Ovatko uskovaiset muita pervompia?

Homoutta vastaan saarnannut Nokia-mission pastori Markku Koivisto jää kiinni homoilusta. Rahvaan petipuuhia vuosituhannet kytänneessä katolisessa kirkossa on raiskattu lapsia järjestelmällisesti vuosisatoja. Harva se viikko ääriuskovainen poliitikko jossain päin maailmaa jää kiinni galabeija kintuissa, kaasunaamari kasvoilla ja kurpitsa rektaalissa.
 
Ovatko siis uskovaiset muita pervompia?
 
Uskonnottomana olisi herkullista ajatella näin. Pakko myöntää, että ateistina tunnen salaista mielihyvää, kun ääriuskovainen jää kiinni seksuaalirikkeestä. Tämän kaksinaismoraalin pilkkaaminen on tietysti helppoa ja epäurheilijamaista kuin buuaminen vammaisurheilijalle.
 
Mutta valitettavasti kiihkouskovaiset eivät ole sen pervompia kuin muutkaan.
 
Ei ole nähkääs pystytty selvittämään tieteellisesti, että uskonnollisissa yhteisöissä olisi sen enempää esimerkiksi seksuaalista hyväksikäyttöä kuin muissa ihmisyhteisöissä.

Erona vapaaseen yhteiskuntaan on vain se, että suljetuissa porukoissa hommasta jää heikommin kiinni.
 
Miksi sitten helposti tuntuu siltä? Koska aivomme kiinnittävät huomiota räikeisiin ristiriitoihin. Kun joku moraalista paasannut ja jää kiinni moraalirikkomuksesta, epärehellisyystutkamme alkaa huutaa. Emme mieti röntgenhoitajien perversioita yhtä tarkasti kuin pappien. Tai no. Minä kyllä mietin, mutta se onkin jo toinen juttu.
 
Paljon enemmän kuin uskonnollisuus, pedofiilian ennustetta nostaa se, että tyypillä on munat. Vain joka sadas pedofiili on nainen. Toinen ennustetetta hieman nostava asia onkin sitten epäkorrektimpi.
 
Miksi miespuoliset papit katolisessa kirkossa ovat hyväksikäyttäneet useammin pikkupoikia kuin tyttöjä? Sanon seuraavan senkin uhalla, että minut voidaan ristiinnaulita. On ilmeisesti niin, että pedofiilia on yleisempää homoilla kuin heteroilla. Tai siis sen toteuttaminen, ihmisten ajatuksia emme voi lukea.
 
Totta kai liberaali ja sivistynyt mieli haluaa kieltää väitteen. Eikä se tietenkään tarkoita, että aikuisten väliset vapaaehtoiset homoseksuaaliset suhteet olisivat millään tasolla tuomittavia. Ne ovat yksityisasioita, jotka eivät kuulu pätkän vertaa valtiolle, kirkolle tai naapurille. Homoseksuaalisuus on ihan yhtä luonnollista kuin neliapila. Tosin yleisempää.
 
Pedofiilian yleisyyttä eri seksuaalissa suuntatumisissa on tietysti tutkittu äärimmäisen vähän, sen verran tulenarka aihe on. Mutta silti tieteelliset kriteerit täyttäviä tutkimuksia kyllä löytyy. Kanadassa tehtyjen tutkimusten mukaan noin neljännes kiinnijääneistä pedofiileistä oli homoseksuaaleja. Väestöstä homoja on paljon vähemmän.
 
Useat tutkimukset osoittavat, että homoseksuaalisuus on yleisempää katolisten pappien keskuudessa kuin väestössä keskimäärin. Arviot vaihtelevat noin kolmestakymmenestä jopa yhdeksäänkymmeneen prosenttiin. Totta kai asiaa on erittäin hankala tutkia ja tieto perustuu pikemminkin tarinoihin kuin tilastoihin. Mutta ei valkoista savua ilman kiirastulta.
 
Pappien mahdollinen homous avaa hieman eriskummallista asiaa, joka on ainakin minulle käsittämätön. Miten ihmeessä mies voi tehdä selibaattilupauksen? Koko elämä ilman seksiä ei kyllä ole elämisen arvoista. Alun perinhän pappien selibaatin tarkoituksena oli saada pappien omaisuus kirkolle, eikä perillisille.
 
