Tuomas Enbuske

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Siksi! – Syyn ja seurauksen harha

Norjassa tapahtuu kamalia. Jokainen terve ihminen järkyttyy ja alkaa etsiä syytä kauheuksiin.
Aivomme haluavat epätoivoisesti kursia kokoon loogiselta näyttävän maailmaan. Joillakin on jopa kokonainen uskomusjärjestelmä. Olemme sosialisteja, konservatiiveja, liberaaleja, psykoterapeutteja, uskovaisia, milloin mitäkin.

Alun järkytyksen jälkeen asiat tuntuvat loksahtelevan paikoilleen kuin duplot Mensa-lasten leirillä. Hetkinen! Tämähän johtuikin sananvapaudesta tai sen puutteesta, liiasta tai liian vähästä kapitalismista, mielenterveyspalveluiden alasajosta, marxismista, muslimeista, Halla-Ahosta, tai siitä, että Kummelin uusinnat alkoivat tismalleen samaan aikaan televisiossa. 
Mutta nyt pääsemme ongelmaan; kaikkeen ei välttämättä ole syytä. Ei ainakaan sellaista, johon ei voida puuttua muuta kuin jälkiviisaudella.

Miten niin ei ole? Totta kai on. Se, että jotakin asioita "vain tapahtuu" on rikos arkijärkeämme vastaan. Ihmisen aivotoiminnan suurin oikku on syyn ja seurauksen harha. Esi-isillemme on ollut hyödyllisempää ajatella, että ihmisillä, eläimillä ja jopa maailmalla on selkeitä päämääriä ja suunnitelmia. Näin ovat syntyneet ilmeisesti myös uskonnot. Kun puskasta on kuulunut räsähdys, sen on todennäköisimmin aiheuttanut tuuli. Mutta se esi-isistämme, joka on automaattisesti ajatellut sen sudeksi, hirviöksi tai hengeksi on varmimmin jäänyt eloon. Harhaluuloista taas ei ole ollut haittaa.

Jokainen huomaa harhan herätessään keskellä yötä, olemme silloin primitiivisimmillämme. Heti aluksi luulemme, että huoneessa on ihan selkeästi ihminen. Muutaman sekunnin päästä tajuamme, että sehän onkin vain tyynykasa. Kun lapsi murhataan, lehdessä on kuva tyhjästä keinusta ja kysymys “MIKSI?”. Vastausta ei lehtien sisäsivuilta löydy, sillä sitä ei välttämättä ole.

Ranskalainen kulttuurintutkija Bascal Boyer kertoo kirjassaan “Ja ihminen loi jumalat”, että näemme maailman kertomuksina, joissa “kukin tapahtuma juontuu toisesta ja pohjustaa seuraavaa”. Tästä  on yleensä hyötyä. Pystymme arvioimaan riskejä paremmin kuin muut eläimet.  Kolikon kääntöpuolena on se, että usein myös liioittelemme tarinallisuutta. Uskojalle itselleen tapahtumien ketju näyttää aina aukottoman loogiselta.

En haluaisi enempää käsitellä Norjan joukkomurhaajan vastenmielistä manifestia, mutta yhteen sanaan on pakko puuttua. Sana “kulttuurimarxisti” nousee Suomessakin aika ajoin esiin olkinukkena.

Esimerkiksi Hommafoorumilaiset ovat puhuneet pitkään punavihreästä mafiasta, joka ohjailee suomalaisia viestimiä. Yleä pidetään vasemmistolaisena ja Hesaria punavihreänä. Samalla tavalla 60- ja 70-luvuilla julkisuutta pilkattiin "porvarilliseksi".

Olen tehnyt Yleisradioon juttuja jossain muodossa 15 vuotta, en koe olevani marxilainen, enkä edes punavihreä. Koko aikana kukaan Ylestä ole kertaakaan yrittänyt sensuroida tai sanoa, että asioista pitäisi kertoa jollain tietyllä tavalla. Kapitalismia myönteisesti käsitelleiden juttujeni jälkeen kulttuurimarxilaiset ovat moikkailleet ihan yhtä iloisesti kuin ennenkin.

Syy- ja seurausharhasta kärsivät ihmiset kuvittelevat asiolle yhteyksiä, joita ei välttämättä ole olemassa. Kyse lienee enemmän siitä, että tietyntyyppisiä ihmisiä nyt vain ajautuu tietynlaisiin hommiin. Ne, joilla on kova halu tehdä rahaa, alkavat varmasti todennäköisemmin juristeiksi tai yrittäjiksi kuin toimittajiksi tai maahanmuuttoviraston työntekijöiksi. Lisäksi ihmisten mielipiteillä on taipumus muuttua ryhmissä enemmän toistensa kaltaisiksi. Hesarin NYT-liitteen toimittajia ei varmasti kukaan estä esittämästä muuta kuin punavihreitä näkokulmia. Kysymys lienee siitä, ettei sieltä vaan satu löytymään muunlaisia. Kokoomuslaisilla ja persuilla on sama oikeus perustaa lehtiä ja alkaa toimittajiksi.

Samalla tavalla harhaisia ovat vasemmistolaisten puheet epämääräisestä “uusliberaalista” mafiasta, joka olisi 80-luvulta saakka ohjannut maailmaa kohti pahaa ja varastanut marjapuurot vanhainkotien ruokalistoilta. Uusliberaaleihin viitattiin myös nettikeskusteluissa, kun Norjan murhaaja kertoi sekavassa manifestissaan lukeneensa myös Adam Smithiä ja Ayn Randia. Olen itsekin lukenut molempia, enkä ole kyllä löytänyt niistä minkäänkaista viittausta ihmisten murhaamisen oikeutukseen. Se, että Norjan murhaaja halusi myös kansallistaa ylikansalliset yhtiöt, eikä uskonut yksilönvapauksiin, ei tuntunut keskustelijoita häiritsevän. Huomaamme vain asiat, jotka kiihottavat omaa päättelyjärjestelmäämme eniten.

