Tuomas Enbuske

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Kiroilen, siis olen

Joku Hannu Taanila –niminen mies on kiroillut kirkossa. Asiasta kertoivat Ilta-Sanomat ja Iltalehti kahtena eri päivänä kaljapullon kokoisin kirjaimin. Kyseessä lienee joku tosi-tv-tyrkky. Sellaisihan nykyjulkisuus on täynnä. Viime aikoina on päivitelty nykynuorison poikkeuksellista narsismia, jota mm. Facebook ruokkii. Toistahan se oli ennen.

Vielä 60- ja 70-luvulla esiin tultiin vain puhtaasta asiasta ja täysin ilman narsistisia tavoitteita.

Niinpä niin.
 
Totta kai tiedän kuka Hannu Taanila on. Kunhan vain härnään, koska tiedän että hänen suurin pelkonsa on unohtuminen, kuten meidän kaikkien. Unohtuminen tarkoittaa samaa kuin kuolema. Taanila oli aikanaan hyvä toimittaja ja olisi edelleen loistava suomentaja tai tietokirjailija, mutta kun veri vetää yleisön eteen, minkäs teet. Ja jotta joku vielä kiinnostuisi, houkuttimeksi riittää vaikka aikuisen miehen tourettes-syndrooma. 
 
Hannu Taanila nousi nousi julkisuuteen 60-luvulla, jolloin ärsyttäminen oli helppoa. Silloin pelkästään se, että pappi puhui televisiossa seksistä, johti kotikatsomossa nitropurkin hapuiluun. Nykyään jos näkee papin telkkarissa, voi olla varma, että siellä puhutaan joko pornosta, masturboimisesta tai homoilusta.
 
Konservatiivit ovat niin tottuneita kaikenlaiseen huonoon käytökseen, että harva terve ihminen jaksaa enää loukkaantua mistään.
 
Ihmisillä - varsinkin julkisuuden henkilöillä - on usein päässään mittakaavaharha. Monet luulevat, että maailma pyörii heidän ympärillään.

Itsekin luulin joskus nuorempana esimerkiksi radio-ohjelman tehtyäni, että kaikki olivat sen kuulleet ja että kaikilla olisi siitä mielipide. Myöhemmin tajusin, että muutkin miettivät lähinnä itseään, eikä heillä ole kauheasti aikaa pohtia muita.
 
Tyypillinen esimerkki mittakaavaharhasta on Hannu Taanilan iltapäivälehdessä heittämä lupaus seuraavasta kirkkokonsertista: “Sinne voi tulla sitten vihaamaan Taanilaa”. Kehotus sisältää harhaluulon, että ihmisillä olisi ylipäätään enää mielipidettä Taanilasta tai että he jaksaisivat edes aktiivisesti vihata häntä. Luulenpa, että Hannu Taanila on suurimmalle osalle ihmisistä täysin yhdentekevä hahmo.
 
Tein ystäväpiirissäni pienen testin. Kysyin heiltä Taanilasta. Melkeipä kukaan ei ollut kuullutkaan hänestä. Ja nämä olivat sivistyneitä ihmisiä, jotka lukevat paljon ja seuraavat aikaansa. Valitettavasti sillä mitä joku tyyppi on joskus 80-luvulla sattunut horisemaan radiossa, ei tunnu olevan merkitystä kuin sanojalle itselleen. Ei väliä, vaikka jutut olisivat olleet kuinka hyviä. Ja näin käy meille kaikille.
 
On surullista nähdä, että kaikki maine katoaa. Mitä kovempi hahmo on omana aikanaan, sitä suurempi on pudotus. Kaikista tulee jossain vaiheessa joko tahattoman hauskoja camp-hahmoja, surullisia ja katkeria valittajia ja pahimmassa  -tai parhaassa - tapauksessa unohdettuja.
 
Napakymppijuontaja Kari Salmelainen oli 80-luvulla huippusuosittu ja varmasti sai naista jokaisessa Suomen kylässä. Nyt hän valittaa joka viikko kun ei enää saa omaa ohjelmaansa telkkariin. Ikään kuin se olisi joku kansalaisoikeus. Sinänsä sääli, sillä Salmelainen oli hyvä juontaja, joka sai jännittävät peräkammarinpojat rentoutumaan. Laulaja Pepe Willberg  taas teki 70-luvulla koskettavia tulkintoja, mutta nyt hän valitti viikonlopun lehdessä ettei häntä enää soiteta radiossa. Kari Tapiokin oli kuulemma varastanut häneltä hitin 70-luvulla.
 
Julkisuudessa ei näköjään voi vanheta arvokkaasti.
 
Julkisuus on huomiota ja huomio on rahan kaltaista valuuttaa. Siksi olemme myös kateellisia ihmisille, jotka saavat sitä. Ikään kuin se jollain hassulla logiikalla olisi pois meiltä. Olen pitkään ihmetellyt raivoa, jolla ihmiset hyökkäävät esimerkiksi Johanna Tukiaista vastaan. Siis tätä naista, joka vei Ilkka Kanervalta ministeripestin. Joku hänen esilläolossaan loukkaa ihmisten oikeudentuntoa. Minusta Johanna Tukiainen on huomattavasti sympaattisempi, mielenkiintoisempi ja inhimillisempi hahmo kuin nämä valittavat vanhat miehet. Tukiainen on kertonut avoimesti alkoholi- ja lääkeriippuvuuksistaan. Silti ihmiset potkivat jo maassa makaavaa.
 
Paljon rankempaa ja rohkeampaa olisi ollut jos Taanila olisi puhunut jotain kaunista tai henkilökohtaista kirkossa. Mutta se olisi vaatinut jo paljon enemmän kuin pelkkä kiroilu ja vanhan levyn soittaminen.
 
Olen törmännyt Hannu Taanilaan elämässäni vain kerran 2000-luvun puolivälissä ohimennen. Seisoin Helsingin Viiskulmassa yhdysvaltalaisen kaverini kanssa ja puhuimme englantia. Ohi kävellyt rähjäisen näköinen mies alkoi huudella amerikkalaiselle solvauksia. Mies oli ilmeisesti lukenut koulussa pitkän itäsaksan, koska en oikein saanut huonosta englannista selvää. Jotain Irakin sodasta hän ilmeisesti puhui.  En tiedä millä nimellä tuollaista 60-luvulla kutsuttiin, mutta meillä päin sitä kutsutaan huonoksi käytökseksi.
 
Huonoa käytöstä on myös kirkossa kiroilu, oli noituja kuinka lukenut mies tahansa. Uhmaikäisen lapsen vanhempana tiedän, että sen ikäinen sanoo juuri ne sanat, joiden tietää ärsyttävän eniten. Ainoa syy on huomion hakeminen. Lapsi haluaa kiroilulla sanoa äidilleen, että “älä unohda minua”, “älä hylkää minua” tai ihan yksinkertaisimmillaan "minä olen olemassa".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Dari-anne Suomalainen

Kaikki kirosanat löytyvät evankeliumista, sieltä minäkin olen oppinut kiroilemaan ja näkemään kuinka kirotaan.....' te olette isästä perkeleestä '....jne.

Vihapuhe on evankeliumista lähtöisin, kansanryhmää, kansaa (juutalaiset) vastaan.

Saarnamiehet kiroavat puheensa painavuutta lisätäkseen ja hurmosta aikaansaadakseen todella rankasti, helvetti uhkaa...ja saatana hallitsee maailmaa.

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Katsohan Dri-Anne, Raamatun elävä Jeesus hallitsee maailmaa vaikka jumalattomat ja juutalaiset eivät sitä tunnustakaan.

Jos he sen tunnustaisivat, niin heidän pitäisi luopua typerän harhaisesta uhostaan että " minä,minä,minä olen oman elämäni herra ja hidalgo."

Nöyrtyminen jo ihmisten edessä on meille niin työlästä. Pätevän kollegan kiittäminen työpaikalla onnistuu hiippakuntalaiselle kivuliaasti sosiaalisen pakon edessä, mutta kotona kiristellään hampaita.

Puhumattakaan siitä, että homo sapiens tunnustaisi elävälle Jeesukselle:"Minulla ei ole ainoastaan joitakin tekosyntejä,vaan koko turhuuden markkinoilla haaskattu elämäni on kierossa kuin suomänty. Helvettiin johtava polkuni on koristeltu kauniilla kukkasilla.Miten Herra autat minut vapaaksi tästä ikeestä?."
Silloin laupeuden Jumala alkaa tekemään nöyrtyneen ihmisen elämään hyvää muutosta.Täyteläisten päivien aika on hänellä edessään nykyisen harmaan tarkoituksettomuuden sijaan!

Valitettavasti armon ja totuuden Jumala ei useinkaan kelpaa siivosyntisille. Siispä siunatuksi lopuksi sananen Saatanasta.Ehkä se lisää tietoa ja tervettä tuskaa.

Jumalan vastustajaa Raamattu kutsuu mm. Perkeleeksi, Saatanaksi, lohikäärmeeksi tai villitsijäksi, ks. Ilm. 12:9

Saatana toki oli alunalkaen jumal´olento,kaunis ja säihkyvä kerubi. Raamatun Jumala loi tämän enkeliruhtinaan ja teki hänestä kauneuden,viisauden ja täydellisyyden ilmestyksen.Siinä mielessä hän todellakin oli Jumalasta.

Kuitenkin tämä alunpitäen varjeleva kerubi (=kerubit ovat Jumalan valtakunnan vartijoita jotka Kaikkivaltiaan käskystä varjelevat Pyhän Jumalan elämän puun tietä,ks. 1 Moos. 3:24) itse hävitti asemansa. Tästä Luciferista,täydellisestä vartijasta, " löydettiin vääryys ".

Kuten tutkimaton Jumala itse kertoo profeettansa kautta:

14.Sinä olit kerubi, laajalti suojaavainen, ja minä asetin sinut pyhälle vuorelle; sinä olit jumal'olento ja käyskentelit säihkyväin kivien keskellä.
15. Nuhteeton sinä olit vaellukseltasi siitä päivästä, jona sinut luotiin, siihen saakka, kunnes sinussa löydettiin vääryys.

16. Suuressa kaupankäynnissäsi tuli sydämesi täyteen väkivaltaa, ja sinä teit syntiä. Niin minä karkoitin sinut häväistynä Jumalan vuorelta ja hävitin sinut, suojaava kerubi, pois säihkyväin kivien keskeltä.
17.Sinun sydämesi ylpistyi sinun kauneudestasi, ihanuutesi tähden sinä kadotit viisautesi. Minä viskasin sinut maahan, annoin sinut alttiiksi kuninkaille, heidän silmänherkukseen.
Hes. 28:14-17

Mikä oli tämä "kaupankäynti,"jossa Lucifer,kerubiruhtinas, lankesi syntiin? Sitä voi jokainen pohtia ,en lähde nyt arvailemaan,koska en tiedä missä siitä olisi kerrottu. Haluan pysyä siinä mitä meille on ilmoitettu.

Joka tapauksessa salattu Jumala viskasi Saatanan maahan.

Siellä valheen isä houkutteli ensimmäiset ihmiset syntiin.Silloin paratiisissa käärmeen muodossa olevan Luciferin houkutuksesta ensimmäiset ihmiset lankesivat syntiin. Silloin ihmiskunnan hengellinen yhteys Jumalaan katkesi. Saatana,synti ja kuolema tulivat hallitsemaan maailmaa,ks. 1 Moos 3,Room. 5:12. Mutta ne eivät hallitse Jumalasta syntyneitä Jeesuksen seuraajia.

Kukaan ei voi palvella kahta herraa. En voi siis kokosydämisesti palvella Jumalaa tai Saatanaa.

Vain toinen näistä hallitsijoista on sydämeni Herra.

Dari-anne Suomalainen

"Kukaan ei voi palvella kahta herraa "......

Sinulla on kuitenkin kaksi herraa.....minulla vain yksi Jumala, eikä hänkään ole herra, vaan henki.

Hengen maailma on toinen ulottuvuus, siellä ei ole enää rouvia, eikä herroja.

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

DaS: "Vihapuhe on evankeliumista lähtöisin, kansanryhmää, kansaa (juutalaiset) vastaan. "

Kyllä noita vihapuheita ja -tekoja vanhan testamentin puoleltakin löytyy. Mietin vain, kuinka kova homma siinä on yhdelle miehelle, kun pistää 450 ihmistä lihoiksi.

1 Kun 18:40. Elia sanoi heille: "Ottakaa kiinni Baalin profeetat, älkää päästäkö ainoatakaan pakoon!" Heidät otettiin kiinni, ja Elia vei heidät alas Kisoninpurolle ja surmasi heidät siellä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Sinä Tuomas, et saavuta koskaan sellaista toimittajan,- ja kommentaattorin tasoa, jota Hannu Taanila edustaa.

Älä kysele kavereiltasi Taanilasta.
Kuuntele hänen ohjelmiaan,- ja opi.

Käyttäjän mielipide kuva
Johannes Pietilä

Älä huoli Tyry, Enbuske on jo saanut paikan oikestointellektuellina ihmisten mieliin, kun tätä Taanilaa ei muista enää kukaan.

Matias Gerlich

Onhan meillä vielä tämä körttihenkinen Kainuun vasemmiston itkupilli Markku Heikkinen. Eli jos tunnet että elämäsi on onnellisessa jamassa ja että maailma on sittenkin menossa parempaan suuntaan (kuten itseasiassa onkin) niin kuuntele Heikkistä, ja ahdistu.

Petri Haapa

Veikkaan, että Taanila muistetaan vielä silloinkin, kun ihmiset kyselevät, että who the fuck is/was Tuomas Enbuske

Käyttäjän ElSonico kuva
Sonico Elephas

Melko paljon toivottu. Nyt Tuomas on on toki monin verroin korkeammalla tasolla kuin Taanila koskaan oli, mutta tulevaisuutta on vaikea ennustaa, ja taso voi yllättäen lähteä laskemaan.

Dari-anne Suomalainen

Kristinoppia ei voi julistaa ilman kirosanoja, tässä otteita Raamattu palstalta, jossa kirjoittaja on erityisen ihastunut tietyn sanan viljelyyn jo vuosien ajan.
---------

"Saatanan kaikki henget pitää koetella, mutta Jumalan Hengen koettelu on hänen Henkensä herjausta, ja siltä on Pyhä Henki minut alusta alkaen varjellut."

"Jos Saatanalle parannuksen tekisin, kuten eräs entinen ystäväni äskettäin teki, se olisi iankaikkisen elämäni lopullinen tuho, joka alkaisi kaikkien Totuuden Hengessä kirjoittamien viestien poistamisella."

"Kyllä ovat Saatanan palvelijat vieneet sinultakin mennessään terveen järjen, kun tosissasi uskot, että Alkon viinitilkassa sinä juot Jeesuksen verta ja pahvin makuisessa öylätissä syöt hänen ruumistaan."
( tuossa on vähän asiaakin...sentään )

"Koska tämä raju eksytys on Jumalan lähettämä, on kaikki siihen liittyvät asiat - onneksi - kirjattu Raamatun kirjoituksiin, joista vain ne harvat ja valitut pääsevät Paavalin saatanallisen armo-opin ylitse Jeesuksen viitoittamalle ahtaan portin ja ahtaan oven kapealle tielle, hänen luokseen."

"Niin usein kuin te syötte tätä leipää ja juotte tästä maljasta, te siis julistatte Herran kuolemaa,
siihen asti kun hän tulee."
Tämän ensimmäinen kappale on saatu Pyhän Hengen kautta Herralta Jeesukselta Kristukselta, mutta nämä kaksi tämän maailman herralta, Saatanalta: "

Jouko Koskinen

Taanilaa kuuntelee mieluummin urkurina kuin saarnaajana.
Reporadion aikana ei olut juuri valinnavaraa.

Käyttäjän jannekauppi kuva
Janne Kauppi

Minulla nousee ihokarvat pystyyn jos joku aloittaa lauseen sanoilla "minä olen siitä erikoinen, että...". Meitä on yli 6 mijardia ja me olemme kaikki "siitä erikoisia, että...". Mitä tahansa teenkin poikkeavasti, minun ei tarvitse mennä kuin hetkeksi ihmisten sekaan ja löydän monta erikoisempaa ja lukemattomasti yhtä erikoisia ihmisiä. Oikeasti erikoista on se, että jos on oikeasti sellainen, mitä stereotypia tavallisesta ihmisestä on.

On hienoa Tuomas jos ymmärrät, että et ole mitenkään erikoinen. Useimmat eivät tajua sitä ennen kuin ovat niin vanhoja, että eivät enää jaksa välittää asiasta ja tyytyvät odottamaan omaa loppuaan. Tavallisuuden tiedostaminen on kuin valaistuminen - sen jälkeen voi ostaa vaikkapa marketista paitansa, eikä tarvitse ostaa nelikymppisenä Harley Davidsonia vaan voi tehdä, mitä itse haluaa :-)

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Ei se oman egon nouseminen epäjumalaksi mitään harvinaista ole, varsinkaan kun puhutaan Taanilan ikäluokista.

"On hienoa Tuomas jos ymmärrät, että et ole mitenkään erikoinen. Useimmat eivät tajua sitä ennen kuin ovat niin vanhoja, että eivät enää jaksa välittää asiasta ja tyytyvät odottamaan omaa loppuaan. Tavallisuuden tiedostaminen on kuin valaistuminen"

viisaita sanoja.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Kuka Hannu Taanila? Mikä radio?

Terveiset vuodelta 2011

fabu land

Terveiset samalta vuodelta (mutta eri tasolta?):
Eikö nettinatiivi osaa käyttää nettiä? :)

http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=28&t=67

Shemu P

Tuosta tuli mieleen, että Enbuske on kuin 2000-luvun Timo Hämäläinen, joka alusti Taanilan ohjelmat. Elävä Sideshow Bob, Simpsoneita mukaillen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sideshow_Bob

Pekka Manner

Taanilalla on sentään kompetenssia ja sisältöä, toisin kuin näillä kokoomusta palvovilla nykytoimittajilla, he ovat pelkkää pahvia.

No toki Ylessä on se runsas määrä kepulaisia toimittajia joille Mari Kiviniemen kaasupäästöt (ylä- ja alapäästä) ovat parfyymia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Varsinkin miehen sopimaton käytös liitetään Suomessa herkästi taiteellisuuteen ja syvempään viisauteen. Jo herättäjä Paavo Ruotsalainen tapasi riehua ja ryypätä Kuopion markkinoilla, ehkä vain osoittaakseen, ettei todellinen usko ollut pinnallisesta moralisoinnista kiinni.

Näin kerran 1980-luvulla syrjäsilmällä telkkarista, kuinka nuori pariskunta sanoi jossain bileissä tehdyssä lyhyessä haastattelussa muutaman kerran "vittu." Seuraavan päivän iltapäivälehdet kauhistelivat tapahtunutta ja niinpä pariskunnasta tuli joksikin aikaa futuristinuorison äänitorvi. City-lehdessä ja muualla nämä tyypit saivat selitellä nuorison kantaa siihen ja tähän maailmanpoliittiseen kysymykseen. Nimet olen unohtanut, mutta luultavasti saavat vielä tänä päivänä jotain apurahaa : D

Anni Loren

"Vittu" Ville Nisonen tietennii! Vieläköhän tyyppi on hengissä, omisti Dekadenz vaateliikkeen. Eikös Riitta Söyring ollut mallina tossa liikkeessä vai oonko ihan harhassa?
Mitäs Tuomas horisee? Hän on taas kysynyt jonkun tietämättömän Pia-Noora Kaupin jengiltä..Tuomas on yllättänyt minun aikaisemminkin jotenkin tietämättömyydellään, en muista tähän hätään mikä se juttu oli mutta jotain suurta ja hämmästyttävää tietämättömyyttä, tsekkaan asian.Katsos et sä Tuomas niin nuori ole että voisit sitä käyttää jonain syynä tässä.

Niin, joka tapauksessa, Taanilahan on instituutio, kyllä hänelle on annettava instituutiolle kuuluva arvo. Tähän ei sovi sotkea omia mieltymyksiään. Onhan esim. Kari Suomalainen instituutio (vaikken esim. itse häntä erityisesti arvostanutkaan).

Mika Kainulainen

Hengissä on. Pitää 50's- tjms. vaateliikettä Punavuoressa.

Dari-anne Suomalainen

Kotimaa lehti kirjoittaa:

Saako kirkossa kiroilla?
Olli Seppälä04.08.2011 19:00
Toimittaja Hannu Taanilan kielenkäyttö Merimaskun kirkossa viime viikon perjantaina on herättänyt yleistä hämmennystä ja kiinnostusta mediassa. ”Kiroileeko Taanila myös Lahden Ristinkirkossa”, kysyy Etelä-Suomen Sanomat verkkosivullaan.

Hannu Taanila on mukana Lahden urkuviikkojen tilaisuudessa tulevana lauantaina. Urkuviikon johtaja Erkki Krohn ei Etelä-Suomen Sanomien mukaan ole huolissaan Taanilan lauantaisesta esiintymisestä Lahden Ristinkirkossa.

- Kyllä me voidaan Hannun kanssa vähän puhua, että Lahdessa ei saa sanoa ihan kaikkea, mitä sylki suuhun tuo. Jos hän sitten vaikka uskoisikin.

-------------
Uskoisikin....??? mitä se tarkoittaa ? Eikö kirkossa juuri usko ole olennainen, eivät teot... vai tarkoittaako tuo kenties, että Taanila uskoisi kiellon.

Todella hämmästystä herättää se seikka, että kirkko ei enää kestä omaa tekstiään, eli evankeliumia ja sen kirosanoja.
Jos näin on, muutoksen tuulet ilmeisesti puhaltelevat jo kirkossa ja sitä en suinkaan pane pahakseni.

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Jaahas,Hannu T. ratsastaa Perkeleellä?

Vanhan vihtahousun ja helvettiin johdattajan kirkon liberaalisiiven saarnaajat ovat jo aikoja sitten poistaneet korvasyyhyjulistuksestaan.

Onko siis Hannu tehnyt palveluksen Jumalalle, kotimaisille herätysliikkeille ja Sarah Palin diggareille joita Hesari ja Johanna Korhonen moukaroivat tavan takaa?

Vanha, vasuriväinämöinen ja ikinuori kulttuurinäkijä ja -tekijä, on kieltämättä taitava toimittaja.
Hannu ( ja Eskokin ) tekivät puhuttelevia ohjelmiä takavuosina. Eivätkä turruttaneet kuulijoitaan tyhjänpäiväisillä iskelmillä tai kaikenkarvaisilla gallupeilla. Kuten monet leipääntyneet toimittajat tänään.

Mutta miksi päätös nousta Perkeleellä ulos unohduksen yöstä?
Onneksi Herran köyhällä saarnaajalla, joka on aina ollut unohduksen yössä ja vastavirrassa, ei ole - ainakaan vielä - tämänkaltaisia ongelmia.

Raamatun mukaan kukaan ei voi palvella kahta herraa, kuten Jeesus ilmoittaa vuorisaarnassaan,ks.Matt. 6:24.

En voi siis kokosydämisesti palvella Jumalaa tai Saatanaa. Vain toinen näistä kuninkaista on sydämeni Herra.

Eikö ole muuten merkillistä miten helposti pieni vaeltaja kutsuu valtiastaan hätiin?

Ajattelehan lukija bilettäjä-Peteä? Rantarolexiaan tuskaisena katsova mies - jolla on kiire tyttöystävänsä pippaloihin - kaivelee taskusta kännyään:

- Voi P...kele, missä se kapula taas on?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Mikko Lahti,
Minä uskon, että Jumalaakin naurattaa, kun Taanila
kiroilee kirkossa. Jumala nimittäin tajuaa...

Mutta Jumalaa ei naurata, kun kokoomuslainen istuu
naama autuaan näköisenä kirkossa miettimässä,
kuinka saisi huijattua kirkkoväkeä kaupanteossa
heti kirkonmenojen jälkeen.

Jumala nimittäin tajuaa...

Käyttäjän harrimolsa kuva
Harri Mölsä

Arvostamani kolumnisti Tomas Enbuske sortuu nyt hutiin haukkuessaan Hannu Taanilaa kohtuuttomasti. Taanila on tehnyt paljon hyvää ja arvokasta työtä, myös kirkoissa (vaikkapa urkumusiikkiohjelmat radiossa Ensio Forsblomin kanssa). Vaikka vanhoja "herroja" onkin muodikasta inhota, niin tämä on ylilyönti.

Dari-anne Suomalainen

Mikko Lahti

Eikö kristillisessä taivaassa ole sota käynnissä kaiken aikaa, ja lohikäärme tiputetaan kadotuksen kuiluun....näin olen antanut itselleni kertoa.

Lohikäärme on se, joka syöksee kidastaan tulta ja tulikiveä, kirosanat ja kiroukset ovat juuri sitä.
Vanhat vihtahousu saarnamiehet ja muut tulikivenkatkuiset kapulanvartijat ja taskuhipelöitsijät toivottavsti hukkuvat lohikäärmeen mukana, eikä heistä enää kuuna kullan valkeana kuulla mitään.

Täsä linkissä on jotain Taanilasta, virsikirjanuudistuksesta ja ah, niin 'sivystyneistä' teologeista, jotka osaavat jopa muutaman sanan kreikkaa
ja latinaa.

http://www.pellervo.fi/pellervo/9_y00/taanila.htm

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suomen kiroilun ystävät
Svordomarnas vänner I Finnland

SAATANA, KIROILU - VITTU - VAPAAKSI! PERKELE!!!

Mielestämme kiroilu tulisi vapauttaa ja näin edistää yhteiskunnallista tasa-arvoa.

Kiroilun kieltämiseen ja rajoittamiseen liittyy aina vallankäyttö. Ajattele seuraavia tilanteita:

Armeijassa sotilasarvoltaan ylempi saa kirota sotilasarvoltaan alemmalle. Suora osoitus vallasta ja alistamisesta.

Kouluissa oppilaat eivät saa kiroilla opettajien kuullen. Tämän tarkoituksena on opettaa oppilaille alistumista ja säilyttää opettajan valta ja auktoriteetti. Ennen oppilas voitiin erottaa lukiosta, jos hän sinutteli opettajaa - vaatimus teitittelystä on perinteinen vallan osoittamisen muoto. Sinuttelu taas edistää tasa-arvoa.

Perinteisesti lapset eivät ole saaneet kirota vanhemmilleen. Ennen katsottiin, että lasten täytyy täysin alistua vanhempiensa tahtoon ja olla heille täysin kuuliaisia. Kuri oli kova ja lapsiin kohdistuva perheväkivalta eli piiskaaminen oli yleistä ja hyväksyttyä.

Työelämässä esimiehille kiroilu on ollut pannassa. Esimiehet kyllä ovat saaneet kirota alaisensa.

Kiroilun kieltämisessä on siis kyse ihmisten nöyryyttämisestä ja vallankäytöstä. Kieltämällä kiroilun, kieltäjä samalla kieltää alistetun vapaan tunneilmaisun, ja käskee kiroajaa kärsimään hiljaa ja tukahduttamaan tunteensa.

Kiroilun kieltämisessä on ollut selkeästi kyse myös yhteiskuntaluokkien valtasuhteista kun porvarillinen sääty on kieltänyt työväestöltä kiroilun ja edellyttänyt tältä täyttä nöyryyttä.

Tämä suhde tulee esille myös vanhassa vitsissä missä työväestön edustaja, rakennustyömies oli haastettu oikeuteen kiroilusta julkisella paikalla. Tuomari kysyi syytetyltä: Syytetty Virtanen, todistaja rouva Högström väittää teidän kiroilleen kovaäänisesti viemärirakennustyömaalla Puistokadulla rouva Högströmin kävellessä ohitse. Myönnättekö syyllistyneenne kiroiluun? Virtanen vastaa. En myönnä, kyseisessä tapauksessa sanoin vain "Kalle kiltti, voisitko olla kaatamatta sitä kiehuvaa tervaa niskaani."

Kiroilun kieltämisen poliittinen merkitys on siinä, että köyhempää väestönosaa pyritään nöyryyttämään. Jos pienituloiset eivät ole nöyriä, niin he voivat alkaa vaatia myös samanlaisia tuloja kuin rikkaat. Tuloerojahan perustellaan sillä, että rikkaat ovat yhteiskunnalle arvokkaampia ja tärkeämpiä, parempia ihmisiä, ja näin ollen heille kuuluu parempi palkka. Nyt jos mennään tasa- arvoisempaan yhteiskuntaan, myös palkkaerojen tasoittamista aletaan vaatia. Tasa-arvoistumisesta on kuvaava esimerkki Yhdysvalloista, jossa baarien tarjoilijat eivät enää herroittele asiakkaitaan sir tai mister sanoilla vaan katsovat luottokortista asiakkaan etunimen ja kutsuvat asiakasta sillä. Tällainen edustaa ajattelua, jonka mukaan asiakas ja palvelutyöntekijä ovat yhdenvertaisia.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry
Käyttäjän mielipide kuva
Johannes Pietilä

Olen pahoillani, joulu on peruttu. Sinulla ei ole tässä(kään) asiassa määrittelyvaltaa. Kyseistä sanaa käytetään kirosanana.

Mika Rantanen

Tässä voisi olla eräs vastaus kiroilun syihin. Kysyin kerran eräältä psykiatrilta, miksi jotkut kiroilevat niin paljon? Mikä oli vastaus? Ehkä heillä on huono sanavarasto! Hän siis tarkoitti, etteivät jotkut oikein muuten pysty ilmaisemaan sanallisesti itseään.

Matias Gerlich

Taanila oli kerran samassa foorumissa Jouko Tyyrin kanssa. Tulos oli Taanilan musertava tappio. Tyyri nuiji Taanilan aivan vanhan ajan pesäpallolukemin. Taanilan sanavalmius on suuri myytti.

Matias Gerlich

Kerron teille - en salaisuutta - sillä tämän kaikki eteenkin Ylivieskan alueella asuvat vähän vanhemmat jo tietävätkin. Hannu Taanila on tyypillinen "edistyksellinen" joka on turvallisesti keskittynyt paasaamaan maailman sorretuista ja kuinka heidät unohdetaan. Myös vanhusten ja nuorten "heitteillejätöstä" riitti Taanilalla puhetta.

Mutta millainen Taanila itse on ns. elävässä elämässä? No, juuri sellainen kuin useimmat arvaavatkin nyt. Hän itse ei olisi voinut juuri vähempää kiinnostunut esim. omasta vanhasta isästään vaan laiminlöi häntä kaikin mahdollisin keinoin. Näin minulle ovat hyvin monet ylivieskalaiset kertoneet ja tuskin se on ollut pelkkää valhetta. Taanilan tapaisia kaksinaamaisia "maailmanparantajia" ihmiskunta on pullollaan. Valistuksen ajan suuren humanistitkin olivat tosielämässä orjuuden kannattajia ja häpeämättömiä rasisteja.

