksoi mitä maksoi. Ja se juutalainen tapa on luonut meihin muihin stereotyypin juutalaisista. Kannattaisi varmaan muidenkin rotujen ottaa oppia niiltä, joilla on meriittiä enemmän, kuten suomalaisista.

Ainiin, mutta täällä julistetaan, että kaikki rodut ovat saman arvoisia; ettei ole mitään väliä sillä, kelle antaa rahansa sijoitettavaksi ja ketä ottaa maahan.
Mutta ihmisten tasa-arvoisuus ei mene läpi meidän aivoissa, jotka toteuttavat merkityksiä vähäisimmän energian periaatteella; Funktio, joka luo meidän mieleen luokkia ja on vastuussa jopa peruskoulun laskennon joukko-opista.

Jokainen ihminen, joka julistaa tasa-arvoa, valehtelee omille aivoilleen, koska "hän ei antaisi rahaansa tiettyjen rotujen edustajien sijoitettavaksi".

Näytä minulle ihminen, joka sanoo, ettei hänen aivoissaan ole sterotyyppejä, niin minä kysyn häneltä, mitä mieltä hän on perussuomalaisista...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Enbuske juuri todisti sen, miksi on aivan turha vaatia romanien käyvän kouluja. Jos nyt romani kouluttautuisi ekonomiksi, ja menisi pankkiin töihin, niin kukaan ei tulisi hänen sijoitusneuvojan asiakkaakseen. Ei, vaikka olisi kuinka hyvät paperit Aalto-yliopistosta.

Tällaisten esteiden vuoksi romanien onkin turha hankkia mitään akateemista koulutusta, ja heidän kannattaakin panostaa viulunsoittoon ja tangojen laulamiseen. Jos hankkii jonkin tutkinnon, niin ei kukaan kuitenkaan päteväksi usko. Eikä ota edes töihin.

N N

Tähän on ratkaisu se, että romanit joukolla kouluttautuvat eri ammatteihin ja osoittavat kaikki ennakkoluulot vääriksi.

Jukka Salo

Nam, olipas herkullinen teksti.

Aira Joki

Ah, mikä ihanan nokkela otsikko..hah,hah,haaaa..
Aina tulee paha mieli kun näitä Enbusken tuskan parauksia erehtyy lukemaan:(
Outoa näin sanoa kun en mikään kokoomuslainen ole mutta Jyrki Katainen oli täsmälleen oikeassa kun totesi että Suomesta puuttuu tällä hetkellä "tolkku".Tämä Enbusken kirjoitus on taas kerran synninpäästö kaikelle rasistiselle ajattelulle Suomessa.

Jyri Terttu

Ei kai se mikään synninpäästö ollut, Enbuske vain asetti asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

Kokeilepas Aira edes kerran elämässäsi vastata sellaisin vasta-argumentein joissa olisi jotakin sisältöä.

Kirjoita vielä tai linkkaa malliksi yksi kyseistä aihetta sivuava ns. kriittinen teksti jossa nyt ei sitten ole yhtään rasismia tai rasismin synninpäästöä. Olisi oikeasti mukava nähdä onko teikäläisten mielestä sellainen käytännössä edes mahdollista.

Kyllä se on Tuomas kuin tuuleen huutaisi. Älyvapaiden massat ovat ylittäneet jo kriittisen pisteen.

Kuten näiden Jokien ja Pelkosten kommenteistakin huomaat, on aivan yhdentekevää millä sävyllä tai argumenteilla asioista keskustelet. Olet automaattisesti väärässä ja rasisti, mikäli näkemyksesi poikkeaa piiruakaan näiden avarakatseisten ideologiasta.

Teksti oli toki hyvä.

Kalle Lehtonen

Se oli kehoitus ajattelemaan, siinä määrin kuin edellytyksiä on ;-)

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Käsitin Aira, että et ole rasisti. En ole minäkään. Enbuske näyttää heittelevän näin 'romaniongelman' aikaan juutalaisvitsejä aivan holtittomasti.

Häpeä, loukkasit juuri juutalaista ystavääni ja romaninaista, joka on ystäväni.

Shame on you !

Aira Joki

Ei tästä ole kauaakaan kun Enbuske ilkkui vammaisten ja alkoholistien kustannuksella (Kallion nimbyt kirjoitus). Jotenkin turhan helppoja nauruja kalastellaan. Kyllä se mistä vitsiä vääntää aina kertoo ihmisen perimmäisistä arvoista:(

Matti Palviainen

Pekka Pöllänen

"Käsitin Aira, että et ole rasisti. En ole minäkään. Enbuske näyttää heittelevän näin 'romaniongelman' aikaan juutalaisvitsejä aivan holtittomasti.

Häpeä, loukkasit juuri juutalaista ystavääni ja romaninaista, joka on ystäväni."

Mikä vitsi on tämä kysymys: "Mietipä seuraava kysymystä rehellisesti sydämessäsi. Perit jostain 10 000 euroa, saat antaa sen jonkun sijoitettavaksi. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joista tiedät vain etnisen taustan. Tyyppi a. on romani ja tyyppi b. on juutalainen. Kummalle annat rahasi?"

Kommenttisi paljastaa sinut: "Jäit kiinni. Ajattelit juuri rasistisen ajatuksen. Häpeä!" - Tuomas Enbuske

Siis olet sittenkin rasisti!

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Alentava NIMITTELY LÄHTÖKOHTAISESTI juutalaisita ja romaneista on rasismia !

Mitkään rotututkimukset, joita on tehty ja tullaan tekemään eivät ole rasismia.

Ja:

Juutalaisuudesta/romanina olemisesta tai mistä tahansa sijoittajana olemisesta: Sijottaja (romani, juutalainen,kristitty valkolainen) voi sijoitetun rahan sijoittaa siten, että 10 000 omistaja menettää sen sijoituksen, ja se tulee päätymään erilaisten temppujen tekemisen jälkeen sille jolle 10 000 oli annettu sijoitettavaksi. Tätähän tapahtuu jatkuvasti sijoittajille.

Onhan tässä monta muutakin mahdollisita kuviota.

Ajatukset eivät ole rasistisia, sen sijaan nimittelyt ovat, vaikka kuinka mietiskelisi juutalaisten rahoja.

Ajatuspoliisi ajattelua voi pitää minä vaan.

Aiemmin sitä on pidetty kaikkeen totalitarismiin (rasistiseen totalitarismiin) liittyvänä, johon joukkoon Enbuske työnantajansa YLE:n kautta on todella vahvasti SIDOKSISSA.

Heikki Virtanen

Samaa mieltä kanssasi, Aira. Enbuske näyttää päätyneen harrastamaan tällä hetkellä kovasti vallalla olevaa populismia sen sijaan että hän ajattelisi omilla aivoillaan.

N N

"Tämä Enbusken kirjoitus on taas kerran synninpäästö kaikelle rasistiselle ajattelulle Suomessa."

Minkä takia joitakin piirejä kiinnostaa ainoastaan alkuperöisten suomalaisten harjoittama rasismi, mutta ei eri etnisten ryhmien harjoittama rasismi. Pyydän vastausta, koska kuulut juuri tähän ryhmään.

Aira Joki

Koska vähemmistö on lähtökohtaisesti enemmistön hyväntahtoisuuden varassa. Samalla vähemmistöjen kohtelu on kansakunnan sivistyksen mittari. Käydäänkö vähemmistöjen kimppuun vain koska voidaan. Simon le Bonia lainaten: Why does a dog lick its balls? Because it can. En ole koira etkä sinäkään kuulu eläinkuntaan?
Outoa että täytyy ilmeisesti aikuiselle ihmiselle tälläisiä itsestäänselvyyksiä selittää:(

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei ainakaan mamuilta kitketä rasismia sillä että ryhdytään itse rasisteiksi. Siispä selvä ei rasismille auttaa tossa ongelmassa jonka olet nostanut esiin eli mamujen parissa esiintyvä rasismi.

Martti Kovala

Aira Joki: Ketkä ovat vähemmistö? Vajaat viisi miljoonaa Suomessa asuvaa suomalaista, vai 300 miljoonaa arabia? Näin pitää laskea, koska suvaitsevaisto on päättänyt siirtää kaikki maailman köyhät suomalaisen soskun varaan. On käynnistetty kansainvaellus, jonka lopputuloksena suomalaiset nousevat kapinaan, tai tekevät kansallisen itsemurhan.

Anis Harran

Martti, eikös tuolla logiikalla sitten jää valtava maa-alue vapaaksi, kun kaikki arabit (ja ilmeisesti muutkin köyhät) muuttavat kansainvaelluksessa Suomeen? Suomalaiset voivat sitten lökötellä taatelipalmujen alla etelän auringossa ja hedelmiäkin roikkuu Afrikassa puissa yllin kyllin niin että ei tarvitse työtäkään tehdä.

Martti Kovala

Anis Haran: Arabien ja vielä paremmin UV-säteilyyn sopeutuneiden joukkovaellus Suomeen on biologisesti tyhmää. He eivät selviydy talven yli täkäläisestä luonnosta löytyvällä ruokavaliolla. Suomalaiset taas sortuvat etelässsä melanoomaan. Vakavasti puhuen, ei sinne etelään kuitenkaan jää tyhjää aluetta suomalaisille. Lopputulos on vain suomalaisten kansallinen itsemurha. No, hehän ovat kaffireja....

Anis Harran

Kuule Martti, ruokahan kasvaa K-kaupoissa ja samat ylikansalliset ketjut löytyvät Leppävaarasta, Kairosta ja Nairobista. Miksi ihmeessä synkistelet suomalaisten kansallisesta itsemurhasta? Tälläkin hetkellä suurempi määrä eksoottisista paikoista tulevia ulkomaalaisia opiskelee suomen kieltä kuin koskaan aiemmin historiassa. Suomen kansallisella kulttuurilla menee tosi hyvin kun sitä jo imitoivat ostareilla ja Lieksan kylänraitilla Mesopotamian ja Niilin yläjuoksin muinaisten kulttuurikansojen perilliset.

N N

"Koska vähemmistö on lähtökohtaisesti enemmistön hyväntahtoisuuden varassa. Samalla vähemmistöjen kohtelu on kansakunnan sivistyksen mittari. Käydäänkö vähemmistöjen kimppuun vain koska voidaan. Simon le Bonia lainaten: Why does a dog lick its balls? Because it can. En ole koira etkä sinäkään kuulu eläinkuntaan?
Outoa että täytyy ilmeisesti aikuiselle ihmiselle tälläisiä itsestäänselvyyksiä selittää:("

Ja itse olen luullut, että kansakunnan sivistyksen mittari on se, että kaikkia ihmisiä kohdellaan yhdenvertaisesti. Ihan riippumatta etnisestä taustasta. Ikävää, ettei Aira Joki ajattele näin.

Markus Lehtipuu

Kaikki ovat rasisteja.

Ne, jotka tunnustavat sen, ovat rehellisiä. Rehellisestä ihmisestä ei ole vaaraa.

Vaarallisimpia ovat ne, jotka eivät suostu näkemään itsessään rasismia. He eivät ylipäätäänsäkään näe itsessään mitään vikaa. He ovat vaarallisimpia ihmisiä.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Siis amerikkalaisen itsensä identifioitumistutkimuksen mukaan kyllä, mutta se ei ole millään tavoin loukkavaa eikä häiritsevää.

Suurin osa luottaa ryhmäänsä eniten, johon on identifioitutunut.

Joni Wallen

Eniten ärsyttää ns. suvaitsevaisten suvaitsemattomuus. Se on vähän samanlaista kuin uskonnollinen hurskastelu...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Tää saattaa tasoittaa, tekosuviksia:

Kannatan ehdottomasti USA:n mallia Suomeen siitä asiasta, että henkilörekisteriin on kirjattu tarkka rotu. Ja henkkareihin.

Saadaan pois turhat ennakkoluulot ja raiskaajat ja murhaajat tehokkaasti kiinni ja oikeuteen selvittämään asioita. Oli valkoinen rasisti tai ruskeaihoinen ja sinnepäin... Sillai USA:ssa.

Yleisradiohan halveksii afrikanamerikkalaisia kutsumalla heitä AVOIMESTI vain 'mustiksi', Suomessa EI KUTSUTA tummia MUSTIKSI...

Ja amerikkalaiset käyttävät vielä 'black' - sanaa, mutta african american on suosiossa.

...edelleen YLE:n toimitus tekee RAJUJA HENKILÖÖN MENEVIÄ ARVOSTELUITA ULKOMAALAISISTA ulkomailla, mutta kotimaassa Suomessa SE on KIELLETTY, jotta kansa ei saisi sanaansa kuuluville !

Historiasta uudelleen kirjoituksissakin mennään ihan asian ytimeen, mutta elävässä elämässä ei, siitä virheellisesti yritetään vaientaa.

Onko USA:n rotututkimukset esimerkiksi, valkoisten ja tummien eroavaisuuksista mustasukkaisuuden suhteen tuoreessa muistissa tekosuvikset ?

Se on tärkeä tieto SIELLÄ USA:ssa ja ehkä täällä Suomessakin tekosuvikset !?!

Pasi Manner

"Mutta jos ruvetaan historian vääryksiä korjailemaan, eurooppalaisten pitäisi vaatia korvauksia myös afrikkalaisilta. Robert C. Claves paljastaa kirjassaan Christian Slaves, Muslim Masters, että pohjoisafrikkalaiset ovat ottaneet paljon enemmän eurooppalaisia orjiksi kuin mitä eurooppalaiset veivät Yhdysvaltoihin."

Enbuske osuu taas "epäkorrektiin ytimeen". Mikä itseruoskinnan tarve meitä eurooppalaisia oikein vaivaa? Olen useastakin lähteestä lukenut mm. Pohois-Afrikassa tukikohtiaan pitämistä muslimimerirosvoita, Ottomaanien imperiumista jne..., jotka ryöstivät kymmenin tai sadoin tuhansin eurooppalaisia orjikseen. Muslimimerirosvot ryöstivät Välimerellä seilaavia eurooppalaisia laivoja ja myivät sitten näiden matkustajia orjiksi omilla orjamarkkinoillaan. Orjien hakureissuja tehtiin jopa Pohjois-Ranskan rannikolla sijaitseviin kyliin asti. Eurooppalaiset eivät ole koskaan tehneet mitään vastaavaa. Miksi orjakauppiaat ja sortajat nähdään yksinomaan eurooppalaisina valkoisina miehinä?

Rasisimia olen itse kokenut mm. Egyptin pyramideilla, jossa kuljeskelin vaimoni kanssa. Olin siellä huomiotaherättävän isokokoinen ja vaaleatukkainen, kun eräs musliminuorukaisten joukko kiinnitti meihin huomiota ja alkoi yht' äkkiä ladella minulle kiivaasti herjoja englanniksi ja uhkasivat heittää minut läheisen pyramidin huipulle. Naureskelin vain ja kävelimme hiljaa ohi.

Martti Kovala

Orjienhakumatkat ulottuivat ainakin Tanskan salmiin saakka. Itämerelle eivät uskonsoturit tiettävästi uskaltaneet, tai eivät ainakaan enää löytäneet takaisin! Nimitys "afrikkalainen" on tässä hankala, koska se ei kerro henkilön pigmenttiastetta!
Laajamittainen orjanmetsästys loppui Algerin pommitukseen 1800-luvun alussa,mutta Kairossa oli eurooppalaisia orjia vielä 1900-luvun alussa. Rasismin pelko taas on eräs uussuomettumisen muoto.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Lisäksi valkoisia nuoria naisia on ryöstetty ja pakotettu orjiksi aivan viime aikoinakin. Lähde: Biaudet ja teokset: Angelika ja merirosvo (Indomptable Angélique, 1967)
Angelika ja sulttaani (Angélique et le Sultan, 1967)

Anis Harran

"Orjienhakumatkat ulottuivat ainakin Tanskan salmiin saakka. Itämerelle eivät uskonsoturit tiettävästi uskaltaneet, tai eivät ainakaan enää löytäneet takaisin!"

No ei kai kun viikingit möivät kreikkalaisille ja he edelleen arabeille orjia jokia pitkin pohjoisesta etelään. Myöhemmin moskoviittien imperiumi perustui maaorjuudelle.

Viimeisimpiä alueita, joissa orjuus on kukoistanut, on Sudan, ja ironista kyllä sudanilaiset arabit ovat entisiä orjia, mustasta Afrikasta tuotujen orjien islaminsuskoon kääntyneitä ja arabian kielen oppineita jälkeläisiä. Ympäri käydään yhteen tullaan.

Täällä oleva tulkinta kouluopetuksesta on kyllä väärä. Oman kuulemani mukaan tänäkin vuonna kouluissa on opetettu arabimerirosvoista ja armenialaisten kansanmurhasta. Sen sijaan en ole tietoinen, että missään Suomen koulussa olisi opetettu mitä tapahtui esimerkiksi islamista kristinuskoon kääntyneille moriskoille inkvisition vainoissa Espanjassa tai tsherkesseille 1860-luvulla.

Tänä vuonna Saksassa tehty tutkimus osoitti, että Euroopan koulukirjat vääristelevät yhä islamofobisesti historiaa varsinkin koskien Osmanien valtakuntaa ja maureja / Marokkoa.

Ennen kuin joku ehtii kiljua, että minä vaadin päinvastaista sensuuria, niin en vaadi. Minusta historiaa pitää käsitellä monipuolisesti, tasapuolisesti ja siten että siitä saa mahdollisimman hyvän kokonaiskuvan, eikä niin että se jonkun kansan tai uskonnon demonisoimiseen pyrkivää propagandaa.

Martti Kovala

Anis Haranille: "Islamofobia" on käsite, joka vastaa takavuosien neuvostovastaisuutta. Viikinkien orjanmetsästys loppui useita vuosisatoja ennen arabien orjanmetsästystä, eikä niillä ollut mitään merkitystä arabien rosvoretkille. Ne loppuivat länsimaisten aseiden voimalla.
Seuraavaan Anis Harranin tekstiin: Palataan asiaan sen jälkeen, ku Koraanista on poistettu toistakymmentä käskyä hyökätä välittömästi havaittaessa "vääräuskoisten" kimppuun, ja Mekkaan rakennetussa kristillisessä kirkossa on viikottain jumalanpalvelus.

Anis Harran

Martti Kovala, islamofobia on termi, jolla viitataan islamvihaan ja islamia koskeviin vainoharhoihin. Islam ei ole Neuvostoliitto. Neuvostovastaisuus oli hyvä asia, koska Neuvostoliitto oli totalitaarinen diktatuuri. Jos olisin vaikuttanut maailmassa silloin kun Neuvostoliitto oli olemassa, olisin varmasti ollut neuvostovastainen. Nyt vastustan mm. Iranin totalitaarista diktatuuria, mutta en ole islamofobi enkä vastusta iranilaisia. Neuvostoliiton ja Iranin diktatuurien vastustaminen ei tarkoita, että on venäläisvastainen tai persialaisvastainen. Toivottavasti ymmärrät eron näiden välillä. Islamofobit nimittäin eivät ymmärrä. Islamofobia on juuri sitä, että islam samaistetaan al-Qaidaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Minä kyllä ymmärrän hyvin muslimien meihin kohdistuvan kaunan. Me juutalais-kristilliset olemme menneet, ja valloittaneet törkeästi maan palestiinalaisilta, ja ajaneet alkuperäisasukkaat maanpakoon surkeisiin pakolaisleireihin. Tällainen tekohan on törkeä vääryys. Sitten vielä kierretään puukkoa haavassa, ja aina välillä hyökätään pakolaisten kimppuun, ja perustellaan sitä Vanhan ja Uuden testamentin kirjoituksilla.

Anis Harran

En tunne ketään muslimia, joka syyttäisi suomalaisia Palestiinan miehityksestä. Siionistit tukijoineen kantakoot siitä syyllisyyden. Suurempi ongelma on se, että suomalaiset osallistuvat arabeja ja muslimeja vastaan suunnattuun vihanlietsontaan, ja se uhkaa muuttaa täällä aina viime vuosiin saakka vallinneen myönteisen ja sovullisen ilmapiirin.

N N

Mikkä ihmeen me juutalais-kristilliset. Suomi ja suomalaiset eivät ole olleet mitään maata valloittamassa, vaikka kristittyjä olemmekin. Amerikan fundamentalistit ovat toki asia erikseen.

Martti Kovala

Anis Harran:Ehkä olet lukenut historiasta, mistä -67 kuuden päivän sota lähti liikkeelle? Nasser oli hankkinut mielestään ylivoimaisen aseistuksen neukuilta, ja halusi aloittaa juutalaisten tuhoamisen. Hän aloitti sotatoimet sulkemalla Israelin laivaliikenteen. Israel vastasi kuuden päivän sodalla. Pakolaisleireillä arabit ovat, koska poliittisista syistä tehtiin päätös ruokkia heitä pakolaisleireillä, ja arabivaltiot myöntävät heille kansalaisuuden nihkeämmin kuin vaikkapa Suomi!
Ongelman voisi kiteyttää lauseeseen: "Arabeilta puuttuu halu tehdä rauha ja kyky sotia voitollisesti". Ketä siitä pitäisi syyttää?

Anis Harran

Martti Kovala, miten mikään kirjoittamastasi liittyy kommenttiini?

Martti Kovala

Anis Harran: Kirjoitit:
"sionistit ja heidän liittolaisensa kantavat syyllisyyden sotaan".
Miksi Israel olisi syyllinen arabien aloittamaan sotaan?

Anis Harran

Kovala, lue se viesti uudestaan. En puhunut sodasta vaan Palestiinan miehityksestä.

Martti Kovala

Harran:Vähän kuin puhuisit kolikon kruunusta, mutta et klaavasta!
"Miehitys" johtuu siitä, etteivät arabit voi luovuttaa "umman" pyhää maata "vääräuskoisille", eivätkä siksi voi tehdä rauhaa. Samasta syystä on syntynyt "perinnöllisten pakolaisten" kansakunta. Kun näin on, niin pitäkööt hyvänään!

Anis Harran

Martti, tulee nyt vähän liikaa valkoista kohinaa että tämä kieromielinen taqiyya-apina ymmärtäisi. Umma on maailman muslimikunta. Sillä ei ole pyhää maata, koska umma on siellä missä muslimit ovat. Muslimeista alle viidennes on arabeja. Tarkoitit ehkä sanoa kalifaatti ja viitata vanhaan arabivaltakuntaan? En kyllä usko, että arabit erityisesti sitäkään haikailevat Palestiinassa, vaan lähinnä suututtaa se, että jotkut puolalaiset, venäläiset ja amerikkalaiset siirtolaiset katsovat oikeudekseen anastaa maan siellä vuosisatojen ajan asuneilta ihmisiltä. Joista muuten suuri osa kristittyjä, jos et tiennyt.

Mutta minähän en kirjoittanut Israelin ja palestiinalaisten sodista mitään, joten ehkä vain halusit päästä tuomaan esille omat kiihkeät mielipiteesi Pyhästä Maasta. Näyttää kovasti kiihottavan finnougrien maassa saakka. Mitähän Nazaretin Jeesus tähän sanoisi?

Martti Kovala

Anas Harran:Suomalaiset tulivat tähän maahan todennäköisesti samaan aikaan kuin maanviljelys, ja kun Kheops puuhasi pyramidiaan. Siihen verrattuna Juudean arabit ovat uustulokkaita.
Ongelmahan ei syntynyt 1967, vaan viime vuosisadan alussa, kun juutalaiset alkoivat muuttaa takaisin entiseen kotimaahansa. Silloin ei arabeille kelvannut monikulttuurisuus, vaan he kävivät useampiakin sotia ajaakseen juutalaiset mereen. Lyhyesti voisi sanoa:Heiltä puuttuu halu tehdä rauha ja kyky sotia menestyksellisesti.
Minulle "umma" merkitsee muhamettilaista herrakansaideologiaa, joka on yhtä väkivaltainen ja paljon sitkeämpi, kuin natsismi.

Anis Harran

"Suomalaiset tulivat tähän maahan todennäköisesti samaan aikaan kuin maanviljelys, ja kun Kheops puuhasi pyramidiaan. Siihen verrattuna Juudean arabit ovat uustulokkaita."

Ei nyt ihan. Suurin osa nykyisistä arabeista polveutuu ihmisistä, jotka ennen islamiin kääntymistään ja arabiankielistymistään puhuivat arameaa, assyriaa, foinikiaa sekä Jemenin ja Pohjois-Afrikan seemiläisiä kieliä. Suurin osa heistä oli ennen muslimeiksi kääntymistään kristittyjä tai juutalaisia. On voitu myös geenitutkimuksin vahvistaa, että nykyiset palestiinalaiset polveutuvat muinaisista palestiinalaisista ja ovat siis todennäköisesti läheisempää sukua Jeesukselle kuin suurin osa nykyisistä ashkenaaseista.

"Ongelmahan ei syntynyt 1967, vaan viime vuosisadan alussa, kun juutalaiset alkoivat muuttaa takaisin entiseen kotimaahansa."

Tai siis maahan, jota he uskonnollisista syistä pitivät "entisenä kotimaanaan", vaikkeivät olleet sieltä kotoisin. Ongelma on se, että aluksi aluetta hallitsivat turkkilaiset ja myöhemmin englantilaiset siirtomaaherrat, eikä alueen asukkailta kysytty. Itse asiassa monet arabit alun perin toivottivat juutalaiset tervetulleiksi, varsinkin kun nämä toivat maahan rahaa ja investointeja. Konfliktit syttyivät vasta, kun siionistiliike ryhtyi määrätietoisesti syrjäyttämään arabeja vähemmistöksi omassa maassaan ja myöhemmin tulivat sitten maan takavarikot jne.

