Tuomas Enbuske

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Parempi ettei olisi ollut koko Nokiaa

Suomalaisten uusi kansanhuvi on Nokian romahduksella mässäily. Masokismin rankkuudessa se ylittää jopa vihtomisen tai Kaurismäen elokuvien katselun.
 
Kaava on aina sama; aukeaman jutussa on kuva alas suuntaavasta käyrästä, joka kuvaa Nokian osakekurssin romahdusta. Vieressä pari tyyppiä viisastelee, kuinka kaikki olisi pitänyt tehdä toisin. Sääli, että nämä asiantuntijat eivät itse perustaneet 2000-luvun alussa omia menestysfirmojaan, kun kerta hiljaista tietoa kansainvälisen yleisön kännykkämieltymyksistä on ollut niin kovasti. Todellisessa maailmassa monet näistä eivät saisi myytyä edes Serenan pääsylippua venäläiselle.
 
Tuntuu, että olisi Suomelle parempi, että koko Nokiaa ei olisi edes ollut olemassa. Kumpikin on ollut huono, sekä liian iso että liian pieni Nokia.

Voitteko kuvitella, että vähän aikaa sitten suomalaisten älykköjen ykköshuolenaiheena oli se, että Nokia on Suomelle liian suuri.

Kun Lex Nokiasta puhuttiin kaksi vuotta sitten yli puolet Hesarin älykköraadista oli sitä mieltä, että Nokialla oli liikaa valtaa. Historiantutkija Mirkka Lappalainen valitti, että Suomessa menestyjillä on aina suhteettoman paljon vaikutusvaltaa - olivat ne sitten yrityksiä tai yksilöitä.

Ohjaaja Atro Kahiluoto oli – toivottavasti puolitosissaan - sitä mieltä, että pitäisi perustaa Nokia ulos Suomesta –kansanliike.

2000-luvun alussa oltiin kovasti huolissaan siitä, että liian suuri osa suomalaisista työpaikoista on Nokialla. Ihan kuin työpaikkojen määrä olisi joku vakio, eikä vaurauden luomiseen tarvittaisi minkäänsorttista keksintöä, jota maailmalle myytäisiin.

No, onneksi näitä ongelmia ei enää ole, sillä Nokian merkitys Suomen taloudelle on pienentynyt huomattavasti.

Kun firma tekee jotain niin hyvin, että todella moni haluaa vapaaehtoisesti hankkia sen tuotteen, alkaa aina lässytys siitä, että firmalla on markkinoilla liian määräävä asema. 60-luvun alussa yhdysvaltalainen autovalmistaja General Motors joutui hidastamaan autojensa kehitystä, koska jenkkiviranomaisten mukaan sillä oli liian määräävä markkinasema.

Vuonna 2008 sama firma aneli Yhdysvaltain kongressilta hattu kourassa valtion tukea ja lopulta valtio ajoi GM:n konkurssiin.

Monopoliasemat ovat yleensä aina väliaikaisia. Katsotaanpa talouslehti Forbesin listaa 500 suurimmasta yrityksestä vuodelta 1983 ja verrataan niitä listaan 20 vuoden päästä. Ainoastaan 202 firmaa on jäljellä.

Suomessa käsitellään yrityselämää tasan yhdestä näkökulmasta; mitä valtio siitä  hyötyy. Nokian menestyksen yhteydessä puhuttiin vain siitä kuinka paljon verotuloja siltä saatiin nyhdettyä yhteiseen kassaan.

Ja kyllähän niitä saatiin. Vuonna 2007 Nokialta saatiin pelkästään yhteisöveroja 1,3 miljardia euroa. Vertailun vuoksi pelkästään sillä kustannettaisiin koko Suomen maataloustuki tai puolet maamme puolustuksesta. Nokialaisten maksamat tuloverot ja välilliset verot vielä siihen päälle.

Mutta tämä kollektiivinen hyötynäkökulma on vastenmielinen. Ei yrityksen tärkein tehtävä ole maksaa veroja.

Menestynyt yritys on hyödyttänyt yhteisöä jo muutenkin. Joka kerta kun joku on ostanut yrityksen tuotteen tai palvelun hän on kokenut sen parantavan elämäänsä enemmän kuin siihen käytetty rahat. Esimerkiksi kännykkää ei ole pakko omistaa. Jossain vaiheessa joku toinen yritys yleensä keksii jotain parempaa tai myy samaa edullisemmin ja isoilla firmoilla on taipumus romahtaa, kun ne eivät enää valmista sellaista, mitä ihmiset haluavat ostaa. Ja hyvä niin! Voittaja on tietysti kansalainen, joka saa koko ajan parempaa halvemmalla.
 