Kun nuori mies huomaa teini-iässä olevansa homoseksuaali ja elää yhteisössä, jossa se on äärimmäisen tuomittavaa, on varmasti helpompi ajatella, että “pitäkää tunkkinne”. Ollaan sitten ilman. Ei ainakaan tarvitse mennä naisen kanssa naimisiin. Pappisura tarjoaa hienon keinon edetä hierarkiassa. Kun papille sitten karttuu ikää, ja hän alkaa saada absoluuttista valtaa pikkupoikiin, taipumusta ei enää tarvitse piilotella. Koska katolisessa kirkossa kiinnijäämisriski on ollut äärimmäisen pieni, tilaisuus on tehnyt varkaan. Salailun kulttuuri on tukenut lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Jopa Jumalan maanpäällinen sijainen on peitellyt rikoksia.
 
Joku voi aiheellisesti kysyä miksi sitten homouden ja pedofiilian korrelaatiota edes pitäisi tutkia? Homoilla on muutenkin tarpeeksi vaikeaa esimerkiksi Afrikassa tai muslimimaissa.

Mutta on se silti vaan hemmetin mielenkiintoista! Ei tiedettä voida tehdä tulokset etukäteen moraalisiksi päättäen. Samalla tavalla muslimi on nykymaailmassa ateistia todennäköisemmin terroristi ja mies on paljon väkivaltaisepi kuin nainen. Mitä tästä voi sitten päätellä? Eipä juuri mitään. Pedofiilia ja terrorismi ovat paljon harvinaisempia kuin vain iltapäivälehtiä lukevat luulevat. Siksi ihmisryhmien välisellä tilastollisella heitolla ei oikeastaan ole väliä. Sivistyneessä yhteiskunnassa rikoksia ei koskaan pidä tulkita minkään ihmisryhmän tekemiksi, ei homojen, muslimien, miesten, vantaalaisten tai rillipäiden. Rikoksesta vastaa aina vain tekijä itse, ei viiteryhmä.
 
Mutta miksi noilla tv-pastoreilla ja muilla moralisteilla tuntuu aina olevan kasa luurankoja Narniassa?
 
Siksi, että uskonnollisen, irrationaalisen karisman keskeisiä syitä on nimenomaan seksuaalisuus. Markku Koiviston kaltaiset karismaattiset puhujat eivät sitä tietenkään myönnä, tai edes tiedä. Kaikenlaisensorttinen karisman vetovoima on seksuaalista. Siksihän siellä lavalla hillutaan. Jokaisessa ihmisyhteisössä miehet esittävät riittejä naisten edessä. Näillä poppamiehillä on myös ollut enemmän jälkeläisiä kuin muilla. Maallistuneissa länsimaissa pappien paikan ovat ottaneet rock-tähdet.
 
Uskonto ei vie ihmiseltä moraalia pois, mutta ei myöskään tuo sitä mukanaan. Jos näin olisi, tiedemiehet johtaisivat rikostilastoja. Heistä nimittäin poikkeuksellisen suuri osa on uskonnottomia. Itse asiassa Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa vankien uskonnollisuus on keskivertoväestöä huomattavasti korkeampaa.
 
Sekä Suomessa että Yhdysvalloissa on huomattu sama jännä ilmiö; seksielämä aloitetaan aikaisemmin maalla kuin kaupungissa. Siis seksikielteisillä “raamattuvyöhykkeellä” aloitetaan köyriminen nuorempana. Netin IP-osoitteiden vertailu on osoittanut, että Vatikaanista ja muslimimaista yritetään päästä pornosivuille aina kuin vain mahdollista.
 
Totta kai kovaäänisimmät moralistit paljastavat paljon itsestään. Ihmisen heikot kohdat ja perversiot on helppo selvittää yksinkertaisella kaavalla; kuuntele tarkkaan mitä ihminen eniten vastustaa, se nimittäin paljastaa yleensä aina jotain. Jos näkee pervoutta joka puolella, sehän tarkoittaa tietysti, että sitä tulee myös paljon mietittyä. Ja miksi noita irstaita röntgenhoitajia muuten nykyään pyörii joka puolella?

tuomasenbuske

Tuomas Enbuske on espoolainen toimittaja, joka harrastaa prosentteja, vuosilukuja, tilastoja ja tupakointia. Hän vetää viikottaista keskusteluohjelmaa Yle Radio 1:llä ja tekee työkseen myös televisio-ohjelmia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu