Tuomas Enbuske

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Kallion todelliset Nimbyt

“Kalliolaisilla on suuri huoli. He pelkäävät, että kaupunginosa siistiytyy liikaa. Tästä on varoittavia esimerkkejä Euroopassa”. Näin alkaa toimittaja Veera Luoma-ahon juttu Hesarin Kuukausiliitteessä.

Ettämitäettähäh? Otetaan askel taakse päin. Mikäs se kalliolaisten ongelma olikaan? Ei siis alueen köyhtyminen, vaan vaurastuminen.

Kuukausiliitteessä luetellaan monta todistetta. Paikalliseen pesulaan tuodaan nykyään laadukkaampia villakangastakkeja, eikä Kallio enää ole yhtä hippi kuin ennen.

Mikään ongelma ei ole kouluja käyneen mielestä oikea, ennen kuin sillä on ulkomaalaisperäinen nimi. Kun kaupunginosa vaurastuu ja se on puhujan mielestä huono homma, puhutaan “gentrifikaatiosta”.

Miksi ihan älykkäät ihmiset puhuvat näin höpöjä? Kerronpa syyn.

Jos lääkäri tekee työnsä kuten kaikki muutkin lääkärit, hän on hyvä lääkäri. Mutta älykkö voi todistaa tarpeellisuutensa vasta sanomalla jotain uutta ja arkijärjen vastaista. Siksi filosofit ja muut fiksut puhuvat usein ihan puutaheinää.

Mietitäänpä tätä – anteeksi ranskani – “gentrifikaatiota” terveen kaupunkilaisjärjen kautta. Ongelma on siis seuraavanlainen. Ensin ränsistyneen alueen valtaavat hipit, maahanmuuttajat, videotaiteilijat ja muut hyvikset. Silloin alue on parhaimmillaan. Pian sinne alkavat muuttaa mediatyöläiset, jotka vielä kelpaavat. Mutta lopulta alueelle tulevat – annamunkaikkikestää – keskiluokkaiset. Siis ihmiset, jotka tekevät päivisin jotain sellaista, jonka jokaisen mummokin tunnistaisi oikeaksi työksi.

Tämä johtaa totta kai siihen, että alueen asuntojen hinnat nousevat. Tämä tapahtui 10 vuotta sitten Helsingin Punavuoressa ja nyt Kalliossa.

Teit niin tai näin, teit aina väärinpäin.  Jos sosiaaliset ongelmat eivät alueella vähene, se on älykön mielestä selkeä yhteiskunnallinen ongelma. Jos ongelmat päinvastoin vähenevät, sekin on älykön mielestä huono. Silloinhan useampi haluaa alueelle muuttaa. Ja hinnat nousevat.

Ja mitenköhän ne kämppien hinnat nousevat? Ei niitä mikään valtion keskuskomitea tai pahojen kapitalistien salakerho nosta. Asuntojen hintoja päättävät nostaa ne kaikki, jotka omistivat ne jo aiemmin. Siis yksityiset toimijat, myös ne aidot ja alkuperäiset hyvikset, Kallion ja Punavuoren asukkaat.

Asuntojen hinnat heijastavat selkeästi sitä, onko jossain kiva asua. Ei tarvitse olla kvanttifyysikko tajutakseen, että kun esimerkiksi sosiaaliset ongelmat vähenevät, se nostaa asuntojen hintoja.

Kun joku sitten haluaa puuttua oman alueensa järjestyshäiriöihin, tälle on keksitty haukkumanimi NIMBY. NIMBY vastustaa hyviä ihmisiä, kuten alkoholisteja, vammaisia ja ei-kristittyjä maahanmuuttajia. Sen sijaan keskiluokkaisten vastustaminen ei ole nimbyilyä, vaan normaalia kalliolaista suvaitsevaisuutta. Olisi myös hauskaa tehdä ihmiskoe, jossa Kallioon muuttaisi yhtäkkiä 2000 teksasilaista kristittyä cowboy-hatut päässään. Voisi olla, että kalliolaisten maankuulu suvaitsevaisuus alkaisi rakoilla kuin Kreikan hallitus.

Filosofi Nietszche sanoi jo 1800-luvulla, että kaikki viisas on maailmassa jo sanottu. Voi olla. Minä taas sanon, että hölmöydessä lyödään kyllä joka viikko uusia ennätyksiä. Esimerkiksi Berliinissä rankimmat gentrifikaation vastustajat yrittävät tehdä asuinalueista tahallaan epämiellyttäviä.

Kuukausiliite kertoo kuinka berliiniläisiä kehotetaan jättämään koirankakat ja roskat kadulle sekä toivotetaan huumekauppiaat tervetulleiksi. Berliinin Kreuzbergissä anarkistit ovat hyökänneet jopa taidetta vastaan, koska se tekee alueesta “liian houkuttelevan".

Olen kuullut usean suomalaisen Berliininkävijän suusta kommentin “vaurastunut Berliini ei enää ole yhtä aito kuin mitä se oli muurin murtumisen jälkeen”. Eli se, että ihmiset ovat menneet elämässään eteenpäin, on huono homma. Varsinkin ne, jotka eivät Berliinissä asu, haluaisivat säilyttää sen jonkinsorttisena punavihreyden museona.

Älyköt pistävät usein ihmiset sosiologian tunneilla oppimiinsa laatikoihin, esimerkiksi köyhiin, keskiluokkaisiin ja rikkaisin. Sitten näitä ryhmiä vertaillaan toisiinsa ja niiden väliltä löydetään aina yhteiskunnallista epätasa-arvoa.

Näistä vertailuista unohtuu se, että oikeassa maailmassa elävät, lihaa ja verta olevat ihmiset hyppivät myös laatikosta toiseen. Jos joku on opiskelijana köyhä, hän ei enää välttämättä ole sitä kymmenen vuoden päästä työssäkäyvänä. Työväenluokkaiset  alueet muuttuvat kyllä välillä keskiluokkaisiksi. Se johtuu myös siitä, että samoista ihmisistä, jotka aiemmin olivat työväenluokkaisia, tulee keskiluokkaisia. Ihmiset siis vaurastuvat.

Jos vauraiden muuttaminen köyhille alueille on huono asia, niin sitä on älykön mielestä myös se, että sinne ei muuteta. Samat ihmiset ovat huolissaan tismalleen päinvastaisesta ilmiöstä.

Tänäkin vuonna valtakunnan päälehdessä on ollut useita huolestuneita juttuja siitä kuinka maahanmuuttajat asuvat omilla huonomaineisemmilla asuma-alueillaan. Puhutaan slummiutumisesta.

Siinä ongelman ydin on juuri päinvastainen kuin gentrifikaatiossa. Alueelle ei muuta tarpeeksi keskiluokkaisia.

Kukaan ei tietenkään muista kysyä maahanmuuttajilta viihtyvätkö he helsinkiläisessä lähiössä esimerkiksi paremmin kuin siinä maassa, josta he ovat lähteneet.

Miksi ihmeessä maahanmuuttajille pitäisi tarjota heti parasta, kun sitä ei missään yhteiskuntajärjestelmässä voi tarjota suoraan muillekaan? Eikös se nyt ole hyvä, että heille tarjotaan parasta mihin meillä on varaa ja mahdollisuuksia.

Leikitään, että olemme kaikki luksusristeilijässä, joka purjehtii itämerellä. Kaikilla suomalaisilla on a-luokan hytit. Ja näinhän meillä onkin, sillä köyhin suomalainen pitkäaikaistyötön kuuluu maailman rikkaimpaan 14 prosenttiin.

Yhtäkkiä näemme merellä haaksirikkoutuneita pelastusveneissä. Meillä ei kuitenkaan ole yhtään a-luokan hyttiä vapaana.

Pitäisikö meidän nostaa nuo merihädässä olevat laivaamme, vaikka meillä ei olisikaan mahdollisuutta tarjota kaikille luksusluokan hyttiä? Vai olisiko parempi, että jättäisimme heidät hyiseen mereen, ihan vaan sen takia, ettemme pysty tarjoamaan heille tismalleen samaa elintasoa kuin jo laivassa olevilla?

Uskonpa, että haaksirikkoutuneet olisivat onnellisempia myös autokannen alapuolella olevista ö-luokan hyteistä kuin kylmästä merivedestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Jos vauraiden muuttaminen köyhille alueille on huono asia,"

Pispala, Suomen kuuluisin kaupunginosa on entinen köyhälistön asuinalue. Nyt se on vauraiden asuinalue.

Näin ajat muuttuvat, kun vauraat ajavat köyhiä syrjemmälle, valtaamalla heidän kotoalueensakin ahneuden,- ja paksun lompakkonsa avulla.

Tampereen Pispala ei ole kaunis, eikä tunnelmallinen enää.... Joskus se oli...

http://www.google.fi/search?q=pispala&hl=fi&client...

http://www.pispala.fi/pispala_kuvina/vanhaa_pispal...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Jotenkin musta vaan tuntuuu että kyllä nuo vanhan ajan asukkaatkin olisivat arvostaneet enemmän katukiveä ja asfalttia kuin mutaojaa jota kulkea...

Asfaltin vaan saisivat poistaa ja korvata kokonaan katukiveyksellä...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Vai niin Pispalassa. Ennustin 1980 - luvulla Kallion asuntojen siirtyvän vauraiden omistukseen, siis sellaisten vauraiden, jotka halusivat asua siellä.

Ei tapahtunut niin.

Heli Hämäläinen

Hätä voi olla aito, sillä yleensä varakkaammilta asuinalueilta häviävät kaupungin palvelut.

Jyri Terttu

Kalliossa vuosikymmeniä asuneena voin sanoa, ettei ainakaan Helsinginkatu ole mennyt Enbusken tarkoittamalla tavalla tärviölle.

Michael Perukangas

Asuntojen hinnat eivät heijastele mitenkään sitä, onko jossakin kiva asua. Olen viihtynyt paremmin Kannelmäessä kuin Lauttasaaressa ja ihan yhtä hyvin kuin Töölössä, ja esimerkiksi vielä muutama vuosi sitten Helsingin halvimpiin alueisiin kuuluva Roihuvuori on tunnetusti positiivisen yhteisöllisyyden keskittymä. Tämä tosin onkin sitten tainnut nostaa alueen mainetta, ja silmämääräisesti tarkasteltuna Roihuvuori on nyt kokenut gentrifikaation ensimmäisen aallon. Se näkyy asuntojen hintapyynnöissäkin.

Se, miten alue koetaan, siis maine, vaikuttaa sen hintatasoon. Toisin sanoen: alueen hinta määräytyy enemminkin niiden ihmisten odotuksina ja mielikuvina, jotka eivät itse asu alueella mutta jotka haluaisivat asua.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Aivan, tässä ei otettu tarpeeksi huomioon *subjektiivisia arvostuksia*, esimerkiksi sitä, kuinka paljon Westendin kultahammasrannikko siistiytyisi ja kaunistuisi, jos tavallinen rupuliväki muuttaisi sinne asumaan. Vaikutus olisi aivan samanlainen kuin Uuden Suomen "Puheenvuoro"-palstalla, jolla saavat nykyään reuhata myös kaikenlaiset peruspulliaiset pelkkien pikkupoliitikkojen ja kutsuttujen nousukkaiden lisäksi!

Ja mikäli Nietzsche olisi ollut tuossa A-hyttien laivassa, hän olisi varmaan porannut lautan pohjaan reiän pulauttaakseen maailmanlopunristeilyllä olevan roskaväen pohjaan.

Jorma Laine

Voimakkaasti keskiluokkaisena Sisäsuomen asukkina voisin lausahtaa tähän jotain.

Ensinnäkin:

Minä olen asunut Helsingissä (tapanila, Puistola) oman osani elämästä ja lopputulemana voisin sanoa ettei se ole paikka missä haluan asua. Sisäsuomessa on parempi asuinmalli.

Käyn kuitenkin mielelläni paitsi Helsingin ilta ja yö elämäsä varsin säännöllisestikin (siinä suhteessa kaupunki on vailla vertaa Suomessa), mutta mysö tapaamassa ystäviäni jotka ovat harhatuneet sinne tai jopa syntyneet siellä. Jälkimmäisten kohdalla tarvinnee antaa armoa koska he eivät tiedä paremmasta.. *wirn*

Helsingin (alueen) osista mielenkiintoisia ovat Kallio, Töölö(t), Krunikka (tietysti) jossain määrin myös Haagat, Käpylä jne.
Yoisaalta esim. Itäpuolelle minua ei saisi muutenkuin jollain puskutraktorilla.. Jakis, kontua yms näyttäytyvät vain niin "Betonisilta", ettei se varsin hivele silmää tai halua asua siellä. Joskin onhan se myönnettävä, ettei kai muuta löydykääm helsingistä, kuin betonirakentamista. Paitsi ehkä Vallila-Hermanni akselilla.