En nyt tarkoita, etteikö joku uskomusjärjestelmä olisi enemmän oikeassa kuin toinen. Totta kai todellisuus on olemassa ja sitä pitää tutkiskella. Itse esimerkiksi kannatan jonkinsorttista klassista liberalismia ja näen asiat sen valossa. Mutta yritän olla näkemättä sen selityksenä ihan kaikelle, välillä joku muu teoria saattakiin olla oikeassa. Antiikin jätkien keksimä dialektiikka on tärkeää; asioita pitää pohtia niin, että ottaa maailman sellaisena kuin se on. Sen jälkeen maailmaan pitää yrittää tehdä parannuksia. Monilla asiolla on selkeitä syy- ja seuraussuhteita.

Yhteiskuntajärjestelmän paremmuutta voidaan mitata ainakin sillä kuinka paljon siellä on yksilönvapautta ja vaurautta ja kuinka vähän väkivaltaa. Nuo kolme asiaa tuntuvat myös kulkevan käsi kädessä. Onneksi veljemme norjalaiset pärjäävät noissa mittauksissa edelleen – kaikesta huolimatta – erittäin hyvin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Enni Kulovaara

Mutta nyt vaaditaankin keskustelun suitsimista ja aseeksi on otettu epämääräinen termi vihapuhe. Se saattaa tarkoittaa ihan mitä tahansa. Niin ne suosikkisanat vaihtelevat. Aina tulee uusi, joka syrjäyttää entisen.

Rasismi on jo jokseenkin poissa muodista (joskin sitäkin vielä kuulee) nyt on uusien tuulien aika. Vihapuheesta sakkoja tai enintään kahdeksi vuodeksi linnaan. Siinä onkin tuomarilla ihmettelemistä, että mistäs sen tuomion nyt oikeasti osaisi antaa. Siinä kohtaa tuomari sitten voikin käyttää luovuttaan ja yrittää löytää rivien välistä jotain mitä siellä ei ole. Tai ymmärtää tahallaan väärin.

"Monilla asiolla on selkeitä syy- ja seuraussuhteita."

- Näin on, mutta ei aina. Sattumalla on iso osa maailmanmenossa.

Käyttäjän petrikaivanto kuva
Petri Kaivanto

Minun kokemukseni toimittajana Yleisradiossa 1999-2007 poikkeavat merkittävästi kokemuksistasi, vaikka olenkin "jonkinlainen klassinen liberaali" ;)

Sanoisin kuitenkin, että Hommafoorumin kirjoittajakunta ja Yleisradion toimittajakunta ovat varmasti poliittisilta mielipiteiltään yhtä heterogeenisiä, ja molempien leimaaminen on yhtä tyhmää, mutta Homma taitaa olla kyllä aika miesvaltainen. Merkittävin ideologinen ero lie siinä, että Yleisradiolaki määrää "tukemaan monikulttuurisuutta", mutta Hommafoorumin enemmistö kokee, että kyseessä on ideologia, johon valtiollisen yleisradioyhtiön pitäisi suhtautua neutraalisti.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19931380

Breivikin teko on liian hirvittävä ja suunnitelmallinen ollakseen yhden miehen toteuttama. Siksi syitä varmaan haetaan vähän muualtakin. Itse veikkaan tähän astisen tiedon valossa Gaddafia.

Tuomas Hako

Vaikka vain Israelissa ja USA:ssa riemuitaan iskusta, jossa poliisin puvussa ammuttiin erityisesti palestiinalaisia leiriläisiä ja leirillä oltiin osoitettu mieltä Israelia vastaan. Ja vaikka Norja oli aikonut tunnustaa Palestiinan ja oli vahvasti em. maiden hampaissa. Ja kuinka ihmeessä poliisi ja salainen palvelu ja ulkomaiset palvelut eivät pystyisi estämään Gaddafin miehiä?

Janne Virtanen

''Breivikin teko on liian hirvittävä ja suunnitelmallinen ollakseen yhden miehen toteuttama. Siksi syitä varmaan haetaan vähän muualtakin. Itse veikkaan tähän astisen tiedon valossa Gaddafia.''

Jepjep syitä haetaan muualta aina Suomesta asti. Soini ja Halla-aho ennustaa jo säänkin, helteestäkin syytetään Soinia.

Käyttäjän petrikaivanto kuva
Petri Kaivanto

Pitkän ajan ennuste: rankkasade persujen laariin tuntuu jatkuvan, kunnes poliittinen tilanne alkaa muistuttaa Unkaria.

Tuomas Hako

Jos ymmärtää tehdä juttuja tietyllä tavalla, ei tarvitse ohjausta. En tosin usko blogistin rehellisyyteen. Jokainen tietää, että on olemassa niin punavihermafia kuin uusliberalistisalaliitto. Myös sen, että medioiden omistajat paimentavat kovalla kädellä toimittajia. Myös YLE saa haluamansa.

Ihmeen naiivi kösitys siitä, että Norjan tapahtumien hyväksikäyttäjät olisivat jotenkin aidosti huolestuneita tai että he olisivat ihan aidosti tuollaisia reaktioiltaan. Reaktiot ovat niin laskelmoituja ja alhaisia, etä kyseessä on valhe ja epärehellinen teeskentely myös blogistilta olla uskovinaan heihin.

E Kulovaara ei taida tiuntea oikeuslaitoksen mädännäisyyttä. Kyllä siellä hatusta vedellään kaikenlaista. Sinänsä hyvä huomio, että tuomareita siis tullaan määräämään antamaan tuomiot.

Mielenkiintoista, että opastinterroria Suomessaa ei juuri noteerattu ja vaadittu esim. Ronia ja Siivosta sensuroitavaksi sen perusteella.

Jussi Heino

Niin Tuomas Hako,

Sinulla itselläsi on nämä "Persu silmälasit" joiden kautta katselet maailmaa. Haluat että jokainen olisi kuten sinä ja muut Persukaverit ja jos ei ole niin kenkää vaan takapuoleen. Aivan kuten Breivik niin Persulaiset haluavat että jokainen olisi vain Persulainen. Ei olisi maahanmuuttajia(paitsi jos ovat samannäköisiä ja samanuskoisia kuin he itse), ei olisi mitään Postmodernia uskaltavaa taidetta vaan jatkuavasti vain ihailtaisiin vanhoja mestareita ja kiiteltäisiihin heidän yleviä lahjoja ja ajatuksia joita ne edeleen meille hyville OIKEILLE ihmisille tuovat(Kuten Pohjois koreassa). Mitään radikaalia ei suvaita vaan palataan siihen 50 luvun tai minkä lie maailmaan jolloin naiset ja miehet olivat omilla paikoillaan. Mikä ihanan maailma ja kukaan ei saa sitä vastustaa eli olisi varmasti jokin elin joka kertoo onko toimittajan teksti hyväksyttävää oikean totuuden nimessä ja Persujen puolue komitean hyväksymää. Sitähän te haluatte!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitkäs "lasit" sinulla on ja ketä haluaisit kenkäistä takapuoleen..tätä sopii miettiä..

