Tuomas Enbuske

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Ei vettä mun kaljaan

“Jotain on nyt tehtävä. Tämä on jotain. Joten tämä on tehtävä.” Näin ministereillä oli tapana tokaista BBC:n loistavassa kasarisarjassa “Kyllä, herra ministeri”. Tuon kehäpäätelmän logiikalla toimitaan myös Suomessa iänikuisen viinaongelmamme kanssa.

Six-pack-hallituksen ministerit Maria Guzenina-Richardson ja Päivi Räsänen haluavat lorottaa six-packiin lisää vettä. Räsänen haluaa kauppoihin kakkosoluen nykyisen keskarin asemesta, ja Guzenina haluaa keskustelua kaljan laimentamisesta.

Näinhän se virallinen tarina menee; yksilön juominen on järjestelmän syytä. Valtiovalta suhtautuu meihin alamaisiin kuin karjaan, jota voi paimentaa oikeaan suuntaan. Kansalle on aina ollut eri säännöt kuin herroille. Kieltolain aikana eliitti kyllä ryyppäsi “kovaa teetä”, ja vielä 80-luvulla kansan juomisesta oltiin huolissaan, mutta ministerit saivat Alkosta viinat alennuksella. Nyt hallitus aikoo nostaa oluen veroa enemmän kuin viinin. Syynä on se, että kaljaa juovat rumat ihmiset lähiöissä. Viinit taas lastataan Stokkan autohallissa kaupunkimaasturiin.

Totta kai viina on suomalaisille ongelma. Länsimaat ovat nykyään niin vauraita, että kuka tahansa voi mennä Prismaan ja syödä viinereillä ja sipseillä itsensä hengiltä tai ostaa Alkosta sen verran kossua, ettei veri enää kierrä. Mutta ihmistä ei vaan voi suojella itseltään. Ei sitten millään.

Suomessa on kyllä yritetty. Gambinan ostoa on rajoitettu monella tavalla. Vahvaa kamaa saa vain Alkosta. Munalukot napsahtavat Siwoissa jääkaappien oviin tasan kello 21:00. Nykyjärjestelmä kieltoineen ja poikkeuksien poikkeuksineen toimii yhtä hyvin kuin italialainen auto pakkasella. Olutta ei saa ostaa kotiin iltayhdeksän jälkeen, mutta ravintolassa saa tilata ylihintaan vaikka minkälaisen lärvilautasen aamuun saakka.

Valtion alkoholimonopolia perustellaan logiikalla, joka ontuu pahemmin kuin Arto Paasilinna espoolaisella terassilla. Perustelu kuuluu näin; koska meillä on valtion monopoli, se takaa että valikoima voidaan pitää koko Suomessa tasaisen hyvänä. Jos monopoli murrettaisiin, kaupasta saisi vain Pirkka- ja Rainbow-viinejä. Näin sanoo Alkon kannattaja, viimeksi tällä viikolla Hesarin mielipidesivulla. Suomeksi sanottuna pääkaupunkiseudun halvan viinin tissuttelijan pitää siis maksaa marjamehustaan enemmän, jotta Saariselän Alkossa voidaan tarjota vuosikertaviiniä halvemmalla. Näin siis köyhät tukevat hyväosaisten viinisnobbailua.

Samalla logiikalla Oltermannin hinta pitäisi säätelyllä kolminkertaistaa, jota kauniaislainen perheenäiti saisi Bleu de Bressensä halvemmalla.

Epäilenpä, että juuri alkoholin huono saatavuus on yksi syy suomalaisten juomiseen. Ihmisellä on taipumus liittää kallisarvoisiin asioihin fetissiarvoa. Niitä halutaan enemmän kuin halpoja. Kun ei voi olla varma, milloin viinaa on tarjolla seuraavan kerran, sitä ostetaan kaiken varalta vähän liikaa. Ettei vaan pääse loppumaan. Ja sitten varastot myös juodaan tyhjäksi. Jos alkoholia olisi tarjolla lähiärrällä vuorokauden ympäri, ei tarvitsisi jännittää milloin se loppuu.  Olemme evoluutiossa kehittyneet hamstraamaan asioita, joita on ollut niukasti tarjolla. Siksi olemme nykymaailmassa sekä läskejä että juoppoja.

Valtaapitävät ovat aina pelänneet sitä, että ihmiset olisivat itse oman elämänsä parhaita asiantuntijoita. Koska vauva ei osaa pureskella, aikuisillekaan ei meillä saa tarjota pihviä. Koko ajan toitotetaan, ettei juominen ole oma vika, vaan johtuu siitä, että pullon hinta laski kymmenellä sentillä.

Alamme aina jossain vaiheessa täyttää odotuksia. Kun tarpeeksi hoetaan sitä, että olemme juoppokansa, meistä myös tulee sellainen.

Kaljanlaimennuskeskustelu vahvistaa käsitystä siitä, että ratkaisu on viranomaisten, ei yksilön käsissä.  Sata prosenttia suomalaisista aikuisista on lukutaitoisia, ja prosenttiasku opetetaan jo ala-asteella. Jokainen aikuinen osaa itse valita haluamansa viinan vahvuuden. Jos joku oikeasti haluaa juoda oluensa miedompana, mikä estää avaamasta vesihanaa ja laimentamasta itse oluttaan. Pakkolaimennus johtaa vain siihen, että juomarin pitää käydä useammin guzeninalla.

Tunnen suurta sympatiaa kaikkia alkoholiongelmaisia kohtaan. Tiedän, että itsekin voisin ensimmäisten joukossa sortua viinan kiroihin.

Mutta ei alkoholismi mikään oikea sairaus ole. Meillä saa mieluummin vaikka puolustaa Jammu Siltavuorta, kuin edes epäillä jotain tuonsuuntaista. Alkoholismi koskettaa henkilökohtaisesti niin monta suomalaista.

Asia ei ole yksinkertainen. Ymmärrän ne yhteiskunnalliset syyt joiden takia alkoholismista alettiin puhua sairautena. Sairausluokitus on nykyajan humaani tapa käsitellä ihmisen heikkouksia ja poikkeuksia. Masennus, ADHD tai riippuvuudet ovat luonnollinen osa ihmisen käytöstä. On silti erittäin hyvä, että esimerkiksi sairaanhoitojärjestelmä tai työnantajat käsittelevät alkolismia sairautena.

Mutta ei oikeasta sairaudesta voi päästä eroon omalla päätöksellä. Kuka tahansa alkoholisti lopettaisi heti juomisen jos henkeä uhattaisi aseella. Mutta lopetapa syöpä samalla tavalla. En tarkoita, että viinasta luopuminen olisi helppoa.

Yhteiskunnan pitää auttaa ihmisiä kamppailussa viinanpirua vastaan. Mutta silti korkin saa loppujen lopuksi kiinni vai yksilö itse, ei valtio. Vesitetty olut auttaa siihen tismalleen yhtä paljon kuin eheytys Nokia-mission pastoria.

Kaikkein eniten aina jatkuvasta viinakeskustelusta hyötyvät kaiken maailman ministerit, kanisterit ja muut valtaapitävät. Koska poliitikot eivät varsinaisesti tee mitään, heidän täytyy todistaa valtansa luomalla ensin ongelma, johon itse tarjotaan ratkaisua. Tällä kertaa ongelmaksi kelpaa liian vahva olut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

"Hyvien" viinien halvat hinnat selitetään suurten ostosmäärien tukkualennuksilla - ihan uskottavaa sinällään. Toisaalta eihän mikään estäisi Alkoa ylihinnoittelemasta parempia viinejä, että enemmän määrään satsaavat saisivat annoksensa huokeasti.