Tätä ei tietenkään kukaan osaa arvostaa. Esimerkiksi Googlelle ollaan vihaisia sen määräävästä markkina-asemasta, mutta silti sen suurella vaivalla kehittämiä palveluja käytetään kyllä surutta. 20 vuotta sitten ihmiset olisivat pyörtyneet onnesta, jos heillä olisi ollut käytössä Googlen hakukone, kartat sähköposti tai joku muu uusista palveluista. Ja ilmaiseksi! Nyt ollaan vihaisia, kun ne eivät joskus satu toimimaan juuri sillä tavalla kuin kuluttaja itse haluaa.

Ei ole mitään luonnon tai talouden lakia, jonka mukaan firman pitäisi pysyä isona ihan vain sen takia, että se on joskus ollut sitä. Vai olisiko Yhdysvalloissa pitänyt pelastaa tietokoneiden suurjätti 
Commodore? Firman liian suuresta markkina-asemasta oltiin 80-luvulla huolissaan.

Olisiko hienoa pelata vielä nykyäänkin tietokonepelejä Commodore 64 -koneella?

Vai oliko sittenkin kenties kuluttajan ja koko kansantalouden kannalta parempi, että maahan syntyi jotain ihan muuta, jotain mistä ei ollut silloin vielä kuultukaan. 
 
Luulisi, että olisi hienoa, että Nokia tarjosi 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa jotain niin hienoa, että sadat miljoonat ihmiset vaihtoivat rahansa sen tuotteisiin.

Aika moni meistä on sopinut treffinsä, tavannut puolisonsa ja soittanut ambulanssin keksinnöllä, joka vielä muutama vuosikymmen sitten olisi ollut science fictonia. 
Mutta ei. Vain mokat muistetaan. Ne, jotka eivät itse ole tehneet mitään, protestoivat nyt kun muut eivät ole tehneet tarpeeksi heidän puolestaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Aivan oikein. Jonkin täysin absurdin "sosiaalisen oikeudenmukaisuuden" teorian mukaan Nokian olisi paitsi pitänyt kehittää markkinoille kaikki yllämainittu ja vielä enemmänkin -- ja lisäksi joko olla tekemättä sillä voittoa, tai jakaa voittonsa "asiakkaille".

Fakta on, että *mikään* määrä voittoa, joka olisi Nokialle (ja sen omistajille jäänyt), ei tekisi sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kannattajia tyytyväiseksi.

Jouko Koskinen

Kommunistinen eliitti elää köyhyydestä. Nettona veroa maksavien ajaminen maasta on tehokkain tapa pienentää sosiaalitukia. Kaurismäelle lisää sankaritarinoita.

Jari Eteläsaari

Minä suosin Nokiaa(kotimaista) niin kauan kun pääputiikki on tällä.
Nykyinen N8-kännynikin on vallan mainio. Mukavaa kun on aina kohtuutasoinen kamera mukana, ja gps ja radio ja muuta.

Varsinkin eilen julkaistu Anna softa-päivitys on saanut paljon kehuja nopeutensa puolesta.
http://aani.nokia.fi/2011/08/18/symbian-annan-lata...

Tuula Saskia

Jälleen kerran:

osuvaa tekstiä, Enbuske.

Mistä nuo näkökulmat löydätkin!

Pekka Manner

Nokia on ollut kupla joka puhkesi.

PS Maataloustuki on paljon suurempi, koska siinä paljon piiloitettuja tukia, oikea luku vuodessa on n 15 miljardia!!!!

Jouko Koskinen

Eipä ole ainoa tämä Nokia joka piti saada pois Suomesta. Korealaiset rakentaa offshore tuulipuoston itämerelle ja Haminassa lomautetaan 230 ihmistä kun hävisivät tarjouskilvan.

Tornion jaloterästehdas häviää tarjouskilvan ranskalaisille kun "vihreä" sähkö on liian kallista.

Laivat tekee korealainen huokeammalla - varastaa täältä teknologian.

Sellu / paperiteollisuus siirtyy Saksaan kun GPn jannut pelkää porolaidunten tuhoutumista. Hake ja jätepaperi ei sinne vietynä vaaranna villisikajahtia.

Suomalainen menetelmä CO2 -päästöjen vähentämiseksi ei kelpaa kenellekään täällä.

Kateus vie kalan kattilastaki. -Rymättyjästä-

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No, tuo on tuttua Enbusken sarkasmia, vaan osa tottakin.

Parempi, ettei olisi ollut koko Valmettia.

Parempi, ettei olisi ollut koko Finlaysonia.

Parempi, ettei olisi ollut ensimmäistä sähkövaloa Tampereella.
Enbusken suku katselisi Oulun seudulla näyttöruutua vieläkin päreen valossa.

Parempi, ettei olisi ollut Sisua, sahoja, metsäteollisuutta, metsää,- ja vaikka mitä.

Parempi, ettei oltaisi sodittukaan, vaan annettu amerikkalaisten hoidella Suomen asiat, niinkuin Nokiankin asiat.