Sen sijaan myönnän olevani NIMBY-ihmisiä. Ainakin siinä suhteessa, etten haluaisi narkkeja tai (rappio)alkoholisteja ihan lähinaapurustooni. Asuin sitten missä tahansa. Mutta vaikkapa Vammaisia vastaan ei minulla ole mitään. Tuskimpa heidän naapurissa asumisensa juurikaan heiluttelee kämppäni arvoa tai muutakaan. Ja toisaalta, jossainhan heidänkin pitää asua, kun ei vielä ole sitä isoa mattoa löydetty, minkä alle heidät voitaisiin lakaista. Ja sanoisin jopa että onneksi niin.

Vammaiset ei ole mikään syöpä tai radioaktiivinen päästö mitä pitäisi ehkäistä. Ihmisarvoisia olentoja ovat he. Piste.

Jussi Heino

Minusta on ihan hyvä ja luonnollinen asia että Kallio siistiytyy ja keskiluokkaistuu. Onhan se ihan ydinkeskustan tuntumassa ja on sen tähden aika outo paikka säilöä ongelma ihmisiä kuten siellä on ollut vuosikymmeniä. Kallio on idyllinen ja hyvä paikka asua. Puhun ihan kokemuksesta koska olen asunut siellä jo useita vuosia :)

Ja mitä tulee hinnanmuodostukseen niin todellakin se määräytyy ihmisten odotuksien mukaan ja kun jokin alue kuten nyt tämä Kallio on saanut viime viikkoina paljon hyvää julkisuutta niin hintapyyntöihin tulee koko ajan hieman lisää ja lisää ja lisää.....

Käyttäjän harrihaavisto kuva
Harri Haavisto

Komppaan Markku- porhot ovat pilanneet Pispalan! Raha ei tuo tyylitajua, joten sinne tunnelmallisten työväen rakentamien puutalojen sekaan on noussut hulppeita (torni)omakotitaloja, joiden muutaman sadan neliön tontti on täytetty Mersuilla. Muuttaisitte nousukkaat jonnekin muille alueille, ettekä yrittäisi varastaa omaa palaanne työväen idyllistä!

Harri Rautiainen

"Muuttaisitte nousukkaat jonnekin muille alueille, ettekä yrittäisi varastaa omaa palaanne työväen idyllistä!"

Just kun duunarilla alkoi olla kliffaa, hei, niin nousukkaat tuli ja pilas kaiken.

Käyttäjän lehtovitra kuva
Mikko Lehtovirta

Jihuu!
Hyvä perjantaikirjoitus, Tuoppi!

Timo Härtsi

Kyllä on ihmisillä murheet, kehtaako sinne Kallioon enää tulla bisselle.

Jyri Terttu

Ainakin kannattaa tulla. 0,4 tuoppi saattaa irrota 2 €:lla

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jos ei viina (100 kapakkaa) sauna (2 yleistä saunaa) ja thaihieronta (30 thaihieromoa) paranna, niin on tauti kuolemaksi.

Kallio, Suomen terveellisin kaupunginosa.

Timo Härtsi

Jep Mikko, sentakia juuri kysyin. Jos meno on kuosissa niin ehkäpä pystyy parit oluset vetämään.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Älyköksi tosiaan pääsee vain sanomalla jotain täysin idioottimaista. Valistusajan lopettaneet proto-postmodernikot Kant ja Hegel olivat oman aikansa pahkasika-artisteja ja nyt heidän sanomansa otetaan todesta.

Jeesus itse asiassa runoili jo, että ei ole mitään ihmeellistä rakastaa lähimmäistä ja vihata vihollista -- sehän on ihan tavallista roskaväenkin hommaa, mutta vihollisen rakastaminen on jotain, mihin eläin ei kykene. Myöhemmän ajan yhtä fiktiivinen Jeesus, Ellsworth Toohey sanaili ettei ole mitään hienoa ylistää kriitikkona hyvää, vaan todellinen taito löytyy keskinkertaisuuden nostamisesta jalustalle.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Eikös siellä Kalliossa ollut poikkeuksellisen paljon yksiöitä? Jos, niin tämän luulisi pitävän huolen Ikuisen vapun aukion säilymisestä ja muusta kultturellista toiminnasta alueella.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Eikös siellä Kalliossa ollut poikkeuksellisen paljon yksiöitä? Jos, niin tämän luulisi pitävän huolen Ikuisen vapun aukion säilymisestä ja muusta kultturellista toiminnasta alueella.

Jyri Terttu

Kyllä on. Itsekin asunut neljässä eri yksiössä ja vielä useammassa viettänyt laatuaikaa.

Tuomas Raitio

Tuomas Ensbuske, todistatko nyt itse tarpeellisuutesi puhumalla puuta heinää, eli kärjistämällä, luomalla jokotai asetelmia. HS kuukausiliitteen juttu kuvasi ilmiötä, eikä ihaillut Berliinin vastustajia. Esim. Kallio-liike on korostanut nimenomaan monipuolisuutta, siis mahtuu myös teksashattuinen cowboy, vaikka 2000. Ehkä he menisivät Sakke Järvenpään sisustamaan Las Vegasiin tai Arizona baariin. Kaikki ymmärtävät, miksi asunnot kallistuvat, sitähän jutussa juuri kuvailtiin. Olet itse osa "älykköjen" (kuka ei ole älykkö?) p-jauhantateollisuutta, keksit ongelmia ja kärjistyksiä, sen sijaan kk-liitteen juttu maltillisesti kuvasi ilmiötä. Kallioliike puolestaan on vapaaehtoistoimintaa, kuten konservatiinen Kallioseurakin, ne eivät ole "pakko keksiä mielipide" -teollisuutta, jolla itse toimit, ja jota kritisoit.
Kaikkia asuinaluekeskusteluja yhdistää se, että alueiden yksipuolistuminen ei aina ole vain hyvä juttu. Monipuolisuus on kaikkien etu, eikä Kalliossa kivitetä hippejä, kuten ei loistoautojakaan. Keskiluokkaa olisi hyvä olla kaikilla asuinalueilla. Toki on luonnollista, että ihmiset eivät tasaisesti sijoitu kaikille asuinalueille. Kukaan ei ole edellyttämässä pakolaisille a-hyttejä eikä "tarjoamassa parasta". Kuka tätä on vaatinut? Asiat on sekä että: jos haluat olla keksimäsi "älykön" kriitikko, älä itse kärjistä. Olen itse mummokin tietää -työssä opettajana, en ole tavannut "huuhaa-ammattien" edustajia, jotka haluaisivat estää juppien, republikaanien tai yhtään kenenkään muuttoa asuinalueelleni.

