Tuomas Enbuske

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Pähkinäsaaren rauhan raja Suomen rajoiksi

Viime viikolla kaksi lappilaista kansanedustajaa poseerasi bensapumpun ääressä Ilta-Sanomissa. Kemijärveläinen vasemmistoliittolainen Markus Mustajärvi ja inarilainen kepulainen Janne Seurujärvi vaativat bensalle alueellisia verohelpotuksia. Heistä asia pitäisi nostaa seuraavaan hallitusohjelmaan. Eli suomeksi sanottuna bensan pitäisi maksaa Lapissa vähemmän, koska siellä on pidemmät matkat.

Olen kehittänyt juomapelin; otetaan viikon aikana ilmestyneet Lapin ja Kainuun päälehdet; luetaan niitä ääneen pöydän ääressä, keskelle asetetaan kori kossua ja lasi vettä. Joka kerta kun tulee juttu, jossa vaaditaan valtion rahaa johonkin epämääräiseen hankkeeseen alueen edun nimissä, pelaaja saa ottaa ryypyn. Kun tulee juttu, jossa haukutaan Helsinkiä, saa ottaa kaksi ryyppyä. Jos jutussa joskus ehdotetaan jotain mitä itse voitaisiin tehdä oman tilanteen parantamiseksi, pelaajan pitää vaihtaa veteen. Onneksi tätä tapahtuu harvoin. Yleensä pelaajat joutuvat jo alkuillasta vatsahuuhteluun.

Lappi ja Kainuu ovat kuin iso nonstop-Kansanradio, joista kuuluu ainainen marina. Tämä on johtanut nykyiseen mielettömyyteen, jossa rahaa pumpataan etelästä pohjoiseen kuin  vettä tanskalaiseen joulukinkkuun. Tämä jakopolitiikka toimii yhtä hyvin kuin pontikkapullon ja autonavaimien luovuttaminen teinipojalle.

Toisaalta lappilaiset laulut ja runot kertovat siitä, kuinka Lapissa on ihanaa ja etelässä kamalaa. Naistenlehdet ovat täynnä juttuja ihmistä, jotka kertovat nauttivansa Lapin rauhasta ja naureskelevat suotta stressaaville eteläsuomalaisille. Totta kai Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa on stressiä. Etelä-Suomessa tehdään töitä. Jos ei ole stressiä, ei ole yleensä mitään muutakaan.

Katsoin TV:stä dokumentin, jossa ivalolaiset valittivat, että heidän pitää matkustaa 300 kilometrin päähän Rovaniemelle synnyttämään. Nainen synnyttää elämänsä aikana keskimäärin 1,5 kertaa. Sitä hetkeä varten pitäisi siis olla kulman takana sairaala päivystämässä. Isäni syntyi Lapissa saunassa sodan jälkeen ja on ihan tolkun mies.

Mutta Lapin väki haluaa Punavuoren palvelut ivalolaisen asunnon hinnalla. Yksikään helsinkiläinen poliitikko ei kehtaisi vaatia, että valtion pitäisi tukea helsinkiläisten asumista enemmän kuin lappilaisten. Ivalosta saa hirsilinnan helsinkiläisen yksiön hinnalla. Lapissa halutaan sekä syödä savuporo, että myydä se ylihintaan eteläsuomalaisille.

Etelä edustaa pohjoissuomalaisessa mytologiassa kaikkea pahaa, vaikka todellisuudessa Lapissa ja Kainuussa tehdään huomattavasti enemmän väkivaltarikoksia asukaslukuun suhteutettuna kuin Etelä-Suomessa.

Mutta sekin on varmasti jollain kierolla logiikalla eteläsuomalaisten syytä. Ja ongelmaan olisi ratkaisu, jos juuri tähän minun projektiini annettaisiin tarpeeksi määrärahoja etelästä, jossa ilkeät herrat istuvat rahasäkkien päällä.

En tarkoita, etteikö Lapissa saisi asua. On vaan itsekästä vaatia muita maksamaan siitä, että saa asua elämyspuistossa. Jos Lapilla ja Kainuulla ei olisi Etelä-Suomen kaupunkeja elättäjinään, elintaso olisi Valko-Venäjän tasolla. Siellä sitä sitten köröteltäisiin hampaattomina hevoskärryillä päällystämättömiä teitä pitkin Souvareiden keikalle.

Taneli Heikan ja Katja Boxbergin pari vuotta sitten julkaistu Lumedemokratia-kirja kertoo, että koko Suomen aluepolitiikka maksaa vuodessa suunnilleen seitsemän miljardia euroa. Se on muihin Euroopan  maihin verrattuna todella paljon. Se on lähes yhtä paljon kuin kaikki kansalaisten valtiolle maksamat tulo- ja pääomaverot yhteensä.

Esimerkiksi Tanskassa asuu suunnilleen yhtä paljon ihmisiä kuin meillä, mutta Suomessa maksetaan kolme kertaa enemmän erilaisia elinkeinotukia.  Suurin hyöty niistä on alueen poliitikoille, jotka haluavat varmistaa uudelleenvalintansa. Tanska on vauraampi ja siellä on alhaisempi työttömyys.

30-luvun hörhöt haaveilivat Suur-Suomesta. Hyvä idea, mutta väärä suunta. Voi vai kauhulla ajatella minkälaisessa aluepolitiikkahelvetissä eläisimme, jos itäraja olisi siirretty Uralille saakka.

Nykymaailmassa paljon järkevämpi haave olisi Tynkä-Suomi. Jos kerran pitkät etäisyydet tuntuvat olevan pohjoissuomalaisten ongelmana; töihin, synnyttämään tai Alkoon on aina liian pitkä matka, miksei Suomesta voisi tehdä Tanskan kokoista.

Tähän löytyy ratkaisu Suomen historiasta. Suomen itärajan pitäisi kulkea Pähkinäsaaren rauhan rajoja pitkin.

Vuoden 1323 raja ei ollut kovin tarkka ja siitä kiistellään hieman. Nykytiedon mukaan se meni pääpiirteissään näin: se alkoi Pohjoisessa vähän nykyisen Oulun alapuolella, kulki Keski-Suomen ja Savon halki ja Viipurin itäpuolelta Suomenlahteen.

Tuon alueen sisäpuolelle jäisivät melkein kaikki ne alueet, joissa tienataan enemmän kuin syödään; pääkaupunkiseutu, Turku ja Tampere. Rajan ulkopuolelle jäävistä alueista ainoastaan Oulun alue tekee plussaa, mutta senkin voisi vaihtaa ilomielin Viipuriin. Silloin Suomi saisi Helsingin lisäksi toisen kaupungin.

Tynkä-Suomen ulkopuolelle jäisi paljon luonnonvaroja, mutta nykymaailmassa kaikkein menestyneimmät valtiot ovat usein niitä, joilla ei ole juuri lainkaan omia luonnonvaroja, esimerkiksi Sveitsi, Saksa tai Japani. Sen sijaan moni maa, joka kylpee öljyssä, riistää ja terrorisoi omia kansalaisiaan minkä ehtii.

Taloustietelijät ovat pitkään ihmetelleet tätä ja epäilevät syyksi sitä, että valtaapitävät, jotka eivät tarvitse kansalaistensa verorahoja, eivät yleensä ole kiinnostuneita kansalaistensa mielipiteistäkään.

Yksi vaihtoehto olisi myös antaa Pohjois-Suomelle itsenäisyys. Jos Suomi olisi jaettu ikään kuin Etelä- ja Pohjois-Koreaan, Pohjois-Suomea voisi hallita kepulais-korpikommunistinen blokki, jonka diktaattorina olisi eduskunnan jättävä Esko-Juhani Tennilä. Olisi kiva nähdä mitä tuo eduskunnassa vuosikymmenet marissut lappilainen tekisi, kun se saisi oikeasti valtaa ja Lapin luonnonvarat käyttönsä.

Kuka muu Lapin sitten haluaisi? Kiinalaiset ostaisivat sen varmaan heti. Samon myös venäläiset, jotka yrittävät ostaa Suomea nyt tontti kerrallaan. Miksemme myisi heille nyt koko mörskää ylihintaan, kun hinnat ovat korkealla? Mannerheim oli urbaani kosmopoliitti, jota Lappi ei olisi voinut vähempää kiinnostaa. Veijo Meri väitti Marski-esseessään, että Mannerheim oli valmis antamaan Lapin venäläisille vuonna 1940. Ja Kekkonen haaveili sodan jälkeen alueen vaihtamisesta Viipuriin. Fiksuja miehiä molemmat.

Tärkein syy myydä Lappi venäläisille, olisi tietysti vahingonilo. Silloin Ruotsilla olisi 600 kilometriä rajaa Venäjän kanssa. Saattaisi olla että kansainvälissä yhteyksissä kuultaisin vähän toisenlaisia äänenpainoja jalkaväkimiinakeskusteluun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (277 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Chydenius aikoi aikoinaan tehdä Lapista yövartijavaltion.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Tätä vaihtoehtoa kannatan lämpimästi.

Enbusken taka-ajatus! (nimimerkki)

Tuomaksen ajatuskulku on kielipolitiikka-palstoilta tuttu. Hänhän on svekomaani ja kuuluu mm. Svenska.Nu-pakkoruotsitusorganisaatioon.

Palstoilla monet ruotsinkieliset svekot pitävät "Sisä-Suomea" lähinnnä rasitteena. Ja tietysti muutenkin taka-pajuisena ugrialueena.

Todellisuudessa asia on päinvastoin. Suurin tukien saaja on Ahvenanmaa, vaikka se on maamme vaurain alue! Rannikon ruotsalaisalueet ovat aina rohmuneet tukensa, siitä ikuinen hallituspuolue RKP on pitänyt huolen.

Keinotekoinen kaksikielisyys on eräänlainen tukiautomaatti. Kaksikielisille alueille virtaa verovaroja eri kielitukien muodossa. Siksi jotkut suomenkielistyneet kunnat haluavat pysyä "kaksikielisinä".

Totta on, että Etelä-Suomi maksaa Pohjois- ja Itä-Suomeen tukia. Mutta tuen nettomaksajat ovat Etelä-Suomen SUOMENKIELISET veronmaksajat. Keinotekoinen kaksikielisyys aiheuttaa ainakin miljardin euron VUOSITTAISET tulonsiirrot pääväestöltä ruotsinkieliselle väestölle.

Juuri tämän taloudellisen ja muiden käytännön etujen takia svekot niin kiivaasti puolustavat nykyistä kaksikielisyyttä. Ei suinkaan minkään kielellisten tai kulttuuristen syiden takia.

Enbuske kieliaktiivina tietää nämä tosiseikat hyvin, mutta tyypillisenä svekona on asiassa epärehellinen.

Jetti (nimimerkki)

On tosiaan mielenkiintoista että Tuomakselta ei löydy kritiikkiä pakkoruotsin tukemista vastaan? Alle 5% kansanosalle tuetaan palveluja ympäri tämän maan, on alueella suomenruotsalaisia tai ei. Voisi olla jopa että pohjoisen saamat tuet ja yhteiskuntarakenteet kalpenevat tämän tuen rinnalla.

Voisit tosiaan Tuomas seuraavaan "kärkevään ja kohdistettuun" kirjoitukseesi ottaa kantaa, että mitä järkeä on tukea ns. "huonon ruotsin" puhumista ympäri maata.

Vieras (nimimerkki)

No nyt :D
Kannatan, jos Lapista saatavilla rahoilla rakennetaan Maglev -junayhteys Porista Helsinkiin, sekä Porin ja Tampereen välille rakennetaan moottoritie.

mattirissanen (nimimerkki)

Sillä Lapista saatavalla rahalla ei rakenneta mitään.

Vieras (nimimerkki)

Se on pitkälti totta. Embuske laskee kaikki tuet meneväksi "alueille", niinkuin usein halutaan mielikuvaksi antaa.

Oikeasti käy kuten elämässä yleensä, että isot eniten vie ja Helsingissä monella niistä on pääpaikka.
Esimerkiksi maataloustuki: suurin peltopinta-alalta on Vapo Oy. Toinen valtion (MTT:N) tutkimuskeskus jokioisten kartano ja valtiolla on muitakin kuten vankilatilat jne. Helsingin kaupungilla on 19:sta eniten peltoa jaettuna tottakai moniin pieniin yhtiöihin. Vantaa 33:nneksi eniten peltoa. Isoja tiloja on esim. Kesko Oy:llä ja sveska litteratursällskapetin säätiöllä. http://www.kaytannonmaamies.fi/arkisto/km-808/200-...
Tai otetaan puukaupan väliaikainen veronalennus: isot niistä hyötyy eli vaikkapa UPM omilla isoilla metsillään tai vaikka Fiskars Oy. Metsistä vain 45% oli yksityishenkilöiden omistamia. http://www.metla.fi/tiedotteet/metsatilastotiedott...

Ja vaikken lapissa asukaan, niin paljon on kaivostoimintaa alussa sielläpäin. Toivoisi vaan niillä yhtiöillä pääkonttoreiden olevan myös Lapissa, ettei nyt niitä tuottoja tilitetä pääkaupunkiin ja vasta sitten mukatulonsiirretä pohjoiseen.

Seppo Hildén

Tuomas,

ei ole pelkoa, etteikö kolumnisi jäisi ilman kommentteja.

Tässä omani tiivistettynä:

Raikas, hauska ja varmasti keskustelua herättävä.

Näitä lisää.

Ps. Vältä Lapin lomailua lähitulevaisuudessa.

Vieras (nimimerkki)

+1

Virkistävän hauska, ajatuksia herättävä. Ehkä hieman tanniininen omaan makuuni kuitenkin.

Mutta totta, asiat voi nähdä myös toisin. :)

Paksu-Paavo (nimimerkki)

Duoda, duoda... Muuten hyvä tämä rajaehdotus, mutta kun se edellyttäisi, että Venäjä luovuttaa Viipurin ja Länsi-Kannaksen Suomelle. Eiköhän nöyristellä tarpeeksi itänaapuria ja vaaditaan Suomen rajoiksi Pähkinäsaaren (1323) ja Turun (1743) rauhansopimusten rajojen yhdistelmää. Suomen itäraja kulkisi Kymijoessa ja Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakuntien nykyistä rajaa ja Savonlinnakin kuuluisi Venäjälle. Savonlinnan seudulta raja noudattaisi sitten Pähkinäsaaren rauhan rajaa.

Jos nyt jostakin kummallisesta tämä ei kelpaisi sen paremmin suomalaisille yleensä kuin Tuomas Enbuskelle erityisesti niin voisimme tehdä Suomesta (siis tästä nykyisen kokoisesta) liittovaltion. Onhan meillä jo nyt autonominen Ahvenanmaa ja Kainuussakin on omanlaisensa itsehallintokokeilu päällä. Jos nämä mallit eivät riittäisi voisimme ottaa oppia eurooppalaisista liittovaltioista: Saksasta, Itävallasta ja Sveitsistä.

Ei vaineskaan. Ei tämmöinen liittovaltiotouhu meille sovi. Siinä on liikaa kansanvaltaa. Mitä siitä tulisi jos vaikka savolaiset saisivat päättää ihan itse omista asioistaan?! Mokomatkin kalakukonsyöjät!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

=D
Mutta onhan se kyllä totta, että P-Karjalassakin melko usein kuulee "ei se kattokaas maksaa kuntalaisille yhtään mitään, kun valtio maksaa". Kerran yksi tuttu totesikin, että entäs kun joku päivä se valtio eli taikaseinä eli sen ruuhkasemman Suomen veronmaksajat kyllästyvät maksamaan.

Jäppinen (nimimerkki)

Siehän fiksu ämmä olet. Vaikka asut siellä,myönnät asioitten tilan. TV:ssä muistaakseni Lieksan kunnanjohtaja kehui, kuinka paljon valtio maksaa Lieksalle, kun he ovat asuttaneet "pakolaisia" muuttovoiton takia tyhjilleen jääneisiin vuokra-asuntoihin. Kannattavaa puuhaa - valtio maksaa somaleitten, kurdien y.m.s. kustannukset 3 vuoden ajalta. Tästä oli kyllä se seuraus, että paikkakuntalaiset nuoret eivät saaneet vuokra-asuntoja. Kai heitä varten sitten Helsingistä tyhjennetään joku hotelli...

Käyttäjän abdirahim kuva
Abdirahim "Husu" Hussein

Ehdotan että kirjoittaja Enbuske poistaa tälläisiä kommenteja jotka eivät liittyy asiaan ja jossa solvataan naisia, kuten tämän Jäppinen tekee tässä. Miten tähän juttuun muuten liittyy pakolaisten tukea ja nuorten asunnottomuus!! Ihmettelee kepulainen stadista...

Vieras (nimimerkki)

Saattaa mennä tuollainen hyväntahtoinen hirtehinen huumori pahastikin ohi jollei pohjimmiltaan osaa kieltä tahi ymmärrä suomalaista synkähköä sielunmaisemaa, olisiko tämä nyt sellaista kulttuurien kohtaamista ja erilaisuuden ihmettelyä!

Musu (nimimerkki)

Elähän Husu herpaannu. Jäppinen juttel kauniist naisel, sie et vaan ymmärrä ku sie et vissii oo viel niin kovin suomes sisäl.

ryystet (nimimerkki)

Itse asun itä-suomalaisesta kunnassa joka saa valtion apua. Mutta katson sen enemmänkin lainan maksuksi. Koska valtio "pumppasi" täältä rahaa n. 80 vuotta. Sitten kun puntit on tasan niin katellaan "pumppausta" uudemman kerran.

Jäppinen (nimimerkki)

"Husun" vastausta suunnattomasti ihmettelen. Että solvasin naisia? No, nainenhan se Lieksan kaupunginjohtaja taisi olla. Mitähän hänen naiseudellaan on tämän asian kanssatekemistä??? Se suomalaisten nuorten asunto-ongelma Lieksassa jotenkin tuntuu liittyvän siihen, että ne asunnot on annettu muille...

J. Gagarin

Hyvä pakina!

Pähkinäsaaren rauhan raja muuten näkyy edelleen Suomessa.
Miltei joka kohdassa tuota satoja vuosia voimassa ollutta Ruotsin ja Venäjän/Novgorodin valtakunnan välistä rajaa huomaa edelleen kulttuuri- ja murre-eron, kun rajan ylittää. Kun Pieksämäeltä ajaa 80 kilometriä Jyväskylään, niin tulee selvästi rajan itäpuolelta sen länsipuolelle. Samoin oululaiset ovat kuuluisia "pöljiä", mutta raahelaiset eivät.

Muuan kolleegani Kuopiosta aikoinaan mainitsi minulle ohittaesamme ns. "sinisen tien" risteystä, että tuota tietä pääsee Kokkolaan asti.
Hänen äänessään oli jotain dramatiikkaa. Selvästikin hän intuitiivisesti ajatteli, että tie halkoo rajan ja että sitä kautta pääsee toiseen kulttuuriin. Ei hän pohjoiseen päin olisi viitostietä osoittanut mainiten, että sitä pääsee Kajaaniin asti.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Siirtyminen Pähkinäsaaren rauhanrajoista suursuomalaisiin Täyssinän rauhanrajoihin oli suuri muutos. Silloin "paikallaan seisonut" tilanne oli 200 vuoden Novgorodinmaalle tunkemisen jälkeen muuttanut Suomen luonteen Suomesta ruotsalaiseksi Suur-Suomeksi. Ruotsalainen Suur-Suomi -ajatus sai takaiskun 1709 Poltavassa, joka näkyi isonavihana 1710-1714 alkaen Ruotsin itäisimmissä maakunnissa, "Suomen suuriruhtinaskunnassa" sitä alkaen.

Periaatteessa koko Karjala-kysymys johtuu kahdesta asiasta. Novgorodinmaa siirtyi itsepuolustuksesta ajoittain myös ekspansiiviseksi siksi, että Novgorodinmaa menetti itsenäisyydensä Moskovan ruhtinaskunnalle 1478, jolloin tavallan naapuri-Venäjämme luonne valtiona muuttui. Lännessä vastaava terästäytyminen tapahtui, kun Kustaa Vaasa itsenäisti Ruotsin tanskalaisvoittoisesta Kalmarin unionista 1520/23.

Ruotsi meni suuressa Pohjan sodassa riittävästi alamäkeä, jolloin tavallan Suomen kohtalo tuli kysymyksen ja poliittisen keskustelun aiheeksi suuren Pohjan sodan jälkeenkin hattujen sodassa ja Kustaa III:n sodassa. Tuloksena Uudenkaupungin, Turun ja Värälän rauhat.

Jotenkin sanoisin, että suursuomalaisuus on jonkinlaista suonraivaaja- ja pienviljelijäideologiaa idässä, jota ruotsalaiset ja savolaiset ovat ajaneet Karjala-aatteena ja luterilaisuutena.

Kannatan lämpimästi Helsingin kaupungin julistamista itsenäiseksi valtioksi, Ahvenanmaan julistamista itsenäiseksi valtioksi sekä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan julistamista itsenäiseksi Karjalan valtioksi. Jos lisäksi Lapin saisi itsenäiseksi valtioksi vapaaksi liittymään Norjaan ja NATO:on, olisi suomalaisella paljon vähemmän rajoitteita ja velvotteita. Dialogia ei tarvitisisi suurvaltahankkeiden ja piensuomalaisuuden kesken käydä enää kuin ruotsalaisten ja savolaisten kanssa.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Jostain kirjoittamattoman historian kansantaruista kumpuaa "tuoreen kaupungin" eli Novgorodin olleen viikinkien perustama.