Kun Nokia lähtee amerikkaan, menköön Suomi samassa laivassa,- vai bittimaailman kauttako reitti menee nykyisin?

Enbuske epäonnistui jälleen. Enbuske ei ole hengennostattaja, Enbuske on hengenlaskija.

Juhani Klaus

Aivan asiallinen kirjoitus häneltä mielestäni.Totuudenpuhujat saavat harvoin suosiota.Tuntuu että paskaa ja katteetomia lupauksia antavat ihmiset on perin suosittuja Suomessa!

Henry Hammar

Enbuske on niitä harvoja realisteja jotka näkevät
asiat sellaisina kuin ne ovat tämän nykyisen
positiivisyys höpinän keskellä.

Sampo Keminholma

Enbuske on järkijätkä. Kommaria v-uttaa.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

"Parempi ettei olisi ollut koko Nokiaa"

Älähän nyt, sain olla siellä 13v töissä ja loppujenlopuksi ihan mukavaa palkkaa vastaan. :)

Mutta se "lex Nokia" on kyllä huono.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tätä juttua olisi auttanut, jos Enbuske olisi tiennyt kilpailupolitiikasta edes perusteet. Tai sitten se olisi jäänyt kirjoittamatta : D

Käyttäjän Nonissimo kuva
Simo Raittila

Snellmannin kommenttia auttaisi, että yksilöitäisiin noista asioista edes joitakin. En siis sano, että olet väärässä, mutta sanon, ettet näytä, ettet ole väärässä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Joo, aiheellinen huomautus. Viranomaiset ovat puuttuneet määrääviin markkina-asemiin jo 1800-luvulta lähtien - Yhdysvalloissa - eikä sitä kaikkea voi kuitata "lässytyksenä." Tai siis näin minulle on opetettu. Enbuske näyttää väittävän, ettei kilpailupolitiikka kuulu vapaaseen markkinatalouteen, mutta äskeisen valossa se olisi pitänyt jotenkin perustella. Muutenkin kuin heittämällä, että General Motors on joskus joutunut pienentämään tuotantoaan määräävän markkina-asemansa takia tai että joku on Googlesta "vihainen."

Kilpailupolitiikka on osa vapaata markkinataloutta. Suomen kilpailuvirastosta ei ole vuosiin kuulunut mitään : D

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tässä kirjoituksessa oli jälleen aiheena valittamisesta valittaminen, joka ei tule laskemaan valittamisen määrää. Hommassa ei katsokaas ole kysymys järjestä vaan tunteesta ja ilmapiiristä.

Muistutukseksi Enbuskelle, Suihkoselle, Tyrylle ja monelle muulle: Jos Suomi on teistä paska maa (liian vasemmistolainen/oikeistolainen jne.) voi täältä muutta pois vasemmistolaisempaan (Kuuba) tai oikeistolaisempaan (Hong Kong, Singapore, USA) maahan. Jos olette liian hyviä tälle maalle, niin jättäkää tämä maa omaan arvoonsa ja johdonmukaisuuden nimissä poistukaa. Siihen teillä on oikeus.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Muistutukseksi Enbuskelle, Suihkoselle, Tyrylle ja monelle muulle: Jos Suomi on teistä paska maa (liian vasemmistolainen/oikeistolainen jne.) voi täältä muutta pois vasemmistolaisempaan (Kuuba) tai oikeistolaisempaan (Hong Kong, Singapore, USA) maahan. Jos olette liian hyviä tälle maalle, niin jättäkää tämä maa omaan arvoonsa ja johdonmukaisuuden nimissä poistukaa. Siihen teillä on oikeus."

Minä puolestani muistutan Lampeltoa, että vasemmistolaisempia,- ja oikeistolaisempia maita löytyy lähempääkin.

Vasemmistolaisempia ovat Ruotsi,- ja Norja.
Oikeistolaisempia Viro,- ja Venäjä.

Emmekö me saisi muuttaa niihin, mikä sinua riepoo, että niin kauas?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Emmekö me saisi muuttaa niihin, mikä sinua riepoo, että niin kauas?

Ehdottomasti saatte. Ei ollut lainkaan tarkoitus rajata vaihtoehtoja. Miksi muuten et ole itse muuttanut Ruotsiin tai Norjaan?

Henry Hammar

Vasemmistolaisessa Ruotsissa asunnot ovat puolta halvempia, autot reilusti halvempia, ruoka huomattavasti halvempaa ja bensa aina hivenen halvempaa kuin Suomessa. Viinaa saa tuoda EU:sta enemmän kuin Suomessa, valtiontalous on paremmassa jamassa kuin Suomessa, tiet ovat parempia kuin Suomessa ja virkamiehet kohtelevat kansalaisia tasavertaisina, eivätäkä alamaisina kuin Suomessa. Tätä listaa voisi jatkaa, mutta tässäpä aluksi.