Arabimaiden hallitukset kantavat kyllä merkittävän osan vastuusta, kuinka tähän tultiin. Alun perin alue olisi voitu jakaa kohtuullisen sovussa, palestiinalaisista olisi tullut jordanialaisia, libanonilaisia, syyrialaisia ja egyptiläisiä, mutta suurvaltapolitiikka astui kehiin ja kylmä sota. Enää tilannetta ei voi kuitata sillä, että "mitäs hävisitte sodan Israelille ähhähhää", ja kyllä tämä ennen pitkää ymmärretään myös Israelissa. Parempi ennemmin kuin liian myöhään, jos juutalaisvaltio haluaa että sillä on tulevaisuus tuolla alueella.

Anis Harran

"Minulle "umma" merkitsee muhamettilaista herrakansaideologiaa"

Sitten muistat tai luulet jotain väärin, koska umma ei merkitse herrakansa- tai mitään muutakaan ideologiaa, vaan kaikkien maailman muslimien abstraktia yhteisöä. Siis sitä mitä sana "kristikunta" merkitsisi kristityille.

Martti Kovala

Anis Harran: Kun ensin Muhammed ja sitten kalifit laajensivat seurakuntaansa, se tapahtui valtaamalla jokin alue asein. Valtauksen jälkeen "vääräuskoiset" saivat valita joko jääntymisen "muslimiksi" tai
alistumisen eräänlaiseen kollektiiviseen orjuuteen, eli maksamaan superveroja ja olemaan jatkuvan mielivallan kohteena.
Surkuhupaisa esimerkki on toisen maailmansodan ajoilta, kun Marokon sulttaani kehui suojelleensa juutalaisia alamaisiaan Hitleriltä! Ymmärrettävää suojelua, kun nämä juutalaiset maksoivat valtaosan veroista!

Anis Harran

Martti eihän tuo liity ketjuun millään tavalla, sinulla on vain pakonomainen tarve jakaa muslimivastaista maailmankuvaasi, omintakeista historiantulkintaasi ja kritiikitöntä Israelin ylistystäsi.

Kannattaa muistaa, että Marokko ei suojellut juutalaisia ainoastaan silloin, vaan maan juutalaisväestöstä suuri osa pakeni sinne Espanjan inkvisition kynsistä. Oli parempi maksaa veroja kuin tulla surmatuksi - mikä oli kristittyjen versio suvaitsevaisuudesta. Edes kääntyminen kristityksi ei auttanut, koska inkvisitio tuhosi myöhemmin myös moriskot.

On myös mielenkiintoista, että jos juutalaisten verottaminen olisi ollut jotenkin erityisen julmaa tai mielivaltaista, kuten väität, siitä huolimatta monet Marokon juutalaissuvuista ovat vauraita ja menestyneet satoja vuosia kaupan ja liiketoiminnan alalla. Juutalaisilla ja kristityillä on ei-muslimeina myös etuoikeuksia; he tekevät töitä jotka ovat hurskailta muslimeilta shariassa kiellettyjä. Suuri osa Marokon viinintuottajista on juutalaisten omistuksessa, suuri osa Egyptin valokuvausliikkeistä taas koptien.

Kaiken kaikkiaan useimmat islamilaiset valtakunnat kunnostautuivat suvaitsevaisempina kuin kristityt valtakunnat samaan aikaan, ja tästä syystä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa on yhä miljoonia kristittyjä ja ellei Israelia olisi perustettu, myös miljoonia juutalaisia. Euroopan valtakuntien liberaali suvaitsevaisuus on varsin uusia asia, ja sellaisena tietysti hieno ja kunnioitettava. Ei ole epäilystäkään, että jos Euroopasta jätetään pois Venäjä, Serbia ja Armenia, niin Euroopan maat, Amerikasta puhumattakaan, ovat nykyisin suvaitsevaisuusasioissa edistyneempiä kuin suurin osa islaminuskoisista maista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että asia olisi aina ollut samalla tavalla, ja siitä syystä historialliset anekdoottisi ovat irrallisia ja usein myös irrelevantteja keskustelun kannalta.

Paavo Metsäluoma

Miksi jätit radiossa pois lauseet:

"Hahaa. Jäit kiinni. Ajattelit juuri rasistisen ajatuksen. Häpeä!"

ja

"Totta kai tekoa edeltää aina ajatus. Mutta kaikkien ajatusten perään ei välttämättä tule tekoa."

Johtuuko Ylen monikulttuurisuuspykälästä (hieman foliohattuinen kysymys, mutta kysyn kumminkin)

kati sinenmaa

Luulisin sen johtuvan tekstin parantelusta.

Paavo Metsäluoma

http://www.youtube.com/watch?v=ojv56pp1kMk

"Orjalaivojen terva tuli Suomesta" -argumenttia on käytetty tosissaan puhuttaessa "velasta"...

Tällainen jeesustelu aiheuttaa siili-puolustuksen ja oikeasti LISÄÄ AITOA rasismia. Tätähän vihervasemmiston politbyroo oikeasti toivoo..
Keskiluokan naiivien hölmöjen ääniä...

Tuula Saskia

Mitä olisikaan Suomi ilman Enbuskea?

Tämä pohdintasi oli taas kerran täysosuma.

Jollen kuuluisi ns. senioriluokkaan, perustaisin hänelle ihailijakerhon.

PS. Turha epäillä Alzheimer-sairautta. Eri mieltä voi vapaasti olla.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Lyön vuoden ansioni vetoa (säästöpossullinen) Enbusken kanssa kun:

...Kun Enbuskea vastaan tulee kesämökkitiellä vastaan Ruotsin rekistereillä oleva farmariauto,- ja siinä istuu kaksi tunnistettavaa Suomalais-peräistä romania.

Sen lisäksi hän huomaa, että auto on lastattu hänen kesämökkinsä irtaimistolla. Hidas vauhti huonokuntoisilla mökkiteillä Suomessa kun on, niin paljon ehtii havaitsemaan.

Ensimmäinen, joka hänen mieleensä tulee, on kirosana: Jumalauta, nuohan ovat minun tavaroita.

Toinen, joka hänen mieleensä tulee on rasistinen mielleyhteys autossa istuvista ihmisistä,-ja niiden etnisestä alkuperästä. Se ajatus jääkin muhimaan hänen päähänsä.

Samalla, kun hän kaivaa kännykkäänsä esille, soittaakseen poliisille,- hän pohtii selkeintä tuntomerkkiä.

Ensimmäinen on: Autossa on kaksi romania,- ja auton merkki on.....Tuota, auton merkki on Ford, Datsun, Toyota,- tai joku sen tapainen.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Ikärasismista

TV-1:n 17.11. pääuutislähetyksessä asiantuntijana paikalla ollut ihminen kysyvästi totesi:

"Suomalaiset ovat ainoa länsimainen sivistyskansa, jossa pitää erikseen laatia laki, joka kieltää kuntia tappamasta vanhuksiaan kiduttamalla"

Enbuske:

"Suomalaiset ovat oikeasti ihan fiksu, rauhallinen ja sivistynyt kansa"

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Tösös!

Lisäisin niin kernaasti, sikäli mikäli mahdollista,
tuohon viimeiseen lainaasi sanan: toistaiseksi.

Nuorallatanssija, Harmaasusi™

kati sinenmaa

Johtuu siitä, että muissa maissa sosiaalitoimisto ei ole vielä korvannut sukua.

Siniaalto on kaiken inmhimillisen toiminnan pohjalla; kun valtio alkoi kompensoimaan suvun rasistetta vaivaishoidoissa, niin sitä funktiota ei voi tuosta noin vain pysäyttää, vaan se menee reippaasti nollan alapuolelle, kunnes sukujen ei tarvitse ottaa mitään vastuuta omaisistaan, kuten lapsista.

Nyt valtiovalta yrittää vähentää omaa rasitettaan, joka tarkoittaa sitä, että suvut eivät ole vielä valmiita ottamaan vastaan rasitetta, jolloin kestää aikansa, että saavutetaan nolla, missä sekä suku että valtio rasittuvat yhtä paljon. MUTTA.

Koska silloin on kyseessä sosiaalivaltion purkautuminen, niin valtio vähentää oman panoksensa nollaan, jolloin sukujen on pakko ottaa täysi rasite vaivaisistaan, jolloin suvut parkuvat, että tämä on väärin -- joka siis merkitsee sitä, että suvut pitävät sitä tilannetta negatiivisena, vaikka se lakiuskovaisten puolesta on tietysti positiivista.

Ja niin sukujen äänivallassa oleva valtio alkaa uudestaan vaikuttaa ottamalla pois sukujen rasitetta; siniaalto on edennyt yhden aallonpituuden....

Tässähän on kyse vain äänestäjien tahdosta.
Tarvitaan koko kylä kasvattamaan lapset

Tai ainakin pari robottia:
Vanhuksia viihdytetään nyt tanssivalla ja
laulavalla robotilla - katso video:
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194706140974/arti...

Toni Lahtinen

"Suomalaiset ovat ainoa länsimainen sivistyskansa, jossa pitää erikseen laatia laki, joka kieltää kuntia tappamasta vanhuksiaan kiduttamalla"

Sinällään muuten aika mielenkiintoinen veto. Monet maahanmuuttokriitikot ovat käyttäneet juurikin tuota vanhustenhoidosta säästämistä yhtenä perusteenaan kritiikilleen. Eli kun kerran meillä ei ole varaa hoitaa edes omia vanhuksiamme, kuinka meillä voi olla samaan aikaan varaa ottaa maahan uusia tukea tarvitsevia?

kati sinenmaa

Onkona tullu mieleen, miksi maahanmuuttajaty haluavat koko sukunsa tänne?
Siksi, koska heidän,mukansa heidän kulyttuuri vaatiii, että heidän utlee pitä huolta toisitsaan.. Mutta! Kun he ovatsaanet kokonsa sukunsa tänne, niin he eivät enää edesaio elättää sukulaisiaan, vaan vativat suomalaisia elätämään koko sukunsa.

Esimrtekkinä ne isoöäidit; jhostain syystä heidän laposena vaativat suomen valtiota elättämä'ä'n heidät, vaikka lapset väittivät., että heidän lähtiömaissaan kulttuuri vaatii lapsia hoitamaan vanhiuksensa? Että sillaiu tollai

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Asiantuntija? Ja referenssit oli jotain muutakin kuin tv:stä tuttu ja demari tausta?

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kortesuo: unohdin sitaatit sanasta asiantuntija tarkoituksella, koska tuolla paikalla uutisstudiossa yleensä istuu asiantuntija (tavallisimmin joku kommondori tai majuri kertomassa, missä maamiina on hyvä ase tms)

Markus Lehtipuu

Suomalaiset elävät sellaisessa "olis kiva jos"-maailmassa, jossa yrityksiä perustetaan ja maailma pelastetaan oluttuopin ääressä (tai miten nyt naiset keskustelevatkaan).

Hirmuisesti kuulee sellaista jutustelua, jossa liikutaan toiveajattelun asteella. Että jos, ja jos ja jos, olis tosi kivaa.

Koko monikultturisuus-höpötys kulkee näissä sfääreissä.

Luodaan fantasia, "olis kiva jos Helsingissäkin olis sellainen niinku kansainvälinen meininki".

Fantasialle keksitään keino, rahdataan tänne erirotuista jengiä, koska ne toteuttaa tän fantasian.

Lisäksi suomalainen psyyke on poikkeuksellisen vahvasti ehdollistettu amerikkalaisen viihteen ehdoilla.

Suomalainen firma mainostaa tuotteitaan luomalla mielikuvituksellisen jenkkimaiseman. Purukumifirman mainokset ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Erona on se, että USA:n oma sitcom-tuotanto ja muu viihdeteollisuus heijastaa OMAA kulttuuria.

Suomen kulttuuri on Karjalan menetys, metsät, pientilat ja piikojen ja renkien psyyke.

Suomalaiset aktiivisesti torjuvat omansa, ja luovat keinotodellisuuden, johon on viime vuosina lisätty moku-fantasia.

Ja kun se kohtaa todellisuuden, aletaan "sota rasisteja vastaan", joka on sellaisenaan rasistinen rikos, suomalaisia vastaan.

En tiedä, tajuaako kukaan tätä, mutta näin kuitenkin mennään.

Siksi kukaan ei halua kuullakaan Karjalasta, koska meidän psyykeemme on kaapattu. Todellisuuspako ja keinotodellisuus edistävät mielikuvituksellisten haavetodellisuuksien havittelua, ja lopputuloksena on rasistinen sota suomalaisia vastaan. Hajoita ja hallitse.

Maahanmuuttajat ihmettelevät ja katsovat vierestä kun suomalaiset tappelevat verissäpäin keskenään siitä, miten maahanmuuttajia pitäisi "kohdella".

Tuomas Hako

Ei se kulje. Koko mokutus on käskytetty CIA:n ja Mossadin eli Bilderberg-taholta. Sitten tehdään jutusta jokin psyykejuttu ja monille rahan ja vallan elinehto sekä vastustus poliittisesti ym. tuhoisaksi. Lässyttäjät ja idealistit ovat oikeasti pieni vähemmistä. Vain hieman laajempi piiriluulee, että ollaan ns hyvällä asialla. Lopt ovat fasisteja ja opportunisteja.

Matias Gerlich

"Luodaan fantasia, "olis kiva jos Helsingissäkin olis sellainen niinku kansainvälinen meininki"."

Tuo oli hyvä havainto. Olen itse jo vuosikausia pannut merkille kuinka eräät haluavat Helsinkiin "säpinää" eli mellakoita, jotta "tää näyttäis kansainväliseltä meiningiltä". Juuri helsinkiläisillä on pakottava tarve yrittää tehdä käpykylästään uusi New York tai Bogota. Säälittävää! Alemmuuskomplekseja havaittavissa!

Joni Wallen

Hyvin ajateltu Markus, hyvä huomata juuri tämä Jenkkilän ihannointi, varsinkin tv-ohjelmiston osalta...

Lalli Laaksonen

Lalli tajuaa. Lalli on Suomen ensimmäinen mies, joka tajusi, missä mennään, kun ollaan vieraskoreita ja nujerretaan oman kansan oikeus olla olemassa.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

Suvaitsevaisuus ja rasismi on nykymediassa laitettu vastapareiksi.

Sellainen suvaitsevaisuus, missä toinen henkilö jätetään huomiotta,

olemalla kuin toista ei olisi olemassakaan, eräänlaista lävitse katsomista,

on rasismin muoto siinä kuin vastenmielinen huomioiminenkin.

Rasismia on teko toista kohtaan, myös "lävitsekatsominen" on teko.

*******************

"Aristoteleen mukaan tekijä voi erehtyä itsestään siinä mielessä, että hänellä on väärä käsitys siitä, kuka hän on mutta ei siinä mielessä, ettei hän tekoa tehdessään tietäsi olevansa sen tekijä."

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Jälleen kerran olen Enbusken kanssa blokin aiheesta, jopa liikuttavan samaa mieltä rasismin olemuksesta ja sen perusteluista.

Sitä ei pieni kenennys Tuomaksen loppukaneetin kevennyksestä muuksi muuta, kun hän sanoo:
"Suomalaiset ovat oikeasti ihan fiksu, rauhallinen ja sivistynyt kansa."

Olen tuosta Haavikon Paavo vainaan kanssa jokseenkin erimieltä, eli:

'Suomi on korkesti koulutettu, hyvin sivistymätön maa'.

Niin Enbusken kuin Haavikon ajatushautomoiden loppukaneetin sisällöissä on paljon samaa, mutta myös sovittamatonta eroa.

Sitäpä jokainen päissään miettiköön.

Tuula Saskia

Arvoisa Matti,

eihän älykkö Haavikko tietenkään väärässä ollut.

Mutta hän ei kertonut meille, mihin tai keihin hän tämän väitteen suhteutti.

Mikäli hän vertasi muita suomalaisia itseensä, väite piti varmasti paikkansa.

Mutta jos hän viittasi muualle, rohkenen uskoa, että lause oli hänen sarkasmiaan.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Tuula, Haavikkoa olen ottanut oikeudekseni ymmärtää just miten itselleni milloinkin on sopinut. Taisi olla vain turhautuneen, leimikollaan väsyneen, ylikävellyn miehen kaiken kattava sarkastinen sutkaus. Silti hyvin kuvaava ja paikoin niin totta. Viljelen ajatusta itsekseni mieluusti.

Markus Lehtipuu

Matti, ylipäätään kaikki ihmiset kaikissa maissa ja kaikilla mantereilla ovat sivistymättömiä.

Minä harrastin nuorena musiikkia, lehdentoimitusta, ornitologiaa ja paljon muuta. Kun sitten opiskeluvuosina olin vaihdossa ulkomailla, ihmettelin ettei kukaan "korkeasti koulutettu" eurooppalainen tai amerikkalainen tai aasialainen osaa soittaa yhtään instrumenttia tai muutenkaan tiedä oikein mistään mitään.

Suomi on pikemminkin huonoitsetuntoisten ihmisten maa, jossa ihmiset syyllistävät itseään kaikkeen mahdolliseen, alkaen tietysti toisen maailmansodan aloittamisesta (enkä edes jaksa listata kaikkea mitä tähän liittyy).

Tuula Saskia

Mitä ihmettä?

Tarkoitatko , että henkilö, joka ei osaa soittaa jotain instrumenttia, on " sivistymätön"?

Jos et, mitä ihmettä tarkoitit?

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Markus, minun on harvoin pitänyt moittia itselleni ajatuksiasi. Viisaita ja elämän makuisia kaikki tyynni.

Empä ole itsekään harvoilla harharetkilläni ulkomailla pulaan joutunut. Johtuisikohan sekin siitä, että nuorukaisena otimme Jutilan Unto vainaan kanssa Pohjois Suomen lavojen tanssiväeltä taskurahamme pois. Ite puhalsin trumpettia Lill Jörgeniltä apinoidulla ansatsilla.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Tuula hyvä. Kyllä se tuo sivistymättömyytemme on meille kaikille jokamiehen ja -naisen oikeus. Ei siinä välttämättä säestyksiä aina tarvita. ;-)

Matias Gerlich

"Matti, ylipäätään kaikki ihmiset kaikissa maissa ja kaikilla mantereilla ovat sivistymättömiä."

Muuan Ranskassa elävä suomalainen naiskirjailija kertoi mainioin esimerkein kuinka Ranskakin on täynnä aivan samanlaisia juntteja kuin Suomikin. Mutta yritäppäs selittää tällaista asiaa jollekin Lenitalle. Nämä meidän julkkiset elävät jossain kumman fantasiassa että kaikki meistä etelään asuvat olisivat "elegantteja" ja "eksoottisia". No, joo. Ranskasta eleganssia löytyykin. Junat täynnä lökäpöksyisiä kumisaappain ja nutuin varustautuneita matkalla perjantaina maaseudun rauhaan kalastalemaan ja pakoon Pariisin melua. Kulostaako tutulta?

Citycani *

Matti Hemmi kirjoitt: "Sitäpä jokainen päissään miettiköön."

- Ei me pystytä; siihen kuluisi aivan liian paljon aivoenergiaa...

Aira Joki

"Sitäpä jokainen päissään miettiköön."

En kyllä suosittele miettimään mitään tärkeitä asioita ainakaan kovin "päissään":D
Enbusken kirjoitus oli kyllä vissiin päissään laadittu kun meni slaves ja Claves aka Davis niin sujuvasti herralta sekaisin..

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Laestadius virkkoi Karesuvandolla lääkärin ammatissa itse keitettyä myyskennellessään - siis ennenkuin passiot "iskivät":

"Seuraus kutsuu syyn luokseen"

Ei turhaan sanota, että tuo saamelaislähtöinen mies, siinä kuin seuraajansa Ailu Valkeapää (hänkin r.i.p.), on ollut aikansa nero siinä kuin Leonardo ja Spinoza omissa toscanoissaan aikoinansa.

Tuula Saskia

On se vaan hienoa lukea oivallisia kommentteja.

Kiitos siis tästä, Antti Liikkanen!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuo Laestadius-sitaatti on jonkinlaista sukua minun suosimalleni:
"Keksin juuri nasevan mielipiteen, ja aion etsiä sille perustelut."

Jääkiekkomies Juhani Tamminen soveltaa hienosti Laestadiuksen oppia. Nopea, sattuman oikusta syntynyt tilanne jäällä johtaa hämmästyttävästi maaliin, mutta Tami perustelee tapahtuman laajasti taustoittaen.

Jos minulta kysyttäisiin näin: "Missä näkyy, ettet ole rasisti?", voisi vastaaminen olla ylivoimaista. Olisiko peräti kysymys väärin asetettu?

Matti Jaatinen

Enbuskehan kirjoittaa kuin ehta nuiva.

En näe tarpeelliseksi vähätellä rasismia ja ruokkia rasisteja tilanteessa, missä rasismi on Suomessa lisääntymään päin rikostenkin muodossa.

Jos hyväksyy rasistisen ajattelemisen, hyväksyy rasismin.

Ei ollut blogi-isännän onnistuneimpia avauksia. Ikäänkuin lähtökohtaisesti haettu jotain muuta kuin sitä ilmeisintä lähestymiskulmaa, minkä sivistynyt ihminen voi asiaan esittää.

kati sinenmaa

Asiat ovat olemassa avaruudellisesti; Niitä voi katsella jopa useammasta suunnasta kuin ihminen osaa laskea.

Matti Jaatinen

Toki voi. Se on sitten eri asia tuleeko siinä oikeasti oivaltaneeksi jotain uutta. Tai mitään. Joskus erilaisen näkökulman hakemalla hakeminen asiaan on itse tarkoitus.

kati sinenmaa

Vain ideaalisen pallon pallous on totuus kaikista näkökulmista. Jos pallo on vähänkin vähemmän ideaalinen, niin se voi olla jopa geoidi, kun joku muu väittää sitä palloksi, joka sekin voi olla totta, mutta vain yhdestä suunnasta katsottunma.

Mitä rosoisempi tarkasteltava asia/esine on sitä erilaisemmalta se näyttää eri suunnista, mutta mikään niistä suunnista ei ole väärä katselukulma.

Mokuttajien mukaan rasismi on ikään kuin kiiltävä ideaalinen pallo, joka voidaan nähdä vain yhdellä ainoalla ja oikealla tavalla.

Minusta mokuttajat saisivat jättää sen rasismin hinkaamisen vähän vähemmällä, ja keskittyä suomalaisuuden kehittämiseen, koska nyt vaarana on, etä Suomi putoaa niissä vertailututkimuksissa aina vaan alemmas ja alemmas mitä enemmän täällä julistetaan rasismia.

Matti Jaatinen

Pallokin voi olla kuutio, jos havaitsijalla on ongelmia hahmottamisessa.

Tai hän voi väittää sitä kuutioksi ihan silkasta egoistisesta innosta olla massasta poikkeava ei-ilmeisen ja erilaisen näkemyksensä kanssa - vähän niin kuin ehta älykkö.

Matti Jaatinen

Kas, positiivista kehitystä asiassa siltä osin.

Rasismi ei tietenkään ole yhtä kuin pelkät rasistiset rikokset. Rasistinen ajattelu on viime vuosina selvästi lisääntynyt, minkä voi havaita ihan vain piipahtamalla netissä. Männä kevään vaalien tulos on myös siitä ikävä todiste.

Matias Gerlich

Matti Jaatinen:"Rasistinen ajattelu on lisääntynyt..."

Mistä löytyy se mittari joka kykenee laskemaan ja taltioimaan "rasistisia ajatuksia"? Tuohan alkaa jo kuulostaa telepatialta.

Her Man

"Rasistinen ajattelu on viime vuosina selvästi lisääntynyt"

Ah, tervetuloa Orwelilainen yhteiskunta. Ajatusrikos!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Enbuske vajoaa yhä syvemmälle ugrilaiseen keskivertopaskaan.

Tämä juttu on vähän niin kuin Härmän jätkien kovin bändi, joka soittaa aina kännissä. Kaikkia ottaa päähän, mutta ollaanhan me kaikki sentään ihan yhtä paskoja! JEE! Ja soittaahan sitä paitsi koko maailman kaikki kovat bändit aina kännissä, kyllä mää oon kuullu. Se on niinku magee juttu hei.

Älkää tulko kukaan kertomaan, mitä minä jostain romaneista tai juutalaisista ajattelen. Omat perversiot pidetään itsellä.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Jouni. Tulimpa silti kaikesta huolimatta kertomaan, höllää vähän kragaa ja käy pyörähtämässä pihalla happea haukkaamassa. Maailma voi näyttää vähän erilaiselta.
Kyllä se Enbusken akan, kotikulmieni poika ihan fiksuja näkökulmia lätisee. Fiksuhan sie oot varmaan itekki, mut ei sun kaikkea tarvitse aina ite keksiä ;-)

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

"Perussuomalaiset ajattelevat rasistisesti. Tämä on nyt Hesarin ajatuspoliisigallupissa todistettu"

Mielestäni Perussuomalaisten puolustukseksi pitäisi laskea ainakin se, että he eivät halua tukea verorahoin Kreikan rasistista ja äärioikeistolaista nykyhallitusta.

