Tuomas Enbuske

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Ronald McDonald – Vasemmiston oma belsepuupi

Food Liberation Army –niminen ryhmä varasti Ronald McDonald –patsaan Helsingin Ruoholahden McDonaldsista ja uhkasi teloittaa sen. Myöhemmin paljastui, että kyse oli taiteilija Jani Leinosen performanssista.

Jos Pluton asukas laskeutuisi maan pinnalle, se miettisi mitä tämä McDonald´s oikein valmistaa, kun sitä vastaan niin paljon protestoidaan. Ehkä aseita? Ainakin kovia huumeita tai jonkinlaisia kidutusvälineitä? Ei. McDonalds myy halpaa mättöruokaa maailman duunareille, lapsiperheille ja krapulaisille. So what? 

Ronald McDonald on vasemmiston oma belsepuupi. McDonalds edustaa selkeää Voima-lehtipahaa; se on amerikkalaista, menestynyttä ja sillä on hölmöt ja iloiset jenkkimainokset. Kun nuoressa yhdistyy kova maailmantuska vielä kovempaan mustavalkoisuuteen, McDonalds on helppo kohde. Suurin osa on istunut siellä elämänsä ahdistavampana aikana; teini-ikäisenä. McDonalds on paha koska se on paha. Kukaan ei muista miksi. 

Jostain syystä moni luulee, että firmat ovat hyviä, vain jos ne ovat pieniä ja söpöjä. McDonaldisista on tullut menestynyt maailmanlaajuinen firma yksinkertaisesti siksi, että se on tarjonnut ihmisille jotain mitä nämä ovat halunneet. Ilmoitamme gallupeissa haluavamme kotimme kivijalkaan luomupuolukkamehua myyvän kuvataidegallerian, mutta se mihin oikeasti käytämme rahamme, paljastaa minkä koemme rahojemme arvoiseksi. 

Joka päivä 50 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa tekee päätöksen vaihtaa taskussaan oleva raha mäkkäriruokaan. Uhataanko heitä aseilla tai onko kyse viranomaisten määräämästä pakosta syödä näissä ruokaloissa? Ei. Ihmiset tekevät sen täysin vapaaehtoisesti. Jostain syystä Mäkkärin vastustajat pitävät siellä asioivia työläisiä, teinejä, mustaihoisia ja latinoja sen verran tyhminä, että nämä eivät ole voineet tehdä ostopäätöstä itsenäisesti. 

Suuret firmat ovat vapaassa markkinataloudessa suuria siksi, että ne ovat tarjonneet ihmisille, jotain mitä nämä tarvitsevat. Suomessa maristiin vuosikaudet, että Nokia on liian suuri ja sillä on liikaa vaikutusvaltaa. Vielä enemmän siitä valitettiin, kun se alkoikin pienentyä ja antaa ihmisille potkuja. Ideaalifirmassa siis olisi vain älyttömästi työntekijöitä, se ei tuottaisi omistajalleen voittoa, eikä epäonnistuisi ikinä missään. Taitaisi jäädä sellaiset firmat perustamatta.

Monet tuntuvat luulevan, että keksintöjä ja tavaroita sataisi taivaalta kuin mannaa Israelin kansalle. Ikään kuin Jumala pudottaisi meille 30 vuoden välein esimerkiksi uuden viestintäteknologian, jota sitten rahanahneimmat alkaisivat valmistaa. Ei. Jonkun täytyy ne myös keksiä ja levittää. Jos esimerkiksi tietokonetta ei olisi keksitty, tietokoneita ei olisi olemassa.

Jos globaalit suuryritykset eivät olisi tietokoneita maailmalle levittäneet, markkinataloutta vastustavat pamfletit pitäisi kirjoittaa käsin.  Ja jos kännykkää ei olisi keksitty, mielenosoituskutsut polttopulloja heittelemään pitäisi lähettää morsettamalla. Nykyään jopa kommunisteilla on pahojen suuryritysten kehittämät kännykät.

Laiskan vasemmistolaisuuden maailmassa isot amerikkalaiset firmat voivat olla hyviä, vain jos ne ovat tarpeeksi cooleja. Se tarkoittaa, että niissä on sekä töissä että asiakkaina mallinnäköisiä valkoisia nuoria ja taustalla soi indie-musiikki.

Otetaan esimerkiksi Converse-tennarit. Ihan samalla tavalla kuin McDonalds-ruoka, ne ovat ison amerikkalaisen yhtiön tuotteita. Se ei tunnu haittaavan niitä käyttäviä hipstereitä, anarkisteja ja punkkareita; globalisaatiota vastustavassa mielenosoituksessa suurella osalla on jalassaan Converset. Mutta McDonalds kelpaa viholliseksi, koska se on tarpeeksi junttia ja mautonta. Siellä on töissä ja asiakkaina jopa rumia ihmisiä.

Mutta se ihmisten riistäminen. Onhan Oxford Dictionaryssa sana McJob kuvaamassa huonoja pätkäduuneja. Suomessa on tosiaankin ollut viime vuosina paljon uutisia siitä, että pikaruokapaikoissa on tehty ympärivuorokautista päivää euron päiväpalkalla, ruuan laadussa on ollut vikaa ja veroja on kierretty.

Niissä ei koskaan ole kyse isoista amerikkalaisista yrityksistä, vaan pienistä maahanmuuttajien pyörittämistä firmoista. Miksi aktivistit eivät ole osoittaneet mieltä näitä paikkoja vastaan?

Siksi, että maahanmuuttajat ovat heidän silmissään jaloja villejä, jotka ovat jotain väärin tehdessään vain länsimaalaisten riiston uhreja. Ovatko amerikkalaiset suuryritykset sitten jalompia? Eivät tietenkään. Ihmiset ovat suunnilleen samanlaisia joka puolella maailmaa.

Totta kai McDonaldskin riistäisi mielellään työläisiä niin paljon kuin kehtaisi. Nyt Mäkkärin on pakko käyttäytyä jotenkuten hyvin, sillä muuten se saisi vastaansa kovaa kritiikkiä. Näin siis tunnettu tuotemerkki suojaa kuluttajaa ja McDonaldsin työntekijöitä. Joka kerta kun suuri firma jää kiinni mokasta ja asiakkaat protestoivat kovaäänisesti se on merkki markkinatalouden toimivuudesta.

Ymmärrän, että Jani Leinonen leikitteli performanssissaan myös Mäkkärin vastustajien ennakkoluuloilla. Tai näin ainakin toivoin. Kyllä minuakin nauratti, kun näin YouTubessa terroristivideon, jossa Ronald McDonald uhattiin tappaa.  Mutta sitten Leinonen avasi suunsa. Ja aina kun taiteilija alkaa puhua tosissaan ja selittää teostaan, vastaus on pettymys.

Hesarin haastattelussa Leinonen ei oikein tuntunut tietävän mihin mäkkärikritiikkinsä suuntaisi. Kritisoitavaa oli kaikessa nykyisessä ruokatuotannossa mm. siinä, että ”suurin osa ruuasta, jota syömme on teollisesti tuotettua”.