Tuomas Raitio

Anteeksi kirjoitusvirhe sukunimessäsi

Heikki Rantalaiho

Nyt ei Enbuske tajua aivan yksinkertaista asiaa. Ei Kalliossa tai Pispalassa asuva hipsteri tietenkään halua asuntonsa hinnan nousua, sillä hän asuu vuokralla eikä omistusasunnossa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Miksi kukaan ylipäätään haluaisi asua Helsingissä, jos olisi mahdollisuus valita?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Stadi on paras paikka bongata julkkiksia. Oli elämys tavata Juhani Salonius kodinkoneliikkeessä tutkimassa kanssani ihan samoja telkkareita!

Ai joo. En asu Helsingissä, mutta voin silti käydä siellä halutessani merkitsemässä havaintoja julkkis-lehtiööni. En siis osaakaan vastata kysymykseesi.

Mutta muistaessani viime keskustelun pohjalta: mitä erityistä sotavuosina teki Tenho Valdemar Kokko? Hän kuoli jo 30-vuotiaana vuonna 1947, mutta oli ilmeisesti ehtinyt brändätä itsensä jonkinlaiseksi sankariksi, vai?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

En kyllä muista, että T. V. Kokko olisi ehättänyt Panttipataljoonassa saada sen suurempaa sankarin mainetta, vaikka varmaan hyvä sotilas olikin. Tulin tässä taannoin vain äkkiseltään vilkaisseeksi siitä Jokipiin matrikkelista ensimmäisen "Kokko"-nimisen henkilön.

Pitäisi katsoa kirjasta uudemman kerran. Pataljoonan varsinaisten julkkisten ohella mieleeni ovat jääneet yksittäisinä rivimiehinä lähinnä vain ne Könönen ja Hyytiä - jos nyt muistin nimet oikein - jotka torjuivat konekivääritulella muutaman sadan neuvostosotilaan hyökkäyksen vetäytymisvaiheessa Kaukasukselta.

Tenho Valdemar Kokolla on kyllä melkein sama nimi kuin Onni Valdemar Kokolla, joka oli vuoden 1918 sodassa tämä hallituksen joukkojen kuuluisa lapsisankari.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onni Kokko, todellakin. Hänen nimensä ja kuvansa palautuu mieleeni jostain 30-luvulla painetusta isänmaallisesta kirjasta. Jotenkin niin säälittävää ja naurettavaa samaan aikaan, mutta nuorilla viattomilla kasvoillahan se modernikin media tavoitteisiinsa usein pyrkii.

seppo kirnu

"miksi kukaan ylipäätään....?"

Tämä on helvetin hyvä kysymys.

Varmaan siksi että siellä saa katsella suu supussa ja rillit vinossa viisastelevia letkuernoja ja nokka pystyssä ohikiitäviä materiaharakoita.

Timo Bergman

Tuo on käsityksesi, koska olet käynyt Helsingissä tasan kerran. Et päässyt steissiltä pidemälle, koska paskoit housuun nähtyäsi somalialaisen siivoojan. Yritit vessaan pyyhkimään, mutta punkkarit ja humalainen pissis laukaisivat paniikkikohtauksen. Ja ei kun seuraavalla stogella takaisin himaan kertomaan naapurin pojille kauheuksista.

No älä juntti suutu, yritin vain omaksua Enbusken tyylin rakennella olkiukkeleita.

seppo kirnu

Sori. Minua ei kinnosta ihmisten ihonväri.Eikä pelota punaniskainen uusnatsihintarikaan. Liikkuu näet kädet ja jalat keskivertoa rivakammin.

Ja olen käynyt helsingissä useita kymmeniä kertoja ja joka kerta sieltä lähtee ilolla pois.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Kyllä siellä pari päivää kuussa viihtyy ja pidempääkin.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Pitää kommentoida:
Kerrankin kirjoitus, johon ei tee mieli kommentoida.

Hyvää viikonloppua, ja Tinttiä katsomaan.
terv

Vaasankadulla, samassa talossa kuin...ei, se olikin Liisankadulla (Eira)

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Tarkoittanet kuitenkin krunikassa sijaitsevaa Liisankatua, eli elisabethvägeniä, nimetty keisarinnan mukaan.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Jani

Tiätsä, Napapiiriltä, Remun mukaan Suomen tunnetummasta Stadista, Laatu-Haiti, Kolme Liisaa ja Teatteri Jurkka ja Eromangan leipomo jotenkin ovat niinku samalla hehtaarilla, kun taas tää meän Stadi on 8200 neliökilometrillä.

Kaikella ystävyydellä...

Monosen palveluita opiskeluaikana arvostanut päivystänyt lääkäri

-aLii-

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Hyödyllisempää olisi jos Enbuske käyttäisi aikansa alkuperäisen artikkelin kritisoimiseen, sillä toimittajan asennevamma näkyy jo ensimmäisessä virkkeessä. Toki, hyvä catch saa lukijoita mutta kun esitetystä tiedosta pitäisi olla vastuu ensimmäisestä virkkeestä lähtien.

Loppuosa Enbusken tekstistä onkin sit spekulaatiota ja kulttuurierojen yhdistelyä tarkoituksenmukaisesti. Loppujen lopuksi, koko tekstin lukeneena, en ymmärrä mitä yrität sanoa.

Todisteena "laadukas villakangastakki" on aika huono. Laadukkaita ja kestäviä tuotteita ei enää tehdä, ei edes villakangastakkeja. Älä käytä sanaa laadukas, kun todellisuudessa tarkoitat kalliimpaa - mikä onkin sitten se status johon halusit viitata.

Oisitko saanut vielä Kristianian yhdistettyä vuodatukseesi?

Vakavasti otettava kirjoittaja valikoisi tärkeämpiä aiheita.

Aira Joki

Enbuske: "NIMBY vastustaa hyviä ihmisiä, kuten alkoholisteja, vammaisia ja ei-kristittyjä maahanmuuttajia."

Ihanaa hyväntahtoista huumoria! Vakuutan, "en-naura-sinulle-vaan-nauran-kanssasi". Virkistävään moneen ja "yllättävään" suuntaan taas rohkea kyseenalaistaja Enbuske saa pikkupelillään sohaistua.
En ole käsittänytkään että mamukeskustelun pointti on jossain vaiheessa siirtynyt siihen että heille tarjotaan liian hyviä kämppiä kun käsittääkseni täällä on permanentti-ullat rynkky kourassa valmiina puolustamamaan maatamme kaikilta tänne pyrkiviltä eri värisiltä, eli ettei koko maahan enää yhtään mustaa naamaa, entisetkin pois ja kehitysapu nollaan saman tein.