Jouko Koskinen

Monet ovat lähteneet muualle ja perustaneet sinne Suomi -puolueen.
Menestyen jopa - paitsi että kommariaate piti hylätä.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Älä turhaan huoli muuttamisestani. Kyllä sen aika tulee.

Itse kuitenkin suosittelen poliittisille vastustajilleni mielipiteiden muuttamista. Samaa ongelmaahan usein esitetään liittyvän maahanmuuttoon, ts. että pakolaiset ja humanitaariset maahanmuuttajat tuovat kehitysmaiden ja totalitarismien ongelmat mukanaan vakiintuneissa ajatusmalleissaan.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

En huoli, mutta olen utelias tietämään syyn, mikä on saanut mm. sinut pysymään Suomessa tähän saakka?

Kuka tietää, ehkä tulemme molemmat asumaan tulevaisuudessa randilandiassa. =)

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Mulla on vielä täällä maksamatonta asuntolainaa. 10 vuoden kuluttua mulla on Suomessa viitisen velatonta vuokra-asuntoa, joiden tuloilla voin vuokrata huvilan Côte d'Azurilta, nauttia punaviinistä ja moikata uutta kaveriani Siikalan Pekkaa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mainio suunnitelma. Onnea sille.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Nokiaan voisi soveltaa samoja muistosanoja kuin rakastettuun vainajaan: niin surulliselta kuin poissaolosi tuntuukin, olen kiitollinen vuosista jotka sain elää kanssasi.

Masokismin rankkuudesta olen eri mieltä. Vihtominen on sittenkin se suomalaisen itseruoskinnan konkreettisin, ja sikäli selkänahassa eniten tuntuva muoto.

Harri Rautiainen

Kuinka moni vielä 1990-luvulla kuvitteli Nokian olevan valtion yhtiö, vaikka se on kaiken aikaa ollut yksityisen ja erityisesti suurpääoman omistama?

Nokia on tietyllä tavalla velkaa Suomen valtiolle tuotekehitystuista, joita se on nauttinut. Silti Nokian omat miljardiluokan panostukset tuotekehitykseen ja jopa soveltavaan tutkimukseen ovat täysin ylivoimaisia Suomessa ja alalla maailmantasollakin.

Kyllä Nokia on itse menetyksensä ansainnut, ja nyt myöhemmin 'sohvansa petannut'.

Harri Rautiainen

Ei pidä kuitenkaan unohtaa niitä panostuksia, joita suomalainen valtionyhtiö Tele (myöh. Sonera) teki datansiirto- ja mobiiliteknologiaan. Yhteistyössä Nokia keräsi näistä ensimmäisenä hyödyt itselleen.

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Täällä Japanissa ainakin Nokia epäonnistui surkeasti ja lähti häntä koipien välissä. Syy oli yksinkertaisesti se, että Nokia luuli länsimaita varten suunniteltujen tuotteittensa olevan ylivoimaisia japanilaisiin verrattuna. Tosiasiassa japanilaisten monialayritysten (Toshiba,Panasonic, Sharp Aquos, Fujitsu jne.) kännykät, jotka on suunniteltu japanilaisiin tarpeisiin, olivat ja ovat ylivoimaisia. Ainoa ulkomainen kännykkävalmistaja, joka kohtalaisesti on menestynyt, on Apple iPhonellaan.

Minä kyllä ostin Nokian kännykän Japanissa ihan solidaarisuussyistä suomalaista merkkiä kohtaan, kun DOKOMO niitä yritti myydä huonolla menestyksellä vajaan vuoden ajan. Puhelin kyllä toimii vieläkin erinomaisesti, mutta mitään tukea ei sille ole saanut vuosiin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Nokia on syönyt korkeakoulujen siemenperunat. Opettajien, opetuksen ja oppilaiden taso on romahtanut.

Nokia saanut 160 miljoonaa Tekesin tukea vuosina 1997–2009 ja vuosina 1983-1997 taatusti saman verran. Tekesin johto on ollut vakiovieras Nokian kabineteissa. Useampikin Tekesin pääjohtaja perusteli julkisuudessa Nokian tukia sillä, että Tekes pääsi sillä tavoin seuraamaan kehityksen kärkeä.

Tekesin ensimmäinen pääjohtaja hyppäsi Nokian leipiin neuvoteltuaan ensin vuonna 1995 valmiiksi Nokia vetämän surullisen kuuluisan KAMU-ohjelman. Se tehtiin Nokian ehdolla, Nokia veti sitä ja budjetiksi veikattiin lähes 100 miljoonaa euroa. Tulos oli katastrofi. Erityisesti pisti silmään, että pienet yritykset pääsivät mukaan vain jos suuret yritykset olivat kiinnostuneet tuon pienen touhuista.