Kyllä. Teollisesti valmistettu ruoka on todellakin nostanut ihmisten eliniänodotetta kaikkialla, missä sitä on saatavilla. Oikeasti ihmiskunta ei ole koskaan syönyt niin hyvin kuin nykyään. Vielä 1800-luvulla Suomessa kaivettiin nälissään maasta mätiä juureksia, jotka olivat ravintoarvoiltaan huonompia kuin Jalostajan roiskeläppä.

Jani Leinosen Ronald McDonald -performanssi oli hauska idea, mutta kohde oli väärä. Jos Leinonen olisi oikeasti halunnut kritisoida esimerkiksi globaalia epäoikeudenmukaisuutta, hänen olisi pitänyt varastaa huonoa palkkaa maksavan kiinalaisravintolan rihkamatiikeri ja teloittaa se. Jos ei muuten, niin kritiikkinä Kiinan ihmisoikeustilannetta vastaan, joka on huomattavasti huonompi kuin Yhdysvalloissa. Mutta ei. Yleisölle kannattaa mieluummin myydä heidän omat ennakkoluulonsa helpossa paketissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Reijo Sorsa
Jaakko Salomaa

McDonaldsia kritisoidaan myös mm. kanojen teurastustavan takia, esimerkiksi sivustolla http://www.mccruelty.com/ . Teurastustapa on itse asiassa seurausta siitä, että muslimit voivat syödä kananuggetteja vain jos ne on halal-teurastettuja, ja siksi Suomessakin leikataan eläviltä kanoilta kurkku auki - http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/suomen-mcd... .

Kampanjointi voisi kohdistua siihen, että kanat pitäisi globaalistikin tainnuttaa ennen teurastusta, mikäli näin ei tehdä. Minulla ei ole tällä hetkellä tarpeeksi dataa aiheesta. Toinen vaihtoehto olisi toki, että halal-teurastus lopetettaisiin, mutta se ei taitaisi olla suunnilleen saman ihmisryhmän mieleen, joka kritisoi McDonaldsia...

Ruben Salonen

Voisihan sen kieltää. Se teurastusmenetelmä ei tosin merkitse juuri mitään verrattuna niihin oloihin, joissa tuotantoeläimet pääsääntöisesti viettävät surkeat elämänsä. Kurkunleikkuu kun on melko nopea kuolema.
Näin ollen jos haluamme kieltää halal-teurastuksen ja silti välttää tekopyhyyttä, suurin osa lihan, maidon ja siipikarjan tuotannosta pitäisi myös kieltää.

Jaakko Salomaa

Ja juuri tähän viittasin viestini loppukaneetilla.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Aika vanhanaikaisella mennään Tuomaksen kolumnissa taas. Mutta kiva lukea, kun on kynä...kone hallussa.

Mäkkärin vastustus on yhtä globaalia, kuin mäkkäri itsekin. Kritiikin kritisoijat sokaistuvat tuplahämäyksestä, jonka mittakaava aiheuttaa. Varmasti joku jossain vastustaa ja kritisoi pientä pitseriaakin, Tuomas ei vain ole siitä kuullut, eikä Jani Leinonen pitänyt sitä taideteoksen väärtinä ilmiönä.

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Jari Leinosen performanssi mäkkäreitä vastaan?

Taiteilijoiden ajatusmaailmaa ja tuotoksia on joskus vaikea ymmärtää,kuten monien suuryhtiöiden toimintatapojakin.
Pitäisikö meidän ihailla MacDonaldsia, Nestleä ,Coca-Colaa, jotka raa'an riistokapitalismin harjoittajina saattavat kyyneliin köyhien,orpojen ja sorrettujen silmät kaikkialla maailmassa.

Ja kyllähän meillä näitä elämäntapaintiaaneja ja heidän ihailijoitaan riittää.

Joku voi muistaa Teemu Mäen ja kissantappovideon. Joku sanoo että amerikkalaisen Spencer Tunickin esittämä alaston totuus Sydneyssä tai Helsingissä antaa eniten melleviä väristyksiä ns.lihataiteen ystäville.

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Alastoninstal...

Eikö arvotaiteen pitäisi korostaa kauneutta,totuutta ja hyvyyttä eikä ylläpitää rumuutta ja pervoilua jota maailma on pullollaan? Tai Guggenheim-museon kaltaista elitistä pörhistelyä:100 teosta esillä, 6900 piilossa, joista monia ei näytetä vuosikymmeniin.

Akseli Gallen- Kallela ja Helena Schjerfbeck tunnetaan. Mutta tiedätkö lukija kuka oli Warner Sallman?

Tämä tulisieluinen,suomensukuinen taiteilija maalasi kaikkien aikojen rakastetuimman ja tunnetuimman Jeesus-kuvan.

Sallmanin (1892-1968) isä Elias muutti Chicagoon 1886.Isä oli syvästi uskonnollinen, piirtämiseen ihastunut siirtolainen, jonka esimerkki innoitti esikoispoikaa.

Eräs kristillinen aikakauslehti tilasi nuorelta taiteilijalta kansikuvapiirroksen.Sallman teki viikkojen ajan luonnoksia Jeesuksesta, mutta mikään ei tuntunut oikealta. Toimitusaika lähestyi uhkaavasti ja nuori mies päätti mennä nukkumaan. Unessa Pyhä Henki näytti Sallmanille Jeesuksen. Pyhä Henki näytti ilmestyksessä Jeesuksen myös apostoli Johannekselle, ks. Ilm.1:10…

Sallman sai siis Kristus-näyn. Aamulla taiteilija viimeisteli hiilipiirrostyön ja antoi sille nimeksi Ihmisen Poika. 16 vuotta myöhemmin hän päätti maalata Jeesuksen uudestaan öljyväreillä. Niin syntyi The Head of Christ, Kristuksen pää.

http://www.godweb.org/sallman.htm

Tätä maalausta on kopioitu jo yli 600 miljoonaa kappaletta. Jumalan Henki koskettaa jatkuvasti ihmisiä kaikkialla maailmassa The Head of Christ:n kautta. Kuva tuo mieleen Jeesuksen sanat:”Minä elän aina ja iankaikkisesti ja minulla on kuoleman ja tuonelan avaimet”.

Mikko Lahti
saarnaaja
http://www.pp.kpnet.fi/mila

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Muuatta saksalaismarkettia vastustetaan mm. tämän globalismiaspektin vuoksi. No, siinä voi miettiä sitten taas, että kenenkähän osakesalkuissa ja missäköhän päin maailmaa viipeltävät kotimaiset suuremmat toimijat. Osingoista ei luulisi ainakaan olevan pulaa, kun hinnatkin ovat puolta suurempia kuin ensin mainitulla. Kivijalkaputikkeja ei naapurustossa ole näkynyt sitten kun naapurin viimeinen suomentamma vedettiin meetvurstiksi.

Aika taitavasti niputit kuitenkin vasemmistolaiset samaan nippuun. Kirjoititkohan kuitenkin anarkisteista?