Jussi Heino

Mulla on liberaalit lasit joissa on sosiaalinen taittovirheen korjaus ja äänestän kokoomusta. Ennen Sossuja, mutta heidän politiikanssa nykyisin on jotain sellaista mikä ei mulla nappaa. Ja ne jotka haluan pois ovat ne jotka eivät todistettavasti kykene elämään täällä eli rikolliset(ei nyt ihan heppoisin perustein kuitenkaan)ja jotka eivät viitsi edes yrittää elää täällä.

Persujen taiteiden rajoitus intoa en ymmärrä vähäkään enkä heidän sensuuri haaveitaan. Toivotaan että Suomi säästyisi heidän terrorismiltaan. Näyttää kyllä huonolta, mutta eiköhän se alamäki ala myös Persuille.

Pauli Tarvainen

Kysymys herää että kuka/mikä sinä sitten olet kun pystyt noin objektiivisesti tarkastelemaan kaikkea? Lokeroit ja määrittelet ihmisiä hyvin taitavasti mutta että anna vihjettäkään siitä mihin lokeroon itse kuulut. Jos kaikille on jokin lokero niin täytyyhän sullekki löytyä oma? Olisitko vaikka sellainen superteflon journalisti herra objektiivisuus johon mikään aate ei tartu eikä mikään viisaus ohjaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ja miten teflonin silmät pitäisi avata?
Eikö voi hyväksyä et ihmisillä on erilaisia mielipiteitä ja lokeroita?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kysymys herää vain tyhmässä tai laiskassa päässäsi. Enbuske lokeroi itseään toiseksi viimeisessä kappaleessa.

Pauli Tarvainen

Ai "jonkinsorttista klassista liberalismia?" Se on sama mitä Breivik kannattaa! Tarkotatko siis että Enbuske on Breivikin kätyri mediassa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kätyri mediassa? Nyt loppui vuorostaan minulta rahkeet : D

fabu land

Jännittyneessä nykyilmapiirissä yleisen ja yksilötason ongelma on tosikkous. Sen puhtaaksi viljelijä on muuan norjalainen lannoitefetisisti. Tosikkojen perusoppi lienee Janten laki, joka tavallansa kysyy juuri tuon: kuka/mikä sinäkin kuvittelet olevasi?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Janten_laki

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Lokeroit ja määrittelet ihmisiä hyvin taitavasti mutta että anna vihjettäkään siitä mihin lokeroon itse kuulut. Jos kaikille on jokin lokero niin täytyyhän sullekki löytyä oma?"

Se on poliittinen oikeisto.
Jana maltillisesta oikeistosta, sinne ääreen, on minullekin vielä oivaltamatta, mutta yli keskiviivan menee.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Vaikka yhteiskunnallisessa keskustelussa puhummekin usein syy- ja seuraussuhteista, niin pohjimmiltaan siinä kuitenkin tarkoitetaan enemmänkin sitä, kuinka esimerkiksi tietynlainen politiikka altistaa herkemmin joillekin asioille kuin jokin toisenlainen politiikka. Esimerkiksi valtion rahoittama media altistaa helposti sille, että media tuottaa valtiomyönteistä propagandaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olipas outo teksti Tuomakselta,yleensä hän edes jotenkin lähtee aukaisemaan solmua.

Aina on syy..kaikelle on syy olemassa,se voi olla niin syvällä ettei ymmärrä vain edes hakea sitä esille.

Irving sarnoff

"Keskinäisen kilpailun suotavuuden ja tärkeyden korostaminen merkitsee kaksiteräistä miekkaa.Myönteisenä puolena on se valtava ihmisenergioiden liikekannalle pano,joka sen kautta on saatu aikaan.Tuo energia on ollut johtavana tekijänä siinä kehityksessä,joka on ennennäkemättömällä tavalla kohottanut elintasoamme.

Toisaalta tuo miekka leikkaa syvälle elämämme henkisiin elinhermoihin.Se tekee meidät tyytymättömäksi se nykyisyyteen että menneisyyteen.Se synnyttää pakottavan levottomuuden,joka panee meidät yrittämään aina eteenpäin.Eilispäivä on muinaishistoriaa ja tämäkin päivä vaihtuu nopeasti vanhanaikaiseksi.Me kaikki tahdomme kaikkea enemmän ja enemmän.Tarpeillamme ei ole mitään rajoja.Tuskin on olemassa muita sellaisia pyrkimyksiä,jotka voisivat vieroittaa meidät tästä himoamisestamme.

Valitettavasti on kuitenkin niin,että kaikkien on mahdoton saada aina enemmän ja enemmän.Ja valitettavasti on siten,että pelkkä pyrkimys saada aina enemmän asettaa ihmiset toista ihmistä vastaan,loputtomaan taisteluun keskenään.Tämä tapahtuu riippumatta siitä,pyritäänkö päämäärään kieroin tai reiluin keinoin.Ne,jotka eivät onnistu jatkuvasti saavuttamaan jotain enemmän,tuo taistelu muodostuu erityisen katkeraksi.Mutta myös ilmeisesti menestyvien kohdalla on arkipäivän maailman täynnä kilpailijoita - nuorempia,ovelampia,onnekkaampia - jotka kaikki kahmivat itselleen samoja lihoja samasta kattilasta.

Juuri tämä on yhteiselämämme perusasetelma ja se kiteyttää meihin epäluuloisuuden ja kireän halveksunnan asenteen.Paradoksaalista kyllä,menestys ja onnistuminen riippuu tavattoman paljon siitä,että pystymme naamioimaan ja salaamaan tuon taistelun vaatiman todellisen suhtautumisemme ja kätkemään sen huumorin,myöntyväisyyden,kaksinaamaisuuden, ja välinpitämättömyyden asepuvun taaksen.Mutta sisällä kiehuva viha jää olemaan ja etsii purkautumistietä psykosomaattisten vaivojen,mielisairauksien,avioerojen ja rikosten kautta.

