Tuomas Enbuske

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Vasemmisto-oikeisto-jako roskakoriin

Olen vajaan vuoden blogannut Uudessa Suomessa. Monenlaista kommenttia on tullut, mutta kaksi kirosanaa nousee ylitse muiden; “oikeistolainen” ja “porvari”. En ole vuosikausiin ollut kiinnostunut siitä, mitä joku minusta tykkää, joten tuolla ei sinänsä ole hevon ulkosynnyttimen väliä. Ilmiö on silti saanut pohtimaan tarvettamme lokeroida toisiamme.

Yhdistän tämän vahvasti älyyn, tai lähinnä sen puutteeseen. Mitä älykkäämmät aivot, sitä abstraktimpaan ajatteluun ne kykenevät ja sitä vähemmän valmiita laatikoita ne tarvitsevat. Steven Johnson kertoo uudessa keksintöjen luonnonhistoriaa käsittelevässä kirjassaan, että älykkäiden aivot kestävät enemmän kohinaa ja sekavuutta. Esimerkiksi abstraktin taiteen ymmärtäminen vaatii älyä. Silloin aivot jaksavat pitää useampaa lokeroa ja reunaehtoa yhtä aikaa esillä. Kärjistäen voisi sanoa, että esittävää taidetta ja loppusoinnullisia runoja vihaisesti vaativat, haluavat myös helppoja ratkaisuja muussa ajattelussaan.

Politiikan oikeisto-vasemmisto-jaottelusta puhutaan ikään kuin se olisi joku jumalan aikojen alussa asettama totuus. Ihmisiltä tivataan ovatko he oikealla vai vasemmalla. Oikeastihan siinä on vain kyse ihmisen keksimästä abstraktiosta. Lapsikin tietää, että jako syntyi Ranskan vallankumouksessa, jonka jälkeen uudistusmieliset istuivat vasemmalla ja vanhan säilyttäjät oikealla.

Harva taas tietää, että talousliberaalit olivat vielä pitkälle 1800-luvulle saakka virallisesti vasemmistolaisia. Vapaata markkinataloutta kannattanut oli nimenomaan vasemmistolainen, konservatiivi eli oikeistolainen taas halusi säilyttää vanhan sääty-yhteiskunnan. Sosialistit kaappasivat vasemmiston itselleen vasta paljon myöhemmin. Sen jälkeen oikeistolainen alkoi tarkoittaa tyyppiä, joka ei ollut sosialisti.

Vielä 60-luvulla vasemmistolaiset halusivat sallia yksilölle kaiken kivan, vapaan seksin, rock´n´rollin ja huumeet. Oikeistolaiset taas olivat tylsiä moralisteja. Nyt tuntuu, että maailma on kääntynyt päälaelleen. Oikeisto hehkuttaa, että ole mitä olet ja tee mitä lystää. Vanhat vasemmistolaiset taas kaipailevat aikaan, jolloin viimeksi saivat lovea.

Ei politiinen kenttä ole oikeassa maailmassa mikään jana, jossa on äärioikeisto- ja äärivasemmisto. Poliittinen jako muistuttaa paljon enemmän ympyrää. Kun mennään tarpeeksi äärioikealle ollaankin jo äärivasemmalla.

Suuret ikäluokat ja niinsanotut “kuuskytlukulaiset” saivat paljon hyvää aikaan tässä maassa. Suomen ilmapiiri on nyt paljon vapaampi kuin tunkkaisella 50-luvulla. Vasemmistoliitto ja sen edeltäjät ovat tehneet paljon yksilönvapauksien hyväksi, esimerkiksi parantaneet seksuaalivähemmistöjen asemaa. Mutta tämän perintönä poliittista kenttää jaotellaan edelleen tavalla, joka ei kertakaikkiaan sovi nykyaikaan.

Suuriin ikäluokkiin kuuluva toimittaja Päivi Istala kysyi kerran minulta vihaisena, uskonko luokkataisteluun. Voin vilpittömästi sanoa, että en usko. Minusta ihmisten ajatteleminen luokkiensa edustajana on vastenmielistä. Ihmisten jakaminen luokkiin on samaa kuin ihmisten jakaminen rotuihin.

Ei keinotekoisilla ihmisryhmillä ole yhteisiä haaveita ja tavoitteita kuin romanttisissa historiankirjoissa. Ei ollut mitään 1800-luvun Suomen kansaa, joka yhdessä halusi itsenäisyyden. Oli vain yksilöitä, joilla kaikilla oli omat tavoitteensa.

En usko kuin yhteen asiaan, ihmiseen.  Kyllä. Minusta ihminen on luonteeltaan hyvä.

Yksi helpoimmista tavoista kuulostaa itseään fiksummalta, on verrata ihmistä eläimeen, päivitellä kuinka ohutta on sivistyksen pintakerros antamalla ihmisen käytöksestä kauhuesimerkkejä. Esimerkiksi taiteilijat, jotka vuodesta toiseen jaksavat jauhaa ihmisen pahuudesta ja ahneudesta, paljastavat enemmän itsestään kuin ympäröivästä maailmasta. Suuret ideologiat - oikealta vasemmalle -  ovat aina epäilleet ihmistä.

Oikeasti teemme toisillemme pääsääntöisesti hyvää, varsinkin nykyään, jolloin olemme vauraampia kuin koskaan. Koska uskon ihmiseen, uskon myös sen kykyyn tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä. Minusta ihminen ei ole eläin, joka pitää kahlita ja jota pitää suojella itseltään.

Mutta jos lähdetään siitä, että ihmisen pitää olla vapaa, silloin myös talouden pitää olla vapaa. Talouden ja yritysten takana ovat nimittäin ihmiset, eivätkä mitkään pahat henget. Markkinat ovat vain ihmisten järjestäytynyttä  yhteistoimintaa. Oikeisto on perinteisesti halunnut rajoittaa yksilön moraalisia valintoja, vasemmisto taas yksilön taloudellisia valintoja. Minusta kumpikaan asia ei kuulu valtiolle. Eliitti luulee yleensä, että se tietää kansaa paremmin mikä tälle on parasta.

Ihminen kokee välillä maailmantuskaa ja haluaa tehdä maailmasta paremman. Valitettavasti siitä on erittäin lyhyt askel siihen, että alamme kieltää ja käskeä muita elämään uskonkappaleidemme mukaan. On kummallista miten ihmiset tuntuvat ostavan puoluekantansa mukana aina koko paketin. Jos kannattaa markkinataloutta, silloin pitää ilmeisesti myös näyttää Daniel Westlingiltä, olla isänmaallinen ja ajaa kaupunkimaasturilla. Jos taas kannattaa vapaata kannabista ja homojen oikeuksia, pitäisi ilmeisesti myös vastustaa kapitalismia ja pukeutua rumasti.

Syyllistyn juuri siihen, mitä äsken vastustin. Vertaan ihmisiä eläimiin. Laumaeläimiin. Mutta sellaisihan me olemme.

Ihminen on halunnut kuulua johonkin laumaan jo silloin kun peräaukot olivat vielä neliön muotoisia. Poliittiset katsantokannat ovat nykyajan laumoja. Jos joku esittää uuden asian, katsomme ensin hätääntyneinä, oliko se nyt meidän laumamme jäsen. Vasta sen jälkeen päätämme oliko idea hyvä. Juuri tässä poliittinen järjestelmämme menee vikaan.

Seuraava ohje on vanha, mutta hemmetin toimiva. Älä koskaan tuomitse ihmistä sen perusteella mitä tämä on. Ei ole väliä onko hän kommunisti, feministi, kapitalisti vai persu. Tuomitse ihminen sen perusteella mitä tämä on tehnyt.

Kaikki eivät nimittäin ole oikeasti sitä mieltä, mitä väittävät. Julkisessa keskustelussa esiintyy jonkinsorttinen yliminäversio itsestä, jolla on oman lauman hyväksymät mielipiteet. Esimerkiksi Love records oli voimakkaasti vasemmistolainen levy-yhtiö, joka julkaisi 70-luvulla Agit Propin, Kristiina Halkolan ja Kaisa Korhosen äärivasemmistolaisia lauluja. Viime vuonna Love records päätyi lopulta yrityskaupoissa monikansalliselle Universal Musicille. Moni vanha kapitalismin vastustaja rikastui huomattavasti. Tuossa ei tietenkään ole mitään väärää. Päinvastoin. On hienoa, että ihmiset rikastuvat taiteellaan. Sen verran noloa tuo kuitenkin oli, että Peter von Bagh valehteli Hesarin haastattelussa, ettei muka tiennyt mistä 800 000 euroa hänen tililleen oli napsahtanut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (83 kommenttia)

Vilho Juntunen

En puske mutta kyllä pusken sittenkin. Kun avasin tämän blogin niin
sieltä puski Jarmo Koposen kuva.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Ilman sarvia ja hampaita sieltä taitaa puskea myös J. Hankamäen kuva.

Olen sitä mieltä, että vasemmiston ja oikeiston vastakkainasettelun sijasta vastakkainasettelu vallitsee niiden välillä, jotka edustavat kansallista etua, ja niiden, jotka eivät siitä mitään välitä.

Nyt kun samaa asiaa käsittelee Sdp:n jäsenkirja takataskussaan, se menee läpi myös Yleisradiossa.

On silti harmi, etten saa tekijänpalkkiota Enbusken lauseesta "Lapsikin tietää, että jako syntyi Ranskan vallankumouksessa, jonka jälkeen uudistusmieliset istuivat vasemmalla ja vanhan säilyttäjät oikealla."

Esim. kirjoituksessani "Onko järkeä olla konservatiivi" (11.4.2011) kirjoitin: "Jako oikeistoon ja vasemmistoon syntyi Ranskan suuressa vallankumouksessa, kun parlamentin salissa puhemiehestä oikealle asettuivat perinteisen kuningasvallan kannattajat ja vasemmalle uudistusmieliset liberaalit."

http://jukkahankamaki.blogspot.com/2011/04/onko-ja...