Converse-anarkismi on erityisesti nuoremmalla iällä esiintyvä aatesuuntaus. Myöhemmin tämän aatesuuntauksen edustajat kääntyvät useimmiten sosiaalidemokratiaan tai jopa kokoomuslaisuuteen. Varhaisessa siirtymävaiheessa henkilöllä saattaa kuitenkin olla jäljellä epäsovinnollista käyttäytymistä joissakin tilanteissa. Ulkoisina tunnusmerkkeinä saattaa yhä näkyä muun muassa kasvoihin lävistettyjä koruja;)

Juha Kuronen

Nyt taidat sekoittaa anarkistit sekopäihin. :)
Anarkismi ei ole samaa kuin hihhulointi.
Anarkismi tarkoittaa vain ettei kannata valtiota.(anti-statism)

Oikeat anarkistit kunnioittavat toisia ihmisiä, heidän työn tuloksia ja heidän omaisuuttaan.

Kaduilla hilluvat huppupäät on joko "viher fasisteja" tai muita ihmisvihaajia, eivät anarkisteja.

Anarkisitna olen Tuomaksen kanssa aivan samaa mieltä.
Suuret yhtiöt eivät ole pahoja sen takia, että ovat suuria.
Ja oikeastaan en ole "pahaa" suuryhtiötä vielä nähnyt, monta pientä kylläkin.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Perkele, Enbuske. Kuulin kolumnisi Radio Puheesta jo aikoja sitten, mutta vasta nyt se tulee tänne US:n ruodittavaksi.

Minä en ole parhaimmillani vit...ssa täydellä vatsalla. Luulin jo, että teit tervot, ja pakenit kovaa kritiikkiä, kuten Jari teki.

En kai minä olisi syönyt itseäni taneliksi, (anteeksi Mäkelä) jos olisin tiennyt kolumnisi tulevan tänne juuri ruokailuni jälkeen. Minulle kolumnisi on viikon kohokohta. -Ei, en syönyt puolustamassasi roskaruokaketjussa. Minä en lausu sen nimeä, koska huonokin arvostelu toimii jonniinlaisena maineenkasvattajana, eli mainoksena.

Sitäpaitsi, olen kytännyt tilaisuutta ehtiä ennen kehujia, joilla kaikki kolumniesi jälkikäsittely on alkanut. Nytkin joku puhuu jotain "kristallinkirkkaudesta", josta minä minä en ymmärrä, miksi.

Tuomas-poika on taas rohkeasti suuren puolella, pientä vastaan. Jos porvaripuolella olisi 100- hampaisiin aseistautunutta, yhtä aseetonta vasemmistolaista vastaan, ja Tuomaksen pitäisi valita puoli,- hän valitsisi 100- aseistautunutta oikeistolaista.

Nuoriherra Enbuske, minne ovat pienet, yksityiset grillikioskit katujen varsilta kadonneet? Ne, jotka myivät munahampurilaisia, ananashampurilaisia, porilaisia jne. Missä ne ovat Tuomas?
Ne ovat työttömiä- ja- jopa pitkäaikaistyöttömiä näinä ihanina Hesburger- ja se paska amerikkalainen roskaruokaketju-aikoina, jotka ne ovat syöneet säälimättä suihinsa.

Tuomas Enbuske. Ulkonäköön viittaaminen ei ole kohteliasta, mutta minä menen siihen nyt. Minusta tuntuu, kun katson avatar-kuvaasi, että kyllä sinäkin tuossa amerikkalaisessa,- suomalaisten kadunvarsi-grillien tappajassa olet piipahtanut. Sinun pitäisi lisätä liikuntaa.

Katso minun avatar-kuvaani. Näet siinä sekä minut, että luonnostaan villin ystäväni. Katso sen sopusuhtaista vartaloa. Se on täydellinen, se on ihana- ja ne kynnet rintapielissä tuntuvat ihanilta.
Se ei ole syönyt vartaloaan pilalle Mc Donaldsissa.

Seppo Hildén

Ei ole heikommat safkat Burger Kingissäkään tai KFC:ssä (Kentucky Fried Chicken) pikaruokaketjuillakaan.

Kiitos vaan näistäkin ruokapaikoista.

Vihreät älyköt ja taiteilijat voi käydä syömässä yliopiston kuppilassa ituruokia, jos ei tarvitse tehdä mitään raskaita töitä ja vatsa kestää olla kestoripulilla.

Tosin yliopistoja on harvassa, ei ihan joka korttelissa eikä kaupungissa ja taitavat vielä viikonloppuisin pitää kuppiloitaan kiinni.

Mutta hei, aatteen takia sitä kestää vaikka pientä nälkää.

Pekka Manner

Niin ja sitten taidetta tuetaan julkisin varoin! Leinonen teki muuten rikoksen ja kas kummaa HS:n "raadin" ennemistön mielestä se on hyvä asia.

Itse tuleen aina syömään Mäkkärissä! Se on paras tapa vastustaa kulttuurieliittiä.

Anni Loren

Nyt tuntuu että Tuomas kirjoittaa asiasta josta ei oikein tiedä..
Kuulin tuosta "rohkeasta provokaatiosta" jo varhaisessa vaiheessa ja voin sanoa että yleisesti taidekentässä sitä ei ole otettu mitenkään kovin tosissaan tai hurraten vastaan. Jos Enbuske olisi yhtään perehtynyt ko. taiteilijan toimintatapoihin hän ei luultavasti olisi kirjoittanut koko kolumnia, niin huteralla pohjalla koko juttu nyt on. Käsittääkseni Jani Leinonen on käyttänyt Tuomaksen lempipuolueen Kokoomuksen tavoin Bob Helsingin palveluita itsensä markkinoimisessa. En tiedä miksi tämä taiteilija tekee näitä vähän hassun epäkypsiä tempauksiaan. Väittäisin että takana on pitkälti huomionkipeys, vasemmistolaisuudella ei ole tässä mitään tekemistä:D.
Kyllähän tietenkin voi pakkaa näinkin sekoittaa ja tuleehan sitä jonkunlainen performanssi väkistenkin mutta ketä tässä pilkataan ja ketä ei jää aika hämäräksi. Vastaanoton ristiriitaisuutta kuvaa se että monet ovat pitäneet tätä Mäkkärin itsensä masinoimana mainostemppuna.
Joo ja omasta mielestäni McDonalds on niin tarkkaan syynätty yhtiö että provokaatio sitä vastaan on parhaimmillaankin "väsynyttä":(

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Helsingin Sanomien webin "etusivulle" tuo tapaus kelpasi kyllä uutiseksi useamman päivän ajaksi. Ilman HS:ää kukaan ei olisi kuullutkaan "taiteilijasta" ja taiteilijan kaverit olisivat ihan keskenään voineet hävetä tämän näkymättömiin.