Petteri Ilmari

Aika moni on unohtanut tässä alkoholikeskustelussa sen että säännöllinen esim. viininjuoni on terveellista ja ehkäisee monia sairauksia. Suurimpana ehkä sydän- ja verisuonisairauksilta suojautuminen. Kun viinin hakkimista hankaloitetaan, sillä on myös negatiivia terveydellisä vaikutuksia.

Eli taas ongelmakäyttäjien ehdoilla mennään ja unohdetaan kohtuukäyttäjät.

J. Gagarin

Olipa hyvä vuodatus! Kuin itse kirjoittamani.

Uusien ministerien pitää saada oma Eskon puumerkkinsä lainsäädäntöön ja mikäpä olisikaan tuoreelle naisministerille otollisempi aloituskohde kuin iänikuinen "keskiolutongelma", jota on keskusteltu "ratkaistavaksi" siirtämällä se takaisin ALKO:on joka kolmas vuosi sen jälkeen kun se siirrettiin marketteihin vuonna 1969.

Voisiko joku selittää minulle kuinka suomalainen fysiologia poikkeaa mannermaisesta, kun siellä ei ole mikään ongelma myydä tiukkaa viinaa 24 tuntia vuorokaudessa erikoistarjouksella kulmakioskista ulos. Eikä alkoholidebattia käydä yhteiskunnassa lainkaan.

Jopa maantieteellisesti ja geneettisesti läheinen heimokansamme pärjää halvoilla hinnoilla ja helpolla saatavuudella.

Yksi Suomen ongelmista on "emämaa" Ruotsi - tuo maailman originellein yhteiskunta, jota suomlaiset tässä vierellä apinoivat luullen siten noudattavansa "suuren maailman" tapoja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Olipa hyvä vuodatus! Kuin itse kirjoittamani.

Komppaan tätä!

Vilho Juntunen

Sinun kaljassasi on jo nyt 95,5 % vettä.

Vilho Juntunen

Sinun kaljassasi on jo nyt 4,5 % viinaa.

Käyttäjän pekkalampela kuva
Pekka Lampela

Unohdatko tietoisesti, että geneettinen taipumus alkoholin väärinkäyttöön (noin puolella alkoholiongelmaisista) voidaan laukaista sitä tehokkaammin, mitä aiemmin alkoholinkäyttö aloitetaan. Siellä 13-14 vuotiailla laukaisu on tehokkaimmillaan lähes sataprosenttinen.

Voit kieltää sairauden olemassaolon aikuisilta, mutta se ei auta niitä lapsia joilta puuttuu ympäriltään huolehtiva aikuisuus.

Kysymys voisi kuulua näin: Kuinka paljon olen valmis tinkimään omista vapauksistani lasten hyväksi?

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Mielenkiintoista tietoa. Löytyykö sinulta lähdeviitettä tai muuten vain tietoa, miten alkoholismigeenin "laukaisu" ajoittuu noin yleisesti? Ts. onko olemassa mitään turvarajaa missään iässä? Ei sinänsä, että tuosta vielä pitäisi mielestäni tehdä vielä yhtään mitään poliittisia johtopäätöksiä.

Peruskysymys edelleen on, ovatko ihmiset koskaan riittävän aikuisia tehdäkseen omia valintoja, vai onko sellainen taito vain ryhmillä yleisesti tai eliitillä. Onko vanhempi voimaton lapsen edessä ja vain poliitikon tahdon kunnioitus voi estää selkeästi liian nuorta nauttimasta alkoholia?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Oletan, että aika monikin olisi siihen valmis juuri lasten hyväksi. Ongelman koko alkoholikeskusteluun vaikuttaa tuo Tallinnan läheisyys, halpa viina ja kaiken lisäksi vielä halpa laivamatkakin.

Muutama viikko sitten sieltä tullessani katselin suorastaan kauhuissani, kuinka valtavia vetokärryjä perässään vetivät nuoret tytöt ja pojat. Täällä he eivät saisi edes käydä Alkossa, mutta Tallinnasta votkatuonti onnistuu nähtävästi erinomaisesti. Jotain tarttis sille asiallekin tehdä. Kuka tekisi ja mitä?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Alkoholismi on perinnöllinen sairaus, ja sitä on useaa eri tyyppiä.

Yksi alkoholismin tyyppi laukeaa heti nuoruusiässä, ja siitä kärsivä kaataa viinaa sisäänsä heti sitä nuorena saatuaan, eikä lopeta, ennen kuin kuolee tai juomakokemustensa viisastamana ryhtyy täysraittiiksi, jos enää pystyy.

Alkoholi ei vaikuta kaikilla ihmisillä aivoissa samalla tavalla, vaan toisilla ihmisillä alkoholin aivoissa tuottama hyvän olon tunne on moninkertainen keskivertoihmiseen verrattuna. Tästä johtuen tällaiselle ihmiselle riippuvuus alkoholiin syntyy monta kertaa helpommin, kuin tavalliselle ihmiselle.

Osalle ihmisitä taas alkoholi aiheuttaa vain miedon hyvän olon tunteen, ja heistä ei tule koskaan alkoholisteja, juovatapa he kuinka ahkerasti viinaa elämänsä aikana.

Ongelma Suomen valtiolle tulee lähivuosina siitä, että geenitesteillä voidaan selvittää kenellä on taipumus alkoholismiin, ja kenellä ei. Kun geenitesteillä voidaan seuloa väestöstä ne, joista tulee juoppoja, jos he juovat viinaa, niin alkoholihaittojen ehkäisypolitiikka tulee kohdistaa vain näihin yksilöihin. Muiden yksilöiden alkoholin käyttöön ei valtiolla ole syytä tai oikeutusta puuttua.

Samalla tavoin osalla ihmisistä ei ole taipumusta verenpainetautiin, ja suolan käyttö ei altista heitä mitenkään verenpaineen nousulle. Ei ole mitään syytä yrittää kampanjoida, että tällaiset ihmiset rajoittaisivat suolankäyttö ja siirtyisivät vähäsuolaiselle ruokavaliolle.

Myöskään afrikkalaisperäisiä suomalaisia on turha varoitella liiallisen auringonoton vaaroista.

Eliitti ei kerro välttämättä meille totuutta siitä, että alkoholi on perinnöllinen sairaus. Tämä johtuu siitä, että alkoholinvero on valtion suurimpia yksittäisiä tulonlähteitä. Siksi kansalle ei haluta kertoa totuutta siitä, että geenit määräävät, kenestä tulee alkoholisti, kenestä ei. Yksilön kannalta perinnöllisyyden vaikutus olisi kuitenkin hyvä tietää, sillä jos tietää, että isä oli juoppo, eno oli juoppo, ja kolme serkkua kuoli viinaan, niin tällöin yksilö tietäisi jo nuorena, että jos ei pysy kokonaan erossa viinasta, niin juoppous on lähes varma asia.

Jukka Korhonen

Uudet naisministerit päässeet valtaan ihan hiljattain. Tässä heidän ehdotuksiaan tähän mennessä:

- laimennetaan kaljaa
- alennetaan rattijuopumuksen rajaa
- kriminalisoidaan seksipalvelujen osto
- lakisääteiset naiskiintiöt yritysten hallituksiin

***Muokattu***

"Hienoa", että naiset pääsevät esittämään ydinosaamistaan?

Eikö yllä oleva lista ole jo itsessään todiste kiintiöpaikkojen vaarallisuudesta (on tehty poliittinen päätös, että puolet ministereistä on naisia).

Käyttäjän gemini63 kuva
Riku Lehtola

Mielestäni lakimuutosta tarvittaisiin siihen, että voidakseen toimia Suomen tasavallan ministerinä, olisi henkilöllä oltava vähintään korkeakoulututkinto suoritettuna.

Silloin EHKÄ vältyttäisiin kaikilta vatipäisiltä lakiuudistusehdotuksilta??