Lapsikin oppii. :)

Koko vasemmisto-oikeisto-asetelmassa tapahtuneen muutoksen idea löytyy myös "Kansallisfilosofisesta manifestistani" (2011, s. 31 jss.):
http://www.bod.fi/index.php?id=1258&objk_id=474914

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen
Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Niin kauan kuin maailmassa vallitsee työn ja pääoman välinen antagonistinen ristiriita, tämä jako heijastuu myös yhteiskunnallisiin suhteisiin. Politiikassa se heijastuu jakoon vasemmisto ja oikeisto.

Porvareilla on aina ollut kova tarve tämän ristiriidan kieltämiseen, koska pääomalle on edullista pitää ihmiset tietämättöminä maailman todellisesta tilasta.

Tätä hämäystä pitää yllä joukkotiedotus, joka oppiumina on korvannut uskonnon.

Enbuske on pääoman asialla.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Jumalaut!!

Ei sitten tarviikkan sanoa tähän Enbuskelle mitään. Kaija Irmeli sanoi juuri sen, mitä minä olin lähdösä hakemaan.

Oi että Enbuske, sinä nyt yrität olla ihan kauhian intellektuelli ja mukamas fiksu, mutta etpä voi kieltää asioiden todellista tilaa - käsinkosketeltavaa tilaa. Siihen ei istu millään väittämäsi, että

"Vasemmisto-oikeisto-jako roskakoriin"

Olen vakuuttunut, että tämä on tahtomattasikin vain kompa, sillä juttu kertoo vain, että olet valinnut puolesi. Kommunismi on kuollut, vai mitä Enbuske..?

Joni Pelkonen

Persut taidetaan kyllä tuomita juuri sen perusteella miten he käyttäytyvät, eli mitä he ovat tehneet. Ja ansiosta. Aivan erityisesti nämä netissä elämöivät mestaroijat.

Kalle Pahajoki

Kyllä, se oli esimerkiksi kauheaa kun perussuomalaiset ehdottivat, että opiskelijaperheitä pitäisi tukea. Moni toisen maailmansodan kokenut varmasti vieläkin kärsii niistä takautumista, joita tuo natsisaksan ideologiaa henkivä ehdotus heille nosti pintaan.

Onneksi RKP:n Jan Sundberg ja brittiläinen BBC tarttuivat tähän epäkohtaan ja perussuomalaiset paljastettiin juuri niiksi natseiksi, joita he tälläisten puheiden perusteella ovatkin. Härskiä äärioikeistolaista rotupuhtausoppia. Sittemmin natseiksi on paljastunut myös Osmo Soininvaara, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Tilastokeskus ja Keskustanuoret. O tempora, O mores.

http://kallepahajoki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/7039...

Matti Vilander

Meinasin kommentoida, mutta sitten ajattelin, että helmiä sioille.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Taitaa tuollaisen "nuoren" ihmisen elämä nykyisin olla yksi suuri identiteettikriisi?

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Kyllähän Tuomas oikeassa tavallaan on, muutaman epäloogisuuden siivoamalla tämä olisi ollut parempi.
Markinatalous ei voi toimia ilman sääntöjä ja sääntelyä, koska silloin vahvin saa kaiken.

Kun huoltoasemien hinnoittelu vapautettiin, piti samalla käydä varmistamaan etteivät he sovi hinnoista ja muodosta mafiaa..
Eli huoltoaseman pitäjä ihmisillä ei ole oikeutta sopia hinnoista keskenään. Mitäs ihmeen vapautta se sellainen on? Tai pörssiyrityksen johtajan vaimon kielto käydä kauppaa? Ainahan joku tietää asiat toisia paremmin, miksi pitää puuttua hänen vapauksiin tässä?

Toisaalta Tuomas kuuluu Svenska Nu:n johtoon, joka taas lähtökohtaisesti taistelee ihmisten vapauksia vastaan.

Joni Pelkonen on hyvä esimerkki "perussuomalaisesta" esittävän taiteen ystävästä, joka ei halua nähdä harmaan sävyjä. Niinhän usein on, Trotskin Stalin tappoi. Hitlerin kanssa Stalin teki sopimuksia ja Paasikivelle lähetti junalastillisen viljaa syntymäpäivälahjaksi.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""Kyllähän Tuomas oikeassa tavallaan on...""

Kirjoitin 20 vuotta sitten Helsingin Sanomiin jutun siitä että jako oikeistoon ja vasemmistoon, kapitalismiin ja sosialismiin, on vanhentunut, ollut ja mennyt, ja sen sijaan on paljastumassa paljon perustavanlaatuisempi ja pahempi, koko eurooppalaisen uuden ajan talousrationaalisuudessa vaikutttanut rahatalouden irtoaminen reaalitaloudesta.

Ennen maailmassa olivat vastakkain ideologinen kapitalismi ja sosialismi, nyt vastakkain asettuvat rahatalous ja reaalitalous -- tai kapitalismi ja markkinatalous, jos näitä käsitteitä halutaan käyttää.

Kun näitä "nuorten" -- vai miten ihmeessä tällaisia vahvistautumisvaiheeseen jääneitä "aikuisia" pitäisi nimittää -- juttuja nykyään lukee, tuntuu siltä että he olisivat syntyneet eilen. Oppineet lukemaan eilen. Tai siis alkaneet ajatella eilen. Ja että se ensimmäinenkin ajatus olisi vielä pahasti kesken.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

En mkinäkään muista ihan joka juttua hesarista kahdenkymmennen vuoden takaa. Seurasin silloin sitä 50v-sitten palstaa kun se oli kaikista jännittävin, ulkomaan uutisista kävin tarkastamassa päivän uudet valtiot ja sen hetkisen kartan.
Suomessa nautittiin silloin finannssitalouden vapauttamisen hedelmiä, tosin monilta jäi ymmärtämättä mistä lama johtui, useimmat eivät edes välitä tietää.

Vieläkin löytyy ihmisiä jopa keskuspankeista, jotka luulevat että talouden surma on rahanpainaminen, vaikka talouden surma on oikeasti töitten loppuminen. Ei hyperinflaatiokaan johdu rahan tarjonnasta vaan työn tekemättömyydestä. Mikäli kukaan ei leivo, maksaa leipä suhteettoman paljon. Taloutta voi silloin tyrkkiä eteenpäin alhaisilla koroilla ja rahan määrän lisäämisellä, mutta mikäli se ei auta niin tilanne vain pahenee.

Realitalous tarkoittaa työtä, finanssitalous tarkoittaa paperia, tai bittejä. Ne ovat vain väline, eivät itse tarkoitus. Nykyajan papistoa, kaikin puolin, on ekonomistit, jotka selvittävät jumalien tahtoa, tietämättä asioista sen enempää. Heillä on hienot kaavat ja pitkällinen opiskelu takana ja ymmärtävät saman kuin teologian tohtori kosmologiasta.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Työnteko vähenee rahanpainamisen myötä ja markkinatalous loppuu kokonaan, kun rahaa painetaan paljon. Raha ei toimi tehtävässään hyperinflaation vallitessa, kun aamulla sovittu palkka ei illalla enää riitä seuraavan päivän elämiseen.

Sama pätee vähäisemmän inflaation vallitessa, kun *erittäin pitkälle aikavälille* katsovat kapitalistit havaitsevat, ettei ole olemassa mitään tuotantotapoja jotka tuovat voittoa 10 tai 30 vuoden aikavälillä. Jäljelle jää vain kvartaali"kapitalismi" ja pääomien sijoittaminen eteenpäin pörssiin toiveena, että joku pystyy tekemään ketjun päässä voittoa.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Koska Aki halusi kumota väitteni hyperinflaation syystä, niin voisitko esittää esimerkin siitä että hyperinflaatio olisi johtunut rahanmäärän lisäämisestä eikä suinkaan lamasta. Muna ja kana on tässä sekaisin monilla.

Saksan, Zimbabwen ja vaikkapa Venäjän hyperinflaatiot johtuivat tuotannon romahtamisesta, eikä suinkaan aiheuttaneet sitä. Rahanmäärän lisääminen nollakoroilla tosin johtaa tuottamattomiin investointeihin ja sitä kautta kilpailukyvyn menettämiseen suhteessa korkoa vaativiin maihin.

Sillä kuinka monta nollaa setelissä on ei ole mitään merkitystä mihinkään, paitsi laskutaidon kehittymiseen.

Voimakkaan inflaation riskit ovat korossa. Kun kulta tuottaa maatessaan kaapissa 10 000% vuosikoron on rahalle turha etsiä sen tuottavampia käyttökohteita. Tämä aiheuttaa tuotannon supimistumista entisestään mikä kiihdyttää inflaatiota ja kansa kurjistuu kun työtä ei ole. Heti kun talous saadaan pyörimään normaalisti alkaa parantuminen. Sillä mikä sillä hetkellä on vaihtokurssi ei ole väliä, niitä voi muutella miten halutaan ilman sen suurempia seurauksia, sitä itseasiassa tehdäänkin päivittäin, tosin siinä on kysymys lähinnä uhkapelaamisesta, mutta kuitenkin. Kiina, Sveitsi, Ruotsi, Tanska ja muutamat muut valtiot pitävät kiinni (melko)kiinteistä vaihtokurseista, jolloin rahan määrän muutokset eivät oikeastaan vaikuta siihenkään, ainakaan kovin helposti.

Paperi, bitit tai kultakimpaleet eivät tuota mitään, eikä niiden arvon muutokset aiheuta mitään, korkeintaan heijastelevat jotain. Mutta taloususkonnossa luotetaan maagisiin päinvastaisiin vaikutusmekanismeihin.

Jukka Palo

Pulkin kanssa ajatukset samoilla urilla.
Talous on ihmisten toiminnan seurausta.
Talousluvut onnistuneen toiminnan tulosta.
Kurssiluvut ovat vain sijoittajien odotuksia, eivätkä muuta kerro todellisuudesta.