Eli: "älä tee kuten minä teen vaan tee niinkuin minä neuvon". On tavattoman helppoa puhua maailman köyhistä ja sorretuista mutta on huomattavasti vaikeampaa tehdä itse laupiaan samarialaisen töitä näille sorretuille, aloittamalla hyvien töiden tekeminen vaikkapa lähipiirissä. Siellä nimittäin et "ole esillä". Se työ pitää tehdä julkisuudesta piilossa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Yleisradiossa muutettiin takavuosina ohjelmapoliittista linjaa, ja toimittajien ohjeiksi tuli, että toimittajan tehtävänä ei ole kertoa omia mielipiteitä, vaan välittää kuuntelijoiden muiden mielipiteitä. Erityistä koulutustakin järjestettiin asiasta toimittajille.

Oli aika jännä havaita, miten monet ennen voimakkaasti omia kantojaan esitelleet toimittajat pystyivät omaksumaan uuden linjan, ja antoivat ohjelmissaan puheenvuoron haastateltaville, ja antoivat haastateltavien kertoa oman mielipiteensä, eivätkä sitten ryhtyneet omilla näkemyksillään sitä kommentoimaan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry
Matias Gerlich

"Täyttä hömppää".

Epäilemättä. Kun mies puhuu suureen ääneen "maailman sorrettujen, köyhien ja vanhusten" välittämisen puolesta mutta laiminlyö oman vanhan raihnaisen isänsä, on kyse mitä suurimmassa määrin egoistisesta narsistista, joka on kuitenkin onnistunut keräämään ympärilleen lauman palvojia.

Hannu Taanila on punnittu ja kevyeksi havaittu.

Dari-anne Suomalainen

Ahola

Minun mielestäni kiroilua ei pidä vapauttaa, siinä on jotain vastenmielistä ja likaista, väkivaltaista ja brutaalia raakuutta, se tuo mieleen kristinopin historian, polttoroviot, inkvisitiot, ristilliset retket ja muut pakkokäännytykset ja iänkaikkiset tulipaikat.

Kirosanoista tulee myös mieleen ankarat isät, jotka muinoin löivät nyrkkiä pöytään, jyrähtäen per.... ja pienet pipanat sukelsivat sängyn alle ja ties minne pankon päälle, kaapin taakse ja kanttuurin nurkkaan kuin elohopeapisarat sormen iskusta.

Kiroileminen on pelottavaa, se on osoitus halusta pelotella, käyttää valtaa, olla julma ja raaka, alkukantainen ja sivistymätön.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Enbuske kutsuu narsistiksi henkilöä, josta kannibaalilehdet kirjoittavat - vaikka vastoin hänen tahtoaan. Iltapäivälehtien tehtävä on myydä mahdollisimman monta lehteä ja mainosta, ja sille kelpaa riistaksi mikä tahansa pikkujuttu. Tällainenkin.

En nääs usko alkuunkaan, että Taanila olisi "kiroillut" herättääkseen huomiota, joka tapahtui pelkästään kannibaalilehdissä ja sen hysteerisessä myyntitarpeessa.

Eli Enbusken vinoilun tähtäin on vinossa. Kun pitäisi ampua kannibaaleja, tähdätään niiden ateriaa.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Näin. Petraa tarkkuuttas, Enbuske!

J. Patrikainen

Mutta miksi ne kirosanat sitten ärsyttävät? Jos joku on lapsellista huomionhakuisuutta ja omaan napaan tuijottelua, niin se on toisten kiroilusta ärsyyntyminen.

Huomattavan usein ne todella vittumaiset kusipäät artikuloivat asiansa vailla kirosanan häivää. Ei se ole miten sanoo, vaan mikä on viestin substanssi.

Käyttäjän jannekauppi kuva
Janne Kauppi

Ne ärsyttävät siksi, että niitä käytetään (helvetin) huonosti. Kuten tässä ketjussa jo mainittiinkin, kyse saattaa olla huonosta sanavarastosta. Kun ei osata artikuloida kunnolla, viestiä täydennetään useimmiten turhanpäiväisillä voimasanoilla. Nuorilla ymmärrettävästi siis enemmän kuin vanhemmilla ja kokeneilla - vittu sanan viljely on silkkaa heikkoutta (miinustetaan tuosta yleistys pois).

Mutta olet myös oikeassa. Kiroilunhan on todettu olevan mielenterveydellisesti järkevää - joissain kohdin. Purkaantumiskeino siinä missä pierukin, tosin ei fysiologisesti.

Sauli Liekari

"Tein ystäväpiirissäni pienen testin. Kysyin heiltä Taanilasta. Melkeipä kukaan ei ollut kuullutkaan hänestä. Ja nämä olivat sivistyneitä ihmisiä, jotka lukevat paljon ja seuraavat aikaansa."

Sivistyneet olivat tässäkin tapauksessa tietämättömiä ja minua rienaa kun "sivistynyt" onkin yleensä kapeakatseinen "sivistymätön" eli sivistynyt sanalla yritetään pönkittää omaa egoa ja tuoda julki oppineisuuttaan ja avarakatseisuuttaan vaikka samalla kuvitellaan tietävänsä kaikki tietämisen arvoinen... Kyllä oikeasti sivistyneitä meillä on alati harveneva joukkio ja "mukasivistyneitä" on jo aivan helvetisti.

Siis aivan sivistymättömästi takerruin pieneen detaljiin, joka on tässäkin tapauksessa merkityksetön.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Erinomainen analyysi vanhenevan narsistin ongelmasta, Enbuske.

Uskon, että tätä alkaa nyt yhä enemmän tulla esiin.

Kun näitä vanhentuvia narsisteja alkaa olla niin paljon.

Tai siis meitä.

Jututin Taanilaa muutama vuosi sitten Rovaniemen Sampoaukiolla vaalityön lomassa ja muistuttelin hänelle tapaamisiamme radion ympyröissä (joissa olen aika lailla narsismiani tyydytellyt - takavuosina ja Taanilan suojeluksessa).

Hän tihruusti minua ja totesi: "En tunne kyllä sinua lainkaan, mutta kun minulla on tämä de...".

Jyrki Lehtolan laukaisu tänään Iltalehdessä sopii hyvin tähän lopuksi kertomaan tilanteen eräästä puolesta. Ikärasismissaankin juttu on mielestäni aika hyvä:

"Presidentinlinnassa on yksi kissaansa sureva mummo. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee sinne vaarin, joka etsii koiraansa"

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

No enpä nyt tekisi yhdestä kirkossa kiroilusta mitään asiaa. Ja eiköhän Taanilalla ole varaa pariin ääräpäähän - pyhällä maaperälläkin.

Tuula Saskia

Enbusken blogeista eräs osuvimmista.

Loistavaa havainnointia.

Tosin olisin jättänyt Tukiais-kommentit pois.

En nähnyt mitään yhteyttä niiden ja itse asian välillä.

Kokonaisuus on kuitenkin harvinaisen tarkkaa ja ennen kaikkea totuudellista tekstiä.

Lisää hiukan voimaa ja ironiaa, jos saa toivoa.

PS. Blogisi otsikko oli kummastuttava, jopa tyhmä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Vasta toisen lukukerran jälkeen tajusin, että kirjoituksessa nälvittiinkin Paavo Lipposta.

Jouko Koskinen

Minun piti lukea kahdesti kehuakseni Enbuskea ainakin yhdyssanankäytöstä;

- napakymppijuontaja - mittakaavaharha - kotikatsomossa - kirkkokonsertti -

Tavis käyttää kiertoilmaisuja;

- napaan kympillä juonnetussa - mittoja kaavamaisesti harhailtu - himassa
katsoessa - kirkossa laulettua -

Harva viitsii vaivautua, tökätään vaan välilyönti joka paikkaan näin;
yhdys sanan käyttö, napa kymppi juontaja, koti katsomo . . .

Vihjaiseehan se isonvedentakaiseen opinahjoon - erottuu Itämerentakaisesta
Germanistische Institutspartnerschaften -suuntauksesta.