On se kuitenkin senverran vastuullinen virka, että voitaisiin hieman tutkia noita "vaatimuksia", joita ministereiden täytyy täyttää. Nyt löytyy kaikkea luokanopettajasta, kutosenmatikkaan, ja eikös tämä oluenlaimentaja ollut ihan peruskoulupohjalta??

Jorma Laine

Liikenneministriö on täynnä akateemisia fil.kandeja yms. Samoin Sosiaali ja terveysministeriö ja arvatenkin muutkin ministeriöt. Virkamiehethän nämä asiat valmistelee ja ministeri sitten esittelee asiat. Joten näyttää enemmäkin siltä, että Yliopistosta kasvaa yksioikoisia vatipäitä, ainakin jos nämä toimivat esimerkkeinä.

Sen sijaan tarvittaisiin tervettä "maalaisjärkeä" ministeriöihin, niitä jotka koluttavat nuijalla pöytään, kun suunnitelmat alkaa hipoa (ajatuksellisesti) kattoa. Joku joka osaa sanoa "PERKELE" silloin kun sen paikka on.

Nykyiset päättäjät ovat n. 50% sti jonkin sortin H-V:n julkkiksia ja varmaankin asuminen Helsingissä ja julkinen, nykyinen tai entinen, ammatti antaa heille pätevyyden hoitaa vaikkapa Suomalaista alkoholipolitiikkaa. Minun mielestäni se antaa heille pätevyyden vain siihen mihin he ovat jo aiemmassa elämässään oppineet; Laukomaan päättömyyksiä suustaan.

Kukapa meistä olisi aiemmin pitänyt kulahtanutta Bodaria tarpeeksi fiksuna päättämään ihmisten asioista? Bodarit kun ei juurikaan pääse loistamaan älyllisellä kapsiteetillaan yleensä.. Entäs lasten musiikkikanavan fiksu blondi juontaja? Joku joka viskoo kiviä ympäri jäätä.. ei sekään nyt ihan suositukselta kuulosta.

Vika on kuitenkin omamme. Itse olemme tuollaiset "päättäjät" valinneet ihan kollektiivisesti, sillä näitä viisaita on joka puolueessa.

Kumpa löytyisi vanhaan malliin sellaisia kylän viisaita vanhoja (miehiä?) jotka osaavat asiat tehdä fiksusti kaikki asiat huomioiden.

Kun se homma ei tunnu näiltä nykyisiltä fiksuilta käyvän.

Enni Kulovaara

Valtioneuvostossa ei ole kiintiöpaikkoja. Mihin muuten unohdit Pekka Puskan, joka istuu kahdella pallilla ja on suureen ääneen meuhkannut oluen laimentamisesta ja kolmosoluen viemisestä Alkoon?

Tuula Saskia

Siis:

jos kirjoittaja olisi ministeri, hän päättäisi näin:

- oluen alkoholiprosenttia nostettaisiin huomattavasti.
- rattijuopumus sallitaan ainakin 2 promilleen saakka.
- seksipalvelut tuodaan kadulle, esim preidentinlinnan eteen
- lakisääteiset naiskiintiöt yritysten hallituksiin poistetetaan.

Tämä on se, mihin tähtäät.

Jukka Korhonen

Kyllä, juuri tähän tähtään. Sehän käy helposti selville siitä, että luettelen naisministeriemme tekemiä ehdotuksia.

Matti Mottonen

Oluen alkoholiprosentti on luontaisesti se, mikä sille kuuluu. Tsekissä on hienoja oluta, joiden holisuus jää 2,7 %:n. Sitten on vahvempia.
Kannattaa tutustua olueisiin, ne eroavat enemmän toisistaan kuin viinin rypäleet.

Tosiasia on se, että ilman näkemystä ja osaamista puututaan lillukanvarsiin.
Suomi ei tarvitse tällaista johtajuutta. Suomi kurjistuu tällaisten johtajien toimesta.

Eurooppa on muuten täynnä laillisia ilotaloja - missä on ongelma? Naiset hoitavat homman Turkissa, Kreikassa ja Gambiassa. Hienoa, ei ole mun juttuni, mutta en pistä päätä pensaaseen.

Rattijuopuskeskustelu ei säästä yhtään henkeä: juopuneena ajaminen ei ole vähemmän suosittua, jos rajaa lasketaan. 2 promillen tappoajajien määrä pysyy ennallaan.

Lakisääteisiä naiskiintiöitä yritysten hallituksissa ei ole.

Me tarvitsisimme sellaista johtajuutta, jotta voisimme toinen toisiamme tukea: auttaa lapsia pysymään raittiina. Mutta ei - me emme sitä lämmöllä osaa tehdä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola
Risto Mäki-Petäys

Mielenkiintoista, että naisministerin tai -kansanedustajan tällaisilta populeisteilta saama negatiivinen palaute kohdistuu lähes aina hänen naiseuteensa. Miesministerillä huomio kiinnittyy usein puolueeseen, tai häntä pidetään muuten vaan pöpinä, jos niitä edes noteerataan.

Tuskinpa Kristillisdemokraattien miespuolinenkaan ministeri olisi seksipalveluiden laillisuutta puolustamassa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Mutta ei oikeasta sairaudesta voi päästä eroon omalla päätöksellä. Kuka tahansa alkoholisti lopettaisi heti juomisen jos henkeä uhattaisi aseella. Mutta lopetapa syöpä samalla tavalla. En tarkoita, että viinasta luopuminen olisi helppoa."

Minä varoisin ihmisiä, jotka pohtivat asioita tuolla tavalla.

Enbuske osaa saivartelun taidon, mutta Juntusen Vilho tuossa asian jo toikin esiin, mutta minä jatkan saivartelua:

Osoita meille Tuomas vedetön kalja, kun niin viisas olet?

Oikeastaan, kun Enbuske käyttää sanaa kalja, niin hän puhuu eri asiasta, mistä luulee puhuvansa. Kalja,- ja olut ovat synonyymeja toisilleen vain löyhällä siteellä.

Kolmos-olut ei ole enää lähelläkään kaljaa, mutta ns. ykkösolut on jo hyvin lähellä sitä.

Se äidin kotona tekemä kotikalja on täyttä kaljaa, eikä Tuomaksen pidä sekoittaa sitä isän tekemään kiljuun.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ei kunnon alkoholisti lopeta viinan juontia, vaikka joku vaatisi sitä aseella uhaten. Asiantuntemattomuutta.

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Suomessahan on harjoitettu yli sata vuotta rajoituksiin ja hintasäännöstelyyn perustuvaa alkoholipolitiikkaa tuloksen ollessa yksi maailman juopoimmista kansoista. Silti monet jatkavat samalla linjalla. Pitäisiköhän heitä alkaa syyttämään alkoholiongelmien edistämisestä.

Jouko Koskinen

Mikäs nuo britit ja sakemannit provosoi sikailemaan kännissä Välimeren lomakohteissa. Kieltolaki vissiin - taisi Aatun aikaan ollakin jotain sensuuntaista. Vähemmän siellä näkee suomalaisia kaatokännissä. Ite en ole tavannut ainuttakaan.

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Itse vietän paljon aikaa ns. Espanjan Aurinkorannikolla. Jos siellä joku hilluu hulluna humalassa, niin suurimmalla todennäköisyydellä se on suomalainen, seuraavaksi todennäköisin on englantilainen. Espanjalainen on harvinainen poikkeus vaikka kaikenlaiset viinakset ovat aina olleet heille helposti saatavissa ja kuten tiedätte halvalla.

J. Gagarin

On eri asia vetää kännit lomalla ja pitää hauskaa kuin viettää koko elämänsä ambivalenttiin välttämis/lähestymis -motivaatiokonfliktiin pohautuvassa syyllisyyden tunnossa, mikä puolestaan on omiaan aiheuttamaan alkoholismiin taipuvaisille ihmisille sosiaalisia rajoitteita ja huonoa itsetuntoa Suomessa.