Tekemättömyyden lisäksi hyvinvoinnillemme on toinen vakava uhka, jonka mainitsi ehdokas Soini eilisessä A-talk ohjelmassa ja se on moraalikato.
Voi nimittäin olla moraalitonta toimintaa (pimeä työ ja rikollisuus)ja onnistuneen toiminnan tuloksia(korruptio ja veronkierto), jotka jäävät yhteisvastuun ja sen kirjanpidon ulkopuolelle (kuten Kreikassa?).
Riisto ja ahneus tuovat toimijoille vaurautta ja sitä kautta arvostusta, jota ei rehellisyydellä ja ahkeruudella ole hevin saatavissa, jolloin moraalittomuus lisääntyy ja laajenee murentaen toimivan yhteiskunnan sisältäpäin. Tätä tapahtuu luokattomasti niin "oikealla, kuin vasemmallakin".

Reaalitalouden ryvettyessä kerää uskomustalous vain lisää seurakuntaa.
Sillaikaa toisaalla - ahkeroiva Kiina ostaa taas uuden palan lännestä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Enbuske mainiosti edustaa sitä muotitrendiä, että on intelligenttiä ajatella ja kirjoittaa eri tavalla - sillä voi saada jopa ajattelijan maineen.
Samantyyppinen Pohjoisen versio viäräleuasta ja käsitevenkoilijasta, kuin Jari Tervo.

Vasemmisto-oikeisto-eturistiriita ei ole kadonnut mihinkään, ja luokkaerot suomalaisessa luokkayhteiskunnassa millä hyvänsä mittarilla mitaten vain syvenevät.
Kokoomus ajaa edelleenkin hyvin toimeentulevan väestöosan etua, kuten ennenkin, ja muutos on tapahtunut vain vasemmistossa.
Lipponen alkoi ajamaan puoluettaan valkokauluspuolueeksi, ja toteuttikin hallituksissaan kokoomuslaisempaa talouspolitiikkaa, kuin kokoomus itse.
Se kostautui vaaleissa, ja kokoomus suorastaan naureskellen julistautui työväenpuolueeksi Lipposen jättämälle tyhjälle tontille. SDP:n alamäki alkoi. Eikä kokoomuksesta tullut työväenpuoluetta.
Vasemmistoliitosta on tullut vihreiden tyyppinen, marginaalikysymyksissä, mamujen asioissa, ja sukupuolisten vähemmistöjen pöksyissä askaroiva sekalainen kuppikunta.
Eli kysymys on vain vasemmiston moraalisesta ja ideologisesta rappiosta.
Sitä kuvaa hyvin Suvi-Anne Siimeksen loikkaus vasemmistoliitosta lääketeollisuuden päälobbaajaksi, ja irvokkuuden kruunasi Heinäluoman ehdotus:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/24664-heinaluoma-s...

Pohjimmiltaan kysymys on vain siitä, että duunarit ja valkokaulustyöläiset ovat tuudittautuneet ja tuuditettu luuloon, että ovat tiilitaloissaan tai rivitalon pätkissään keskitason japanilainen tai peräti eurooppalainen biili pihalla jonkin sortin omistavaa luokkaa, ja se melkeinpä velvoittaa äänestämään kokoomusta.
Yllätyksiä tulee tiuhaan, kun lentävätkin nurkkaan kuin arvottomat rätit, ja apua ei saakaan mistään, ei kokoomukselta, eikä ammattiliitolta.
Vielä vähemmän siltä entiseltä puolueelta.

Hämääntyyhän siinä vähemmästäkin, etenkin kun Enbusken kaltaisia kokoomuslaisia käsitetaiteilijoita mediassa riittää enemmän kuin tarpeeksi yrityksineen saada lehmätkin lentämään, ja tehdessään väkisin hauesta lintua.
Enbuske ajattelee teini-ikäisen aivoin, eikä ole vielä avannut silmiään näkemään yhteiskunnan räikeää eriarvoisuutta.

Se nuorehkolle viäräleukakössille anteeksi annettakoon, kun ei muusta tiedä eikä ymmärrä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ihminen on eläin, mutta millainen eläin, se jää ihmiseltä mielestäni miltei aina näkemättä. On hyvin vaikea nähdä itseään objektiivisesti, joten mitä me teemme?

Vertaamme itseämmä muihin eläimiin ja pidämme niitä piirteitä, mitkä meissä ovat samankaltaisia eläimellisinä ja niitä jotka eivät, inhimillisinä. Minusta se on harhaa, sillä emme näe ihmiseläintä, kokonaisuutta, vaan olennon, joka on skitsofreeninen palloillessaan eläimellisyytensä ja inhimillisyytensä välillä. Luulen, että inhimillisyys sisältää kaiken, myös sen eläimellisyyden. Se on pelottava ajatus, sillä sen edessä joutuu katsomaan silmiin niin hyväntekijöitä kuin murhamiehiäkin.

Emme ole hyviä tai pahoja, vaan mukautuvia, meissä on sisäänrakennettu pyrkimys tasapainoon, niin yksilöinä kuin yhteisöinä. Meistä voi tehdä enkelin. Meistä voi tehdä demonin. Meissä saa aina sen mitä tilaa ja meidän kykymme uneksia voi saada todellisia muotoja - olivat unemme sitten painajaisia tai jotain muuta. Se on jopa koomista, sillä pelkomme aineellistuvat hirmu herkästi muissa ihmisissä.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Ihminen on rationaalinen eläin sillä tarkennuksella, että ajattelu on vapaaehtoinen valinta.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ihminen on rationaalinen eläin

Jos rationaalisuus määritellään pyrkimyksen elää ja levittää geenejä, myös eläimet ovat rationaalisia.

Jos emme pidä eläimiä rationaalisina, niin siihen on oltava syy. Onko syy se, etteivät eläimet kykene suunnittelemaan esim. kuukauden päähän toimintaansa? Entäpä, jos ihminen saa aikaan ydinsodan, jossa kaikki ihmiset kuolevat, voidaanko ihmistä pitää rationaalisena?

Entä ovatko kaikki ihmiset rationaalisia? Ovatko vajaamieliset rationaalisia? Entäpä jos rationaalisuuden raja vedetään 150 ÄO:hon, niin ovatko sen alapuolelle jääneet ihmiset eläimiä?

ajattelu on vapaaehtoinen valinta.

Onko todella? Ihmisen päätöksenteko/valinnat voidaan myös määritellä erinäisten kilpailevien tahtojen summana, josta voisi piirtää vaikka vektorikaavion. Se, että aivojen toiminnassa olisi mukana joku muusta fysikaalisesta maailmasta erillinen vapaan tahdon omaava subjekti edellyttää uskonnollisuutta siinä missä kristinusko tai islam. Ihmisessä on yhtä paljon muusta fysikaalisesta maailmasta erillistä subjektia kuin kivenmurikassa.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Viiteryhmiin jaottelu on luonnollinen tapa jäsentää ajatteluamme. Lähes kaikille löytyy paikkansa myös politiikassa ja hyvin harva tuo siihen mitään uutta. Useimmilta se on sitä pyörän keksimistä uudelleen.

Vaikka olisi kuinka hienoa ettei puolueita ja henkilöitä jaoteltaisi vasemmalle-oikealle tai liberaaleihin-konservatiiveihin, se on sula mahdottomuus. Yleensä kyse ei ole älykkyyden puutteesta, vaan ajan puutteesta. Meillä ei ole mahdollisuutta selvittää ihmisten tekoja ja taustoja - silloin ennakkokäsitys muodostuu viiteryhmästä.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

En ole aiemmin pitänyt Enbuskea oikeistolaisena. Performatiivinen puheenvuoroakti, jossa todetaan "vastakkainasettelun aika" ohimenneeksi saa kuitenkin minut epäilemään, josko tämä sittenkin olisi.

Kaikenlaiset ulkoiset tunnusmerkit vaihtelevat aikojen saatossa. Itselleni oikeisto-vasemmisto on helppo akseli. Oikealla ovat yksityiseen omistukseen tähtäävät toimet ja vasemmalla yhteisomistukseen tähtäävät.

Kukaan ei kai voi olla kaikissa toimissaan kummassakaan ääripäässä, eikä edes määrätietoisesti jossain kohdassa akselia. Toimintojen keskiarvolla voidaan määrittää onko enemmän vasemmalla vai oikealla keskimäärin. Todellinen poliittinen asemointi edellyttäisi jotain absoluuttista painoarvokerrointa. Se taas on käytännössä mahdotonta.

Kuinka painotetaan se, että äänestää tarvittaessa koulurakennusten siirtämisestä yksityisomistukseen, muttei toimi muuten aktiivisesti asian eteen mitenkään? Jos tätä verrataan vaikkapa siihen, että kampanjoi, lobbaa ja toimii päivästä toiseen jonkin yhden pienen puiston sosialisoimisen puolesta.

Tuula Hölttä

Tuomas E. :"Mutta jos lähdetään siitä, että ihmisen pitää olla vapaa, silloin myös talouden pitää olla vapaa."

Entä jos lähdetään siitä hypoteesista, että ihmisen vapaus voi todella ilmetä vain hänen ajattelussaan ja käsitteen muodostuksessaan kuten Marx on sanonut, ja talouden tapahtumien, ml. nykyisten tuottavuusvaatimusten mukaiseen taloudelliseen tuottavuuteen kykenemättömät, pitäisikin ilmetä ihmisten välisenä veljeytenä eikä luonnon olemassaoloa matkivana kilpailuna, jossa hävinneet on vailla ihmisarvoa tuomittu halveksittuina tuhoutumaan kuten esim. Erich Frommin luonnehtimaa megakonetta muistuttavan kela-työkkäri-sossu –Bermudan kolmiossa ihmisille on tapahtunut?