Anni Loren

Yksi huomio Enbusken kirjoitukseen, hän kun ei tunnu arvostavan Aki Kaurismäkeä..: "Masokismin rankkuudessa se ylittää jopa vihtomisen tai Kaurismäen elokuvien katselun"

Aki Kaurismäki on kestänyt aikaa paljon paremmin kuin Nokia. Kaurismäki oli kansainvälisesti tunnettu jo ennen Nokian suuruudenaikoja ja hän on sitä edelleen kun Nokian on vaipunut hämärän rajamaille. Taiteella ON pysyvää arvoa.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Aina tulee olemaan masokisteja, jotka nauttivat "taiteesta", jonka tarkoitus on osoittaa maailman olevan ikävä paikka.

Enni Kulovaara

Kaurismäkiä on kaksi. Kumpainenkin tekee mielestäni ihan hyviä leffoja. Makuasiahan se tietysti on.

Tuula Saskia

Omaperäisiä kumpikin ja arvostettuja.

Mutta elokuva on taiteenlaji siinä kuin musiikkikin.

Minua ei kukaan saa ihailemaan rockia, mutta ei moiti ihmisiä, joille ko. taiteenlaji on avautunut.

Ethän sinäkään, vai kuinka?

Enni Kulovaara

Rokkenrolli on sekoitus kaikenlaista rytmimusiikkia. Ja sitä on monenlaista. Heviä ja räppiä en kestä kuunnella, mutta bluesissa mieli lepää.

http://www.youtube.com/watch?v=DZMVQlY0pNE&feature...

http://www.youtube.com/watch?v=HCcrHYDM6bI

Rainer Nuorinko

Niin, kun suu on täynnä pullaa ja silmillä viidensadan setelit. Missä kunnossa silloin on näkemään mitä maailmassa tapahtuu.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Riippuu näkökulmasta. Minulle Kaurismäen tuotoksilla ei ole ollut mitään arvoa. Nokian tuotoksilla sen sijaan sitäkin enemmän. Yleensäkin matkapuheluiden ja tekstarien lisäksi olen säästänyt litroittain bensaa ja vielä enemmän aikaa kun olen Nokian puhelimeen yhdistämällä navigaattorilla päässyt perille murto-osassa ajasta verrattuna menneeseen, kun hortoilin pitkin kaupunkeja ja vaaransin liikennettä paperikartta kourassa.

Tai no, on Kaurismäen leffoilla ollut jotain pientä huumoriarvoa. Kerran lukiossa meidät pakotettiin katsomaan joku Kaurismäen leffa oikein elokuvateatterissa. Sen jälkeen saimme monet kerrat hyvät naurut, kun aina, kun oli tylsää tai muuten suunniteltiin, että mitäs nyt tehtäisiin, niin joku ehdotti, että mitäs jos katsottaisi pari Kaurismäen elokuvaa. Kaikki räjähtivät nauramaan, eikä sen hetkinen tylsyys tuntunutkaan enää läheskään niin tylsältä.

Anni Loren

Enbusken teksti oli mielestäni ihan asiaa, tuo Kaurismäki vaan pisti silmään ja siksi kirjoitin kommenttini. Ei ollut tarkoitus erityisesti rinnastaa Kaurismäkeä ja Nokiaa vaikka tämä itseasiassa imartelee molempia monoliittisia osapuolia:)
Olen myös vallan hyvin tietoinen viime vuosien Aki Kaurismäki dissauksesta Suomessa.

Veikko Penttinen

Anni ei taida tietää, että ns. kulttuuriväki on hyvin samankaltaista koko Euroopassa. Siihen kuuluu aina vain vasemmistolaisuus, Amerikan arvostelu ja köyhäilyn ylistys. Ei tietenkään niin, että oma köyhäily olisi sen vakavampaa kuin kuluneiden (merkki)farkkujen pito.
Lopetin jo seitkytluvulla käymästä niissä elokuvissa ja lukemasta niitä kirjoja, joista nämä älyköt intoilivat. Syy on yksinkertainen tein heidän kanssaan näitä asioita, joten tunsin kuinka niin tämä taide kuin asenteetkin syntyivät.
Se että Kaurismaki on suosittu, johtuu aivan samasta syystä, miksi masennus on aikamme yleisempiä tauteja.
Vuosien varrella opin myös sen että ns. kulttuuriväki on varmaan laumakäyttäytymisen johtava ihmisryhmä.

Anni Loren

Kulttuuriväki lienee muuttunut seitsemänkymmentäluvulta meidän aikoihimme niinkuin muukin yhteiskunta. Sen kulttuuriväen parissa jota minä tunnen ei Yhdysvaltojen arvostelu ole mitenkään keskeistä. Päinvastoin, myyttinen Amerikka kiehtoo näitä ihmisiä ja innoittaa taiteilijoita.

Sitten jos mennään Aki Kaurismäen elokuviin en käsitä lainkaan mitä on tämä masennuspuhe? Okei, joku Tulitikkutehtaan tyttö oli juonen tasolla masentava mutta siinähän oli ihan loistavaa mustaa huumoria. Kaikki ei vain naura samoille asioille. Uusin Le Havre on kai vielä monelta näkemättä kun ei se ole ollut virallisessa ensi-illassa Suomessa (Sodankylässä näytettiin kai kesällä) etten minäkään osaa vielä sanoa sen masentavuudesta.