Alkoholistithan useinkin saattavat olla selvinpäin vappuaattona tai juhannuksena, kun "normaalit" ihmiset kännäävät. Silloin he useinkin todistelevat itselleen, että eipä tässä ainakaan sen huonompia olla kuin muutkaan.

Pentti Järvi

Tuossa Gagarinin vimppakappaleessa saattaa olla paljonkin perää, itsekin kuulun siihen kategoriaan.

Käyttäjän immu kuva
Väinö Immonen

Kuinka te viitsitte kommentoida tuommoisen kansanopiston käyneen toimittajan ammattinimikettä väärin käyttävän jorinoita?
Kai se on ajan kuva. Näitä "toimittajia" piisaa. Aikansa.

Väinö Immonen

Tuula Saskia

Huono otsikko, Tuomas...

mutta teksti kirvelevän pisteliästa Sinua.

Mielestäni voisit unohtaa television: se väylä näyttää sinusta laimennetun version.

Kirjallinen muoto on sinun älysi paras ilmiasu.

Ei sillä, ettei TV-Enbuskekin miellyttäisi.

Mutta näistä jutuistasi tunnistaa terävyyden paremmin.

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

"Epäilenpä, että juuri alkoholin huono saatavuus on yksi syy suomalaisten juomiseen"

Aivan höpöä Enbuske.Tuo voi pitää paikkansa periferiassa, mutta ei kehä kolmosen sisäpuolella. Siellähän syystuuli lennättää satunnaisen matkailijan syliin keppanatölkkejä,makkarapapereita ja särkyneitä toiveita.

Suomalaisetkin juovat pahoinvointiinsa: elämä ei maistu, kun elämällä ei ole tarkoitusta.Itsetuntokin on monella pakkasella.

Depis-kansan monien masentuneiden mielestä keppana tuo hetken helpotuksen kurjuuteen. Ja pienessä hönössä on besserwisser-taipumusta omaavan toimittajankin autuaallista heittää läppää vieraaseen pöytään. Ja samalla hiukan näykkäillä valtaapitävien sääriluuta.

Mutta jos ajattelemme heikompia lähimmäisiämme,niin Jumalan rakkaudesta kumpuava lähimmäisen huolehtiminen vaatii viinalle ja keppanalle lisähintaa ja saatavuuteen rajoituksia.

Jos näin onnellisesti käy ,niin joillekin viinan kiroihin sortuville lähimmäisiellemme saadaan hiukan jatkoaikaa parannuksen tekemiseksi syntielämästä. Sillä eikö homo sapiensin kuolemattoman sielun pelastuminen Jumalan asettamasta tuonelan vaivasta ja helvetin tulesta ole jalo päämäärä?Niidenkin kohdalla jotka tahtovat juoda itsensä ennenaikaiseen hautaan.

Tämän muistakoon myös hedonistisen sukupolven edustajat. Nekin välinpitämättömät sielut, jotka kiljahtavat ahneuden valtakunnassa:”Minulle!! Lisää!! Nopeasti!! Kaikki kehiin, ennenkuin köyhyys, sairaus tai kuolema vievät hedonistisen takapuoleni nahkurin orsille!”

Mikko Lahti
saarnaaja
http://www.pp.kpnet.fi/mila

Matti Mottonen

Saatavuuden rajoittaminen on vaikuttanut korkeintaan huonosti tähän juomakulttuuriin. Se vaikutus näkyy yhä, kerralla enemmän. Suomalaista juoppoutta nykyisellään liioitellaan suuresti.

Yhä tulee kalliiksi mennä yhdelle tapaamaan ihmisiä - eihän se ole sallittua.

On totta, että masennus on lääke inhimillisyyteen. Sillä pahennetaan masennusta, kerätään rohkeutta, piristetään kontakteja. Korvataan vietyä itsetuntoa. Me kun olemme niin umpimielisiä toisiamme kohtaan ja alistettuja torppareita. Niin tuomitsevia - kuten luterilainen tai lahkolainen pappi konsanaan (vrt myytti italialaisista rakastavista ja elämänläheisistä papeista tai jopa suomalaisista ortodoksisellaisista).

Alkoholipolitiikka, holhoaminen ja alamaisuus, sijaintikin, tylyys - siksi jeppe juo niin kuin juo. Eihän se kestä olla osa tuotantokoneistoa muuten.

Vaan, kun jumalaa, kaikkivaltiasta, ei ole.

Hedonismia on ollut aina - nyt rahvaskin saa osansa siitä. Ennen se oli aatelisten ja papiston osa.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

"Mutta ei oikeasta sairaudesta voi päästä eroon omalla päätöksellä."

Moni on parantunut lumelääkkeillä erilaisista sairauksista. Lieneekö prosentuaalisesti samaa luokkaa kuin raitistuneet alkoholistit?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Pakkolaimennus johtaa vain siihen, että juomarin pitää käydä useammin guzeninalla."

*reps*

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jani, noin liberaalina, voisitko antaa lausuntosi tähän kirjoitukseen?

http://pekkalampelto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8328...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola
Tuula Saskia

Hei Tuomas Enbuske,

luin tänään blogiisi kello 12.15 kirjoitetun kommentin.

Suositan, että lukisit sen.

Ja ennen kaikkea , kommentoisit.

Kirjoittajan nimi on Jukka Korhonen.

Onko tämä keskustelun aloitus?

Vai pahantahtoinen kommentti, johon ei voi vastata, koska perusasetelma on niin typerä?

Tuula Saskia

Kirjoittaja nimeltä Korhonen,

olet havainnut, että viime aikoina suomalaiset naisministerit ovat loukanneet etujasi, ainakin toivein tai alottein.

Hävytöntä ja tasa-arvolain vastaista!

Muuan heistä ei tykkää " kaljasta". Lisäksi hän halua laimentaa lempijuomaasi. Mikä hävyttömyys!

Eikä siinä kaikki: joku tiukkapipo ei tajua sitä, että sinulla ja jokaisella on oikeus käyskellä pitkin katuja katsastamassa saalista sänkyynsä.Asiakas maksaa. Miten outoa!

Ja tunkevat mokomat itseään hallintotehtäviin.

Korhonen ja ehkä muutama muukin tietää, mikä naisten paikka oikeasti on.

Kerrotko sen nyt suoraan, Korhonen.

Lisää huorataloja Suomeen?

Eikä juovuksissa ajamista saa rajoittaa, vai mitä Korhonen?

Tuula Saskia

En, eikä väylä ole antanut minulle mahdollisuutta vastata sinulle.

Mitä tämä on?

Oletko tahallasi ollut vaiti?

Kaiketi tajuat, etten voinut kirjoittaa.

Vai pilailetko kanssani?

Matti Mottonen

Oletko naisena loukattu, koska naisministeiden avauksia arvostellaan?

Toki turha mainita, että kyse on naisministereistä - sitä he tosin ovat.
Naiseudella ei asiassa liene muuta tekoa kuin ettei shampanjan laimentamista ehdotettu. Eikä viinin. Empaattisuutta ei ainakaan ole havaittavissa: moni johtava nainen valitettavasti kieltää naiseutensa (ja sen mukana sen parhaat piirteet).

Viiniboxit kuulemma vievät naisia alkoholiuteen - pitäisikö niiden myynti kieltää naisille? Vai kaikille?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Onko kirjoittajan mielestä olemassa jokin logiikka, miksi kokaiinia tai heroiinia ei saisi ostaa lähi-Ärrältä?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ei ärrältä saa ostaa suomessa tiukkaa viinaakaan.
Kannabissavukkeen myyminen ärrällä voisi olla ihan jees - noin vertailuna...