Kreikan hallituksessa istuvan LAOS puolueen puheenjohtaja Georgios Karatzaferis on sanonut mm. seuraavaa:

"The Jews have no legitimacy to speak in Greece and provoke the political world," and has referred to the Holocaust and the Auschwitz and Dachau death camps as "myths." He also has repeated the big lie that Jews and Israel were involved in planning and executing the 9/11 terror attacks against America."

Lisäksi:

"According to Greek sources, Makis Voridis, the Minister of Infrastructure, Transport and Networks, questioned whether the infamous anti-Semitic forgery, "The Protocols of the Elders of Zion," was in fact an authentic document about a global Jewish conspiracy. In a remark indicative of Holocaust denial, he also reportedly challenged the authenticity of Anne Frank's diary.

Adonis Georgiadis, the newly appointed Deputy Minister for Development, is reported to have said that "all major banks belong to the Jews" and that "the Jewish Lobby" would determine the fate of Greece's foreign debt. He has also extensively promoted an anti-Semitic screed, "The Jews, the whole truth" by Konstantinos Plevris."

http://www.adl.org/PresRele/ASInt_13/6167_13.htm

Georgios Karatzaferis on sittemmin tosin ottanut hieman etäisyyttä omiin lausuntoihinsa.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4149867,...

Tuomas Raitio

Erikoinen tulkinta, ja ihmeellisiä väitteitä. Ei kai kukaan väitä että vain valkoiset olisivat rasisteja? HS tutki vain suomalaisten asenteita, ymmärrettävää kun kyseessä on suomalainen lehti. HS kysely ei myöskään kyseenalaistanut suomalaisten fiksuutta tai sivistyneisyyttä. Kaikilla on ennakkoluuloja, kyllä. Mutta eri väriset kokevat syrjintää Suomessa, kuten varmasti muuallakin. Tätä ei pidä vähätellä vaikka jossain olisi vielä pahempaa syrintää. Tästä ei tietenkään pidä kenenkään uhriutua, eli selittää kaikkea omaa epäonneaan muiden rasismilla. Tuskin tätä kukaan halukaan.

Kaikki eivät halua pintapuolisesti samankaltaistensa seuraan, tämä on älytön väite. Tunnen useita pariskuntia, joissa sekä koulutustaustat että etniset taustat ovat erilaisia. Kaveriporukat eivät muodostu samanvärisistä tai saman koulutustaustan henkilöistä, mutta tietenkin voit itse liikkua vain valkoisten miestoimittajien kanssa, se on toki sallittua.

kati sinenmaa

Tuomas Raitio: "Kaikki eivät halua pintapuolisesti samankaltaistensa seuraan, tämä on älytön väite. Tunnen useita pariskuntia, joissa sekä koulutustaustat että etniset taustat ovat erilaisia."
.

On myös tehty monia tieteellisiä tutkimuksia, mikä saa avioliitot hajoamaan ja mikä saa ne kestämään. Tässä yksi niistä:
http://www.terveysinfo.fi/uutiset/artikkeli_lue/154
"Iowan yliopistossa suoritetussa tieteellisessä testissä kävi ilmi, että ne avioparit, joiden luonteet olivat samanlaiset olivat kaikkein onnellisimpia. Tutkijoiden mukaan jokapäiväisten askareiden suorittaminen aiheuttaa aviopuolisoiden välillä enemmän konflikteja kuin ajatusmaailmoja syleilevien teoreettisten asioiden pohtiminen.

Tutkijat huomasivat, että persoonallisuuden piirteet, kuten esimerkiksi ujous, sotkuisuus, puheliaisuus, järjestelmällisyys ja nipottaminen eivät todellakaan täydentäneet niitä puolisoita, joilla nämä luonteenpiirteet olivat päinvastaisia."
.

Tässä oli juuri syksyllä muuan tutkimus, missä todettiin erirotuisten avioliittojen hajoavan muita herkemmin. Jos haluat avioliitosi kestävän, niin ala puhumaan puolisollesi korkealentoisia, jopa perimmäisiä juttuja. Ota esimerkkiä vaikka Kreivi Lingrenistä, joka hurmasi naisia kosmisilla jutuillaan... Tosin avioliiton kestävyyteen vaikuttaa myös se, miten paljon puoliso ymmärtää toisen juttuja.

Avioliiton ennustus on hyvin huono silloin,
jos puolison päätä alkaa särkemään,
kun hän kuuntelee toisen juttuja.

Edellä sanottua voi jokainen käyttää hyväkseen jo seurusteluvaiheessa; Jos toisen päätä alkaa särkemään, kun puhut hänelle, niin lopeta hyvä ihminen heti se suhteesi.

Tuula Saskia

Siis " ehta nuiva" ja " ugrilainen keskivertopaska".

Kovin vaikeaa on kommentoida, jos mielipide kiteytyy tällaisiin lausumiin.

Jotain hiukan älykkäämpää toivoisi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Voi anteeksi, siis ugrilaista keskivertohöttöä. Ja junttihärmäläistä alemmuuskitinää. Joka tapauksessa kossunhuuruisen impivaaralaisuutemme alhaisinta vihan ja kateuden purskuntaa.

KU MEISTÄ EI KUKAAN TYKKÄÄ NII EI MEKÄÄN SIT KESTÄÄN TYKÄTÄ! MUT AINASKI RYVETÄÄN OMAS PASKAS IHAN ITE! NII SIITÄS SAITTE!

Matti Palviainen

Argumentum ad Impivaaran (inha) väki.

Kirjoittajasta paistaa pelkkä epätoivo Enbusken bloggauksen perustelujen edessä.

Pietari Vehnälä

Kirjoitus oli kuin vesilasi vappuhulinan keskellä!

Asuin 10 vuotta sitten Ruotsissa. Se semmoinen koko yhteiskunnan läpäisemä varovaisuus ja varpaillahipsuttelu ja stasimainen naapurin ja omien!!! vaikuttimien ja perimmäisten motiivien kyseenalaistus ja syyllistäminen oli jotain totaalisen tuskastuttavaa seurattavaa.

Meillä Suomessa on oikeasti tosi vähän ongelmia. Siispä, niitä pitää keksiä.Että voitaisiin kärsiä yhdessä suurempien kanssa.

Tuomas Enbusken kirjoitus oli loistava. Jos hän olisi auto, niin hän ei ole maanantaina krapulapäissä koottu eikä perjantaina kiireessä sutastu vaan oikea keskiviikkopoika!Kuulaassa Oulun ilmassa kasvanut.

Miksi Oulusta tulee niin täyspäisiä ihmisiä?

Selitykseni on että ilma on avaraa ja ihmisiä sen verran vähän että yksilö perustaa omaan ajatteluunsa ja järkeilyyn.

Olivat mielipiteet mitä tahansa, niin on kaunista katseltavaa kun yksilö nousee omille siivilleen eikä kyykistele arjen sovinnaisuuksien ja tapapoliittisuuden takana.

Tuula Saskia

Osuva ja tyylikäs näkemys!

Alkulause viehätti erityisesti.

kati sinenmaa

Muutetaan kaikki Ouluun, jotta voidaan estää omapäiset ajatukset. Tai täytetään se ainakin maahanmuuttajilla, jotta oululaisetkin joutuisivat vahtimaan, etteivät vaan vahingossakaan loukkaisi ajatuksillaan itseään.

Rasismi toimii paremmin oikeaoppisuuden vahtikoirana kuin mikään uskonto; Länsiuskonnoissa sentään ihminen saa ajatella harhaoppisia, mutta rasismuksessa ihminen ei saa ajatella mustia ajatuksia edes pimeässä

Tuula Saskia

Arvoisa Kati,

ihanko oikeasti koet, että Tuomas Enbuske " estää omaperäiset ajatukset"?

Kumma juttu: minusta hän niitä esittää.

Haluaisin ymmärtää viestisi, mutta en onnistu sitä löytämään.

Entä jos suomentaisit sen?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos muutetaankin Ouluun, jotta altistuisimme täyspäisyydelle!

kati sinenmaa

Sori vaan, sanoi Suti, kun kännisen tapas. Eli siis ideani oli vaatia ajattelun itsevahtimista myös Ouluun.. Koska täällä joku sanoi, että siellä on vielä ajattelun vapautta, koska siellä EI ole niin paljoa ihmisiä.

En todellakaan vaadi kellekään ajattelun rajoittamista, vaan olen valmis jopa tulla tuomituksi ajattelusta, jotta voisin taata ajattelun vapauden tuomitsijoilleni.

Jos siis Oulu täytettäisiin maahanmuuttajilla, niin silloin sieltä ei enää ikinä tulisi Enbusken kaltaista ajattelua? Eikös tämä olisi juuri se ainoa oikea tapa, jolla mokuttajat voivat estää suomalaisilta ajattelun vapauden; Täytetään Suomi maahanmuuttajilla, niin suomalaiset joutuisivat joka hetki varomaan, mitä ajattelevat. Edes vessassa he eivät voisi ajatella ruskeeta, tai valkoista emboa, koska sekin olisi rasismia...

Miksi mokuttajat käyttävät kaksikerroksista vessapaperia?
Koska heidän pitää lähettää kaksoiskappale kaikesta tasa-arvovaltuutetulle todisteeksi siitä, että heidän paperinsa ei ole valkoista

Miksi valkoiset amerikkalaiset eivät voi sanoa ni**er, mutta mustaa ei siitä tuomita? Sano kolme eri rotua, joilla on lupa sanoa n**keri?

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Luulisin Katin tietokoneen menneen ihan mykkyrälle, kun yritti ostaa netistä matkalippua VR'n automaatista Ouluun :o

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Minulle on Singaporessa ollessani sanottu, että olen "porukasta helpoiten erottuva". Ehkä en vain tajunnut loukkaantua, järkyttyä tai tehdä mitään muuta, mikä olisi Suomessa muodikasta.

Jonne Himanen

Onko sinulle sanottu ettet ole kykenevä elämään modernissa yhteiskunnassa?

Matti Palviainen

Ei sitä kukaan tietenkään sano. Jokainen - niin musta kuin valkoinen - tietää, että valkoinen mies on luonut teknologiallaan nykyaikaiset yhteiskunnat.

Ja kokemukset värillisistä lännen yhteiskunnissa kertovat aikamoisesta sopeutumattomuudesta - olkoot syyt sitten mitä tahansa.

Markus Lehtipuu

KAIKKI ovat rasisteja. Jokainen ihminen sitoutuu omaan perheeseensä, omaan peilikuvaansa, omaan sukuunsa, omaan heimoonsa, omaan kansankuntaansa, kaikilla mantereilla.

Kaikki pitävät omaa ryhmäänsä "oikeana", eskimoita myöten. Kaikki pitävät muita ryhmiä erilaisina.

Tämä "paremmiston" jankuttaminen alkaa jo ärsyttää. Sen takana on itsensä parempana pitäminen "niihin muihin" verrattuna.

Eli:

rasismia

Eila Jokimaa

Näin sivistyneenä suomalaisena olen kyllä hyvin ennakkoluuloton, mutta minun naapurini kaikki tyyni ovat kyllä varmasti hirveitä rasisteja. Tai eivät ehkä naapurit, mutta ne juoppohullut sossupummit siellä likaisessa ghetossa ainakin ovat. Islam on muuten antirasistinen ideologia ja Nation of islam on mustien postkolonialistinen vapautusliike. Prekolonialialistisella ajalla ei tarvittu mitään vapautusliikkeitä, koska ei ollut valkoista yliherruutta eikä orjuutta. Blogisti on pahan länsimaisen propagandakoneiston traaginen uhri.

Citycani *

Well, ansaitsisikohan tämä päivän kryptisimmän kommentin tittelin..?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kerta kaikkisen loistava kirjoitus. En oikein osaa kommentoidakaan, kehua vaan. :-) Asiahan on täytisen tasan tarkkaan juuri niin kuin Enbuske kirjoittaa. Enbusken jutut ovat pieni toivon ja järjen valon pilkahdus keskellä yhä hullummaksi menevää maailmaa. Onneksi ne julkaistaan perjantaina, niin tulee hyvä fiilis alkavaan viikonloppuun.

Tuula Saskia

Juuri niin, Jani.

Kiteytät mietteeni.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin kai kun Enbuske on käyttänyt lähteenä "teikäläisiä". Täytyyhän sitä sisälukutaidosta kiitellä. Taitaa se väärä kirjailijannimikin tulla suoraan joltain keskustelupalstalta. Enbuske on saanut paljon haukkuja nettioikeistolta ja nyt se koketeeraa itse pölhöpopulistina. En ole ennen tuota sanaa käyttänyt mutta Enbuske sen ansaitsee.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""... Robert C. Claves paljastaa kirjassaan Christian Slaves, Muslim Masters, että ...""

Tekijän nimi muuten on Robert C Davis. Robert Claves ei taida olla mitään. Robert Graves oli historioitsija, joka kirjoitti suosittuja ja filmatisoitujakin teoksia antiikin Rooman keisareista.

Nämä Enbusken jutut ovat kaikessa pätemisentarpeisessa näennäistiedossan ja älyllisessä pintavaahdossaan kammottava malli yhteiskunnallisesta keskustelusta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kaikki mistä Oikkonen ei tykkää on pinnallista. On pinnallista noin vain kepeästi puolustaa rasismia kun se Oikkoselta sujuu ylevän oppineesti.

Jonne Himanen

Oikkonen puolustaa rasismia psykoanalyysilla... joka puolestaan oli yksi viime vuosisadan tuhoisimpia ajattelumalleja.

En tiedä pitääkö sille itkeä vai nauraa, mutta useimmiten nauran.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Joo pitäisi minunkin oppia ottamaan vähän kevyemmin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Janne, jos O. haluaisi jotain psykoanalyysin kautta eheytymistä hän ei käyttäisi psykoanalyysia lyömäaseena ja pätemiskeinona. Esim hän sekä hehkuttaa että provosoi "kahtiajakoisuutta". Mut kaikkihan me ollaan ihmisiä.
Luin vielä ton sun kommenttisi. Olisihan siinä voinut myös lukea "selittää" rasismia kan...... Silloin olisi kysymys siitä että ei halua syyllistää rasisteja koska on nämä lieventävät asianhaarat.
Muutenhan se kuulostaa kuin että "puolustaa väkivallan lisääntymistä viinaveron alennuksella"

Jonne Himanen

Oikkosen ideologia psykoanalyysi romahti viime vuosisadalla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jonne Himanen:
"Oikkosen ideologia psykoanalyysi romahti viime vuosisadalla".
Niin mutta kaikki haudattu elää vielä pitkään jonkinlaisena taustaäänenä.
Kyllä mä olisin valmis ja kiinnostunutkin keskustelemaan Oikkosen lähtökohdista jollei siihen sekaantuis niin paljon poleemista jotain revansismia ja outoa vanhanaikaisuutta. No minäkin olen viime vuosisadan lapsi. Kai säntäisin mielellään pehmeän vanhan teoretisoinnin plyyssiverhon taakse mistä voisi ammuskella inhokkeja jos mulla olisi sellainen plyyssiverho.

Jonne Himanen

Psykoanalyysin konkurssin ja sen vaikutuksen viime vuosisataan voi nähdä vaikka seuraavasta dokkarisarjasta:

The Century of Self
http://www.youtube.com/watch?v=IyPzGUsYyKM

Ajatuksia herättävä BBC:n dokkarisarja, kuten Adam Curtisin jutut tuppaavat olemaan.
Suosittelen.

Katso Sini. Katso Janne.
Koko sarja.
Kattokaa.
Ei herkille, sisältää voimakkaita kohtauksia.

Psykoanalysistä saatiin ripeästi todella todella tuohoisa ideologia.

Vuosisadaksi. Muusta puhumattakaan.

Minä en lainkaan kaipaa mitään suomen kansan psykoanalyysia, vaan suhtaudun sellaiseen vaarallisena hullutuksena. Ja sitä hullutusta on tehty jo tarpeeksi. Eikä se vieläkään lopu. Ei se lopu. Nytkin sitä täällä esitetään rasismin ja muukalaisvastaisuuden apologiana. How fucked up is that?

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Tyhjää voi jakaa pyytämättäkin.

"Video ei ole käytettävissä.

Pahoittelumme."

http://www.youtube.com/watch?v=IyPzGUsYyKM

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Veikko Penttinen

"Nämä Enbusken jutut ovat kaikessa pätemisentarpeisessa näennäistiedossan ja älyllisessä pintavaahdossaan kammottava malli yhteiskunnallisesta keskustelusta."

No tuolla kommentillaan Olkkonen tipautti itsensä lukulistaltani. Muutaman jutun jälkeen pidin häntä pikku älykkönä, mutta nyt jäi jäljelle vain se pikku.

Irmeli Koivuhalko-Pyjama

Seppo, sinun pitäisi olla persoonan menevän vihan yläpuolella, vaikka ymmärränkin hyvin miksi nuori viisastelija ärsyttää enemmän kuin nuori tyhmä.

Ari Lotvonen

Tämän puheenvuoron tekstiin ei ole mitään lisäämistä eikä poistamista. Se vain on siinä niinkuin asia on.

- Ottaa lakin pois päästä ja kumartaa -

Markus Lehtipuu

Joku nainen kirjoitti: "Mitä ihmettä? Tarkoitatko , että henkilö, joka ei osaa soittaa jotain instrumenttia, on " sivistymätön"? Jos et, mitä ihmettä tarkoitit?"

En mä mitään "tarkoittanut" vaan kerroin miltä minusta tuntui aikoinaan kun tutustuin satunnaiserään erimaalaisia nuoria ihmisiä.

Olin niin tottunut siihen, että suomalaiset soittavat eri instrumentteja, harrastavat valokuvausta, kirjallisuutta, keskustelua, kaikenlaista.

Sitten huomasin, että satunnaiserä ulkomaalaisia onkin aika omituisia, eivät harrasta mitään ja ovat täynnä ennakkoluuloja, traumoja ja ujoutta.

Sen jälkeen en ole suostunut kuuntelemaan suomalaisten jupinaa siitä, kuinka "me" olemme huonompia kuin muut.

Tuula Saskia

" Joku nainen", se olen minä.

Älä viisastele:

olet tottunut, että suomalaiset soittavat eri instrumentteja.

Pelkään pahoin, että suomalaiseen arkiyhteiskuntaan ei kuulu soitininstrumenttien hallinta, ei edes akateemisissa yhteisöissä.

Muusikoita tietysti ihaillaan, kuten muitakin taiteilijoita.

Mutta oikein en jaksa uskoa, että ne suomalaiset huiput, vaikkapa Ollila, Ahtisaari, kirurgi Orava jne. hallitsevat jonkin instrumentin soiton.

Korjannet , jos olen erehtynyt.

Markus Lehtipuu

En viisastele. Se oli autenttinen kokemus 1988 Norjassa ja 1989 Kanadassa.

Minä vain, suomalaisena, elin sellaisessa ympäristössä, jossa kaikki halusivat soittaa, ottaa valokuvia, luoda, siis, elää "sivistynyttä" elämää.

Mutta kun reissaa maailmalla, mulla jo 80 maata plakkarissa, huomaa, että yleensä missään ei eletä "sivistyneesti" siinä mielessä mitä minä pidin ihan luonnollisena suomalaisena elämänmuotona 1980-luvulla, Suomessa.

En tiedä onko Suomi "monikulttuuristunut" sittemmin huonompaan suuntaan.

Markus Lehtipuu

Poikkeus on tietysti Bali, jossa pienetkin lapset opettelevat tanssimaan, soittamaan, maalaaman, veistämään puuta. Lisäksi he käyttäytyvät hienosti.

Bali menee Suomen edelle.

Jutsu Mäkinen

Ikävä kyllä myös Balilaisten rasismissa.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Hyvä kirjoitus sinänsä, mutta minkähänlainen kuperkeikka seuraavaksi tulee.

Nimittäin Enbuskella ei oikein tunnu olevan linjaa vaan pikemminkin tasapainoilua eli kumartelua ja pyllistelyä joka suuntaan.

Tällä kertaa näin päin, mitenköhän seuraavaksi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Kerronpa nyt asian, jota harva tietää, koska sitä ei meidän kouluissamme kerrota..."

Lakkaa nyt Enbuske vaihteeksi olemasta pölvästi, vaikka tyypillinen populistipuolueille tassua antava toimittaja oletkin.

Se, että barbareskivaltioiden olemassaolo on tullut sinulle suunnattoman suurena yllätyksenä, ei tarkoita että se olisi jotain harvojen ja valittujen tietämystä.

Sitten vielä tämä kohta:

"Irwin Goodman lauloi mutakuonoista ja lakupelleistä ja vielä 90-luvun alussa..."

Ellet satu muistamaan, niin mainitun listahitin tarkoituksena oli sekä Irwinin että Vexi Salmen selkeän ilmoituksen mukaan tehdä pilkkaa noissa ilmaisuissa näkyneestä suomalaisten rasismista. Salmi itse mainitsi pariin otteeseen haastattelussa, miten Suomen kansa oli ymmärtänyt koko kappaleen täydellisesti väärin.

"Ei tuomita rasistisia ajatuksia, vaan rasistisia tekoja."

No täähän on säkenöivää älykkyyttä. Enbusken johdattelulla niiden juutalaistenkin olisi pitänyt ryhtyä protestoimaan vasta siinä vaiheessa, kun ikkunat särkyivät.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jussi Jalonen: "Se, että barbareskivaltioiden olemassaolo on tullut sinulle suunnattoman suurena yllätyksenä, ei tarkoita että se olisi jotain harvojen ja valittujen tietämystä."

Kyllä se siinä mielessä on, että suomalaisessa peruskoulussa sitä ei kerrota.

"Salmi itse mainitsi pariin otteeseen haastattelussa, miten Suomen kansa oli ymmärtänyt koko kappaleen täydellisesti väärin."

Ai Irwin Goodmanin ja Vexi Salmen suhteen käy tuo "se oli vain huumoria, ymmärsitte väärin" -selitys? Mutta Halla-ahon tapauksessako se sitten jostain syystä ei käykään?

"No täähän on säkenöivää älykkyyttä. Enbusken johdattelulla niiden juutalaistenkin olisi pitänyt ryhtyä protestoimaan vasta siinä vaiheessa, kun ikkunat särkyivät."

Näin sen tosiaan pitää mennä, mikäli emme halua lähteä ajatusrikosten jahtaamisen polulle.

Aira Joki

""No täähän on säkenöivää älykkyyttä. Enbusken johdattelulla niiden juutalaistenkin olisi pitänyt ryhtyä protestoimaan vasta siinä vaiheessa, kun ikkunat särkyivät."

Näin sen tosiaan pitää mennä, mikäli emme halua lähteä ajatusrikosten jahtaamisen polulle."

Kerrassaan raikas näkemys Korhoselta Saksan historian tapahtumien valossa:D
Käsitätkö ylipäätään miksi historiaa kouluissa opetetaan? Sen vuoksiko vain että sitä voitaisiin myöhemmin vääristellä oman politiikan tueksi vaiko sittenkin sen vuoksi että opittaisiin tehdyistä virheistä?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Korhosen Jani kommentoi:

"Kyllä se siinä mielessä on, että suomalaisessa peruskoulussa sitä ei kerrota."

Sinä taidatkin libertaristina olla täysin sen varassa, mitä peruskoulu on opettanut, etkä siis ole kokenut tarpeelliseksi sivistää itseäsi oma-aloitteisesti muuten?

Ei tässä mistään rakettisuunnittelusta ole kysymys. Pitäisikö tuosta muuten lukea rivien välistä, ettet käynyt lukiota?

"Ai Irwin Goodmanin ja Vexi Salmen suhteen käy tuo "se oli vain huumoria, ymmärsitte väärin" -selitys? Mutta Halla-ahon tapauksessako se sitten jostain syystä ei käykään?"

Jaa-a. Siihen nähden, että ehätit hiljan blogissani ilmoittamaan ettet "miellä itseäsi halla-aholaiseksi", niin tämä on kyllä hyvin erikoinen non sequitur.

Eiköhän sen typerämpikin kuule siitä Salmen sanoituksesta, että siinä pistetään halvalla enemmänkin niitä suomalaisuuden synkkiä puolia eikä maahanmuuttajia. Salmelle ja Goodmanille tosin tuli tuolloin täydellisenä järkytyksenä, että huomattava osa keikkayleisöstä otti laulun sanoista omakseen vain sen kertosäkeen. Toki voit olla liian nuori muistaaksesi tätä episodia, mutta Enbuske käsittääkseni ei kuitenkaan ole.

"Näin sen tosiaan pitää mennä, mikäli emme halua lähteä ajatusrikosten jahtaamisen polulle."

Selvä pyy. Saman kaltevan pinnan vastaväitteen hengessä merkitsemme pöytäkirjaan siis toistamiseen, että Korhosen näkemyksen mukaan toisten ihmisten mielipiteitä ei saa koskaan arvostella millään tavoin. Pysykää suu supussa.

Tuomas Hako

Ihmettelen todellakin, miksi Puolan antisemitismillä ei ollut mitään väliä, mutta Saksan oli. Kyse oli verukkeesta siis, sillä Saksassa juutalaisilal oli melko hyvät olot eikä väklivaltaa suvaittu. He olivat mukana talouselämässä vuoteen 38.