Venäläisten rotupiirteethän eivät ole myöskään aasialaisia vaan hyvinkin "savolaismallisia".

Putin esim. kävisi täysin ulkonäöltään suomalaisesta maajussista.

Pidän pohjoisvenäläisiä hyvinkin veljeskansanamme. Onhan Moskovan takana myös suomensukusia kieliä.

Venäjän kieli on kuitenkin kummastus. Mistä moinen mongerrus? Erilaiset suhuäänteet? Ja kuitenkin venäläisen on niin helppo oppia suomen kieli ja hetken vietettyään Venäjällä, suomalainen osaa venäjää kuin Ville Haapasalo!

*********************
Helsinki on vanha venäläinen varuskuntakaupunki. Arkkitehtuuri on venäläisten tilaamaa. Hollywood käytti Helsinkiä myös kuvaamaan Moskovaa. mm. elokuvassa Gorky park (1983).

Van Vieras (nimimerkki)

Tuomas, touché!

--jii-- (nimimerkki)

noinhan se menee kepulainen ajatustenjuoksu: heillä on oikeus elämäntapaansa ja muilla on velvollisuus kustantaa se heille.

arska (nimimerkki)

Myös Helsingille itsenäisyys!

Saavathan sitten rikastua siellä ihan keskenään katselemalla balettia, vierailemalla kansallismuseossa ja kuuntelemalla oopperaa.
Ai niin, kuka muuten sitten maksaisi tuon kaiken? Hesalaiset itsekö? Yeah, right...

Jumaleissön (nimimerkki)

Itseasiassa joo. Helsinki on nettomaksaja. Eli kaupungista lähtee enemmän rahaa kuin mitä sinne tulee (valtiolle/valtiolta). Opperan ja muun tuet valtiolta on pikkuhiluja siihen verrattuna mitä Helsingin alue maksaa valtiolle.

Vieras sika (nimimerkki)

Mutta luitko tuolta ylempää keskustelusta, kuinka siihen Helsingin maksajan rooliin saattaa vaikuttaa se, että lähes kaikki suuremmat firmat pitävät pääkonttoriaan Helsingissä ja siten "kaunistavat" elleivät suoranaisesti täysin muuta tilastoja, vaikka tulos tehtäisiinkin ihan muualla...

Surillista luettavaa - on se kurja kun pääkaupungissakaan ei ole enää muuta karehdittavaa... Ulospäin esiinnytään luomuna ja eksoottisena pohjoisena maailman parhaana maana - ja totuus on kuitenkin näinkin katkera.

Onko se sitten jonkun kulttuurisen identiteetin puutteen kokemisen aiheuttamaa alemmuuden tunnetta vai mitä, mutta ei tuo meidän pääkaupunkilaisten asenne meitä muita kohtaan aina niin ihanalta tunnu :( Punavuorelaisista palveluista kai kukaan täällä muualla osaa edes haaveilla, mutta olisi edes mahdollisuus laittaa muksuja kouluun...

arska (nimimerkki)

"Helsinki on nettomaksaja"

Höpö höpö.

Nuo balettirahat ovat vain nappikauppaa.

Enbuskekin on kasvatettu Oulun kaupungin rahoilla 20-vuotiaaksi. Jospa Helsinki maksaisi kaikista näistä aikuisiksi kasvatetuista ihmisistä kasvatusrahan ihan kuten urheilussakin on tapana.

Ilman muun Suomen tukea ja hallinnollista päätöstä tehdä Helsingistä aikanaan pääkaupunki olisi Hesa nykyään Porvoon tapainen pikkukaupunki. Rahat ja business olisi ohjautunut Turkuun.
Joten ei se Helsinginkään menestys pohjaudu mihinkään muuhun kuin byrokratiaan ja muilta saatuun suoraan ja epäsuoraan tukeen.

Montako ydinvoimalaa, terästehdasta, paperitehdasta, Nokiaa jne. Helsingissä on? Paljonko on metsiä tai edes viinatehdasta. Eihän siellä ole edes omaa juomavettäkään.

Vieras (nimimerkki)

Miksi nää ette pitäneet kiinni niistä ihmisistä?

Miksi he halusivat pois?

Olisi ne kaikki työpaikat voitu sinnekkin synnyttää.

Vaan eipä synnytetty.

intrigööri (nimimerkki)

Miksi Lappi pitäisi myydä venäläisille? Pitäähän meidän ajatella myös mukavia norjalaisia ja heidän turvallisuuttaan.
Lahjoitetaan Lappi ruotsalaisille! Juuri mikään ei Lapissa muuttuisi, paitsi Suomen valtiolla riittäisi enemmän rahaa lahjoitettavaksi EU:n etelän maille, maailman pankeille ja muuhun pallon pelastamiseen. Ruotsalaiset huolehtisivat vahvalla kruunullaan kevyesti entisestä Suomen Lapista samalla kuin omastakin pohjoisesta pöpeliköstään.
Suomalaiset pääsisivät edelleen vapaasti suksimaan ja kompuroimaan Lapin tunturipoluille, sekä kesäisin sinne sääskien syötäviksi. Pakkoruotsin säilyttämiseksi olisi myös vahvempia perusteita.
Joten pois ne tuhmat aatokset Venäjästä! Venäjään kuuluu suhtautua alati epäluuloisesti ja kyräillen!

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Ei Lappia pidä myydä venäläisille, vaan Lappi pitää julista itsenäiseksi valtioksi jolloin se voisi anoa vaikka kuningas Haraldin alaisuuteen ylläpidettäväksi Norjan öljytuloilla. Viina kallistuisi Vinmonopoletin hintoihin, mutta kaupan päälle tulisi Norja, NATO ja Pohjois-Kalotin hankkeet.

moro/morjens (nimimerkki)

Aluepoliittisesti suurin kähmijä- ja hyötyjä on ollut Helsinginseutu, nuoriherra Enbuske. Absoluttisesti nykyhistoriallisesti, sekä oikeasti historiallisesti Herra Enbuske.

Mutta, Tuomasherra, muuttakaa te kaikki pohjois-kor....anteeksi suomen nokkelat- ja lahjakkaat nyky-statilaiset nousukkaat Helsingistä takaisin surkeille kotikonnuillenne kehittämään sitä- ja lopettakaa isovelimäinen vittuilu kotiseutujanne asuttaville.

Se olisi reilua havumetsien miesten toimintaa...... Ei tuollainen sanasukkeluus- ja pääkaupunkiseudun, muka riistäminen (lue perseennuolenta)mihinkään johda,...................- Paitsi, tietysti kokoomuksen eduskuntaehdokkaaksi julkkisten osastolle tulevaisuuden vaaleissa.

Olet kyllä merkillinen kameleontti nuoriherra Tuomas Enbuske.......Mutta, tämänviikkoinen tukee mainiosti viimeviikoistasi.

Ettäs kehtaatkin haukkua kotikontujasi, johon suuntaan et taida kehdata syljeskelläkään enää.

Vieras (nimimerkki)

"Aluepoliittisesti suurin kähmijä- ja hyötyjä on ollut Helsinginseutu, nuoriherra Enbuske. Absoluttisesti nykyhistoriallisesti, sekä oikeasti historiallisesti Herra Enbuske."

Ei ole vaan pohjoinen suomi.

Aivot mukaan (nimimerkki)

Ei pidä paikkaansa nuori herra "vieras". Ota selvää asioista ja höpöttäminen vähemmälle.

Vieras (nimimerkki)

Hahahaha, koomista yritystä kirjoittaa Mattiesko Hytösen tyyliin. Hauskahan tuo kirjoitus oli.

Vieras (nimimerkki)

Ainakin Tuomas on tajunnut häipyä sieltä poronnus... joukosta ja puhuu asiaa

Janne G Pirinen (nimimerkki)

Kerrankin joku ymmärtää ettei me täällä jumalan vatsapuolella hesalaisia, hämäläisiä ja pohojalaasia tarvita muuhun kuin taxfree olvin ostajiksi. Yleensä vaan itketään ja ruikutetaan Petsamoa ja Käkisalmea takaisin. Rajoja on vuosisatojen varrella tosiaankin piirrelty vaikka millaisia. Enbusken ehdottama rajanveto olisi oiva. Ruotsille palautettaisiin alueet Oulu-Kotka rajan länsipuolelta ja itäpuoli itsenäistyisi itsenäiseksi Karjalaksi. Tervetuloa vaan suomalaiset halvan kaljan ja bensan ostoon. Viisumivapaasti!

JST (nimimerkki)

Jos rahankäytön turhuuksia etsitään nousee yksi asia kirkkaasti ylitse muiden, kaksikielisyyden ylläpitäminen.

Suomessa on muutama tuhat ummikkoa jossain syrjäisissa rannikkopitäjissä jotka eivät ole oppineet suomea siitä huolimatta, että ovat ikänsä Suomessa asuneet.

Ja näiden takia sitten koko kansakunta pitää pakottaa opiskelemaan ruotsia.. kyltit , lomakkeet, koulut kaksikielisinä.

Ei taida 10 miljardia euroa riittää tämän pelleilyn kustannuksiksi vuodessa.

Jos rajoja aletaan siirrellä, lähdetään siitä että julistetaan ahvenanmaa autonomiseksi alueeksi ja kaikille jotka haluavat puhua vain ruotsia maksetaan laivalippu sinne, ja muu Suomi julistetaan yksikieliseksi.

Lappi ja Kainuu ovat sentään aitosuomalaisten asuinalueita, toisin kuin nämä vieraan vallan kulttuurin ihailijat...

Vieras (nimimerkki)

"Lappi ja Kainuu ovat sentään aitosuomalaisten asuinalueita, toisin kuin nämä vieraan vallan kulttuurin ihailijat..."

Kunhan vielä saadaan ne viimeiset saamelaiset sieltä pois häiritsemästä...

Jani Niemi

Heh, reipas kirjoitus jälleen! Lisää näitä.
Tähän mennessä ei yhtään harhalaukausta.

Ps. Jos olet laskettelun ystävä suosittelen seuraavaa hiihtolomaa Keski-Euroopan suuntaan. Lappi on kalliskin vielä.

tourette '

"Tärkein syy myydä Lappi venäläisille, olisi tietysti vahingonilo. Silloin Ruotsilla olisi 600 kilometriä rajaa Venäjän kanssa. Saattaisi olla että kansainvälissä yhteyksissä kuultaisin vähän toisenlaisia äänenpainoja jalkaväkimiinakeskusteluun."

Priceless.

Appi (nimimerkki)

Jos oikein viisaita ja taloudellisia oltaisiin siirtyisi koko Suomen kansa Keski-Eurooppaan. EU:n talouskin saataisiin kuntoon, kun voitaisiin luopua Suomen osalta kokonaan kaikista tukimuodoista ja koulutettu väestö olisi parhaiten hyödynnetty osana saksalais-ranskalaista kehittynyttä infrastruktuuria liukuhihnatyössä. Silloin toteutuisi Vapaavuoren ihanne tiiviistä metropoliyhteydestä, kun Keski-Euroopassa olisi yksi uusi hieman Hampuria suurempi kaupunki. Sekin olisi mielenkiintoista katseltavaa, kun suomalainen elinkeino ja kulttuurieliitti huomaisi konkreettisesti olevansa pieni p-kikkara Rheinin alloilla. Niin ja sitten me kaikki voisimme olla ihan aitoja mamuja. Saisimme kokea sen suuren ihanuuden miltä tuntuisi asua vieraassa maassa vajavaisella kielitaidolla. Jokainen nyt englantia osaa, mutta kuinka moni pärjää ongelmitta Saksassa ja Ranskassa?

Vieras (nimimerkki)

Kävin treenaamassa 4333 asukkaan ranualla. Etelän elävänä tulin ihan helvetin kateelliseksi. Pienen kaupunginosan kokoisella kunnalla on paremmat harrastuspaikat mitä etelän keskisuurilla kaupungeilla.

Ja pohjoisessa sain harjoitella ihan yksin!

Vieras (nimimerkki)

Makeat naurut sain ja valittaville lappilaisille näytettiin kaapin paikka.

Varsin mainio pakina. LISÄÄ!

Petja Jäppinen (nimimerkki)

Liki viisitoista vuotta on tästä ollut puhetta Pähkonäsaari-seurassa.
20% maan verotuloista valuu kannattamattomaan loispohjoiseen, tuon Ruotsin imperialismin meille sysäämään raskaan perinnön ylläpitoon.

Laskelma ei ole tässä, mutta tuttuni laski kerran, että pelkästään Lappiin vuoden -90 jälkeen laitetuilla tierahoilla, olisi voitu antaa koko sen alueen asukkaille koroton 30 vuoden asuntolaina, jos ne olisivat muuttaneet kaikki Uudenkaupungin seudulle.

Meillä kavereiden kanssa on erimielisyyttä mitä sitten alueelle pitäisi tehdä.
Oma suositukseni olisi palauttaminen Novgorodille, mieluummin eilen kuin huomenna.

Vieras (nimimerkki)

Raikasta argumentointia..

Visitor (nimimerkki)

Persujen Hemmo Koskiniemi on monasti US-blogeissaan ehdottanut Lappia itsenäiseksi alueeksi, edes autonomia ei riitä...

Ei hassumpi ehdotus, varsinkin jos Lappi tekee sen jälkeen Gröönlannit ja katkoo yhteydet EU:hun.

Visitor2 (nimimerkki)

Hyvä, sitten minäkin muuttaisin heti Lappiin, jos se eroaisi EU:sta!

Visitor (nimimerkki)

Lappiin voisi syntyä paljonkin muuttoa EU-pakolaisista ;-)Napapiiri vain rajaksi...

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Kaikki keskustelu Suomen oikeista rajoista saa kansalaiset entistä vakuuttuneemmiksi Suomen itsenäistymisen aikaisen rajaratkaisun oikeudenmukaisuudesta.

Tarto 14.10.1920 / Juho Vennola, Väinö Voionmaa, Alexander Frey, Väinö Tanner, Juho Kusti Paasikivi, Rudolf Walden ja Väinö Kivilinna.

Vieras (nimimerkki)

Eikä saa, On pariisin rauhansopimusta, jonka allekirjoitimme ja monia muita.

aamu-uninen (nimimerkki)

Eikös se ole rikkaus, että väkiluvultaan pieneen maahamme mahtuu erilaisuutta? Oli kyseessä sitten homomies tai poromies, niin on samanarvoinen ja ansaitsee asua Suomessa, joka on yhdessä rakennettu sellaiseksi kuin se nyt on.

Tanska, Saksa ja Sveitsi ovat osa manner-Eurooppaa ja niiden menestys on osaltaan selitettävissä maantieteellisen sijaintinsa sekä (kulttuuri)historiansa avulla.

Mieti omalta kohdaltasi paljonko olet maksanut kunnallisveroa Ouluun ja paljonko taas kaupunki sinuun on rahallisesti satsannut. Vertaan sinua nyt pullaan, mutta niinhän se on että Helsinki poimii rusinat pullasta, kun joku muu on sen ensin paistanut.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Hyvä ja hauska kokonaisjuttu, mutta pahastiko ovat sinulla ajatukset vinksahtaneet sitä ryyppy-päällä -fundeerausta tehdessäsi?

Otan muutaman harhautumasi esille. Mehän asumme jo Tynkä-Suomessa. Etkö muista, että ystävämme NL vei Suomelta 45 000 km2 mitä parhaimpia aleita? Siinä menivät Petsamo ja Karjalat muiden muassa.

Olet materialisti, eihän se sellainen sovi sivistyneelle suomalaiselle. Nyt ehdotat, että pannaan Suomi poikki ja pinoon ja vain ansaitsevat osat saavat luvan olla maineikkaan Suomen alueita ja elossa.

Pelottavaa tuo politiikkasi. Kohta vissistikin ehdotat, että pannaan vanhat lahtipenkille, kun ne eivät kaikki tuota mitään, vain vievät. Ei kai se niin tarkkaa ole, jos ne joskus ovat tämän maan pelastaneet työllään ja toimillaan.

Kun tätä "skenaariotasi" vie vielä julmempaan suuntaan, ovat sitten vuorossa lapset. Eiväthän hekään tuota ensimmäisen 15 - 30 vuoden aikana mitään, sen kuin viettävät. Joten servoa pitää laittaa tuohon sinut valitsemustalouteesikin.

Pohjois-Suomelle itsenäisyys? Juurihan sinä runttaat sen kuolevaksi alueeksi. Haluatko ihan, että siellä ihmiset kuolevat nopeammin kaiken puutteeseen?

Minulla on paljon, paljon rakentavampi ja moninverroin parempi ehdotus kuin tuo sinun veret seisauttava rökälepotkusi. - Eivätkös nämä ole niitä nykyisiä sivistyssanoja?

Neuvotellaan Petsamo takaisin. Koko Lapista tulee kerralla Suomen talousveturi yhdessä palautetun Karjalan kanssa. Sitä kautta saadaan Aasia-Eurooppa -logistiikka kulkemaan täysin uudella tavalla.

Sinun kannattaisi laventaa elämänajatuksiasi, eikä supistaa niitä. Nyt menet spiraalissa sisäänpäin eli olet juuri samanlainen kuin törkeimmät pörssiyhtiöt. Lyhyen tähtäyksen voittojen saamiseksi pitää tuhota kaikki, mikä näyttää rönsyiltä.

Eikö paljon parempi ratkaisu ole se, että lopetetaan väkivaltasopimuksen ylenmääräinen kunnioittaminen ja EU tukena neuvotellaan Venäjän kanssa tilanne täysin uusiksi. Siitä hyötyy Venäjäkin todelal paljon. Sinun ehdotuksestasi Venäjäkin häviäisi.

Joten rakentavaa toimintaa, ei tuholaishommaa.

Vieras (nimimerkki)

"Neuvotellaan Petsamo takaisin. Koko Lapista tulee kerralla Suomen talousveturi yhdessä palautetun Karjalan kanssa. Sitä kautta saadaan Aasia-Eurooppa -logistiikka kulkemaan täysin uudella tavalla."

Haihattelua.

Toinen Vieras (nimimerkki)

Aikamoista optimismia kuvitella venäläisten yht'äkkiä toteavan: "Totta, eihän me tällä alueella mitään tehdä. Miksiköhän ei itse tätä aikaisemmin tajuttu, olkaa hyvä. Saako olla vielä jotakin muuta?" Mutta, ainahan on hyvä haaveilla...

Vieras (nimimerkki)

Ei ole luonnonvaroiltaan hääppöinen alue. "Luontainen kauppareitti" ei tarkoita nykymaailmassa mitään, ja lisäksi alueen infra on aivan kehitysmaiden tasolla. Tulee lappiakin isompi loiselätettävien alue.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Ei tullut Petsamon palauttamisen vastaisia perusteluja mitään.

Kari S (nimimerkki)

Hieno kommentti. Enpusken kovin itsekeskeinen ja materialistinen näkemys on jo aikaisemmissakin kirjoituksissa saanut itseni varsin hämmentyneeksi, miten joku voi edes ajatella noin sulkeutuneeksi. Mukava huomata, etten ole aivan yksin tämän hämmennykseni kanssa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Niin, ymmärrän, että hän halusi polemisoida ja suututtaa ihmisiä ja halusi saada reaktioita. Mutta kun tekstiä tarkemmin lukee, siinä on aika karmea kuva, jossa ihmiset ja heidän elämänsä on kokonaan unohdettu rahan alttarille.

Olisi lähdettävä siitä, että avataan kaikki kanavat, joihin on mahdollisuus ja toimitaan paremmin ja laajemmin kuin nyt siten, että eri puolilla Suomea on riittävät elämisen mahdollisuudet.

Lapissa on tällä hetkellä mahtavat mahdollisuudet. En puhu vain matkailusta, vaan esim. kaivostoiminnasta. Tämän kaivostoiminnan kannattavuuden ratkaisee pitkälti logistiikka. Jos se jää venäläisten käsiin, he rahastavat homman omine korruptioineen niin tehokkaasti, ettei suomalaisten kaivoshankkeet välttämättä ole lainkaan kilpailukykyisiä Aasian markkinoilla.

Uncle2 (nimimerkki)

Miten kukaan haluaisi kuljettaa mitaan lapin kautta eurooppaan tai pain vastoin kun kerran laivalla paasee suoraan mm Hampuriin ja Rotterdamiin. Huomattavasti halvempaa on vieda suoraan meritse. Ja miten tavara kulkisi Petsamosta eteenpain. Hankoon-uudestaan laivaan ja sitten saksaan vai? Sitapaitsi jos tama olisi kannattavaa niin homma hoituisi jo Murmanskin kautta. Haihattelua todellakin.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Laivalla pääsee Petsamostakin Hampuriin, Rotterdamiin ja moneen muuhun paikkaan, Yhdysvaltoihinkin. Kyse on kannattavuudesta.

Laivalla Petsamosta esim. Amsterdamiin menee noin 2.5 vuorokautta. Sen jälkeen kontti nostetaan kumijaloille tai rautatteille ja sitten taas pyörille.

Kun kontit lastataan Petsamossa junaan, juna tuksuttelee Keski-Eurooppaan uuden Helsinki-Tallinna -junatunnelin kautta yhtä nopeasti kuin laiva on satamassa. Mutta nyt juna onkin määräkaupungissa. Junakuljetuksella rajakustannus konttia kohti tulee edulliseksi.

Laivan pitää myös palata, toki junavaununjenkin. Mutta saako laiva riittävästi paluurahtia Aasiaan? Todennäköisesti ei.

Murmanskin kautta venäläiset tulevat hoitelemaan tämän asian, mutta Muurmannin rata ei kestä sitä rasitusta, minkä täysipainoinen liikenne aiheuttaa.