Aivan samoin, kuin HS:n älykköraadilla on näkemys, millainen pitäisi olla moraalinen ihminen (=altruisti), sillä on näkemys, millaista pitäisi hyvän ja varteenotettavan taiteen olla (=kapitalismia "kritisoivaa" paskaa). Tätä ideaa HS toi esiin nostamalla Leinosen performanssin ansaitsemaansa suuremmalle huomiolle.

turunen (nimimerkki)

Anni ei ole ihan selvillä Jani Leinosesta, joka on saanut paljon palstatilaa vihervasemmiston julkaisuissa "kapitalismia kritisoivalla" taiteellaan. Eikä Leinonen suinkaan ollut nyt ensimmäistä kertaa Ronald McDonaldin kimpussa:
http://tinyurl.com/46e74f6

Anni Loren

Jukka, et nyt vaan ymmärrä, tunnen nämä ihmiset:)
Mielestäni Leinonen enintään ""kritisoi" kapitalismia".En viitsi sen enempää tästä nyt avautua.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Niin, natriumglutamaatin tarkoituksellisessa syöttämisessä lapsille liikevoiton maksimoimiseksi ei ole mitään vikaa. Se on bisnestä.

Itse syön kyllä mäkissä about kerran kuukaudessa. Ateriaani ei vaan kuulu ranskalaiset tai juoma.
______________________________________________
Ahdistaako demokratiavaje? http://k4rv1n3n.net/

Käyttäjän ronin kuva
Ronja Ronin

Mä boikotoin mäkkäriä koska siellä haisee vanha eltaantunut ruokaöljy. Ja siksi, että (nekin) matelee muhamettilaisten kurkunleikkaajien edessä.

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Onko siis vapaus sitä, että sa vetää itsensä hirteen, tai oikeastaan samaan kuntoon kuin Super Size Men ohjaaja-päähenkilö? Jos on niin sitten eikun nurin tupakkalait, alkoholin ikärajat, heroiini kioskeihin jne.
Ei ole tainnut TE kuullakaan, että sekä sokeri että vissit mausteet ja ylimääräinen rasva sekä koukuttavat että masentavat, kolikolla kun on kaksi puolta. Sekin ilmenee mainitusta elokuvasta. Samoin oikean ruoan / roska"ruoan" vaikutus koululaisten keskittymiskykyyn ja työrauhaan.
Ei mäkkärimössö ole ruokaa vaan karkkia laiduntajille. Ei sen puolustaminen ole lapsiperheiden etu vaan tappio. Ison mäkkäriaterian hinnalla + 1-2 euroa saa lounasaikaan lounasravintolan seisovasta pöydästä salaatit, oikeaa ruokaa ja oikeaa leipää plus juotavaksi muuta kuin sokeroitua kemikaalivettä. Se ateria torjuu nälän iltaan asti, toisin kuin mäkkärimössö.
Kyseistä Ronaldin teloitusta en pidä hääppöisenä ideana. Kaikkiaan kyseessä lieneekin ollut Mäkkärin mainostemppu.

Juha Kuronen

Niimpä. Ei sinne mäkkäriin ole pakko mennä.
Tosin et voi ketään estääkkään menemästä.

Sitä se vapaus juuri tarkoittaa. Vastuu on ihmisellä itsellään.

Tiedän että sua vituttaa kun toiset saastuttaa ruumiinsa.
Mutta hei! Se ei ole sulta pois.
Nyt kun aurinko paistaa niin suuntaa ajatukset itseesi ja lähimmäisiisi. :)

Matias Gerlich

Tuomakselta hyvä pointti tuossa "Jostain syystä moni luulee, että firmat ovat hyviä, vain jos ne ovat pieniä ja söpöjä" sivalluksessa. Olette varmaan panneet merkille kuinka juuri pienet firmat ovat laittaneen viime vuosina arvonlisäveroalennuksissa rahat taskuun kun suuret firmat ovat heti siirtäneet alennuksen hintoihin (mm. elintarvikkeiden arvonlisäveron alennus).

Mistähän johtuu tuo "pieni on kaunista"-ajattelu?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Tuomakselta hyvä pointti tuossa."

Ei Tuomaksella ole pointteja.
Tuomas julistaa,- ja sen on ihan eri asia.
Tuomas kirjoittaa bloginsa siten, että hän pahanpäivän tullessa voi aina sanoa ironioineensa,- tai sarkastioineensa.
Ähäkutti, hah, hah,haa. Minä olenkin vasemmistolainen, kunhan vedin teitä nenästä.... hihi, hih, hii.
Noin siis Tuomas Enbuske, kun hänet on ajettu nurkkaan.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

"Pieni on kaunista" -ajattelu juontaa juurensa egalitarismiin ja altruismiin. Altruismin kaksoisstandardissa toinen puoli ansaitsee elantonsa kyvyttömyytensä hyveen ansiosta ja toinen puoli ansaitsee ensimmäisen puolen elatusvelvollisuuden kyvykkyytensä synnin ansioista. Tästä seuraa, että kyvykkyyden mitta on suoraan synnin mitta. Siksi McDonalds on pahempi kuin al-Kebab.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Ainakin se on varmaa, että Enbuske ei tiedä mitään riistosta ja kommunismista. Mutta kai se hänen mielestään ihan cool puhella itsekseeen omien ennakkoluulojensa kanssa. Monet harrastavat sellaista.

Peter Kreisler

Itse omalta kohdaltani olen ratkaissut "ongelman" niin, että en käy Mc donaldsissa, suosittelen muillekin hyväksi havaittua "jaloilla äänestämistä".

Juha Kuronen

Jes! Yksi vastuullinen ihminen.

Näin se pitää tehdä. Sen sijaan, että ruikutetaan mitä muiden pitäisi tehdä, niin otetaan oma elämä hallintaan.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Minä käyn vain niiden vessoissa luovuttamassa pissaa ja kakkaa.

Ari Suhonen

Suosittelen Enbuskelle ja muille ravitsemuksesta ja ruokateollisuudesta kiinnostuneille luettavaksi esim. seuraavia:

Eric Schlosser: Pikaruokakansa

http://wsoy.fi/yk/products/show/23830?category=134

Mats-Eric Nilsson: Petos lautasella

http://wsoy.fi/yk/products/show/75934

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Nykyään jopa kommunisteilla on pahojen suuryritysten kehittämät kännykät."

Jep, ja osalla se on jopa pahojen suuryritysten maksamilla veroilla kustannetuilla sosiaalituilla maksettu.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No, voi hyvänen aika. Ja, kun minä olin lainaamassa täsmälleen samaa kohtaa.
Minua kiinnostaisi tuo kommunistin määritys näin 2011- luvulla. Missä niitä on? Keitä ne ovat?

Olen huomannut useilla keskustelufoorumeilla keskustelua käyneenä, että kommnistiksi määritellään sillä perusteella yleisimmin, kun käy antiporvarillista keskustelua,- eli on kriittinen kokoomusmielisten mielipiteille- ja puheenvuoroille.

Minut esim. on usein määritelty kommunistiksi, joka ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta kun porvarilta on sellaisen statuksen saanut, ei se helpolla muuksi muutu. Nykyistä markkinaliberalismia, jossa ahneus on perusprinsiippi ei voi arvostella tulemalla leimatuksi kommunistiksi.

Minusta esim. Tuomas Enbusken kommunismikortin esiinveto on suurinta typeryyttä, mitä nykyajan yhteiskunnalliseesa voidaan esille ottaa.
Se on aitoa argumentointikyvyn puutetta- ja 99,9% väärä.
En olisi uskonut Tuomaspojasta, hän kun osaa niin taitavasti teeskennellä oikeasti viisasta ihmistä.