Antti Liikkanen on ilmeisesti lukenut pitkän Saksan:

Ikärasismissaankin - Presidentinlinnassa

Tuula Saskia

Freundlich, Jouko : ei lueta pitkää eikä lyhyttä Saksaa, vaan saksaa. Tai suomea, ruotsia tai venäjää.

Kieli kirjoitetaan Suomessa aina pienellä kirjaimella, samoin kansalaisuus.
Siis ei esim. Puolalainen, vaan puolalainen.

Mutta kielenvaalinta on arvokas asia.

PS. "Kirkossa laulettu virsi"... ehdottomasti eri sanoja.

Jouko Koskinen

Niin - se on tartunta tauti. saksan kielessä lienee pisimmät yhdys sanat.
"Kirkossa laulettu virsi" huomasit miten vaikeaa on yhdys sanojen kiertäminen.

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Nuori mies kuulostaa nyt ihan samalta kuin 70-luvun porvaristädit, jotka olivat pääasiassa huolestuneita nuorison huonosta käytöksestä kun eivät ymmärtäneet kulttuurin paradigman muutoksen olevan käynnissä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Olen törmännyt Hannu Taanilaan elämässäni vain kerran 2000-luvun puolivälissä ohimennen. Seisoin Helsingin Viiskulmassa yhdysvaltalaisen kaverini kanssa ja puhuimme englantia. Ohi kävellyt rähjäisen näköinen mies alkoi huudella amerikkalaiselle solvauksia. Mies oli ilmeisesti lukenut koulussa pitkän itäsaksan, koska en oikein saanut huonosta englannista selvää. Jotain Irakin sodasta hän ilmeisesti puhui. En tiedä millä nimellä tuollaista 60-luvulla kutsuttiin, mutta meillä päin sitä kutsutaan huonoksi käytökseksi.
Huonoa käytöstä on myös kirkossa kiroilu, oli noituja kuinka lukenut mies tahansa. Uhmaikäisen lapsen vanhempana tiedän, että sen ikäinen sanoo juuri ne sanat, joiden tietää ärsyttävän eniten. Ainoa syy on huomion hakeminen. Lapsi haluaa kiroilulla sanoa äidilleen, että “älä unohda minua”, “älä hylkää minua” tai ihan yksinkertaisimmillaan "minä olen olemassa".

Tätä loppua pidän nuoren, nousukasmaisen toimittajan pohjanoteerauksena.

Huonoa käytöstä on se, jota äär....anteeksi oikeistolainen toimittaja Enbuske tuossa juuri kirjoittaa. Suorastaan keltanestepäisen toimittajan kirjoittamaa.

Kuuntelin tuon kolumnin radiosta, ja se sai minut vielä palaamaan tänne. Enbuske tuota lausuessaan puhui fanaatikon äänellä, eikä meinannut saada henkeä vedetyksi, kun viha painoi päälle.

Tuomas Enbuske. Jos kansalaissota toistuu, älä perkele tule tähtäimeni eteen.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Hann Taanila on vitsi ja täysin sietämätön tapaus. Olen tavannut useasti, keskustella ei ole tarvinnut, se ei keskustele vaan pitää monologia ja vihaa kaikkia.

Markku Tyry "äärimaltillisena, sitoutumattamana vasemmistolaisena" on tietenkin samaa sarjaa, vesikielellä odottaa vallankumousta, kuin Piho Jeesusta. Kun maltillinen vasemmistolaisen viha on tuollaista, niin mitä se äärivasemmistolaisuus on?

Siinä Tyry on oikeassa että kaikki jotka ovat kommunismin vastustajia ovat oikeistolaisia. Joten Suomen kansasta noin 95% on äärioikeistolaisia jotka ovat valmiita tappamamaan jos joku yrittää tänne kommunismia pakolla ajaa, taitaisi Tyryn ja Taanilan kapina tosin loppua lähimpään putkaan, ja sitähän se viimeksikin oli, roskajoukon ryöstelyä kuin britanniassa nyt, eihän kommarit Venäjälläkään voittaneet vaan tsaari hävisi.

Enbusken tekstin voi käsittää pastissina Lipposesta, hänhän oli nuorempana Taanilan linjoilla, nyttemmin, lajityypillisesti, kääntänyt kelkkaansa 180 astetta ja kannatetuin vuorineuvosten äänestäjäryhmässä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Rauhoitu Pulkki.

"Siinä Tyry on oikeassa että kaikki jotka ovat kommunismin vastustajia ovat oikeistolaisia."

Miten voi olla noin virheellistä poliittista tulkintaa?

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Miten niin virheellistä? Vähän raflaavaa, mutta kun oikeisto on vasemmiston itse itselleen nimittämä vastapooli, niin kyllähän se silloin niin on.

Mitä on oikeistolaisuus? Usein näkee jotain nationalismi, markkinaliberalalismi, uskonnollinen konsevatiivisuus määreitä, ja sitten toisaalta taas sanotaan kokoomuksen olevan oikella, vaikka ei ole näistä oikein mitään ja PS vielä vähemmän.

Konservatismikin on ongelmallinen, edistyksellisyys vielä ongelmaisempi määritelmä.

Sosiaaliliberalisteja pidetään "vasemmistolaisina", joihin taas Enbuske, ja minäkin, selvästi lukeutuu. Liberalismi on kuitenkin määritelmällisesti lähestulkoon sosialismin vastakohta.

SDP on sosiaalilibeeraalinen sosialistipuolue, jotenkin yhtä tolkullista kuin markkinatalouslähtöinen kommunistipuolue, vaikka onhan niitäkin tietysti. Sosialismin ja kommunismin eroakaan en ole onnistunut koskaan selvittämään, bolshvikkien ja menshevikkien eron kyllä tiedän, ts. väkivallan ja demokratian.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Se, että yleisesti käytetään Ranskan vallankumoksesta periytyvää istumajärjestelyä parlamentissa, vaikkei meillä mitään parlamenttia silloin ollutkaan, niin se ei todista mitään. Kommunismia tai sosialismia ei ollut vielä Ranskan vallankumoksen aikoihin. Kukaan ei kannata enää aatelistoa tai perinnöllisiä hallitsijantehtäviä, joten tätä jakoa ei voi tehdä.

Wiki:
"Sosialismi on aatesuunta, joka pyrkii luomaan tuotantovälineiden yhteisomistukseen perustuvan yhteiskuntajärjestyksen tai nimitys sen mukaiselle järjestelmälle"

"Liberalismi etsii yhteiskuntaa, jota kuvaa yksilöiden ajatuksenvapaus, rajoitteet hallituksen ja uskonnon vallassa, lain voima, vapaa ajatustenvaihto, vapaaseen yrittäjyyteen perustuva markkinatalous sekä läpinäkyvä hallinto."

Tästä seuraa kysymys, että mitä ihmettä Jungner, Lehtinen ja Lipponen edustavat edustaessaan sosialistista sosiaaliliberalismia?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kommunismin,- ja maltillisen vasemmiston avioero ei ole voimassa, koska naimisiin ei ole koskaan mentykään.

Teidän oikeistolaisten osalta on toisin.

Äärioikeiston,- ja maltillisen oikeiston avioliitto ei ole kokenut edes avioliitolle tyypillisiä riitoja, joka tekeekin siitä luonnottoman janan toisesta päästä toiseen.

Toivottavasti maailma toipuu Norjan poliittisesta tragediasta, jossa hyökättiin kilpailevan poliittisen voiman taholta, oikeutetulla tavalla yhteiskuntaa kehittävää poliittista liikettä vastaan.

Oma käsitykseni on, että "enbuskelaiset" salaa mielessään nauttivat tapahtuneesta.

M-T Heikka

Upea kirjoitus!