Kristalliyön on tutkija Ingrid Weckert osoittanut ulkomaalaisten agenttien provokaatioksi, johon itse asiassa osallistui myös juutalaisia, jotka sytyttelivät synagoogia sisältäpäin. Kristalliyö tuli täytenä yllätyksenä natsijohdolle ja he alkoivat heti estämään väkivaltaisuuksia. Kristalliyö oli sionistien juoni ja USA:n, jotta Saksaa vastaan voitaisiin nostaa sotaisia mielialoja.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Sen pitää mennä niin, että rasismia tai sosialismia tai mitä tahansa tukevat ajatukset on *tunnistettava* siksi mitä ne ovat ja tuomittava sosiaalisesti ennen kuin ne eskaloituvat "hyvinvointi"valtioksi tai kristalliyöksi.

Kovana individualistina uskon kyllä sosiaaliseen shunnaukseen. Se on kommuunin ydinosaamisaluetta! Ei me tarvita lakia joka kieltää piereskelemisen hississä...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jussi Jalonen: "Sinä taidatkin libertaristina olla täysin sen varassa, mitä peruskoulu on opettanut, etkä siis ole kokenut tarpeelliseksi sivistää itseäsi oma-aloitteisesti muuten?"

Jumankauta, ei todellakaan noin! Se, että en ole sivistänyt itseäni johtuu siitä, että olen tyhmä ja laiska. Pidä libertarismi erossa tästä!

"Ei tässä mistään rakettisuunnittelusta ole kysymys. Pitäisikö tuosta muuten lukea rivien välistä, ettet käynyt lukiota?"

Kävin lukion, mutta en muista siitä kovin paljoa. Muistaakseni yleisarvosanani oli laudatur.

"Jaa-a. Siihen nähden, että ehätit hiljan blogissani ilmoittamaan ettet "miellä itseäsi halla-aholaiseksi", niin tämä on kyllä hyvin erikoinen non sequitur."

Niin, en oikein tiennyt, mitä tarkoittaa "halla-aholainen". Jos se, että olen sitä mieltä, että Halla-ahoa pitäisi arvostella samoilla kriteereillä kuin muitakin (eli tässä tapauksessa "se oli huumoria" -selityksen pitäisi käydä joko sekä Halla-aholle että Salmelle tai ei kummallekaan), tekee minusta "halla-aholaisen", niin olkoon sitten niin. Tässä keskustelussa olen kuitenkin sitten enbuskelainen. Muut tänään lukemani artikkelit huomioiden olen tänään myös lehtoslainen, myllyniemiläinen, sumaslainen ja kiveläläinen.

Niin, ja ihan mielenkiinnosta: miten kommenttini on "non sequitur"?

"Eiköhän sen typerämpikin kuule siitä Salmen sanoituksesta, että siinä pistetään halvalla enemmänkin niitä suomalaisuuden synkkiä puolia eikä maahanmuuttajia."

Ja eiköhän Halla-ahon "sotilasjuntta Kreikkaan" -kommentista typerämpikin huomaa, että siinä pistetään halvalla enemmänkin niitä demokratian ja EU:n synkkiä puolia kuin Kreikan kansaa.

"Selvä pyy. Saman kaltevan pinnan vastaväitteen hengessä merkitsemme pöytäkirjaan siis toistamiseen, että Korhosen näkemyksen mukaan toisten ihmisten mielipiteitä ei saa koskaan arvostella millään tavoin."

OK, tässä tein virheen. Tulkitsin väärin käyttämäsi verbin "protestoida". Saahan sitä toki protestoida myös ajatuksista. Sen protestoinnin pitää vaan jäädä myös ajatuksen tasolle, eli ei konkreettisia vastatoimia ennen kuin vastapuoli on tehnyt jotakin konkreettista. Tätä hain.

Veikko Penttinen

Olipa näkemyksistä mitä mieltä tahansa, niin Enbuskella on aina persoonallinen kanta asiaan kuin asiaan, jota ei voi sanoa kaikenmaailman historioitsijoista puhumattakaan laumasielun pelkistetystä muodosta, eli tavan toimittajasta. Edellisethän kirjoittavat, mitä muut ovat jo aikaisemmin kirjoittaneet ja jälkimmäiset, mitä laumahenki vaatii.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Olipa näkemyksistä mitä mieltä tahansa, niin Enbuskella on aina persoonallinen kanta asiaan kuin asiaan, jota ei voi sanoa kaikenmaailman historioitsijoista."

Okei. Eli siinä kohtaa kun puhe on historiasta, niin uskot mieluummin Enbuskea, joka on toimittaja, kuin sellaista henkilöä joka on saanut alan koulutuksen?

Palkkaatko myös astrologin tekemään keittiöremonttisi?

Vinkiksi vaan, että Enbuske ei - kuten täällä on jo huomautettu - osannut edes kirjoittaa siteeraamansa historiantutkijan nimeä oikein, ja on muutenkin siteerannut häntä päin helvettiä.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Satun muistamaan, mitä Vexi Salmi sanoi kansan ymmärryksestä tuon Mutakuono-biisin suhteen ja se on juuri noin, kuin Jalonen toteaa. Vexi myös korosti, että biisin sanat olivat pilkkaa/ironiaa.

Mutta kyllä se hyvä biisi on vaikkei ihan korrektimmasta päästä, mikäli unohtaa ironian.

kati sinenmaa

Lakkaa nyt jo jusi jalonen olematdsa jotakin. Voisit ihan niiin kuin esimrekin vuoksi sinäkin ryhtyä täysin luokattomaksi, joka käytänssössä tarkoittaapi sitä, että ala kirjoitamaan vapaatatajunan virtyaa, johoin kmuuluu myös sellainen tajunta, että Vexi Salmi on poliittisenkorrektiuden uhri, joka ei vain ole viime aikoina uslkatanut olla sitä, mitä he olivat nuorina Antin kaa.

Vexi Salmen kapinallisuus on nyt poliittisetsi samutettu. Varmatysi täysion oikein, mutta täysin väärin; Olisit varmaan mielissäsi, kun Arabikatu olisi htei alkuunsa utksahdutettu, otta ihmisten mielipiteet eiovät pääsisi esille. Vahinko vain, etä olte itse silla puolen,m oka yritytää tukahduttaa arabikadun

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Oikolue kuule Kati tuo tekstisi ja kirjoita se uudestaan. Sitten kun siitä ymmärtää jotain, niin voin harkita vastaamista siihen.

kati sinenmaa

No. Sinä vraman uskot täysin Vexiä, kun hän vanhoilla päivillään on rei mielrtöä kuin nuorena. Itse olen kuullut, että hän olisi niinku kapinallinen ollut nuorena. Onko hän sitä niinku edellen vai onko hän alitsiunut mokutyksen alle siksi, että mokuttajat eivät hermotsuisija julitsaisin hänen todela upeita sanoituksian bannatuiksi?

Ja mitä tulee mun oiklolukuun, niin siinä kykllä mut saavat hioeman hrajoutella, hik

Aira Joki

??? Putoaako kivilinnan katosta tilkkeet näppisten päälle itsestään vai missä mennään Kati kun on noin tajunnan virtaa?

Jukka Salo

"Okei. Eli siinä kohtaa kun puhe on historiasta, niin uskot mieluummin Enbuskea, joka on toimittaja, kuin sellaista henkilöä joka on saanut alan koulutuksen?"

"Palkkaatko myös astrologin tekemään keittiöremonttisi?"

Eli Enbuske kertoi, että barbereskivaltioita (meniköhän kirjoittaminen oikein kun on niin sivistynyt sana) on ollut olemassa ja historioitsija vahvistaa saman asian. Nyt pitäisi sitten valita kumpaa uskoa.

"No täähän on säkenöivää älykkyyttä. Enbusken johdattelulla niiden juutalaistenkin olisi pitänyt ryhtyä protestoimaan vasta siinä vaiheessa, kun ikkunat särkyivät."

Kirjoitustyylisi on ärsyttävän ylimielistä. Se pistää oikein harmittamaan ja suututtamaan. Tässä melkein vihastuu, puhuu vihaisesti tai alentuu vihapuheeseen ja sehän olisi vallan vakava rikos se. Tiedä vaikka jos vielä oikeilla sanoilla aivojani stimuloisi, voisi pimeyden voimat ottaa vallan ja ryhtyisin aivottomasti toimimaan rasistisesti. Kyllä sanomisen vapautta täytyy rajoittaa reilusti ettei itse persekele pääse minustakin valtaa ottamaan.

Heikki Virtanen

Hienoa, Jussi Jalonen, ja kiitokset hyvästä kommentistasi Tuomas Enbusken todellakin monessa kohtaa ajattelemattomaan kirjoitukseen! Toimittaja Enbuske näyttää tätä nykyä olevan kiinnostuneempi omasta suosiostaan kuin todellisista, älykkäistä ajatuksista.

angie lee

Erittäin hieno kirjoitus Tuomas Enbuskilta! Kiitos! Näin asia menee.

Aasialaisena tiedän, että Aasiassa rasismi kukkii ihan avoimesti kuin täällä, jopa avoimempi. Rasisti ei ole yhden ”rodun” ominaisuus. Se on kieli, ajatustavat, asenne, jotka tarttuvat ihmisestä toiseen. Joskus tarttuu vuosista toiseen ja sukupolvesta toiseen.

Rasismista, maahanmuuton niin hyvää kuin huonotkin eivät voida puhua (tai keskustella asiallisesti) niin kauan kuin ihmisillä on tapana YLEISTÄÄ (tahattomasti tai tarkoitushakuisesti) kaikkiin ryhmiin, kulttuuriin tai yhteisöihin, jopa puolueisiin.

Esim. talvisodat on mennyt vuosikymmeniä, silti on jotkut ihmiset täällä ryssätellään. Vaikka siirtomaavallat on jo mennyt vuosikymmeniä, silti asenteet molemmin puolin on elossa.

Ihminen on sosiaalipsykologinen eläin. Sosiaaliset käyttäytymismallit perivät seuraaville sukupolville, ellei olemme tarkkana mitä opetamme lapsille.

Markus Lehtipuu

Kiitos,

terveisin

ang moh, orang putih, farang, a.k.a. mzungu, finnjävel, tsuhna, poro, eurotrash jne jne jne

Käyttäjän ppaalasmaa kuva
Petteri Paalasmaa

Juttuun korjattu nimi Robert C. Davis.
t: US Toimitus

Kalle Lehtonen

Enbuske on kuin huutavan ääni aina niin oikeamielisten toimittajien (joiden unelma on päästä Helsingin Pravdaan) korvessa!

Dari-anne Suomalainen

Uusi musta....aukko ??

Hymyilen hyväntahtoisesti, kun muslimimes suutelee Kaaban mustaa kiveä, joka on hopeakuoren sisällä ja malli muistuttaa ihan vaginaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaaba

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Tuostahan itse Halla-aho mainitsi aabrahamilaisten uskontojen olevan genitaaliuskontoja. Ympärileikkaus on toisaalta egyptiläinen perinne, joka rekonstruioi käärmeiden nahanluontia.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

No niin minäkin, siis hymyilen. Ei paha tämä tulkintasikaan. Mutta niimpä katoavassa kansanperinteessäkin sanotaan; 'joka mies se piip piip, mutta harva sen tunnustaa. Mallihan on upea, eikä sen tilassakaan moittimista.

Jukka Poikela

Tuossa rasistigallupissa oli yksi mielenkiintoinen ilmiö. 14% tunnisti itsessään rasistisia piirteitä. Suomessa puolestaan arveltiin 66%:n mielestä olevan rasismia melko paljon. Tuo tulos kertoo ainakin sen, että tarkoitushakuinen media on onnistunut rasismipropagandassaan loistavasti.

Mitä sitten tulee Enbusken huomioon muslimien rasistisesta suhtautumisesta länsimaihin, niin koraaniin pinnallisestikin perehtyneitä se yllätä. Koraanihan suoraan laittaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan.

3:117
Te, jotka uskotte, älkää antautuko avomieliseen ystävyyteen muiden kuin teikäläisten kanssa; muut eivät jätä turmelematta teitä. He halajavat teidän perikatoanne, heidän vihansa on jo pursunut heidän suustansa; mutta se, mikä heidän sydämissään piilee, on vielä pahempaa. Me olemme nyt selittänyt tunnusmerkkimme teille, jotta ehkä ymmärtäisitte.

Kuten huomaatte, niin koraani suoraan kannustaa rasismiin.

3:72
Älkää uskoko muita kuin uskontoanne todella noudattavia! - Sano: »Oikea johdatus on totisesti Jumalan johdatus». Älkääkä uskoko, että joku on saanut saman (ilmoituksen) kuin te tai että he voivat kiistellä kanssanne Herranne edessä. Sano: »Kaikki runsaus on Jumalan kädessä, hän antaa sen kenelle tahtoo. Jumala sulkee kaiken olemukseensa ja tietää kaikki.»

Tuo jae ehkä selittää sitä vaikeutta, mistä vuoropuhelu islamilaisen maailman kanssa välillä kärsii.

Tuula Saskia

Erittäin tärkeä lainaus.

Toivottavasti se antaa meille keskustelun aihetta.

Jonne Himanen

"14% tunnisti itsessään rasistisia piirteitä. Suomessa puolestaan arveltiin 66%:n mielestä olevan rasismia melko paljon. Tuo tulos kertoo ainakin sen, että tarkoitushakuinen media on onnistunut rasismipropagandassaan loistavasti."

Höpöhöpö. Sama ilmiö nähdään aivan yleisesti gallupeissa. Asia myönnetään helpommin muissa kuin itsessä (esim. uskottomuus etc...).

"Tuo jae ehkä selittää sitä vaikeutta, mistä vuoropuhelu islamilaisen maailman kanssa välillä kärsii."

Tai sinun kohdallasi sitä voisi selittää tapasi lukea koraania kuin piru raamattua.

Jukka Poikela

Tapa lukea koraania kuin piru Raamattua on valitettavasti se muslimien tapa - ei minun. Koraani on suoraan taivaasta annettua Allahin sanaa eikä sitä voi mitenkään tulkita. Sitä vain luetaan ja ohjeistus otetaan sellaisenaan vastaan. Noin siis kaikki kunnon muslimit toimivat. Uskonluopioitakin onneksi on ja niitä kuuluisia maallistuneitakin joskus vastaan tulee.

Oletko muuten koskaan ihmetellyt sellaista pikkuista seikkaa, etteivät muslimien kanssa solmitut sopimukset tahdo koskaan kestää? Hyvänä esimerkkinä voisi olla vaikka Israelin käymät kähinät. Voisin antaa sellaisen ilmaisen neuvon, että seuraava rauhansopimus pitäisi allekirjoittaa Mekassa.

9:7
Miten voisi Jumalaa ja Hänen lähettilästään sitoa sopimus pakanain kanssa? Paitsi niiden, joiden kanssa olette tehneet sopimuksen pyhän temppelin seutuvilla. Ja niin kauan kuin he pysyvät (sopimukselle) uskollisina, on teidänkin pysyttävä uskollisina heitä kohtaan. Jumala totisesti rakastaa hurskaita.

Mitä sitten orjuuteen tulee, niin islamissa seksiorjien pitäminen ja raiskaaminen on täysin sallittua koraanin ja Muhammedin esimerkin mukaan. Tuon valitettavan tosiseikan vuoksi orjuus on islamin hyökyaallon mukana rantautunut uudestaan Eurooppaankin.

Aleksi Laine

Kun esimerkiksi USA:n pressa pyytää anteeksi orjuutta, ei kukaan ajattele, että hän on henkilökohtaisesti vastuussa. Kyse on tietysti symbolisesta eleestä, jonka tarkoitus on säätää nykypäivää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämän jutun vierestä toljottaa Enbusken pärstä. Minä tiedän hänestä vain etnisen taustan. Jos lähettäisin hänet kauppaan ostamaan sadalla eurolla ruokaa, panisin aseistetun vartijan mukaan.

Ei kaikkea saa anteeksi jollain saatanan Oululla. Kaikilla on luurankoja kaapissaan, mutta ei niitä tarvitse tänne tulla kolistelemaan. Yrittäkää nyt pinnistellä niitä älynystyröitänne. Tämä ei ole Oulu eikä tästä tule Oulua koskaan.

Näyttääkö tämä Oululta kenties? Juuri niin, ei todellakaan näytä. Tämä on eurooppalainen pääkaupunki. On se jumalauta kumma ettei mikään mene päähän.

Aleksi Laine

"Näyttääkö tämä Oululta kenties?"

Riippuu, kuule, ihan siitä, oletko Oulussa vai et.

Kalle Lehtonen
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Okei, tämä voi olla Oulu, mutta en mä silti sun faijas ole. Hoida pikku persläpi omat asiasi.

Matti Palviainen

"Näyttääkö tämä Oululta kenties? Juuri niin, ei todellakaan näytä. Tämä on eurooppalainen pääkaupunki. On se jumalauta kumma ettei mikään mene päähän."

Ei tämä ole vielä eurooppalainen pääkaupunki ihan länsieurooppalaisen oikeasti. Ei Helsinki ole vielä palanut kuten Pariisi ja Lontoo ja ...
Ei täällä ole ollut vielä kunnon etnisiä mellakoita, poliiseja ammuttu ym kivaa. Lisää tarvitaan monikulttuurisiä vilistäjiä, jotta kaikki olisi "eurooppalaisittain" täydellistä.

Mutta Jouni Snellman kaltaisineen tekee kaikkensa, jotta tavoitteeseen päästäisiin ja kantaväestö alkaisi muuttaa joukolla muualle aivan kuten naapurimaassamme Malmössä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mitä? Enkö pääse vieläkään naisten vuorolla malmölaiseen uimahalliin? BYÄÄÄÄÄHHHH.... : ( : ( : (

Dari-anne Suomalainen

Mitäs nyt ketään vainoamaan, mutta luin juuri Finanssi Jihadista, jossa oli suunnitelma hyödyntää lännen suvaitsevaisuus ja avoimuus, joten silmät ja korvat auki kuitenkin, ettei lipsahdeta Shariaan.

Ei ole pienintäkään halua kivenpalvojien kivitettäväksi.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

”Muslimimaissa suhtaudutaan huomattavasti vihamielisemmin länsimaiseen elämäntapaan kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissa suhtaudutaan muslimeihin. Sama koski myös Euroopan muslimiyhteisöjä, jotka olivat rasistisempia meitä kohtaan kuin me heitä. ”

Esimerkki käytännön elämästä. Päiväkodissa lapsille järjestettiin eilen lauluhetki pk:n viereisessä kirkossa. Oma jälkikasvuni myöhästyi lähdöstä sen verran, että päätettiin heidän jäävän mielummin päiväkotiin kuin menevän sinne kesken kaiken.

Mitä päiväkodissa oli sillä aikaa. No kas, sinne olivat jääneet tilaisuuden ajaksi myös kaikki ”oikeauskoiset” lapset , koska vanhempansa ovat kieltäneet heiltä kaiken osallistumisen tilaisuuksiin kirkossa.

Lapset yleisesti ovat siitä mahtavia olentoja, ja keskenään niin samanlaisia vielä siinä iässä, että he ovat täysin avoimia kaikille ja kaikelle, eikä siinä tietysti ollut mitään sen kummempaa että he viettivät lauluhetken ajan näiden pk:n ´tummempipintaisten´ lasten joukossa.

Illalla kun asiasta tuli ohimennen hieman keskustelua, totesin siihen: jos itse asuisin muslimimaassa ja eskari-ikäinen lapseni kävisi siellä päiväkotia, minulla ei todella olisi mitään sitä vastaa, että hän menisi muiden lasten jatkona moskeijaan lauluhetkeen. Päinvastoin. Se olisi mielestäni avartavaa, opettavaista ja sivistävää, jos hänet vain muiden mukaaan - siinä maassa ja kulttuurissa – huolittaisiin.

Eikö lasten toisistaan eriyttämiselle (jo siinä iässä!!) parempi vaihtoehto olisi toisilta oppiminen? Lapset ovat luonnostaa avoimia ja uteliaita kaikelle uudelle ja erillaiselle siinä iässä. Miettikääpä sitä.

Jokainen perhe voi ihan vapaasti tykönänsä, omista kulttuurillis-uskonnollisista lähtökohdista, vakaumuksesta ja arvomaailmasta riippuen sitten päättää, käykö heidän vesansa pyhäkoulussa vai koraanikoulussa päiväkodin ulkopuolella – vai käykö missään. Yksinkertaista, vai mitä?

Em. suvaitsemattomuudella ennakkoluulojen siemen istutetaan ja piintytetään syvälle pieniin ihmismieliin jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Vedestä tulisi avoimuudella ja suvaitsevaisemmin toimimalla mielestäni varmasti kirkkaampaa kaikille, myös näille toisuskoisille vallitsevassa yhteiskunnassamme. ”Kulttuuri on kuin vesi jossa kala ui”, sanoo John Wickström. Tuskinpa kenenkään pienen eskari-ikäisen mielenmaailma traumoja siitä saisi jos hän kävisi muiden mukana pk:n lauluhetkessä, ja siellä laulussa nyt mainittaisiinkin vaikka että ”Jeesus on Herra” tms.

Suomalaisessa yhteiskunnassa me olemme kuitenkin samassa laivassa, ja toisilta oppimisen sijaan ovat toisuskoiset halunneet, aivan tietoisesti, valita ennakkoluuloisuuden ja eristyneisyyden tien. Eikä keskustelu ja vuoropuhelu näistä asioista ennaltaehkäisisi ja poistaisi ennakkoluuloja?

Mutta kai se on sittenuskottava, että asiat valitettavasti ovat niin kuin Markus Lehtipuu hieman ylmpänä toteaa:
” KAIKKI ovat rasisteja. Jokainen ihminen sitoutuu omaan perheeseensä, omaan peilikuvaansa, omaan sukuunsa, omaan heimoonsa, omaan kansankuntaansa, kaikilla mantereilla.
Kaikki pitävät omaa ryhmäänsä "oikeana" ”.

Eli ennakkoluulot imetään jo äidinmaidossa, ja ne ovat myös tiedostamattomia. Kasvattajat näitä negatiivisia siemeniä sitten ravitsevat.

Näin on syntymässä meille ennakkoluuloisuuden kulttuurimme, jossa rasismin koneena toimii poliittisen korriktiuden ilmapiiri, jossa suvaitsevaisuutta maahanmuuttajia kohtaan korostetaan niin paljon, että unohdetaan kokonaan heidän omat velvollisuutensa. Ei pitäisi suvaita myöskään suvaitsemattomuutta.

Se vastareaktio mitä tästä on seurannut, kun suvaitsevaisuutta ei vaadita myöskin vähemmistöiltä ja asioita on hyssyttelemällä hyssytelty, on jokaisen meidän nähtävillä ympäristössämme. Kuka arvaa mikä tämä Vastareaktio on?

Anis Harran

"Mitä päiväkodissa oli sillä aikaa. No kas, sinne olivat jääneet tilaisuuden ajaksi myös kaikki 'oikeauskoiset' lapset , koska vanhempansa ovat kieltäneet heiltä kaiken osallistumisen tilaisuuksiin kirkossa."

Minäkin olisin tehnyt niin kuin Timo Vaittinen ja lapseni olisivat kaikin mokomin saaneet mennä siihen pyhään huoneeseen, joka kulloinkin on ohjelmassa. Roomassa roomalaisten tavalla, pitäisi olla hyvä yleissääntö.

Olisikin mielenkiintoista tietää, tuliko aloite tuohon lasten erotteluun:
- spontaanisti muslimivanhemmilta?
- muslimivanhempien puolesta konsultoidulta änkyrältä imaamilta?
- suomalaisilta tädeiltä, joiden mielestä muslimilapsia muka loukkaisi mennä kirkkoon?
- suomalaisilta kristityiltä, joiden mielestä kirkko saastuisi muslimilasten läsnäolosta?

Kannattaisi kiinnittää huomiota siihen, kenen annetaan tällaisista asioista päättää, ja pääseekö väärä taho pätemään muiden ihmisten puolesta näitä kuulematta. Kokemukseni mukaan niin hyvin usein tapahtuu.

Menivätkö uskonnottomat lapset kirkkoon vai jäivätkö muslimilasten kanssa päiväkotiin? Useimmiten kaikkein aggressiivisimmin lasten erotteluun pyrkivät juuri uskonnottomat. Kuitenkaan segregointi ei ole oikein kenenkään etu. Pikemminkin lasten kannattaisi jo pieninä tottua siihen, että on normaalia että perheillä on eri uskontoja ja on myös uskonnottomia, eikä tässä ole mitään kamalaa.

Monissa maahanmuuttajien alkuperämaissa on useita uskontoja läsnä, ja vähän maasta riippuen on sitten tapana, että naapureiden uskontoa kunnioitetaan mutta ei ole sopivaa, että muslimit menevät kirkkoon tai kristityt moskeijaan. Sitten on niitä maita niin kuin Somalia, joissa ei ole käytännössä ollenkaan muunuskoisia, joten ihmiset eivät ole tottuneita siihen että naapureilla voisi olla eri uskonto kuin "meillä".

Dari-anne Suomalainen

Snellman

Oulu on Suomelle sama, kuin Suomi Euroopalle sanoi Vapaavuori, jos siis uskomme häntä ja miksi emme uskoisi, hän on sentään helsinkiläinen ja kansanedustaja. :D

Me olemme kunnon väkeä, emme saatanasta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sinä olet ihana ihminen, kysymys on nyt ennakkoluuloista. Mikään poliisi ei tietenkään estä näitä paskaläjiä levittämästä valheitaan. Mutta sillä hetkellä kun ne väittävät minun olevan samaa mieltä kanssaan - värini perusteella tai muuten - kattila palaa pohjaan. Niin ei vain toimita, ei siinä mitään sen kummempaa ole.