Minä olen markkinatalousjärjestelmän kannattaja, mutta viisaalla tavalla valjastetun markkinatalouden kannattaja- ja sillä ei kommunismin kanssa ole mitään tekoa. Sellaisessa järjestelmässä toki kommunistillakin on olemassa-olemisen oikeutuksensa, mutta ei sillä mitään tarvetta ole valittaa.

Nyt meillä on tilanne, että valittamisen tarve on oikeastaan kaikilla muilla,- paitsi rikkailla kokoomuslaisilla, joita nykyhallitus on palvellut viimeisen päälle.

Kun kommunismi-kortti tämän-tästä vedetään argumentointiköyhyydessä esiin, niin voisiko joku määritellä sen jotenkin tähän aikaan sopivaksi?

ja, missä te niitä näette? Tämä kysymys ennenminkin Tuomas-herralle, mutta toki muutkin saavat vastata.

Itselleni tulee aina mieleen terva- ja höyhenkylpy, kun näitä lukee.... Eikä todellakaan itselleni.

Mielestäni yhteiskunnallisen keskustelun käyminen on mahdotonta joutumatta kommunistisyytösten kohteeksi. Porvareita pitäisi vaan nuolla,- ja nuolla, ja nuolla.................-Ja niitä kyllä riittää.
Mieluummin aiheettoman nimityksen kohde, mutta nuolija ei...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Markku Tyry: "Minua kiinnostaisi tuo kommunistin määritys näin 2011- luvulla. Missä niitä on? Keitä ne ovat?"

http://www.skp.fi

"Olen huomannut useilla keskustelufoorumeilla keskustelua käyneenä, että kommnistiksi määritellään sillä perusteella yleisimmin, kun käy antiporvarillista keskustelua,- eli on kriittinen kokoomusmielisten mielipiteille- ja puheenvuoroille."

Heh, minä olen kyllä erittäin kriittinen kokoomusmielisille ja olen arvostellut ja haukkunut kokoomusta moneen eri otteeseen, mutta ei kukaan minua ole kommunistiksi määritellyt.

"Nykyistä markkinaliberalismia, jossa ahneus on perusprinsiippi ei voi arvostella tulemalla leimatuksi kommunistiksi."

Markkinaliberalismin perusprinsiippi ei ole ahneus, vaan vapaus.

"Minusta esim. Tuomas Enbusken kommunismikortin esiinveto on suurinta typeryyttä, mitä nykyajan yhteiskunnalliseesa voidaan esille ottaa."

Ei Enbuske käyttänyt "kommunismikorttia" minään argumenttina, eikä määritellyt tai leimannut ketään kommunistiksi.

"Minä olen markkinatalousjärjestelmän kannattaja, mutta viisaalla tavalla valjastetun markkinatalouden kannattaja- ja sillä ei kommunismin kanssa ole mitään tekoa."

Kyllä sillä voi hyvinkin olla tekoa kommunismin tai ainakin sosialismin kanssa. Eräs tapa määritellä yhteiskunnan yksilönvapauksien eli kapitalistisuuden tasoa on katsoa, kuinka suuren osan työnsä tuloksista ihmiset saavat pitää itse. Eli toisin sanoen, kuinka suuren osan valtio verottaa heidän työpanoksestaan. Kommunistisessa valtiossa jokaisen on luultavasti työskenneltävä valtiolle koko työaikansa, eli valtio verottaa 100% työajasta. Jos veroprosentti on esimerkiksi 50, niin tämä tarkoittaa käytännössä, että joutuu työskentelemään valtiolle puolet työajastaan, ja toisen puolen tulokset saa pitää itse. 50% verottavaa valtiota voisi siis sanoa puolikommunistiseksi, 25% verottavaa neljänneskommmunistiseksi jne.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Noo, mennään näillä.
En ole tyytyväinen tuohon vastaukseen.
Jos joku, kuten minä olen yhtä kokoomuskriittinen, ei voi välttyä kokoomustahon vyön alle iskujen.

Aihe ei ole ketjuun kuuluva, paitsi, jos itse oululaispoika ottaa asiaan kantaa. Hänhän se kommunismikortin veti esiin- ja se on vuonna- 2011 umpityperää.

Viimeisessä kappaleessa pohdit Jani, kommunismin määrittelyä, mutta, ei sekään minua tyydytä.

Minusta kommunisti- nimitys tänä päivänä on sama, kuin vittu. Eli, pelkkä mitääntarkoittamaton tapa osoittaa olevansa toista mieltä, kun ei ole ymmärtänyt alkuperäisväitettä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Markku Tyry: "Jos joku, kuten minä olen yhtä kokoomuskriittinen, ei voi välttyä kokoomustahon vyön alle iskujen."

Tuohon voi vaikuttaa myös se, millä tyylillä kritiikkinsä esittää.

"Hänhän se kommunismikortin veti esiin- ja se on vuonna- 2011 umpityperää."

Kuten sanottu, minusta kyseessä ei ollut varsinainen "kommunismikortti", koska Enbuske ei käyttänyt sitä varsinaisena argumenttina eikä leimannut ketään kommunistiksi. Sanan "kommunisti" olisi voinut hänen virkkeessään korvata sanoilla "anarkisti" tai "ekohippi" eikä se olisi muuttanut virkkeen sanomaa mitenkään.

"Viimeisessä kappaleessa pohdit Jani, kommunismin määrittelyä, mutta, ei sekään minua tyydytä."

En pohtinut kommunismin määrittelyä, vaan valtion kommunistisuuden tai sosialistisuuden astetta, mutta mitä vikaa pohdinnassani mielestäsi oli?

"Minusta kommunisti- nimitys tänä päivänä on sama, kuin vittu. Eli, pelkkä mitääntarkoittamaton tapa osoittaa olevansa toista mieltä, kun ei ole ymmärtänyt alkuperäisväitettä."

Tuo määritelmä taas ei tyydytä minua.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Markku Tyry: "Jos joku, kuten minä olen yhtä kokoomuskriittinen, ei voi välttyä kokoomustahon vyön alle iskujen."

Korhosen Jani: Tuohon voi vaikuttaa myös se, millä tyylillä kritiikkinsä esittää.

Markun vastaus: Olet oikeassa, mutta minä en ole pehmokritiikin esittäjä, kun kritiikin kohteena ovat varattomien vastaiset toimet kokoomuspuolueen taholta.

Markku Tyry: "Hänhän se kommunismikortin veti esiin- ja se on vuonna- 2011 umpityperää."

Korhosen Jani: Kuten sanottu, minusta kyseessä ei ollut varsinainen "kommunismikortti", koska Enbuske ei käyttänyt sitä varsinaisena argumenttina eikä leimannut ketään kommunistiksi. Sanan "kommunisti" olisi voinut hänen virkkeessään korvata sanoilla "anarkisti" tai "ekohippi" eikä se olisi muuttanut virkkeen sanomaa mitenkään.