Toinen asia on se, että Venäjä ottaa Aasia-Eurooppa -logistiikan haltuunsa ja sanelee siinä ehdot ja hinnat. Sen jälkeen EU ja Suomi vain vikisevät, jos sitäkään. Sitten ollaan logistiikassa, energiassa ja vähän muussakin Venäjästä riippuvia. Ei kovin innostava skenaario.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Kyllä Petsamon satamahanketta kannattaisi edistää. On siinä logistinen etu puolellaan verrattuna Tanskan salmiin ja myös koillisväylän hyödyntämiseen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Nordostpassa...

10 000 kilometria lyhyempi matka Hampurista Tokioon.

agendo2 (nimimerkki)

"Nykymaailmassa paljon järkevämpi haave olisi Tynkä-Suomi."

Jos valtion menestys koituu pienuudesta ja raaka-aineettomuudesta, miksi ihmeessä Venäjä pitää kynsin hampain kiinni jokaisesta ryöstämästäänkin maasentistä reunoiltaan ja sääti juuri määräykset satojenkin kilometrien rajavyöhykkeistä, ettei sinne vain tule ulkomaista maanomistusta?

Musu (nimimerkki)

Siksi että venäjä on, kuten historiansa aikana yleensä, megalomaaninen äärinationalistinen oligarkia.

Puhuttiin "järkevästä" haaveesta. Oletko sitä mieltä, että Venäjän alueen johto on nyt tai on juurikaan koskaan ollut "järkevää" tavallisen venäläisen ihmisen hyvinvoinnin kannalta?

Kannattaa muuten tutustua tuohon Enbusken sivuamaan ajatukseen eli resurssikiroukseen ellei se ole jo ennestään tuttu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Resource_curse

Pekka Manner

Hyvä ehddotus, tuon rajan sisällä eläisi vauras kansa, lappilaiset ja maalaiset eivät muuta tee kuin kitisevät ja vaativat lisää etuja meiltä veronmaksajilta.

Lapissa rehoittaa kaikenlainen rikollisuus mm. ihmiskauppa, salametsästys, eläinrääkkäys jne...

Tapsa. (nimimerkki)

"Katsoin TV:stä dokumentin, jossa ivalolaiset valittivat, että heidän pitää matkustaa 300 kilometrin päähän Rovaniemelle synnyttämään. Nainen synnyttää elämänsä aikana keskimäärin 1,5 kertaa. Sitä hetkeä varten pitäisi siis olla kulman takana sairaala päivystämässä."

Sama ilmiö Tammisaaren synnytyssairaalan kanssa. Rannikkoruotsalaiset halusivat ikioman pienen soman sairaalan synnytyksiään varten, vaikka matkaa Lohjan sairaalaan on 50 km. Ja synnyttäjiäkin niin vähän, että ei riittänyt käyttöä edes joka päiväksi.

Mutta se vähemmistöjen loputon vaatimus oman erikoisasemansa pönkittämiseksi.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Minusta tulisi halvemmaksi jos helsinkiläiset kävisivät syntymässä Äänekoskella, missä tontit ja kätilöiden elinkustannukset ovat pienemmät. Sehän vastaisi Utsjoen palvelutasoa kansanterveyslain ja kuntalain mukaan.

Vieras (nimimerkki)

Eipä olisi tontit ja kätilöt halpoja kauaa. Sen sijaan tällaisen muutoksen jälkeen Helsingin tontit saattaisivat halveta lähelle Utsjokea.

Vai eikö Tapio O. Neva oikeasti ymmärrä, että tonttien hintojen ja palvelutason korrelaatio on yleisesti käänteinen?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lappalaisille tulisi luovuttaa koko Suomi.
Suomen sukuisten tänne tullessa oli maamme yhtä autio kuin Etelä-Afrikka buurien saapuessa. Luovuttakaamme siis maa alkuperäiskansalle.

Vieras (nimimerkki)

Mitä?! Eikö aitosuomalaisten asuttama Suomi olekaan ollut olemassa aikojen alusta asti? Tarkoittaako tämä sitä, että olemmekin ma....

Visitor (nimimerkki)

"Tarkoittaako tämä sitä, että olemmekin ma...."

Juuri sitä, ja vielä väkivaltaisia sellaisia ;-)

"Ennen suomalaisten tuloa suurin osa Hämeestä oli lappalaisten asuma-aluetta. Kansanmurha lienee jyrkkyydessäänkin osuva nimitys hämäläisen heimon laajentumispyrkimyksille. Suur-Pirkkalan aikakaudella lappalaisia ryhdyttiin ahdistelemaan, ja veronkantoon liittyvien retkien takia Lappi siirtyi jatkuvasti pohjoista kohti. Historioitsija Unto Salo palauttaa mieIiin Eino Leinon runokuvan, jossa puuhkalakkinen Pirkan mies teurastaa lappalaisia. Toki verotettavia jätettiin henkiin pohjoisessa, mutta Suur-Pirkkalan seutuvilla heitä kylmäverisesti surmattiin ja vainottiin.

Aseiden kanto oli yleistä muinaislinnojen aikakaudella (1100-luvulle asti). Mutta aseita tarvittiin myöhemminkin lapinverotuksen takia. Historioitsija Seppo Suvanto kiteyttää: "Lappi alkoi, mihin kalmistot päättyivät"."

http://www.kotiseutukoulu.fi/melko/Lappi.html

Jäppinen (nimimerkki)

Meidän kielisukulaisiammehan on pitkin Venäjää, Siperiassa asti. Geneettisesti meidän nykyisin väitetään olevan lähinnä keskieurooppalaisia. Jos niin on, niin pitääköhän se Martti "Huu Haa" Innasen määritelmä paikkaansa: "Kaikki suomalaiset syntyvät karvalakki päässä. Suomalainen on ryssän viimeinen risteytys."

AntiDis (nimimerkki)

Olipas Enbuskella mielenkiintoinen blogiprovokaatio.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Toivottavasti hän alkaa kirjoittaa vaginaalisia Saarikoski nuorimman tapaan. Enbuske on "Sivistyksen käsikirja". Tyyli on sellainen, että 1930-luvun kansakoulussa olisi nostettu tukasta naulakkoon.

Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta pitää liittää johonkin Tallinnan tai Pietarin sivistysyliopistoon. Oululaisilla on lappilainen raakalaismaisuus, mutta ei lainkaan tervaporvariston hillittyä charmia.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Ihan mielenkiintoinen ja hauskasti kirjoitettu provokaatio, mutta, ah, niin rahakeskeinen ja ihmisvihainen. Vain toimeentulevilla on elämisen oikeus, mutta lahtipenkkiin. Kääk, tässä ihan pelottaa!

Sam (nimimerkki)

Kyllä Tuomaksella on kaikessa kärkevyydessään pointti. Pohjois-Suomalaisten tulisi lopettaa turha valittaminen ja hyväksyä se tosiasia että heillä olisi jokseenkin toiset elinolot, jos joku ei niitä heille kustantaisi. Moiset bensan hinta lähetystöt saisivat hävetä. Ja jos joku vääräleuka alkaa puhumaan niistä Helsingin museoista ja muista kulttuurilaitoksista niin todettakoon heille että sillä rahalla mitä Lappii ja Pohjois-Karjalaan siirretään vaikka Uudenmaan läänistä rahoitettaisiin aika monta uutta moista instituutiota.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Sam. Tilanne muuttuisi kerralla, kun Suomi EU:n kanssa neuvottelee Petsamon takaisin. Siitä alkaa Lapin kultakausi.

Vieras (nimimerkki)

"Sitä odotellessa" pitää paikkansa se, mitä Sam sanoi.

Vähän kuin jotain ostarihengarinuoria, jotka valittavat siitä kun Kaikki On Pyllystä, mutta heitä ei saa kritisoida, koska kyllähän tilanne muuttuu kerralla sitten kun kohdalle osuu se lottovoitto/perintö/miljoonaomaisuus?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kutsutaan venäläiset Helsinkiin. Ihan sama kuka pelastaa Suomen verohelvetistä.

Jäppinen (nimimerkki)

Velkaantuminenhan onkin tosi hyvää maanpuolustuspolitiikkaa: kenen kannattaisi vallata näin velkainen maa!

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Enbuske aikoo täyttää Lahnasen kalastajan jättämän aukon lähes jörndonnereimaiselle tä(/ö)rkeydellä.

Eikö Yleisradiolla ole tarjota näillä hangille muita kuin Pihtiputaan mummon ja sokean Gretan (Greta Haapasalo) televisioluvista eläviä iilimatoja?

Vieras (nimimerkki)

Tuota Suomen jakamistahan suunnitellaan täällä pohjoisessa joka ainoassa lähiökapakassa. Ei montaa olutta tarvi ottaa, kun jo tulee että on ne etelän pellet hanurista ja vie kaiken, Pohjois-Suomi itsenäiseksi. Raja Oulun kohdalta poikki, perk...

Toinen Vieras (nimimerkki)

Keskustelu taitaa siis olla tauotonta, mutta mitä sitä kieltämään. Kyllä kansa tietää!

Vieras (nimimerkki)

No,se suvusaunassa synnytyksen vaikutus näkyy vasta pojassa.Isäsi on tolkua mies.

Vieras (nimimerkki)

Kiitos Enbuske!

Voisit tehdä aiheesta TV-ohjelman. Aineistoa löytyy loputtomiin. Voisit vaikkapa käsitellä erilaisiin "hankkeisiin" käytetyt rahat ja esitellä rahoilla saadut säälittävät tulokset. Aloita esimerkiksi Kemijärven lentomäkihankkeesta.

Pertti Sakari (nimimerkki)

Hyvä Enbuske!

Olen itse ajatellut myöskin samaa rajalinjausta Suomelle. Ainut mitä jäisin kaipaamaan Suomelle on nuo suunnattomat vesivoimavarat, jotka jäisivät Venäjälle.

Tee tästä tosiaan TV-ohjelma!

Jouko Koskinen

Joo - oikein hyvä - toteuttamiskelvoton kylläkin.

Naapurimme molemmin puolin ovat oikeasti lähes kaikkivaltiaita ja kaukaa viisaita. Suomaassa on kummallakin vankka kannattajakunta - kolmas ja neljäs divisioona jotka yhdessä pesee suomaalaiset mennen tullen. Suomen yritys hakea turvaa EUsta on oikeansuuntainen mutta täysin riittämätön ele itsenäisyyden säilyttämisen suuntaan.

NATOfobiaa ja EU-vastaisuutta ylläpidetään kummallakin puolella koska se ylläpitää kahtiajakoa jota yhä julkeammin pedataan sekä ideologisesti että alueellisesti.

Kun suomaalaiset ovat nyt osoittaneet kyvyttömyytensä oman kielensä säilyttämiseen, on selvää että orjallinen suhde naapureihin koskee myös taloutta, energiaa ja puolustuslaitosta.

Sekä Itä- että Länsirajan takana on valmiit suunnitelmat suomaalaisten varalle. Kumpikin puoli haluaa haukata isoimman palan, meluummin kaiken. Suomaalaisilta ei kysytä. Suomaalaisten onni olisi jos suomaa jaettaisiin tasan keskeltä. Linjaa Kerava - Vääksy - Jyväskylä - Rovaniemi - Kevo. Henkiin jääneet suomaalaiset saisivat valita Venäjän ja Ruotsin kielialueen.

Siinä selitys Ruotsin NATO kielteisyydelle.

Suomaan energiakäytö ratkeaisi järkevästi. Atomisähkön siirrosta Venäjältä Ruotsiin jäisi pois Fortumin kiskuri-välityshinta. EU/NATO maa Viro voisi museoida Kukkelihaimiinsa suomaalaisten parhaat saavutukset.

Vieras (nimimerkki)

Hyvä provokaatio.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Yle on rikas firma. Sillä on varaa pitää kaikenlaisia "jannuja" töissä.

Tosi on (nimimerkki)

Ei tietääkseeni ole YLE:llä töissä.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Jaa, no sitten Yle on vielä rikkaampi firma kuin edellisessä kommentissani, kun on vara pitä suojatyöpaikkoja erilaisissa "pirkkapettereiden" tuotantoyhtiöissä, jotka rahastavat vielä enemmän näiden "jannujen" räkimisestä.

BECA (nimimerkki)

Vaikka toi olikin osin pakina(?), otan sen tosissani ja kannatan suunnilleen varauksetta Tuomaksen aloitetta. (Ja väitän itse itsenäisesti keksineeni saman viisauden jo viisi vuotta sitten)

Vieras (nimimerkki)

Seuraavaksi ohjelmaksi varmaan valitset ålant vai olisiko ahvenanmaa- nimisen autonomian,jota me tuemme enemmän kuin mitään muuta osaa tässä maapallon osassa.Sinulta onnistuisi kyllä olethan kielitaitoinen ja lipevä yhteiskunnan rahoittaman laitoksen ylensyöttämä lapsus

Van Helsing (nimimerkki)

Nyt mekin tiedämme mitä siellä åjåtushåutomo-påkkåruatti-Mågmåsså mietitään. Olette siis keksineet että pienennetään Suomea pohjoisesta ja idästä siten että loppupläntissä RKP pääsee jälleen yli 10%:n kannatukseen. Mitä jos pienentäisitte Suomea niin paljon että RKP saisi enemmistön eduskunnassa!

Esitän vastaehdotuksen. Kaikki påkkåruattin kannattajat roudataan Ahvenanmaalle, Ahvenanmaa myydään/vuokrataan Ruotsille ja Suomi muutetaan yksikieliseksi maaksi. Näin kaikki olisivat lopultakin tyytyväisiä?

Käyttäjän miikavanhapiha kuva
Miika Vanhapiha

"...nykymaailmassa kaikkein menestyneimmät valtiot ovat usein niitä, joilla ei ole juuri lainkaan omia luonnonvaroja, esimerkiksi Sveitsi, Saksa tai Japani. Sen sijaan moni maa, joka kylpee öljyssä, riistää ja terrorisoi omia kansalaisiaan minkä ehtii.

Taloustietelijät ovat pitkään ihmetelleet tätä ja epäilevät syyksi sitä, että valtaapitävät, jotka eivät tarvitse kansalaistensa verorahoja, eivät yleensä ole kiinnostuneita kansalaistensa mielipiteistäkään."

Eihän tässä ole mitään kummallista. Paitsi ehkä se miten taloustieteilijät eivät ilmeisesti ymmärrä mitään?

40% maailman köyhistä asuu luonnonvaroiltaan kaikkein vauraimmissa maissa. Syy siihen, että ao. maiden asukkaat eivät pääse hyötymään rikkauksistaan johtuu tietenkin siitä ryöstöstä mitä vauraat maat ovat harjoittaneet kolonialismin ajoista lähtien. Lähenpänä nykyaikaa syy löytyy varsinkin uusliberaalin globaalin riistotalouspolitiikan harjoittamisesta, IMF:n sopeuttamisohjelmat etunenässä. Tämä on täysin selvää ja kun yhtälöön lisätään vielä paikallisten diktaattorien tukeminen luonnonvarojen riiston nimissä, ei asiassa ole sen kummempaa mysteeriä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Laitetaan Suomen rajat kehä kolmoselle. Näin se leikkaisi hyvän osan loiseläjiä ulos. :-)

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Keneltähän ne loiset sitten verot ja pakkomaksut keräisivät jos sinne kehän sisäpuolelle jäisivät?

Aita pitäisi laittaa, etteivät pääsisi sitten ihmisten puolelle.

Vieras (nimimerkki)

Hankala tilanne olla siellä säteen sisäpuolel. Loiskuuria nuo verot tarvii, sanovat että jaksaa sitten kissat paremmin pikkulintujakin jahdata.

Vieras (nimimerkki)

toimittaja tienaa tahallaan itselleen nokkapokkaa?!?!ei se Oulukaan ole kusiaispesää kummempi kaupunki mutta kantaväestö ei ole sentäs niin paljon sekoittunuta kuin Helsingissä. Sakka valuu aina pohjalle.

Vieras (nimimerkki)

Tällä kaavalla tehtyjä kirjoituksia putkahtaa melko usein esiin. Oletetaan, että etelästä pumpataan tukia Pohjois-Suomeen, joka ei tule toimeen omillaan. Yksinomaan Kemi-Tornio alueelta Lapista lähtee teollisuuden ansiosta n.7% Suomen viennistä, mm. maailman suurimman terästehtaan ansiosta. Koko Lapissa asuu 3,5% väestöstä. En puhuisi siitä, että syö enemmän kuin tienaa.

Toinen Vieras (nimimerkki)

Parhaat onnittelut maailman suurimmasta terästehtaasta, tieto saattaa ko. tehtaan omistajillekin olla uusi.

J. Gagarin

Outokumpu ei kuulu mailman kolmenkymmenen suurimman teräksen tuottajan joukkoon:

http://www.steelads.com/info/largeststeel/TOP30-Wo...

Mutta Tornion tehdas on maailman suurin ruostumattoman teräksen tuottaja yksittäisenä saittina:

http://www.goodnewsfinland.com/archive/outokumpu-s...

Kainuun Talvivaara (nimimerkki)

Mutta Kainuun Talvivaara alkaa ollaa maailman suurimpia kaivoksia....

Visitor (nimimerkki)
Oppineempi (nimimerkki)

Saksa on ollut aina tunnettu hiili- ja rautavarannoistaan. Ruhrin alue yms. Aikamoisen surkea historiallinen ja maantieteellinen faili Enbuskelta! Asettaa muunkin kirjoituksen heti hassuun valoon. :)

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Enbuske!
Pohjois-Suomen energialla, puulla ja työvoimalla on Etelä-Suomi rakennettu. Pohjoinen pantiin maksamaan, kun Karjala, Sallan-Kuusamon alue ja Petsamo menetettiin.
Hyvä siellä nyt on suuta soittaa, kun pohjoinen sissiarmeija varmistaa selustan.

Nyt kun pohjoisen ja idän työvoima on loppunut, huudetaan muukalaista halpatyövoimaa likaiset työnne tekemään. Mahtaa tulla hyvää työvoimaa!

Valtakunnan alue on jakamaton. Se joka osaakaan valtakunnasta kauppailee, on joko syyntakeeton tai tyhmä ja halveksittava.

Lappi ei ole myytävänä. Sen sanoi jo Nätti-Jussi aikanaan, kun muuan etelän Hemmo leveili Pohjanhovissa, että voitaisiin koko Lappi tarpeettomana myydä, johon Nätti-Jussi:
- Vaan minähän en sitä myy!

Neuvotellaan Petsamo takaisin, niin kehitysalueongelma poistuu. Tai voitaisihan sen ostaakin köyhältä Venäjältä takaisinkin. Myytiinhän Jäniskoskikin sodan jälkeen, nyt voisi alkaa ostella takaisin. Aloittaja Enbuske voisi olla sopiva neuvotelija ja/tai kauppasumman kokoaja, poskettomia huutomiehiä kun on.

tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

Et voi kuitenkaan kiistää sitä tosiaa minkä maamme ammattisotilaat ovat tienneet koko 1900-luvun - Suomen puolustamisen suurin ongelma on Pohjois-Suomi. Jatkosodassa ongelman ratkaisi aseveljeys Saksan kanssa. Nyt tarvittaisiin Natoa. Mutta koska Tennilä ja Väyrynen ovat sitä vastustamassa (eivät lämpene edes Nato-kumppanuudelle) on Lapin puolustaminen lähes mahdotonta Suomen voimavaroilla.

Jos et usko niin käy kysymässä vaikka Sampo Ahtolta tai Erkki Nordbergiltä. He vahvistavat tämän näkemyksen.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Petsamon myötä päästäisiin välittäjän asemaan Venäjän ja Norjan porausaluekiistoissa. Kiistanalaiset alueet kuuluisivat tietenkin meille!

Vieras (nimimerkki)

Höpöhöpö Kyllönen. Lappi on nettosaaja Suomen valtion sisäisissä tulonsiirroissa. Niitä kutsutaan valtionosuuksien tasoitusjärjestelmäksi. Etelä maksaa. Etelän herrojen selkänahasta on rakennettu lappilaisten hyvinvointipalvelut ja tukiaiset.

danielewski (nimimerkki)

Ja mitään muuta talouttahan tässä maassa ei olekaan, kuin valtion taloutta.

Käypä oopperassa mie bungaan.

Vieras (nimimerkki)

Yläasteen kirjoituskilpailussa päijäisi varmasti ;)

Hieman haiskahtaa lähestyvät vaalit ja teemana ollut Keskustan riepottelu, tosin tälläiset kirjoitukset yleensä kääntyvät alkuperäistä tarkoitusta vastaan.

Kokoomus, SDP, PS, KD hmmm ei ole RKP tulevassa hallituksessa, ehkä johtuu ylenkatsomisesta / rasismista Suomalaisia kohtaan?

Suomenruotsalaistenkin on myös hyvä huomioida, vaikkakin länteen lähdettekin tosi paikan tullen, ketä loppupeleissä Suomea puolustaa. Ei välttämättä Pähkinöistä veistetyt rajat tai vedet riitä.

Tulikivenkatku ----

Enbuske ei ole koskaan ihan täysillä valoilla käynyt. Nytkään ei tee poikkeusta.

tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

Eurourbaani citybroileri kaupungista, jonka hän kuvittelee olevan jopa metropolin. Enbuske ei ole koskaan tajunnut millainen tuppukylä Helsinki todellisuudessa on. Sitäpaitsi, Suomen suuruus ei ole maailman metropolien apinoimisessa vaan juuri pienimuotoisuudessa.