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Olipa tosi vankkaan argumentaatioon perustuva kolumni. Ei hitustakaan mutua eikä mielipiteitä vaan tiukkaa asiaa. Viinan saatavuus ei vaikuta alkoholismin yleisyyteen, koska se ei vaikuta siihen koska mä olen sitä mieltä. Sanokoot tutkijat tai käyttötilastojen kehitys keskarin vapautumisesta ja sen alkopitoisuuden noususta lukien mitä tahansa. Tuomas tietää, koska Tuomas nyt vaan tietää, ihan perehtymättä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Viina on viisasten juoma.

Mutta miksi miehet juovat kuitenkin suurimman osan viinasta?

Tuula Saskia

Olisinpa tajunnut, tyhjää on turha tavoitella.

Tuula Saskia

Oliko tämä nyt korkeatasoista ja oikeaa keskustelua ?

Ei ollut: halveksin tuollaisia nilkkejä, jotka viestittävät asiansa aistivammaisen tavoin: pyörylä ja peukku.

Kunnioitan suuresti ihmisiä, joilla ei ole kykyä tuottaa puhetta ja halveksin tyyppejä, joilta kieli katoaa ilman syytä.

Jaakko Tuononen

Joo. Kyllä on naurettavaa. Mitä sillä saavuttaa, että olutta laimennetaan? Keskari on maultaan juuri sopivaa.

Itse, kun menen karaokeen (kuten tänä iltana), tilaan aina keskarin ja snapsin kossua. Ikinä en osta tai tilaa ravintolassa A-olutta. Enkä tietenkään myöskään I-olutta. Sehän ei ole olutta ollenkaan, vaan rapakaljaa - kuten kansa sitä kutsuu.

Nykyinen olutpolitiikka on kohdallaan siinä, että meillä on suhteellisen hyväarominen III-olut. Sosiaalitantat, jattäkää (edes) olut rauhaan.

Enni Kulovaara

Ei Pekka Puska ole tantta, vaan ukko joka istuu kahdella pallilla. Hän tuota oluen lantraamista on kiihkeästi ajanut.

Tämä on taas niin tätä. Jotain pitäisi tehdä ja sitten tehdään jotain, on siinä järkeä tai ei.

Enni Kulovaara

Eput olivat aikaansa edellä:)

Käyttäjän jussipussi kuva
juhani rantala

Yksi vaihtoehto on raittius, ei ole pakko käyttää alkoholia koskaan. Kokeilkaa edes. Säästyy muuten nekin rahat, ja terveys.

Samuel Virkiö

Totta. Ei kaljaa mun veteeni.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Alkoholijuomia on juotu Euroopassa ja Välimeren maissa tuhansia vuosia sen vuoksi, että alkoholikäyminen estää vaarallisten tartuntatautien leviämistä juomaveden nauttimisen kautta. Tartuntatautien uhka on ollut todellinen syy juoda alkoholijuomia tällä alueella. Tuhansien vuosien alkoholijuomien nauttiminen on johtanut siihen, että eurooppalainen väestö on saavuttanut osittaisen immuniteetin alkoholismia vastaan.

Pohjois-Euroopan väestö ei ole ollut niin altis veden kautta leviäville mikrobeille, koska täällä asutus on ollut harvempaa, ja vedet kylmempiä. Siksi suomalaisilla on suurempi alttius sairastua alkoholismiin, ja lappalaiset ja eskimot vielä alttiimpia tälle sairaudelle.

Aasialaiset taas ovat torjuneet veden tartuntatautivaarat keittämällä veden ja juomalla sen teenä. Suurin osa aasialaisista ei pystykään juomaan alkoholia, koska heiltä puuttuu asetaldehydia hajottava entsyymi.

Tuomas Hako

Tuo lantraus on kyllä todella surullinen juttu. Demarit ovat taas osoittautuneet nollahenkilöiksi. Koko olutkulttuuri tapetaan siis kehtioonsa. En ymmärrä, miksi juuri olut on niin suuren vihan kohde, että taas kansa paimennetaan väkevien ääreen, vaikka juuri 2004 tämä johti kuolleisuutene ja ongelmiin. Kyseessä on jokin syvällinne ideologinen juttu kristillisellä puolella, mutta demarien kohdalla silkkaa typeryyttä. Tietysti tärkein syy on raha ja sitä halutaan imemällä kaljaa juovat Alkon asiakkaiksi.

Todella törkeää asiassa on suurmarkettien suosiminen ja maaseudun tyhjentäminen kaupat alas ajamalla, mikä on em. alkoliikkeiden markkiinoiden jälkeen toissijainen syy. Kristillisillä on myös ideologinen olut-viha ja demareilla idioottomainen ideologisen mallimaan Ruotsin apinointi. Typerä ministeri luulee saavansa pisteet järjettömällä holhouksella ja määräilyllä.

Eivät alkot jaksa ja viitsi hankkiakunnon valikoimaa ja kuka viitsii tilata olutmerkkejä? Kyllä panimoliitojenkin mafia tulisi kaataa ja pikemminkin vapauttaa juuri olut, sallia pienpanimoiden toiminta ja suoramyynti sekä vapaa tuonti ulkomailta, vapaa myynti myös neloskaljaa ja vahvempia kioskeista ja vähittäiskaupoista. Oluen suosiminen toisi olutkulttuurin ja oikeasti alkoholismi vähentyisi. Oikeasti nuoret juovatkin jo eri tavalla kuin aikuiset.

Nyt kammottava typerys uhkaa viedä kaljat koko maasta ja estää ulkolaisten myynnin ja pakotta kaikki ostamaan muutamaa neloskaljamerkkiä alkosta.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Juodaanhan sitä Jenkeissä Budweiseria.

Henry Hammar

Tuomas kirjoittaa täyttä asiaa. Ei siitä sen enempää. Osalla porukasta alkoholismi istuu geeneissä, ja silloin siitä irtautuminen on vaikeampaa.
Toisaalta jos tämän kerran tiedostaa, niin silloin pitäisi pitää näppinsä erossa pullosta sitä suuremmalla syyllä.

Jos keskari viedään alkoon, niin kyllä siellä käydessä kassiin tipahtaa jotain muutakin , ihan vaan varmuuden vuoksi tai sitten heräteostona.
Se on ainakin varmaa se. Sosiaalidemokratian läpikäymä kalja ei kelpaa kuin krapulalääkkeeksi.

Tallinnan reissut senkun vaan lisääntyvät, ja on maantieteellisesti epätasa-arvoista, että länsi-Suomalaiset pystyvät tankkaamaan baarikaappinsa helpommalla ja halvemmalla kuin muut.
Eli keittiössä poriseva viinapannukin saatetaan taas kaivaa vintiltä esille.
Ja tähän lopuksi aikaisemminkin esilletuomani ehdotus alkon mainokseksi:

"Käy myymälässä - myy käymälässä."

Jari Eteläsaari

Suosittelen kokeilemaan riippuvuutta jostakin, vasta sitten sen ymmärtää.
Tuntuu kuin koko ajan jotakin puuttuisi, mieli on hyytynyt tai käy ylikierroksilla. Stressaavaa. Tyhjää.

On helppo sanoa että pidä näppisi irti. Vaikeampaa on toteuttaa se silloin kun elämässä on lukuisia muita paineen aiheuttajia samaan aikaan.

Itselleni irtoaminen riippuvuuksista on suhteellisen helppoa mutta kaikilla se ei ole sama.