Markun vastaus: Aina kun kommunismi kaivetaan esiin- ja varsinkin tuollaisessa uniikkiviestissä, (aloitus)tarkoitetaan käytännössä kaikkea, joita ei Enbusken silmillä oikeistoon voi lukea. Kommunistinen puolue suomessa on marginaalinen, mutta Enbuske argumentointiköyhyydessä yleistää siihen kuuluvaksi käytännössä koko palkansaajaväestön, jotka eivät porvareiden nuolentaan alennu.

Markku Tyry: "Minusta kommunisti- nimitys tänä päivänä on sama, kuin vittu. Eli, pelkkä mitääntarkoittamaton tapa osoittaa olevansa toista mieltä, kun ei ole ymmärtänyt alkuperäisväitettä."

Korhosen Jani: Tuo määritelmä taas ei tyydytä minua.

Markun vastaus: Ei minuakaan mutta kun on nopea entter, niin on nopea entter.

Henri Lentonen

Tervehdys,

tehotuotanto tuottaa myrkyllistä lihaa, tehotuotanto myös myrkyttää maaperää, tehotuotanto on eläimien kiduttamista: sinä olet, mitä syöt.

Miksi on olemassa mäkkäreitä, kumpi tuli ensin, tehotuotanto vai mäkkärit? Onko sillä väliä, kumpi tuli ensin, kun kummatkin ovat aivan päin persettä: tehotuotettu ruoka ja sen myyminen.

Asioihin ei tule muutosta, ennenkuin muutamme ne: tehotuotantolaitokset eivät itsestään lukitse eläimiä elämään kituen koko elämäänsä, mäkkärin hampurilaiset eivät itsekseen kulkeudu suuhusi.

Jokaisella ihmisellä on valinta, kun tämä valinta on muutettu valtioksi ja rahaksi, on alkanut tapahtumasarja, mikä nyt kulminoituu koko ekosysteemin luhistumiseen, alkaen mehiläisistä pari vuotta sitten, joka jatkuu nyt lintujen ja kalojen massakuolemina.

Mäkkärin iloiset ateriat ovat valhe, niissä aterioissa ei ole mitään iloista, tehotuotanto on surullinen asia, se on surullinen asia, että naapurimaissa nähdään nälkää: parilla prosentilla maailman mainostukseen käytettävistä rahoista saataisiin koko maailman nälänhätä parannettua, myöskin säästyisi aika pirusti puita ja aikaa ihmisiltä parempaan tekemiseen!

Tätä parempaa tekemistä on esim. hoitaa puutarhaa, kun tuotat itse ravintosi niin elämääsi tulee mielekestä sisältöä, maailmaan tulee happea kasveista ja mäkkärin kassavirta ehtyy. Suosittelen erityisesti chilin kasvatusta, tuon kasvin hedelmät ovat tulisia, mutta erityisen terveellisiä!

Tässä omia kuvia puutarhastani:

http://djhenkka.kuvat.fi/kuvat/

Vastapainoksi vielä kovalle mäkkärin ruoskinnalle, viime kerran kun kävin Tampereen ruohonjuuressa, pienessä ja söpössä ekokaupassa, ostoksien hinnaksi tuli 79 euroa. Kysyin rohkeasti, että onnistuuko 9 euron alennus, oli vain 70 euroa mukana, myyjä vastasi että "ei pysty". Poistin ostoksista noin 7 euron hintaisen kookosvalmisteen, nyt jäi 2 euroa, kysyin taas uudestaan saisinko 2 euroa alennusta, myyjä vastasi että "ei pysty". Poistin lakritsijuurenkin ja pohdin mielessäni matkalla kotiin, että koko hommahan on lopulta samanlaista rahastusta, kuin mäkkärikin: oma maa mansikka, tosin kookosta on vaikea viljellä Suomen ilmastossa.

- Kiltamestari

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

ts samalla rahalla, jolla ekosnobi saa ruokakassillisen mausteita ruohonjuuresta, veijo mcDonalds ruokkii puoli kylää. Näkisin, että vastaavan tehotuotannon lisääntyminen tekisi hyvää myös sinne nälkäänäkeviin naapurimaihin.

Käyttäjän sarivirta kuva
Sari Virta

Laiskaa vasemmistolaisuutta on varmasti olemassa ihan samalla tavoin kuin laiskaa kokoomuslaisuutta, laiskaa kepulaisuutta jne.
Yleistämisellä on aina vaaransa ja sen osumistarkkuudella samoin. Onkohan näin, ettei McDonald'sin vastustajissa ole muitakin kuin vasemmistolaisia? Ja toisekseen, on niitäkin vasemmistolaisia, jotka käyvät ko. paikassa.
Itse olen Hesburgerin pikaruuan käyttäjä - silloin tällöin - entisenä turkulaisena se on aika itsestään selvä valinta, mutta onhan se myös kannanotto suomalaiselle työllisyydelle. Jos asiaa näin enbuskelaisesta näkökulmasta katsoo....

Dragofix -
Dragofix -

Eikä siinä vielä kaikki!

Diabetestä, syöpää, hormooneja, lääkkeitä, jne. jne.
http://www.webmd.com/cancer/bladder-cancer/news/20...
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Tuotantoeläimille+syötetään+entistä+enemmän+lääkkeitä/1135259139110?

Laitettaisko vähän statiineja roskaruokaan että voitais ehkäistä sen haittavaikutuksia? Joo? ei? Ehkä?
http://www.cardiologytoday.com/view.aspx?rid=75805

Miksei samantien kaikille?
http://www.telegraph.co.uk/comment/8270156/Statins...

Joku raja näihinkin "ulkoistin ajattelun niille joiden kanssa olen eri mieltä"-kirjoituksiin + vaalihömpät.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Joka päivä 50 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa tekee päätöksen vaihtaa taskussaan oleva raha mäkkäriruokaan. Uhataanko heitä aseilla tai onko kyse viranomaisten määräämästä pakosta syödä näissä ruokaloissa? Ei. Ihmiset tekevät sen täysin vapaaehtoisesti. Jostain syystä Mäkkärin vastustajat pitävät siellä asioivia työläisiä, teinejä, mustaihoisia ja latinoja sen verran tyhminä, että nämä eivät ole voineet tehdä ostopäätöstä itsenäisesti.

Voitaisiin oikeastaan myös kysyä, että miksi ylipäätänsä vaivaudumme kollektiivisesti opettamaan ketään lukemaan peruskoulussa.

Markkinatalouden ongelmana on informaation asymmetria ja kieltämättä ihan oikeasti ihmisten typeryys on ongelma markkinataloudessa. Minäkin olen monen asian ostamisessa typerä.

Oikeastaan on ihan ok jotakin kautta hyökätä suurfirmojen kimppuun, koska moni niistä on oikeasti tehnyt typerien ihmisten kusettamisesta maailman kannattavinta bisnestä. Niillä on siihen oikeus, mutta itse asiassa on niitä vastaan hyökkämiselläkin moraalinen oikeutus, joskaan ei laillinen.

Jotakin kautta kuitenkin typerysten kusettamisen väärältä tuntuvuus purkautuu. Se voi purkautua politiikan ja tiukemman lainsäädännön kautta, tai sitten tällaisten laittomien tempausten kautta. McDonaldsin vaikuttavuus maailman kansanterveyteen saattaa olla reilustikin negatiivinen ja jopa oletettavaa ja ihminenhän toimii aina omien oletustensa perusteella.