Ihailen ja ihmettelenkin näissä koettelevissa Occupy Wall Street vaiheissa Enbusken loppumatonta rakkautta ja uskoa kapitalismiin. Niin kovin monet vähäuskoiset luopiot ovat jo menettäneet uskonsa sosiaalisen nousun mahdollisuuteen ahkeruuden avulla, ja näin siis Amerikassa! Enbuske, tuo suomalaisen kulttuurin Candide hahmo ei.

Muutoin olen tuon Jalosen kanssa samaa mieltä: miksi kukaan ylipäätään haluaa Helsingissä asua? Juuri eilen illalla kävin Kämpin baarissa, ihan samalla tavalla särkee nyt päätä kuin jos olisin paikallisessa karvakäsien viihderavintolassa iltani viettänyt.

Tuula Saskia

Ei ehkä kannata ilveillä Enbuskelle,sillä hänen arvionsa ydin ja lähtökohta on todellakin Hesarin kuukausiliitteen juttu Kalliosta.Sieltä nuo marinat muutoksesta olivat peräisin.Ei Enbuske mitään vääristellyt, ihmetteli vain ristiriitaisuuksia asenteissa, perustellusti.

Enbuske käsittelee HS:n artikkelia tapansa mukaan analyyttisesti ja mukavan sarkastisesti.

Olisipa mielenkiintoista kuulla, mikä TE:n kommentissa arvostelijoita oikeasti mättää.

Mielestäni hän luonnehtii NIMBY- ilmiötä osuvasti uudesta näkökulmasta faktoja kunnioittaen.

Aira Joki

"NIMBY vastustaa hyviä ihmisiä, kuten alkoholisteja, vammaisia ja ei-kristittyjä maahanmuuttajia."

Saskia Enbuskesta: "tapansa mukaan analyyttisesti ja mukavan sarkastisesti."
Juu, varsinainen hyväntahtoinen kuoliaaksinaurattaja:(

Olli Kankaanpää

Tuomas Enbuske huutelee puskasta eikä osallistu keskusteluun, toisin kuten esimerkiksi Niklas Herlin. Kun kirjoitat, kuuntelet, luet jos olet lukutaitoinen ja vastaat!

Tuula Saskia

Ei kai kutsuttu kolumnisti puskasta huutele, hyvä mies.

Etkö havainnut sitä tietoa, että hän on YLE:n edustaja US:ssa?

Nyt haukut väärää puuta.

Silti olisi hienoa kuulla häneltä jokin vastine kommenteille.
Uskon, että se olisi iskevää tekstiä.

Olli Kankaanpää

Kutsuttu? Pitää kysyä Huuskolta, halvalla ei saa hyvää.

Tuula Saskia

Muistikuvani mukaan US ja YLE tekivät sopimuksen yhteistoiminnasta.

Toinen lauseesi on sitä tasoa, että jätän sen vaille huomiota.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Pankin lehdessä Kalliosta kirjoitettiin "taiteilijoiden suosimana kaupunginosana".

Totta. Terasseilla röhnöttää päivästä päivään wanna-be-rocktähtiä.

Tuula Saskia

Niinhän HS:n Veera Luoma-aho todisti.

Ja valitti saman hengenvetoon, että taiteilijat vähenevät.
Hän teki virheen kysymällä, miksi.

Koska keskiluokka ryntää paikalle.

Jossain kai ihmisten on asuttava, jopa kantakaupungissa.

Ja sitten alkaakin ihan uusi tarina, joka ei ole rappiohurmaava lifestyle-juttu, vaan se mistä Helsingissä löytää asunnon.

a s

Kallio on paikka, joka saa sisäisen taiteilijan heräämään. Siellä on paljon elämäntaiteilijoita.

Tuula Saskia

OK, mutta miksi sinne ei mukama saa muuttaa elämäntaitajia? Eli ihmisiä, jotka hallitsevat elämäänsä.

Mielestäni Veera Luoma-ahon artikkkeli oli tarkoitushakuinen ja manipuloiva ja realiteetit nollaava.

a s

Tuula, minun puolestani sinne saa muuttaa elämäntaitajiakin ja luulisin että siellä on niitäkin jo valmiiksi. Veera Luoma-ahon artikkelia en ole lukenut.

seppo kirnu

Kalliossa röhnöttää työttömiä jo viidettätoista vuotta samassa jengissä pinttyneitä savolaisia taiteilijasieluja. Tämä on fakta sillä tiedän oman kotikyläni erään lauman sinne pinttyneen.

Tuula Saskia

Ok, hyvä niin, keskiluokka ei siis ole saastuttanutkaan hurmaavaa alkuperäistä tunnelmaa.

Älkää nyt, hyvät palkansaajat, Kallioon muuttako, vaikka kiinteistövälittäjä suosittaisi.

Voi olla, että vaikutatte tylsimyksiltä eli meikäläisiltä, lue normi-ihmisiltä.

Käyttäjän Outsider kuva
Kurre Stenbäck

Kun asuin Kalliossa - toista kymmentä vuotta, lähemmäs kaksikymmentä Suonionkadulla siisteydestä tuli ongelma - kun siisteyttä ei ollut EDES VIIKKOIHIN - nimittäin huoltoyhtiön kautta kun lunta tuli - tai syksyn lehdet.

OK - se ongelma tuli vasta kun talkkari sai fudut - ja eka yhtiöt sen jälkeen menivät konkkaan, ne jotka tekivät sitten sen talkkarin työt.
Uudet jotka jatkoivat hommia selvisivät tekemättä mitään. Lumet jäi portaisiin ja pihoille jne. Rappukäytävät siivoamatta jne.

Se Kallion siisteydestä ja sen vaikutuksista ympäristöön. Niin - ja katottiin sitä Kalliota muutenkin laajemmin kun kävelyllä oltiin - koiran kanssa ja silleen.

Ja Tokoinranta, Helsinginkatu ym ei voi syyttää Kallion epäsiisteydestä - pikemmin anniskelulupien valvojia kun kuka tahansa ei pääse enää sisätiloihin pois julkisen katseen piiristä.

Tuula Saskia

Mielestäni ainoa oikea kommentoija on HS:n toimittaja Veera Luoma-aho.

Koko homma lähti hänestä.

Hän piirsi jutuillaan reviirin.

J. Gagarin

Kallio, Harju, Sörkka ja Alppila ovat samassa tilanteessa kuin Tukholman Söder kolmekymmentä vuotta sitten.

Työläiskaupunginosasta kantakaupungin osana on väistämättä muodostumassa suhtkoht hyvin toimeen tulevien asuinsija. Mutta se ei välttämättä tarkoita porvarillistumista, sillä alue on edelleenkin vanhojen kaupunkitalojen yksiövoittoinen mesta. Pikemminkin siellä asuu tulevaisuudessa wannabe vaihtoehtoisihmisiä - sellaisia, jotka kuvittelevat olevansa jotenkin irrallaan valtavirrasta, mutta joilla jostain syystä kuitenkin on varaa asua kantakaupungissa. Todelliset prolet budjaaavat Jakomäessä, Pukinmäessä ja Vantaalla.