Kun kuulen jonkin urbaanin helsinkiläisen nuoren miehen puhuvan näsäviisauksiaan akkamaisella äänellään purskahdan yleensä nauruun ja mietin mikä matka ollaankin käyty Tali-Ihantalasta ja Einar Vihmasta. Helsingissä "mies" näyttää muuttuvan puhetavaltaankin äniseväksi tytöksi. Kaiken kruunaa tuo - LOPPUKIEKAISU. Ah, se on niin vihreää, niin vihreää...

näin on (nimimerkki)

Sinä juntti mikä juntti!

näin on (nimimerkki)

Sinulla varmaan valot ovat palaneet kokonaan jo aikoja sitten!

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Lappilaisten käsitys surkeasta asemastaan saattaa liittyä siihen, että etelän kellokkaat käyvät törsäämässä tunturissa osakkeenomistajan ja veronmaksajan rahoilla joten etelän veronmaksajalle maksajan rooli iskee monesti: tutkimusten mukaan työmatkatkin ovat suurissa kaupungeissa pitemmät kuin maalla missä asutaan työpaikan vieressä.

Venäjään liittämisen kohtaloa ei voi edes vieräkielisille toivoa, puhuvathan ammoin mahtavat vepsät ja karjalaiset nykyisin pelkkää venättä "uusina ihmisinä" vailla omaa identiteettiä.

Nämä tuet ovat positiivinen asia: niiden karsiminen antaa meille rationalisointihyötyjä kilpailussa ahkerampia ja vähempään tyytyviä vastaan.

Vieras rovaniemeltä (nimimerkki)

minua nauratti, ja alkoi ajatuksia lentelemään. otin huumorilla, miksi varmasti oli tarkoitettukin, ainakin osaksi...

enbuske on kirjoittanut tätä ennen kaksi loistavaa avausta, tämä on ainoastaan erinomainen, mutta hyvä silti. aiheesta ykkösenä.

vakavasti ottaen, meidän erottaminen "suomesta" olisi monella tapaa hyvä, talous kärsisi aluksi mutta sitä voisi korjata omin neuvoin pikkuhiljaa, etelän viisaiden sekaantumatta. pakkotruotsista vissiin päästäisiin, armeija vahvistuisi (suhteelisesti) kun helsinkin veltot sekakäyttäjät ja mamut olisivat etelä-suomen murhe (ajattelin korea-tyyliin että ainakin aluksi valtiot olisivat e- ja p-suomi). oli surullista nähdä santahaminan varuskunnan velttous rovaniemen ja kajaanin vastaavien jälkeen. eu:sta pästäisi eroon myös, voitaisi liitoutua venäjän kanssa sotilaallisesti. sitten alkaisi etelässä kuohunta kun "uhka" ei olisi enää vain idässä, myös pohjoisessa.

minä voisin olla eka diktaattori, voisin käydä p-koreassa opettelamassa henkilökultin väsäämistä. minullakin kun on korkean paikan kammo. golfia olen muutaman kerran kokeillut...

tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

"Jatkosodan hyökkäysvaihe avaa näkymiä myös käynnissä olevaan keskusteluun Suomen tulevaisuuden puolustamisesta. Johtopäätös lienee se, ettei läheskään koko potentiaalista reserviä kannata kouluttaa. Heikoin aines vapautetaan asepalveluksesta. Pieni maa ei kuitenkaan voi siirtyä ammattiarmeijaan. Sillä valinnalla saadaan vain ehkä 20 000 sotilasta. Ne riittävät juuri ja juuri opastamaan vihollista ettei se eksy Suomen salomaille."

http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/#jatkos...

”Military history is nothing but a tissue of fictions and legends, only a form of literature invention; reality counts for very littlein such affair.”

-Gaston de Pawlowski, Dans les rides du front

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Taidan lähteä ampuman konekiväärillä joutessain.

näin on (nimimerkki)

Saksa on yksi suurimpia hiilen tuojia maailmassa, ei tuottajia.

Vieras (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus muuten, mutta pari asiaa vaatii kommentointia. Ensinnäkin on puppua, että Helsinki (etelä yleensä) maksaa pohjoisemman Suomen elämisestä. Pohjoisemmasta Suomesta lappaa koko ajan valmiiksi koulutettua työvoimaa rikastuttamaan etelää. Ne pohjoisemman kunnat ovat maksaneet lasten päivähoidot, koulutukset, harrastukset, terveydenhuollon yms. etelää rikastuttamaan.
Toisekseen Tanskaa ja Suomea ei voi verrata toisiinsa missään muotoa, ei edes elinkeinotuissa. Tanska on ensinnäkin pieni, Suomi iso, ja Tanska on melkein keskellä Eurooppaa, Suomi ei, Tanska on "ollut" iät ja ajat, Suomi ei.
Muuten kyllä olen kanssasi samaa mieltä, että lappilaisten ja kainuulaisten ainainen valitus on turhaa, ja heidänkin on syytä alkaa tekemään jotain muutakin kuin vaatimaan rahaa muilta. Tosiasiassahan sielläkin kyllä tehdään paljon muutakin.

Vieras (nimimerkki)

"Pohjoisemmasta Suomesta lappaa koko ajan valmiiksi koulutettua työvoimaa rikastuttamaan etelää. Ne pohjoisemman kunnat ovat maksaneet lasten päivähoidot, koulutukset, harrastukset, terveydenhuollon yms. etelää rikastuttamaan."

En usko tuon olevan totta. Koulut, päivähoidot ja terveydenhuolto kustannetaan suurilta osin valtionosuuksilla joissa Helsinginseutu on nettomaksajan roolissa. Eli käytännössä etelä maksaa.

Jäljelle jäävät ne jotka eivät ole kyenneet muuttamaan pois, eli marinaan ja fatalismiin taipuvat heikommat yksilöt.

jolavi (nimimerkki)

Olen samoilla linjoilla Enbusken kanssa. Lappi tulisi erottaa muusta Suomesta itsenäiseksi valtioksi. Silloin esimerkiksi viennistä, matkailusta, energiatuotannosta ja kaivosteollisuudesta tuleva hyöty jäisi Lappiin. Kyllä siinä 180000 ihmiselle riittäisi jakamista. Samalla voitaisiin karsia sitä hirvittävää virkamieskoneistoa, jonka voimalla esimerkiksi Helsingin kaupunki pyörii. Se vaan ei hyödytä muuta maata ollenkaan.

tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

Vastaavasti teille jäisi myös Kolarin ja Kittilän juopot elätettäväksi. Riittäisikö verotulot?

Vieras (nimimerkki)

Halvemmaksi ne tulee kuin Helsingin virkamiehet, vaikka niissä samoja piirteitä onkin.

näin on (nimimerkki)

Eli oppineempi ei ollut kyllä täysin oikeassa!

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Itse ehdottaisin ennemmin sodan julistusta Ruotsille. Sitten samoin tein antautuminen ja Ahvenanmaan tyrkytys hurreille. Säästyisi 300 miljoonaa tuon pienen saariryppään tukirahoja johonkin muuhun.

Tottahan se on, että Etelä-Suomi ja etenkin Helsinki elättää muuta Suomea. Mikähän olisi tilanne, jos Valtion työpaikat jätettäisiin laskuista? Ne keskittyneet aika tehokkaasti Helsinkiin, ja niitten töitten tekijät pääkaupunkiseudulle.

Vieras (nimimerkki)

Aina vaan jaksaa ihmetellä, mikä niitä ihmisiä ja myös valtion työntekijöitä siellä Helsingissä oikein pitää. Valtio olisi kyllä innokkaasti siirtämässä laitoksiaan Pönthiitisiin, Lepsämälle ja Vuossamuotkaan, kiittämättömät työntekijät eivät kuitenkaan halua muuttaa. Ihme porukkaa kun eivät ymmärrä omaa parastaan.

moro/morjens (nimimerkki)

Enbusken poika on kova erottelemaan.
Häntä kiehtoo erottelu.
Viimeviikolla kiehtoi tuloerottelu.
tällä viikolla alue-erottelu.

Mitähän ensiviikolla? Ehkä ihmisten erottelu.
Etelän paliskunnan parempisarviset, kuten Tuomaksella- Helsinkiin.
Pohjoisen paliskunnan kepulaiset- ja kommunistit,(Eihän siellä Tuomas-pojan mielestä muita asustelekkaan.) Oulun pohjoispuolelle, sinne syrjään- ja vähän Ouluunkin...Niin- ja kainuulaiset tietysti.
Voi Kärpät, mikä teistä tuleekaan: Oulun Dynamo.

Itse hän synnnynnäisenä kokoomukselaisena
erottelee itsensä aina sinne valmiiksi rakennetulle
alueelle. Pääsee nääs vähemmällä.

Mikähän mahtaisi olla mantelitumakkeen koko noin aluepoliittisesti
ajateltuna? Tiesittehän te, että mantelitumake aivoissa säätelee mm. tunnekylmyyttä. Kookkain mantelitumake on oikeistolaisilla, (Eng. tutkimus.)

Nuoriherra Enbuske, eikö olekin kivaa tuloerotella kehäkolmosen ulkopuolisella rahalla? Tuntuuko kivalta tilipussissa?
Painaako tilipussisi Tuomas-herra?

Ps. Jos olet reilu. Erottelet valtion laitokset Helsingistä hevonkuuseen ensiviikon Enbusken erotteluissa, joka olisikin hyvä nimi kolumneillesi: Enbusken erottelut.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Muistelen että ideaa Suomen poikkaisemisesta ja loppupään myymisestä milloin venäläisille milloin ruotsalaisille pyöriteltiin jo 60-luvulla. Ehkä jokaisena vuosikymmenenä sen jälkeenkin. Mutta toki jokaisen sukupolven on keksittävä pyörä uudelleen.

Se mikä nyt on eri tavalla, ja mistä kannattaisi oikeasti keskustella, on se, että tämä varsinainen Suomi on myös myyty. Pörssiomistetuista yrityksistämme enin osa on ulkomaalaisomistuksessa, ja loppujakin pyörittää useimmiten vieras sijoitusraha.

Joten kannattaisi kysyä pikemminkin kuka tässä nyt myyjänä toimisi, kun taitaa olla niin että valtionvelka on varsinaisesti uusi hallitusmuotomme, ja valtiovarainmimisteriön virkamiehet maan eniten "valtaapitäviä" miehiä "edustaessaan" lainanantajien ohjeistusta maan hallitukselle.

Kiva tietysti vitsailla, kun hetkeksi saa vapaata todellisuudentajusta. Tai eihän sitä todellisuudentajua juuri ole. Ja miten sitä voisi ollakaan, kun valtionvelasta uutena demokratian jälkeisenä hallitusmuotona ei juuri puhuta niissä lehdissä joita ryyppäjäisissä luetaan.

Visitor (nimimerkki)

Aikanaan Neuvostoliitossa oli laaja poliittisten vitsien perinne, sanoivat sen itse osin johtuneet siitä, kun ei paljon muuta ollut enään jäljellä ja vitsitkin oli parempi kertoa tutummassa porukassa...oli eräänlaista huumoriin verhottua ilmaisunvapautta.

Mielenilmaus Punaisella torilla 1937. Joukko hyvin iäkkäitä vanhuksia kantaa käsissään kylttejä: ”Toveri Stalinille lämmin kiitos onnellisesta lapsuudestamme!”. Vanhusten luokse juoksee mies:
- Oletteko järjiltänne? Kun te olitte lapsia, toveri Stalin ei ollut vielä syntynytkään!
- Juuri siitä me häntä kiitämmekin.

Vieras rovaniemeltä (nimimerkki)

"Vastaavasti teille jäisi myös Kolarin ja Kittilän juopot elätettäväksi. Riittäisikö verotulot?"

eiköhän riittäisi, melko pieniä paikkoja, melko nopeasti kuolevia juoppoja. muslimiperhe lukuisine lapsineen lienee pidempiaikainen "sijoitus". :)

Satunnainen lukija (nimimerkki)

Tuota, tuota. Miten minusta tuntuu, että olen lukenut tämän saman pakinan jo 1980-luvulla. Enbusken pakinassa on aivan samat ajatukset ja teesit kuten siinäkin. No, kierrätyshän on muodikasta.
Muuttoliike tuo väkeä Etelä-Suomen pizzakolmion eli Turku-Tampere-Helsinki-kolmion alueelle eli siinähän se on Pähkinäsaaren rauhan ydinalue. Lapista varmaan rakennetaan erityistalousalue, joka tukeutuu Venäjän kauppaan sekä matkailuun.
Jos noilla rajoilla leikitetään, niin vielä halvemmaksi tulisi palauttaa Pähkinäsaaren rauhan raja, joka idässä noudattaisi Turun rauhan rajalinjaa.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Muutaman ensimäisen blogin tekstejä ihastelleena, nyt iski paha krapula. Kannattaisi nyt Embusken akan pojan himmailla mielikuvitustaan. Jos lapin porteiltä lähtenyt kehäIII sisäpuolelle sulautunut nysväri alkaa olla enemmän stadilainen kuin stadilainen itse, on syytä huoleen.

Kannattaisi blogistinkin alkaa perehtymään vähän suurempiin ongelmiin ja opetella laskuoppinsa uudelleen. Ilman Lappia ja Pohjois Suomea stadikin olisi pelkkä haiseva tuppukylä. Nykyään fiksuimmat säilyvät hengissä, voidessaan esitellä edes yhtä aitoa kolkkaa valtakunnassamme, vierailevien maailman sivistyneistön sitä pyytäessä.

Aluetuet ovat pähkinöitä valtakuntamme lääkinnällisen terveysfiban katastrofin rinnalla. Pitäisi pian keskittyä THL, Kela sidonnaisten veronmaksajien varojen hukkaamiseen. Sitä kun tehdään täysin turhaan, sekä ymmärtämättömyyttään, että välillisellä ohjailullaan.

Terve kansa sairastutetaan väkisin lääke- ja kevitys-einesteollisuuden lautasmalli-huuhaalla ja pakkolääkityksellä. Kokonaisuudessaan vuotuiset kustannukset varovaisesti arvioiden liikkunevat toisella kymmenellä miljardilla tässä lähes rikollisessa puuhastelussa.

Siinä olisi Enbuskellekin vähän järkevämpää pohtimisen aihetta, kun tuo epä-älyllinen örvellys näyttää 'miestä' niin kovasti kiinnostavan.

aivot narikassa (nimimerkki)

Mitä se Hemmin akan poika oikein höpöttää. Puhuu mitä sylki suuhun tuo. Puhuu aivan asian vierestä. Tyypillinen juntti, joka puhuu lämpimikseen.

Mikko M (nimimerkki)

Täytyy sanoa, että Tuomaksen tekstiä lukiessa nousi hymy huulille :) Mikä siinä on, että harvemmin saan kansanedustajan suusta yhtä pilkulleen osuvaa tarinaa. Ehkä mielipiteet tulevat usein värikkäämpänä niiltä, joiden painoarvoa yhteiskunta pitää vähempänä.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Onks tuo Katja Boxberg se sama änkyttäjämummo kuin siinä A-Talkissa eilen? On se niin karseeta kuunneltavaa kun ei ammattitoimittaja saa lausetta ulos! Ja sekin mikä sieltä tuli oli sisällötöntä.

Taitaa olla niin, että jos oikeasti vaadittaisiin ammattitaitoa toimittajilta, niin eivät ne pärjäisi missään muualla kuin Helsingin tuppukylän rantakallioilla. Toisiaan määkiviä lampaita.

Tässä muuten videokuvaa Helsingin Pasilan kallioilta. Huomaa JSN:n säksättävä paimen ja helsinkiläistoimittajien korvissa roikkuvat vaaleanpunaiset lehdistökortit sekä egopöhöttyneet sarvet:

http://www.youtube.com/watch?v=5g8ZoeK_fRo

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Boxberg on kyllä täysin pätevä toimittaja, ei se miten se tulee huulien välistä, vaan se korvien väli, missä se syntyy (Lumedemokratia Heikka Boxberg). Kaukasian asioista kannattaa käyttää Anna-Leena Saurenia (saattapi olla kumpikin nimi väärä (Lauren)) asiantuntijana, vaikkakin kaksikielisenä ulosanti on vain katu-uskottavaa, raikasta naisenergiaa postsuomettuneessa isänmaassa.
ps Saarikoski(male) voi keskittyä vaikkapa muistelmateokseen Reijo Nikkilästä työnimellä Itsepetos työuralla- sielun eheytymisen vaikeus.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

No voihan se olla, että siellä korvien välissä lauserakenne hakee ja etsii vaan ei löydä kuin tyhjiä huoneita missä käydään kurkkimassa olisiko siellä joku järkevä juttu.

Kielen ammattilaisen pitäisi olla hiljaa ja ajatella, muodostaa lause ja sanoa se. Ei niin, että ensin aukaisee äänihuulensa ja alkaa änkyttämään aivojaan äänihuulilla.

Eikä se kyllä se tissiposkipoikakaan, joka sitä puhetta "johti" ollut kovin hyvin subjektissa kiinni, vaan kommentoi itse mieleisiä asioita.

Samassa ohjelmassa muuten kepulainen taustapeikko, Pekka Perttula, on vahva kielen käyttäjä, mutta hänelläkin on ongelmana se, että pyrkii sanomaan liian paljon yhdessä lauseessa. Ns. "lehtimiessyndrooma". Luetussa tekstissä kun voikin olla paljon adverbejä ja sivulauseita. Puhutussa kielessä ne eivät toimi.

Siinä mielessä uskon Boxbergin olevan ammattitaitoinen, että sanallisen antinsa ollessa niin onnetonta, pyrkii hän Iltalehden? toimittajana lyhytlauseisuuteen tekstissään. Sekin on ns. sopiva stimulaatiotaso Iltapäivälehtien lukijoille. Ei kantsi jaaritella :) Pitää sanoa vaan kirjoittaa: "Matti Vanhanen lautakasat. Antti Kaikkonen Nuorisosäätiö. Keskusta on junttien puolue. Helsingissä on kaikki hyvin. Maaseudulla on kakkaa. jne."

Lentojätkät kunniaan! (nimimerkki)

Lukiotason kirjoitus, mutta kuitenkin hauska sellainen.

Totuus on kuitenkin niin, että juuri Lapin, Koillismaan ja Kainuun takametsien miehet ovat Suomen parhaita veronmaksajia: viinan, tupakan, moottorikelkkabensan ym. välisten verojen yhteenlaskettu summa on huimaava eivätkä nämä miehet koskaan tule käyttämään terveyspalveluja vaan kupsahtavat nuriin viimeistään 55-vuotiaina. Ennen sitä on ajettu motoa, ponssea, oltu joko etelässä raksalla työssä tai pystyttämässä nokiapohattojen pohjoiset kelomökit.....

Hatunnosto heille eikä näillä terveystietoisille, 80-vuotiaille oopperanystäville, jotka loisivat pohjoisten jätkien kustannuksilla!

Juuri niin! (nimimerkki)

Priceless, touché!

Kainuun Talvivaara (nimimerkki)

"Hatunnosto heille eikä näille terveystietoisille, 80-vuotiaille oopperanystäville, jotka loisivat pohjoisten jätkien kustannuksilla!"

Juu, kunniaa pohjoisille jätkille, jotka ryyppävät itsensä hengiltä eivätkä rasita terveydenhoitoa (vaan itse asiassa rahoittavat sen, viina- ym.veron kautta).

tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

Yrittäkää nyt lappilaiset ymmärtää Enbuskea. Hänen juurensa ovat Lapissa ja kun hän nyt asuu siellä Helsingissä, kuvittelee hän nyt hyvinkin olevansa homomyönteisenä, liberaali "eurourbaani cityihminen". Siemailee eurooppalaisia viinejä, artikuloi, kuvittelee asuvansa metropolissa. Siis elää harhassa.

Sillä kyllähän me jotka olemme käyneet ja asuneetkin Helsingissä tiedämme vallan hyvin millainen käpykylä ja venäläinen kaupunki Helsinki tosiasiassa on. Helsinki on sekunda-Moskova. Ihmiset istua jäpöttävät tuppisuuna ja naama tiukassa perusilmeessä, vaikka kaikissa todellisissa eurooppalaisissa metropoleissa asuu iloisia ja puheliaita ihmisiä. Mutta helsinkiläiset ovatkin toista maata - heidän mielestään kylmyys ja kovuus on "urbaania". Rahtaamalla kaupunkiinsa joutilaita ympäri maapalloa yrittävät he vimmaisesti todistaa omaa liberaallisuuttaan. Ja kuitenkin - mitä Helsinki on viime vuosina tarjonnut meille nähtäväksi: Tony Halmeen ja Remu Aaltosen. Kas siinä helsinkiläisen kulttuurin lahjat koko kansalle. "Ketoon, ketoon peipi, ketoon..."

Ja historian valossa Helsingissä ovat muhineet maamme viheliäisimmät aatteet kuten AKS-läisyys, kulttuuritaistolaisuus sekä älyvapaa viherfasismi. Jumalan kiitos ettei minun tarvitse olla tuollaisten kuvatusten kanssa tekemisessä. Jokainen päiväni on pelastettu.

Helsinki is boring and not just boring, it's painfully boring little town.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Juuri näin. Stadi on snadi. Se on sellainen pikkukiva mesta ja sieltä on helppo bongaa joku maailmankuulu helsinkiläinen, niinku Kojo tai Tuksu.

jaaaa? (nimimerkki)

Sanoit: "kuvittelee hän nyt hyvinkin olevansa homomyönteisenä, liberaali "eurourbaani cityihminen". Siemailee eurooppalaisia viinejä, artikuloi, kuvittelee asuvansa metropolissa."