Ongelman ydin on meidän yhteiselämämme kudelmassa ja sen sisältämässä hirvittävässä kilpailun hengessä,sen asettamissa elämän perustarkoituksissa...sekä siinä,että yhteiskuntamme ei suinkaan palkitse niitä,jotka tosissaan pyrkivät näkemään elämän perusarvot toisin."

--------

Erich Fromm on tullut tarkistaneeksi tavanomaisia käsityksiä huonosti sopeutuvista lapsista ja nuorista aikoinaan myös.

"Rikolliset nuoret,väärille teille suistuneet ihmiset eivät suinkaan aina ole huonosti sopeutuneita ihmisiä,vaan päinvastoin.He ovatkin usein sopeutuneet ainoalla mahdollisella tavalla siihen ympäristöön,sellaisten yllykkeiden piiriin,johon ovat syntyneet sellaisin edellytyksin varustettuina kuin ovat.Jos kerta jonkin kulttuuripiirin arkimoraalin,todella hallitsevan moraalin korkeimpina arvoina ovat menestys,raha ja valta kaikkine niiden takaamineen nautintoineen sekä häikäilemätön tarmokkuus niiden tavoittelussa,niin tottakai kukin ajautuu kamppailuun omien edellytystensä mukaisella tavalla!"

Yhteiskunta ylenkatsoo niitä ketkä uskoo vaatimattomuuten ja kiltteyteen,niille jotka eivät "osaa" järjestää kyvyilleen,ominaisuuksilleen ja aikaansaannoksilleen markkina-arvoa.

Arkisin kuitenkin esitämme niin usein sitä eettistä uskomustamme missä arvostamme jopa sellasiakin kuin totuus,kauneus,hyvyys,mutta silti koko yhteiskuntamme struktuuri rakentuu myynti- ja markkina-arvoille.

-----

Minusta syy on selvästi olemassa..mutta mitä teemme asian kanssa vaikka tiedostaisimmekin sen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Juuri Erich Frommin Pako vapaudesta onkin herrojen (herran?) Fjordman ja Breivik mielestä kaiken pahan alku ja juuri, kulttuurimarxismin Musta Raamattu.

Erich Frommia ei koskaan liikaa lueta.

Yksi Turkkulaanen

Tuomas vain pyörittelee sanoja, kunnes kaikki lauseet ovat ympäripyöreitä... Aivan turha kirjoitus.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Erittäin hyvä kommentti.
Enbusken oli pakko kirjoittaa aiheesta, mutta mitään hän ei tuossa sano.
Hän pyörittelee sanoja, ikäänkuin hämärtääkseen tapahtuman todellista syytä.

No, se syy tulee tässä:

Norjan joukkomurha maltillisia vasemmistolaisia vastaan juontuu oikeistolaisesta poliittisesta kulttuurista. Siitä samasta alkusynnystä, josta juontuu maltillinen oikeisto,- sekä siitä enemmän,- ja enemmän oikealle, ihan ääreen asti.

Norjan joukkomurhaaja edustaa sitä ääreä. Onko se niin vaikeaa tunnustaa jopa ammattijournalistille.

No, tämän avauksen tehneen ammattijournalistinen maailmankatsomus on kyllä paljastunut meille. Siitä tuo ympäripyöreä, liukkaalta saippualta kuulostava blogikin on kotoisin.

Käyttäjän dekooderi kuva
Taavi Haukivirta

Markku Tyry: "Norjan joukkomurha maltillisia vasemmistolaisia vastaan juontuu oikeistolaisesta poliittisesta kulttuurista. Siitä samasta alkusynnystä, josta juontuu maltillinen oikeisto,- sekä siitä enemmän,- ja enemmän oikealle, ihan ääreen asti."

Älä viitsi. Ihan oikeasti.

Pauli Tarvainen

Toimittaja kutsuu sitä syyn ja seurauksen harhaksi koska on niin naivi ettei suostu hyväksymään tämän tapauksen mittavaa yhteiskunnallista syyn ja seurauksen yhteyttä. Syy on se että marxilainen sosialismi on haitallinen ja luonnonlakien vastainen valhe!! Ja seuraus on että jotkut ihmiset eivät enää kestä sen luomaa ilmapiiriä ja raivostuvat ja oireilevat väkivaltaisesti.

fabu land

Olenkin aina epäillyt että Totuudella on Paulin hymyilevät puhtoiset kasvot. :) Ymmärtäisinkö tästä nyt myös sen, miksi väkivaltaisesti oireilevan Breivikin hymy ei hyydy? Eikä silloinkaan kun hän oli 'raivostunut'.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Ihailen Pauli ehjää maailmankuvaasi. Siinä kun me vajavaisemmat joudumme usein miettimään sormi suussa vastauksia vaihtoehtojen runsauden vuoksi, sinä näytät omaksuneen koko maailman tiedon ja kristallinkirkkaasti puet sen suodattuneeksi Oikeaksi Totuudeksi.

Jan Gustafsson

"Norjan joukkomurha maltillisia vasemmistolaisia vastaan juontuu oikeistolaisesta poliittisesta kulttuurista. Siitä samasta alkusynnystä, josta juontuu maltillinen oikeisto,- sekä siitä enemmän,- ja enemmän oikealle, ihan ääreen asti."

Luulen ymmärtäväni mitä tarkoitat, ja voihan noin ajatella. Samalla tavalla voisi kuitenkin ajatella, että kaikki vasemmiston hirmuteot lähtevät vasemmistolaisuudesta, ihan maltillisimmasta äärilaitaan asti. Nyt sitten vaan ruumiita laskemaan, ja voidaan varmaankin päätellä kumpi on pahempi?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Meillä ei ole pohjoismaissa vasemmiston, eikä äärivasemmiston tekemiä hirmutöitä. Suomen työväestön kapinassa tapahtui, mitä tapahtui, mutta hirmutöiksi niitä ei voi nimittää,- paitsi, että sota on aina hirmutyötä...Jos sitä nyt sodaksi voi nimittää.

Sen sijaan koko pohjoismaita kohdannut historian vakavin hirmutyö toistaiseksi liittyy samaan kapinaan,- ja sen tekivät Suomalaiset samat poliittiskultturiset voimat, johon Breivikikin on liitetty..