Kummasti se on palkintoja saanut ympäri maailmaa, paitsi elokuvajuhlilla taiteellisista ansioistaan myös kirkollisia palkintoja inhimillisen sanoman levittämisestä. Eihän tälläinen kaikkia kuoliaaksi naurata. Ehkä joku Nurkse/Kutri Manninen productions jossa on pääosassa Mikko Leppilampi antaa sitten enemmän hengen ravintoa?

Taas meni Nokiasta ohi mutta antaa olla..

Pentti Järvi

Ericsson ei myöskään takavuosina valmistanut sellaisia puhelimia, joita yleisö halusi, etenkin nuoriso. Silloin Nokia oli huipulla kännyköidensä kanssa.
Nokiasta en tiedä, mutta asia on hieman samantapainen politiikan kanssa: ei tehdä sitä politiikkaa, minkä puolesta iso osa kansasta on äänestänyt.

Jouko Koskinen

On niitä yrittäjiä ollut; TM-testivoittaja Spectronic NMT, aakkosnäppäimistö,
tekstiviestivalmius (verkossa ei) kortti jossa pidin asiakastietoja - 7 vuotta.

Sitten hukkasin eeriksonin -seuraavaksi Sony - aivan kaameita vehkeitä.
Nokialaiseen oli vaan pakko turvautua - oppirahat maksettua.

Vai pitäisi arvostaa Kaurismäkeä ja harlinia - enköhän ole oppirahat maksanut.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Loistokirjoitus. Tuo esille erittäin hyvän huomion siitä, miten vapaasta markkinataloudesta keskustellessa sen vastustajat aina unohtavat kaiken vapaan markkinatalouden luoman hyvän. Minusta on ollut aina hyvin vaikeaa keskustella asiallisesti sellaisen henkilön kanssa, jonka mielestä se, että toinen saa 3000 euroa ja toinen 1000 euroa on parempi tilanne kuin se, että toinen saa 10 000 euroa ja toinen 1500 euroa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kiinnostava esimerkki! Se kolme tonnia tienaava ei ostovoimallaan aiheuta ollenkaan samanlaista hintojen nousua kuin kymppitonnin ansaitseva. Siksi kymppitonnin liksa tekee 1500 euron palkasta suhteellisesti paljon pienemmän kuin kolme tonnia tekee tonnista.

Toivottavasti ymmärrät, että kysymys ei ole kateudesta. Missä on markkinoille etsiytyvää rahaa, siellä hinnat nousevat, ja korkeampaa hintaa pyydetään myös pienipalkkaiselta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Äh, olisi pitänyt arvata, että euromääräiset summat ovat huono esimerkki. Korjaan vertaustani seuraavasti: En saa aikaan asiallista keskustelua sellaisen henkilön kanssa, jonka mielestä se, että toisella on Audi A6 ja toisella Fiat Punto olisi parempi tilanne kuin se, että toisella on Ferrari 575M Maranello ja toisella Toyota Verso.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Hintojen ja tuotannon kausaatio on päinvastainen: ensiksi on tuotanto. Siitä seuraavat hinnat. Jotta joku ansaitsisi 10 kertaa toista enemmän hänen on tuotettava (laskeva marginaalihyöty huomioiden) enemmän kuin kymmenkertainen määrä. Jotta inflaatiovapaassa maailmassa hän saisi kaiken sen tuotannon kaupaksi, hintojen on laskettava. Sen seurauksena myös se tonnin palkkaa saava hyötyy.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Teorioistasi olen valmis myöntämään sinulle talous-nobelin, mutta entäs käytäntö? "Inflaatiovapaa maailma" - näkis vaan! Ja esimerkiksi asunto- ja kiinteistömarkkinoilla ostovoimaisen rahan runsas ilmestyminen merkitsee aina kohoavia hintoja. Saimaan alueelta rantatonttia havitelleet keskituloiset jäivät jalkoihin, kun Pietarin uusrikkaat nostivat rahasalkkunsa pöytään.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Mihinkään ei koskaan olla tyytyväisiä ja kaikki on tylsää.

Tää pätkä on hyvä muistutus nykymaailman ihmeellisyydestä:

http://www.youtube.com/watch?v=8r1CZTLk-Gk

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Oli aika vähästä kiinni, ettei Nokia olisi koskaan noussutkaan:
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/ce2443de-c9a3-11e0-...

Tuula Saskia

Enbuskelle toivomus,

moni olisi tyytyväinen, jos kääntäisit katseesi valtion yhtiöiden johtajien palkitsemiseen.

Hesari on asiasta kirjoittanut, mutta tavalla, joka ei ehkä selvitä koko kuviota.