Minusta Enbuskesta ei ole kyllä juuri koskaan, ainakaan tekstiensä tai ohjelmiensa kautta välittynyt mikään snobi kuva. Taitaa olla tämä siteeraamani kohta kirjoituksestasi enemmänkin oman ennakkoluulosi luoma kuva jostain vihaamastasi (helsinkiläisestä) ihmistyypistä.

Anni Loren

"tarkkailijavm59" on nyt asian ytimessä, Helsinki on tosiaan kummallisen umpimielinen, slaavilaisen unelias paikka. Muistuttaa mielestäni Tacituksen Germanian kuvausta "fenneistä":)Mainitut stadilaiset Halme ja Aaltonen antaisivat tokikin hälyttävän kuvan pääkaupunkimme mentaalitilasta, ellei siellä olisi myös loistavan älykkäitä ja hauskoja yksilöitä. Enkä tarkoita näillä nyt Enbusken kaltaisia, vaikka hän taitavan hauskasti lappalaisille vittuilikin. Vittuilu ei jotenkin riitä, se on sitäpaitsi niin helppoa etenkin kun se tapahtuu Enbuskella aina alakynnessä olevia kohtaan. Kumma syntymänatsi koko jätkä.

tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

Enbuskea vaivaa sama tauti kuin Tervoa ja muita "älymystön" pälättäjiä. Osoitetaan rohkeutta potkimalla maassa makaavaa. Eli jälleen kerran havaitsemme tyypillisen ilmiön suomettumisen vuosilta, vallan puolella (erkkolainen sinipuna) häntäänsä heiluttava mediaa edustava harakka.

Enbuskelle löytyi heti satoja ystäviä Sanoma Osakeyhtiön tyhjänpäiväisten toimittajien laumasta ja ehkä työpaikkakin. Taustat ainakin on nyt turvattu.

jaaaa? (nimimerkki)

Olen kuunnellut Enbusken radio-ohjelmaa jo vuosia, enkä nyt varsinaisesti väittäisi että mies on millään missiolla. Minusta Enbuske on harvinaisen monipuolisiin aiheisiin tarttuva ja otteissaan ennakkoluuloton toimittaja.

Zadilainen (nimimerkki)

Totta joka sana. Ja mä olen syntyjäni helsinkiläinen, joten ei tarvitse sitten syyttää mistään ulkopaikkakuntalaisten kateellisesta jauhuusta siellä ;)

Mutta toisaalta mulla onkin eräässä keskieurooppalaisessa suurkaupungissa kakkoskämppä, joten tarvetta tämän tuppukylän metropolina näkemiseen ei kyllä ole muutenkaan. Siis pikkukaupunkihan tämä on - ja kallis, ahdasmielinen ja tylsäkin vielä kaiken päälle...

Vieras (nimimerkki)

Sodan aikana lapin miehet puolustivat Etelä-Suomea, lappi jätettiin saksalaisten leikkikentäksi. No saksalaiset sitten lähtiessään polttivat lapin. Sotakorvaukset maksettiin lapin valtavilla hakkuilla, lapin suuret joet padottiin ja valjastettiin sähköntuotantoon. Hyöty valuu edelleen etelään.

Lappia kohtaan harrastetaan siirtomaapolitiikkaa.

ps. juoppojen elättäminen on todella halpaa.

Illukka (nimimerkki)

Jos rahaa olisi kaikkeen, ei tarvitsisi tehdä ikäviä valintoja. Kuitenkin joka tukieuro pohjoiseen on pois jostain: koulutuksesta, terveydenhoidosta, muista tulonsiirroista. Pasifisteille Tynkä-Suomi on hyvä ratkaisu: puolustusvoimiamme voi pienentää kun Nato ja Venäjä saavat yhteisen rajan ja temmellyskentän. Hyvä vihreille: Kun pohjoinen autioituu saadaan päästöt pienenemään, jää turhat tiet rakentamatta ja saamme vierellemme Euroopan suurimman kansallispuiston. Ja hyvä viinamäen miehille: Joka kerta kun käy Lapissa voi ostaa tax-free juomiset kotiin.

Tynkääntymisen voi toteuttaa siten että vielä tälle ja seuraavalle sukupolvelle annetaan tarvittavat tuet elää pohjoisessa, mutta esim. vuoteen 2050 mennessä lopetetaan kaikki aluetuet. Halukkaat saavat jäädä omalla kustannuksellaan.

Koko Suomen kansa voi asua Kehä 1:n sisällä, teollisuus- ja liike-elämä mahtuu Kehä 3:n eteläpuolelle ja kannattava maatalous Pori-Lappeenranta -linjalle. Elämysmatkat alkavat jo Salpausselältä.

Vieras maalainen omassa maassaan (nimimerkki)

Olipas oivallista visiointia. Sopii varmastikin oikeille suomalaisillekin. Siirretään vaan raja vaikka Turku-Tampere-Lappeenranta akselille. Varsinais Suomi edustaa eteläpuolista osaa kartasta omana itsenäisenä valtionaan. Pohjoispuoli jatkaa Suomena kuten tähänkin saakka.

Suomi jatkaa itsenäisenä valtiona, ja väestöltään 3,5 milj.(65%) ja maantieteellisesti 2/3 (70%)entisen SuurSuomen mittaluvuista johtuva kansakunta hallinnoi periferiaa. Ensimmäiseksi Kutsutaan Soini valtakunnan vt. pressaksi täysin -80 luvun, vanhan perustuslain valtuuksin. Tämä irrottautuu ensitöikseen EU'sta itsenäisen 'uuden' valtion statuksella. Valuutaksi otetaan Suomen markka.

Suhteet Venäjään perustetaan uudelleen ja neuvottelut Karjalan palauttamisesta aloitetaan. Eteläiselle rajalle perustetaan pääteille tietullit Suomen suuntaan ja erityinen turistiviisumi käytäntö voimaan.

Energia ja ympäristöpolitiikka uudistetaan täydellisesti. Puolueet voivat jatkaa entisellään ja edutushuoneen valtakunnaliset vaalit järjestetään oikean em. perustuslain mukaan.

Vieras Poronpurija (nimimerkki)

Helevatan hyvältä kuullostaa. Vieläkun aloitetaan neuvottelut PohjoisKalotti Norden valtioliitosta pohjoisen Suomen, Ruåtsin ja Norjan kesken. Niitten pitää vaan aluksi tehdä omat pesäeronsa omille etelän pölijiensä kaa. Riittää malmia, koskivoimaa ja maisemaa. Kaupanpäälle revontulet ja 'ryppyisen' Norjan ja Ruotsin lisäksi nautintaoikeus Suomen selekosille ja Limingan niittyjen laakeille aakeille.

Waude!

näin on (nimimerkki)

Mistä enrgiantuotannosta jolavi? Pohjoisen vesivoimavaroja ei voi verratakaan esim. Ruotsin ja Norjan varoihin. Muuta energiatuotantoa ei ole. Kaivosyritykset ovat ulkomaalaisten omistuksessa ja niistäkin osa on vielä kaavailun asteella. Outokumpu Torniossa on suurimpia energian kuluttajia Suomessa ja se on riippuvainen ydinvoimasta ja tuontienergiasta. Matkailu on mitä on. Suurin osa matkailijoista on eteläsuomalaisia, jotka elättävät Lapin matkailuelinkeinoa. Tämän huomasi hyvin tuhkapilven ja lakkojen aikana. Matkailuyritykset olivat aivan paniikissa. Ulkomailta tuleva matkailutulo on hyvin pientä, lähinnä keskittyyn joulun aikaan.

jolavi (nimimerkki)

No. Tällä hetkellä Kemijoki OY tuottaa 4% Suomen energiatuotannosta. Kai se alle 3% väestöstä tyydyttää. Ja potentiaalia on paljon. Lapin vesivoimasta on hyödynnetty vasta alle 10%. Sekin voitaiiin ottaa käyttöön, kunhan cityvihreä ääni saataisiin rajojen uudelleen järjetelyiden myötä hieman vaikenemaan.
Ulkomainen omistushan kertoo pelkästään siitä, että Lappi on houkutteleva kohde ulkomaisille. Eikös Suomen hallitus ole omilla toimillaan nimenomaan pyrkinyt siihen. Se nimittäin jakaa hyvinvointia ympäristöön. Tietyillä veroratkaisuilla Lappi voisi olla vielä houkuttelevampi. Suomalainen, Etelä-Suomesta virkamiesälyllä johdettu kaivosteollisuushan on ajettu ymmärtämättömästi alas jo aikaa sitten.
Ennen tätä kaivosbuumia Lapin vientitulot kattoivat noin 10% koko maan vientituloista. Kaivosten myötä se saattaisi siitä vielä nousta. Se on kohtuullinen luku tälle väkimäärälle. Mikä lienee Helsingin seudun suhde per asukas.

Vieras (nimimerkki)

Erikoista, että syytät vesivoimien valjastamattomuudesta etelän ihmisiä. Eiköhän vastutus ole ihan lappilaista perää pääsääntöisesti. Lisäksi teoriasi 10% valjastuksesta ei ole tästä maailmasta. Se on täysin teoreettinen arvio.

Miksi lappilaiset eivät itse investoi Lappiin?

Ja taas halajat etelän veronmaksajien kukkarolle toteamalla "Tietyillä veroratkaisuilla Lappi voisi olla vielä houkuttelevampi." No tottakai olisi, jos etelä maksaisi vieläkin enemmän. Tyypillistä loismaista elämistä.

BKT per asukas on etelässä aivan toisella dekadilla kuin Lapissa. Lapin kunnat ovat nettosaajia verotulojen tasausjärjestelmässä. Se kaikki raha tulee etelästä. Sanoisit edes kiitos.

ab (nimimerkki)

Täällä dataa:

http://www.kunnat.net/k_peruslistasivu.asp?path=1;...

Josta käy ilmi, ettei se Helsinki nyt niin kauheasti enempää rahaa valtiolle puske. Olisikohan jo korkea aika kuopata tämäkin myytti?

Itse haukun Helsinkiä lähinnä sen esteettisen ja henkisen rumuuden takia :)

Vieras (nimimerkki)

Luitko tuota dataa? Helsinki on ylivoimaisesti suurin maksaja muille kunnille valtionosuuksien tasausjärjestelmässä. Suurin saaja ovat lapin kunnat. Piste.

Sam (nimimerkki)

Hieno kirjoitus, Tuomas! Suomalainen aluepolitiikka on nykyisellään järjetöntä. Jatka samalla linjalla.

Vinkkinä seuraavaan blogiin voisit käsitellä omaa näkökulmaasi Suomen kaksikielisyyteen ja ns. pakko-ruotsiin.

Olisi muuten hienoa, jos viitsisit kommentoida edes valikoidusti saamiisi kommentteihin.

Vieras (nimimerkki)

Koska Pähkinäsaaren rauha oli Ruotsin ja Venäjän välillä, se on Suomelle yhtä relevantti kuin Utrechtin rauha.

PeNa (nimimerkki)

Maksoin tuossa juuri 123 euroa YLE:n lupamaksuja. En juuri katsele YLE:n ohjelmia, mutta minut pakotetaan kuitenkin elättämään tätä Enbuskea ja niitä 4000 muuta yleläistä, jotka loisivat siellä "stadissa". Tein lottorivin ja samalla osallistuin 200 Vantaalla loisivan veikkauslaisen elättämiseen. Palkasta perittiin sotu-maksuja, joilla elätetään tuhansia ihmisiä pääkaupunkiseudulla KELA:n palkkalistoilla. Suomen Pankki on esitellyt taideaarteitaan helsinkiläisille. On kuulemma pankin henkilökunta ollut esittelemässä näitä "aarteita". Onhan se hyvä, että pankin 400 loisella on sentään jotain tekemistä. Nämä esimerkit kertovat, minkälaista se pääkaupunkiseudun "tuotanto" pääosin on.

P.S. Helsingin voisi liittää Venäjään, vastaahan Venäjä jo nyt maakaasutoimituksillaan pääosin Helsingin energiahuollosta. Samalla pääosin muun Suomen tienaamia valuuttatuloja ei kuluisi Helsingin energiahuollon ylläpitoon.

frank (nimimerkki)

Luovutetaan Lappi pakkoruotsille, ja Enbuske päänministeriksi! Tulee sitä yhteistä rajaa & vahingoniloa ;-)

Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV (nimimerkki)

Tarton rauhan raja kuitenkin olisi se ainoa oikea ja oikeudenmukainen. Tuolla blogissa on pari lausetta enemmänkin:
http://mikaeiramaaknfijv.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Vieras (nimimerkki)

Olen jo pitkään kannattanut pohjoisen erottamista etelästä eli lahjoitetaan AHVENANMAA VENÄLÄISILLE. Ihan vaan huvin vuoksi :)

Miikkael (nimimerkki)

Ei saatana, tolkuttoman hyvä trollaus, Tuomas!

Viisi tähteä!

Vieras (nimimerkki)

Typera maanpetoksellinen kirjoitus.

Pahkinasaaren raja oli Ruotsin ja Novgorodin raja.

Jos suomalaisen itsetunto on romahtanut Enbusken tasolle, suosittelen pitamaan turvan kiinni!

Niinpä niin (nimimerkki)

Pidä itse turpas kiinni, juntti! Onko muka maanpetosta, jos typerää aluepolitiikkaa Lapin osalta arvostelee. Miten Suomella on vara tällaiseen aluepolitiikkaa, kun paljon rikkaamalla Ruostilla ei ole. 7miljardia euroa NETTONA maksaa pohjoisen tukeminen!

Gonamies (nimimerkki)

Rajasit sitten näppärästi tulonsiirrot käsittämään vain yhteisöverojen tasausta.

Entä jos katsotaankin kokonaisuutta. Otetaampa muutama esimerkki:

Vuoden 1995 jälkeen Lapista on vähennetty 4000 valtion virkaa. Helsinkiin on perustettu 6000 valtion virkaa. Nuo palkat maksetaan valtion veroista ja kunnallisvero niistä palkoista maksetaan kotikuntaan. Kuka siis sai tulonsiirtoja? En nyt edes viitsi ottaa käsittelyyn ministeriöitä kovapalkkaisine virkamiehineen tai erilaisten valtion laitosten pääkonttoreita. Tulonsiirto on joka tapauksessa miljardiluokkaa vuosittain.

Otetaan sitten tarkasteluun vaikkapa Yleisradio. Yksi toimipiste on Tampereella, mutta pääasiallisesti toiminta keskittyy Helsinkiin. Jokainen kotitalous, joka tv-luvan maksaa, subventoi jälleen kerran Helsinkiä. Entä esimerkiksi se musiikkitalo, jonka tähden jokaisen kotitalouden tv-lupa nousi sen 20 euroa? Minne valuu sen työllistävä hyöty ja työstä saatavat verotulot?

Kun katsotaan tiemäärärahoja, joukkoliikenteen kehittämistä jne, jälleen huomataan, että rahoja ei suinkaan jaeta tasan suhteessa väkilukuun. Voittaja tuossa ei suinkaan ole Lappi.

Entäpä sitten työvoima? Maaseutukunnissa tehdään lähes tuplaten lapsia suuriin kaupunkeihin nähden. Jokaisen lapsen kasvattaminen maksaa syntymäkotikunnalle satoja tuhansia. Kun lapset aikuistuvat, suuri osa muuttaa noihin suuriin kaupunkeihin tekemään niille verotuloja. Se on varmaa, että jokainen luuseri ja aikamiespoika sen sijaan jää syntymäkuntansa veronmaksajien niskoille elätettäväksi.

Hallinnon ja tuotannon suhde on usein sellainen, että se alue, missä hallinto sijaitsee, vetää potista suhteellisesti kovimman osuuden. Sitten aletaan paukutella henkseleitä ja kuvitellaan tämä ansioton arvonnousu omaksi erinomaisuudeksi. Ei se niin ole. Jos Helsinki aidataan omaksi maakseen ja sinne jää käytännössä vain hallinto, konkurssi on äkkiä edessä.

Kaikkein elinvoimaisin maakunta itsenäisenä olisi todennäköisesti juuri Lappi. Energiaa vesivoimasta, kaivosteollisuutta ja metsää, vaikka se onkin hidaskasvuisempaa kuin etelässä. Kaikkea tuota voitaisiin myydä etelään ja rahaa tulisi, vaikka lappalaiset eivät jalostaisi mitään itse. Tällä hetkellä noiden resurssien hyöty valuu etelään suoraan. Ne sijaitsevat Lapissa, mutta ne rahastetaan Helsingissä.

PeNa (nimimerkki)

Tähän voisi lisätä vaikka eduskunnan. Eduskunta itsessään työllistää n. 600 virkamiestä, jotka kuuluvat pääosin sinne virkamiesten palkkahaitarin yläpäähän. Ja sitten eduskunnan päärakennusta ollaan kunnostamassa n. 200 milj. eurolla. Että kyllä se valtio järjestää sinne stadiin näitä tukityöllistettyjä.

Vieras (nimimerkki)

"Vuoden 1995 jälkeen Lapista on vähennetty 4000 valtion virkaa. Helsinkiin on perustettu 6000 valtion virkaa."

Oletko seurannut väestömäärän kehityssä samalta ajalta? Itse asiassa muutoksen pitäisi ola suurempi, jotta se peilaisi muutosta.

Toisekseen, Lapista ei löydy selviä henkilöitä edes valtion virkoihin. Miksi pitää juoppoja töissä edes lapissa?

Vieras (nimimerkki)

"Otetaan sitten tarkasteluun vaikkapa Yleisradio."

Otetaan. Yleisradiolla on toimituksia 25 paikkakunnalla.

"Kun katsotaan tiemäärärahoja, joukkoliikenteen kehittämistä jne, jälleen huomataan, että rahoja ei suinkaan jaeta tasan suhteessa väkilukuun. Voittaja tuossa ei suinkaan ole Lappi."

Saisiko tähän tilastoja? Esimerkiksi Helsinki maksaa suurimman osan joukkoliikenteestään itse, kun taas pienemmissä kunnissa valtio yleensä lupaa tulla puoliväliin vastaan. Kuinka moni Lapin kunta haluaisi kustantaa edes puolet jostain joukkoliikennesuunnitelmasta itse?

"Maaseutukunnissa tehdään lähes tuplaten lapsia suuriin kaupunkeihin nähden. Jokaisen lapsen kasvattaminen maksaa syntymäkotikunnalle satoja tuhansia. Kun lapset aikuistuvat, suuri osa muuttaa noihin suuriin kaupunkeihin tekemään niille verotuloja."

http://www.tilastokeskus.fi/til/synt/2009/synt_200...

Tuolta voi vertailla syntyvyyttä maakunnittain. Nähdään, että kaikkein alhaisin syntyvyys on Etelä-Karjalassa, eikä Uusimaa ole kovinkaan paljoa jäljessä koko maan keskiarvosta - eikä Lappi kovinkaan paljoa sen yläpuolella. Sen sijaan korkea syntyvyys näyttää korreloivan aika vahvasti erään herätysliikkeen kannatusalueiden mukaan. Muuttavatko he oikeasti isona kaupunkeihin tekemään verotuloja - vai lisää suurperheitä, joita voidaan elättää lapsilisillä?

"Jos Helsinki aidataan omaksi maakseen ja sinne jää käytännössä vain hallinto, konkurssi on äkkiä edessä."

Pääkaupunkiseudun kaupungit pärjäisivät mainiosti omillaan ja pystyisivät helposti elättämään omat kaupunkibyrokratiansa kuten tähänkin asti. Jos valtio ympäriltä katoaisi, varmaankin joitain toimintoja tarvittaisiin tähän lisäksi, mutta mikä saa sinut kuvittelemaan, että satoja aluehallintotyöpaikkoja tarvittaisiin enää, jos Lapin asioita ei tarvitsisi Helsingissä käsitellä? Sen sijaan yritystoimintaa riittää, mistä kertoo yksi suurimmista yhteisöverotuotoista per asukas.

"Kaikkea tuota voitaisiin myydä etelään ja rahaa tulisi, vaikka lappalaiset eivät jalostaisi mitään itse. Tällä hetkellä noiden resurssien hyöty valuu etelään suoraan. Ne sijaitsevat Lapissa, mutta ne rahastetaan Helsingissä."

Eli skenaario Tulevaisuuden Lappi onkin yhtä kuin Lapistoliitto? Kaikki yritystoiminta valtiollistettaisiin, riippumatta omistuksesta. Jos ei, niin herrat ovat hyvät ja ostavat ne "omat" metsänsä ja kaivoksensa.

Ano Rakki (nimimerkki)

Kannatettavia ajatuksia!

ilman ulkomaita me ei selvitä (nimimerkki)

Me jäädyttäisiin heti Suomessa, kun tulisi sähkökatko tuontisähköön. Pitää rakentaa lisää ydinvoimaa ja nopeasti sitten. Miksi kukaan poliitikko ei ilmoita agendakseen olkiluodon räjäyttämistä? Ei se edes olisi vaikeaa ja samalla päästäisiin niin Porista kuin raumalaisistakin. Ei olisi niitäkään enää kinastelemassa ja maailma olisi parempi paikka. Naantalin aurinkokin pääsisi paremmin paistamaan eurostoliiton mustaamista pilvistä.