Mieltäni jäi kumminkin kaivelemaan sellainen juttu, että onko se perkele niin paha sana. Joskus muinoin kun lapsillani oli kiroiluvaihe päällänsä, yritin rajoittaa niin, ettei alapään juttua saanut sanoa, eikä turhaan lausua Jumalan nimeä. Jotainhan 12-kesäiset kumminkin sanovat suuttuessaan, ja läimäyttävät lasioven kiinni että helähtää. Minusta se on perinteinen sana mikä ikiajat on Suomessa sanottu. Se taitaa olla jonkun vanhan suomalaisugrilaisen jumalan nimi, sehän kuulostaa täysin suomalaiselta sanalta. Eihän Raamatussa mitään perkelettä ole, siellä on Saatana.

Laestadiushan se puhui Perkelheestä Saatanan synonyyminä, koska hän käytti meänkieltä. Ymmärsiväppä paremmin riethaat ko vähän pärhäytti välhiin.

Markus Lehtipuu

Luettuani ensin Enbusken tekstin ja sitten kommentit, pitää sanoa:

Enbuske on kirjoittanut todella hienon kirjoituksen, jossa on enemmän elämänviisautta kuin moni koskaan uskaltaa tunnustaa!

Kiitos, Tuomas!

Johannes Piipponen

Erinomainen teksti jälleen kerran. Enbuske on mielestäni Puheenvuoron paras kirjoittaja. Erityiskiitos myös siitä, että aiheena on tällä kertaa vasemmisto "älymystö". Kyseisen ryhmän valta, erityisesti menneinä vuosikymmeninä, nostaa edelleen raivon ja oksennusrefleksin välimaastossa liikkuvan tunteen pintaan.

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Itsetuntemuksen kannalta olisi hyödyllistä, että yrittäisit analysoida noita raivon ja oksennusrefleksin välimaastossa liikkuvia tunteitasi. Myös meille muille olisi hyödyllistä tietää niistä jotain enemmän.

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Dari- Annelle

"Kukaan ei voi palvella kahta herraa "......

Sinulla on kuitenkin kaksi herraa.....minulla vain yksi Jumala, eikä hänkään ole herra, vaan henki.

Hengen maailma on toinen ulottuvuus, siellä ei ole enää rouvia, eikä herroja." ,kirjoitit.

Ymmärrän Jeesuksen ilmaisun " Kukaan ei voi palvella kahta herraa..."

niin että ihminen jossain elämänvaiheessa joutuu valitsemaan, haluaako hän palvella Jumalaa tai Saatanaa.Sillä muita hallitsijoita ei ole näkyvässä ja näkymättömässä maailmassa.

Mm. rahaa ja mammonaa,mainetta tai kunniaa tarjoava ja syntielämään houkutteleva Perkele hallitseee heikkoja ihmisiä. Ihmisen henki voi olla altis Jumalan totuuksille, mutta liha on heikko elämään Jumalan totuuden mukaan.

Ilahduttavasti kuitenkin( jos Jeesus saa vallata sydämeni ) Jumalan Poika tekee mammonan orjuudessa ja rahanhimon ikeessä riutuvan, parannuksen tekemiseen nöyrtyvän kansalaisen todellisesti vapaaaksi mm. kerskakulutuselämästä ja synnin orjuudesta,ks. Joh. 8:34-36.

Vapauteen Kristus vapautti meidät. Se tarkoittaa Jumalan Hengen,Pyhän Hengen kirkastamaa vapautta.

Dari-anne Suomalainen

Lahti

Kirjoita Enbuskelle, älä minulle, tämä on hänen alotuksensa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Hyvä kirjoitus, etenkin havainto: "muutkin miettivät lähinnä itseään, eikä heillä ole kauheasti aikaa pohtia muita."

Tämä toimii myös hyvässä. Jos olet mokannut jotain, ei moni ole edes välttämättä tajunnut sitä, koska keskittyvät itseensä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

T. Enbuske: "Huonoa käytöstä on myös kirkossa kiroilu, oli noituja kuinka lukenut mies tahansa. Uhmaikäisen lapsen vanhempana tiedän, että sen ikäinen sanoo juuri ne sanat, joiden tietää ärsyttävän eniten. Ainoa syy on huomion hakeminen. Lapsi haluaa kiroilulla sanoa äidilleen, että “älä unohda minua”, “älä hylkää minua” tai ihan yksinkertaisimmillaan "minä olen olemassa"."

Yleisesti ottaen, jos arvopohjana on konservatiivinen ajattelu, niin usein kommentit ovat merkityssisällöltään melkoisen ristiriitaisia:

Jos kiroilu on kirkossa huonoa käytöstä, niin onko se hyvää käytöstä kirkon ulkopuolella.

Ja toiseksi (yleistäen): Onko äiti ainoa vanhempi, joka on lapselle tärkeä.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Kiroilu on lajityypillistä käytöstä, ja se liittyy tunteiden ilmaisemiseen. Kysymyksessä ei ole sanat vaan "paineen päästö". Piereskelykään ei ole "hyvää käytöstä" mutta välttämätöntä, samoin kiroilu. Kiroilu on kiroilua, vain silloin kun se tulee "sydämestä", muutoin se on jotain muuta viestintää joka on puettu samaan asuun. Taanilan kohdalla kysymys on ollut tästä jälkimmäisestä, joten sen tarkoituksena on ollut vain ja ainoastaan ärsyttää.

Tuula Saskia

Sinulta, Liisa, kysyn kohteliaasti, milloin olet havainnut
" konservatiivin" suosineen kiroilua kirkon ulkopuolella.

Lisäksi: " äiti"- kommenttisi on sitä luokkaa, että siihen ei voi vastata.

Tuula Saskia

Asiasta kymmenenteen:

Kuka osaa kertoa, miksi tämän tästä käy niin, että kesken blogin kommentoinnin kone vaatii minua " kirjautumaan tai rekisteröitymään"

Näin tässäkin Enbusken blogissa kävi.

Olin kirjoittanut muutaman kommentin, mutta taas piti kirjautua uudelleen.
Kuinkahan monta salasanaa olenkaan luonut.

Onko ilmiö tuttu muille kommentoijille?

Jos on , kuka kertoisi, miksi näin?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

En ennen tuota kohua tiennyt kuka on Hannu Taanila ja miksi hänen kiroilustaan kirkossa tehdään lehtijuttuja. Nykyään tiedän kuka on Hannu Taanila, mutta en vieläkään ymmärrä miksi hänen kiroilunsa on minkään tason uutinen.

Tuula Saskia

Mahtanet olla oikeassa - ainakin osittain.

Tiedän, että puolueesi on Kokoomus, minunkin - so far.

Kysyn kuitenkin: onkohan nykykokoomuslaisilla pienintäkään tajua, mitä
merkitsi vaikkapa 80-kymmentä luvulla kunnallispolitiikassa se, että edusti Kokoomusta.

IP hyvä,

Taanila peittosi mennen tullen kaikki oikeistolaiset ajatukset, jotkut oikeutetusti.

Etkö Sinäkään muista/tiedä?

Mutta hän halusi retoriikallaan ruoskia keskiluokkaa eikä koskaan esittänyt muuta kuin halua rikkoa silloinen suomalainen yhteiskunta.

Tänä päivänä Taanilan puhe luokiteltaisiin vihapuheeksi.

Ilkka,

kunnallispolitiikassa meillä ei ollut sanan sijaa.

Perehtyisitkö myös tähän ilmiöön?

Se oli aikaa, jolloin TV/ radio syötti meille Itä-Saksan suurenmoisuutta.

Kunpa joku henkilö tekisi väitöskirjansa tästä.

Ei vain valtakunnallisena ilmiönä, vaan kaupunkikohtaisuuden aspektin mukaan.