Siellähän koko johto päättää toinen toistensa palkoista.

Syventyisitkö siihen kerrokseen, jonne julkisuus ei kulje eli huippujohtoon , joka pelaa keskenään?

Ja meilläkö muka läpinäkyvyys ?

Miksi Pekkarisen, silloisen valtiovarainministerin, lupauksista huolimatta tämä törkeys jatkuu?

Tuula Saskia
Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Televisiossa oli 15 vuotta sitten joku sahatyöntekijä, joka kummasteli, mitä nämä digiukot sitten tekevät, kun digityöt loppuvat ja yritykset hiipuvat. Osasi tämä maalaisukko nähdä tulevaisuuteen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tarkennusta, Tuomas E: Suomalaisen MEDIAN uusi kansanhuvi on Nokian romahduksella mässäily, ei suomalaisten.

Tavallista ja paljon erityistäkään kansaa amerikkalaisten eläkeyhtiöiden sijoitustoiminta ei kiinnosta pätkääkään.

Sen sijaan media kuvittelee, että kiinnostaa, mistäköhän ihmeen syystä?

Itse uumoilen median haluavan tartuttaa taloususkonnon etäpesäkkeitä kansaan noin niin kuin huomaamatta, ihan vain siitä syystä että se on ottanut puudelin asenteen valtaapitäviin, siis liike-elämään.

Henry Hammar

Yrityksen pääasiallinen tavoite on tuottaa rahaa omistajilleen.

Näin se on, piste.

Henry Hammar

Tarkennuksena vielä että kaikki muu yrityksen tuoma yhteiskunnallinen hyvä on tullakseen jos tulee, se ei kuitenkaan ole yrittämisen tarkoitus.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"19.8.2011 18:32 Heikki Vasara Vasemmistolaisessa Ruotsissa asunnot ovat puolta halvempia, autot reilusti halvempia, ruoka huomattavasti halvempaa ja bensa aina hivenen halvempaa kuin Suomessa. Viinaa saa tuoda EU:sta enemmän kuin Suomessa, valtiontalous on paremmassa jamassa kuin Suomessa, tiet ovat parempia kuin Suomessa ja virkamiehet kohtelevat kansalaisia tasavertaisina, eivätäkä alamaisina kuin Suomessa. Tätä listaa voisi jatkaa, mutta tässäpä aluksi."

Osuva kommentti Heikki Vasaralta.

Miksi muuten meitä yhteiskuntaa tasapuolisesti kehittäviä tyrkitään oikeiston taholta aina Kuubaan, Pohjois-Koreaan, tai muualle ,mutta kauas.

Miksi ette tarjoa meille Suomea vasemmistolaisempaa maata, Ruotsia, jonne voisimme mennä anomaan poliittista turvapaikkaa.

Ärsyttääkö,- ja härnääkö mieltä, että yhteiskuntajärjestelmistä sosialismi on selkeä ykkönen,- ja oikeudenmukaisin.

Järjestelmiä on oikeastaan vain kolme: Uusliberaali kapitalismi, jota edustaa vaikkapa nykyinen Venäjä,- ja USA.

Kommunismi, jota edusti entinen Neuvostoliitto, ja nykyisin Pohjois-Korea.

Sekä sosialismi jota edustaa Ruotsi.
Voidaan oikeutetusti sanoa, että Ruotsi on maltillisella sosialismilla kehitetty siihen, mitä se nytkin edustaa.

Se on niin paljon oikeistolaista Suomea edellä, että Suomi ei saavuta Ruotsia ikinä.........Ei ikikuuna päivänä, eikä millään yhteiskunnallisella sektorilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Markku Tyry

Käsittääkseni Ruotsissa on menossa toinen nelivuotinen vaalikausikausi porvarillisen hallituksen johtamana!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Markku, oliko näin, vai muistinko väärin!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Et muista, siksi siellä onkin ongelmat alkaneet kasaantumaan.

Siihen, mihin maltillisella vasemmistolla menee vuosikymmeniä rakennustyöhön, porvaristo romuttaa hetkessä.

Et muistanut Lukkala väärin.

Henry Hammar

Noh, onhan toki muistettava, että Ruotsin porvarihallitus muistuttaa jo jossain määrin maltillista vasemmistoa. Jokaisessa maassa oikeisto ja vasemmisto on omansa, joten suoria vertailuja eri maiden kesken on aika vaikeata tehdä. Vasemmisto aikoinaan aloitti maahanmuuttopoliitiikan, jonka ongelmista ja kalleudesta harvalla muualla asuvalla on käsitystä.

Sanoisin että nykyinen hyvä taloudellinen tila on varsin pitkälti sekä vasemmisto, että oikeiston aikaansaannosta. Ruotsin nykyinen valtionvarainministeri Anders Borg vaikuttaa erittäin pätevältä, ja aikonaan kansanäänestyksessä hävinneen euron ansiosta Ruotsi selvinnee tämän päivän valuuttasotkuista helpommalla kuin moni muu.