Poistettu Poistettu

Koska asiasisältöä on jo käsitelty, annan täysin subjektiivisen, poliittisesta kannasta irrotetun mielipiteeni:

Tosi väsynyttä. Ei viihdyttävää, ei oivaltavaa, ei ajatuksia tai keskustelua herättävää. Monet kommentoijista tosin kirjoittivat hyvää asiaa, mutta en ymmärrä miksi vaivautuivat tämän kertaiseen tekstiin...

No, vaivauduinhan minäkin, mutta motiivini olikin kertoa Tuomakselle että pidin kirjoitusta tylsänä ja yksinkertaistavana. Palautetta että tietää mikä postauksista meni paremmin, mikä huonommin ja voi siten ehkä parantaa jatkossa.

Käyttäjän arnold kuva
Antti Arola

Hei kaikki,

jottei pohjimmiltaan yksinkertainen asia tuntuisi liian vaikealta, tein aiheesta selventävän vuokaavion. Olkaa hyvät:

http://i53.tinypic.com/2hiccqv.png

Tuomas Hako

Yritysjättien rötöstelyä ja niiden voimakasta pyrkimystä luoda mahdollisuuksia siihen on jo ansiokkaasti käsitelty. Ainakin linkeissä. Kirjoitus on todella typerä ja herättää kysymyksen, vaaditaanko kaikilta julkimoilta tällaista eliitin tukitoimintaa julkisuuden hintana. Olemme saaneet seurata suuryrityksiä suosivaa EU-politiikkaa ja suurvaltapolitiikkaa, joka on johtamassa siihen, että pienet tekijät poistetaan jopasuoraan direktiiveillä joka alalta tai suosimalla rajusti kv jättiyrityksiä. Yksi tapa karsia on vaatia esim. elintarviketuottajilta tai myyjiltä erittäin kalliit luvat muka hygienia- ja muuna todistuksena ja esim. kieltää luomuviljely tai tuotteiden suoramyynti. Toiminta on uskomattoman röyhkeää ja esim. Eu vaikuttaa kokonaan näiden jättiyritysten omistamalta. Kaikesta voisi käyttää osuvasti nimitystä kommunismi.

Hannu Töyri

Kyllä McDonald´s ruoka on hyvää, terveellistä ja laadukasta kun vertaa kaiken karvaisiin pitserioihin, joissa ei taatusti ole minkään lainsäädännön mukaista hygieniaa ja laadun valvontaa. Töihin otetaan sukulaiset ja tuttavat ilman minkäänlaista koulutusta tai kurssitusta, jolloin käsitys em. on pakostikin vain sitä mitä sattuu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mäkkärin vahva mies Ray Kroc keksi sen aluksi tietysti pähkähulluna pidetyn ajatuksen, että ravintolaa voitiin pitää ilman veitsiä, haarukoita ja lautasia. Menestyksen varsinainen salaisuus on kuitenkin se, että Kroc oli hereillä, kun Yhdysvaltoihin rakennettiin samoihin aikoihin moottoritieverkostoa ja siihen kuuluvia kaupunkien ohitusteitä. Kun kaavoittajat ympäri maata miettivät, mitä palveluja autoileva kansa liittymän liepeille tarvitsee, Krocilla oli tarjota viranomaisille ratkaisu. Tutun ja turvallisen oloinen, halpa ja ennen kaikkea nopea mättö, sitten taas porukka autoon ja pöristelemään. Kasvu oli räjähdysmäistä ellei peräti eksponentiaalista.

Vasemmistolla ja joskus oikeistollakin on joskus suuria vaikeuksia erottaa, mikä on alhaalta päin eli asiakkaista lähtevää markkinavoimaa ja mikä on ylhäältä päin eli viranomaisilta tulevaa markkinavoimaa. Kun ajaa Suomessa nälkäinen kakaralauma takapenkillä ja seuraavassa liittymässä on yököttävä Hesburger eikä Mäkkäriä, se ei ole sattumaa vaan viranomaisten markkinavoimaa. Harva meistä uhmaa tuossa tilanteessa kohtaloaan, sillä hätätilanteessa ihminen syö käytännössä mitä vaan. En halua lainkaan kiistää tai mitätöidä kaavoituksen tärkeää tehtävää yhdyskuntasuunnittelussa, mutta Hesburgerin leviäminen Turun ulkopuolelle on yksinkertaisesti liikaa.

McDonald´sin yhdistelmä kapitalistista tehokkuutta ja sosialismin samaa tasalaatua kaikille-filosofiaa tekee siitä kulutuskulttuurimme kauneimman kukkasen. Se ei ole yritys vaan globaalia infraa, joten meidän on aivan turha teloittaa nukkeja tai äänestää edes lompakollamme. McDonald´s on EU-lobbauksen uranuurtaja, joten natriumglutamaatti on hyvää ja sitä on riittävästi. Sen ylivallan voi lopettaa vain tavaramerkkijärjestelmän purkamalla, jos silläkään.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

TE: "Ronald McDonald on vasemmiston oma belsepuupi."

So what?

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Virttyneen konservatiivisen anarkistiliberaalin näkökulmasta on huojentavaa, että nuorisomme valiot kekittyvät Ronald MacDonaldiin Uuden Ihmisen rakentamisen sijaan.

Mutta Tuomas on oikeassa, olen kuullut, että helsinkiläisissäkin ravintoloissa on oikeita ihmisoikeusongelmia, jotka näkyvät kiinnostavan eilispäivän radikaaleja vain ammatillisessa kilpailumielessä.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Itse en hirveästi tykkää mäkkärin ruokien mausta, mutta silti siellä jostain syystä tulee vierailtua.

MxDonaldsista löytyy kyllä yksi kritisoitava asia ja se on markkinoinnin kohdistaminen lapsiin. Kultaiset kaarethan nousivat menestykseen yhdessä Disneyn kanssa. Happy Mealin ja siihen liittyvät elokuvahahmot ovat tuttuja varmaan jokaiselle puhetta ymmärtävälle suomalaiselle lapselle.

Mutta tosiaan, jokaisella on vapaus valita mistä ravintonsa hankkii.

Tuomo Molin

Kenties al-qaida tyylisen teloitusvideon tekeminen ei ole ihan paras tapa voittaa päättämättömien sielujen sympatioita omalle asialleen.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Parhaita kirjoituksia, mitä Puheenvuorossa on tarjolla. Onneksi on päässyt etusivulle, vaikkei seurassa olekaan kehumista (esim. P.Siikala ja höpöhöpö-hetemaj).

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Parhaita kirjoituksia, mitä Puheenvuorossa on tarjolla."

Just joo. Kertonee jotain olennaista puheenvuorojen yleisestä tasosta. Iso osa näistä kirjoittajista näyttäisi olevan jonkin sortin oikeistolaisia avohoitopotilaita, jotka suodattavat tehokkaasti kaiken rationaalisen argumentoinnin ja turvautuvat olkiukkojen rakentamiseen sekä kummallisten salaliittoteorioiden kehittelyyn. Ja sitten vielä usein kehtaavat vaatia muilta "realismia". Enbuske puolestaan on todellisuudesta vieraantunut uusliberalisti. Eikä jollain tv-shown vetäjällä ole moraalista oikeutta haukkua muita laiskoiksi, katsotaan sitten uudestaan, kun tekee jotain oikeaa työtä.