Se on jo yleisesti hyväksytty totuus, mutta ainahan on vastaanvänkääjiä...

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

"Kapitalismia myönteisesti käsitelleiden juttujeni jälkeen kulttuurimarxilaiset ovat moikkailleet ihan yhtä iloisesti kuin ennenkin."

Niin, kyllä ne vielä hymyilee iloisesti, mutta odotas vaan kun tulee vallankumous, niin voi olla erilainen ilme heillä päällä.

a. rahikainen

Eivät kaikki toimittajat varmastikaan ole marxilaisia, eikä edes punavihreitä. Ei tietenkään. Osa on ainoastaan muuten vaan hyväksikäytettyjä hyödyllisiä idiootteja, lauman mukana määkiviä sinisilmäisiä idealisteja, radikaaleja (tai vähemmän radikaaleja) maailmanparantajia.

Näyttää siltä, että vain pieni osa on omilla aivoillaan kriittisesti ajattelevia, "oikeita" toimittajia.

Oikea toimittaja ei anna omien ennakkoluulojensa sumentaa ajattelua. Oikea toimittaja ei sorru ylilyönteihin, mustamaalaukseen tai demonisointiin. Oikea toimittaja osaa käsitellä asioita ja tapahtumia analyyttisesti ja järkiperäisesti, sotkematta liikaa tunnetta työhönsä. Oikea toimittaja osaa paneutua myös syihin, ei pelkästään seurauksiin. Oikea toimittaja osaa tuoda esille myös vastapuolen argumentit tasapuolisesti. Oikea toimittaja EI sorru itse vihanlietsontaan. Oikea toimittaja arvostaa muutakin kuin Oikeaa Virallista Totuutta.

Jokainen toimittaja voi tykönään miettiä mihin joukkoon itse kuuluu. Kannattaa kuitenkin muistaa, lopullisen tuomion antaa joka tapauksessa kuluttaja, näyttöjen perusteella.

PS. Asiakas on aina oikeassa. :)

PS2. Pahoittelen em. tekstissä olleita kärjistyksiä. Palkan maksavana asiakkaana varaan kuitenkin itselleni vapauden esittää oman mielipiteeni toimittajien ennakkosensuurin estämättä, siitä miltä asia palvelun käyttäjän näkökulmasta asia vaikuttaa ja näyttää.

PS3. Tuomas Enbusken työtä ja otetta toimittajana arvostan - monella olisi oppimista häneltä.

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Kiitos a.r. Puhutteleva kirjoitus vallan vahtikoirista.

Valitettavan suuri osa toimittajista alistuu huokaisten Oikean Virallisen Totuuden edessä.
Enkä nyt tarkoita Herramme ilmoittamaa Jeesus-totuutta.

Uusi Suomi on ehkä ilahduttavin poikkeus hengettömän suomalaisen valtamedian joukossa.

Millainen Suomen mediailmasto olisikaan jos täällä heiluisi Lukashenko-tiimin hallitusvaltikka? Elävä Herra vapauttakoon Valko-Venäjän orjuutetun kansan!Minullakin on siellä huokaavia ystäviä.

En halua aliarvioida tai mitätöidä Enbusken ammattiosaamista. Hän tekee näköradioon mielenkiintoista Sivistyksen käsikirjaa.

Käsittääkseni on kuitenkin kohtuullista odottaa, että ellei ihminen tiedä tai usko johtopäätöksiinsä Breivikin motiiveista, niin hänen olisi parempi vaieta.Vaikka sarjamurhaajan sieluntila onkin kiinnostava työmaa.

Nyt Enbuske esiintyy mielestäni lähinnä surkuhupaisena besserwisserinä yrittäessään ihmisviisaudella selittää Breivikissä vaikuttavien riivaajien aiheuttamaa murhenäytelmää.

Riivaajien ulosajamisesta ,ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Manaus

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Valitettavasti tyypillisen humanistitoimittajan tavoin Enbuske on pihalla kuin lumiukko teurastaja Breivikin motiiveista.

Näin käy ihmiselle, joka turvaa vähäiseen lilliputtijärkeensä ja uskoo sen voimalla hallitsevansa omaa elämäänsä. Sekä näkyvää ja näkymätöntä maailmaa.

Hätätilanteessa ihmisviisauteensa turvaava sielu joskus etsii Jumalan apua ja viisautta saadakseen Jeesuksen valoa pimeyteensä. Useimmiten hän piiloutuu puskaan Jumalaa paetesssaan kuten ensimmäiset ihmiset Adam ja Eeva.Ilahduttavasti elävä Herra näkee alastomat piileskelijät tänäänkin ja huutelee syntisille:"Missä olet?"

Anders Behrieng Breivik oli Raamatun ilmoittajien riivaajahenkien vallassa ja siksi toteutti suunnittelemansa hirmuteot.

Raamatun mukaan demonit eli riivaajat ovat saastaisia henkiä jotka Saatanan käskystä lähtevät vaivaamaan ihmisiä, ks.Luuk. 4:31-37,Ilm.16:13.Riivaajat ottavat valtaansa ihmisen sielun ja muuttavat hänen persoonallisuuttaan ja käyttäytymistään.

Valitettavasti koululääketiede - joka ei tunnusta sen enempää Jumalan kuin Saatanankaan todellisuutta kuolevan ihmisen onnen tai onnettomuuden taustalla - ei puhu riivaajista mitään.Jotka kuitenkin ovat keskellämme tänäänkin.

http://mlahti.blogspot.com/2008/10/huuto-lopunajas...

Mikko Lahti
saarnaaja
http://www.pp.kpnet.fi/mila

Kaisa Jalis

"Riivaajia" kutsutaan nykyisin mielenterveyden ongelmiksi.

Ei kannata satuilla, kuten Breivik temppeliritareineen.

Vähentää myös pelkoa, kun 'riivajia' ei tarvitse pelätä.

Jos haluaa pysyä kunnossa, niin ei kannata ryypätä eikä käyttää huumeita, steroideja tai muutakaan. Eikä kannata ajatella hirveästi pelottavia asioita. Luonto parantaa.

Jussi Heino

Ja jos haluaa pitää päänsä terveenä, kannattaa jättää tämän Saarnaajan pelottelut ja sadut omaan arvoonsa. Tuhansia vuosia sitten eläneiden ihmisten mielisairaudessaan saamat näyt ja ilmoitukset hoideltaisiin nykysin asianmukaisesti mielisairaalassa.