Pertti Ikonen

Minua noin 50-vuotiasta on uusi III-veroluokan oluen laimennuskeskustelu jo hiukan naurattanutkin. Mutta kyllä tässä on ihan kova paikka keskustelussa, että millä sitten tavallinen porukka kännää, jos III-veroluokan olut laimennetaan II-veroluokan olueksi. Ja kun III-veroluokan 1/3 litran tölkki on parhammillaan oluen kuluttajalle maksanut ainoastaan n. 82 eurocenttiä per 0,33 litraa. Sitten vielä em. tölkin hintaa alentaa 0,15 eurocentin pantin palautusoikeus.

Itsestäni kuitenkin usean kymmennen vuoden olutkeskusteluvuoden jälkeen tuntuu siltä, että viittaan kintaalla suomalaiselle alkoholivalmistajille, ja ryhdyn tilaamaan alkoholini sieltä, missä yksikään kansanedustaja tai virkamies ei tee kiusaa kansalaisilleen alkoholin saatavuussäännöksillään. Ja tuo kiusanteko kun tuntuu olevan vielä sekventiaalista, että tietyn ajan jälkeen, ryhtytään taas rukkaamaan entisiä päätöksiä
entisen-entisen suuntaan.

Eikö olisi jo aika saavuttaa jotain pysyvämpää alkoholipolitiikassamme, kuin että taas uuden eduskuntavaalin myötä joku uusi kansanedustaja-populisti ja tai ministeri repii laastareita vanhoilta haavoiltaan auki.

Elias Määttänen

Minun oluissani on aina vettä vain n. 90-95 %. 1V-A ja IV-B oluet ruokakuppoihin, jottei tarvitsisi alkosta hakea. Oluen maku on parhailaain yli 5%:na.

Käyttäjän Wexi kuva
Veikko Skurnik

Suomalainen alkoholipolitiikka on jostain kumman syystä kehittänyt oletuksen että nämä asiat olisivat faktoja:

- jos viina on laimeampaa, sitä ei juoda yhtä paljon (absoluuttisena alkoholina mitattuna)
- jos viina on kallista, sen juominen ei aiheuta yhtä paljon ongelmia

Oletetaanpa nyt että keskiolut katoaa Alkojen hyllyyn ja kaupoista saa enää 3,5% kansalle sopivaa litkua. Mitä tapahtuu? Se kansanosa, joka pääsee asioimaan Alkossa joko läheisen sijainnin tai hyvien kulkumahdollisuuksien (autonomistajat/kaupunkilaiset) ansiosta hakee oluensa Alkosta ja sortuu ehkä ostamaan kakkosta joskus kun ei ruokaostosreissulta enää viitsi pitkäripaiseen poiketa. Kauppojen oluenmyyntiä hyödyntyvät enää nuoriso (lepsumman kontrollin takia), alkoholin suurkuluttajat, pienituloiset ja haja-asutusalueiden asukit, 100km suuntaansa Alkoon tarkoittaa sitä että ostettaisiin kontti kerralla.

Ne, joille alkoholi on ongelma, hankkivat sitä muodossa tai toisessa riittävän määrän riippuvuutensa tyydyttämiseen. Jos Penan (nimi vedetty hatusta) annos oli aiemmin mäyräkoira niin oluen laimentamisen seurauksena Pena juo 15-16 pulloa kakkosolutta ja ihastuttaa kotikaupunkinsa katukuvaa käymällä kusella kerran pari enemmän.

Sama juttu hinnan kanssa kikkailussa. Ei Penaa kiinnosta maksaako kossupullo 10 vai 15 euroa, jostain täytyy hommata ripeästi valuuttaa että voidaan iskeä pullo pöytään. Tuon ylimääräisen vitosen hankkiminen tietysti saattaa Penan taloudellisesta tilanteesta riippuen olla helppoa tai vähän hankalampaa ja jos sitä nyt ei saa niin ostetaan halvempia sotkuja mahdollisimman paljon. Tarpeeksi pohjalla jos ollaan niin siirrytään korvikealkoholiin ja se vasta kansaterveyttä parantaakin.

Niin julmaa kuin se olisikin, viinan hinta pitäisi vaikkapa Viron kanssa samalle tasolle (tällä saataisiin viinaralli kuriin), sallia kaikkien alkoholijuomien myynti vähittäistavarakaupoissa (mahdollistaisi erikoisliikkeet sekä vapaan kilpailun) vuorokauden ympäri jos kauppa itse niin päättää.

No, tuo skenaario tietysti tarkoittaisi sitä että muutaman vuosi(kymmen =)) siirtymäaikaa ja sitten suomalainen alkoholikulttuuri olisi eurooppalaistunut. Suurten ikäluokkien aiheuttama eläkekupla ratkeasi kuin itsestään kun osa kansasta juo itsensä hengiltä (väkevillä nopeammin). Mutta lopputuloksena saattaisi olla juurikin sellaisen ajattelumallin iskostaminen kansaan ettei kaikkea viinaa minkä käsiin saa tarvitse juoda, ainakaan heti ja lisää saa helposti muutenkin jos tarve on...

Enni Kulovaara

"Niin julmaa kuin se olisikin, viinan hinta pitäisi vaikkapa Viron kanssa samalle tasolle (tällä saataisiin viinaralli kuriin), sallia kaikkien alkoholijuomien myynti vähittäistavarakaupoissa (mahdollistaisi erikoisliikkeet sekä vapaan kilpailun) vuorokauden ympäri jos kauppa itse niin päättää."

- Tuota muutama vuosi sitten yritettiin, kun haluttiin saada viinaralli kuriin. En ymmärtänyt silloin, enkä vieläkään, että miten se silloin kansanterveyttä paransi, kun viinaveroa alennettiin. Kysymyshän ei tietenkään ollut kansanterveydestä, vaan valtion verotuloista, joita saatiin kuitenkin jonkin verran, kun sitä veroa alennettiin.

Missäs nyt sitten mennään? Taas on perusteluna kansanterveys, kun halutaan kauppoihin kaljanplitkua ja kolmosoluet Alkoon.

Tämä on tällaista jojoliikettä koko farssi ollut aina. Laittaisivat sitten reilusti kieltolain pystyyn, niin katsotaan sitten paljonko kansa tervehtyy. Jaa juu, mutta sen esteenä onkin nyt EU-lainsäädäntö. Auts.

Käyttäjän Wexi kuva
Veikko Skurnik

No hintojahan ei laskettu Viron hintojen tasolle jotta viinaralli olisi kokonaan tyrehtynyt. Sitten tehtiin "stating the obvious"-huomio: kansa juo enemmän ja kohta oltiinkin taas nostamassa veroa jotta järjetön juopottelu saadaan kuriin... Kieltolain vaikutus Suomessa oli lähinnä se että kansan yleinen arvostus yhteiskunnan lakeja kohtaan sai pahan kolauksen, alkoholinkulutukseen vaikutus oli vähäinen ja salakuljetus rehotti.

Typerän kieltämiseen perustuvan alkoholipoltiikan korvaaminen liberaalilla mallilla saattaisi pitkällä tähtäimellä aiheuttaa sen että luonnonvalinta tekee tehtävänsä, ainoa ongelma oikeastaan on se että alkoholi tappaa liian hitaasti.

Se mitä todella tarvittaisiin on vaihtoehto alkoholille (vaarattomampi, ei tappavampi =)).

Enni Kulovaara

Ei niitä niin alas laskettukaan, mutta tarpeeksi kuitenkin, että viinantuonti Virosta pieneni. Joksikin aikaa.

Olen monena kesänä käynyt Virossa kylpylöissä ja sieltä saa viinaa pikkukioskeistakin. En minä ainakaan siellä mitään humalaisia kummemmin nähnyt. Suomalaisia turisteja korkeintaan. Eikä nekään kovin kännissä olleet.