Yksi Turkkulaanen

Ihan helvetin sama, mä en tykkää mäkkärin tuotteista, valitsen Hesburgerin aina kun mahdollista. Yhden ainoan kerran olin iloinen McDonaldsista, se oli Kiinassa, kun olin monta viikkoa syönyt samoja juttuja tikuilla... (olin töissä siellä)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

USA aikoo katkaista diplomaattisuhteet Suomeen Ronaldin teloituksen seurauksena, joten NATO-kysymys soppelisti ratkeaa Libyan & al sisällissodan aattona.

Mäkkäri on bisnes-maailman Tea-Party eli suomalaisittain PerusS:n laariin satava liike.

Tämän kanssa eletään ja "laitetaan leipään puolet petäjäistä, veihän naapurimme viljan halla".

Käyttäjän sampo54 kuva
Timo T Lehto

Tuomas Enbuske voisi tehdä seuraavan kokeen: syödä päivittäin kuukauden ajan Macci-aterian ja päälle ihanan sokerista Cokista. Kuukauden kuluttua sitten katsottaisiin veren rasva-arvot, verensokeri ja maksa-arvot plus painon muutos, hyvä olisi myös pitää päiväkirjaa muutoksista mielentilassa ja vireydessä. Sen jälkeen uusi blogi-kirjoitus. Epäterveellisen ravinnon seurauksista eivät kärsi vain ne jotka sairastuvat vaan sen maksajia ovat kaikki veronmaksajat, kun ihmiset sairastuvat sokeritautiin ja ylipainon aiheuttamiin oheissairauksiin.

Pekka Taipale

Mitä tuollainen koe osoittaisi? Yhtä hyvin voidaan tehdä koe, jossa syödään kuukauden ajan pelkästään lihapiirakoita tai pelkästään pikanuudeleita. Jos syö yksipuolisesti, totta kai se on epäterveellistä. Vaikka söisi yksipuolisesti ruokaa, joka on sinänsä terveellistä ja OK osana monipuolista ruokavaliota.

Mäkkäriruoka ei ole suuren suurta kulinaarista nautintoa jatkuvasti syötynä, mutta välillä se maistuu, ja lisäksi McDonald's tekee ruoasta tasalaatuista, annokset ovat yksittäisiä roskaruokakioskeja terveellisempiä, ja niistä saa hyvin tietoa. Tätä voisi kutsua lyhyesti vaikka laaduksi.

Ranskisten asemesta tosin otan usein mäkkäriateriaan salaattia, ja juomaksi sokerilimua mieluummin kevytlimsaa (joka tosin sisältää fenyylialaniinin lähteen) tai mehua (jossa siinäkin on sokeria ja lisäksi appelsiiniplantaasien työntekjöitä sorretaan) tai maitoa (joka on joidenkin mielestä epäterveellistä ja maataloustukikin on ihan plääh).

Yksi Turkkulaanen

Yhdentekevää. McD kauppaa paskaa kalliilla. Kukaan järkevä ihminen ei mene mäkkäriin syömään, jos yksikin vaihtoehto on 10 kilometrin säteellä..

Käyttäjän sampo54 kuva
Timo T Lehto

Yksi Maccari päivällinen kerran viikossa tuskin suistaa terveyttä raiteilta, mutta valitettavan usein etenkin nuoriston keskuudessa maccari ja pizzaruoasta on tullut jokapäiväistä ruokaa. Kun kysyin missä öljyissä pihvit ja ranskikset Donaldsissa paistetaan minulle vastattiin, että terveellisessä kasvisöljyssä (aurigonkukka). Elikä tietämys ravitsemuksesta siellä on aika onnetonta. Mielestäni pitäisi kannattaa paikallisia (suomalaisia) ruokapisteitä eikä ylikansallisia jättejä. Roskaruokakioskit ovat asia erikseen, mutta EVIRA on sen verran tiukka, että tuskin sieltäkään mitään rotan raatoja löytyy.

Yksi Turkkulaanen

Temppu ja miten se tehdään: Olen syöttänyt pojalleni riittävästi kebabia/purilaisia/pizzaa, nyt ne eivät enää kelpaa. Ja hampurilaiset olen tehnyt usein kotona, jolloin joku McD ei kelpaa laisinkaan, hese vain pitkin hampain, vaatimustaso on niin korkea.

Nyttemmin pitää aina olla perunaa ja kastiketta. Tai sitten vaikka kanasalaattia...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Rokan Ant....anteeksi, Ronkaisen Antille piste- ja peukku oikeaan yläkulmaan.

Matticat (nimimerkki)

Ai helvetti että meinasin pudota tuolilta naurusta kun tuon linkin luin! :D:D:D

Ronkaiselle kiitokset.

Matias Härkönen

Mitä tästä lopulta seuraa: Taiteilija takkunen saa julkisuutta ja nimeä, ja sen mukana alkaa valtion avustukset rullaamaan sisään. Nyt voi keskittyä tekemään "mitä huvittaa" veronmaksajien rahoilla ja "taiteen nimissä". Kunhan vain muistaa aina välillä keksiä jotain mikä puhuttaa. Parasta taidetta on tuolloin kaikki, paskajutut ja kissantappamisvideot!

Arhi Kuittinen

Minulla on teräsvatsa.

Jos kaverini saavat nujertavan ruokamyrkytyksen ja oksentavat koko yön , samasta annoksesta minä pieraisen pari pahaa pierua ja siinä se.

Mutta McDonaldsin burgereita en pysty syömän. Niistä vatsani eli ruuansulatussysteemini menee solmuun.

100% naudanlihaa?
Kuka uskoo halparuuasta tuollaista väitettä?

Carl Gustavson

Enbuske uusliberalistisena. Itse en tuollaisesta relativismista perusta, varsinkaan kun kyseessä on ruoka, liharuoka ja tehomaatalouden tukeminen. Leinonen on selvästi niin paljon lihan päälle, ettei hän pystynyt argumentoimaan kysyttäessä edes tämän kaltaisilla itsestään selvyyksillä:

Lapsille suunnattu markkinointi, lelukylkyiäiset
Roskaruoan yhdistäminen "ravitsevuuteen" (transrasva poistettiin vastaa viitisen vuotta sitten
Työntekijöiden kyseenalainen kohtelu
Lihakarjan kasvatukseen liittyvät eettiset ongelmat
Kiivaan mustasukkainen suhtautuminen mm. Mc Donald -nimeen
Ja asia, joka monien mielestä tuli jo kumottua... pseudoamerikkalaisen ruokakulttuurin tyrkyttäminen kaikkialle, myös maihin, joissa naudanlihan syönti on vähäistä

No, tunnetusti Mc Donaldissa käydään yhdestä syystä: kun matkustellaan maassa, jossa käymäläkulttuuri on alkeellista, vain siellä on siistit vessat. Hurraa sille.

Toimituksen poiminnat