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Nimenomaan näin. Kuka ihme voi pitää jotakin Applea tai Microsoftia vapauksien ilmentyminä. Totta kai niiden syntyminen vaati tietynlaista vapautta ja tuuria, koska paljon muitakin oli.

Yhdysvalloissa oli muutama vuosikymmen sitten noin 300 autonvalmistajaa, nyt siellä on kolme, joista yksi oli liian suuri kaatumaan ja pelastettiin valtion ja ammattiyhdistysliikkeen omistukseen, yksi myytiin fiatille ja yksi pysyi pystyssä myymällä omaisuuttaan muiden voidessa vielä huonommin.

Mitenkä autonvalmistuksessa taattaisiin vapaus? Luopumalla autojen rakennesäännöistä? Jarrut voisivat vaikuttaa vaikkapa pelkästään vasempaan takarenkaaseen jos niin haluaisi..

Miksi markkinatalouskin luo aina suljetun, tiukasti säännellyn toimintaympäristön? Esimerkiksi nyt vaikkapa SM-liiga, tai mikä tahansa kaupallinen urheilu. Niin paljon sääntöjä, suljettuja sarjoja, toiminta lisenssejä ja valvontaa ei ole millään muulla elämän alalla. Mutta mikään muu elämän ala ei perustu enempää kilpailuun kuin kilpaurheilu, oli se sitten rallia tai kuulantyöntöä. Siksipä ne ovat tarkalleen säänneltyjä ralliauton penkin painosta kuularingin laidan mittoihin. Toimintaan osallistuvat joutuvat jos jonkinlaisten koulutusten ja näyttöjen kierteeseen ja lopulta kilpailuissa kilpailijoiden määrä on kiintiöity ja jokin komitea päättää ketkä saavat osallistua.

Eli tämä on paras ja ainoa mahdollinen tapa järjestää edes jotenkuten toimiva kilpailu, parasta ei kannata yrittää erikseen etsiä, vaan vain yrittää taata tasapuolisuus, kun vapaus ei kerta kaikkiaan ole mahdollista. Anarkia ei toimi missään.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Jos tämä oli, Tuomas, epikriisi, niin kiitosta vaan.

Blogauksesi ovat riittävän pitkiä ja kryptismiäkin löytyi soppelisti minulle, joka rakastan kryptaamista.

Pohjoisen ihminen on pohjoista eduksemme edustanut.

Hyvää isän- jne päivää, lumen suloisessa odotuksessa

terv

-aLii-

Aira Joki

"Putteri" von Bagh on joka euronsa ansainnut, sen verran viihdyttävää tuotantoa on aikaansaanut, mm. Suomen tähän asti parhaan elokuvan nimeltä Kreivi.
Enbuskella on nuoreksi ihmiseksi kumman traumaattinen suhde kuuskötluvun laululiikkeeseen. Toisaalta hän haluaa asettaa vanhat radikaalit ihan marginaaliin (kuka Hannu Taanila kysyy hän) mutta toisaalta aina tilaisuuden tullen on heitä nälvimässä. Usko Tuomas hyvä ei kukaan muu enää hahmota Suomen kulttuurielämää noin pitkälti muinaisen radikalismin kautta kuin sinä.Onko jäänyt huomaamatta että lahjaton ultrabra sukupolvi joka ivasi radikaaleja on jo yli neljänkympin sekin ja kärvistelee ikäkriisissään? Taitaa seuraava suuri kulttuuripläjäys tulla esim. nuorien maahanmuuttajataustaisten keskuudesta.

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Onhan näitä tuosta samasta kymmenlukutraumasta kärsiviä muitakin. Eräs johtavimmista mielensäpahoittaneista on tietenkin herra Zyzkowits, joka ei näytä toipuvan traumastaan ollenkaan.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Kirjoitus on viimeissä kappaleessa kuin fasistinen uskomus... peitto.

Sillä jokainen 'lapsikin' tietää, joka on KUULLUT ja LUKENUT, ei nähnyt, Home Box Officesta (History Born Over over over...), tietää, että kaikki historia kirjoitetaan uudelleen, oli Agit Prop minkä korporaation hallinnassa tahansa, varsinkin kun omistuskeskittymät EIVÄT JULKAISE historiasta tulevaisuudessa, kuin sitä mitä omistuskeskittymien joukkio haluaa ja oikeastaan ei edes sitä.

Siten ylläpidetään mm. tietämättömyyttä. Ja vaihtoehtoina ovat mitään sanomattomuus, hedonismiin siirtyminen ym jne

Sillä tullaan rajoittamaan internettiäkin lopulta.

Ja sillä ei ole mitään tekemistä totuudellisen historian kanssa !

Mä kävin muuten, Aira, tsiigaa kaikki Peter in puheet 1973 lähtien Savoy - teatterissa, hauskoja ja huvittavia ja ennen muuta vaikuttavia olivat. Arkiston leffojen lomassa... sai nauraakin, ettei toi Tuomas nyt niin etäälläkään toisaalta ole. Noin kolme kertaa viikossa. Pitää myös tarkentaa...

Aira Joki

POP: Varmaan olleet von Baghin jutut mielenkiintoisia, 1973 lähtien!
Itse olen livenä kuullut von Baghin luentoanalyysiä pariin kertaan, esim. kerran Tukholmassa jossa hän esitti Kaurismäen leffoja Kulturhusetin katolla. Toisen kerran Peterin piti esittää mainitsemani Kreivi leffa DocPoint päivillä mutta kopiossa oli vikaa ja yleisö odotti kun hän haki kotoaan tuon leffan esitettäväksi:)
Tottakai näissä kaikissa suomalaisen kulttuurin raskassarjalaisissa on huvittavat piirteensä..

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Huh, 60 km helvettiä...

Siis niin kauan kun hän oli SEA:n kanssa aktiivinen yhtäjaksoisesti.

Häneltä vietiin pressilippu, kun haukkui amerikkalaisia elokuvia ja mielestäni ehdottomasti hauska kirja Elokuvan Historia, sai kiinnostusta osakseen, kun sitä EI hyväksytty lisensiaattityöksi. En tiedä tai muista myöhemmästä.

Mä olen muuntanut täällä Hakkaraisen puheita Bagh in kirjoituksin Jerry Lewis ista... ...naamanilmeet kuvastavat amerikkalaisen yhteiskunnan PERUSristiriitoja... lol ja efit. Ihminen, joka on kirjoittanut tällaista on ainakin innostunut ja intohimoinen, se riittää pitkälle.

Kaurismäen huiput oli aiemmat, yhdestä remake. 17 Frank kia. Ja siinä yks pain in my back pekka popsii pilsuja ja Mika teki sit vielä sen vaimon perintöä odottelevan autokauppias pölläsen... hiukka v******

Jouduin Pietarissa hirveeseen vääntöön erään äijän, joka oli Usarissa 'maanpetturi'-uutisena Venäjän rajalla, naispalkollisen kultturiasiantuntijan kanssa siitä, että olivatko aiemmat työt kiintoisimpia vai ei. Fakki-idiootit kun kunnioittavat vain palkintoja ja siitä tulevaa statusta.

Pasi Manner

"Yhdistän tämän vahvasti älyyn, tai lähinnä sen puutteeseen. Mitä älykkäämmät aivot, sitä abstraktimpaan ajatteluun ne kykenevät ja sitä vähemmän valmiita laatikoita ne tarvitsevat."

Tämän voi allekirjoittaa totaalisesti. Olen huomannut, että kun tiettynlaisten tyyppien kanssa keskustelee tai väittelee, niin jossakin vaiheessa tämä tyyppi ei enää tajua, missä mennään ja alkaa nimitellen lokeroida muita osapuolia: lahtari, kapitalisti, kommunisti, rasisti, militaristi, sovinisti jne. Tällöin asiat tuntuvat helpommin hallittavilta. Ei tarvitse ajatella monimutkaisia loogisia syy-seuraussuhteita.

Tämä lokeroimisen tarve todella liittyy ihmisen tietopohjaan, loogiseen päättelykykyyn ja älyyn. Yksinkertaisilta aivoilta muutaman palikan hallitseminen sujuu, mutta loogisten syy-seuraussuhteiden hallinta on jo ylivoimaista.

Tuomas Raitio

Mikään tunnettu poliittinen puolue ei kannata vapautta, joten talous ei ole missään vapaata. Kaikki haluavat säätää lakeja, verottaa ja ylläpitää valtioita. Pitäisikö näistä luopua? Missä päin maailmaa on valtion pakkovoimasta (verotus, poliisi, armeija) vapaa vyöhyke?

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

"Oikeisto on perinteisesti halunnut rajoittaa yksilön moraalisia valintoja, vasemmisto taas yksilön taloudellisia valintoja. "
Laittamattomasti sanottu.

Oikeiston ja vasemmiston yhtyminen, kun mennään tarpeeksi ääripäihin, näkyy esimerkiksi Saksan Kansallissosialistisessa Työväenpuolueessa, joka aluksi kannatti mm. massiivisia kansallistamisia. Aikoinaan esim. Goebbels ylisti leniniä ja Waffen SS:n peruskirja alkaa sanoilla: "Waffen SS on maailman ensimmäinen aidosti sosialistinen armeija." Niinpä Stalinin ja Hitlerin oli helppo liittoutua v. 1939. Samaten ero "äärivasemmiston" anarkistien ja "äärioikeiston" libertaarien tavoitteissa on aika kosmeettinen. Molemmat haluavat hävittää valtion, mielipiteet eroavat lähinnä siitä, mitä sen jälkeen tapahtuu.

Nykyään vasemmisto esiintyy yleensä konservatiivisena ja keskusta/oikeisto reformistisena voimana. Erot yksilöiden välillä ovat huomattavastti isompia kuin puolueiden välillä, mikä vie mielestäni täysin legitimiteetin käytössä olevalta d'Hondtin vaalijärjestelmältä. Siinähän äänestetään ensisijaisesti puoluetta ja vasta toissijaisesti ehdokasta. Järjestelmä oli perusteltu silloin, kun puolueilla oli vahvat ideologiat ja selkeät erot, mutta ei enää näinä usvaisina aikoina.