On todennäköistä, että Kallio/Sörkka pystyy kuitenkin välttämään Punavuoren eli Rööperin kohtalon kesyyntymisessään, sillä se on jollain tavoin syrjässsä kantakaupungin keskustan kävelyetäisyydeltä. Jossain vaiheessa 80-luvun juppiaikana siitä yritettiin tosissaan tehdä innemestaa, kun "Tenkan" nimikin muutettiin "Singles' Bar":iksi. Onneksi jengi hiffasi ajoissa, ettei moinen sinne sovi ja nimi palautui entiselleen.

Vaasiksen, Flemarin ja Aleksis Kiven kadun niillä kulmilla on kyllä tunnelma edelleenkin entinen. Pikemminkin sinne on pesiytynyt enemmän Sex Shoppeja, Massage puoteja ja räkälöitä kuin ennen. Kiitos terveen eriarvoistumisen ja maahanmuuton. Elämässä pitää olla särmää ja kirjoa!

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

"Todelliset prolet budjaaavat Jakomäessä, Pukinmäessä ja Vantaalla."

Voi ei J.G, taas pahanlaatuinen moka! Me olemme asuneet Vantaan Tikkurilassa kohta lähes 30 vuotta. Tiksistä on kehittynyt tosi ihana asuinpaikka. Palvelut ovat kaikki lähellä, bussit ja junat kulkevat ja lentokentälle on vain muutama kilsa.

Se on tosi hyvä asia miehelleni, joka joutuu ajoittain reissaamaan muissa Pohjoismaissa. Tiksi ei ole rakennettu lähiö, vaan täällä on historiaa jo ties kuinka pitkältä ajalta. Tosi hyvä ja fiksu paikka asua.

No, Jakomäessä vanhemmillani oli kauppa, siellä oli silloin aikamoista meininkiä, mutta mitä kauppaan tulee, niin isäni osasi hienosti ottaa haltuun ne pahimmat rähinöitsijät. Isälläni oli todella paljon karismaa.

Olen viettänyt lapsuuteni niinikään pahamaineisessa Maunulassa...eikä se mulle näyttäytynyt minään "pahamaineiselta" paikalta asua. Päin vastoin, siellä oli ihanaa viettää lapsuus ja nuoruus.

Ja sitten; Asuimme Kalliossa mieheni kanssa silloin kun olimme tavanneet, vuonna 1976 lähtien. Mies oli muuttanut sinne jo edellisvuonna. Hänellä oli kämppiksenä eräs nuori mies, eli samaa ikäluokkaa kuin me silloin.

Asuin Kalliossa sulassa sovussa kahden miehen kanssa:):) Kaikki sujui hyvin ja poiki mm. valmiita aamiaisia jne......Ei sitä silloin ränkännyt Kalliota oikein mihinkään kastiin. Se vain oli ja me olimme ja asuimme siellä. That's it.

Sanon nyt ihan suoraan, että erilaiset asuinalueiden kovat arvostelut ovat ihan scheissea, jos kirjoittaja on kirjoittanut juttunsa ihan toisissa sfääreissä.....

Yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Me kypsyimme siihen Kallio-meininkiin ja muutimme Maunulaan...minä jo kolmatta kertaa. Kun olin vauva, asuimme siellä, muutimme aikanaan maalta Maunulaan ja sitten viimeisin oli tuo, kun yhdessä muutimme sinne. Myös esikoinen syntyi Maunulaan.

Siitä kun lapsi kasvoi, niin aloimme haaveilla rivarin pätkästä saunalla ja omalla pihalla ja niin tulimme muuttaneeksi Tikkurilaan. Ja täällä viihdymme, nykyään kerrostalossa ihanin jokinäkymin:):) Ja joen toisella puolella onkin sitten jo stadin maita ja asumuksia, eli ovat Kehä III:n tällä puolen.

terv. Eeva

J. Gagarin

Vantaa on laaja "kaupunki" ja sinne mahtuu kaikenlaista. Tikkurila onkin sen helmi.

Sen sijaan esimerkiksi aikoinaan uusiksi uljaiksi asuinkeskuksiksi rakennetut Myyrmäki, Martinlaakso ja Louhela ovat hyvää vauhtia menossa kohti "DDR":n betoniasuinlähiöiden tasoa.

Sörkasta diggaan kyllä minäkin. Olen aikoinaan asunut Vaasiksella muutaman vuoden opiskeluaikana. Sopii juuri sellaiseen irralliseen elämään.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

J.G, Se on "Vasis" oikealla slangilla...:):) Nythän Suomessa alkaa olla todella kriittiset ajat, kun 60-70 luvuilla rakennetut lähiöt ovat alkaneet ränsistyä.

Kaikki "kaputt", niin talon päältä kuin sisältäkin....Hirveät ja kalliit remontit tulossa.

Ei ole kovinkaan hyvä idea ostaa nyt tuollaista asuntoa, jossa kaikki rempat ovat tulossa. Kantakaupungissa näitä on korjailtu jo jokunen vuosi, eli siellä on kaikki varmasti aika hyvin.

Mutta nuo betonilähiöt...kurjaa.....

EV

J. Gagarin

Kyllä Vaasis on minulle Vaasis.
Taitaa olla sukua samalle ikuisuusdilemmalle kuin Sörkka kontra Sörkkä.

Anis Harran

Jälleen kerran loistava artikkeli!

"Pitäisikö meidän nostaa nuo merihädässä olevat laivaamme, vaikka meillä ei olisikaan mahdollisuutta tarjota kaikille luksusluokan hyttiä? Vai olisiko parempi, että jättäisimme heidät hyiseen mereen, ihan vaan sen takia, ettemme pysty tarjoamaan heille tismalleen samaa elintasoa kuin jo laivassa olevilla?"