Anni Loren

Johanna Korhosen viimeisin kolumni HS:ssä oli täyttä asiaa. On näköjään tullut monille itseisarvoksi ja ylpeyden aiheeksi kaikenlainen tietämättömyys.
Politiikasta kiinnostunut kolmissakymmenissä oleva ihminen joka ei ole ikinä kuullut Hannu Taanilasta, hmnn..Onko edesmennyt Arvo Salo, Kalle Holmberg, "Lapualaisooppera", Kaj Chydeniuksen musiikki ja kaikki muukin ihan "ohutta yläpilveä"? Miten voi muodostaa tasapainoista kuvaa maailmasta jos esim. taju suomalaisesta kulttuurihistoriasta puuttuu tykkänään?
Enbusken kohdalla ymmärrän että tämä Taanila blogi on joku kiero itsetehostuksen keino, toki hän toimittajana yleläiset änkyrät tuntee ja on mielestäni hyvää matkaa itsekin sellaiseksi kehittymässä, nuori mies!

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Joskus aiemmin 70-80-luvuilla kyynisyys oli toimittajien parissa hyve, joka korvasi tiedon, elämänkokemuksen ja ymmärryksen. Näin varsinkin Hesarissa. Nyt näyttää tauti puhjenneen uudelleen mm. kyseisen toimittajan tapauksessa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ihan kaikista kiroilevista kommunisteista ei tarvitse lukua pitää. Vaan tietääkö Korhonen tai Taanila mikä on Angry Birds? ; )

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tämä on vastaus Jani Pulkille tuolta hieman hiirellä peruuttamalla.
Siirsin sen tänne perään, että Ilkka Partanenkin pysyy kärryillä.

Kommunismin,- ja maltillisen vasemmiston avioero ei ole voimassa, koska naimisiin ei ole koskaan mentykään.

Teidän oikeistolaisten osalta on toisin.

Äärioikeiston,- ja maltillisen oikeiston avioliitto ei ole kokenut edes avioliitolle tyypillisiä riitoja, joka tekeekin siitä luonnottoman janan toisesta päästä toiseen.

Toivottavasti maailma toipuu Norjan poliittisesta tragediasta, jossa hyökättiin kilpailevan poliittisen voiman taholta, oikeutetulla tavalla yhteiskuntaa kehittävää poliittista liikettä vastaan.

Oma käsitykseni on, että "enbuskelaiset" salaa mielessään nauttivat tapahtuneesta.

Tuula Saskia

Kuulehan Tyry,

vihjaat, että "enbuskelaiset" salaa mielessään nauttivat tapahtuneesta eli Norjan tragediasta.Nauttivat murhista?

Voiko kukaan tervejärkinen kirjoittaa näin?

En tiedä, keitä ns. enbuskelaiset ovat.

Sen kuitenkin tiedän, että väitteesi on mielipuolinen.
Jos tämä ei ole vihapuhetta, mikä sitten.

Olet ilmeisesti niin fanaattinen, että syydät suustasi , mitä sattuu.

Enbuske, miksi sallit blogissasi jotain näin törkeää?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Sen kuitenkin tiedän, että väitteesi on mielipuolinen.
Jos tämä ei ole vihapuhetta, mikä sitten."

Olet oikeassa, se on mielipuolinen.
Me elämme mielipuolisessa todellisuudessa.

TODELLISUUDESSA!

Tämä ei ole vihapuhetta, vaan ilmoitus siitä vihailmiöstä, jota esiintyy pinnan alla.

Kaikelle pahalle, mikä maailmassa on tähän mennessä ollut,- ja esiintynyt, on olemassa myös puoltajansa.

Valitettavasti.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Oma käsitykseni on, että "enbuskelaiset" salaa mielessään nauttivat tapahtuneesta."

Saskian vahvan reaktion takia muutan tuon lauseen:
Tekevät kaikkensa vähätelläkseen tapahtuman poliittista yhteyttä...

Käyttäjän mielipide kuva
Johannes Pietilä

Politiikka ei ole kaksinapaista, oikeisto-vasemmisto akselilla, pelattavaa peliä. Ihminen on myös asteikolla autoritäärinen-liberaali. Tästä päästäänkin siihen, että kun sinä olet vasemmalla ja autoritäärisessä päässä ja Enbuske sielä oikealla ja liberaalissa, niin olette molemmat yhtä lähellä esimerkiksi Norjan ampujaa, joka oli siis oikealla ja autoritäärisessä päässä.

Tosin äärioikeistosta täytyy todeta kaverini sanat: "näytän kuulema äärioikeistolaiselta. Äärioikeisto tosin kuulostaa liian vasemmistolaiselta." Tässä kaverini tarkoitti tietysti sitä, että esimerkiksi Natseilla oli voimassa suunitelmatalous, vahva sääntelypolitiikka ja muita rajoituksia.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Enbusken kohdalla ymmärrän että tämä Taanila blogi on joku kiero itsetehostuksen keino, toki hän toimittajana yleläiset änkyrät tuntee ja on mielestäni hyvää matkaa itsekin sellaiseksi kehittymässä, nuori mies!"

Tuo Anna Lorenin huutamalla sanottu pitää lainata.

Se on juuri näin. Enbuske ei voi koskaan nousta Taanilan tasolle kas......

Kas, Taanila ei puhunut kuulijoilleen politiikkaa, vaan puhui yhteiskunnallisista ilmiöistä.

Enbusken poika puolestaan on hyvin värittynyt poliittisesti, jolla ei ole korkeaa kannatusta. Nimittäin, se on korkeintaan 21%
Enbusken henkilökohtainen siirtymä sinne äären suuntaan tarkoittaa, että kannattajia ei paljoa ole.

Mutta, paikka kokoomuksen johtamassa YLE:ssa,- ja US:n kolumnistina on tietysti hyvä huutelun paikka.

Artturi Noitalahti

"Tuomas Enbuske. Jos kansalaissota toistuu, älä perkele tule tähtäimeni eteen."

Ei kai "kansalaissota" toistu. Tai mistäs sitä tietää, jos sinunlaisesi nousevat taas kapinaan laillista yhteiskuntaa vastaan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Voi sinua hyvä Artturi.
Ei kai se minunlaisistani toistu.

Kun on nälkäisiä tarpeeksi, se voi toistua.
Meillä on jo nyt nälkäisiä.

Se on hyvinvointiyhteiskunnaksi nimitetyssä maassa
leikkimistä tulella...

Eiköhän tehdä Artturi tuhdit välipalat, että jaksetaan illan saippuasarjoihin asti.

Artturi Noitalahti

Ei sunkaan me niitä katsota?

Jouko Koskinen

Kommarit yrittää ratsastaa puutteella - kuinka sattuikaan että YLEn uutisissa on tänään luettu aamusta iltaan nuorten toivottomuudesta - ajautumisesta ääriliikeiden väkivaltahankkeisiin. Kouluttamalla työttömät maistereiksi valtion kustannuksella ostetaan aikaa mutta se ei ole kestävää politiikkaa.

Riehujien organisoitumisaste on hatara, tavoitteet vain sattuvat sopimaan yhteen. Toinen porukka ryöstelee kun toiset ensin murtaa ovet. Ei ole mitään yhteisesti sovittua päämäärää eikä ainakaan vihervasureilla ole tarjolla uskottavaa järjestövoimaa. Pankkiautomaatin jonoa vastaava satunnaiskollektiivi ainoastaan. Siksi myös vastuu ei ole kollektiivin vaan yksilön jonossa. Vallitsee hierarkkiakammo.

Kun organisaatiolla on johtaja mutta ei päämäärää, se ei ole johtajansa hallinnassa. Vastaa hyvin tilannetta briteissä ja meillä. Yhteinen päämäärä puuttuu. Kylläinen kissa makaa pankolla ja hiiret hyppii pöydällä.

Strategia koostuu hurskaista toiveista, hiiret kuvittelee että laumaäly riittää ja toteutaa yksilön tarpeet. Kun juusto loppuu alkaa silmitön tappelu viimeisistä murusista. Kissa herää verenhajuun, ottaa johdon ja täyden kontrollin.

Petri Haapa

Minä olen törmännyt Tuomas Enbuskeen vain kerran elämässäni. Seisoin kaverini kanssa kadunkulmassa, kun ohi käveli sellainen puolikalju, pyylevä ja nyhverön näköinen tyyppi. So?

Toimituksen poiminnat