Kai se sitten on suomalainen geneettinen piirre, että vedetään viinaa niin että henki lähtee, jos sitä on vapaasti saatavissa:) Kukas täällä yhtenä päivänä esitti, että oluenmyynti pitäisi kieltää kaupoista sunnuntaisin? Voi herranjee kuinka älykäs idea. Tietenkään tyhmä suomalainen ei osaa sitä lauantaina ostaa tarpeeksi niin että huppu heiluu vielä sunnuntainakin.

Täytyy sanoa, että Enbusken kirjoitus oli ihan nappiin.

Enni Kulovaara

Veikko.

"Se mitä todella tarvittaisiin on vaihtoehto alkoholille (vaarattomampi, ei tappavampi =))."

- Tarkoitatko hashista? Oletetaan että tarkoitat. Kun juttu nyt on niin, että on olemassa ihmisiä jotka haluavat juoda olutta, viiniä ja viinaa, eikä läheskään aina ole kyse humaltumistarkoituksesta, niin mitä tuo siihen auttaisi. Pikku pössyt gourmet-pihvin kanssa punaviinin sijasta?

Entä saunaoluet? Että kun janottaa saunasta tultua, niin pössytellään terassilla?

Tai kun helteellä istuu ravintolan terassilla, niin pari pössyä ja lasi vettä?

Kyllä se vaan niin on, että kun minä haen hallista kallista kalaa, teen siihen salaatin ja keitän perunat, niin on se kumma jos ei saisi valkkaria siihen juomaksi ostaa. Sen aion tehdä huomenna.

Käyttäjän Wexi kuva
Veikko Skurnik

Samanlainen älyn riemuvoitto oli ettei olutta saa myydä klo 7:00 aamulla vaan vasta yhdeksältä. Oliko sillä oikeasti muuta vaikutusta kuin se että kaupat ja huoltoasemat joutuivat näkemään lisävaivan kylttien, verhojen ja lukittavien kaljahyllyjen muodossa? Ja tietysti se että juopot joutuvat odottamaan sen 2 tuntia enemmän ja parhaassa tapauksessa selviävät juuri sopivasti sen verran että kaljaostoksista ei tarvitse neuvotella myyjän kanssa =)

Enni Kulovaara

Älyttömyyden riemuvoitto se oli. Joskus aikoinaan oli kuulemma niin, että kirkollisina juhlapäivinä, vaikka kaupat saivatkin olla muutaman tunnin auki, niin kaljakopat oli peitetty.

Samoihin aikoihin oli sellaisia määräyksiä, että vaikka baarit saivat myydä olutta ja olla siis auki, niin jukeboksia ei saanut soittaa. "herra" häiriintyi...

Ei siitä niin kauan ole, mutta en nyt lähde netistä etsiskelemään.

Käyttäjän Wexi kuva
Veikko Skurnik

Olen myös kuullut tarinoita ravintoloiden kiertävistä sillivoileivistä, anniskella kun ei saanut kuin ruuan kanssa...

Tuosta vaihtoehtoisesta päihdeasiasta vielä sen verran että alkoholin ongelmahan ei ole punaviiniä pihvinsä kanssa nauttiva ihminen (paitsi jos humaltuu vahingossa kun hanapakkauksesta puuttuu mittari ja aamulla kärähtää ratista) vaan lentopallomailaa aamuyöllä snägärijonossa heiluttava kääliö (känniääliö) tai astetta pidemmälle vietynä moran tai keittiöveitsen ryyppykaveriin "riitaantumisen" seurauksena tuikkaava juoppo... Joskus aikoinaan portsarina työskennellessäni huomasin kovin useasti erimielisyyksien alkavan siitä kun humalaiset ihmiset joko vahingossa tai tahallaan joivat toisten juomia...

Eikä tässä alkoholipolitiikalla niitten ihmisten terveydestä olla huolehtimassa jotka sitä kohtuudella käyttävät, kohtuukäytöllähän on tutkimusten mukaan jopa terveyttä edistäviä vaikutuksia. Ongelman ytimessä on alkoholin liikakäyttö ja siitä aiheutuvat suorat ja epäsuorat haitat. Olisivatko asiat toisin jos tarjolla olisi muita vaihtoehtoja?

En usko että päihteen jonka yliannostukseen ei yhdenkään ihmisen ole raportoitu kuolleen tarjoaminen laillisena vaihtoehtona olisi huono idea. Ennemmin kannattaisi keskittyä miettimään syitä siihen mikä ajaa ihmiset (minkä tahansa päihteen) liikakäyttöön. Ja tästä päästäänkin taas siihen että keskiolutta pitäisi laimentaa koska jotkut juovat liikaa. Hoidetaan oireita eikä itse ongelmaa.

Enni Kulovaara

Joo.

"Olen myös kuullut tarinoita ravintoloiden kiertävistä sillivoileivistä, anniskella kun ei saanut kuin ruuan kanssa..."

- Se oli 70-80-luvun anniskelupolitiikka se.

"Tuosta vaihtoehtoisesta päihdeasiasta vielä sen verran että alkoholin ongelmahan ei ole punaviiniä pihvinsä kanssa nauttiva ihminen (paitsi jos humaltuu vahingossa kun hanapakkauksesta puuttuu mittari ja aamulla kärähtää ratista) vaan lentopallomailaa aamuyöllä snägärijonossa heiluttava kääliö (känniääliö) tai astetta pidemmälle vietynä moran tai keittiöveitsen ryyppykaveriin "riitaantumisen" seurauksena tuikkaava juoppo... Joskus aikoinaan portsarina työskennellessäni huomasin kovin useasti erimielisyyksien alkavan siitä kun humalaiset ihmiset joko vahingossa tai tahallaan joivat toisten juomia..."

- Heh. Ai niin, tuo Risikon ehdottama mittari:))) Snägärijonossa harvoin punkkua pihvin kanssa nauttinut heiluu puukon kanssa. Voi niitä sellaisiakin olla...

"Eikä tässä alkoholipolitiikalla niitten ihmisten terveydestä olla huolehtimassa jotka sitä kohtuudella käyttävät, kohtuukäytöllähän on tutkimusten mukaan jopa terveyttä edistäviä vaikutuksia. Ongelman ytimessä on alkoholin liikakäyttö ja siitä aiheutuvat suorat ja epäsuorat haitat. Olisivatko asiat toisin jos tarjolla olisi muita vaihtoehtoja?"

- Nyt tarkkana. Mitä helvettiä se Risikolle ja kumppaneille kuuluu, jos joku juo "liikaa". Kuoleepa pois kuleksimasta, eikä tarvitse rasittaa kansantaloutta eläkettä nauttimalla. Noista muista vaihtoehdoista. En minä ainakaan alkaisi hashista pössyttelemään, jos tänne kieltolaki viinan suhteen tulisi. Kävisin EU:n antamien oikeuksien mukaan hakemassa juomani laivalta.

"En usko että päihteen jonka yliannostukseen ei yhdenkään ihmisen ole raportoitu kuolleen tarjoaminen laillisena vaihtoehtona olisi huono idea. Ennemmin kannattaisi keskittyä miettimään syitä siihen mikä ajaa ihmiset (minkä tahansa päihteen) liikakäyttöön. Ja tästä päästäänkin taas siihen että keskiolutta pitäisi laimentaa koska jotkut juovat liikaa. Hoidetaan oireita eikä itse ongelmaa."

- Mitä tässä olen vuosien mittaan lukenut historian artikkeleista, niin aina ihmiset ovat halunneet jollain itseään piristää, on se sitten kahvi, tupakka, alkoholi tai muu huume.

Niinhän jo muinaiset sumerit...

Henry Hammar

Ne tarinat kiertävistä sillivoileivistä eivät ole vain tarinoita vaan ihan tosia. Olen itsekkin aikoinaan "kierrättänyt" kyseisiä voileipiä. Jos todella halusi syödä smörgarin, niin sellainen tehtiin erikseen.
Tällaista tapahtui lähinnä ns.kansankuppiloissa.