Mirjami Parant

Ihminen oikeasti pärjää vähällä! Aikamme lähes suvereeniseen paveluun tottuneiden kansalaisten on hyvä jatkossa oppia elämä, jossa avun odottaminen voi kestää, kestäää, kestää, tai lopulta apua ei edes saa.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Kapitalismi lupaa että vain taivas on ihmisen rajana.
Sosialismi lupaa, että ihminen pärjää todella vähällä (ennen kuin sille käy kuin mustalaisen hevoselle).

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

kapitalismi itseasiassa totuudellisesti lupaa vain että raha on ihmisen rajana. Tästä et pääse yli etkä ympäri..itseasiassa sosialismi lupaa samaa sontaa tarkemmin ajatellen..

Mirjami Parant

Aki, voit olla varma, etä yksikään kapitalisti tai sosialisti ei ole kiinnostunut Sinusta ajatuksinesi. Ainoa kiinnostunut tällä hetkellä on minä, joka vastaa huutoosi. Tämä keskustelu-foorumi on hukkaan heitettyä aikaa.

Keijo Räävi

Nokian vastoinkäymisillä ovat mässäilleet lähinnä Microsoft-kumppanuuteen pettyneet ja heitä on loppujen lopuksi tosi vähän.

Jouko Koskinen

19.8.2011 18:32 Heikki Vasara: " Vasemmistolaisessa Ruotsissa asunnot ovat puolta halvempia, autot reilusti halvempia, ruoka huomattavasti halvempaa ja bensa aina hivenen halvempaa kuin Suomessa. Viinaa saa tuoda EU:sta enemmän kuin Suomessa, valtiontalous on paremmassa jamassa kuin Suomessa, tiet ovat parempia kuin Suomessa ja virkamiehet kohtelevat kansalaisia tasavertaisina, eivätäkä alamaisina kuin Suomessa. Tätä listaa voisi jatkaa, mutta tässäpä aluksi."

Ei ole ihme että kuihtuva vasemmisto Suomessa yrittää epätoivossaan hämätä omimalla "Ruotsin mallin" tulokset itselleen.

Kannattaisi huomata että Ruotsin menestys perustuu juuri päinvastaisiin toimiin kuin mitä viherpunikit ja kommumistit Suomessa ajavat.

Kolonialismiin; Käyttämällä suomalaisia hyväkseen työvoimareservinä - kun vasurit vauhditti vallankumousta korpilakoilla, työkykyiset ja -halukkaat ajettiin Ruotsiin.

Vesivoimalat; Ruotsin Vattenfall rakensi valtavat säännöstelyaltaat ilman GPn ja Stalinistien häiriköintiä. Suomessa vähäinenkin säännöstely estetään mielivaltaisella "soidensuojelulla".

Ydinvoima; Ruotsista tulee nytkin sähköä 1880 Megawatin teholla. Työpäivänä sähköä tuodaan 200000 euron arvosta TUNNISSA. http://joukoakoskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/806...

Vienti; Ruotsin "vasurit" nostaa metelin jos suomalaisia autoja myydään johonkin joskus sotaakäyneeseen maahan. Boforsin tykkejä voidaan viedä vapaasti kunhan myydään tasapuolisesti kummallekin ettei tasapaino järky.

Kyllä Hannuhanhien kelpaa. Suomi on sokea kana jolle vihavassarit rakentaa esteitä voimalatyömaalle. Ydinsähköä Ruotsista: http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/sahkomarkkin...

Erik Nilsson

Kaikki on hyvin, jos vain jatkossakin tekevät hyviä kumisaappaita ja renkaita.

Jouko Koskinen

Niiden tekeminen Suomen palkoilla ja energiahinnoilla?
Toisekseen se on rankkaa fyysistä ponnistelua savuisessa ja
vetoisessa hallissa urakkapalkalla. Olisi kiva nähdä kuinka
pitkään herra Nilsson ruokkii ja majoittaa tulevan rouvansa ja
lapsensa paistamalla autonrenkaita kilpaa kiinalaisten kanssa.

Ja kuinka maisterisrouva jaksaa passata ja hoivata mustaa
moskaa yskivää loppuunajettua raakkia.

Arhi Kuittinen

Enbuske näyttää unohtaneen kuinka tolkuttomasti Nokia sai tukiaisia ja verohelpotuksia.

Ja kuinka Nokia maksoi alhaista palkkaa hyvin lahjakaille insinööreille, jotka tekivät ylityötäkin ilman palkkaa.

Ei ollut mitään Nokia, oli suomalainen lahjakkuus.

Johtajat sitten alkoivat kuvittelemaan yhä enemmän ja enemmän, että on olemassa Nokia ilman suomalaista mielikuvistusta ja kokeellista mieltä.

Toimituksen poiminnat