Enni Kulovaara

Jussi.

"Tuhansia vuosia sitten eläneiden ihmisten mielisairaudessaan saamat näyt ja ilmoitukset hoideltaisiin nykysin asianmukaisesti mielisairaalassa."

- Ei suinkaan. Nehän ovat vielä nykyäänkin lain erityisessä suojeluksessa.

Jaakko Tuononen

Aivan. Hyvä blogi Tuomakselta jälleen kerran. Näinhän sen menee, ei ole välttämättä mitään salaliittoja tai syy-seuraussuhteita missään yksittäisissä hirmuteoissa. Ihmiselämää ei voi käsitellä minkään uskomusjärjestelmän kautta.

Kun voin puhua ihmisyydestä vain omasta puolestani ja omista kokemuksistani olla ihminen, niin en voi sanoa olevani vasemmistolainen, oikestolainen tai uusliberaali - enkä yleensä mitään, mikä liitetään ismeihin, politiikkaan tai mihinkään. Pelkkä äänestyskäyttäytyminen tai yksittäinen mielipide ei tee ihmisestä yhtään mitään.

Jokaisessa on vähän konservatiivia, anarkistia, vasemmistolaista, isänmaallista tai internationalistia. Kaikki riippuu aina näkökulmasta.

Ainosataan sitoutuminen uskontoon tekee ihmisestä putkiaivon, ja samalla menetetyn sielun ihmisyyden kannalta. Yhteen ainoaan totuuteen uskova ja sitoutunut ihminen on menettänyt sen ainoan syyn olla olemassa - sen, että hän kysyy sitä miksi hän on olemassa? Ihmisenä olemisen tarkoitus, elämän valtavassa virrassa, on yrittää etsiä vastauksia ihan mihin tahansa. Se on mielestäni ihmiselämän tarkoitus - ei uskominen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ihan ensimmäisten päivien jälkeen on jotenkin häpeillen lakattu puhumasta Breivikin kristillisyydestä. Lukekaa manifesti. Miehellä on yksityiskohtainen suunnitelma siitä, miten Eurooppaan rakennetaan yhtenäinen kristillinen kulttuuri ja kaikki muut ajatustavat kriminalisoidaan.

Käyttäjän petrikaivanto kuva
Petri Kaivanto

Breivikin "manifestin" autenttisuudesta ja tarkoituksesta voi olla montaa mieltä. En käyttäisi sitä todisteena vielä yhtään mihinkään.

Käyttäjän tsarbombastic kuva
Leo Sammallahti

Uusliberalismi sai alkunsa dollarin irrottamisesta kultakannasta 1971. Tuloerot olivat laskeneet Yhdysvalloissa 40 vuotta, mutta kääntyivät nyt nousuun. Yhdysvaltain rikkaimman prosentin osuus BKT:sta oli tuolloin 8%, nyt se on n.25%*. Perheen mediaanitulot ovat nousseet niin vähän, että 2008 talousnobelin voittaja ihmetteli sitä, voiko niiden sanoa nousseen lainkaan**!
Massatyöttömyys teki comebäckin, talouskasvu hiipui, velkaantuminen alkoi, vankiluvut lähtivät räjähdysmäiseen kasvuun.

Lue klassikko, David Harvey: Uusliberalismin Lyhyt Historia, tai siitä tosi lyhyt ja hyvä tiivistys:
http://tsarbombastic.wordpress.com/2011/03/02/84

* http://www.youtube.com/watch?v=JXzZz0_rIzY
Senaattori Bernie Sandersin puhe eliitin vallankaappauksesta

** http://www.youtube.com/watch?v=EBsB1VqTeSY&feature...
2008 talousnobelin voittaja Paul Krugman tuloeroista

Käyttäjän Veli kuva
Veli Karimies

Vihervasemmisto, rasistit, impivaaralaiset, anarkomarkot, halla-aholaiset jne ovat kaikki viholliskuvia joita ei ole olemassa. Niitä käytetään käsitteinä tai mittoina, jotta lukija ymmärtää mistä puhutaan.

Niihin voisi verrata vaikkapa statardeja. Stantardi on yleismaallinen mitta tai määre jollekin asialle, joka helpottaa ihmisiä ymmärtämään mistä puhutaan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Vihervasemmisto, rasistit, impivaaralaiset, anarkomarkot, halla-aholaiset jne ovat kaikki viholliskuvia joita ei ole olemassa."

Kaikki ovat olemassa.
Mitä oikein yrität todistaa?

Joonas Kolehmainen

Jos nykyisten eduskuntapuolueiden sijaan parlamentissa olisi "vihervasemmisto", "rasistit" jne. yllämainitut voisi sanoa näiden ryhmien olevan olemassa. Sensijaan keskustelussa heitellään näitä leimoja joilla pyritään yhtenäistämään epämääräinen nykyiset puoluerajat ja ideologiat ylittävä yksilöiden joukko. Tämä on sinänsä hyödytöntä ja sekavaa sillä kukaan ei voi puhua ryhmän antamalla mandaatilla, joten mitään vastausta ei voida saada eikä dialogia käydä. Voidaan vain itse omatoimisesti rakentaa omat vihollisukuvat ja vihata niin perkeleesti.

Kuka tahansa voidaan myös liittää ryhmään vasten tahtoaan ja sitähän viimeaikoina on harrastettu oikein olan takaa. Toisto kuuluu tämän propagandan tärkeimpiin elementteihin ja jokainen tietää että tarpeeksi usein toistettu valhe muuttuu todeksi, ainakin ihmisten päässä. Lienee syynsä siinä että netti on mahdollistanut kadunmiehelle saman näkyvyyden kuin asiantuntijallekin. Onhan se sananvapautta jne. mutta jos ei ole muuta ulosannettavaa kuin samat agressiot päivästä toiseen, niin onko se tervettä? Vai olemmeko siirtymässä julkisen mielipiteen muokkautumisen suhteen harvainvallasta äänekkäiden valtaan?

Anni Loren

"statardeja", "Stantardi", standardi lienee se sana mitä haet.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Onneksi veljemme norjalaiset pärjäävät noissa mittauksissa edelleen – kaikesta huolimatta – erittäin hyvin."