Aleksi Laine

Olen, jos se nyt ketään kiinnostaa, sitä mieltä, että Enbuske on oikeilla jäljillä. Vähän harmittaa ajattelun mustavalkoisuus, mutta eiköhän se siitä iän myötä ...

Tapio Niemi

Abstraktin/moderni taiteella ei ole tärkeimpänä tarkoituksena tuottaa mitään minulle vaan meille. Tiedostettua tajuntaa ei myöskään tarvita, juna kulkee muutenkin. Ja tämän ymmärtämiseen tarvitaan niitä aivoja.

Kersti Rajala

Teet loogisen virheen mitatessasi ihmiselämää niillä olosuhteilla joissa itse elät. Siitä jos on sanavalmis, älykäs? ja taloudellisesti menestynyt ei voi vetää sitä johtopäätöstä, että kaikilla mullakin olisi samanlaiset menestymisen edellytykset. Ihmiselämä on niin monimutkaista, syyt menestymiseen ja menestymättömyyteen ovat paljolti kiinni myös sattumasta.

Vasemmisto-oikeisto jakoa ilmenee puoluejaon lisäksi enevässä määrin puolueitten sisällä. Se ei ole siis muuttunut tarpeettomaksi vaan saanut uusia muotoja. Taloudellista pyrkyryyttä ja oman edun tavoittelua vastaan ainoa toimiva ase on liittoutuminen. Yksilöllisyyttä johtotähtenään pitävät ja liittoutuminen on mahdoton yhtälö. Saalistajat ja toisista piittaamattomat ihmiset saadaan vain liittoutumalla kuriin. Yksilö ei ole koskaan vapaa ilman vastuuta. Vastuun kantaminen ulottuu niihin, jotka eivät pysty yksin ajamaan omaa etuaan tai huolehtimaan itsestään, vanhuksiin, lapsiin, vammaisiin ja vaikeuksiin joutuneisiin. "Usvaiset ajat" ovat seurausta kaltaistesi ihmisten tietoisesta ja itsekkäästä pyrkimyksestä sotkea käsitteitä omaksi edukseen. En ymmärrä mikä on tehnyt sinusta noin kyynisen ja kylmän.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kersti Rajala: "Ihmiselämä on niin monimutkaista, syyt menestymiseen ja menestymättömyyteen ovat paljolti kiinni myös sattumasta."

Periaatteessa olet oikeassa, mutta minusta tuollaisesta näkökulmasta ei ole käytännössä mitään hyötyä millekään tai kenellekään. Tieteen keksinnöt, urheilijoiden huippusuoritukset, upeimmat taideteokset ynnä muut ovat kaikki loppujen lopuksi pelkkää sattumaa. On täysin sattumaa, että juuri se ihmisyksilö sattui saamaan perinnöksi omalle alalleen soveltuvat geenit, ja edelleen lähes täysin pelkkää sattumaa, että hän sai sellaiset vanhemmat ja sellaisen elinympäristön, joka mahdollisti huippusuorituksen vaatiman kasvamisen ja kehittymisen. Jos pidemmällä aikavälillä katsotaan, niin koko ihmiskunnan ja maapallon olemassaolo on pelkkää sattumaa.

Tämä kaikki on totta, mutta voidaan myös esittää kysymys, että mitä sitten? Jos kaikki on pelkkää sattumaa, niin mihin perustamme yhtään minkään lain, säännön tai käyttäytymismallin? Jos ajatellaan, että kaikki on sattumaa, niin mihin perustuu vaikkapa peräänkuuluttamasi velvollisuus auttaa muita?

"Yksilöllisyyttä johtotähtenään pitävät ja liittoutuminen on mahdoton yhtälö."

Ei ole. Yksilöllisyyttä johtotähtenään pitävät ovat vain sitä mieltä, että sen liittoutumisen pitää olla vapaaehtoista. Eli, että ketään ei saa väkivalloin pakottaa mihinkään liittoon. Toki yksilönvapauksiin kuuluu ilman muuta oikeus liittoutua keiden tahansa muiden kanssa, kunhan kaikki ovat mukana vapaaehtoisesti.

"En ymmärrä mikä on tehnyt sinusta noin kyynisen ja kylmän."

Ööö... minä en kutsuisi "kyyniseksi ja kylmäksi" ihmistä, joka kolumnissaan kirjoittaa uskovansa ihmisten hyvyyteen ja, että ihmiset tekevät toisilleen pääsääntöisesti hyvää, ja pitää hyvänä elämänohjeena tuomita ihmisiä tekojensa mukaan eikä sen mukaan, mihin puolueeseen tai järjestöön he kuuluvat.

Kersti Rajala

Kaikki ei ole pelkkää sattumaa enkä niin väittänytkään. Ihmiset tekevät valintoja ja ovat niistä vastuussa. Nürnbergin oikeudenkäynnissä perusteltiin ihmisen vastuuta järjellä ja omallatunnolla.
Enbusken väite kai kuului, että jako vasemmistoon ja oikeistoon ei ole enää ajankohtainen. Todellisuus näyttäytyy minulle toisenlaisena. Mielestäni vasemmalle kuuluvat ne, jotka kantavat sosiaalista vastuuta heikompiosaisista kun taas toisella puolella ovat ne, jotka uskovat jokaisen olevan oman onnensa seppä. Jako halkaisee nykyään kaikki puolueet, myös vasemmiston.
Pyrkimys kohti täydellistä yksilönvapautta on hemmotellun länsimaisen ihmisen rappioutopia. Sillä on yhtä vähän mahdollisuuksia toteutua kuin kommunismilla. Enbusken kirjoitus kielii suppeasta elämänkokemuksesta ja vähän snobistisesta "hömppäilystä". "Mä sanon kun mä olen vaan tämmönen kiltti Enbuske". Kuitenkin Enbusken ajattelusta näkyy selkeästi poliittinen kanta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kersti Rajala: "Mielestäni vasemmalle kuuluvat ne, jotka kantavat sosiaalista vastuuta heikompiosaisista kun taas toisella puolella ovat ne, jotka uskovat jokaisen olevan oman onnensa seppä."

Parempi jako olisi sellainen, että vasemmalla ovat ne, jotka haluavat määrätä muut käyttämään rahojaan toisten auttamiseen ja oikealla ne, jotka käyttävät siihen vain omia rahojaan. Tosin tuossa on tietysti käytännössä se huono puoli, että sinne oikealle ei Suomen poliittisella kentällä jäisi juuri ketään. Kaikki suomalaiset eduskuntapuolueet kannattavat nykyistä kireää verotusta ja tiukkaa sääntelyä.

Aira Joki

Kersti Rajala: ""Usvaiset ajat" ovat seurausta kaltaistesi ihmisten tietoisesta ja itsekkäästä pyrkimyksestä sotkea käsitteitä omaksi edukseen."

Todella hyvin kiteytetty mikä on minunkin mielestäni Enbusken keskeinen agenda. "Vastakkainasettelun aika on ohi", mutta vain silloin kun se sopii Enbuskelle!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuomas Enbuske kirjoittaa minulle, Markku Tyrylle.
Tunnen sen luissani.

Minä olen hänen oikeistolaisuuttaan tuonut esille koko hänen blogihistoriansa ajan. Korostanut sitä,- ja syyttänytkin häntä siitä.

Aikoinaan oli Reporadio,- ja voi taivas, millaista kansalaiskeskustelua käytiin ns. vasemmistotoimittajista.... Sellaisistakin, jotka eivät olleet vasemmistotoimittajia. Se oli maan tapa. -Oikeistolaisen maan tapa. Sitä käydään vieläkin, vaikka YLE on kokoomuslaisten johdossa,- ja Enbuske mitä ilmeisimmin, heidän suosikkitoimittajansa. NL:sta ei tietoakaan,- ja Kiina kapitalistisin. Paradoksia paradoksin päälle.

Miksi minä olen nimittänyt Tuomasta oikeistolaiseksi? No. pirulauta, siksi, että hän on näkyvämmin oikeistolainen, kun vasemmistolaisen Repo-radion aikaan vasemmistotoimittajat.

Kyllä hän on tuon ajan kolikon toinen puoli.

"Olen vajaan vuoden blogannut Uudessa Suomessa. Monenlaista kommenttia on tullut, mutta kaksi kirosanaa nousee ylitse muiden; “oikeistolainen” ja “porvari”. En ole vuosikausiin ollut kiinnostunut siitä, mitä joku minusta tykkää,"

Nyt kun ollaan tavallaan yhteydessä toisiimme Tuomas, niin minä sanon kokeneempana; Sinä olet nuori mies vielä,- ja ehkä sinussa on vielä nuoruuteen kuuluvaa tervettä uhoa mutta....
Kyllä me olemme kiinnostuneita hyvinkin paljon siitä, mitä kukakin meistä tykkää.

Sinulla tilanne on ongelmallisempi, koska olet julkisuuden ihminen,- ja itse itsesi julkisuuteen tyrkännyt. Siitä on maksettava hinta, kuten kaikesta elämänmenosta.

Minä puolestani olen se, josta käytetään nimitystä: Tavallinen ihminen, rahvas, tavis jne. Minä saan, kiitos internetin ennen kuolemaani vielä sanoa teille ns. (herroille) suorat sanat, sen internet mahdollistaa.

"Yhdistän tämän vahvasti älyyn, tai lähinnä sen puutteeseen. Mitä älykkäämmät aivot, sitä abstraktimpaan ajatteluun ne kykenevät ja sitä vähemmän valmiita laatikoita ne tarvitsevat. Steven Johnson"

Kiitos Tuomas. Kun tuon kirjoitit, ajattelit taatusti minua, muuatta Markku Tyryä. Minä ainakin pyrin abstrakstiin ajatteluun kun olen sillä päällä. Ja valmiit laatikot, mitä tarkoitatkaan, mutta valmiit laatikot ovat tietysti valmiita laatikoita.
Steven johnssonia en tunne. Onks' se postisa töissä?