Tuota vinkkutölkkiin asennettavaa mittaria ehdoitti aikoinaan joku ruotsalais poliitikko.Missäs muualla. Häntä tosin evästettiin, että viinapullot ovat jo läpinäkyviä, eikä se tunnu kulutusta hillitsevän.

Käyttäjän Wexi kuva
Veikko Skurnik

Juu, tiesin kyllä että näin on todella ollut, tarinoita siksi etten itse ole sitä ikäluokkaa joka tuota käytäntöä olisi päässyt ihmettelemään =)

Itse pohdimme tuota mittariasiaa niin päin että jos kossupullo ei olisikaan läpinäkyvä, voisiko kossua naukkaillessa myöskin tulla "vahingossa känniin" kun ei ole tarkkaa tietoa montako senttilitraa on mennyt ääntä kohti... =)

Käyttäjän Muffinssi kuva
Antti Kymén

Jos nyt käy niin köpelösti, että keiton naukkailua aletaan rajoittamaan, niin tästä ohjeesta voi olla iloa:

Sillikilju v0.05
#riekale @quakenet

Alkupuhe:

Sillikilju on porvarien seurapiirijuoma ja sitä ei suositella tarjottavaksi talonpojille.
Resepti on salainen joten ethän anna osoitetta eteenpäin.
Mietit varmaan että onko tämä vitsi, mutta siitä ei todellakaan ole kyse.
Sillit antavat kiljulle hienostuneen maun, sekoittaa kiljua käymisprosessin aikana, sekä antaa paljon ravinteita kiljuun!

Sitten itse asiaan;

Tarvitset:

8kg sokeria
16 silliä (myös ahvenet käyvät)
Turbohiivaa pussillinen
Vettä 25l
Käymisastia+lukko jne (ne vakiot)

Sitten itse ohje:

1. Kaada sokerit käymisastian pohjalle
2. Laita n.25l sopivan lämmintä vettä rauhallisesti sekottaen (että sokeri liukenee veteen)
3. Lisää hiiva
4. Lisää aluksi 2 silliä (tai ahventa) ja anna niiden sekoittaa kiljua noin 24h.

Huomaa että sillien (tai ahvenien) pitää saada happea voidaakseen sekoittaa herkkujuomaa.
Siinävaiheessa kun sillit alkavat väsyä (tämä tapahtuu yleensä noin 24h päästä), lisää joukkoon kaksi silliä lisää.

Vanhat sillit/ahvenet antavat makua keittoon hyvin joten älä poista väsyneitä sillejä seasta!
Ja lisäksi sillit ovat myös terveellisiä!

Jatka samalla tavalla seuraavat 24h, sitä seuraavat, jne.

Kun kaikki sillit/ahvenet (16kpl) on käytetty alkaa juomakin olemaan valmista nautittavaksi.
Pulloitusvaiheessa sillit tulee poistaa keitosta koska ne ovat tehneet parhaansa -ja antaneet kaikkensa.
Sillit löytää helposti juomasta koska ovat yleensä pinnalla selällään.

Vinkkejä:

Sillejä ei tarvitse ruokkia välissä koska ne nauttivat herkkua myös itse.
Ota huomioon että saatat joutua lisäämään vettä lisää käymisastiaan johtuen tuosta pienestä hävikistä!

HUOM!
Älä missään nimessä käytä sekaisin sillejä ja ahvenia.
Tämä antaa ikävän sivumaun juomaan!

Seuraavat kalayhdistelmät on todettu erittäin maukkaiksi;

made ja kiiski
hauki ja karppi
särki ja suutari
lohi ja lahna

Enemmän kiljultaan haluava voi koittaa ylläolevia yhdistelmiä!
Huomaa myös että et voi käyttää samaa määrää kaloja astiassa (16) jos käytät eri kaloja.
Mutta kokeilemalla pääsee parhaisiin hinta/laatu -suhteisiin.

Myös valkosipulia kannattaa koittaa, mutta se tuo ikävästi lisähintaa keitolle koska sitä pitää laittaa useampi kilo että se maistuu edes!

Maistajien kommentteja:

"Niin hyvää juomaa että tätä ottaessa voi hyvin mielin vaikka oksentaa päälleen sekä paskoa housuihin ilman omantunnon tuskia!" - Nikke.
"Mä alan aidosti tykkää tästä!" - Mika.
"Todella hienostunut maku!" - Esa.
"Vetää jopa vertoja alkon parhaimmille viineille!" - Atte.
"En odottanut tältä juomalta paljoakaan mutta yllätyin todella, tämä on todellista jumalten juomaa!" - Osmo.
"Saa pään paremmin sekaisin kuin kokalla ja mikä parasta - edullisemmin!" - Jonna.

http://vhosti.com/etc/sillikilju-ohje.txt

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Uskomatonta, tämä kallis hallituksemme veivaa vaan samoja parametrejä ees taas, eikä näillä alkoholijutuilla ole mitään käytännön merkitystä Suomen taloudelle. Tekisivät jotain viisasta ja älykästä rahoilla ja ajallaan varautumalla maailmanlaajuiseen talouden romahtamiseen, mutta ei kun pitää säätää jotain mallasjuomien prosentteja. Se varmaan lämmittää mua 30 vuoden päästä kun tämä kehitysmaa, johon ei ole varaa ostaa öljyä, eikä ole vientiteollisuutta, että hei ainakin olut oli laimeaa.

Matti Mottonen

Ei ole A-olutta, ei III, IV, I tai edes II veroluokan olutta.

On pintahiiva- ja pohjahiivaolutta, stouttia, portteria, mildia, pilsneria (ei ole I veroluokkaa), sahtia, bockia, lambeckia, lageria, real alea, indian pale alea, weisenbieria... Kuka keksi laitaa kirsikkaa sekaan? Tsekissä on hienoja 2,7 % oluita. Talvea kohti ottaisin hieman tuhdimman tosin. Kannattaa käydä yksittäisissä K-kartellikaupoissa katsomassa. Valikoima on liiankin suuri.

Kuvaavaa on, että Sinebrykoff käyttää kolmea hiivaa tuotannossaan: yksi tanskalaiselle brandille, yksi Koffin palkitulle portterille (Guinnesin hiiva) ja yksi kaikille muille.

Tanskalaiset tekivät oluesta tuotteen ja rahaa. Suomessa kiellettiin popmusiikkikin 60-luvulla (mikäli mahdollista), Ruotsi teki siitä rahaa.
Meillä kiellettiin luisteluhiihto...V-tyyli...

Laimennetaan viinit myös.

Rakastakaa toisianne myös selvinpäin, niin viina ei maistu liikaa.

Käyttäjän tonisuonsivu kuva
Toni Suonsivu

Tähän sopii hyvin kommentiksi Osmo Soininvaaran aikoinaan keksimä viisaus: "Kyllä miedommastakin oluesta tulee humalaan, täytyy vain juoda enemmän." :D

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Joskus alkkiksen kanssa seurustelleena ja itsekin ajoittaisena suurkäyttäjänä tiedän, että kaikkein voimakkaimmat tunnereaktiot alkkiksessa onnistuu herättämään, jos joko mainitsee hänen riippuvuudestaan tai yrittää asettaa esteitä hänen ja hänen syvimmän tunnesuhteensa kohteen so alkoholin väliin.
Jos olisin ilkeä, tulkitsisin tämän keskustelun kiivailuja laimennusta vastaan osin tältä pohjalta, mutta okei, en tee niin.
Ja siis vahvalla keppanalla tarkoitan nykyistä 4,7% keppanaa verraten alkuperäiseen about 3-prossaiseen. Siinä on eroa kuin 30% SUomi-viinassa ja Pohjan pojassa.

Toimituksen poiminnat