Eivät pärjää yksilönvapausasioissa (ainakaan eurooppalaisella mittapuulla mitattuna) kovinkaan hyvin. Nettipokerin pelaaminen on kielletty, rahapelimarkkinoita hallitsee yksinoikeudella monopoliyhtiö, seksistä maksaminen on kielletty ja pörssiyhtiöiden hallituksissa on sukupuolikiintiöt. Kokonaisveroaste huitelee jossakin 40% yläpuolella, vaikka maa kuittaa öljykentillään jatkuvasti valtavat "ylimääräiset" tulot.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oi oi helvetti maan päällä! Venäjällä olisi kyllä kaikki paremmin!

J. Gagarin

Ei ehkä Venäjällä, koska siellä vallitsee oligarkin hallitsema laittomuuden tila.

Mutta Virossa kylläkin!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ah, liioittelu, tuo paholaisen ovelin keksintö asiallisen keskustelun tyrehdyttämiseen. En minä sanonut Norjaa helvetiksi. Norjassa on huomattavan korkea elintaso ja maa on turvallinen paikka elää. Monet suomalaisetkin muuttavat sinne töihin paremman elintason perässä. Ei se helvetti ole, mutta on turha väittää, että se olisi mitään kärkikastia yksilönvapauksien suhteen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onko susta lait ja kiellot ja rajoitukset, joita kai kaikissa yhteiskunnissa on, jotenkin yksilönvapautta uhkaavia?
Yksilö ei kai ole mikään teikäläisten suojelukohde. Tehän näätte esim kaikki muslimit ryhmänä eikä ollenkaan yksilöinä esim enemmän ja vähemmän sekulaareina.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

stella varis: "Onko susta lait ja kiellot ja rajoitukset, joita kai kaikissa yhteiskunnissa on, jotenkin yksilönvapautta uhkaavia?"

Heh, hieman liian laaja kysymys. Kun brittiläisessä imperiumissa tehtiin orjuuden kieltävä laki, jonka mukaan toisen ihmisen omistaminen on kiellettyä, niin ei se tietenkään uhannut yksilönvapautta (vaan päinvastoin, takasi sen). Kun taas Natsi-Saksassa tehtiin laki, jonka mukaan juutalaiset oli sijoitettava keskitysleireihin, niin sehän uhkasi yksilönvapautta mitä suurimmassa määrin. Näiden kahden ääriesimerkin väliin mahtuu sitten lakeja jos jonkinmoisia, joista toiset uhkaavat yksilönvapautta ja toiset eivät. Joudut tarkentamaan kysymystäsi, jos haluat yksityiskohtaisemman vastauksen.

"Yksilö ei kai ole mikään teikäläisten suojelukohde."

Keiden "meikäläisten"? Yksilö on nimenomaan ainakin minun ensisijainen suojelukohteeni. Minusta kukaan ei saa väkivalloin puuttua toisen yksilön elämään.

"Tehän näätte esim kaikki muslimit ryhmänä eikä ollenkaan yksilöinä esim enemmän ja vähemmän sekulaareina."

En ainakaan minä näe muslimeja ryhmänä. En voi millään liittää World Trade Centeriin lentokoneella törmännyttä miestä ja kaveriani, jonka kanssa käyn ryyppäämässä ja pelaamassa pokeria, samaan viiteryhmään, vaikka he molemmat muslimeja ovatkin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jani, minusta sinun pitää tarkentaa, sinä sanoit että Norja ei ole mikään kärkimaa yksilönvapauden suhteen. Minä pyysin sinua siihen tuomaan "teidän" kantaa yksilönvapauteen. Vastasit ympäripyöreitä. Ehkä käyt täällä vaan huviksesi heittämässä herjaa Norjan yksilönvapaustasosta. Mikä sinua kiusaa tässä Norjan lainsäädännössä kun et tarkenna?

Pekka Manner

Norjan terroristi oli äärikristitty oikeistolainen, se ei miksikään muutu.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Äärikristitty ehkä, mutta ei ainakaan taloudellisella akselilla oikealla päinkään. Ei ainakaan, jos käytät vasen-oikea -akselia siten, kun ymmärtääkseni yleensä käytetään, eli, että vasemmistolainen tarkoittaa sosialistia tai sosialismiin kallellaan olevaa, ja oikeistolainen kapitalistia tai (enemmän tai vähemmän) vapaan markkinatalouden kannattajaa.

Markku Kanniainen

Olen lueskellut Breivikin manifestia jonkin verran ja sen innoittamana keskustellut useiden enemmän ja vähemmän tuttujen kanssa, yrittäen kalastella (ns. salaa) esiin näiden mielipiteitä asioista joita Breivik piti tärkeänä. Lähes jokainen on ollut joissakin asioissa Breivikin kanssa samaa mieltä (kaikkein omituisinta on havaita, kuinka tavalliset kansalaiset kritisoivat "systeemiä" ja "mediaa" hyvin samalla tavalla Breivikin kanssa), siis aina siihen asti kunnes heille kertoo asiasta. Sitten alkaa armoton selittely, "minä en ole äärioikeistolainen", "minä en koskaan tappaisi ketään", "minä olen mieleltäni terve" tai täysi irtisanoutuminen juuri sanotuista mielipiteistä jne. Pelko, leimautuminen, häpeä, ollaan me ihmiset vaan hassuja elikoita!

Jouko Koskinen

T.E:

"Ne, joilla on kova halu tehdä rahaa, alkavat varmasti todennäköisemmin juristeiksi tai yrittäjiksi kuin toimittajiksi tai maahanmuuttoviraston työntekijöiksi."

Oho! LEHTIKEISARI varmaan haravoi miljardinsa vahingossa typeryyttään.

Jouko Koskinen

T.E:

"Ne, joilla on kova halu tehdä rahaa, alkavat varmasti todennäköisemmin juristeiksi tai yrittäjiksi kuin toimittajiksi tai maahanmuuttoviraston työntekijöiksi."

Oho! LEHTIKEISARI varmaan haravoi miljardinsa vahingossa typeryyttään.

Ihan oikein että maahanmuuttovirastoon ei valikoidu niitä jotka pärjäisivät
muuallakin. Siitähän se invaasio vasta alkaisikin.