Käyttäjän jarrukanniainen kuva
Jari-Pekka Kanniainen

Enbuske sanoo: on tavallista ja normaalia ajatella romaneista ja juutalaisista stereotypisesti, ja että on sallittua antaa sen vaikuttaa päätöksentekoon yksiselitteisesti ja mustavalkoisesti. Tuomas kaikessa oveluudessaan ja sanamiekkailussaan pyörittelee itsensä sekaisin. Hän olisi voinut vaikka kirjoittaa rakenteista ja kulttuurista, jotka ylläpitävät näitä ennakkoluuloja ja siitä, ettei niitä tarvitse enää pitää yllä. Hän kuitenkin ylläpitää ja vahvistaa niitä toteamalla tällaista sontaa blogissaan.

Koska muslimit ovat ennakkoluuloisia niin länsimaalaisetkin saa olla? Häh? Ja tätä kirjoittamallahan hän osallistuu valkoisen miehen vallankäyttöön ja edustamiseen, jota ironisesti itse käsittelee osassa tekstiään päinvastoin. Siisti jätkä!

Okei muutama hyvä pointti, hyvä kirjoittaja. Hyvät provoajat nykykeskustelussa on jees.

Matias Gerlich

Niin. Eivät kaikki juutalaiset ole olleet menestyjiä. Jääkärien muistelojen mukaan suurin osa Baltian ilotytöistä olisi ollut juutalaisia. Samoin parittajat. Harva suomalainen on elänyt koko lapsuuden ja nuoruuden romaanin naapurina. Itse kuulun tähän kantaväestön vähemmistöön. Ikinään ei ollut tuon naapuriperheen kanssa mitään ongelmia. Niitä ongelmia aiheuttivat kantaväestön juopot miehet ja hulttiopojat.

Tuula Saskia

Otaksun, että naapuriperheesi edusti Suomen romaneja eli mustalaisia.

Et osaa nimeä kirjoittaa.

En ole koskaan ymmärtänyt, miksi mustalainen muutettiin" romaniksi".

Vallankin nyt arvelen nimityksen omia kansalaisiamme arveluttavan.

Ja vielä , Gerlich: joku äskettäin todisti, että mustalaiset eli romanit saapuivat maahamme 1500-luvulla.

Siis, miksi he eivät ole integroituneet valtaväestöön?

Toki eräät yksilöt ovat sen tehneet ja sitäkin hienommin.
Mutta se muu osa?

Jonne Himanen

Gerlich, monelle on yllättävä historian seikka että 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella valtaosa helsinkiläisistä prostituoiduista oli Ruotsista tulleita ruotsalaisia nuoria naisia.

Ruotsin luokkayhteiskunnassa nuorille kouluttamattomille naisille oli tarjolla pätkätöitä sisäkköinä mutta pääasiassa kesäkuukausina. Talvisin töitä oli vähemmän joten moni tuli Suomeen sivutoimisiksi prostituoiduiksi ja palasi taas kesäksi Ruotsiin. 1900-luvun alussa suurin osa Helsingissä toimineista prostituoiduista oli ruotsalaisia ja yleinen ajattelutapa oli että ruotsalainen tyttö on se huokea vaihtoehto.

Sekin historiallinen tosiseikka olisi hyvä muistaa kun 1990-luvulla ja sen jälkeen ovat mm. eestiläiset, venäläiset ja puolalaiset naiset joidenkin suomalaisten mielissä leimautuneet prostituoiduiksi.

Anis Harran

"Ja vielä , Gerlich: joku äskettäin todisti, että mustalaiset eli romanit saapuivat maahamme 1500-luvulla.
Siis, miksi he eivät ole integroituneet valtaväestöön?"

Miten niin eivät ole integroituneet? Hehän puhuvat kaikki suomea ja toimivat ketterästi suomalaisessa yhteiskunnassa. Integraatio ei ole sama kuin assimilaatio, eli että he menettäisivät kaikki piirteet omasta kulttuuristaan.

Vai tarkoittaako integroitumattomuus sitä, että jotkut heistä tekevät rikoksia, juopottelevat ja tappelevat? No siinä tapauksessa suomalaisillakin on vielä pitkä matka integraatioon, vaikka lienevät tulleet tänne jo pian viimeisen jääkauden jälkeen.

kati sinenmaa

Anis Harran: "Miten niin eivät ole integroituneet? Hehän puhuvat kaikki suomea ja toimivat ketterästi suomalaisessa yhteiskunnassa. Integraatio ei ole sama kuin assimilaatio, eli että he menettäisivät kaikki piirteet omasta kulttuuristaan."
.

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/8226/T...
"Rauhan vuosina Suomi oli niin rikas ja kehittyvä maa, että meillä oli varaa pitää tuollainen muutaman tuhannen hengen kiusallinen erikoisuus. Nekin, jotka mustalaisia vähiten sietivät, ikäänkuin apaattisina arvelivat, että tällainen kuuluu suomalaisen yhteiskunnan lailliseen menoon. Sananvapaus, yhdistymisvapaus, oleskeluvapaus jne. "

Heli Hämäläinen

Suomi on yksilönvapauksien Haaganoja. Täällä yksilöä peilataan osana viiteryhmäänsä ja sanotaan että juokse perkele. Yksilöt eivät ole keskenään tasa-arvoisia, väestöryhmien väitetään sitä olevan. Toisinaan yksilöitä viedään käräjille yksilönvapauksiensa käytöstä.

Matias Gerlich

Olen kuullut joidenkin afrolatinoiden maininneen että Eurooppassa on nykyisin vähemmän rasismia kuin Etelä-Amerikassa ja että kaikkein vähiten rasisteja olisi Britanniassa, Hollannissa, Saksassa ja Pohjoismaissa. Enemmän rasismia ja rasistisia törkeyksiä viljellään Espanjassa vaikka pigmenttierot kantaväestön afrolatinoiden välillä on kaikkein vähäisintä.

Noin sata vuotta sitten USA:n etelävaltioissa roihusivat helvetintulet ja sukupolven aikana (1890-1925) arviolta yli 4 000 afroamerikkalaista lynkattiin usein mitä brutaalimmalla tavalla. Tuoreimpien tilastojen mukaan seka-avioliitot yleistyvät nykyisin nopeimmin juuri Etelävaltioissa.

Mikään ei ole tässä maailmassa pysyvää, ei edes rasismi.

Jonne Himanen

"Mikään ei ole tässä maailmassa pysyvää, ei edes rasismi."

Loistavasti kiteytetty.

teppo kääminen

tuomas enbuske ei ole pöljä, mutta, taitaa hän huomaamattaan sortua piilopoliittiseen rasismiin kun ainoastaan perussuomalaiset mainitsi nimeltä :) tietääkseni sitä rasismia/syrjintää esiintyy jokaisessa puolueessa enempi tai vähempi joka ansaitsisi myös mainintaa..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuomakselle ISO KÄSI! Kiitos hyvästä tarinasta.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

"Mietipä seuraava kysymystä rehellisesti sydämessäsi. Perit jostain 10 000 euroa, saat antaa sen jonkun sijoitettavaksi. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joista tiedät vain etnisen taustan. Tyyppi a. on romani ja tyyppi b. on juutalainen. Kummalle annat rahasi? Ei tarvitse vastata ääneen."

Tämä on taas sitä "laitan sinut väkisin johonkin rasistiseen luokkaan"- kysymys. Kuuluu yhtä ainutlaatuiseen ja hienoon kysymykseen kuin: Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä? Minusta ei kumpaakaan; se on puolillaan. Antamassasi esimerkissä annetaan täysin irrationaalinen tilanne, jonka mukaan tulisi toimia. Ei koskaan siis saisi ajatella "outside the box". Jospa ajattelisin laatikon ulkopuolelta kysymystäsi, ei vastaukseni enää olisi revelantti siihen, mitä kaipasit vastaukseksi.

Lopeta tällaisten lapsellisten asetuksien laittaminen. Samaa luokkaa kuin "Saat pelastaa joko itsesi tai sekä äitisi että vaimosi, mutta itse kuolisit. Mitä teet?". Kakkaa, sanon minä.

Sama ongelma oli suvaitsevaisuuden ja tuomitsevuuden kanssa. Mietipä näitä periaatteista vähän pidemmälle, mistä ne juontavat juurensa. Toki saattaisit olla terävällä tavalla sarkastinen, mutta ikävä kyllä hieman epäilen sitä.

kati sinenmaa

Jonna, olet täysin oikeassa. Otan esimkkinä kysymyksen:

"- Joihinkin rotuihin kuuluvat ihmiset eivät kertakaikkiaan sovi asumaan modernissa yhteiskunnassa?"
.

Edellä laitettu kysymys on tietytsi sitä "laitan sinut väkisin johonkin rasistiseen luokkaan"- kysymys.

Kuuluu yhtä ainutlaatuiseen ja hienoon kysymykseen kuin: Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä? Minusta ei kumpaakaan; se on puolillaan. Antamassani esimerkissä annetaan täysin absoluuttinen tilanne, jonka mukaan tulisi toimia.

Ei koskaan siis saisi ajatella "outside the box". Jospa ajattelisin laatikon ulkopuolelta kysymystä, ei vastaukseni enää olisi revelantti siihen, mitä mokuttajat kaipasivat vastaukseksi. Pätevää eikö totta.

Jonne Himanen

Sinenmaa, olet vääristellyt esimerkkisi. Lainauksesi ei ollut kysymys, vaan väittämä ja olet ihan itse omin luvin lisännyt siihen kysymysmerkin. Lainaamasi väittämä sisältää rasistisia asenteita.

Kyselyn tarkoituksena oli selvittää rasistisia asenteita Suomessa. Väittämään pyydettiin kantaa samanmielisyydestä tai erimielisyydestä. Samanmielisyys tarkoittaa että olet samaa mieltä väittämän sisältävien asenteiden kanssa.

Ketään ei laitettu väkisin mihinkään raisistiseen luokkaan. Vastaajalla oli kaikki vapaus vastata olevansa vaikka täysin eri mieltä, kuten ilahduttavan moni tekikin.

"Pätevää eikö totta."
Ei, päättelysi ei ole pätevää. Perustit sen itse keksimääsi valheelliseen premisiin.

kati sinenmaa

En ole vääristelyt, koska se, mitä kiurjoitin, on minun mielipiteeni, eikä sinun. Sinäte omista laiuseita etkä sanojam etkä m´¨kieltä

Minäsaam kirjoittaa töääkllä mitä tahansa, Jos olen rikkonut lakia vastaan, nodsta suyyte.

Jos et ymmärtänyt, kirjoittamabi, nin se ei taasen ollut sekään minu nbvikani either

EDIT: hik

prkl,

EDIT:2 Hitolainen, miksi te ette pytsy esdes selvinpäin ajhattelemaan??

Edit:# Syytit minua valheelliosudesta,
kjoka tätn ylöds mrekikytäjkään. Jos minu nmielipiteenbi ovat valheita, niin se ei kuiuenkaan oikeuta minua dsyyttämään teitä muita vsalheitsa, b´vaikka se onkin hiinöäja hiinä, ettöä te muut olete liian seklviuä (mokumoku, suom. huom.) tajutaksenne totuutta.

Jonne Himanen

Juu, postmoderni höpönlöpö onkin maailman mahtavin pakopaikka. Tsemiä.

kati sinenmaa

minä: "Pätevää eikö totta."
Jonne: "Ei, päättelysi ei ole pätevää. Perustit sen itse keksimääsi valheelliseen premisiin."
.

Niin. Ilmeisesti sinun premissi ei ollut itsesi keksimä, joten se ei siitä syystä voinut olla valheellinen. Kaikki itsekeksityt premissit ovat valheellisia, josta heti huomataan, että kaikki sinun kirjoittamasi premissit ovat jonkun pyhän kollektiivin tuotteita, ellei peräti demokraattisen huutoäänestyksen seuraus. Sinullahan ei ole osaa eikä arpaa premisseihin, kunhan vaan muuten toimitat kopiokoneen virkaa.
.

Jonne: "Juu, postmoderni höpönlöpö onkin maailman mahtavin pakopaikka."

Kuten huomaat, niin toisen ei ole pakko ymmärtää toista.

tsemppausta

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Rasisminvastainen jauhaminen tuntuu olevan oman habituksen rakennusaine. Simmel kirjoitti jo reilut sata vuotta sitten estetisoitumisesta, joka sisältää myös omien arvojen ja älyllisyyden estetisoimisen - aina tietenkin parempaan päin.

Tätä samaa asiaa tutki myöhemmin Pierre Bourdieu 70-luvulla. Ihmisillä on taipumus rakentaa oma habituksensa älyllisyyteen ja muutenkin parempaan suuntaan. Tällaiset jorinat jostain rasismista ja Perussuomalaisten rasismista ovat juuri tätä. "Olen älyllinen ja avarakatseinen. Katsokaa minun aatteita(vaatteita)" =Estetisoiminen.

Saksa alkoi 70-luvulla paikata työvoimapulaansa maahanmuuttajilla? Kuulostaako tutulta? Sama idiotismi vallitsee nyt 40-vuotta myöhemmin täällä ja poliitikot eivät piittaa, eivätkä näköjään monet muutkaan. Mitään ei opita.

Eikö sillä ole mitään merkitystä, että monet euroopan maat ovat kus**sa maahanmuuttajiensa kanssa? Luuletteko tosiaan, että meillä asiat hoituvat paremmin? Asiaa pitää muutenkin tarkastella kulttuurirelativismin keinoin. Oletteko koskaan tulleet ajatelleeksi, että maahanmuuttajat eivät välttämättä edes halua assimiloitua meidän kanssa ja tulla osaksi yhteiskuntaa?

Perussuomalaisten kannatus ei johdu Jussi Halla-ahosta, eikä rasismista.
Tämä johtuu suoraan edellisen hallituksen idioottimaisesta maahanmuuttopolitiikasta. Tuntuu ihmeelliseltä, kuinka lyhyt ihmisen muisti on. Sekin vielä, että suvaitsevaisto puhuu aina ihonväristä, mutta mamukriitikot eivät. Pieni ajatusleikki tähän väliin:

Jos kaikki Suomen tummaihoiset mamut korvattaisiin Amerikkalaisilla tummaihoisilla, puhuisimmeko näin paljon rasismista? Emme. Miksi? Koska kulttuurimme ovat samanlaiset, eikä kulttuurisia törmäyksiä näin tule. Kyse ei yksinkertaisesti ole ihonväristä.

Katsokaa tämäkin uutinen: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/tyrmistys-herasi...

Onko tuo oikein, että itsensä elättävä perhe karkotetaan, mutta luku- ja kirjoitustaidottomat bantut jäävät tänne vetämään välistä? Jos olen rasisti, niin perkele menköön sitten! Jumalauta, että nyppii tällainen. Oma oikeustajuni ei tällaista suvaitse, joten äänestän sen mukaisesti.

Asiasta toiseen.. Islamilaisesta kulttuurista sen verran, että he ovat tunnetun universumin suvaitsemattomin kulttuuri ja heidän suurin vihollisensa on länsimaat. Länsimainen kulttuuri koetaan materialistisena, uskonnottomana, moraalittomana ja ylimielisenä kulttuurina. Tietty en voi heitä monessakaan kohtaa syyttää, mutta se on tosi ja sillä sökö.

Myöskään Venäjä ja Kiina lisänä muut EAEC-alueen valtiot eivät helpolla länsimaalaisia arvoja niele. Mitä nyt Japani harjoitti joskus kemalistista ajattelua, mutta sekin alkaa taipua takaisin perinteisiinsä. Aasiassa pidetään länsimaalaisia kylmästi ylimielisinä.

Nämä asiat ovat tosia ja tästä löytyy kirjallisuutta niin paljon, kuin vaan jaksaa kantaa kotiin. Turhanpäiväinen irtopisteiden keräily ja kilpailu siitä kuka meistä nyt on se kaikista suvaitsevin, täytyy unohtaa ja ottaa objektiivista kirjallisuutta kouraan ja alkaa sivistyä. Realismi ja sivistys ovat hyveitä, ei tyhjän haihattelu. Mamu-asiaa ei pidä kohdistaa mamuihin itseensä - se ei ole heidän vikansa, vaan se pitää kohdistaa idoottimaisiin päättäjiin.

Naivit vasemmistoaktivistiset teinitytöt, kuten Sofi Oksanen, Jari Tervo, Paleface, Dan Koivulaakso, kettutytöt pitää jättää omaan arvoonsa. He ovat väärässä!

Edit: En lukenut edes Tuomaksen tekstiä ja oletin, että hän halaa maailmaa. Ei halannut. Onneksi tuo edit-toiminto toimii. 8D

Anis Harran

"Islamilaisesta kulttuurista sen verran, että he ovat tunnetun universumin suvaitsemattomin kulttuuri ja heidän suurin vihollisensa on länsimaat. Länsimainen kulttuuri koetaan materialistisena, uskonnottomana, moraalittomana ja ylimielisenä kulttuurina. Tietty en voi heitä monessakaan kohtaa syyttää, mutta se on tosi ja sillä sökö."

No ei kyllä ole tosi. Tällä tavalla ei ajattele "islamilainen kulttuuri" vaan islamistit, jotka ovat 1920-luvulla alkunsa saanut poliittinen liike.

Joka kerran kun samaistatte tahallisesti toisiinsa ääri-islamistit ja kaikki maailman muslimit, teette saman kuin jos sanoisin, että Breivikin ja Halla-ahon poliittinen aate on kaikkien kristittyjen tai kaikkien länsimaalaisten aate.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Hyvä ja melko haasteellinen kirjoitus, joka näyttää ettei asiat ja käsitteet ole yksiselitteisiä. Kiitos Enbuske vaikean aiheen lyhyestä tiivistelmästä.
Rasismi saattaa olla vähentynyt (.. pitäisi vain tietenkin määritellä, mitä sana rasismi em. selvityksessä ja missäkin yhteydessä tarkoittaa ...)
-- mutta tämäkin keskusteluketju osoittaa, että ainakin toisten mielipiteiden ja ajatusten väheksyminen ja halveksiminen on julkisuudessa lisääntynyt. Lukisin näitä kommentteja mielelläni, jos keskustelijat kertoisivat enemmän omia ajatuksiaan toisiaan mollaamatta.
Meillä on hyviä mielipiteitä! Kaikilla. Kannattaa ottaa vastaan ja pohtia rauhassa ihan; voi saada omaan maailmankuvaan jotain lisää ja elämä voi muuttua entistä mielenkiintoisemmaksi.

kati sinenmaa

Kiitän täten omasta puoletsaani ja jos mahdollista, nin mylös Tuomaksen. Tämä päivä on ollut mielenkiintoinen, melekein tuhannen preahsaimman joukkoon ylsi, mutta vain melekain. Päiväni kruunasi venäklisen ytsäni kanssaa pulklon kilistekluy, joka tätn ylöe mrekittäköön, jotta joku mokuilkimys ei voiusi ryyttä mua raismukseta.

Omia olen aina ajatllut. Pous se minudsta,että edes pystyisin hokemaan oppilausueta ja raismuksioa. Kilttiä oletten kaikki, ja kminä en muuks iomuutiu, vaikka kuinka kilistelisin.- Pää on aina yhtä tyhjänpäivänen :-(
Ainakin komujen mieletsä'

Tapio Temisevä

Hieno kirjoitus! Siis aivan oikeasti ihan fiksu, rauhallinen ja sivistynyt kirjoitus täällä vasemmistohoureiden keskellä.

Jonne Himanen

Enbuske:
"Tämäkin on tietysti jollain kierolla logiikalla länsimaiden vika."

En tiedä sinusta, mutta minusta ei. Voisitko nyt kertoa sen kieroutuneen logiikkasi jolla esität sen olevan länsimaiden vika?

Enbuske:
"Kerronpa nyt asian, jota harva tietää, koska sitä ei meidän kouluissamme kerrota."

Minä opin näitä esiin ottamiasi historian seikkoja koulussa, joskaan en ihan noin väritettyinä. Sinun koulutuksessasi on tainnut olla kaikenlaisia puutteita. Mutta on toki hyvä että nyt jälkeenpäin olet saanut tietää sinulle aivan uusista asioista yhteisessä historiassamme.

Jännitääköhän sinuakin kaikki se historia mistä sinä et edelleenkään tiedä vittujakaan kun et ole opiskellut. Minua se ainakin jännittää. Minkähän yleisen asian se Enbuske seuraavaksi kertoo meille uutisena?

Enbuske:
"Julkisessa kielenkäytössä käytettiin surutta ilmaisuja, jotka nyt aiheuttaisivat kauhean mylläkän. Irwin Goodman lauloi mutakuonoista ja lakupelleistä ja vielä 90-luvun alussa TV:n viihdeohjelmassa laulettiin naureskellen neekereistä. Onneksi tuo aika on jo ohi."

Laulullaan Irwin Goodman irvaili ihmisille, joilla oli rasistisia asenteita. Kirjoituksesi perusteella näyttää siltä että sellaista tarvitaan tässäkin ajassa.

Enbuske:
"Rasismi ei ole älykästä, vaan tyhmää."

Niin on.

Enbuske:
"Tapaamme joka päivä älyttömän määrän uusia ihmisiä ja uusia asioita. Jos joutuisimme joka kerta esimerkiksi uuden tien kohdatessamme, arviomaan uudestaan koko tien käsitteen, elämämme olisi mahdotonta. Joka kerta pitäisi miettiä uudestaan, että onkohan tuo tehty asvaltista vai lakritsasta ja voiko sitä pitkin kävellä. Se tekisi elämästä sietämätöntä. Sama koskee uusien ihmisten tapaamista."

Jos joku joutuisi joka kerta uuden ihmisen kohdatessaan arvioimaan uudestaan koko ihmisen käsitteen, olisi hänellä henkilökohtainen ongelma. Sellainen varmaan voisi tehdä elämästä sietämätöntä hänelle. Muttei useimille terveille ihmisille, paitsi niille jotka joutuvat tekemisiin hänen kanssaan.

Enbuske:
"Ja nyt tullaan tärkeään kohtaan."

Ai nyt vasta. Edellä oli aika monta sanaa. Mutta en minäkään niitä mitenkään merkittävinä pitänyt.

Enbuske:
"Ihmisillä on selkeästi tavattu tutkimuksissa tarvetta hengailla itsensä kaltaisten kanssa."

Älä. Voi ihmettä. Siis tarkoitatko että uskovaiset tykkäävät hengata keskenään ja ilmailukerholaiset keskenään ja syvyyssukeltajat keskenään ja geologit keskenään ja reddit-editorit keskenään ja ...

Hienoa että sinulle on tämmöinen oikein tutkimustiedon avulla selvinnyt. Ja kiitos että näinkin laajalti tiedotit tästä. Muuten emme olisi tienneet.

Enbuske:
"Kaikki siis pitävät kaltaisistaan, niin hipit, hipsterit, mustat, juristit, kauppakorkealaiset ja juutalaiset."

Voin kertoa sinulle nyt tämmöisen vähän yllättävän uutisen:
kaikki hipit
kaikki hipsterit
kaikki mustat
kaikki kauppakorkealaiset
kaikki juutalaiset
eivät pidä toisistaan.

Enbuske:
"Aivojen energia ei kerta kaikkiaan riitä tekemään uutta määritelmää jokaisesta, siksi luotamme pienimpään yhteiseen nimittäjään."

Olisi toivottavaa jos toimittajalla riittäisi jonkinlaista "aivojen energiaa". Aikoinaan puhuttiin henkisestä työstä, siis työstä jossa hieman ajateltaisiinkin.

Enbuske:
"Meillä kaikilla on ennakkoluuloja, joiden tiedämme jotenkin intuitiivisesti pitävän paikkaansa. Emme sitä tietenkään käpyläläisessä illallispöydässä myönnä."

No sitten et myönnä. Kivoja iltoja sinne käpyläläisten illallispöytien ääreen. Mutta älä yleistä esittämiäsi typeryyksiä kaikkiin muihin.

Enbuske:
"Mietipä seuraava kysymystä rehellisesti sydämessäsi. Perit jostain 10 000 euroa, saat antaa sen jonkun sijoitettavaksi. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joista tiedät vain etnisen taustan. Tyyppi a. on romani ja tyyppi b. on juutalainen. Kummalle annat rahasi? Ei tarvitse vastata ääneen."

Raha. Kysymyksesi aiheena on RAHA.
Sinusta minun tulisi nyt miettiä fiktiivistä rahaasi sydämessäni. Siis rehellisesti sydämessäni. Rahaa. Ja sitten sinä kysyt kuinka paljon voisit rahallisesti hyötyä jostakusta muusta.
Mitä se kertoo sinun arvoistasi?

Hyi helvetti. Eiku hyi saatana. Nyt otat ja syöt ne 10000 euroasi.

Heikki Virtanen

Pitkä kommentti Jonnelta, enkä olisi kirjoittanut sitä itse aivan samoin sanankääntein, mutta siinä nousee kyllä esille monta kohtaa joissa itsekin epäilen Tuomas Enbusken älykkyyttä ja hahmotuskykyä hänen tekstiään lukiessani. Mutta kuten totesin jo toisessa kommentissani, arvelen tämän kirjoituksen olleen Tuomakselta lähinnä yleisön kalastelua ja kosiskelua vähän kumpaankin suuntaan, mitä häneltä onkin täällä nähty jo aiemmin. Mediatyöläisen täytyy aina myydä, tai näin ainakin Tuomas ajattelee.