Suomalaisella kukkahattumoraalilla se menee niin, että jotkut (mutta vain jotkut) poimitaan pelastuslautalta Suomeen, annetaan YK:ssa paheksuva julistus siitä, että lautta oli ylipäätään olemassa, sovitaan salaa EU:ssa, että maksetaan lähimmälle diktaattorille siitä, että tällaisia lauttoja ei saa tulla kuin N määrä ja nekin korkeintaan Balkanille, heitetään muutama suomalainen pois A-luokan hyteistään ja sanotaan "kyllähän te nyt itsekin osaatte hankkia itsellenne hytit", annetaan heidän hyttinsä maksutta "ihmisoikeutena" niille muutamalle etuoikeutetulle pakolaiselle, ja teeskennellään, että muita pakolaisia ei ole, kukaan ei tehnyt edellä mainittuja päätöksiä vaan ne tulivat itsestään jostain kansainvälisistä normeista ja kukaan ei missään tapauksessa ole vastuussa - paitsi ehkä yhteiskunta, markkinavoimat ja imperialismi epämääräisinä abstrakteina käsitteinä, joiden poistamiseen maailmasta budjetoidaan muutama miljardi veronmaksajien rahaa. Tuo raha annetaan sitten niille diktaattoreille, jotka alun perin olivat syynä siihen, että pakolaiset olivat päätyneet lautalle. Hommaforum kiljuu että kaikki tämä johtuu islaminuskosta.

Tuomo Molin

Itsekin aikoinani asuin 10v Kalliossa ja siitä paikasta on mukavat nuoruudenmuistot. Tosiasia on kuitenkin, että siinä vaiheessa kun ikä alkaa kolmosella niin Kallio alkaa olla hieman liian, miten tän nyt sanoisi, lapsellinen vakavasti otettavaksi asuinalueeksi. Se on tyypillinen stadiin muuttavien nuorten aikuisten ensimmäinen kotikaupunginosa ja sitten kun aletaan perhettä perustamaan niin muutetaan esikaupunkeihin väljempiin oloihin.

Jussi Heino

No Kalliossa on kyllä monenlaista asujaa. Lapsia ja lastenrattaita on meidänkin talon käytävät täynnä ihan niin paljon että piti laittaa ukaasit että lastenrattaita ei saa säilyttää käytävillä paloturvallisuuden kustannuksella. Täällähän on (toki etukallio eli varmaan sekin vaikuttaa) lasten tarha ainakin yksi, ja leikkipuisto sekä tosi paljon nuoria lapsiperheitä. Eli Kalliossakin on erilaisia alueita. Meidänkin asunto ei ole mikään yksiö. Lähempänä 100 neliötä eli ei kaikki täällä ole pieniä yksiöitä.

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Kun Aasiassa turistit nukkuvat uusissa hotelleissa, turistien mielestä paikat menettävät alkuperäisen "särmänsä".

Paikallisten mielestä on hyvä asia, että alueen vetovoima ja suosio kasvavat niinkin paljon, että sinne ylipäätään kannattaa rakentaa hotelli.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Voi voi ja voi voi. Helsingin Kallio ei ole muuta kuin yksi kaupunginosa, jossa asunnot ovat ylen pieniä. Ne ovat tehtdyt silloisille työläisille eli huone ja alkovi plus keittiö sekä vessa ilman suihkua saati kylpymahdollisuutta oli peräti ylellisyyttä.

Kalliolailaiset kävivät duunista päästyään lauantaisin yleisessä saunassa joita oli paljon. Siellä miehet puhuivat sotajuttuja ja päihtyivät pikkuhiljaa, jos limsanmyyjä ei huomannut. Pikkuisille myytiin Amikolaa.

Sodankäyneet äijät olivat surkeassa asemassa. Lauantaina duunin jälkeen saunaan ja sitten eukon ripityksen alle. Duunia oli silloin tällöin. Sossua ei ollut olemassakaan nykymielessä.

No eipä noita vanhoja tule nyt ollenkaan muistella. Nyt ovat ihan toiset asiat esillä. Siis miten voida tulla toimeen mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä, kun on käytettävissä ainoastaan ja vain sossusta saadut rahat? Kas siinäpä ongelma.

Jos joitakuita kiinnostaa niin neuvoja saa vihreiltä ylenmäärin.

Aira Joki

Oli kivaa lukea Eevan ja Erlandin juttua Kalliosta, tuollaista se on varmaan ollut, eri vuosikymmenillä. Ei todella käy kateeksi nuo sodasta palanneet miehet.
Itse asuin opiskeluaikana Kalliossa ja se oli ihan ok paikka, vähän rauhatonta meininki kyllä toisinaan oli. Luulen että ns. Ultra Bra sukupolvi on lapsia saatuaan alkanut miettiä ympäristöään. Totta on että asunnot ovat Kalliossa pieniä, mutta kai siellä on aina lapsia asunut, paljonkin.

En aiemmassa kommentissani keskittynyt niinkään Kalliossa asuvien tekopyhiin arvoihin kuin Enbusken aina samana toistuvaan agendaan. Ihminen on pieni mieleltään ja oma perse tuntuu olevan aina lähinnä, Kallion asukeilla siinä missä muillakin.
Enbuskessa mua ärsyttää kritiikitön kapitalismin palvonta, köyhien kyykyttäminen ja tässä uusimmassa blogissa lisäksi se että hän hakee tehoja virnuilemalla yhteiskunnan kiistatta alimmilla askelmilla olevien, esim. vammaisten ja alkoholistien kustannuksella:(

J. Gagarin

Paradoksi on siinä, että "kapitalismin kritiikitön palvonta" ja "köyhien kyykyttäminen" ovat ainoat tavat, jotka takaavat, että yhteiskunnalla on varaa tulevaisuudessakin huolehtia kaikista kansalaisistaan.

"Arhinmäkeläisyys" eli velan ottamisen lisäämisen ajaminen sekä "suurituloisten" verotuksen edelleen kiristämisen ajaminen, johtaa konkurssiin tai matokuurille, jonka jälkeen kenestäkään ei enää huolehdita.

Aira Joki

Voipi olla. Itse kuitenkin uskon Karman lakiin aina vain enemmän. Olemme täällä auttaaksemme toisiamme.Mietin asioita tältä pohjalta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Miten karman laki suhtautuu auttamaan pakottamiseen? Jos ryöstän A:n lompakosta kympin ostaakseni aliravitulle B:lle näkkileipää ruuaksi, niin saako hyvää karmaa minä, A, molemmat vai ei kumpikaan? Entä muuttuuko tilanne, jos B ei olekaan aliravittu, ja ostankin sillä ryöstämälläni kympillä hänelle parmesania korvaamaan sen iänikuisen halvan edamin? Entä, jos ostankin muikunmätiä? Muuttuuko tilanne sitten?

seppo kirnu

Karman laki on silkkaa sontaa. Lisäksi viimeisen päälle epäloogista. Jos pamahdat koppakuoriaiseksi, et voi tehdä mitään parantaaksesi aiempia virheitäsi. Ja kun et ole kerennyt tekemään mitään niin pamahdat jälleen tilaan josta et voi kehittyä mihinkään. Järjetöntä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Laitanpa tässä kirjoitelmaa Aira Joen innoittamana.