Vieras (nimimerkki)

Loistava kirjoitus Tuomas!

hmmm (nimimerkki)

Tuomas, Olet synnynnäinen persu. Minkä lahjan he sinussa menettävätkään, jos et pyri ehdokkaaksi. Voi eikä! Pikku höperö. Mutta terävä. Tai siis jooooooo. Liian isoja asioita siun hartioilla omasta mielestäs lepäilee. Pidä lomaa, käyt kierroksilla! Oot ihku kuitenkin:)

Vieras (nimimerkki)

80-luvulla tuli radiosta ohjelma, jossa leikittiin että maa oikeasti olisi nyt päätetty jakaa, ja toimittaja tiedusteli kansalaisilta tunnelmia jakohetken jälkeen. Mummuni meni halpaan ja luuli hetken aikaa että oikeasti hyö ois sit pohjois-suomalaisia.

jorkku (nimimerkki)

Huvittavaa ja samalla hiukan pelottavaa on kuitenkin se, että tämä sama mies tekee ohjelmaa, jonka otsikossa mainitaan sana sivistys. Ensimmäistä kertaa täytyy olla samaa mieltä Matti-Esko Hytösen kanssa. Tai siihen mitä hän sanoo kirjoituksessaan: Ei enää tomppeleita.

jolavi (nimimerkki)

Huvittavaa ja samalla hiukan pelottavaa on kuitenkin se, että tämä sama mies tekee YLElle ohjelmaa, jonka otsikossa mainitaan sana sivistys. Tämä pohjoisesta lähtöisen oleva, muka oululainen ja sen jälkeen muka suomenruotsalaisutunut henkilö ei edes tiedä mitä sana tarkoittaa.

arska (nimimerkki)

Pannaanpa tänne loppuun uudestaan:

"Helsinki on nettomaksaja"

Höpö höpö.

Nuo balettirahat ovat vain nappikauppaa.

Enbuskekin on kasvatettu Oulun kaupungin rahoilla 20-vuotiaaksi. Jospa Helsinki maksaisi kaikista näistä aikuisiksi kasvatetuista ihmisistä kasvatusrahan ihan kuten urheilussakin on tapana.

Ilman muun Suomen tukea ja hallinnollista päätöstä tehdä Helsingistä aikanaan pääkaupunki olisi Hesa nykyään Porvoon tapainen pikkukaupunki. Rahat ja business olisi ohjautunut Turkuun.
Joten ei se Helsinginkään menestys pohjaudu mihinkään muuhun kuin byrokratiaan ja muilta saatuun suoraan ja epäsuoraan tukeen.

Montako ydinvoimalaa, terästehdasta, paperitehdasta, Nokiaa jne. Helsingissä on? Paljonko on metsiä tai edes viinatehdasta. Eihän siellä ole edes omaa juomavettäkään.

Tuula saskia (nimimerkki)

Hyvinpä alustit, Tuomas Enbuske,

näin vapaata, suorastaan villiä, keskustelua on näilläkin sivuilla nähty harvoin.

Turha väittää, että suomalaiset eivät keskustele.

Täällä ääntä piisaa!

PS. Hänen tv-ohjelmaansa en arvosta. Tyylilaji on aivan liian populistinen.

Tuula saskia (nimimerkki)

Arska,

kommenttini asettui omasi alle vahingossa.

Se oli suunnattu muualle.

Kun tässä olen, en voi olla kysymättä,
uskotko oikeasti , että tuo mielipiteesi on asiaa.

Jos uskot, jotain on vakavasti mennyt pieleen sekä paikallisessa koululaitoksesa että sikäläisen median viestinnässä.

Jos siis Sinua uskoo, haluat irti etelä-Suomesta, eritoten Helsingistä.

Miten se voisi toteutua?

Siitä vaan kertomaan.

Vieras (nimimerkki)

Nokialla on Helsingissä ja Espoossa kummassakin kaksi isoa toimipistettä, joissa molemmissa tehdään tuottavaa työtä. Samoin pääkaupunkiseudulla sijaitsevat lähes kaikki Suomen "tulevaisuuden Nokioista", eli pienistä ja keskisuurista tekniikkafirmoista.

Eipä esim Britanniassakaan taida kovinkaan montaa paperitehdasta olla, mutta onneksi elinkeinoelämä voi perustua muuhunkin. Kovin on rajoittuneet mallit arskalla...

...mutta arska taitaa tämän rajoittamisen hyvin osata kun ensimmäisenä olisi rajoittamassa ihmisten liikkumista. Vai oletko tosiaan sitä mieltä, että ihmisen pitäisi olla sidottu lopunelämäänsä kasvuseuduilleen? Jos ihmiset lähtevät pois kasvuseuduiltaan, eikö se kerro JOSTAIN?

PS. Kyllä se oli ihan Venäjän tsaari eikä "muu Suomi" joka teki Helsingistä pääkaupungin. Mutta jos näin ei olisi tapahtunut, varmaan ihan sama valitus Turkua vastaan. Jos Helsingin menestys pohjautuu 1800-luvulla tehtyyn päätökseen, entä sitten? Menestystä se silti on.

Vieras (nimimerkki)

Taas on Tuomaksen kirjoitus kuin lehmien laidunmaa, täynnä niitä pahalta haisevia kasoja syömänurmea pilaamassa.

Kun syntyy pohjoisessa ja muuttaa Helsinkiin, siinä prosessissa tulee se paras "stadinkundi". Sen voi määritellä heikkona itsetuntona, toisten arvoa vähättelevänä ja omaansa tuntevana tyhjänpuhujana. Kun koulutustakaan ei ole kuin rippeeksi, on meillä kaikkitietävä maailmanparantaja keskuudessamme.

Ihmisellä on kaksi silmää, kun niillä katsoo yhtä aikaa saa jo huomattavasti paremman kuvan todellisuudesta.
Tämäkin juttu on täynnä yksisilmäisyyksiä. Toki se lienee kirjoituksen johtolankakin.

Miten se ihana Helsinki on aikojen saatossa saanut sen aseman mikä sillä nyt on. Lienee saanut elinvoimansa teollistumisesta ja ihmisten muuttovirroista. Sinäkin Tuomas olet osa sitä "kynsinhampain" rimpuilevaa "maaltamuuttajaporukkaa", jonka on tehtävä työtä tunnollisesti elantonsa eteen. Kun Suomenlahden suolle nousi Helsingin pitäjä ja kehittyi kaupungiksi ja teollistui se sai lottovoiton kun sille myönnettiin maan pääkaupungin asema. Tästä alkoi koko ihailemasi pääkaupunkiseudun nousu.

Nousu pääkaupungiksi toi teollisuutta ja pääkonttoreita komeine kivitaloineen. Tästä sitten alkaakin se riistotarinan alku.

On hyvä miettiä millä se pääkaupunki elää ja voi hyvin. Leipää se syö ja Päijänteen vettä juo ja tuottaa veroeuroja kunnille.

Otetaanpa esimerkiksi jokin suuri suomalainen osakeyhtiö, sen pääkonttorin löydät takuuvarmasti pääkaupunkiseudulta. Siellä uurastaa niitä muualta Suomesta työnperässä muuttaneita muutama kymmenen tai sata. Tuotanto ja raaka-aineet ovat siellä "poronlaidunalueella", jossakin Suomessa. Siellä on työtä ja toimintaa, mutta kaikki verotettava tulo siirtyy sinne kivilinnoihin pääkaupunkiseudulle. On sitten niitä veroeuroja joilla mällätä uusia taidemuseoita ja tunneleita. Ei se vauraus ole Jumalan lahja sinne pääkaupunkiseudulle, sen tuottavat jotkut muut ja usein muualla. Toki pesettehän te toistenne paitoja tai viipyilette tv:ssä, niistäkin suuren osan maksaa kansa maaseudulla.

On ollut hauska huomata miten paljon esimerkiksi valtionhallinnon hajauttaminen ärsyttää "muuttohelsinkiläisiä". Vahingossakaan ei puhuta tulonsiirrosta, äimistellään vain kovasti Helsingin Sanomissa asiaa, vaikka nautintaoikeudensiirtoahan tämä viime kädessä on, siis veronkanto-oikeuden siirtoa sitä kipeästi tarvitseviin maakuntakeskuksiin.

Kun ei ymmärrä yksityiskohtia, ei ymmärrä myös kokonaisuuttakaan. Ongelma korostuu, kun yrittää tehdä yksinkertaista tekstiä monimutkaisesta asioista.

Vieras (nimimerkki)

"Leipää se syö ja Päijänteen vettä juo"

Voin siirtyä syömään ulkomaalaisia elintarvikkeita jos suomalaisuuden suosiminen teitä niin paljon kyrsii. Ovatpahan halvempia.

"Siellä on työtä ja toimintaa, mutta kaikki verotettava tulo siirtyy sinne kivilinnoihin pääkaupunkiseudulle."

Yhteisöveron jaosta kuntien kesken 5% määräytyy pääkonttorin mukaan, loput 95% suhteessa työvoiman sijaintiin. Jospa niitä faktoja kuitenkin välillä?

"On ollut hauska huomata miten paljon esimerkiksi valtionhallinnon hajauttaminen ärsyttää "muuttohelsinkiläisiä". Vahingossakaan ei puhuta tulonsiirrosta, äimistellään vain kovasti Helsingin Sanomissa asiaa, vaikka nautintaoikeudensiirtoahan tämä viime kädessä on, siis veronkanto-oikeuden siirtoa sitä kipeästi tarvitseviin maakuntakeskuksiin."

Onnea siihen veronkantoon, kun harvempi kyseisten virastojen työntekijä sinne kuuseen haluaa muuttaa. Jos haluaisi, minun puolestani tervemenoa, niin hellittäisi sen verran tämä pääkaupunkiseudun asuntopula. Oma sukunihan on asunut täällä 1600-luvulta.

Matias Härkönen

Haahahha! Ihan paras kirjoitus!

Seuraavaks voisit hyökätä samalla lailla Suomeruottalaisten kimppuun. Esim. Ahvenanmaalle maksettaviin tukiin ja Ruotsalaisille varattuihin korkeakoulupaikkohin!

Joitain laskelmii myös kaksikielisyyden hinnasta :)

Tuula saskia (nimimerkki)

Jokseenkin hämmästyttävä kannanotto ja luultavasti ihan tosissaan laadittu.

Näkemys on niin rajoittunut, että sitä ei voi kommentoida paitsi muistuttamalla, että missään Euroopan maassa ei pääkaupungin alueella harjoiteta suuressa määrin ruokatuotantoa.

Mitä siihen tulee, maataloustukiaisista keskustellaan jokseenkin tiiviisti.

Niitä maksaa suomalainen veronmaksaja EU:n ohella eli käytännössä jokainen suomalainen veronmaksaja.

Puhut hiukan hölmöjä.

Tuula saskia (nimimerkki)

Vastaus suuntautuu nimimerkille Vieras. Kunpa nuo kirjoittajat vaivautuisivat edes keksimään nimimerkin.

Kantaa otetaan, mutta ei ole kanttia edes anonyymiin keskusteluun.
Kannattaisi pistää sormet lepäämään, jos ei rohkeus riitä muuhun, kuin "vieras"-otsikkoon.

Vieras (nimimerkki)

Voiko todempaa enää olla. Pähkinäsaaren rauhan raja on niin loistava ratkaisu tähän ongelmaan. Vai että halvempaa bensaa Lappiin? Kyllähän se saastuttaa siellä ihan yhtä paljon kuin etelässäkin.
Jos se dorka ruuhkamaksu tulee, niin poliitikothan jo sanoikin, ettei kyseessä ole liikenteen lisävero. Sen voi kompensoida suurin piirtein poistamalla bensasta ja diisselistä polttoaineveron.
Ehkä ne Lapissa vetää skimboilla sen jälkeen.

Vieras (nimimerkki)

En usko, Lappi on hirveen väkivaltainen.Henkirikostilastoista ei ainakaan voi sellaista päätellä.

Vieras (nimimerkki)

Kommenteissa mollataan Helsinkiä. Kovin outoa, kun kuitenkin ne tulontasaukset maakuntiin tehdään. Junantuomallakin on oikaus onneen ja olisi teitty mukava nauttia työnsä hedelmistä ihan asuinkunnassaan. Helsingin naapurikunnassa asuvana itselläni ei ole mitään asiaa ko satamakaupunkiin ja he saavat siellä olla ihan rauhassa. Kehä III ulkopuolella pakkosiirtoja pidetään hyvänä, että saadaan tuulipukupaikkakunnille selkeää eliittiä. Ei hyvä, kandee kerrostaa yhteiskuntaa tasaisemmin. Helsingille heittona, että laittakaa tasaisemmin ne mamut myös Töölön, Eiran ja Krunikan kouluihin, kun olette niin huolissanne sosiaalisesta jakautumisesta. Kummasti alkaa tasoittaa kämppien hintoja ja profiileja, kun joka koulusta löytyy 10% integroitavia.

Tuula saskia (nimimerkki)

Taas yksi " Vieras".

Miksi tätä toivot?

Haluatko, että meillä ei ole enää mahdollisuutta kouluttaa lapsiamme mahdollisimman pätevästi?

Haluatko, että omalla paikkakunnallasi luokkaan astuu lapsia, jotka eivät osaa suomea? Miten luulet opettajan toimivan? Saako lapsesi ansaitsemaansa huomiota?

On käsittämätöntä, että suomalaisten lasten tulee kärsiä päättäjiemme lyhytnäköisyydestä.Jokainen opettaja tietää, että opetus toteutuu heikoimman ehdoilla.

Jos tämä ilmiö jatkuu, koululaitoksemme rappeutuu.

Tähänkö opetusministeri pyrkii?

Tukiopetusta maahanmuuttajille ja suomalaiset lapset sivuun?

Vieras (nimimerkki)

Paljonkohan Ahvenanmaa tulee maksamaan manner-Suomelle, tulisi varmaan halvemmaksi myydä se Venäläisille.

Raoul Konnos

Paras blogi, jonka olen lukenut ikinä. Upeaa Tuomas!

Kosh (nimimerkki)

Pähkinäsaaren rauhan rajan palauttaminen tarkoittaisi nykyisen Suomen jakamista kahtia Venäjän ja Ruotsin kesken. Kaippa se kävisi päinsä kummallekin.

Sitten voisikin aloittaa taas alusta koko homman sortoineen, sotineen päivineen.

jussi vaarala (nimimerkki)

Onpas vaikea huomata ihmisten kuinka vallitseva on ollut Suomessa vuosikymmeniä pääkaupungin ja sen median - he ja yle - kolonialistinen asenne - niin vallitseva että se on verenkierrossa ja selkärangassa.

Ja eihän se parana pähkinäsaaren rauhalla - se paranee sillä että luovutaan kolonialismista ja aletaan ajatella muuten kuin suppilomaisesti pohjois-etelä suunnassa.

Esimerkiksi tuo sulava jäämeri antaa oikein hyviä eväitä ajatella aivan toisin kuin nykyään tehdään.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Niin se antaa - kahdella mahdollisella tavalla. Joko Venäjä ottaa koko homman haltuunsa ja Eurooppa on logistisesti täysin Aasia-toiminnoissaan riippuvainen Venäjästä.

Tai Suomi ja EU heräävät koomastaan ja neuvottelevat Petsamon takaisin. Silloin alkaa Lapin kukoistus ja Suomelle kertyy erittäin merkittäviä tehtäviä.

jussi vaarala (nimimerkki)

Kyllä on heikko esitys ylen toimittajalta - pelkkä emootiopohjainen puuskahdus jossa mm lapin kaivosvarannot on jossakin sivujuonteen omaisessa roolissa.

Tälläkö emotionaalisuuden puuskalla yle toimittaa ?

Vieras (nimimerkki)

Tervemenoa vaan hyödyntämään niitä kaivoksia, jos kerran ne ovat niin suuri varanto. Kertokaa, kun niin on ruvettu tekemään, niin voidaan lopettaa tulonsiirrot ja aluepolitiikka.

Artturi Noitalahti (nimimerkki)

"Totta kai Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa on stressiä. Etelä-Suomessa tehdään töitä."

Vai tehdään etelässä töitä? No miksi sinne sitten on pitänyt tuoda aina rakennusmiehet Pohjanmaalta ja tänäkin talvena lumenpudottajat Virosta? :)

Vaikka en ole Lapista päinkään, niin kannatan kyllä ideaasi Lapin itsenäistymisestä, jos samalla myös Helsinki itsenäistyy. Olisi kiva nähdä, miten kauan Helsinki eläisi omilla vientituloillaan, kun pääkonttorit ja sitä myöten firmojen maksamat verotulot alkaisivat virrata sinne missä lisäarvokin ihan oikeasti syntyy.

Vieras (nimimerkki)

Minne oikein ajattelit Nokian pääkonttorin "virtaavan" - Lappiin? Vai olisiko niin, että lisäarvo sittenkin syntyy jossain niistä neljästä Nokian pääkaupunkiseudun toimipisteestä koulutettujen ihmisten päässä, samalla kun itse tuotanto on jo ajat sitten siirretty Kiinaan?

Huvittavia nämä kannanotot, jotka eivät näytä tajuavan minkään muun elinkeinon tai lisäarvon päälle kuin kaivoksien ja metsäteollisuuden. Monilla aloilla lisäarvon tuoton tärkein resurssi ovat nimenomaan koulutetut ihmiset.

. suvituuli

"Mannerheim oli urbaani kosmopoliitti, jota Lappi ei olisi voinut vähempää kiinnostaa."

*****

Toinen "suuri", joka ei koskaan Lappiin vaivautunut oli Sibelius. Hän viihtyi paremmin Kolin kareliaanisissa maisemissa.

Jos eivät lappilaiset itsenäisyyttä huoli, niin myydään sitten venäläisille.

Olisihan siinä sekin hyvä puoli, että kotimatkalla Leviltä voisi ostaa tax-free konjakit Kolarin lentoasemalta...

Todistaja (nimimerkki)

Rohkea esitys lappalaiselta Tuomas Enbuskelta, muistuttaa perinteistä isänmurhaa.
Muistan vuosikymmenten aikana lukeneeni usemman kerran tämän saman tarinan Pähkinäsaaren rauhasta. Asialla ovat aina olleet jo unohduksiin painuneet kirjoittajat.
Toivottavasti seuraavaan blogiin jo vihdoinkin saisimme jotain omaperäistä ja nerokasta.Vitsi, vitsi !

Mark (nimimerkki)

On mennyt Embusken jutut jo levottomiksi.

Näitä pitää tulkita psykologian valokeilassa, ja näyttää että kirjoittajalla on noussut jotain nuppiin.

Vohan sitä hekumoida omaa ylivoimaisuuttaan heikompien pieksämisfantaisialla, mutta sellainen on poikamaisen epäkypsää.

Tietysti vaikkapa "palkka-erojen tai alueiden oikeudenmukaisuutta" voidaan myös tutkia ja analysoida ilman pikkupoikamaista omnipotenttifantasiointiakin.

No yksi lause sentään suoraan asiastakin:

Kyllähän me täällä Helsingissä hyödymme esim. kaikennäköisten pääkonttorien keskittämisestä tänne, puhumattakaan valtionhallinnosta, ministeriöistä jne. Se jolla on jotain mitä antaa, on onnellisessa asemassa, mm. tekemään eettisiä valintoja vaikkapa heikompien auttamisessa.

jussi vaarala (nimimerkki)

hehe "...Se jolla on jotain mitä antaa, on onnellisessa asemassa, mm. tekemään eettisiä valintoja vaikkapa heikompien auttamisessa...."

Juuh - tuohan on nähty - mm lappilaisten muuttona ruotsiin kun ei kotimaassa ollut lapissa työtä antaa.

ja kovin on muutenkin ylitsevuotavaista ollut niiden armeliaisuus ollut nykyäänkin heikompien auttamisessa - kuten ehkä huomannemme vaalikeskusteluiden sanoisinko suorastaan pippurimaisen tihkuisista mielipiteistä tuossa niinsanpotusta oikeudenmukaisuuden kuin kohtuudenkin kysymyksessä.

Koillismaalainen (nimimerkki)

Embuskella on etelän viini kihahtanu ohimoon niin että ei enää herralle taida normaalit reibanit riittää . Mutta jokainen taplaa tavallaan .

Vieras (nimimerkki)

ota lisää, etelän herrojen ja veronmaksajien piikkiin.

Vieras (nimimerkki)

eräs kommentoija kirjoitti:jos tämä ilmiö jatkuu, koululaitoksemme rappeutuu.

Hän ei varmaan huomannut ehdotusta Helsingin sisäisen sosiaalisen tasa-arvon lisäämisestä. Miksi vain "köyhissä" lähiöissä pitäisi olla integroitavia, kun samaan aikaan Helsingin johtavat poliitikot vaativat sosiaalisen eriytymisen poistamista = köyhien siirtämistä nykyisen Vantaan ja Espoon alueille.

Jos ko poliitikot ovat todella huolissaaan siitä mistä kertovat, kandee aloittaa Jakomäen yms hajasijoitus nykyisille rikkaille Helsingin alueille ja vasta sen jälkeen (n 3 vuotta) tulla neuvomaan naapureita.

Tomi W (nimimerkki)

Tottahan se on, lapissa itketään. Mutta niin itketään muuallakin. Näistä itkijöistä ei pääse eroon vaikka kaikki rajat hävitettäisiin. Itkijöitä tulee olemaan aina. Kun ihminen on saavuttanut jotain mukavuuksia elämäänsä, ei se ainakaan niistä halua luopua vaan haluaa kaikkea heti lisää ja mahdollisimman helpolla. Kukaan ei ainakaan vapaaehtoisesti suostu "huonontamaan" elinolojaan". On huomattu, että kun tarpeeksi äänekkäästi itkee, niin saa lopuksi tahtonsa läpi. Kyseessä ei siis aina ole enemmistön tahto joka toteutuu.