Olet Tuomas Enbuske ehkä oikeassa. Me vasemmistolaiset saatamme olla teitä oikeistolaisia tyhmempiä,- ja ainakin naiivin luottavaisempia.

Te puolestaan olette sairaampia, niin väitän. Narsistisesti sairaampia,- ja onhan siitä tutkimusnäyttöäkin.

Se mantelitumake, se mantelitumake, joka sääteleee ihmisen tunnekylmyyttä mm.

Tuula Hölttä

Markku T :"Me vasemmistolaiset saatamme olla teitä oikeistolaisia tyhmempiä,- ja ainakin naiivin luottavaisempia.

Te puolestaan olette sairaampia, niin väitän. Narsistisesti sairaampia,- ja onhan siitä tutkimusnäyttöäkin."

Olen asiasta eri mieltä. Käymieni Information Society -keskustelujen perusteella olen sitä mieltä, että te vasemmistolaiset olette subjektiivisessa vallanhimossanne yhtä ahneita ja sairaita kuin ns. oikeistolaisetkin.

Tämä näkyy mm. siinä, että vaikka teillä on korporaatioidenne kautta ollut epädemokraattista valtaa, teille on käytännössä ollut tärkeämpää ay-mafianne voimalla saada "lisää liksaa", ja sitoa "liksanne nousu" yhteiskunnan tukea eniten tarvitsemille tuloerojen kaventamiseksi myönnettyyn perusturvan korottamiseen.

Teille teidän "oma liksanne" ja "yhteiskunnallinen paremnpiosaisuutenne" on tärkeämpää, kuin puolustaa yhteiskunnan tukea eniten tarvitsevien ihmisarvoista elämää, jonka olette tehneet mm. kieltämällä heidän vapautensa päättää omasta toimeentulostaan heille myönnetyn kansalaispalkan ja negatiivisen tuloveron avulla.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Korporaatiot ovat syntyneet kapitalistin ahneuden vastavoimaksi.

Jos asioista olisi voitu sopia, kuten mies,- miehelle, tai nainen, naiselle, ei ammattiyhistykselle olisi ollut koskaan tarvetta.

Olet Tuula Hölttä väärässä.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Tyryn kirjoituksesta täytyisi mielipide kysyä psykiatrilta.

Wiki:

Psykoosissa olevalle ihmiselle aistiharhat ja harhaluulot ovat täyttä totta. Psykoottinen ihminen on tämän vuoksi usein sairaudentunnoton eli ei pidä itseään sairaana. Rajankäynti psykoottisina pidettyjen ja normaaleina pidettyjen jäykkien ja perusteettomien uskomusten välillä ei myöskään ole aina helppoa.

Harhaluulot eli deluusiot:

Ihminen saattaa vaikkapa uskoa olevansa poikkeuksellisen tärkeä henkilö, saattaa uskoa muiden voivan lukea hänen ajatuksiaan tai kokee aiheettomasti itseään vainottavan tai henkeään uhattavan.

Ihminen kokee esimerkiksi lehtikirjoitusten täysin perusteetta viittaavan nimenomaisesti häneen itseensä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No, mutta herra Pulkki.

Meillähän on täällä kaipaamasi asiantuntija Antti Liikkanen.

Jospa hän antaisi lausuntonsa, jos kohteliaasti pyytäisi.

Minulla ei ole kylläkään varaa maksaa siitä, mutta jos Sinä Pulkki hoidat asian kun olet asialle lähtenytkin.

Matias Gerlich

Enbusken suuri ongelma lienee siinä, että sinänsä oikein tajutessaan taistolaisuuden mielettömyyden edellisen sukupolven kulttuurisena johtotähtenä hän on siirtynyt toiseen äärimmäisyyteen tarjoten esikuvaksi markkinafundamentalismia sen groteskimmassakin muodossa.

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

En voi mitään sille, mutta ajattelu ihmisestä yksinomaan hyvänä on minusta naiivia. Hyvin pahojakin ihmisiä on olemassa (jos katsomme historiaa, esim. Hitler ja Stalin) ja pahuutta on myös jokaisessa ihmisessä ja sen vuoksi yhteiskuntaa on suojeltava pahuudelta, siltä pahuuudelta, mikä saa vallan, jos sille ei laiteta mitään rajoja.

Tarvitseehan lapsikin rajoja kasvaakseen terveeksi aikuiseksi ja kaikki aikuiset eivät ole saavuttaneet riittävää kypsyyttä, vaan ovat tunnetasolla edelleen lapsen tasolla eli itseasiassa kasvatustiede sekä psykologiakin tunnustaa ihmisissä olevan kaksi puolta, hyvä ja paha ja että sitä toista eli pahuutta pitää rajoittaa. Ja "tiedeuskonnossa" eli ateismissa mielestäni tämä pitäisi ottaa huomioon.

Mutta toisaalta lopulta tässä loputtomassa keskustelussa törmäisimmekin siihen, että Enbuske on ateisti, ja itse olen kristitty, jolle syntikäsitys on suuri osa ihmiskuvaa. :-)

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Pauhuusko Tuomasta hallitsee... ennemminkin helvetin harhaoppikoulu.

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Paha ihminen?
Eräät ruotsalaiset esittivät 27.1.1939 Hitlerille Nobelin rauhanpalkintoa. Ei tosin mennyt läpi. Stalin oli tässä joku vuosi sitten tehdyn mielipidekyselyn mukaan Venäjän historian toiseksi suosituin henkilö. Mao Zedong sai aikaan vainajia enemmän kuin Hitler ja Stalin yhteensä ja Aleksanteri Suuri taisi olla kaikkia edellä mainittuja suhteellisesti paljon aktiivisempi ihmisteurastaja, vaikka isänsä murhaaminen jätettäisiin luvuista pois. Mikä se sitten milloinkin ja kenestäkin pahuutta onkaan!

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

Antaa Enbusken pitää unelmansa ...

Ei oikeisto-vasemmisto -arvot, -ajattelu ja -toiminta mihinkään katoa.

Porvarin arvomaailmaan ei oikeudenmukaisuus mahdu.

Matias Gerlich

"Vielä 60-luvulla vasemmistolaiset halusivat sallia yksilölle kaiken kivan, vapaan seksin, rock´n´rollin ja huumeet."

...ja vuoden 1978 alussa maamme vasemmisto oli jos sen verran oikeistolaistunut että oli ensimmäisenä ja kaikkein kiihkeimpänä vaatimassa Sisäasianministeriöitä eväämään työluvan Sex Pistols-yhtyeeltä Suomessa. Jälkeenpäin tarkasteltuna tuota ajankohtaa voi pitää taitekohtana; silloin eteenkin nuoriso käänsi selkänsä lopullisesti esim. taistolaisuudelle. Äärivasemmisto olivat lopullisesti munannut itsensä.

Pekka Heliste

Päätöksen esiintymiskiellosta teki ulkoministeri Paavo Väyrynen

Hänen vankin tukijoukkonsa ovat vanhoillislaestadiolaiset ja he ovat nostaneet Paavon kuin korkin pinnalle .

Matias Gerlich

Muistan Sex Pistols-tapauksen oikein hyvin. Mm. Heikki Harma (itsekin vasemmistolainen) kritisoi äärivasemmistoa siitä että se vastoin parempaa tietoa luokitteli Sex Pistolsin "äärioikeistolaiseksi" ja "fasistiseksi" yhtyeeksi ja oli vaatimassa kiihkeästi yhtyeen työluvan peruuttamista.

Käytännössä Sex Pistolsin työluvan evääminen oli hyvin pitkälle kulttuurivasemmiston moka. Nuorison radikaalein osa vieraantui tuonkin tapauksen seurauksena vasemmistosta entisestään.

Timo Tontti
Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Demokratia on vasemmistolaisuutta. Demokratia tarkoittaa sitä, että enemmistö voi periaatteessa säätää lain, että kaikki omaisuus otetaan valtion käyttöön. Demokratia on enemmistön diktatuuria

Maailma on kuitenkin kapitalistinen. Se, että Suomen valtio on kollektiivisesti Suomen kansalaisten omistama yksityinen organisaatio ei estä ihmisiä muuttamasta maasta ulos. Maaherroja voi kilpailluttaa, joka on kapitalismin henki.

Tuula Hölttä

Markku T. :"Jos asioista olisi voitu sopia, kuten mies,- miehelle, tai nainen, naiselle, ei ammattiyhistykselle olisi ollut koskaan tarvetta."

Omalle elintarviketyöläisiin kuuluneelle pienyrittäjä-isälleni hänen ammattiyhdistykseen kuuluneet työntekijänsä tulivat taannoisina Neuvostoliiton bilateraalisen kaupan pimeinä takautuvien hintasulkujen vuosina itse ehdottamaan, että myös he tahtovat alentaa palkkaansa, koska he kokivat, että oli epäoikeudenmukaista, että hyvinvointi revittiin ainoastaan pienyrittäjän selkänahasta.

"Ammattiyhdistys" ei ole koskaan hyväksynyt pienyrittäjiä edustavaa Suomen Yrittäjät -järjestöä Tupo-neuvottelupöytään, jossa suurten yritysten palkatut edustajat ja suurten yritysten palkatut ay-johtajat ovat sulle-mulle -periaatteilla tehtailleet velvoitteita, jotka ovat "yleissitovina" koskeneet myös pienyrittäjiä.

Yritysriskeistä omalla omaisuudellaan vastuussa olleet pienyrittäjät ovat sitten repineet oman vapaa-aikansa ja myös oman terveytensä kustannuksella rahat mahdollistaakseen työntekijöidensä "pekkaset" ja kaiken muun heitä velvoittavan, johon heillä itsellään ei koskaan ollut varaa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuula, minä raavin päätäni kommenttiasi lukiessa.