Jouko Koskinen

sorke - tää uus läppäri lataa toistoja aina kun kursori on painikkeella.
Vaikka ei painaisikaan. Pitää olla tarkkana, joskus on vaikea keksiä
asiallista muokkaa -tekstiä.

Jouko Koskinen

Toimittajakunta jakaa samanlaisen arvokarsinan kuin mikä tahansa muu(li)lauma. Vahvimmat ulkoringissä sarvet tanassa suojelemassa jälkikasvua ja muuten pehmoiksi jääneitä.

Jouko Koskinen

Suuruuden ja osallisuuden kokemus syntyy maailmanpelastamisideasta vaikka oikasti pieni minäitse on läheisin lämmönlähde. Talvisodan henki pani toimittajakunnan puolustamaan Tammikuun Kihlausta kun oman lauman kellokkaiden nahka alkoi tärveltymään luodinreijistä.

Jaakko Tuononen

Petri Kaivanto:

En lainkaan ymmärtänyt sun kommenttia. Mistä oli kysymys?

Käyttäjän petrikaivanto kuva
Petri Kaivanto

Voitko täsmentää mitä et ymmärtänyt? Kommenttejani on tässä ketjussa kaksi.

Jaakko Tuononen

Joo. Anteeksi, kun tässä oli yö välissä :) Niin, en ymmärtänyt sitä, että miten Breivik liittyi mun kommenttiin Tuomaksen blogiin.

Jaakko Tuononen

Joo. Anteeksi, kun tässä oli yö välissä :) Niin, en ymmärtänyt sitä, että miten Breivik liittyi mun kommenttiin Tuomaksen blogiin.

Jaakko Tuononen

Niin. Voitko Tuomas ottaa tämän toisen turhan kommentin pois. Siinä oli taas bitti väärinpäin. Mutta Petri Kaivannolta halusisin kysyä, että miksi hän ei enää ole Ylen toimittaja? Muistan hänet kyllä hyvin. Ja mielstäni hän ei ollut mitenkään huono toimittaja.

Kun itsekin olen tullut erotetuksi muilla, kuin ammattipätevyyteen liittyvillä syillä, niin kiinnostaisi tietää. Jos sopii, niin paljasta tämä synkkä syy... Kansa haluaa tietää kaikki Ylen salaisuudet :D

Käyttäjän petrikaivanto kuva
Petri Kaivanto

Elämässä asioilla on taipumus mennä oikein. Lyhyesti vastattuna:

1. vähensin töitäni mm. voitettuani Lahden kaupungin musikaalikilpailun ja keskittyäkseni päähankkeeseeni eli tangoprojektiin Argentiinassa
2. Helsingin euroviisujen jälkeen ei ole kyselty töihin, minun näkemykseni asioiden kulusta on tämä:
http://www.elvisry.fi/index.php?option=com_content...

Töitteni loppumisella ei minunkaan käsitykseni mukaan ole mitään tekemistä kompetenssin tai työni laadun kanssa. Haluaisin edelleen tietää mikä on Mikael Jungnerin osuus epäsuosioon joutumisessani, etten suotta syyttäisi pelkästään alhaista matelijaa nimeltä Kjell Ekholm.

Tässä ensimmäinen Hesarissa julkaistu artikkelini 8.5.2009

Tässä lisää yleistä ja yksityistä Yle-tematiikkaa:
http://kaivanto.blogspot.com/2011/03/pari-juttua-v...
http://kaivanto.blogspot.com/2011/02/avoin-kirje-l...

Jari Vuorinen

Kun tuossa jokin aika sitten Enbuske kirjoitti asiaa oikeanlaisesta ravinnosta ja minä olin taasen sitä mieltä,että kunnossa oleva suolisto ottaa hyvin ravinteet talteen niukemmastakin eväästä.

No kun tässä on nyt aikaa kulunut niin aattelin kysästä,että olisko komentistani semmosta seurausta ilmennyt nyt syyksi,että onkos suoles toiminut hyvin.

No anteeksi tämä.Kyllähän tämä on täyttä asiaa.

Harhasta on kyse.Syyssä ja seurauksessa.Ja kun kyse on harhasta,ei ole oikeaa syytä eikä niinmuodoin oikeaa seuraustakaan.

Jukka Poikela

Nyt kyllä kirjoittaja iskee sanan säilänsä hivenen verran harhaan. Siis jos hän yrittää kertoa, ettei valtamedia ole mitenkään puolueellinen. Kyllä tosiasia on se, ettei valtamedia ole missään mielessä puolueeton ja neutraali, kun puhutaan maahanmuuttoon liittyvistä asioista.

Jostakin kumman syystä media sattuu haastattelemaan maahanmuutto- ja rasismiasioissa aina taistolaista Vesa Puurosta. Samanlaisia tarkoitushakuisia lausuntoautomaatti-irvikuvien hakuja on valtamedia täynnä. Suurelle yleisölle noiden oikeauskoisten puppugeneraatorien hupipuheet menevät täydestä mutta asioista vähänkään perillä olevia ne lähinnä huvittavat.

Ja kun puhutaan sananvapaudesta yleensä, niin kyllä siellä lehdistön mielipide- ja yleisönosastopalstoilla riekkuvat monikulttuurin ihannoijat. Kirjoittajien taso on onneksi niin surkea, että tuo tarkoitushakuinen toiminta ampuu itseään vähintään nilkkaan jos ei suoraan jalkoväliin.

Onneksi on netti ja minun käsitykseni mukaan esimerkiksi hommaforum on syntynyt juuri tuollaisen järjestelmällisen sensuroinnin vastapainoksi. Nykymaailmassa on tosiasioiden piilottaminen huomattavasti vaikeampaa kuin Stalinin aikoina. Jostakin kumman syystä sitä kuitenkin yritetään.

Jouko Koskinen

Yrittäähän voi - "Ennen opiskeljat muuttivat maailmaa
poliittisissa nuorisojärjestöissä - nyt ne perustavat
kasvuyrityksiä Aalto-yliopistossa."

Tk. hesarin (!) Kuukautisliite ss. 34 - 40

Yrittäjyys voi olla helppoa, kivaa ja vielä tuottavaakin.
Vaan jos nyt välttämättä haluaa CV=ei mitään, niin ainahan
on menossa vasurien vaalikamppailu.

Toimituksen poiminnat