Kerrotko vielä, että kuinka siellä "hesassa" tehdään rahaa? Ilmeisesti esim. hakkaamalla helsingin laajoja metsäalueita paperiksi?

Vieras (nimimerkki)

Esim. suunnittelemalla ja myymällä kännyköitä, jotka sitten valmistetaan Kiinassa. Jaettu rahantuottopotti Salon kanssa toki. Vai tarvitaanko tähänkin Lapin mahtavia luonnonvaroja?

Vieras (nimimerkki)

Tuota mitä tarkalleen on aluepolitiikan 7mrd tuki?
Onko valtion tuki metrolle aluepolitiikan tukea mutta kohdealueena on vain pk-seutu? On jossain määrin - jopa poleemisessa klikkauksia tavoittelevassa kolumnissa - typerää heitellä ilmaan järjettömiä väitteitä.

Suositten Tuomas Enbuskelle käyntiä Kemin kaupungintalon kattotasanteella. Siellä tekee 360 käännöksen niin näkee kertasilmäyksellää 14% Suomen viennistä. Puhumattakaan tietenkään Lapin vesivoimasta.
Että jos ajatellaan kuinka paljon 200.000 asukkaan aluehallintoalue tuottaakaan kansakunnalla Oikeaa BKT:ta. En siis puhu Yleisradion toimittajan tai Valtionhallinnon kehittämiskeskuksen ylijohtajan palkan tuottamasta BKT:sta.

Koska asian selvittäminen olisi valtion kannalta typerää veronmaksajien rahojen tuhlausta niin emme tiedä itseasiassa kuinka vauras tämä muu Suomi olisi jos todellakin tuotannon kaikki panokset kohdennettaisiin "hypoteettisen kansakunnan" varallisuudeksi. Eli siis metsämyyntitulot esim verotettaisiin täällä Pohjoisessa ennen kuin ne saisi käteensä nostaa Helsingissä :)

Mutta näin Oulusta kotoisin olevana: olen oikein iloinen että Teillä siellä Helsingissä on tämä Tuomas. Todellakin.

Käyttäjän abdirahim kuva
Abdirahim "Husu" Hussein

Pähkinäsaaren rauhan raja Suomen rajoiksi

Uussuomalaisena en ole koskaan ymmärtänyt mistä tämä keskustalaisuuden ja kehä kolmosen ulkopuolella asuvien mollaaminen johtuu. Jos ymmärrän oikein Suomessa eletään onnellista elämää muuallakin kuin pääkapunkiseudulla ja on hyvä, että koko maa on asuttu.

Kun kerran kaikki eivät tänne kehä kolmosen sisäpuolen sisälle kuitenkaan mahdu, niin missä on se suomalainen veljellisyys, josta minulle on täällä puhuttu, kun olin tänne kotoutumassa? Ollaanko täällä etelässä liian itsekkäitä, kun ei haluta toisille maanmiehille samaa? Siis perusasioita: koulutusta, päivähoitoa, sairaanhoitoa ja niin edelleen?

Ei niiden asioiden rahoittaminen nyt niin kallista ole.

Tiedän, ettei maatalouden tukeminen varmasti tunnu mukavalta, koska niiden ostaminen ulkomailta tulisi edullisemmaksi, mutta kannatan kotimaisten (suomalaisten) tuotteiden ostamista enemmän kuin ulkomaisten tuotteiden vaikka ne maksaisivatkin enemmän.

Työllistän mieluummin suomalaista Ivalossa kuin intialaista Mumbaissa, jossa kuitenkaan mikään ei toimi. Miten voi uussuomalainen olla ylpeä uudesta kansallisuudestaan, jos suositaan enemmän halpatuontia kuin kotimaista ja luotettavaa tuotetta?

I want to understand Tuomas, make me understand!!

Suomalainen MaMu Norjassa (nimimerkki)

Tämän kirjoituksen perusteella Abdirahim on sivistyneempi ja suomalaisempi kuin noin sata aiempaa kommentoijaa. Noita samoja peruskysymyksiä soisi edelleen kysyttävän vallan foorumeilla ja esson baareissa.

Vieras (nimimerkki)

Voitko selventää miksi on hyvä että koko Suomi on asutettu? Eikö tiiviimpi yhdyskuntarakenne olisi oikeampi suunta vähiin käyvien resurssien riittämiseksi?

Miksi erakoituvaa elämäntapaa tulisi subventoida sosiaalisen metropolikehityksen sijaan?

Suosit kotimaista, hienoa, voitko kertoa äänestäjälle yksinkertaistaen miksi Ingman litran maitopurkki on tasan euron halvempi kuin Valion? Ja mitä olet valmis eduskunnassa tekemään että suomalaisilla olisi varaa suosia suomalaista?

jussi vaarala (nimimerkki)

hehe - erakoituvaa elämäntapaa muualla ja sosiaalista metropolikehitystä pääkaupunkiseudulla

minulle ei tule järin sosiaalinen vaikutelma heksingissä - pikemminkin ynseän ylenkatseinen on suhtautuminen ihmisilläö toisiinsa siellä - ja etenkin muualta tulleisiin

nyt on tainnut jäädä kehä kolmonen ylittämättä tällä kommentoijalla

Vieras (nimimerkki)

Ingman on muuten suomalaista, alunperin Sipoosta, ja vaikka Arla sen ostikin, maito on yhä Suomessa valmistettua. Valio sen sijaan on kepulaista.

Lappilainen Helsingissä (nimimerkki)

Just näin! Lähtisin saman tien takaisin Lappiin, jos luonnonvaroista (metsät, kaivokset) tulevat tuotot jäisivät maakuntaan, matkailutuloista puhumattakaan.

Raja Oulun hujakoille, eteläsuomalaisille viisumipakko ja rajoitettu kulku. Voisivat vielä erottaa Ahvenanmaan ja miksei samalla länsirannikon saaristonkin Ultra-Suomesta. Saisivat Helsinki-Tampere-Turku akselilla kylpeä rahoissaan. Riittää peltoa ja muuta perkeleen tylsää tasamaata ihasteltavaksi.

Jos ihmisen ainoa pääoma on taloudellista, voisin vaikka itkeä hänen puolestaan. Itse nautin usein myös henkiseen pääomaan.

Enbuske, tuuppa Rolloon! Eipä vissiin...

Vieras (nimimerkki)

Viisumipakko on yleensä sitten molemminpuolinen. Että tervemenoa vain Lappiin, me Etelä-Suomessa pidetään yhä kiinni vapaasta matkustuksesta EU:ssa. Voidaan käydä esim. Ruotsissa tai Alpeilla jos kyllästytään tasamaahan.

Yhteisövero jaetaan muuten työntekijöiden sijaintipaikan perusteella, että kaipa niistä luonnonvaroista verot jäisivät paikan päälle jos työtäkin siellä tehtäisiin. Sen sijaan kenen oikein luulet vievän matkailutulot? Vai havitteletko nyt kunnon Neuvostoliittotyyliin myös osakkeenomistajien yksityisomaisuutta?

Lappilainen Helsingissä (nimimerkki)

*henkisestä pääomasta

Vieras (nimimerkki)

Joka ikisessä maassa käydään tätä samaa debattia eli pääkaupunkia mollataan ja muualla maassa asuvat ovat omasta mielestään jotenkin paljon sydämellisempiä ja aidompia ihmisiä kuin siinä pääkaupungissa asuvat, oli se pääkaupungin nimi sit Lontoo, Tukholma, Oslo tai Helsinki tai mikä tahansa, siis mikään suomalainen ilmiö tämä ei ole. Kukaan ei tietenkään ota huomioon, että lähes kaiki niiden pääkaupunkien asukaista on niistä muista maakunnista työn perässä muuttaneita mutta haitanneeko tuo mittään.

Kuitenkin, jos puheenaiheena on Pähkinäsaaren rauhan raja niin miten hemmetissä kaiki jauhavat jostain kehäkolmosesta? Kyllä se raja hieman kauempana kulki.

Erittäin laaja maa-alue ei ole pienilukuiselle kansalle siunaukseksi mutta tällaiset "myydään maakunta x pois"-heitot joita jotkut heittelevät ihan tosissaankin, ovat surkuhupaisan typeriä.

Vieras (nimimerkki)

Lapin nuoret muuttavat pois, työläisiä ei enää ole ja eläkeläisten osuus kasvaa. Onko se sitten ihme ettei maakunta tuota?

Leo Havukainen (nimimerkki)

Minä sen sijaan ehdotan, että myydään Ahvenanmaa venäläisille ja jätetään Lappi rauhaan. Ahvenanmaan myynnillä päästäisiin monesta mätäpesäkkeestä eroon saman tien.

Tuomas Enbuske se jauhaa propagandaansa Folktingetin pakkoruotsituslehtisessä "Kimpassa". Propagandapläjäys on jaettu kaikille Pirkka-lehden saajille eli käytännössä lähes kaikkiin talouksiin.

Vieras (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus laitto hymyilyttämään ja ajattelemaan että näinhän se on että sieltä pohjosestahan ne suurimmat marisiat tulee,muuttaisivat pois jos ei pärjää!Turha marista ei tässä kukaan mullekkaan ilmaseks mistään rahaa anna!

Lapin jätkä (nimimerkki)

HS - Kotimaa - 18.1.2009 - 3618 merkkiä - 2. painos

Ruuhka-Suomi elättää muuta maata

PERTTU KAUPPINEN
Valtiontalouden tilinpidon mukaan ruuhka-Suomi elättää valtaosan valtakunnasta. Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan maakuntien lisäksi vain Päijät-Häme, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Kymenlaakso maksavat valtiolle enemmän euroja kuin saavat siltä takaisin.

Suhteellisesti suurimpia nettomaksajia ovat itäuusmaalaiset. Maakunnasta maksetaan valtion kassaan 7008 euroa asukasta kohti vuodessa. Takaisin tulee nelisen tonnia.

Euroissa pääkaupunkiseutu kirii kuitenkin ylivoimaisesti tuottavimmaksi alueeksi. Kun pääkaupunkiseudun maksamista verotuloista vähennetään valtion pääkaupunkiseudulle syytämä raha, riittävät jäljelle jäävät miljoonat Lapin, Kainuun, koko Pohjanmaan ja Karjalan sekä Keski-Suomen viulujen maksamiseen.

Hallituksen alueellistamissuunnitelmat ovat kirvoittaneet Helsingin Sanomien mielipideosastolla vilkkaan keskustelun siitä, elättääkö pääkaupunkiseutu muun maan vain toisinpäin.

"Itse asiassa pelkän Etelä-Helsingin osuus verotuloista on suurempi kuin monen maakunnan. Se johtuu siitä, että siellä työpaikat ovat isopalkkaisia", Tilastokeskuksen yliaktuaari Aku Alanen sanoo.

Vastaavasti ahvenanmaalaiset ovat Suomen suurisuisimpia elättejä. Jokaista saariston asukasta kohti valtio luovuttaa kirstustaan 11737 euroa erilaisina toimintamenoina ja tulonsiirtoina. Takaisin tulee verotuloina vain 7803 euroa.

"Itse en kyllä käyttäisi elätti-sanaa. Se on propagandaa. On parempi puhua nettosaajista, joka ei ole poliittisesti värittynyt termi", Alanen sanoo.

Tukevasti saamapuolella ovat myös Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi, koko Savo ja Lappi. Jokaista näiden maakuntien asukkia kohti valtio pulittaa yli tuhat euroa vuodessa.

Yhteensä valtion rahaa valuu maakuntiin noin seitsemän miljardia vuodessa. Suurimman osan niistä tuo kolmen miljardin maataloustuki.

Tilastokeskus laskee valtion verotulojen ja menojen jakautumisen maakunnittain kahden vuoden välein. Uusimmat luvut ovat vuodelta 2006.

Verotuloja laskiessa määritellään tarkkaan esimerkiksi, miten paljon missäkin maakunnassa ostetaan bensiiniä tai ruokaa. Mukaan lasketaan myös esimerkiksi alueella olevan tuotantolaitoksen osuus liikevaihtoveroista, vaikka yrityksen pääkonttori olisikin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Menoihin taas ynnätään valtionhallinnon kulut kuten alueella olevien valtion työntekijöiden palkat. Investointeja laskuissa ei ole mukana, niistäkin tosin suurin osa menee maakuntiin.

"Jos näin kamreerimaisesti ajatellaan, miltä alueelta valtion tulot tulevat ja minne käytetään, on totta, että pääkaupunkiseutu elättää muuta Suomea", Alanen toteaa.

"Se, miten lukuja käytetään, onkin sitten politiikkaa."

Nykyisenkin hallituksen tavoitteena on pitää koko Suomi asuttuna ja elävänä, vaikkei se pelkkien talouslukujen perusteella viisaalta vaikuttaisikaan.

Aluepolitiikan kannalta on väliä esimerkiksi sillä, laskeeko valtio arvonlisäveroja vai tuloveroja. Köyhissä maakunnissa kun arvonlisäveron osuus verotuloista on huomattavasti suurempi kuin tulo- ja varallisuusverojen.

Vastaavasti valtion siirtäessä virastoja ja työntekijöitä alueelta toiselle siirretään käytännössä ostovoimaa.

"Silloin pitemmän päälle on kyse siitä, onko alueella muita edellytyksiä menestyä", Alanen toteaa.

Vieras (nimimerkki)

Tässä oli totuus lyhyesti kerrottuna.

Musta (nimimerkki)

Yllä oleva teksti tiivistettynä kertoo, miten Suomessa rahoitetaan eri alueita. Asiantuntijoiden mukaan Suomessa kertakaikkiaan ei ole mahdollista pitää tällaista aluepolitiikkaa ja esim. infraa. Enbusken blogi vähän kärjistäen sattui naulan kantaan ja sai aikaan värikkään keskustelun.Sen voin sanoa Lapista lähteneenä, että siellä julistetaan todeksi jokin asia tuntematta asiaa ja sekoitetaan fakta ja fiktio keskenään. Jope Ruonansuun sketseissä on viittauksia tähän. Hienoa Enbuske!

kekkonen (nimimerkki)

kekkosen aikaan oli tavoite, että Suomalainen yhteiskunta pitää huolta jokaisesta mökinmummosta kainuun korvessakin...nykyajan besserwisserit haistattaa paskat näille arvoille...tärkeintä on MINÄMINÄMINÄ.
joku vois nimitellä näitä vaikka Omaan Pesään Paskantajiksi.

jussi vaarala (nimimerkki)

eiku omaan paskaansa pesän tekijöiksi

jussi vaarala (nimimerkki)

Oikeasti pääkaupunkiseutulaiset ajattelee että ne on hienoja ja muut on heidän palvelijoitaan.

Mutta eihän ne ole hienoja - brutaalius on aivan eri luokkaa siellä kun muualla, kulttuurinen sivistys on liki nolla vaikka kaikki herkut on käden ulottuvissa - mutta kun ainoa yllyke on uudet kengät, pizza kerran viikossa ja tieto missä kolmen sepän patsas sijaitsee ja että sibelius oli säveltäjä - vai oliko se keihäänheittäjä - niin miten sellaiset olisivat kulttuurisesti sivistyneitä.

meikälainenkin somerniemen kuusenperseessä asuva voi mennen tullen haastaa kaikki pääkaupunkiseutulaiset yhdistettyyn psykologian ja kulttuurisivistyksen ja osaamisen kisaan ja kepitän kaikki mennen tullen moninkertaisesti - siis minä joka asun en missään somerniemen kuusenperseessä alle 800 asukkaan kylässä - joka löytyy helsingin puhelinluettelon ison kartan vasemmasta ylänurkasta - ja minä asun siinä missä on ykkönen - kuinkas muuten ;D - jollen väärin muista mutten kehtaa tarkistaa

Vieras (nimimerkki)

Tähän sopii laulun sanat: "en ole katkera mutta kuitenkin"

Sen on sanoittanut Veikko Olavi Salmi, paremmin tunnettu Vexi Salmena. Kotoisin Hämeenlinnasta, asunut pitkään Helsingin Punavuoressa. Rööperissä.

Oikeesti, landet ei edes funtsi.

jussi vaarala (nimimerkki)

aaaahh - tämä väittää etten minä ns landena funtsi :DDDD

jussi vaarala (nimimerkki)

ookkonä kuullu eettis-realistisesta aatteesta mitään ;DDD

ja siitä kuka sen on kehittänyt

jos et niin laitappa googleen hakusanoiksi eettis-realismi

jussi vaarala (nimimerkki)

tekasin tuossa ja omistin sulle ja muille vieras (kirjautumaton)

tämän improvisaation tuutulauluksi

http://www.youtube.com/watch?v=Qw8X_lI2Eg4

Vieras (nimimerkki)

Kiitos Jussi. Hieno impro. Silti, landet ei funtsi. Ne kenties miettii.

jussi vaarala (nimimerkki)

siis asun "ei missään" somerniemen kuusenperseessä

J. Gagarin

Eikös se ole Suomen ikimuistoisen pääkaupungin esikaupunkia?
Ainaki puheenparsi on kui Turuuuss ...

jussi vaarala (nimimerkki)

jospa sijoitat googlen karttahakuun sana somerniemi niin saqat vähän käsitystä mittasuhteista(si)

jussi vaarala (nimimerkki)

tai jos tarkkoja ollaan niin sanonta taitaa kuulua " keskellä ei mitään "

siis pääkaupunklilaisten sanonta

mutta olipa taas komia kattella huippuhienoa kevät maisemaa silmänkantamattomiin

kekkonen (nimimerkki)

abdirahim + 10, ...eenpuske-10 venäläisetkään ei tykkää oman kansan pettäjistä.

jorkku (nimimerkki)

Lappialaisen metsästäjäkansan ikävastä vaivasta eli peräaukon kutinasta alkunsa saanut ja kokoaan suuremmaksi kasvanut muu Suomi on taas tulehtunut ja tuottaa tuoretta ainesta kompostoitavaksi sinne, missä ihmisen itsetunto kasvaa.

jussi vaarala (nimimerkki)

nyt on kyllä oikia lapin huumorimies asialla

Vieras (nimimerkki)

En ymmärrä miksi Länsi-Suomi pitäisi luovuttaa Ruotsille. Mahtaisiko edes kelvata.

Vieras (nimimerkki)

Lisää näitä kirjoituksia, kiitos!

Kommentoimatta Lapin luovutusta ja rajansiirtoa kannatan lämpimästi toista kirjoitukseen sisältynyttä ajatusta:

yritystuet voi lopettaa tarpeettomina, jopa vahingollisina.

Tällä katetaan myös politikkojen ahneuksissaan ja hölmöyksissään rakentama julkisen talouden alijäämä. Ja jos järjen käyttöä jatketaan Enbusken tapaan, niin alijäämä muuttuu ylijäämäksi.

Vieras (nimimerkki)

Hauska kirjoitus, ja kommenteista huomaa että maakuntien veikot taisivat saada tekstistä vähän peppukipua.

Tuomo Molin

Minulle on aivan yks lysti mitkä maakunnat ovat elättejä ja mitkä elättäjiä, samassa maassa tässä asutaan ja jonninjoutavaa vinkumista tällainen kinastelu, välilä melkein toivoisi, että muslimit räjäyttäisivät pommin ja tappaisivat kymmenittäin ihmisiä niin vähän aikaan moni ei viitsisi näin jonninjoutavista asioista kinata.

Kuitenkin, jos nyt itse asiaan kommentoisin sen verran niin kotikaupunkini Vantaan kunnalisverotuotosta n1/8 menee tulotasausrahastoon ja sillä rahalla olisi täälläkin käyttöä, moni päiväkoti ja koulu on lopetettu koska rahat eivät riitä. Tietenkin samassa maassa kun ollaan niin rikaampien tuleekin avustaa niitä jotka tarvitsevat apua mutta tuo on absurdia että viedään rahat, minkä seurauksena itse ollaan sitten köyhiä. Ethän sinä kerjäläisellekään anna rahaa jos se tarkoittaa sitä, että sen jälkeen itse joudut kerjäämään. Jonkun omituisen laskelman mukaan samnakokoiset Turku ja Tampere eivät joutuneet laittamaan tuohon rahastoon läheskään yhtä paljon rahaa kuin Vantaa.

Moni perustelee näitä juttuja sillä, että syrjäseudut ovat kasvattaneet ja kouluttaneet nuorensa, jotka aikuistuttuaan muuttavat töiden ja opiskeluiden perässä kasvukeskuksiin joten tulonsiirto on oikeutettu. No, voihan sen noinkin ajatella mutta tuohonhan sisältyy sellainen varsin vastenmielinen ajatuskulku, että ihmiset ovat jotain kunnan omaisuutta ja kun ihminen muuttaa kunnasta toiseen niin silloin hänestä tulee maksaa korvaus ihan kuin urheilijoiden suhteen jotka vaihtaessaan seurasta toiseen niin kasvattajaseura saa siirtokorvauksen. Pitäisikö sitten valtioidenkin maksaa toisilleen korvauksia jos jostain maasta toiseen maahan muuttaa töiden perässä tuhansittain ihmisiä?

J. Gagarin

Siellä syrjäseudullakin tapahtunut koulutus on ollut pitkälti valtion budjetista rahoitettua, eli vantaalaisten kukkarosta alunperinkin.

Lisäksi moinen argumentointi on tyypillistä sosialismia tai kansallissosialismia.

jussi vaarala (nimimerkki)

Siinä sitä ensin periaatetta sovelletaan itselle sopivasti itseen ja sitten päinvastaisella tavalla itselle sopivasti toiseen.