Tiedän Tuomaksen muutoin hyvin älykkääksi ihmiseksi, joten tällainen potaska mitä tässä kirjoituksessa paikoin näkyy, ihmetyttää. Mutta hyvinhän sille löytyy yleisöä ja kiittelijöitä, joten Tuomas on varmaankin tavoitteensa saavuttanut.

Palatakseni Jonnen kommenttiin, erityisesti tämä kohta on Tuomakselle hyvä teroitus:
"Voin kertoa sinulle nyt tämmöisen vähän yllättävän uutisen:
kaikki hipit
kaikki hipsterit
kaikki mustat
kaikki kauppakorkealaiset
kaikki juutalaiset
eivät pidä toisistaan."

Käyttäjän Heka kuva
Heikki Siikaniva

Huiman hyvä kirjoitus. Ikävää vain nämä asioittamat kommentit, niinkuin Jonnella. Saahan mielipiteitä olla mutta äärijutut eivät oikein iske. Sitä Tuomaksen kirjoitus ei ollut.

Citycani *

Jonnen kommentit olivat ihan paikallaan. Varsinkaan asiattomuuksia en niistä keksi, vaikka kuinka yrittäisin.

Tämä siis ottamatta kantaa siihen, oliko Enbusken avaus mitenkään ääri-mitään, vaiko vain hyvä esimerkki siitä, mihin aivot eivät pysty, kun ne eivät edes usko pystyvänsä mihinkään stereotypioiden vahvistamista oivaltavampaan...

Johannes Piipponen

Erinomainen kirjoitus. Lohdullista kuulla järjen ääntä kaiken punavihreän jorinan sijaan.

Jonne Himanen

Kirjoitus käsitteli henkistä laiskuutta, sitä ettei ole "aivojen energiaa" alkeellista kummempaan ajatteluun. En ymmärrä miten joku voi pitää sitä järjen äänenä mutta mikä on lusikalla annettu jne. Lohtua voi hakea niin monista asioista.

Tuomas Hako

Miksi muuten kaikki sössöttäjätkin ovat täysin pyyhkineet mielestä, kuinka 7 miljoonaa ukrainalaista murhattiin vuoden aikana?

http://www.youtube.com/watch?v=F7UwkuJPhv4&feature...

Siitä huomaa, että kaikki on näyttelemistä ja tekopyhyyttä. Maailman silmien edessä lahdattiin miljoonia ja asiasta ei juuri ole haluttu pitää meteliä sen jälkeenkään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

mä yritin katsoa sun linkkiä. Pistä paita päälle ja tee asiallisia blogikirjoituksia sun jutuistas, ettei aina tartte sanoa et miksei tätä tai tätä. Sä sekä heität tänne ihme kommentteja että vältät oikeata keskustelua.

Tuomas Hako

Rasistinen kansanmurha liittyy juuri asiaan. Ja sen peittely koko saman mokumuodikkaiden ryhmän toimesta.

Ei sen puoleen kyllähän Lähi-idässäkin on tehty yhtä ja toista.

Olisiko tässä mokutushommassa kyse pohjimmiltaan eurooppalaisvastaisesta rasismista?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ehkä, mut laita nyt tosiaan edes se paita päälle. Kohta kypsyy sun pikkunatsi kaverit : D

Tuomas Hako

Aika surkuhupaisaa. Kaikki näkevät, miten syvällä hanurissa Jounin kieli tukevasti on kaikisa kommenteissa. Natseimman viiteryhmän koskaan. Sensijaan totuus tai juuri erinäisten natsien suorittamien kansanmurhien paljastaminen ei ole kyllä yhtään mitään natsismia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No ei ole eurooppavastaisuudesta kysymys vaan ehkä jostain yliarvioimisesta euroopalaisen kulttuurin nähden kun euroopan sisällä onkin näitä rasiteja jotka eivät sitoudu siihen arvomaailmaan joka heidät on ympäröinyt.
stalinin hirmutekoja ei kai kukaan kiellä. Toisaalta kekkosnostalgikoissa on eniten näitä rasisteja jotka kopiovat rasismiaan myös venäjältäpäin.

max vaaltio

On myös muuta rasismia. Kuten nyt esimerkiksi tämä ikärasismi. Nordea ynnä muidenkin pankkien taholta. Suomessa on lisäksi 300000 ihmistä joiden luottotiedot ovat syystä tai toisesta menneet. Heille pankki ei anna netin pankkitunnuksia ollenkaan. Kohta varmaan menevät pankit kokonaan kiinni. Rasismia on monenlaista siis, Valtion lie avattava oma pankkijärjestelmä noin puolelle suomen kansasta, tarvitsioita on. Ei vain tummaihoisia kohdella rasistisesti. Jos ihon väri on tummempi kuin muilla, se ei mielestäni ole aiheuttanut muukalaisvihaa. Pikemminkin nuorten, sekä yleensäkin oman maamme kansalaisten kaikenlainen sorto, sekä köyhyys ovat pahoinvoinnin ohella tuoneet näitä lieveilmiöitä. On ollut helppo kohdistaa se tumma ihoisiin jenkkien esimerkin mukaisesti. Arvoisat poliitikkommekin saavat katsoa peiliin lakeja kun ovat sorvaamassa. Kyllä omasta kansasta täytyy pitää huoli ensisiaisesti, vasta sitten jaella rahaa muille. Siinä sitä alkusysäystä rasismille on. Mutta omia kansalaisiamme syrjitään kyllä rankemmalla kädellä kuin maahanmuuttajia. Välillä ihan solvatenkin.

Käyttäjän edvardmajakari kuva
Edvard Majakari

Olen yhä sitä mieltä vakavasti, että Enbusken pitäisi päästä samaan aikaan sekä pääministeriksi että presidentiksi. Olen vakavissani. Ehkä 1 10:stä blogautuksesta on uskomatonta scheibaa, mutta sitten ne 9/10 ovat sellaisia helmiä, että ei mitään rajaa. <3

turunen (nimimerkki)

Hienoa, että Tuomas Enbuske toi esiin myös islamilaisen orjuuden, joka oli mittasuhteiltaan samaa luokkaa kuin myöhempi, eurooppalaisten pyörittämä transatlanttinen orjuus.

Aiheesta on hyvä kirja: Ronald Segal, Islam's Black Slaves (Atlantic Books, London 2002). Suosittelen.

Eurooppalaiset keksivät idean moderniin maatyöorjuuteen Iberiassa (Espanjassa), jossa neekeriorjat olivat ahertaneet arabiherrojen omistamilla aikansa moderneimmilla suurfarmeilla. Espanjan takaisinvaltauksen jälkeen kristityt eurooppalaiset ottivat samat opit käytöön ja afrikkalainen orjakauppa alkoi toimittaa elävää raaka-ainetta nyt Amerikkaan asti.

Muslimien orjuuttamia afrikkalaisia oli aikoinaan päätynyt Aasiassa Kiinaan asti, usein eunukiksi kuohittuina. Eunukkiorjan omistaminen oli aikansa status-symboli. Vain yksi kymmenestä kuohitusta selvisi leikkauksesta, siksi eunukit olivat kallista kauppatavaraa.

Suurin osa Afrikasta oli täysin sekaisin arabien orjakaupan jäljiltä jo satoja vuosia ennen kristittyjä ja valkoista miestä.

- Taas hyvä kirjoitus Enbuskelta!

Tuomo Molin

Tämä koohotus on selkeästi keinotekoisesti luotua. Kun pistää koneen kiinni ja menee tuonne ulkoilmaan todelliseen elämään niin ei huomaa mitään eroa millaista elämä oli ennen tätä persuhysteriaa. Joitakin tahoja tämän teeman esiläpitäminen kuitenkin palvelee ja jotkut toiset taas nauttivat saadessaan jankuttaa samaa juttua päivästä toiseen.

Siis, Enbuske pisti omatkin ajatukseni sanojen muotoon tuolla kirjoituksellansa.

Heikki Virtanen

Tuomas Enbuske, itse siviilipalvelusmiehenä mietipä seuraavaa kysymystä rehellisesti sydämessäsi:
Kävelet öisellä kadulla äitisi kanssa. Vastaanne tulee joukko henkilöitä, jotka väkivalloin uhkaavat raiskata äitisi. Sinulla on konekivääri. Mitä teet? Ei tarvitse vastata ääneen.

Hähhää, jäit kiinni! Olet tappaja.

Tuollainen testi on aivan yhtä ääliömäinen kuin sinun keksimäsi testi siitä, annatko rahasi juutalaiselle vai romanille, mutta se oli kuitenkin käytössä vuoteen 1985 saakka Suomessa jatkuneessa, kaikille siivilipalvelukseen pyrkiville tehdyssä vakaumuksen tutkinnassa.

Muutoin erittäin fiksuna, ajattelevana ihmisenä voisit miettiä uudelleen tuota ja muutakin muutakin kohtaa tässä kirjoituksessasi, mikäli näitä kommentteja luet. En kiellä sitä, etteikö rasismin tulkinnassa tapahtuisi ylilyöntejä ja etteikö jonkun, minkä tahansa, asian paisuttelu olisi aina pahasta, mutta tämä kirjoituksesi tuntuu kyllä monilta osin vain yleisön kalastelulta ja mitäänsanomattomuudelta.

turunen (nimimerkki)

Off-Topic: Siviilipalvelukseen hyväksyttiin käytännössä jo ennen vuotta 1985 muullakin vakaumuksella, kuin pasifistin tai uskovaisen vakaumuksella, jos osasi perustella asiansa asevelvollisten tutkijalautakunnalle. Kaikki sivarit eivät suinkaan ole olleet pasifisteja, vaikka enemmistö lie onkin ollut.

Matti Palviainen

"Kävelet öisellä kadulla äitisi kanssa. Vastaanne tulee joukko henkilöitä, jotka väkivalloin uhkaavat raiskata äitisi. Sinulla on konekivääri. Mitä teet? Ei tarvitse vastata ääneen.

Hähhää, jäit kiinni! Olet tappaja."

Ammun jalkoihin.

Haavaoitan vain.

En tapa ketään.

Olen oikea ja aito humanisti vailla vertaa tässä luukussa.

Jani Torkki

"Tuomas Enbuske, itse siviilipalvelusmiehenä mietipä seuraavaa kysymystä rehellisesti sydämessäsi:
Kävelet öisellä kadulla äitisi kanssa. Vastaanne tulee joukko henkilöitä, jotka väkivalloin uhkaavat raiskata äitisi. Sinulla on konekivääri. Mitä teet? Ei tarvitse vastata ääneen.

Hähhää, jäit kiinni! Olet tappaja.

Tuollainen testi on aivan yhtä ääliömäinen kuin sinun keksimäsi testi siitä, annatko rahasi juutalaiselle vai romanille, mutta se oli kuitenkin käytössä vuoteen 1985 saakka Suomessa jatkuneessa, kaikille siivilipalvelukseen pyrkiville tehdyssä vakaumuksen tutkinnassa."

Ei, kyllä sinun viestisi oli ääliömäinen ainoastaan. Se että puolustaa perhettään tai valitsee ihmisryhmistä luotettavamman eivät ole vertailukelpoisia. Olikss toi nyt se olkinukke. =)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

En ole basisti, mutta
maksan.

- maahanmuuttokriittiset muusikot -

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Enbuske on mielenkiintoinen toimittaja nykyaikaisessa kokoomusjohtoisessa yleisradiossa.

Hän on monipuolinen, näkyy töllössä, kuuluu radiossa,- ja kolumnoi Uudessa Suomessa.

Pitää huomata, että hän kolumnoi täällä. Hän ei keskustele täällä.

Hän ironisoi, puhuu sarkastisesti, että myöskin vittuilee.

Toimittajana, hän höttötoimittaa, eli puhuu,- ja haastattelee liiba-laaba-tyylillä. Hän ei aseta yhteiskunnallisia asioita kysymyksen-alaiseksi. Hän venkuloi kielikuvilla. Hän on aivan loistava saivartelija.

Hän ei ole tehnyt yhtä ainoata julkista kolumnia,- tai ohjelmaa, jossa ei toisi esille sanaa (kommunismi) ihan missä tahansa yhteydessä. Joko asiayhteydeltään,- tai muuten vaan sivuhuomautukseltaan, paitsi:

Nyt on pari viimeistä tullut ilman kommunismi-sanaa, koska huomautin häntä siitä pari-kolme viikkoa sitten, hänen kirjoittamansa kolumnin kommenttina.
Hän siis lukee, vaikka ei kommentoikkaan. Sanoihan hän viime viikon kolumnissaan: "En välitä mitä minusta puhutaan",- ja viittasi juuri US:n kolumnointiin.

Hän eräässä kolumnissaan otti asiakseen häväistä erästä YLE:n ansiokkainta toimittajaa Hannu Taanilaa.
http://tuomasenbuske.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8045...

Enbuskea, joka on kokoomuslainen äänitorvi kansallisessa Yleisradiossa, on syytetty monesta, esim. oikeistolaisesta toimittamisesta.

Hannu Taanilaa syytettiin vasemmistolaisuudesta, mutta koskaan ei tyhmyydestä.

Miettikää sitä, samalla kun yhteiskunta menee porvarijohtoisesti huonompaan suuntaan.

Jonne Himanen

"Hän venkuloi kielikuvilla. Hän on aivan loistava saivartelija."

Enbuske. Jep. Ja siinä se sit on.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Rasismi sen historiallisessa kehyksessään ja nykyisessä maailmassa - ei ole musta. Musta on se, joka ottaa vastaan rasistin avoimen "maahanmuuttokritiikin".

Jarmo Linkosalo

Ihan hyvä, että Enbuske tuo esille näitä opetussuunnitelmassa vähemmäille viikkotunneillekin jääneitä aiheita, ja niinkun Jalonen paraiten tietää, fyysikon tehtävä on tuoda totuus esille, ja historioitsijan tehtävä on peitellä se totuus. Tutkimuksen tulos tuppaa olemaan sitä, kun rahoittaja haluaa, sodassa ei ole voittajia, paitsi taloudellisesti, suurinpiirteen samat kolonialismiin. Tuosta kun hieman alustajaa lainaan:

"On varsin kafkamainen ajatus, että esimerkiksi minä – siksi, että olen pyytämättä ja yllätyksenä – sattunut syntymään valkoiseksi mieheksi, olisin syyllinen johonkin mitä joku toinen on tehnyt satoja vuosia sitten."

Totta Mooses, sama pätee tietysti tuohon Del Monte -miehen pojanpojan...poikaan, jolla lepää miljardit pankkitilillä, tai ehkä omistaa koko pankin. Että missä ne rahat sitten on, enkä puhele mistään laivaveistämölle eksyneestä tervatynnyristä, vaan kullasta, hopeasta, Afrikan Tähdestä sekä maksamatta jääneistä palkoista. Helpommin menee kameli neulansilmän läpi, kun länsimainen historioitsija löytää tapahtumille taloudellisen kytkennän, kysykää vaikka siltä ähläminaapurilta. Selitellään sitten länsimaiden taloudellista nousua 1800 -luvun lopussa neekeriorjilla, tyystin unohdetaan innovaatio, fyysikot, insinöörit, työmiehet ja kylähullut lentävine koneineen. Parit maailmansodat ja sisällissodat päälle, mutta kun se saatanan kipinä ei hyydy. Taloussota, propagandasota, tulonsiirrot sotateollisuudelle, ammutaan se koivu, Joulupukki ja Joulutähti alas taivaalta, mutta kun se saatanan kipinä ei hyydy. Ei se ovi koputtamatta aukea eikä toisaalta riikinkukko käskemällä laula.

Tai galliankukko, Kielletyistä Leikeistä pakollisiin leikkeihin, ja leikitäänkin, että kaikki massamedian natsipupellus on kaikki totta, sanotaan tuo saksalainen rotuhygienia. Pravdan mukaan suomalainen dna on kaikkien aikojen pohjanoteeraus. Intialainen kirurgi pesee kädet, eikä kerro Pravdalle, eikä Pravda halua edes kuulla, mitä tuo sydänleikkauksesta toipuva rakennusmies hänelle lähtiessään sanoi.

Anis Harran

"On varsin kafkamainen ajatus, että esimerkiksi minä – siksi, että olen pyytämättä ja yllätyksenä – sattunut syntymään valkoiseksi mieheksi, olisin syyllinen johonkin mitä joku toinen on tehnyt satoja vuosia sitten."

Jostain syystä on kuitenkin samojen ihmisten mielestä täysin normaalia ajatella, että se mitä joku muslimi on satoja tai yli tuhat vuotta sitten tehnyt, tekee kaikista niistä syyllisiä, jotka ovat sattuneet syntymään muslimeiksi.

Aira Joki

"Ihan hyvä, että Enbuske tuo esille näitä opetussuunnitelmassa vähemmäille viikkotunneillekin jääneitä aiheita, ja niinkun Jalonen paraiten tietää, fyysikon tehtävä on tuoda totuus esille, ja historioitsijan tehtävä on peitellä se totuus."

Ai jaa, valmistuuko Laajasalon opiston radiolinjalta fyysikoita:)

Jarmo Linkosalo

Ehkäpä tuo pointti oli enempi se, että historian laitokselta valmistutaan historian vääristelijäksi.

Aira Joki

Tästä voisin jo loukkaantua hiukan omasta puolestanikin:)
Uskotaan, uskotaan "Anti-akateemisuus on uusi musta" paitsi tietenkin Mestari Halla-aholla joka kirkkoslaavin tutkijana tietääkin kaikesta kaiken:D

Tuomas Hako

Kovasti ajatellaan usein itseä joksikin myyttien kyseenalaistajaksi, kun puhutaan Pohjois-Afrikan orjakaupasta (jotkut unohtavat jopa muiden ei-eurooppalaisten orjakaaupan). Kyseessä on muodikas ja rasistinen islamin vihaaminen. Yllättävää on se, että tällainen taho taas unohtaa useammin unohdetun tosiseikan, nimittäin sen, että kaikki länsimaiden ja USA:n orjakauppa oli muutaman rikkaan suvun pyörittämää vuosisatojen ajan. Siten vasemmiston on myös turha puhua valkoisen miehen taakasta, kun nämä rikkaat suvut ovat ennenkin pyörittäneet kaikkea ja pyörittävät edelleen. Samat suvut ovat nyt määränneet kaikki mokutukseen ja Euroopan kansakunnat muokkaukseen ja rodunvaihtoon, koska poliitikot tekevät myös kaikkensa pienentääkseen alkuperäisväestön syntyvyyttä. Itse asiassa nämä rikkaat suvut aikovat nyt kolonisoida Euroopan velkaorjuudella itselleen ja väestön perikatoon, kun kaikki sama ollaan tehty monta kertaa muualla. Kolonialismi siis ei loppunut koskaan. Kaikki eurooppalaiset ova aina olleeet vain rahaeliitin muurahaisia ja pikku politrukeja Enbusken tapaan.

Ainiin, mites kokoomus ja Enbuske suhtautuvat tämän rahaeliitin luomaan kotimaahan heimolaisilleen? Tietysti jättävät nöyrästi mainitsematta. Homman kokoomusväki ja persuilijat unohtvat tietysti myös kysyä tarkemmin, kuka pyöritti orjakauppaa isolla osuudella siellä arabimaissa. Erään liiketoimintaan yleisesti yhdistetyn uskontokunnan rahaeliitin jäsenet. Heille on yllätys, että "rauhanuskonto" oli paljon suvaitsevampi heitä kohtaan kuin kristinuskovaiset.

Käyttäjän Veli kuva
Veli Karimies

Erinomainen kirjoitus. Tämä oikeen vetää puoleensa näitä puheenvuoron "suviksia". Ilmeisesti joka ikinen heistä on tänään kaatanut kahvikuppinsa tätä lukiessaan.

Jonne Himanen

"Tämä oikeen vetää puoleensa näitä puheenvuoron "suviksia". Ilmeisesti joka ikinen heistä on tänään kaatanut kahvikuppinsa tätä lukiessaan."

fäp fäp fäp fäp

En tiedä montako kahvikuppia olet Karimies kaatanut mutta mikä on tuo ääni

fäp fäp fäp

Se kuuluu kahvikuppisi kilinän läpi

fäp fäp fäp

"Kiitti Enbuske, tosi nuivaa fäppimateriaalia."

fäp fäp fäp...

Jouko Helenius

Luin Malmön uutisia netistä. Malmössa on avattu uusi uimahalli. Lauantai ja kaksi arkipäiväiltaa on varattu naisille. Näinä päivinä henkilökunnan pitää olla naisia, yhteisiä suihkuja ei saa olla ja ikkunaverhot pitää olla normaalia tiukemmat. Olenko rasisti jos kysyn ,milloin ruotsalaiset naiset ovat muuuttuneet näin kainoiksi?

j.olavi heikkinen

suomessa tuo ei onneksi onnistu, mikäli kyseessä on uskontoon perustuva käytäntö ja palvelut kustannettaisiin verovaroista.

toisaalta malmön uimahalleissa naiset saavat uida yläosattomissakin :

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Naiset+saavat+...

Käyttäjän Heka kuva
Heikki Siikaniva

Huimaa keskustelua, joiden ironiasta tai sanomasta en saa selvää vajavaisen ymmärtämykseni vuoksi. Onko täällä joku BW- tai pätemismeininki vai onko kysymys aidosta vihasta kirjoitusta kohtaan? Kirjoitus oli asiallinen. "Ajattelemisen aihetta antaa Alko". R

auhallisemmin, pyydän.

Käyttäjän Holmes kuva
Jens Fogelholm

"Mietipä seuraava kysymystä rehellisesti sydämessäsi. Perit jostain 10 000 euroa, saat antaa sen jonkun sijoitettavaksi. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joista tiedät vain etnisen taustan. Tyyppi a. on romani ja tyyppi b. on juutalainen. Kummalle annat rahasi? Ei tarvitse vastata ääneen."

En antaisi rahaa kellekään käsiteltäväksi ilman että tunnen henkilön hyvin, ja pystyn luottamaan henkilöön.

Jouko Helenius

j.olavi heikkinen

Mälmölaisessa artikkelissa puhuttiin vain naisista. Oletan, että kyseessä on kuitenkin ruotsalaisista. Ennen olivat kuitenkin aika vapaamielisiä.

j.olavi heikkinen

"En särskild satsning görs på kvinnor som av religiösa, kulturella eller andra skäl inte vill bada tillsammans med män."

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1408040/Nya...

eli uskontoperäistä segregaatiota yhteiskunnan varoista. ainakin osittain.

Jouko Helenius

Maallistuneet ruotsalaisneidot tuskin tarvitsevat kuvailtua suojaa, päinvastoin. Sydsvenkaa lukiessa tulee vähän kylmä olo. Kaunis Skånelainen kaupunki on muuttunut rikollisryhmien temmellyskentäksi Tukholman ei anna paikallisille poliiseille mitään tukea, koska se katsottaisiin kannanotoksi rasismin puolesta. Useilla kaduilla on nykyisin vain arabiankielisiä kylttejä. Helsinki kymmenen vuoden päästä?

Käyttäjän timce185 kuva
Timo Leppänen

Minkä takia maamme eduskunnassa ei voi olla tämän tason keskustelua mitä Tuomas Enbuske blogissansa kertoo.
Juurihan tälläinen suoraselkäinen puhe toisi meitä kaikkia enemmän yhteen ja vähentäisi sitä piilorasismia.

Mutta kun kaikki tuntuu niin poliittiselta ajojahdilta ja kilpailevat poliitikot tappelevat ja syyttelevät toisiaan kilpaa.

Anis Harran

Muuten erinomainen artikkeli, mutta siinä on kyllä tulkittu (tahallisesti) väärin PEW:n paljon siteerattua mielipidemittausta.

"Muslimimaissa suhtaudutaan huomattavasti vihamielisemmin länsimaiseen elämäntapaan kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissa suhtaudutaan muslimeihin."

Ei pidä paikkansa. Muslimimaissa ei suhtauduta vihamielisesti "länsimaiseen elämäntapaan" vaan Israelin ja Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan. Ellet sitten katso islamistien tavoin, että länsimainen elämäntapa on yhtä kuin porno, homostelu ja juopottelu.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa muslimeihin on suhtauduttu pitkään miedolla kielteisyydellä, mutta raju islamofobia on vasta viimeisten viiden vuoden satoa, joka on saatu aikaan järjestelmällisellä vihanlietsonnalla. Se ei toki koske kaikkia, mutta esimerkiksi HS:n mielipidemittauksista kävi ilmi, että puolet persuista, kolmannes kepulaisista ja demareista ja neljännes kokkareista omasi tällaisen kielteisen asenteen.

Paras maailmanlaajuinen muslimien mielipiteitä selvittänyt tutkimus on edelleen Gallupin vuonna 2007 tekemä, josta käy ilmi, että muslimimaissa ei suhtauduta lainkaan vihamielisesti "länsimaiseen elämäntapaan", mutta sen sijaan kritisoidaan varsin yksilöidysti tiettyjä todellisia tai kuvitteellisia asioita Yhdysvaltain ja muiden johtavien länsimaiden politiikassa.

"Sama koski myös Euroopan muslimiyhteisöjä, jotka olivat rasistisempia meitä kohtaan kuin me heitä."

Tämäkään ei pidä paikkansa. Rasismi on rotuoppia ja vaikka katsottaisiinkin uusrasismin kattavan myös uskonnollisen vihan, PEW:n tutkimus tai mikään muukaan vakavasti otettava mielipidetutkimus ei ole osoittanut, että Euroopan muslimiyhteisöt suhtautuisivat "meihin" (kristittyihin?) rasistisesti. Tai sitten Enbuskella on aivan oma käsitys siitä mitä rasismi tarkoittaa.

Kalle Lehtonen

Tarja Halosen käsitys rasismista näyttää kyllä olevan jotakuinkin samanlainen - vaikka sormi osoittaakin eri suuntaan.

Jukka Poikela

@ Anis Harran

Sinulla on varmaan esittää linkki tuohon siteeraamaasi tutkimukseen. Ne gallupit, jotka minun silmiini ovat sattuneet, kertovat aivan toista:

Turkki Euroopan unioniin
29/6/2009
Saksalainen lehti Die Welt
Mielipidetutkimus siitä, miten turkkilaiset suhtautuvat EU:hun liittymiseen.
Yli puolet haluaa, että maa liittyisi Unioniin, mutta 81 % pelkää EU:n olevan kristittyjen salajuoni.
Muita lukuja:
62 % pitää uskontoa (eli islamia) pääasiana.
75 % haluaa lapsilleen koraanikoulun.
33 % on sitä mieltä, että vaimoa täytyy lyödä säännöllisesti.
58 % on sitä mieltä, että naisen täytyy aina totella miestään.
22 % on sitä mieltä, että naisten kivittäminen on oikeutettua.
52 % ei haluaa kristittyjä naapuriksi, 64 % ei haluaa juutalaisia, 66 % ei haluaa ateisteja, 72 % ei haluaa naapuriksi ihmisiä, jotka nauttivat alkoholijuomia.

Anis Harran

"Sinulla on varmaan esittää linkki tuohon siteeraamaasi tutkimukseen."

En etsi kaikkea tietoani Googlella. Gallupin tutkimus, johon viittasin, on John L. Esposito & Dalia Mogahed: "Who Speaks for Islam? What a Billion Muslims Really Think", Gallup Press, New York, 2007. Eiköhän sen tietoja löydy netistäkin kun etsii.

PEW:in kuuluisat mittaukset löytyvät netistä monestakin paikasta, jos viitsii etsiä, mutta kannattaa ensin katsoa minkä suodattimen kautta niitä tulkitaan. Alkuperäiset lienevät esillä http://www.pewglobal.org/2010/12/02/muslims-around... , jota on paljon siteerattu väärin sotkemalla tahallisesti sitä mihin kysytyt oikeasti vastasivat.

Viittauksesi turkkilaisten mielipidemittaukseen voi perustua todelliseen mielipidetutkimukseen (joka on epäilemättä palvellut Turkin EU-jäsenyyden vastaista kampanjaa), mutta jo esittämiesi lauseiden sanamuodot paljastavat, ettei kyse ainakaan objektiivisista kysymyksistä ole. Näissä tapauksissa kaivaisin esiin alkuperäiset kysymykset ja luvut ennen kuin väittäisin yhtään mitään.

Euroopan muslimiväestöstä on tehty mielipidemittauksia monissa maissa, monin eri tarkoitusperin, ja saatu sen mukaan hyvin erilaisia tulkintoja. Hollannin osalta ks. CBS.nl Web Magazine - Declining church and mosque attendance.

Anis Harran

Sen verran pitää tehdä myönnytystä, että minustakin suomalainen rasismikeskustelu on yleisesti ottaen lapsellista. Yhdet ruoskivat kansaansa rasismipiiskalla, jos joku kehtaa ihmetellä miksi maahanmuuton pitäisi olla sosiaalitukiperustaista. Toiset taas repivät pelihousunsa joka kerran kun joku kehtaa ihmetellä rasistista öyhötystä.

Heti kun joku kirjoittaa aiheesta, ilmestyy sata nimimerkkiä kirjoittamaan, että "Ei, me emme ole rasisteja, mutta kyllä rasismi on aivan oikein ja aiheellista." Logiikka hoi.

Mico Wikström

Minusta Tumppi on tässä pienen ihmisen asialla. Vielä nuoruudessani 70-luvulla neekerit oli neekereitä, eikä moinen loukannut ketään (koska neekereitä ei pahemmin maisemissa ollut) ja ko. termi oli ns. kansankieltä, jolla ei ollut rasismin kanssa mitään tekemistä.

Mielestäni.

Mitä Tumppi tällä erinomaisella kolumnikirjoituksellaan ilmeisesti ensisijaisesti hakee julkisuudenkipeyden ja kohtuullisen surkastuneen itsetunnon pönkittämisen lisäksi, on lisätä individualismia ajattelun saralla:

Ei kaikki mamu/islam/neeker/manne ym. -kriittisyys ole rasismia!

Mikä siinä on niin erinomaisen vaikeaa? Siinä rationaalisessa ajattelussa, meinaan?

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Rationaalinen ajattelu tunnustaa oikopäätä, ettei ole tarpeellista, eikä edes suotavaa juuttua pakkomielteenomaisesti väkeviin sanoihin, joissa on historiallinen ja negatiivinen kaiku. Siitä askeleesta päästään hiljalleen keskusteluyhteyteen, kun aloitetaan lopettamalla loukkaamasta. Tämä on yksinkertaista. Pidättäydyt vain vyön alle lyömisestä, ja juttu voi alkaa.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Et voi Enbuske - määritellä mustaa. Valkoinen ei voi julistella mustasta mitään. Vain mustat tuntevat mustana olemisen eksistenssin ja salaisuuden.

Sinä käyt päivä päivältä röyhkeämmäksi, Tuomas :)

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Atlas Saarikosken tulisi puuttua nyt tähän keskusteluun ja leikata se alkuunsa. Uskoisin hänen sanovan joka tapauksessa suunnilleen näin:

-Älä teetä itsestäsi mustaa - se ei ole sinun!

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Valkoinen voi vaikka orjuuttaa mustan, mutta ei koskaan pääse mustan sieluun - olemalla valkoinen - Beverly Hills-boy. Tässä on kieltosääntö. Vain mustalla on lupa nähdä, mikä on olla musta.

Tarvitsisimme esimerkiksi Harlemista ja vaikkapa Etelä-Afrikan tasavallasta joukkion ihmisiä keskustelemaan Tuomaksen kanssa, mitä on - musta. Tohdin sanoa etukäteen valkoisesta rasistista mustana olevan vain sitä samaa, mitä ennenkin - valkoisen omia määritelmiä.

Mico Wikström

Teemu Roni voisi minun puolestani käyttää kerrankin kireämpää hamppuköyttä kravattina, mikäli elämä noin kauhiasti ahistaa.

Ihan vaan ystävällisenä vinkkinä, no tight feelings.

Moni muukin yltiösuvaitsevainen ystäväni on todennut sen parhaaksi maailmanparannuslääkkeeksi.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Ei minua mikään ahdista. Sanoin vain, mitä musta ei ole. En ole mustan (musta käsitteenä, ajattelutapana, sieluna) ystävä, vaikka en vihollinenkaan. En ole yltiösuvaitsevainenkaan. En ole myöskään sinun ystäväsi. Näkemäni tekstisi perusteella he ovat parantaneet itsensä sinun reseptilläsi - hirttäytymällä.

Hirttoköysi ei ole minun heiniäni. En niinikään välitä kravateista. Pysyttelen elävien kirjoissa - kunnes Luoja itse ottaa omansa pois.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Totuus löytyy sokeriruokopelloilta.

Pitäisiköhän meidän käydä julistamaan tätä asiaa ruoskan raidoittamien ruokoviljelijöiden jälkeläisille Harlemissa, Apartheidin kokeneille miehille ja naisille Kap-Townissa ja sotaa käyvästä maasta Somaliasta ja Etiopiasta saapuneille ihmisille Suomessa, että meillä täällä pohjolassa on syntynyt uusi mustien sukupolvi - rasistit?

Jonne Himanen

Anyway.

Enbuske on uusi vanha kääkkä.
Kymppitonneineen.

Kasper Vaikutus. Mahtavaa että meillä on olemassa isänmaan toivojakin: http://www.youtube.com/watch?v=fllV9p5BRjo

Aira Joki
Aku Ankka

KIITOS blogistille - aivan erinomainen, älykäs ja rehellinen kirjoitus!

Vaan olisin kiinnostunut kuulemaan lisää niistä pohjoisafrikkalaisista, valkoisista orjiista: keitä ja millloin?

Aira Joki

Enbuske oli kuulemma esitellyt kotiaan Espoossa viime viikon Anna-lehdessä ja kertonut keskiluokkaisesta projektistaan. Sisareni joka tästä minulle kertoi sanoi ihmetelleensä kun olohuoneen tauluna oli ollut Tuomaksen iso omakuva:D
Ei tartte olla olla mikään ruudinkeksijä tajutakseen että asuntolaina on myös maksettava, että eiköhän näitä populistisia heittoja tule kiihtyvässä tahdissa lisää tuolta Enbusken pajasta:)

Ari Lotvonen

Tämä on mennyt ihan häneksi, peli poikki

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuomas Enbuske ei ole kuitenkaan pelkuri kirjailija Tervon tavoin,- vaan uskaltaa kirjoittaa kolumnejaan kovankin krtiikin painessa, jonka hän varmasti tunnistaa itsessään.

Hänellä on myöskin vakiokehujansa, jotka kehuvat kolumnia,- vaikka se olisi kuinka paska tahansa. Se antaa varmasti virtaa.

Minua jopa pelottaa, koska hän kyllästyy,- ja jatkaa toimittamistaan vain kritiikittömässä nyky-Yleisradiossa.

Hän on mielenkiintoisin YLE/Uusi Suomi- yhteistyön blogistina.

Hän antaa parhaat aseet vasta-argumentoinnille, kun taas muut kolumnistit vetävät maton alta heti kättelyssä, eikä oikein jää tilaa vastaväittelylle.

Siis: Älä Tuomas tee Jareja,- ja se on suomennettuna, Tervoja.

Ole rohkea,- ja usko asiaasi. Sinä annat virtaa vastaväittäjillesikin.

Aira Joki

"Hänellä on myöskin vakiokehujansa, jotka kehuvat kolumnia,- vaikka se olisi kuinka paska tahansa. Se antaa varmasti virtaa."

Näin tuntuu olevan. Tervon suhteen olet mielestäni vähän väärässä, mutta tämä on tietennii vain minun mielipiteeni.

Joakim Gudmundsson

Huomaa kyllä, että Tuomas Enbuske on keskittynyt viime vuosina lukemaan kolmen pennin amerikkalaista evoluutiopsykologiaa.

Evopsykoiluun hurahtaneiden ihmiskuva on erikoinen sekoitus mukaskeptisyyttä - poislukien tietenkin ko. pseudotieteen heiveröiset tutkimukset - ja uskonnollista vakaumusta oman pseudotiedon varmuudesta. Juu, ja marinoidaan dawkinsissa.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Välihuuto:

http://areena.yle.fi/video/1321524488385

Vetäkää linkistä suoraan kohtaan 10:32, kuunnelkaa, katsokaa ja mietitään sitten vähän.

Rasismia.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Nolottaa suorastaan kysyä, Antti, mutta niin - mitä? Mikä siinä oli? Kappale nimeltä Pispala. Niin. So?

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Oliko joku, joka ei tuntenut tervetulleeksi Pispalaan?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Rasismista päästään eroon rotujen pakkoristeytyksellä, jonka seurauksena syntyy sukupolvien kuluttua yksi ihmisrotu.

Kalle Lehtonen

Varsin osuva tuo viittaus insesti-hysteriaan tässä yhteydessä! Olisiko osalla ihmisistä suoranainen tarve löytää jokin "paha" itsensä ulkopuolelta tavalla tai toisella?

Simo Minkkinen

Hyvä Tuomas! Hienoa että uskallat kyseenalaistaa jälleen yhden totuuden kulttuuria. Monilla ei tunnu olevan tarpeeksi pitkää perspektiiviä asioista.

Käyttäjän hemanus kuva
Klaus Hemanus

Enbusken tarinointi oli kuin omasta päästäni ;-) . Ykkösjuttu siinä oli kysymys: miksi muslimit eivät palaa ihanteellisiin kotimaihinsa tai hae turvapaikkaa toisesta muslimimaasta vaan käytännössä aina kristittyjen luota. Hyvä Tuomas.

Anis Harran

Tiedoksesi, suurin osa afgaanipakolaisista on Pakistanissa, toiseksi eniten Iranissa. Suurin osa Iranin ja Irakin kurdipakolaisista pakeni Turkkiin. Suurin osa palestiinalaispakolaisista on Jordaniassa, Libanonissa ja Syyriassa. Suurin osa irakilaispakolaisista viime vuosilta on Syyriassa ja Jordaniassa. Suurin osa somalipakolaisista on Keniassa, Etiopiassa ja Jemenissä. Suurin osa Länsi-Saharan pakolaisista on Algeriassa. Suurin osa Kashmirin pakolaisista on Pakistanissa.

Mahtoiko tämä vastata ykkösjuttu-kysymykseesi?

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Tarkennanpa vielä ja jatkan omaa kommenttiani. Tilastollisesti islam on väkivaltainen ja militaristinen uskonto(viite löytyy kirjasta, jonka mainitsen lopussa). Tätä ei kiellä kukaan. Ei edes muslimi. Jos katsotaan erinäisiä konflikteja globaalisti, huomaamme, että islam on monessa mukana.

Tuo "kaikki muslimit eivät ole agressivisia" -kommentti on turha. Se ei ole relevantti, koska ei ole väliä kuinka iso osa on agressiivista ainesta, jos sitä kuitenkin esiintyy. Länsimainen maahanmuuttopolitiikka ja monikulttuurisuus-ideologia on omiaan syrjäyttämään maahanmuuttajat ja kääntämään heidät(monesti nuoret) radikaaleiksi.

Ensimmäisen polven mamut ovat monestikin maltillisia, mutta jos tarkastelemme makrotasolla ja pitkällä aikavälillä erinäisiä kapinoita tai vallankumouksia, huomaamme, että näistä vastuussa ovat radikaalit _nuoret_.

Toisen polven mamulla - vaikka puhuvatkin sujuvaa suomea - on todistettavasti tendenssi radikalisoitua valtakulttuuria vastaan. Tästä kai on todisteita? Onhan niitä.

On myös todella epäreilua vaatia suomalaiselta(yleensä ihmiseltä) rajatonta suvaitsevaisuutta, koska se on liikaa ihmisen apparatukselle. Tunnetusti ihmiset kokevat turvalliseksi ympäristöksi sen, joka on ennalta-arvattava ja oikeastaan tylsä. Tylsä on synonyymi turvallisuudelle.

Jos ympäristö muuttuu liian nopeaa, tulee ympäristöstä ennalta-arvaamaton ja samalla turvaton. Ainakin alitajuisesti. On typerää keskittää mamut asumaan yhdelle alueelle, koska tällöin ei ole tarvetta opetella suomea ja integroitua, koska ollaan omassa porukassa ja tunnetaan yhtäläisyyttä ja turvallisuutta. Huomaatteko. Myös mamut haluavat olla omiensa joukossa. Tämä ei siis koske pelkästään valkosia heteromiehiä.

Sanonpa tähän loppuun, että muslimi ei ole vaara. Se muuttuu vaaraksi jos tälläiset ihmiset syrjäytetään ja katkeroitetaan ääliömäisellä mamu-politiikalla. Suomessa on vielä mahdollisuus tehdä asiat oikein, mutta se vaatii pikaista toimintaa, johon BioD & Co:lla ei saa olla sormensa pelissä.

En jaarittele pitempään vaan suosittelen luettavaa. Samuel P. Huntington - "Kulttuurien kamppailu - ja uusi maailmanjärjestys".

Tuossa on hyvä perusteos aiheeseen. Kiitoksia myös kirjoittajille, jotka suosittelivat järkiluettavaa.

Anis Harran

Kivioja: "Tilastollisesti islam on väkivaltainen ja militaristinen uskonto (viite löytyy kirjasta, jonka mainitsen lopussa). Tätä ei kiellä kukaan."

Minä kiellän. Ja Huntingtonin pamfletin asiavirheiden määrällä ei tuollaista "tilastoa" kovin vakuuttavasti todistella.

Kivioja: "Jos katsotaan erinäisiä konflikteja globaalisti, huomaamme, että islam on monessa mukana."

En tiedä mitä tarkoittaa "erinäisiä konflikteja globaalisti", mutta tosiaan muslimikansat ovat joutuneet hyökkäyksen ja kansanmurhankin kohteeksi monissa maissa. Yksikään muslimimaa ei ole hyökännyt sataan vuoteen yhteenkään kristittyyn maahan.(*) Sen sijaan kristitty maa on hyökännyt muslimimaahan viimeisten 20 vuoden aikanakin ainakin seuraavissa tapauksissa: Bosnia, Kosovo, Azerbaidzhan, Tadzhikistan, Tshetshenia, Afganistan, Pakistan, Irak, Sudan, Jemen, Libya. Mitenkähän se tilasto siis menikään?

Kivioja: "Se ei ole relevantti, koska ei ole väliä kuinka iso osa on agressiivista ainesta, jos sitä kuitenkin esiintyy."

Päteekö tämä myös kristittyihin, suomalaisiin, perussuomalaisiin jne? Siis esimerkiksi Breivikin tapauksen perusteella on oikeus katsoa, että kaikki norjalaiset, kaikki kansallismieliset, kaikki kristityt, kaikki vapaamuurarit ja kaikki konservatiivit ovat väkivaltaisia kiihkoilijoita?

Kivioja: "Toisen polven mamulla - vaikka puhuvatkin sujuvaa suomea - on todistettavasti tendenssi radikalisoitua valtakulttuuria vastaan. Tästä kai on todisteita? Onhan niitä."

Antaa tulla sitten. Odotan mielenkiinnolla näitä *suomea puhuvien toisen polven mamujen* radikalisoitumistendenssejä valtakulttuuria vastaan.

Kivioja: "On myös todella epäreilua vaatia suomalaiselta(yleensä ihmiseltä) rajatonta suvaitsevaisuutta, koska se on liikaa ihmisen apparatukselle."

Onko joku vaatinut? Mainitsetko missä ja kuka niin on vaatinut?

Kivioja: "Sanonpa tähän loppuun, että muslimi ei ole vaara. Se muuttuu vaaraksi jos tälläiset ihmiset syrjäytetään ja katkeroitetaan ääliömäisellä mamu-politiikalla. Suomessa on vielä mahdollisuus tehdä asiat oikein..."

Ehkä emme olekaan ihan kaikesta eri mieltä. Kerrotko ystävällisesti, mikä on se "oikea" tapa tehdä asiat, jotta "se" ei muutu vaaraksi?

Ikävä todeta, mutta Huntingtonin "Kulttuurien kamppailu" ei ole hyvä perusteos mihinkään muuhun kuin kirjoittajansa nojatuolikuvitelmiin. Kirja on poliittinen pamfletti.

(*) Tähän voi saivarrella poikkeuksen tapauksessa, jossa sekulaari Turkki teki kansainvälisen oikeuden ja Kyproksen suojelusopimuksen mukaisen humanitaarisen intervention Kyprokselle sen jälkeen, kun Kreikan sotilasjuntta oli masinoinut Kyproksella vallankaappauksen, jonka toteuttajat olivat aloittaneet turkkilaisiin kohdistuvat joukkomurhat ja etnisen puhdistuksen. Voidaan siis sanoa, että siinäkin tapauksessa sodan aloitti kristitty maa, joka myös hävisi sen - Turkin sivistävää kurinpalautusta on kiittäminen, että Kreikan ja Kyproksen sotilasjuntat kaatuivat ja molemmista tuli demokraattisia "länsimaita".

Martti Kovala

"Sekulaari Turkki" ei ole vieläkään tunnustanut viime vuosisadan aikana tekemiään kansanmurhia (armenialaisia 1...2miljoonaa,kreikkalaisia muutamia satoja tuhansia).
Muslimit ovat kolme kertaa yrittäneet ajaa juutalaiset mereen, tunnetusti huonolla tuloksella. Väliajat puuhastellaan itsemurhapommeja.
Muhammedin tavoite oli koko maailman käsittävä teokratia, jossa muslimit olisivat halitseva yläluokka. Kristityille ja juutalaisille luvattiin paikka veroja maksavana ja halveksittuna "dhimminä". Tätä "pyhää sotaa" he jatkoivat niin laajalle kuin pystyivät. Harrastuksen lopetti länsimaiden voimistuminen, esimerkiksi laajamittainen orjanmetsästys loppui "Algerin pommitukseen" muistaakseni 1805.
Viime vuosisadalla ei muslimihyökkäyksiä ole tullut, koska heillä ei ole ollut kykyä hyökkäykseen. Eiväthän he ole kyenneet nujertamaan edes pikkuruista Israelia, vaikka yritystä on ollut koko ajan.
(Kesällä -67 arabit keskustelivat:"Tapetaanko myös naiset ja lapset,kun juutalaiset ajetaan mereen". Samaan aikaa Egyptin armeija juoksi Siinain läpi avojaloin kohti Niiliä.)
Nyt "pyhä sota" tapahtuu soluttautumalla Länteen, eli "turkkilaisena sotana" monikultturististen "hyödyllisten idioottien" ystävällisellä avulla.

Anis Harran

Höpöhöpö.

http://www.tc-america.org/media/Forced_Displacemen...

Ks. kartta viimeisellä sivulla. Vähän suhteellisuudentajua.

Nyt soluttaudun sänkyyn toteuttamaan maailmanvalloitusta. Hyvää yötä Martillekin!

Miusa U

Eniten kaikki ovat orjuuttaneet enimmäkseen omiaan, afrikkalaisetkin. Liberaalit saivat Britannian lakkauttamaan orjuuden koko maailmasta sotavoimiensa ja taloudellisen painostuksen avulla.

"Afrikkalaisissa valtakunnissa usein puolet väestä oli orjia. Keskiajalta 1900-luvulle arabit rahtasivat orjamarkkinoilleen arviolta 18 miljoonaa orjaa Afrikasta ja toista miljoonaa Euroopasta, lisäksi matkalla kuoli ehkä 70 – 90 % afrikkalaisista. Eurooppalaiset eivät metsästäneet orjia, mutta hekin alkoivat myöhemmin ostaa afrikkalaisilta orjia. Amerikkoihin vietiin arviolta 7 - 10 miljoonaa orjaa (laivamatkalla kuoli 15 %), joista 400 - 600 000 USA:n alueelle, pääosin ennen USA:n itsenäistymistä."

"Britannian liberaalit, kveekarit ja valistusajattelijat synnyttivät orjuuden vastaisen liikkeen. Yhdysvaltain (1775-83) ja Ranskan (1789-99) vallankumousten johtavat liberaalit vastustivat orjuutta, ja Britannian johdolla saatiin vähitellen muutkin maat painostettua luopumaan orjuudesta Aasiaa ja Afrikkaa myöten. Saudi-Arabia lakkautti orjuuden vasta 1962 ja Mauritania 1980."

"Britannian laivasto pidätti 1808-1860 arviolta 1600 orjalaivaa ja vapautti niistä 150 000 afrikkalaista.[5] Orjalaivoja kohdeltiin merirosvolaivoina. Britannia myös toimi orjuuttavia afrikkalaisia vastaan, esimerkiksi kukisti Lagosin kuninkaan vuonna 1851. Monia afrikkalaisjohtajia taivuteltiin allekirjoittamaan orjuudenvastaisia sopimuksia[6]"
http://www.vapaasana.net/artikkelit/2011/11/afrikk...

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

"Minä kiellän. Ja Huntingtonin pamfletin asiavirheiden määrällä ei tuollaista "tilastoa" kovin vakuuttavasti todistella."

Huntingtonin tämä "pamfletti"(siis vittu kirja) oli kuitenkin yli 400 sivua pitkä. Toiseksi tämän asian voit selvittää itse ilman Huntingtonin tai minun estelyistä huolimatta. Ai niin.. Huntington on kuollut, minä en pane vastaan, kirjallisuutta on niin paljon ettet jaksa edes lukea, kulttuurirelativismi vetää sinulle koukun nivusiin ja ties mitä. Olisitko myös ystävällinen ja kertoisitko nämä asiavirheet. LUULEN, ETTEN SAA VASTAUSTA! Tulkitsen kommentoijan pelkäksi trolliksi, ellei kunnon premissiä ole läsäyttää pöytään.

Ole hyvä ja kipitä kirjastoon ja avaa tv. Olen vasta 34v. jamppa, mutta kulttuuria ja yhteiskuntaa on tullut luettua MA-tasolle asti ja harrastus jatkuu. En vastusta islamia sinänsä(esim. turkkilaiset ja tataarit ovat olleet aika iisisti), mutta meidän politiikka on se, joka mahdollisesti tekee siitä radikaalin.

Teidät punavihreät saa aina puhaltamalla nurin. :)

Anis Harran

Kyllä minä olen Huntingtonin sepustuksen lukenut sekä englanniksi että suomeksi, eikä hirveästi vakuuttanut. Hänen vanhemmat teoriansa olivat uskottavampia kuin tämä sivilisaatio-potaska, joka oli lähinnä mielikuviin perustuvaa mutuilua.