On kliffa todeta, että ainakin yksi on kiinnostunut tuosta Helsingin työläiskaupunginosasta eli Kalliosta. Minä laitan tähän nyt muutaman muistuman, jotka tulevat mieleeni. Ne ovat toisilta kuultuja tahi luettuja sekä taitaapa olla itse koettujakin joukossa. Juttujen kokoelma on erittäin sekava.

Hämeentien varressa Haapiksen kentän kohdalla on Alli Tryggin puisto. Tuo Alli teki hyvää joskus aikoinaan. Puistossa järjestettiin Talvisodan jälkeen Ässärykmentin muistotilaisuus. Siellä oli paitsi rykmentin sotilaat myös sotalesket. Itse ylipäällikkö Mannerheim oli tullut paikalle. Hän aikaisemman Valkoisen Suomen johtajana teki jotain aivan poikkeuksellista. Mannerheim kulki ensin sotaleskien eli työläisnaisten rivien kohdalle ja osoitti kunniaa heille. Vasta sen jälkeen hän tarkasti järjestäytyneet sotaveteraanit.

Aivan siinä lähellä on talo, jossa presidentti Halonen asui lapsuutensa ja nuoruutensa. Halonen kävi oppikoulunsa ylhäällä mäellä sijaitsevassa yksityisessä Kallion yhteiskoulussa. Hänen isäpuolensa oli niin hyvin palkattu, että pystyi maksamaan useimmille kalliolaisille liian korkeat lukukausimaksut.

Köyhemmät pojat kävivät Helsingin Toisessa Lyseossa eli Tossussa. Koulu oli poikakoulu, jossa pidettiin ainakin 60-luvulla fasistista kuria. Tosin silloin luokkien koko oli 41 – 43 ylen vilkasta poikaa. Koulu oli siinäkin suhteessa erikoinen, että siellä ei ollut tarjolla minkäänlaista ruokaa, vaan oppilaat ostivat ns. maitokaupasta puolilitraa maitoa sekä puolikkaan ranskanleipää. Iltapäiväpalaksi he söivät vaksin myymiä sokerisia possuja.

Tuosta koulusta on kirjoitettu romaani, jonka nimeä enkä tekijää muista, mutta se on lukemisen arvoinen.

Aikanaan Kallioon pääsi hyvin ratikalla. 3B vei steissiltä suoraan sinne ja 3T kiersi Tölikan kautta. Siis B kuten Berghäll ja T kuten Tölika ja siinä kaikki. Nyt ei pikkupirukaan ota selville noita byrokraattien kirjaimia.

Kalliossa oli skidejä uskomaton määrä suurten ikäluokkien aikana. Siellä oli kerrostaloja, joiden lapset saattoivat lähteä Brakulle pelaamaan pesistä ja kummatkin puolet olivat täysilukuisia.

Brakulla järjestettiin tietenkin myös russareita, jolloin kovaäänisistä soi suklaasydän sekä joku kuningaskoobra.

Linjojen kundit tappelivat joskus jossareita vastaan oikein kunnolla. Heillä ei ollut mitään mahdollisuuksia mennä kallioita ylöspäin, kun jossareiden gimmat toivat Kulttiksen rakennustyömalta kiviä hameiden ja esiliinojensa helmoissa.

Alppikadun ja Hesarin välissä oli hynda, josta todella kovat kundit laskivat.

Sodan jälkeen taloja lämmitettiin haloilla ja niissä oli pirun kylmää. Lämmintä vettä tuli pari tuntia viikossa. Silloin asian ensimmäisenä huomannut ämmä huusi postiluukuista ”lämmintä vettä”, joka aiheutti huusholleissa kiirettä.

Roskat vietiin pihalla olevaan suureen laatikkoon. Siellä kuhisi rottia ja aika usein sieltä nousi myös ns. puliukko eli kaikkensa menettänyt sotaveteraani, joka oli alkoholisoitunut viimeisen päälle.

Puutaloissa, joita oli Kalliossa vielä paljon vaikka osa olikin palanut pommituksissa, oli ulkohuussit. Sunnuntaiaamuisin (kuusipäiväinen työviikko) lähellä olevien sieraimia hyväili miesten krapulapaskan haju.

- Taidanpa aivan lopuksi kertoa hyvin omakohtaisen asian Helsingin Kalliosta. Vanhempani asuivat siellä nuornaparina. Helmikuussa vuonna 1944 he olivat juuri käymässä nukkumaan, kun hälytyssireenit alkoivat ulvoa. Tuleva isäni halusi ottaa väsyneenä lomalaisena unta palloon. Tuleva äitini, joka kuulemma oli aika nopea menemään kellariin tahi pommisuojaan, maanitteli tulevaa isääni lähtemään ainakin kuusikerroksisen talon kellariin, kun siellä voisi lukea juuri tullutta Suomen Kuvalehteä. Tuleva isäni suostui ns. pitkin hampain. Taloon osui kaksi pommia, jotka laittoivat aivan mäsäksi pari ylintä kerrosta. Nuoren parin koti ylhäällä tuhoutui kaikkinensa. He olisivat kuolleet aivan varmasti, jos tulevan äitini ja Suomen Kuvalehden yhteinen voima ei olisi saanut tulevaa isääni kellariin kokemaan todellista hirmuista jytkyä.

Anis Harran

Erland Salon juttu oli parasta mitä olen lukenut pitkään aikaan. Kiitos kaiken tämän jakamisesta! Hienoa nähdä asioita heti aivan eri silmin. Joskus mietin mitä meikäläiset vanhoina gubbeina muistelevat tästä ajasta ja näistä paikoista.

Aira Joki

Nyt vasta huomasin tämän Erlandin kirjoituksen, erittäin mielenkiintoinen, kiitos.
Luin äskettäin Claes Anderssonin parin vuoden takaisen kirjan jossa hän kertoo myös lapsuusmuistojaan. Andersson asui muistaakseni Korkeavuorenkadulla mutta selitti myös mielenkiintoista tarinaa ajan asumisoloihin liittyen. Esim. ulkohuusit olivat päivän sävel tuolloin:)Eikä ollut edes Kalliossa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Claes Andersson kuului jo silloin ruotsinkieliseen yläluokkaan. He asuivat kerrostalossa, mutta ei heillä ollut mitään ulkohuusseja. Claes paralla oli jopa oma huone. Lasten ja nuorten tehtävänä oli sentään kantaa klapeja kellarista ylös. Joten on se Claeskin tehnyt ihan aitoa ruumiillista työtä.

Toimituksen poiminnat