Ja totuushan on että sijoitettu pääoma kuntien nuorisoon menettää valtaisan tuoton sinne minne nuori muuttaa ja asettuu asumaan.

Melkein tulisi mieleen että osa ihmisen verotuloista aina palautuisi korvamerkittynä sinne missä hänet on kasvatettu ja peruskoulutettu. Silleen kunnat oikeasti satsaisivat siihen että kouluttavat mahdollisimman hyvin nuorensa.

Vieras (nimimerkki)

Jos tällä saadaan persut venäjälle, niin hyvä on! Nehän sitä pakkovenäjää haluavat kouluihin. Mä kun luulin että olivat isänmaallisia, mutta ovatkin Putinin kavereita. Voidaan järjestää kyydityksiä rajalle valtion kustannuksella.

Inex (nimimerkki)

Enbusken verbaalinen vittuilu vailla vertaa, todella hyvää läppää.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Naulan kantaan, Tuomas on ymmärtänyt että mamu-, homo- kirkkojutut on out, tosi suomalaisten matsit(vrt kylätappelut) on in.

Teppo (nimimerkki)

Aivan loistava blogi. Vertaansa vailla. Muutkin tosi hyviä. Huumorin varjolla tosiasioita, joita on vaikea kumota. Hienoa Enbuske.

Teppo (nimimerkki)

Aivan loistava blogi. Vertaansa vailla. Muutkin tosi hyviä. Huumorin varjolla tosiasioita, joita on vaikea kumota. Hienoa Enbuske.

Vieras (nimimerkki)

Tähänhän olisi helppo ratkaisu: Vaihdetaan pääkaupungin paikkaa! Vaikkapa sinne Ouluun. Helsingin porukat voisi sitten elättää itsensä omillaan ja samalla muu Suomi saisi uutta nostetta. :)

Sinällään Suomen jakaminen kahtia jonkilaisiksi etelä - pohjoinen talousalueiksi saattaisi olla mielenkiintoistakin. Jaetaan Suomen eu-rahat kahtia ja eu-maksut menemään väkimäärän mukaan.

Noh, kyllähän tämäkin talvi on osoittanut että ne varsinaiset vinkujat löytyy sieltä etelästä. Pikkasen lunta sataa niin ollaan totaalisen uusavuttomia. Ja voi voi kun pitäisi taas muutama miljardi löytää pisararataan. Näin pohjoisen asukkaana herääkin kysymys että mihin teillä siellä siellä etelässä on aina niin kiire?

Miel (nimimerkki)

Cron..grats olet ensimmäinen tämän sivun blogaaja, joka on saanut allekirjoittaneen nauramaan oikein kunnolla, eikä idea pohjois-suomen lemppaamisesta ole lainkaan hullumpi

Tukipolitiikasta (nimimerkki)

Tukipolitiikkaa pitää katsoa kokonaisuutena eikä pelkästään osaa siitä, kuten Enbuske tekee blogissaa syyllistäen osaa nykyisestä Suomestamme ja suomalaisista. Kokonaisuuteen kuuluu paitsi Ahvenamaa ja ruotsinkieli niin myös muita huomioimattomia alueita. Kun kokonaisuuksien kartta ja riippuvuudet sekä rahasummat on piirretty yhdelle paperille, on reilumpaa ja myös asiallisempaa keskustella kuka hyötyy mistäkin kuinka paljon sekä ketkä maksaa.

Ehkä tähän tulee huomioida laajemmatkan kuviot maksut EU:lle, avustukset Venäjälle, maahanmuutto jne.

Tällaisen rahansiirto- ja riippuvuuskartan jälkeen on helpompi ehdotella mistä aletaan riisumaan kustannuksia ja aikaansaadaan nopeita säästöjä.

jussi vaarala (nimimerkki)

Tämä lähti mielipiteenä maailmalle:

Vaikka yhteiskunta kustantaa lasten ja nuorten peruskoulutuksen ja osin jatkokoulutustakin niin silti käy näin - peruskoulutuksen kustannukset
jäävät aivan liian usein maaseutujen kunnille ja peruskoulutuksen tuotto valuu kasvukeskuksiin nuorten muuttaessa töiden perässä sinne.

Pitäisikö tehdä niin että osa yksilöiden verotuksesta korvamerkittäisiin aina sille kunnalle osoitettavaksi jossa hänet on peruskoulutettu.

Tämä panisi kunnat kunnolla satsaamaan siihen että kouluttavat nuorensa kunnolla.

Ja hyöty koko yhteiskunnalle olisi laaja ja merkittävä.

Jussi Vaarala

Vieras (nimimerkki)

Pidän Tuomas Enbusken tyylistä. Hän osaa todella herättää keskustelua ja ärsyttää. Hyvä niin. Ärsyyntyäkin voi, jos ottaa hänet tosissaan. Monet näyttävät ottavan yltiöpäisyyteen asti.

Tuomo Molin

Päinvastoin kuin tämän aihepiirin kommenteista voisi kuvitella, Suomessa on muitakin kasvukeskuksia kuin Helsinki. Itse asiassa, viimeisten vuosien aikana Oulu on suhteessa kasvanut paljon enemmän kuin Helsinki ja Tamperekin suurin piirtein samassa suhteessa. Ei ihmiset silti kitise, että on ne Oulu ja Tampere paskoja paikkoja kun ihmiset muuttavat niihin asumaan töihin tai opiskelemaan. Jos se syrjäseudun nuori muuttaa pois kotiseudultaan niin eikö se ole ihan yks helkkarin hailee asuuko hän Helsingissä, Oulussa vai vaikka Lontoossa jos hän ei kuitenkaan enää asu siellä kotiseudullaan?

Jotkut kommentoijat ovat myös ristiriitaisia omissa kommenteissaan. Ensin valittavat, että ihmiset muutavat töiden perässä kasvukeskuksiin ja kuinka valtiovalta luo olosuhteet että töitä on vain kasvukeskuksissa ja sitten seuraavassa lauseessa sanovat, että esim Helsingissä ei mukamas muita asukaan kuin virkamiehiä. Siis virkamiehiksikö ne tuhannet ihmiset muuttavat kaikki? Ei kai nyt sentään?

Itsekin kannatan julkisen sektorin tyhjäkäynnin huomattavaa karsimista, siellä jos jossakin niitä turhanpäiväisiä suojatyöpaikkoja onkin mutta niitä löytyy muualatakin kuin pk-seudulta. Itse asiassa, kaikissa maakuntakeskuksissa on paljon julkisen sektorin suojatyöpaikkoja. Minun puolestani niitä voi leikata ja kovalla kädellä.

Kuitenkin, tuo luulo, että pk-seudulla kaikki olisivat jotain virkamiehiä, on tietämättömyydessään samaa tasoa kuin luulo, että maaseudulla kaikki olisivat maanviljelijöitä.

Vieras (nimimerkki)

Fakta on, että 10% Suomen bkt:stä generoituu lapista ja vain 6% helsingistä. Näin silti, vaikka helsingissä asuu yli kaksinkertainen määrä ihmisiä. Toisin sanoen lappilaiset elättävät meidät etelän herrat. Itse en kehtaisi ruokkivaa kättä purra.

vleh (nimimerkki)

Ei riitä Pähkinäsaaren raja mihinkään, koska suurin osa kepulaisista jäisi edelleen Suomen rajojen sisäpuolelle.
Ehdotankin uudeksi Suomen rajaksi vuoden 1918 rintamalinjaa. Eli raja kulkisi Pori, Tampere, Lahti, Kouvola, Viipuri linjalla. Viipuria venäläinen ei tosin koskaan anna takaisin.

Janne G Pirinen (nimimerkki)

Antakkaa nyt ihmeessä edes Kainuulle itsenäisyys että rahanne säästyy Guggenheimiin.

Matias Gerlich

Enbusken vuodatus on nähtävä elitistisenä vihreänä ylimielisyytenä kansallisvaltiota vastaan. Mutta nuori herra ei ole havainnoinut mitä maailmalla on tapahtunut 1800-luvulta lähtien - viimeiset kaksisataa vuotta ovat olleet tosiasiallisesti kansallisvaltioaatteen riemukulkua. Eikä prosessi ole todellisuudessa edes päättymässä, kaukana siitä.

Vihreillä on idealistinen, hyvin samanlainen vastenmielisyys kansallisuusaatetta ja kansallisia arvoja vastaan kuin sata vuotta sitten sosialidemokraateilla. Kuten enbuskilaiset nyt, myös sosialistit vuonna 1914 uskoivat integraation estävän sodat. Vuonna 1914 Eurooppa oli integroituneempi poliittisesti ja taloudellisesti kuin nyt, siitä huolimatta silloisten suurvaltojen hallitsijat, jotka olivat lisäksi sukua toisilleen, eivät voineet estää sotaa jonka tuloksena Eurooppaan syntyi vain lisää kansallisvaltioita.

Prosessi jatkui reaalisosialismin romahdettua. Vasemmisto, idealistit ja oikeistointegraatiofanit ällistyivät kun Neuvostoliitto, Jugoslavia ja jopa Tsekkoslovakia hajosivat. He eivät koskaan tajunneet ettei sellaisia eläimiä koskaan edes ollut oikeasti olemassa kuin jugoslavialainen, tsekkoslovakialainen ja neuvostokansalainen.

2010-luvulla maailmaan tulee syntymään lisää uusi kansallisvaltioita.

jussi vaarala (nimimerkki)

eläimiä?????

" He eivät koskaan tajunneet ettei sellaisia eläimiä koskaan edes ollut oikeasti olemassa kuin jugoslavialainen, tsekkoslovakialainen ja neuvostokansalainen. "

Vieras (nimimerkki)

Älä yleistä ivalolaisia! Meillä on täällä hyvä olla. Emmekä kaipaa niitä teidän ruuhkia emmekä saasteita. Narinaa on siellä teilläkin ja ongelmia enemmän kuin täällä pohjoisessa.

keke (nimimerkki)

Nyt osui Enbuske asian ytimeen. Blogissasi tulee esille tärkein syy kehitysmaiden köyhyyteen. Kaikki tuotanto viedään halvan työvoiman maihin, josta tuotetuista rahoista valuu 90% rikkaisiin länsimaihin. Tätä järjestelmää pidetään yllä valuuttakeinottelulla.

Enbusken esittelemällä mallilla saataisiin samanlainen tilanne myös Suomeen. Onneksi näin ei ole ja työstään saa ansaitsemansa korvauksen myös Kehä kolmosen ulkopuolella.

janik (nimimerkki)

Jonkin asteista vallankumousta tarvitaan Suomeenkin, koska siellä saa tehokkaimmin huuhdeltua paikat ja muutettua mielipiteitä. Miksikö? kansasta on tullut mätä, täällä vingutaan avustuksia ja tukia joka paikkaan, valtio on ilmeisesti se joku kaukainen olio miltä vaan irtoaa loputtomasti rahaa, ja kun tähän saamaan alkavat uskomaan päättäjätkin joilla nollat menee sekaisin on tuloksena valtava velkataakka, jota tullaan maksamaan vuosikymmeniä. Tulevat sukupolvet maksavat meidän haihattelut milloin mistäkin kovin tärkeästä pidetystä asiasta, se voi olla tukia, avustuksia tai vaikkapa uusi mukava väri lähipuiston aitaan. Suomalaiset tarvitsevat aimo ripauksen vanhaa kunnon sisua, mitä jossei aina pyytäisikään apua vaan joskus tekisi itse jotain itsensä eteen…jos tätä suomalaisten haluamis hinkua ajattelee verojen kannalta on suoranainen ihme ettei tasavero 50% ole vielä käytössä. Kansanedustajat ovat mukailleet tätä mallia jo vuosia. Kuka uskoo, että valtion perustehtävät turvallisuus, perus-infra, terveys ja koulutus voi maksaa lähemmäs 48mrd euroa (suomen budjetista veroilla kerätty osuus 95% , 50,4mrd 2010) muut hallinnolliset kulut päälle niin ei pitäisi edes olla lähellä.

Hyvä esimerkki on romaanikerjäjäläistapaus, vapaa-liikuvuus järjestö oli kovin äänekäs tukien maksamisen puolesta ja syntyi uskomaton marina kun joku uskalsi sanoa, että onkohan tämä nyt ihan kaupungin hommia..no marina jatkui ja jatkui niinpä romaanit saivat jäädä, saivat tukea ja jopa paluu liput lämpöseen talveksi. Täällä jaetaan tietenkin tukia tyhmempiinkin asioihin, mutta kuvaa ajatusmallia hyvin. "Ongelma tuossa joten huudetaampa kaikkivoipa valtio hätiin". Jossain muussa maassa tämän vapaa-liikkuvuus järjestön ponnekas jäsen olisi voinut kenties perustaa rahaston ja kerännyt rahat lahjoituksina ihmisiltä jotka olisivat haluneet maksaa. Ei yhteisestä lompakosta. Veronkeruu muuttuu varastamiseksi sillon kun rahasta ei välitetä ja käytetään omiin tarkoituksiin. Kuinka moni vanhempi on antanut lapselleen rahaa ostaa jotain yleishyödyllistä, vaikka uudet kengät ja pikku kullan-nuppu ostaakin kaljaa ja ryypiskelee seuraavan illan lähipuistossa ? .

Bensan pitäisi kuulemma maksaa vähemmän lapissa kuin etelä-suomessa syy on välimatkat, joka on aivan totta. Eli seuraavaksi varmaan lappilaiset maksavat etelä-suomeen tukia, koska joudutaan elämään joko ylihintaisissa omakotitaloissa tai kuppaisessa betoni murjussa. Ainut luonto mitä näkee on tv:n avaraluonto, pihalla narkkarit ja juopot temmeltää, koska joku ei varmaankaan ole maksanut niille tarpeeksi tukia.

Lapsilisiä pitää kuulemma leikata rikkailta, rikas on hieman häilyvä käsite se lienee se joka saa 5000€/kk palkkaa, se että takana on miljoona velat on toissijaista. Kuulostaa kenties reilulta? vaan ei, taas tuki viidakkoa. Ei ole kenenkään muun etujen mukaista pyörittää samaa rahaa kuin valtion koneiston. Jos on vähän tuloja voisi niitä verottaa vähemmän(progressiivisuus alkakoot myöhemin), ensimmäinen tuhat voisi hyvin olla veroton. Näin jopa säästettäisiin ja tehtäisiin turhaksi iso osa valtion virastoista jotka verorahoilla pyörittävät paperia ja jakavat etuja.

Työuria pitää kanssa kuulemma pidentää, tähänkin on tarjolla jos joitakin byrokraatin malleja; laskennallista työaikaa jne pelkäämpä, että saadaan semmoinen paperisuo tuostakin ettei ilman 6tta uutta virostoa selviä kukaan. Mites olisi yksin kertaisesti kirkon ja valtion eroittaminen, kirkolliset pyhät poistuisi ja tilalle voitaisiin ottaa jokunen eurooppalainen bank-holiday sinne tänne niin kaikki olisi tyytyväisiä. Tuo työpäivien lisäys ei tuntuisi ollenkaan niin pahalta kuin lisävuodet, pikku plussana valtio säästäisi kirkon kulut. Kirkko ei tee muuta maallista palvelua yhteiskunnalle kuin hautaaminen, se ei paljoa maksa verrattuna nykyiseen jossa jopa yritykset maksavat kirkollisveroa(ja tämä on pakko) Ei kai se uskovien usko valtiosta ole kiinni? Seurakunnat voi kerätä rahoja vapaa-ehtoisilta niinkuin ennekin. Harvassa maassa on valtion kirkkoa muutenkaan

Pelkkää ajatusmallia muuttamalla saadaan huimia säästöjä, joka tietenkin edellyttää uudenlaista hallitusta joka ymmärtää valtion tehtävät eikä kerää veroja enempää kuin on tarve. Nyky-hallitus linja ei sitä tule tekemään, vuosien holhoussäännöillä ja aivan turhilla virastoilla/viroilla on valtiota pyritty kasvattamaan, vaikka suunta pitäisi olla aivan päinvastainen. Suomessa on euroopan eniten valtion työntekijöitä kansalaista kohden(2010)
- Pienemmät verot niin syntyisi yksityiselle sektorille työpaikkoja aivan toiseen tahtiin kun raha pääsisi liikkumaan.

Ja toki velkaakin pitää alkaa maksamaan kiireesti takaisin, Kreikan lainapaperit arvostetaan tällä hetkellä 60% joten sinne taisi hävitä ¨200 miljoonaa saatavia joten se taas kasvoi hieman. Pohditaan kovasti mistä leikataan, onkohan kukaan edes maininnut "mitäs jos valtio tekisi vain valtion hommia" muutaman kymmenen miljardin säästö välittömästi.

Vielä noista valtion perustehtävistä joista ainakin terveys ja perus-infra(tiet jne) alkaa olemaan suhkot retuperällä, kuinka se on edes mahdollista. Terveydenhuolto saa joka vuosi saman määrän rahaa(suhteellisesti) ja tiestön hoito maksetaan polttoaineveroista jotka 70% osuudella pitäisi riittää ja tähän lisättynä valtion siivu, mihinhän nämä rahat menee nykyään?

Joten on sinäänsä harmi, että tulevissa vaaleissa maahanmuutto on saanut niin ison roolin, koska korjattavaa olisi muuallakin. Jos Perus-suomalaiset nyt marssii voittoon kuten gallupit kertoo toivottavasti he osaavat katkoa valtion lonkeroita, ihan kaikkeen ei tarvitse puuttua vaan ihmiset osaavat jopa itse tehdä jotain jos antaa mahdollisuuden. Itse henkilökohtaisesti en halua elää uudessa neuvostoliitossa missä kaikki on valtio vetoista.

No mihin rahat sitten menee, hämmästelkää; jaettavana siis 50,4 Mrd(top 10)
29,4% - Valtionvarainministeriö
22,8% - Sosiaali- ja Terveysministeriö
12,3% - Opetusministeriö
8,4% - Työ- ja Elinkeinoministeriö
5,6% - Maa- ja Metsätalousministeriö
5,3% - Puolustusministeriö
4,4% - Liikenne- ja Viestintäministeriö
4,1% - Lainojen korko
2,5% - Sisäasiainministeriö
2,4% - Ulkoasiainministeriö

Näistä siis nuo "perushommat" ; 5,3% - Puolustusministeriö, 4,4% - Liikenne- ja Viestintäministeriö, 22,8% - Sosiaali- ja Terveysministeriö, 2,5% - Sisäasiainministeriö(poliisi) ja 12,3% - Opetusministeriö = 47,3%

Tuomo Molin

"Ainut luonto mitä näkee on tv:n avaraluonto,"

Etelä-Suomi on harvempaan asuttu kuin lähes kaikki Keski-Euroopan maat ja kyllä noiden maiden asukkaiden mielestä heidän maissaan on paljon luontoa ja maaseutua.

Siis, myönnän, että kaikenlaisia typeriä ennakkoluuloja on täällä Etelä-Suomessa Pohjois-Suomesta mutta kyllä niitä näkyy olevan toisinpäinkin.

Vieras (nimimerkki)

Kepu on Suomen syöpä. Ja Pekkarinen jakaa miljardeja siltarumpuihin...

Vieras (nimimerkki)

Enbuskelta jälleen terävä ja oiva kirjoitus. Pakko sanoa, että Enbuske on ainoita älykkäitä ja rohkeita toimittajia. Tarjoisin bissen välittömästi, jos törmäisin tiskillä.

Ei anneta sen häiritä, että joku idiootti jaksaa tänne jatkuvasti kommentoida pakkoruotsista.

Vieras (nimimerkki)

Asiassa on järkeä, pitää harkita! Paitsi että Helsinki on kalastajakylästä keisarin mahtikäskyllä väkisin tehty kaupunki! Tämä oli mieheni kommentti, itse mietin vielä...

Kielipoliisi (nimimerkki)

Kirjoittajan tulisi tutustua kieliasuunsa. Luultavasti äidinkieltä opetetaan Helsingissäkin, eikä se ole vain Lappilaisten etuoikeus.

tosi on (nimimerkki)

Hänhän on tunnettu myös hyvistä lehtijutuista eri lehdissä niin, että eiköhän hänellä ole myös se puoli hanskassa.

Kesämies (nimimerkki)

Ahvenanmaan parjaajat muistavat yleensä vain ilmoittaa tuista sen että maakuntaa saa asukasta kohden eniten tukea. Saarilla asuu tosin vain vajaa 28.000 ihmistä. Euromäärällä laskettuna maakunta saa vähiten tukea Suomen maakunnista. Lisäksi maakunta tuottaa eniten veroja per capita pk-seudun jälkeen.

Meluhaitta (nimimerkki)

Ja kuinka sopivasti sattuikaan tämä, tänään ei ole 1.4. joten ehkä tuota ei sitten ole kieli poskessa laadittu vaikka siltä kuulostaa:

http://yle.fi/alueet/lappi/2011/01/selvitys_petoja...

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Mistä näitä isänmaanmyyjiä ja -pettureita oikein sikiää?

Käyttäjän hannukoho kuva
Hannu Koho

Myönnetään kaikille maakunnille yksikielinen autonomia vauraan Ahvenanmaan malliin, ja valtion budjetista suhteessa samat tuet.

Kaikki maakunnat nousevat vauraudessa Ahnevanmaan tasolle!

Voi olla että velkaa pitää ottaa, mutta hyvästä elintasosta kannattaa maksaa!

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Muuten hyvä, mutta ei taida pontikka pahemmin teinipojille maistua.

Toimituksen poiminnat