Kiviaho: "Olisitko myös ystävällinen ja kertoisitko nämä asiavirheet. LUULEN, ETTEN SAA VASTAUSTA! Tulkitsen kommentoijan pelkäksi trolliksi"

Siitä vain vapaasti. Huntingtonin asiavirheet voi aloittaa vaikka hänen pääteeseistään:

1. Huntingtonin mukaan maailma jakautuu kulttuureihin ja kulttuurit perustuvat uskontoihin. Todellisuudessa uskonto on vain yksi tekijä kulttuureissa. Kulttuurit eivät ole monoliittejä eikä niillä ole yksiselitteisiä rajoja. Ihmisten identiteetit perustuvat eri asioiden painottamiselle - kaikki eivät painota identiteettinsä perustana uskontoa.

2. Huntingtonin mukaan uskonnot määrittävät sitä, mitkä maat ovat toistensa liittolaisia ja mitkä vihollisia. Todellisuudessa suurin osa uskonsodista on käyty uskontojen sisällä. "Viholliseni vihollinen on ystäväni" -periaate on ohjannut liittolaisuuksia paljon enemmän kuin suuret uskonnolliset blogit.

3. Huntingtonin mukaan mitä erilaisempi "kulttuuri", sitä enemmän vihollisuuksia. Näin ei ole. Kristityt ja muslimit ovat sotineet, koska ovat naapureita. Samoin buddhalaiset ja hindut. Nämä sotimiset johtuvat maantieteellisestä naapuruudesta, eivät kulttuurisesta erilaisuudesta. Jos sivilisaatiot liittoutuisivat samanlaisten kanssa erilaisia vastaan, olisi pitänyt muodostua kristillis-islamilainen liitto hinduja ja muita polyteisteja vastaan.

4. Huntingtonin mukaan Balkanin ja Kaukasuksen konfliktit todistavat sivilisaatioiden sodasta. Näin ei ole. Lähinnä ne todistavat vain Serbian ja Venäjän sodasta kaikkia naapureitaan vastaan. Bosniassa katolis-kristilliset kroaatit ja sunni-islamilaiset bosniakit taistelivat liitossa ortodoksisia serbejä vastaan. Kosovossa sekä islamilaiset että kristityt albaanit tukivat itsenäisyysliikettä serbejä vastaan. Karabahissa Armeniaa tukivat ortodoksinen Venäjä ja shiialais-islamistinen Iran, shiialais-sekulaaria Azerbaidzhania taas tukivat sunnalais-sekulaari Turkki ja ortodoksinen Georgia. Ortodoksinen Venäjä tukee Abhasian ja Ossetian separatisteja ortodoksista Georgiaa vastaan ja syyttää ortodoksista Georgiaa Pohjois-Kaukasian muslimien tukemisesta.

5. Huntingtonin mukaan juutalaiset ja kristityt ovat samaa sivilisaatiota, muslimit eri sivilisaatiota. Näin voi ajatella vain nykyajan amerikkalainen, joka ei ole sisäistänyt Euroopan eikä Lähi-idän historiaa eikä tiedä mitään Lähi-idän kristityistä ja heidän historiastaan.

6. Huntingtonin kartoissa Kazakstan on ortodoksivaltio, Kosovo, Pohjois-Kaukasia ja Ogaden kansanmurhattu, mutta Mindanao ja Pohjois-Nigeria kyllä liitetty "islamilaiseen sivilisaatioon".

7. Huntington väittää, että on mahdotonta "siirtää läntiseen sivilisaatioon" Turkkia tai ortodoksimaita, ja tietysti että liittolaisuudet määräytyvät uskonnon perusteella. Kuitenkin Turkki ja Kreikka ovat pitkään olleet Naton jäseniä ja nyt myös Romania ja Bulgaria. Turkki on ollut demokratia ja markkinatalousmaa pidempään ja vakaammin kuin enemmistö nykyisen EU:n jäsenmaista.

8. Huntington väittää, että Euroopan syvä kulttuurirailo aukeaa "läntisen kristillisyyden" (johon myös Israel jostain syystä lasketaan) ja "ortodoksisen sivilisaation" välissä. Todellisuudessa Euroopan verisimmät uskonsodat on kuitenkin sodittu katolisten ja protestanttien välillä.

Tässä nyt joitain esimerkkejä. Muistan että aikoinaan listasin myös ison kasan pieniä faktavirheitä alkaen vuosiluvuista ja kaiken maailman kummallisista väitteistä, mutta ei ole aikaa eikä mielenkiintoa niitä ryhtyä uudelleen listaamaan. Jos kerran isot asiat ovat pielessä niin yksityiskohdat kertovat sitten vain siitä, miten ignorantisti kokonaisuuksia ylipäätään tarkastellaan.

Kiviaho: "Olen vasta 34v. jamppa, mutta kulttuuria ja yhteiskuntaa on tullut luettua MA-tasolle asti ja harrastus jatkuu."

Onhan siinä jo ikää. En tiedä minkä alan mies olet, ja voit kaikessa rauhassa pitää minua nenäkkäänä räkänokkana, mutta näiden asioiden tutkimukset aloitin tositoimissa jo koulupoikana joten ehkä olen vanhennut tavanomaista nopeammin. Näillä palstoilla olen huomannut, että usein kaikkein lapsellisin ja epäkunnioittavin käytös tulee vanhoilta sediltä, joten ikä ei takaa viisautta.

Kiviaho: "Teidät punavihreät..."

Mistä päättelet, että olen punavihreä? Kerro jotain esimerkkejä tämän tietosi tueksi?

Anis Harran

"puhaltamalla nurin"

Niin ja mites ne kaikki muut asiat, joita yllä olevassa kommentissani luettelin? Mitenkä ne tilastot menivätkään?

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Miksi lähdet erittelemään kulttuurit sillä perustein, että ne eivät perustu uskontoihin. Katsastele makrotasolla hani. Mikro-tason takastelut eivät ole valideja. Unohda myös Huntington. Ei Samuelin mielipiteet ole tässä se relevantti asia.

Nykästään sitten -kerran niin vaaditaan- asia dikotomian puolelle. Eli. Onko mielestäsi nykyinen maahanmuuttopolitiikka hyvä ja onko mielestäsi islam rauhan uskonto? Onko kyseinen asia mielestäsi valmis Astrid Thorsin jäljiltä. Nämä asiat ovat sosiaalisesti rakentuneita, eikä niitä muuteta parissa viikossa. Tuskin koskaan.

Vielä kerran: Tästä asiasta on historiaa niiiiiiiiiiiiin paljon, kuin vaan jaksat lukea. Ongelma on vain tuo kulttuurirelativistisen näkemyksen puute ja länsimainen kulutuksen moraalikrapula.

Onko mielestäsi islamilaiset pärjänneet länsimaissa hyvin? Miksi he eivät mene esim. Puolaan? Kuinka paljon jaksat valehdella itsellesi?

Täytyy myös muistaa, että modernisoituminen ei tarkoita länsimaalaistumista. Emme ole missään ihmeellisessä valaistumisen luotisuorassa progressiossa kohti jotain suurempaa - se on harhaa.

Anis Harran

lol XD

Jospa lukisit uudelleen edelliset viestini ja miettisit sitten haluatko tosiaan jatkaa tätä keskustelua ja tällä tavalla.

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Historian tuntemuksestahan tässä ei ole kysymys, eikä muustakaan prassailusta. Pysytäänpä asiassa. Oletko tosiaan sitä mieltä, että nykyinen maahanmuuttopolitiikka on tällaisenaan hyvä? Taisi mennä asia vähän ohi. Vai?

Mitä helvettiä teet nippelitiedolla, kun puhumme yhteiskunnallisista asioista Suomessa? Makrotason asiat ovat todella eri hommaa, kuin omakohtaiset mikrotörmäämiset. Voin myös ladata jotain kirjatietoa, mutta onko se validia tällaisessa keskustelussa? Huntingtonia en ole väittänyt messiaaksi ja hänen kirjoituksiaan korkeimmaksi totuudeksi. Se vain antaa hyvän viitteen tälle asialle.

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

"puhaltamalla nurin"

Niin ja mites ne kaikki muut asiat, joita yllä olevassa kommentissani luettelin? Mitenkä ne tilastot menivätkään?"

Kopioin tilastot huomenissa, mutta nyt nukkumaan. Katsele aamupäivällä.

Käyttäjän BBKorhonen kuva
Benny Korhonen

Siina laitettiin Kiviojalle kivet suuhun! Kyseessa on pakko olla joku lukiopoika, joka tulee foorumille briljeeraamaan juuri oppimillaan sivistyssanoilla ja hiiltyy valittomasti patevista vasta-argumenteista! :D

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oudon vähä-älyistä on tosiaan meininki. Sinä päivänä kun rupean tuputtamaan jotain natsipaskaa kaikkien luettavaksi niin tule vaikka sinä vetämään piuha irti koneesta : D

Käyttäjän BBKorhonen kuva
Benny Korhonen
Aira Joki

"natsipaskaa", sitä todella on Enbusken kirjoitus, ei mitään muuta.

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Pyydettiin niitä tilastoja, joten kaivoin mainitsemani teoksen naftasta, joten saamme sitten syyttää Samuelia tai New York Timesia vääristä tiedoista. Muuten. Kritiikki tähän kirjaan liittyen ei tunnu koskevan Jugoslavian sotaa ja sen asiavirheitä(jos niitä tosiaan on) vaan islamkriittisyyttä. Ihmettelen myös sitä, että tämä "pamfletti" (+400 sivua) on tullut opeteltua oikein ulkoa. Tarkistelenpa tämän Jugoslavia-asian myöhemmin, mutta kukaan ei ole sitä kritisoinut, joten herää epäilys. Onnittelut kuitenkin kirjan ulkoa opettelusta.

En ole lukiopoika vaan ikäni on 34 ja taiteen maisteri. Koulutuksen puolesta on tullut kulttuureihin tutustuttua. Samoin kulttuurisosiologiaan, yhteiskuntafilosofiaan ynnä muuhun alueen kirjallisuuteen. Tämä keskustelu on ajautunut pilkun viilaamiseen, eikä enää edes tunnu koskettavan aihetta. Myös järjen käyttö on sallittua, kun lukee kriittisiä tekstejä. Itselläni myös islam-kriittisyys kyseisessä kirjassa oli se, joka pomppasi silmille, ei Jugoslavian asiat, joita ei ole edes kritisoitu.

Jos jotain närästää sivistyssanojen käyttö, en voi auttaa. Paitsi että tämä vähän tarttuu, kun tietynlaista kirjallisuutta lukee, haluan myös olla mahdollisimman korrekti ja selkeä, kun tuon jotain asiaa esille.

Mutta katsotaanpa ne tilastot. Nämä ovat vuosilta 1993-1994(kyseisestä kirjasta napattua).
_______________________________________________________________

Etnis-poliittiset konfliktit vuosina 1993-1994:

Kulttuurin sisäinen | Kulttuurien välinen
Islam 11 | 15
Muut* 19 | 5

Etniset konfliktit vuonna 1993

Kulttuurin sisäinen | Kulttuurien välinen

Islam 7 | 21
Muut* 21 | 10
_______________________________________________________________

Tähdellä merkityt sisältävät myös Afrikan heimojen väliset kahakat. Muistammehan, että Sudanissa yksin on jo n.500 heimoa. Ts. islamin osuus on melkoinen, kun näitä listauksia tarkastelee.

Oma pointtini koko asiassa on kuitenkin se, että huonolla mamupolitiikalla on tendenssi radikalisoida ja segrekoida islamilaista kansaa. En pidä kyseistä teosta todellakaan raamattuna, mutta tarkastelkaapas muiden maiden mamuongelmia. Voitteko todellakin kieltää niiden olemassaolon?

Globaalin politiikan makrotason tarkastelu paljastaa monesti, kuinka länsimainen kulttuuri koetaan valloittajana. Otetaan nyt esimerkiksi Libya, joka ilmoitti todellakin ottavansa sharian käyttöönsä. Tämä on selkeä viesti lännelle, etteivät he taivu tämän vaatimuksiin demokratian toteuttamisessa. Ehkä näissä maissa se lopulta toteutetaan, mutta tuskin näistä maista nyt ihan heti länsimaalaisia tulee, eikä niistä tule.

Jos katsotaan myös erilaisia kahakoita globaalisti, niin islam on monella alueella läsnä. Afganistan, Indonesia, Pakistan, entinen Jugoslavia, Tšetšenia ym. Olkoonkin sitten, että vika olisi länsimaissa, mutta se ei ole todellakaan oleellista. Oleellista on se, että kuinka meidät(länsimaat) nähdään muun maailman silmin(kulttuurirelativismi). En voi todellakaan syyttää islamilaisen maailman katkeruutta länkkäreitä kohtaan, enkä hyväksy Jenkkien ulkopolitiikkaa, universalismia ja oman edun ajamista sotavoimin. Tätä en ole väittänyt. Monella tuntuu menneen koko asian pointti hieman ohi. Korjaan - täysin ohi.

Unohdetaan Huntington ja olkoon kaveri väärässä, mutta ovatko islam ja segrekoituminen mielestänne kevyesti otettavia asioita ja onko teidän mielestä mamupolitiikka tällä hetkellä Thorsin jäljiltä kunnossa? Monet euroopan valtiot ovat helisemässä ääliömäisen mamupolitiikan jäljiltä, enkä ymmärrä miksi tämä täytyy täälläkin toteuttaa. Ikävä kyllä islam tuntuu olevan ongelma mamuasioissa. En voi mitään jos näin on, enkä voi oikein sillekään, että olen huolissani siitä, että politiikkaa ajetaan tähän suuntaan. En myöskään halua, että omassa kulttuurissamme vallitsee esim. tasa-arvossa kaksoisstandardi. Miksi taantua?

Ymmärrän kyllä jos ette halua minua uskoa, mutta ottakaa kirjaa kouraan ja lukekaa. Tietämys syntyy muutenkin monien eri tekstien, myös arjen tarkastelun kautta. Uutiset, lehdet, kirjat muodostavat sen kokonaiskuvan, eikä yksi kirja. Suosittelen siirtymään saivartelusta ja dikotomisesta maailmasta kokonaiskuvan tarkasteluun.

Edit: Lisäystä.

Mistä teidän mielestä Jugoslavian hajoamisessa oli kyse ja mihin perustuen tämä sisällissota perustui? Onko oleellista se, että siellä taistelivat inkkarit ja länkkärit, homot vs. lesbot tai hurrit ja suomalaiset? Tapeltiinko siellä etnisyyden vuoksi - kulttuurierojen vuoksi? *ding ding ding ding*

Asiavirheitä voin itsekin löytää kirjasta vaikka liittyen kulttuurijakoihin. Kaveri jakoi maailman kulttuurit muistaakseni kuuteen, mutta itse voin jakaa mm. euroopan kulttuurit kuuteen ja vielä hienojakoisempaan muotoon. Voidaan ajatella, että eurooppa käsittää latinalaisen, anglosaksisen, germaanisen, slaavilaisen, skandinavisen ja ties minkä muun kulttuurin. Mitä väliä tällä on? Olemme kuitenkin länsimaalaisia islamin silmin. Länkkärit(Jenkit & Co.) ovat istuttaneet vihan länsimaita kohtaan, enkä todellakaan syytä heitä katkeruudesta.

Saivartelu ja pilkun viilaaminen eivät ole todellakaan relevantteja tässä keskustelussa. Vittu, että suutuin eilen illalla, kun kirjoittelin suutuspäissäni noita kommentteja. Mielestäni kiihtymys oli aiheellista. :D

Ehkei pitäisi kirjoittaa vihaisena, mutta välillä ihmetyttää tuo defenssin suunnaton määrä sekä saivartelun ja dikotomiaan siirtyminen tietyissä keskusteluissa. Maahanmuutto on todellakin tabu.

Anis Harran

"Vittu, että suutuin eilen illalla, kun kirjoittelin suutuspäissäni noita kommentteja."

Ai, minulla oli tosi hauskaa, ärsyttävä pikku kusipää kun olen. Johtuu varmaan siitä, että olen niin etninen, aggressiivinen ja "segrekoitunut". Ja vielä kulttuurirelativistikin.

Kuule taiteen maisteri, 34 vee, tuletko pelaa pokeria? Katsottiin poikien kanssa juttujasi ja kelattiin että olet varmaan tosi viilee tyyppi, rationaalinen ja ylivertaisen kulttuurin edustaja. Meillä olisi paljon opittavaa sinulta, dikotomisella makrotasolla meinaan.

Nyt täytyy lähteä baanalle tuulettamaan. Muista tulla pankkiautomaatin kautta. ;)

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Anis Haran.. Mihin tämä keskustelun taso olisikaan taantunut ilman tuota kommenttiasi. Oli hyvä, että toit tähän älyllisyyttä. Syvä kumarrus ja kiitollisuudenosoitus lähtee siihen suuntaan.

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Olet siis vielä kulttuurirelativistinenkin. Miksi sitten puhut noin sekavia. Jos kerran käsität asiat kulttuurirelativistisesti, niin mikset sitten käyttäydyt tällä tavalla? Sattuiko niin, että kohdallesi tuli liikaa sivistyssanoja, joiden käytöstä itseäni tuossa aikaisemmi syytettiin? Kohtaan moisesi pellen mielelläni automaatilla tai vaikka automaatin takana. Kaikki käy.

Anis Harran

LOL!! :D

Anteeksi nyt Mikko mutta et vastannut mihinkään kysymykseeni etkä esittänyt oikein mitään, mihin olisin ymmärtänyt että haluat minulta älyllisempää kommenttia. Jos ei pellen ja hänen kavereidensa seura kelpaa niin saanen ainakin tarjota paperinenäliinaa suun pyyhkimiseen. Pahasti kun näyttää siltä, että taas on suu vaahdossa. ;P

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Benny Korhonen - menikö kivet suuhun? Ei tainnut mennä. ;) Jos Bennyt et voi itse osallistua tähän keskusteluun muuten, kuin huutelemalla typeryyksiä, syy on yksin sinun. Sano edes jotain järkevää.

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Benny Korhonen! Ole hyvä ja lyö omat älylliset premissit pöytään. Jooko.

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Anis Harran.. kommenttisi ei oikeastaan tarkoittanut yhtään mitään. Miksi tuhlasit noin monta riviä tyhjään ja oletko lukenut koko ketjua ja oletko todellakin vastaan tässä asiassa? Jos olet, ihmettelen ja vaadin perusteluja. Älä keskity minuun vaan tarjoa premissit. Ole niin ystävällinen.

Anis Harran

Tuota noin, oletko lukenut omia viestejäsi? Avasit keskustelun vaahtoamalla siitä millaisia muslimit mielestäsi ovat ja vedit auktoriteetiksi Huntingtonin. Vastasin mielestäni sinulle aika tyhjentävästi, jolloin vaihdoit puheenaihetta, väitit kaikkea sanomaani irrelevantiksi saivarteluksi ja suolsit jotain tajunnanvirtaa maahanmuutosta ja kulttuurirelativismista.

Olenko mitä vastaan? Voisitko tarkentaa, mihin vaadit perusteluja, ja mitä "premissejä" tarkoitat? Laita mielellään mahdollisimman yksinkertaisina kysymyksinä yksi kerrallaan, niin että se menee perille taateliaivoihini. Yritän sitten parhaani mukaan vastata vakavalla naamalla. Hm.. hihi.. :)

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Anis Harran, olet edelleenkin tervetullut keskusteluun, mutta tunnut turvautuvan vain räkyttämiseen. Olen edelleenkin kunnon perusteita vailla. Kunnon perusteita hani, kunnon perusteita. Ole hyvä, eäläkä keskity minuun vaan lyö premissit tiskiin. Voisitko olla se ensimmäinen joka sen tekee?

Anis Harran

"Kunnon perusteita hani"

Olet nyt pari kertaa kutsunut minua haniksi. Vaikka asuinpaikastasi päätellen saatamme silloin tällöin nähdä ja vaikka tykkäisitkin pojista, emme käsittääkseni ole tuolla tuttavallisuuden asteella. Säästä nimittelyt pupuille, jotka loikkivat vastapäisessä puistossa.

"eäläkä keskity minuun vaan lyö premissit tiskiin"

Premissini kulkevat mukanani. Ja argumentteja voin heittää tiskiin aina kun esität jotain, mikä vie keskustelua eteenpäin. Ehkä se siitä kehittyy. Voi teitä nuivia.

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Menikö taas koko asia ohi? Taisi mennä oikeen olan takaa. Mikä vittu teitä oikein vaivaa. Länsimaisen kulutuskrapulan jälkitauti vai? Jos nykästään asia sitten sinne dikotomiaan niin esitän kysymyksen: Kuinka paljon välistä vetäjiä te tänne haluatte? Kuinka paljon valtio kestää tätä perkeleen ääliö politiikkaa. En Jaksa enää teidän uunojen kanssa vääntä kättä, joten nappaan teidän oman aseen, dikotomian, käyttööni. Niin miten on?

Anis Harran

Ei nämä juttusi vieläkään oikein aukea. Tarkoitatko "välistä vetäjillä" maahanmuuttajia?

Tässä tapauksessa erotan vuodatuksestasi kaksi kysymystä:

"Kuinka paljon välistä vetäjiä te tänne haluatte?"

Välistä vetäjiä en halua yhtäkään enkä mihinkään. Maahanmuuttajia? Minulle on ihan samantekevää kuinka paljon. Tärkeintä minulle on, että ihmiset saavat elää rauhassa ja muuttaa sinne mihin haluavat - tietysti tekemään töitä ja huolehtimaan itse itsestään ja perheistään.

"Kuinka paljon valtio kestää tätä perkeleen ääliö politiikkaa?"

Voitko vielä tarkentaa, mitä tarkasti ottaen tarkoitat "perkeleen ääliö politiikalla"?

Kysyin myös sinulta aikaisemmin, mitä esimerkkejä sinulla on esittää Suomen muslimien radikalisoitumisesta valtaväestöä vastaan, ja mitkä mielestäsi ovat niitä oikeita keinoja, joita haluaisit soveltaa korjataksesi maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan maassamme. Et koskaan vastannut kysymyksiini.

Kuten jo aiemmin kehotin, ole hyvä ja lue uudelleen se ihan ensimmäinen vastaukseni ihan ensimmäiseen vuodatukseesi, ja vastaa siinä oleviin argumentteihin ja kysymyksiin. Tehdään niin kuin haluat - unohdetaan Huntington ja puhutaan sitten maahanmuutosta ja musujen integroinnista. Antaa tulla!

Ja mielellään esitä selväkielisiä väitteitä ja kysymyksiä, jos haluat selväkielisiä vastauksia. Ja jos haluat että lakkaan nauramasta sinulle, niin lopeta kiroilu ja vaahtoaminen ja käyttäydy asiallisesti. Yli 30 v ikäsi ja maisterintutkintosi mukaisesti.

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Välistä vetäjä = humanitaarinen maahanmuuttaja. Jos ei noin kymmenen(oman) kommentin jälkeen itsellesi asia aukea, niin onko mahdollisesti vika sinussa? Yritän olla mahdollisimman selkeä, käyttää yleiskieltä, mutta ei ei tunnu menevän perille.

Te(vastustajat) olette hukanneet koko asian ytimen jo keskustelun edellisellä sivulla. Väite, että idealistien kanssa on mahdotonta keskustella, pitää paikkansa ja kristallisoituu myös tässä keskustelussa.

Voin harkita kiroilun lopettamista, mutta minkä luonnolleni teen. Maisterin tutkinto ei takaa kultivoitunutta käytöstä, niin kuin edellinen kommentoija kaikesta päätellen olettaa. Se ei myöskään takaa aina järjellistä ajattelua. Joku viisas on sanonut: "Täytyy olla todella älykäs sanoakseen jotain noin typerää." Voi pitää hyvinkin paikkaansa. Kiroilu myöskään ei tee osoittamiani asioita tyhjiksi vai tekeekö? Voin skarpata käytöstäni kommentoidessani asioita, mutta luulen - tuntien itseni- että voi osoittautua mahdottomaksi.

Maisterin työ näyttää aiheuttavan selkeän herravihan. Ei tämä ole ihmeellinen tutkinto, eikä tee ihmisestä mitään älykästä tms. Olen sentään vaivautunut lukemaan kulttuureista, enkä tee oletuksia pelkän perstuntuman varassa. Te monet olette vain täällä räkyttämässä, vailla mitään oikeaa sanottavaa. Se meillä tuntuu olevan se todistettava ero.

Saivartelu ja yksityiskohtiin puuttuminen ja keskustelunaiheen viettäminen toisaalle, ovat merkkejä aseettomuudesta. Siis keskustelussa. Tämä on samalla tavalla idioottista, kuin Sudanin ja Somalian sisällissodat. Kukaan ei enää tiedä minkä takia taistellaan. Vielä kerran. Muistatteko mitä sanoin liittyen mamuongelmiin? Ette varmaan.

Lopetan keskustelun osaltani tähän. Jos defenssit(eli vittu 'vastustus' teille, ei niin kultivoituneille keskustelijoille) ovat liian korkealla, ei asia tällöin mene aivoihin asti. Menes toteamaan tämä yliopiston idealistin kanssa. Bongaa se kaveri jolla on Che Guevara-paita päällä ja koe itse. Keskustelu on mahdotonta. I'm Out!

Sivu 1 | 2 | »

Toimituksen poiminnat