Min'en nyt oikein osaa uskoa siihen.

Kyllä se juttuna menee, mutta jos kuitenkin olisi niitä matkan varrella paisuneita,- ja väritettyjä...

Tuula Hölttä

Markku T :"Kyllä se juttuna menee, mutta jos kuitenkin olisi niitä matkan varrella paisuneita,- ja väritettyjä..."

Isäni kuoli vuosi sitten. Hän oli lopettanut yitystoiminnan jo 2000-luvun alkupuolella ja jäänyt eläkkeelle. Hänen muistotilaisuudessaan oli läsnä valtaosa noina vuosina hänen palkkalistoilleen kuuluneista "myllyn pojista". He kertoivat muitosanoissaan, että heillä ei koskaan ollut johtajaa, vaan oli vain yksi heistä. Uskon, että he kyllä muistavat kuinka asiat todella olivat, vaikka sinä et sitä usko.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Yrittäjissä on tottakai reiluja havumetsien miehiä, jotka osaavat tulla toimeen työväkensä kanssa.

Isäsi varmaankin edusti heidänkaltaisiaan.

Sellaisia yrittäjiä tarvittaisiin,- ja sellaisille yrittäjille sopivat työmiehet.

Tuollaisesta yhtälöstä muodostuu tyytyväistä sakkia molemmin puolin...

Kyösti Markkanen

Markku Tyry: "Yrittäjissä on tottakai reiluja havumetsien miehiä, jotka osaavat tulla toimeen työväkensä kanssa.

Isäsi varmaankin edusti heidänkaltaisiaan.

Sellaisia yrittäjiä tarvittaisiin,- ja sellaisille yrittäjille sopivat työmiehet.

Tuollaisesta yhtälöstä muodostuu tyytyväistä sakkia molemmin puolin..."

Paljon piti lukea Tyryn kirjoituksia ennen kuin tuli vastaan ensimmäinen järkevä kommentti.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kyösti Markkanen.

Ei tarkoitukseni ole käydä sinua,- tai muitakaan mielistelevää keskustelua.

Taidan antaa kuitenkin sinulle peukun, koska sanot kuitenkin lukeneeni kaikki kirjoitukseni.

Minä en ole lukenut puolestani ensimmäistäkään sinulta, mutta ehkä tulevaisuudessa luen.

Tosin, se riippuu taidosta kirjoittaa,- ja tuoda asiansa esille.

Kyösti Markkanen

Markku Tyry: Se, että et halua mielistellä ketään, on kunnioitettava periaate.

En minä sentään sanonut lukeneeni kaikkia kirjoituksiasi, lähinnä kommenttejasi, joita jakelet mm. täällä Enbusken blogissa.

Pekka Heliste

Ei kukaan estä yrittäjiä liittymästä EK:n, nytkin siihen kuluu
16 000 jäsenyritystä, joista 96 % pk-yrityksiä EK:n järjestäytyneet yritykset vastaavat 95 % viennistä ja tuottavat 70 % bkt:ta

Suomen Yrittäjiin järjestäyneiden taloudellinen painoarvao on vähäinen

Palkkatyön merkitys hyvinvoinnin tuottajana vähenee koko ajan, palkkojen osuus bkt:ta on enää50 % luokkaa ja jos kehitys jatkuu niin 20 vuoden kuluttua palkkatyön osuus on marginaalinen

Suomen Yrittäjien jäsenyritykset työllistävät 450000 työntekijää, merkittävä määrä sekin mutta kun muita on 2 miljoonaa niin ei silläsaa vain painoarvoa vastaan osuuden päätöksenteosta

Tuula Hölttä

Pekka H. :"Suomen Yrittäjiin järjestäyneiden taloudellinen painoarvao on vähäinen"

Olet ilmeisesti samaa mieltä kuin taannoinen demari-opetusministeri, joka ei katsonut voivansa hyväksyä meitä yrittäjiä Tupo-neuvottelupöytään, kun emme hänen mielestään kanna yhteiskunnallista vastuuta.

Tässä Suomen Yrittäjien kotisivulta kopioitu läpileikkaus siitä, mitä me demareiden ja vasemmiston halveksimat Suomen Yrittäjät oikein olemme:

”Suomen Yrittäjät on elinkeinoelämän suurin, yli 113 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö. Mukana on yrityksiä kaupan, liikenteen, palvelujen, teollisuuden ja urakoinnin toimialoilta. Jäsenrakenne vastaa suomalaista yritysrakennetta. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrityksiä. Suomen 88 000 työnantajayrityksestä Suomen Yrittäjiin kuuluu 52 000 yritystä.”
- -
• Yritysten 1,4 miljoonasta kokoaikaisesta työntekijästä pk-yrityksissä työskentelee noin 878 000 työntekijää, joka on 61 prosenttia kaikkien yritysten työntekijöistä.
• Yritysten 395 miljardin euron liikevaihdosta vajaa puolet syntyy pk-yrityksissä, joten pk-sektorin osuus BKT:sta on reilu 40 prosenttia."

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/suomenyrittajat/edun...

Pekka Heliste

"Yritysten 1,4 miljoonasta kokoaikaisesta työntekijästä pk-yrityksissä työskentelee noin 878 000 työntekijää, joka on 61 prosenttia kaikkien yritysten työntekijöistä."

Harhaanjohtavaa, osa pk-sektorista on järjestäytynyt EK:iin ja Suomen yrittäjien jädenten yrityksissä on 450000 työntekijää

Sama koskee tuota liikevaihtoa

Et voi omia niitä omaan leiriin jotka kuuluvat muiden yhdistysten yritysten työntekijäkuntaan

Ei Suomen Yrittäjät edusta kattavasti muita yrityksiä kuin yksinyrittäjiä ja heillä ei ole henkilöstöongelmai muulla kuin peilissä

Eikä yrittäjien edustusta tupo-pöydissä päätä opetusmisnisteri vaan järjestöt itse

Tuula Hölttä

Pekka H: "Ei Suomen Yrittäjät edusta kattavasti muita yrityksiä kuin yksinyrittäjiä ja heillä ei ole henkilöstöongelmai muulla kuin peilissä"

Yrittäjien sivulta löytyvän tiedon mukaan Suomen yrityskannasta pk-yrityksiä on 99,8%, ja näistä mikroyrityksiä on 93,4%. Mikroyritysten määrän lisääntyminen on mielestäni yrittäjiksi ryhtyvien keino huolehtia siitä, että työmarkkinajärjestöjen sanelupolitiikan heille aiheuttamia henkilöstö- tai muitakaan ongelmia ei heidän yrityksissään ole eikä tule.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Samanlaista on tullut kirjoiteltua, jännästi tuo lokerointi ihmisiä mukamas auttaa ymmärtämään ihmistä. Jos sinä olet porvari, minä olen naiivi.

Älä usko ihmiseen. Se ei uskolla muutu paremmaksi. Jos uskot ihmiseen ja sen hyvyyteen, joudut jossain vaiheessa epäuskon valtaan. Sen sijasta opettele hyväksymään ihmiset inhimillisine virheineen ja ajatuslukkoineen. "Ymmärtämällä kaiken antaa kaiken anteeks" sanoi eräskin suomiräppäri.

"Seuraava ohje on vanha, mutta hemmetin toimiva. Älä koskaan tuomitse ihmistä sen perusteella mitä tämä on. Ei ole väliä onko hän kommunisti, feministi, kapitalisti vai persu. Tuomitse ihminen sen perusteella mitä tämä on tehnyt."

Ensimmäinen osa on oikein hyvä, toinen osa päin mäntyä. Sen sijaan, että tuomitsee ihmisen tekojensa puolesta, kannattaa ottaa selville, minkälainen ajatusrakennelma on johtanut tuomittavaan tekoon. Tuomitse teko, älä ihmistä. Ihminen on kaikesta huolimatta toisinaan typerä, vietti hän elämänsä muuten kuinka hyvin tahansa. Jokainen tekee virheitä, eikä täällä pitäisi kenelläkään olla oikeutta tuomita kokonaista ihmistä yhden teon perusteella. Ei tosin ole tuomitsijaa tuonpuoleisessakaan, joten jätetään se ihmisen tuomitseminen nyt kokonaan.

Seuraavaat ohjeet ovat vieläkin vanhempia, mutta vieläkin toimivampia: Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi; Kuinka voit sanoa veljellesi 'Annapa kun otan roskan silmästäsi', kun omassa silmässäsi on hirsi?

Jep, vaikka onkin raamatusta, en ole uskovainen, eikä kenenkään, joka näiden ohjeiden mukaan toimii, tarvitse itseään sellaiseksi kuvitella. Tutumpia sanontoja nämä kuin jos kaivaisin samoja asioita muista uskonnoista tai filosofioista, joten siksipä tällä kertaa tällaiset.

Tuomitsemalla muita ihmisiä, nostaa itsensä heidän yläpuolelleen. Kuin sinulla olisi jotenkin oikeus tuomita ihmistä - mielestäni sinulla oli jokin teksti lähes samasta aiheesta, jossa puhuit suvaitsevaisuudesta. Suvaitsemalla asettaa itsensä toisen yläpuolelle, mutta tuomitsemalla et pelkästään mielikuvissa nosta itseäsi yläpuolelle, vaan samalla painat mielikuvissasi tuomittua henkiöä alaspäin. Sitä voisi kuvitella, että tuomitseminen olisi helpompaa jättää pois ennen suvaitsemisen ongelmaa, mutta ilmeisesti ei.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Jonna Purojärvi, ihana kommentti.

Eila Jokimaa

Uusi oikeisto ei ole reformistinen vaan nostalginen. Se kaipaa vanhoja hyviä aikoja, kun omaisuutta ja auktoriteetteja kunnioitettiin. Se ei ole edes konservatismin mittapuulla progressiivinen vaan pikemminkin taaksepäin katsova.Itse asiassa jos progressiivisuutta etsitään, niin uuden vasemmiston piiristä sitä ei löydy varmasti ainakaan sen vähempää kuin oikeistonkaan, koska uusi vasemmisto on joutunut ottamaan etäisyyttä marxilaisuudesta ja etsimään uusia laajempia näkökulmia.

Käyttäjän tyy kuva
Timo Ylhäinen

Kukaan ei ole oikeasti sitä mieltä, mitä väittävät.

Käyttäjän mhuhtala kuva
Markku Huhtala

Hyvä Tuomas: Kapitalismi on jakautunut enemmän luokkiin kuin aikoihin.
Karkeasti köyhiin ja rikkaisiin.
Suureen osaan huonosti toimeentuleviin ja harvoihin hyvin toimentuleviin.
Meillä Suomessa, hyvä Tuomas, on yli miljoona (nyt täytyy ottaa suuri ryyppi)siis viime vuonna tilastokeskuksen mukaan 1148 224 palkansaaja, korostan PALKANSAAJAA, joiden tulot jää kuukaudessa 869€/kk, eli vuodessa 10 424€.
Ei tämä ole koko totuus, Tuomas.
Tästä puuttuvat todella vähän ansaitsevat.
Mitä siis tarkoitat, ettemme ole luokkiin jaettu tai sidottu?
Olemme myös poliittisesti leimattu varsin voimakkaasti oikeistolaiisin ja vasemmistolaisiin.
Vasemmisto varsin kiinteästi sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, ja oikeisto vapaaseen rahaan ja markkinoihin.
Etkö näe mitään jaottelua?
Vai etkö älyä?

Teppo Nygren

Ei ole oikeistoa, eikä vasemmistoa, koska tällaisena aikana vasemmistolla ei ole niin paljoa annettavaa kuin parempana aikana ja siksi molempien on puhallettava yhteen hiileen, jotta saataisi niitä parempia aikoja erottuakseen toisistaan. Tällähetkellä on molemmilla likimain samat intressit.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

Elettiin 50-kymmentä lukua; nuori pioneeri huusi minulle; "Perkeleen porvarit", kun hiekkalaatikolla leikin...

Tuomas Hako

Ei paljon lämmitä tällainen oivallus. Pelkkää roskaa ja tyhjää lätinää koko kolumni muutenkin. Googlettakaapa Vesa I Laurio ja lukekaa vaikkapa ylin juttu ja sivun vasemmasta laidasta vaikkapa huomiot Markku Uusipaavalniemen haastattelusta ja kuunnelkaapa vaikka se haastattelu. Laurion sanoin voisi sanoa Suomesta, että "Täällä puhutaan vain pimpelipompeliasioita joka paikassa ja kaikki Suomessa on pimpelipompelia, niin ihmiset kuin asiat"

http://www.radiorock.fi/podcast?vt=audio&vid=206921

No tuossa se Uusipaavalniemi.

Jouko Koskinen

Adolf Hitler:
"Pikkuporvarillisesta sosialidemokraatista ja ay-johtajasta
ei miloinkaan saa kansallissosialistia mutta kommunistista
saa aina."

Joseph Goebbels:
"Kuten tunnettua kommunistit nimittävät kaikkea mikä
ei ole kommunistista, fasistiseksi."

Työmaalla kuultua:
"SKP toimii kuin esinahka, kun aletaan
tosi toimeen se vetäytyy taakse."

"Toveri toveri - mutta kun selkänsä
kääntää niin hanskat hävii".

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Enbuske ilmaisee tekstinsä alussa olevansa älykkö. Samalla hän kirjoittaa jälleen keskinkertaista ajatuksenjuoksua sisältävän tekstin, jossa myös myöntää puhuneensa itsensä jossain välissä pussiin. Olisin poikkeuksellisen iloinen, jos tämä älykkö joskus kirjoittaisi tai toimittaisi jotain, mihin hän oikeasti on perehtynyt, eikä vain miettinyt asiaa paskanmittaisella tauollaan puoliltapäivin.

Juuri tällaiset "toimittajat", joita Suomi on pullollaan, aiheuttavat sen, että ennen kansansivistyksellinen ja aidosti uutisoiva media on muuttunut kaveriksi, joka vaan jaarittelee lukijalleen ja pitää tätä tyhmänä. Harvoin uhraudun lukemaan Enbusken tekstejä, mutta aina, kun näin käy, petyn pahemmin kuin olisin odottanut pystyväni pettymään.

Enbuske, yllätä minut ensi kerralla, niin vedän ehkä jonkin sanoistani takaisin.

T. Vasemmistoliiton listoilla oleva poliittisesti sitoutunut idiootti

Käyttäjän mhuhtala kuva
Markku Huhtala

vai pitäisi puhaltaa yhteen hiileen???!!!
Talkoisiin ei ole osallistuneet eikä osallistu millään tavoin poliittinen eliitti, rahaelitti, eikä suuripalkkaiset johtajat, ei edes ay pamput, jos olette seuranneet heidän palkkakehitystään verrattuna köyhiin ja heidän tuloihin saati palkansaajiin, vaikkapa vain viime vuodelta, vain he osallistuvat tai pistetään osallistumaan yhteiskuntien, kapitalististen yhteiskuntien, finanssikeinottelijoiden aiheuttamiin talousongelmiin.
Miksi vain köyhälistö ja työväki pistetään osallistumaan talkoisiin, miksi rahaeliittin ei niihin tarvitse osallistua?
Mitä ihmeen yhteen hiileen puhaltamista se on??
Näin vain on ollut aina.
Voitot ovat yksityisiä tappiot yhteisiä.
Tämä on ollut luokkataistelua, aina, AINA!!!
Vaikka porvaristo meille syöttää ihan vallan jotain muuta omistamissan medioissa...

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Talkoistahan innokkaasti puhuvat juuri ne, ketkä eivät itse tahdo talkoisiin osallistua. Ei se heidän selkänahoissaan tunnu.

Heljä Turkka

Voi näyttää siltä, ettei pääoman ja työntekijöiden, oikeiston ja vasemmiston välillä ole ristiriitaa. Mutta tämä johtuu siitä, että vasemmisto Suomessa on hampaaton. Siimes petti aatteen, puoluetoverit sortuivat samaan finanssipeluuseen 80-luvun lopulla ja hävisivät punapääoman, Lipponen on enemmän oikealla kuin Kokoomuspuolue, demarit, kuten Jaakonsaari usein muistuttavat kokoomuskotkia, kylmiä oman edun tavoittelijoita jne. Niinistön valheellinen presidenttikampanja työntekijän presidentistä sekoitti nuorten käsityksiä ennestään.

Mutta nämä ovat vain epätäydellisiä ihmisiä,itse aatteet ovat ristiriidassa ja johtopäätökset mitä pitäisi tehdä ovat erilaiset.
Työnantajan etu on pitää palkat alhaisina ja työvoimareservin työttömyyden avulla suurena. Työntekijät pyrkisivät täystyöllisyyteen ja palkat kohtuullisen suurina.

Nykyään on syntynyt kuitenkin kaksi poolia. Yhtäältä eliitti, suuret yritykset ja niiden johto, poliittiset johtajat, virastojen ja hallinnon johtohenkilöt ja muut suurpalkkaisista eduista nauttivat, finanssimaailman meklarit ja suursijoittajat ja toisaalta pienyrittäjät, työntekijät, työttömät, pätkätyöläiset, vuokratyöläiset, pieni- ja keskipalkkaiset. Suomessa vallitsee virkamiesten ja suurorganisaatioiden symbioosi, jossa pienten yksikköjen ja yksittäisten kansalaisten on vaikea pitää puoliaan. Suuret kaupat K ja S muodostavat kartellin ja maataloustuottajat ja ostajat kärsivät. Aatteellisuus politiikassa tuntuu vanhoilliselta. Ihmiset haluavat identifioitua menestyjäksi, vaikka oma asema ei sitä olisikaan. Kokoomuksen äänestäminen liittää köyhänkin menestyjien joukkoon- ainakin hetkeksi. Tämän pysähtyneen tilanteen laukaisi Soini suoraan puhumisellaan. Eri puolueista ihmiset muuttivat äänestyskäyttäytymistään.

Fundamentalistinen kapitalismi on tuhonnut vakaan kehityksen. Sääntöjen purkaminen finanssimaailmalta on osoittautunut virheeksi. Maailman spekulatiivinen raha on nyt 4000-kertainen reaalivarallisuuteen nähden. Mitähän tästä seuraa- nyt täytyy teollistuneen länsimaailman veronmaksajien maksaa, kun sijoittajia ja pankkeja ei panna vastuuseen.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Hyvä puheenvuoro. Luokkajako on objektiivinen asia, ei sitä millään päätösillä muuteta. Eikä se häviä, vaikka vasemmisto olisi miten lepsua tahansa.

Pekka Heikkinen

Miksi nimesi löytyy useasta paikasta kun etsii netistä tietoa vapaamuurareista?

Paljonko muuten tienaat ja miksi?

Ai jaa, tämä Enbutschke taitaakin olla sitä porukkaa joka ei vastaa kun kysytään, mutta muistaa pitää päänsä auki aina kun ei kysytä.

Rillisi ovat muuten aivan naurettavat. En ikinä laittaisi niitä ihmisen päähän .. Korkeasaaren erääseen osastoon voisivat kylläkin sopia..

Miusa U

Vallankumouksen alettua Liberaalit olivat aluksi vasemmiston enemmistö, mutta äärivasemmiston Vuori-puolue oli epäliberaali ja siinä oli paljon sosialisteja kuten Robespierre. Myöhemmin sosialistit kaappasivat vallan ja teurastivat liberaalit ja muut kilpailijat.

Anna Amnell

"tunkkaisella 50-luvulla" Tuo ei ole totta.
1950-luku oli iloinen ja optimistinen aika.

Toimituksen poiminnat